Powered By Blogger

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Η Ευρώπη παίζει μπάλα (3)…….







         Είχαμε την 5η αγωνιστική για το Champions League με το παζλ των «16» να συμπληρώνεται σιγά σιγά αφού 8 ομάδες έχουν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους. Ο Ολυμπιακός για μια ακόμη φορά ήταν κατώτερος των περιστάσεων και δεν τα κατάφερε στη Λισαβόνα. Στο  Europa League  η ΑΕΚ δε βγήκε στον αγωνιστικό χώρο στο 1ο ημίχρονο και το πλήρωσε αν και τελικά δεν έχασε αλλά δεν εξασφάλισε και την πρόκριση στα νοκ άουτ…...πάμε να τα αναλύσουμε.



Ολυμπιακός


Με την κλήρωση ο Ολυμπιακός είχε σημαδέψει τα παιχνίδια με τη Σπόρτιγκ Λισαβόνας και την 3η θέση στον όμιλο. Στα δύο ματς όμως οι Πορτογάλοι ήταν πολύ ανώτεροι και πήραν δύο άνετες νίκες. Υπήρχαν σίγουρα μεγαλύτερες προσδοκίες γι αυτά τα δύο παιχνίδια, με βάση τη λανθασμένη εκτίμηση ότι το καλοκαίρι ήρθαν παιχταράδες στον Πειραιά. Η Σπόρτιγκ έδειξε τη σημαίνει διαθέτω παιχταράδες ως ομάδα.
Ο Λεμονής στο ματς στη Λισαβόνα επέλεξε να παίξει με τέτοιο τρόπο ώστε  να αποφύγει καταρχήν το διασυρμό και αν τον «πάει» το παιχνίδι να προσπαθήσει να κλέψει τη νίκη. Φοβικά δηλαδή, χωρίς ρίσκο. Στάθηκε η ομάδα για 40 λεπτά και μετά, μέσα σε 3 λεπτά δέχθηκε 2 γκολ και η παράσταση έλαβε τέλος. Στο 2ο ημίχρονο η Σπόρτιγκ έπαιξε στο ρελαντί, αλλά παρόλα αυτά δημιούργησε φάσεις, έβαλε και 3ο γκολ και έμεινε στο παιχνίδι της πρόκρισης για τους «16», ο Ολυμπιακός απλά μείωσε στο τέλος με τον Οφόε.
Ο Λεμονής έπαιξε πάλι με προωθημένο τον Φορτούνη του οποίου η θέση δεν είναι σέντερ φορ και συνεχώς γύριζε στη θέση του, αυτή του 10αριου για να πάρει μπάλα, αλλά και τότε δεν έβρισκε συμπαίκτη του να βγάλει συνεργασίες, ενώ και η περιοχή του αντιπάλου έμενε άδεια αφού ούτε ο Καρσελά, ούτε ο Πάρντο έκαναν κίνηση να βγουν στην πλάτη και να πατήσουν περιοχή. Αριστερά ο Καρσελά ανύπαρκτος, ως αδιάφορος, ειδικά ανασταλτικά. Από δεξιά ο Πάρντο προσπάθησε και έβγαλε συνεργασίες με τον Φιγκέιρας αλλά όταν έφταναν έξω από την αντίπαλη περιοχή δεν υπήρχε συμπαίκτης τους να βοηθήσει για να δημιουργηθεί κίνδυνος για τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Οι τρεις χαφ είναι αργοί, μπάστακες, δε καλύπτουν αποστάσεις και χώρους με ταχύτητα, ούτε κουβαλάνε μπάλα, είναι στην εύκολη λύση , στην πασίτσα. Ο Ταχτσίδης ειδικά δε μπορεί να κυνηγήσει γρήγορους αντιπάλους και είναι απλά ένας παίκτης με καλά σωματικά προσόντα και καλή πάσα, τίποτα άλλο. Στο 1ο γκολ που ο Καρσελά αφήνει τον Πιτσίνι να κατέβει ο Ταχτσίδης λόγω έλλειψης σβελτάδας αδυνατεί να δώσει αλληλοκάλυψη. Στο 2ο ο Κούρτης εκτίθεται καθώς άλλο Ελλάδα και άλλο Champions league, έχει πολλές αδυναμίες αμυντικά. Τέλος οι δύο στόπερ, Μποτία και Έγκελς, έκαναν τον Ντοστ να φαίνεται σέντερ φορ παγκόσμιας κλάσης, ενώ είναι απλά ένας φορ περιοχής, με μικρή κίνηση στα λίγα μέτρα και καλός στο κεφάλι.

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός έδειξε ανέτοιμος για το επίπεδο του Champions league και αδούλευτος ως ομάδα. Οι συνεχείς αλλαγές προπονητών και του μισού ρόστερ κάθε καλοκαίρι είναι για τους μάνατζερ και τα πρωτοσέλιδα, ομάδα όμως δε φτιάχνεις. Πάλι γράφουν για μεταγραφές και αποχωρήσεις το Γενάρη, λες και ο Ολυμπιακός με αυτό το ρόστερ δε μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα. Δεν αποκτάς ομοιογένεια και χημεία ως ομάδα με συνεχές πάρε – δώσε.








Δύο λόγια για κάποια από τα υπόλοιπα ματς του Champions League…..


-              Η Λίβερπουλ πέτυχε δύο πανομοιότυπα γκολ μετά από εκτέλεση κόρνερ, κεφαλιά – γύρισμα στο 1ο δοκάρι και στο 2ο δοκάρι έβγαινε παίκτης της και σκόραρε πάνω στον Μερκάδο που ήταν ο αδύναμος κρίκος της ομάδας του. Αιφνιδίασε απόλυτα τη Σεβίλλη και έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενη 0-3. Στο 2ο ημίχρονο οι Ισπανοί έβαλαν τη μπάλα κάτω πίεσαν, μείωσαν το σκορ και η Λίβερπουλ κατέρρευσε. Ο Κλοπ έκανε κινήσεις από τον πάγκο να βοηθήσει την ομάδα του (δύο αλλαγές στο 63΄ για να κλείσει τρύπες ανασταλτικά και μία στο 88΄ για καθυστέρηση) αλλά οι παίκτες του αποδείχθηκαν εύθραυστοι πνευματικά. Η Σεβίλλη είχε και δοκάρι και αν ισοφάριζε νωρίτερα πιθανότατα θα κέρδιζε το ματς. Δεν είναι παίκτης γι αυτό το επίπεδο ο αριστερός μπακ Μορένο της Λίβερπουλ. Τεράστιο ματς στο 2ο ημίχρονο ο Μπανέγα με κατάθεση ψυχής.


-              Η Νάπολι πέτυχε ευρεία νίκη επί της Σαχτάρ και διατηρεί ελπίδες πρόκρισης. Μίας Σαχτάρ που ήταν καλύτερη στο 1ο ημίχρονο, έβγαλαν ωραίους συνδυασμούς οι Βραζιλιάνοι που έχει στην επίθεση της, είχε εξαιρετική ανάπτυξη αλλά δε βρήκε το γκολ. Στο 2ο οι Ουρανοί ήταν ανύπαρκτοι και μετά το 1-0 στο 56΄ κατέρρευσαν και έτσι ήρθε το τελικό 3-0.

-              Ξέσπασε στον ΑΠΟΕΛ η ΡΕΑΛ, με το ημίχρονο να κλείνει στο 0-4. Από δύο γκολ οι Κριστιάνο και Μπενζεμά που ξεμπούκωσαν. Το ίδιο έκανε και η Παρί στη Σέλτικ που τόλμησε να προηγηθεί και μετά μάζεψε 7 φορές τη μπάλα από τα δίχτυα της, από δύο γκολ εδώ οι Νέιμαρ και Καβάνι.


-          Καλύτερη η Ντόρντμουντ στο 1ο ημίχρονο, προηγήθηκε και με τον Ομπαμεγιαγκ, ο οποίος δεν πανηγύρισε το γκολ. Άφαντη στο 2ο όπου κυριάρχησε η Τότεναμ, γύρισε το ματς και πήρε τη νίκη που της εξασφάλισε την πρόκριση και την πρωτιά στον όμιλο. Σε πολύ κακή κατάσταση η Μπορούσια.


-          Την πήγε πολύ το ματς τη Λειψία στο Πριγκιπάτο. 0-1 στο 7΄ και 0-2 στο 9΄από αυτογκόλ και λάθος του ίδιου παίκτη της Μονακό, του νεαρού στόπερ Τζέμερσον. Και εκεί που πάει να ισορροπήσει η Μονακό πέναλντι και 0-3 στο 29΄. Μειώνει ο Φαλκάο στο 42΄ και στο 45΄ γίνεται το 1-4…., ε, το 2ο ημίχρονο ήταν τυπική διαδικασία. Η Μονακό αποκλείστηκε από την Ευρώπη. Σε έναν όμιλο που την 1η θέση εξασφάλισε η Μπεσίκτας, μια ομάδα πολύ δουλεμένη, σταθερή και με παίκτες με προσωπικότητα. Διαθέτει μια επιθετική τετράδα με τους Μπάμπελ – Κουαρέσμα – Ταλίσκα – Τοσούν, που πετάει φωτιές και προσφέρει γκολ και θέαμα. Με προσθήκες ακριβές όπως ο Πέπε το καλοκαίρι που έπαιζε στη ΡΕΑΛ, αλλά όχι πολλές ώστε να μη διαταράσσεται η ομοιογένεια του συνόλου κι οι ισορροπίες στα αποδυτήρια. Το βλέπουν στον Πειραιά? Όχι 10 μεταγραφές αλλά ένας δυο παίκτες ακριβοί και ποιοτικοί, από το πάνω ράφι……


-          Αυτή η ΤΣΣΚΑ Μόσχας πήρε αθόρυβα μία ακόμα άνετη νίκη απέναντι στη Μπενφίκα, έφτασε 9 βαθμούς στον όμιλο και είναι για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης. Χάλασαν όμως τα σχέδια της από τη νίκη της Βασιλείας επί της Γιουνάιντεντ. Μια Βασιλεία που αφού γλίτωσε στο 1ο ημίχρονο, ανέβηκε πολύ μετά το 55΄και έβαλε δύσκολα στην ομάδα του Μουρίνιο, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο και δημιούργησε 3-4 καλές ευκαιρίες, είχε και δοκάρι και τελικά βρήκε το γκολ της νίκης στο 89΄ που είναι μισή πρόκριση. Με μπάλα, όχι όλοι άμυνα και όταν χάσουμε με κάτω τα χέρια, δικαιολογίες και  δηλώσεις του στιλ…. «συγκρίνεται τα μπάτζετ»…..



-          Ο Βαλβέλδε άφησε στον πάγκο τον Μέσι που μπήκε αλλαγή στο 56΄,  αλλά έχει βελτιώσει πολύ ανασταλτικά τη Μπάρτσα  και δεν απειλήθηκε σχεδόν καθόλου από τη Γιουβέντους, έτσι είχαμε ένα χαλαρό 0-0.


-          Η Ατλέτικο ήταν ανώτερη στο ματς με τη Ρόμα και δίκαια πήρε τη νίκη που την κρατάει ζωντανή στο παιχνίδι της πρόκρισης, με ελάχιστες ελπίδες πάντως. Φανταστικό το 1ο γκολ του Γκριεζμάν στο 69΄ και ο ίδιος παίκτης είχε την εξαιρετική κάθετη πάσα – ασίστ στο 2-0.





Πάμε στο Europa League….


Στο Europa τα 2/3 των ομάδων κλείδωσαν την πρόκριση τους στα νοκ άουτ, δηλαδή 16 ομάδες έχουν περάσει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης και απομένουν άλλα 8 εισιτήρια.  Την Πέμπτη το βράδυ είχαμε τον Μπαλοτέλι να πετυχαίνει 2 γκολ και να οδηγεί τη Νις στους «32». Είχαμε την Αταλάντα να κάνει πάρτυ στο σχεδόν άδειο «Γούντισον Παρκ» και να συντρίβει με 1-5 την Έβερτον, ενώ στον ίδιο όμιλο ο Απόλλων Λεμεσού γνώρισε βαριά ήττα με 4-0 από τη Λιον αν και δεν του άξιζε καθότι στάθηκε εξαιρετικά στο ματς. Στο Κόνιασπορ – Μαρσέιγ είχαμε δραματική εξέλιξη με όλα να γίνονται στα τελευταία λεπτά, στο 80΄ πέναλντι και αποβολή για τη Μαρσέιγ, με την Κόνιασπορ να παίρνει κεφάλι στο σκορ και τους Γάλλους να ισοφαρίζουν με αυτογκολ στις καθυστερήσεις και να έχουν προβάδισμα για τη 2η θέση στον όμιλο, μιας και την πρωτιά εξασφάλισε η Σάλτσμπουργκ μετά και το 3-0 επί της Γκιμαράες. Τέλος, δύο φορές προηγήθηκε η Χέρτα στο νέο «Σαν Μαμές» και 2 φορές ισοφάρισε με πέναλντι ο Αντούριθ, με τον Ινιάκι Γουϊλιαμς να δίνει τη νίκη στους Βάσκους στο 82΄ , σε έναν όμιλο που η Έστερσουντ έκανε τη μεγάλη έκπληξη και εξασφάλισε την πρόκριση στους «32» μετά και τη νίκη της με 2-0 επί της Ζόρια.   







ΑΕΚ



Η ΑΕΚ όπως είπαμε και στην αρχή δε βγήκε από τα αποδυτήρια στο γήπεδο στην αρχή του παιχνιδιού και στα πρώτα 30 λεπτά η Ριέκα έμοιαζε με Μπαρτσελόνα, πέτυχε 2 γκολ με τον Γκοργκόν, είχε 2 δοκάρια και άλλες ευκαιρίες να σκοράρει. Ειδικά σε κάθε εκτέλεση κόρνερ η άμυνα της ΑΕΚ δε μπορούσε να αντιδράσει και είχαμε είτε γκολ είτε χαμένη ευκαιρία. Ο Χιμένεθ αναγκάστηκε να κάνει την πρώτη του αλλαγή στο 29΄ του αγώνα, περνώντας τον Λιβάγια στη θέση του Γκάλο και κάπου εκεί η ΑΕΚ ισορρόπησε το ματς και μάλιστα κατάφερε να μειώσει στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου με τον Αραούχο.
Στο 2ο ημίχρονο η ΑΕΚ μεταμορφώθηκε και «πάτησε» τους Κροάτες. Στο 55΄είχε ήδη ισοφαρίσει το ματς και από εκεί και πέρα οι κιτρινόμαυροι κυνήγησαν το γκολ της νίκης, ενώ η Ριέκα δεν έβγαλε ούτε φάση στο 2ο ημίχρονο. Ακυρώθηκε και γκολ του Αραούχο, ο οποίος στο 89΄ είχε δοκάρι χάνοντας μεγάλη ευκαιρία να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του.  Με τον τρόπο που μπήκε στο παιχνίδι η ΑΕΚ μπορούμε να πούμε ότι αδίκησε τον εαυτό της επιτρέποντας στους Κροάτες να πάρουν προβάδισμα 2 γκολ και μετά να τρέχει να ανατρέψει την κατάσταση, άλλωστε από ότι είδαμε, η Ριέκα σε καμιά περίπτωση δεν είναι καλύτερη ομάδα από την ΑΕΚ και στα τελευταία λεπτά παρότι δε την βόλευε η ισοπαλία και αποκλειόταν έκανε καθυστερήσεις αντί για επίθεση.
Στα πρώτα 30 λεπτά όλοι οι παίκτες της ΑΕΚ έπαιζαν σαν υπνοτισμένοι αλλά γενικά στον αγώνα ο Τσιγκρίνσκι φάνηκε ανέτοιμος μετά από την τρίμηνη αποχή του. Σε κακή βραδιά επίσης ήταν ο Γαλανόπουλος στα χαφ ο οποίος δε μπορεί να βοηθήσει στα στημένα λόγω ύψους και φαίνεται και εκεί το κενό του Γιόχανσον. Ο Μπακασέτας ήταν κεφάτος και ζήτησε μπάλα ενώ είχε και καλές εκτελέσεις στα στημένα. Ορεξάτος και κινητικός ο Αραούχο που σκόραρε, ενώ ο Λιβάγια άλλαξε όλη την ομάδα με την είσοδό του, τη βοήθησε να πάρει μέτρα στο γήπεδο και γενικά της έδωσε προσωπικότητα και πάθος.

        Από την αρχή της σαιζόν, από τα φιλικά προετοιμασίας ακόμα η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τα εξής δύο προβλήματα. Μπαίνει χωρίς συγκέντρωση και νωχελικά στα παιχνίδια με αποτέλεσμα να βρίσκεται σχεδόν σε κάθε αγώνα πίσω στο σκορ και γι αυτό έχει τόσες ισοπαλίες. Και δεύτερο οι στημένες φάσεις από όπου έχει δεχτεί τα περισσότερα γκολ. Δεν έχω καταλάβει αν στα στημένα παίζει ζώνη ή μαν του μαν. Αν και εκεί το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη συγκέντρωσης.  Πρέπει απαραίτητα πάνω σε αυτά τα δύο προβλήματα να συζητήσουν ο Μανόλο Χιμένεθ και οι παίκτες του, να τα δουλέψουν και να τα λύσουν γιατί ήδη τους στοιχίζουν και αν συνεχιστούν θα αποβούν μοιραία στην επίτευξη των στόχων. Είναι αδιανόητο σε αυτό το επίπεδο να διαιωνίζονται και να μην επιλύονται τέτοιου είδους ζητήματα. Στερούν νίκες από την ομάδα, η οποία βγάζει μεν πάθος, ανατρέπει το σκορ, αρνείται να χάσει αλλά όπως και να έχει φέρνει πολλές ισοπαλίες και όχι νίκες ….και οι στόχοι κατακτιούνται με νίκες .
Τελικός για την πρόκριση σε δύο βδομάδες στη Βιέννη, με την ΑΕΚ να βολεύεται και με ισοπαλία…….












Υ.Γ.   Είδαμε και τον 1ο τελικό του Κόπα  Λιμπερταδόρες ανάμεσα στη Βραζιλιάνικη Γκρέμιο και την  Αργεντίνικη Λανούς , στο γήπεδο της Γκρέμιο στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας. Οι γηπεδούχοι μπήκαν πιο επιθετικοί στο γήπεδο και είχαν την κατοχή, αδυνατούσαν όμως να δημιουργήσουν φάσεις απέναντι στην καλά οργανωμένη άμυνα της Λανούς, με τις κυριότερες ευκαιρίες τους να δημιουργούνται από δύο λάθη του τερματοφύλακα Αντράντα της Λανούς στο 26΄ και στο 45΄ , ο οποίος έδειξε να είναι πολύ κακός με τη μπάλα στα πόδια. Στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων του 1ου ημιχρόνου ο διαιτητής του αγώνα αρνήθηκε καθαρό πέναλντι στη Γκρέμιο σε ανατροπή μες την περιοχή. Η Λανούς μπλόκαρε τον Λουάν, τον κινητήριο μοχλό της Γκρέμιο και δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα, ενώ είχε και τη μεγάλη ευκαιρία με κεφαλιά του Γκόμεζ στο 41΄ μετά από εκτέλεση κόρνερ που απέκρουσε δύσκολα ο τερματοφύλακας Μαρσέλο. Στο 2ο ημίχρονο η Γκρέμιο συνέχισε να πιέζει αλλά δεν πατούσε την περιοχή των Αργεντινών και απειλούσε με μακρινά σουτ και γεμίσματα. Από ένα τέτοιο γέμισμα ήρθε και το γκολ του Σισέρο στο 83΄, παίκτης που είχε μπει αλλαγή στο ματς στο 72΄ στη θέση του Ζάιλσον. Αναμένεται μεγάλη μάχη την επόμενη εβδομάδα στο Λανούς.






                                                                                                                            SAM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου