Powered By Blogger

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Ρώσικη ρουλέτα και ….Σεπούκου







Ενδιαφέροντα παιχνίδια παρακολουθήσαμε αυτές τις δύο μέρες για την πρώτη φάση των νόκ άουτ στο Μουντιάλ. Την Τρίτη Ισπανοί και Ρώσοι αρχικά, αλλά και Κροάτες με Δανούς μετέπειτα έλυσαν τις διαφορές τους στη διαδικασία των πέναλντι, στη Ρώσικη ρουλέτα, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται.  Νικητές οι Ρώσοι – που εφεύραν τη διαδικασία – και οι Κροάτες. Παρακολουθήσαμε δύο ματς που η δύναμη επικράτησε της τεχνικής. Και αν στο πρώτο ευθύνονται και οι ίδιοι οι Ισπανοί με την αγωνιστική φλυαρία τους, στο δεύτερο οι Δανοί επέβαλαν πλήρως τους όρους τους σε ότι αφορά το αγωνιστικό πλαίσιο που θα παιζόταν το ματς και μπορούμε να πούμε ότι αιφνιδίασαν τους Κροάτες.
     Χθες, είδαμε αρχικά τους Βραζιλιάνους να καθιστούν σαφή την ανωτερότητα τους και να επιβάλλονται του Μεξικό. Μια Βραζιλία που είχε ταχύτητα και διεισδύσεις από τη μέση και μπροστά, αλλά ήταν και κυνική στην άμυνα όταν χρειάστηκε και ιδίως μετά το πρώτο της γκολ.  Το βράδυ οι Ιάπωνες αιφνιδίασαν τους Βέλγους και βρέθηκαν να προηγούνται με δύο γκολ, δεν κατάφεραν να κρατήσουν το υπέρ τους πλεονέκτημα. Ενώ είχαν τεράστια ευκαιρία να γράψουν ιστορία, αγωνίστηκαν με αφέλεια, δεν πρόσεξαν την άμυνα τους, ξεχύθηκαν μπροστά για να βρουν και τρίτο γκολ και το πλήρωσαν. Μιλάμε για ομαδικό χαρακίρι….για seppuku !

    Πάμε να δούμε τα παιχνίδια.




Ισπανία – Ρωσία = 1 – 1 (3 – 4)



   Οι Ισπανοί ευτύχησαν να προηγηθούν στο 11΄ με αυτογκόλ του Ιγκνασέβιτς και από εκεί και μετά έσβησαν το ματς, έχοντας συνεχώς τη μπάλα στην κατοχή τους, γυρνώντας την οριζόντια και μη δίνοντας την ευκαιρία στον αντίπαλο να την πάρει και να επιτεθεί. Οι Ρώσοι άρχισαν να πιέζουν μετά το 35΄ , είχαν ένα καλό σουτ με τον Κολόβιν και στο 40΄ μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο Πικέ έκανε χέρι μες την περιοχή και πέναλντι. Με την εκτέλεση του ο Τζιούμπα έφερε το ματς στα ίσα στο ημίχρονο, παρά το σουτ του Ντιέγκο Κόστα στις καθυστερήσεις. Στο 2ο μέρος η Ρωσία κλείστηκε στα καρέ της, άφησε τη μπάλα στους Ισπανούς και περίμενε, έχοντας κλείσει κάθε διάδρομο και μη επιτρέποντας στους Ισπανούς να μπουν με αξιώσεις στην περιοχή της. Χαρακτηριστικό του ματς, το ότι η Ρωσία σε 120 λεπτά αγώνα δεν επιχείρησε ούτε ένα σουτ προς την αντίπαλη εστία ! Ο Ακινφέεφ όποτε χρειάστηκε δήλωσε παρόν και εξουδετέρωσε τις προσπάθειες των Ντιέγκο Κόστα, Ινιέστα και Ροντρίγκο. Στο 65΄ οι Ρώσοι είχαν κάνει και τις τρεις αλλαγές τους και οι Ισπανοί ετοίμαζαν την πρώτη τους. Ο Τσερτέσοφ έβλεπε που πάει το ματς και έπαιρνε γρήγορες αποφάσεις. Η κατοχή μπάλας έφτασε στο 74% τελικά για τους Ισπανούς, οι οποίοι είχαν 1.137 πάσες στο παιχνίδι εκ των οποίων οι 1006 εύστοχες. Και είχαν σωστές και εύστοχες πάσες γιατί έπαιζαν ένα οριζόντιο και παράλληλο ποδόσφαιρο. Αποκοιμήθηκε όλος ο πλανήτης που τους έβλεπε. Δημιούργησαν ελάχιστες φάσεις και απλά γυρνούσαν τη μπάλα. Μοιραία φτάσαμε στη διαδικασία των πέναλντι όπου ο Ακινφέεφ αποδείχτηκε Κέρβερος και χάρισε στους Ρώσους την πρόκριση.
     Ίσως αυτό το ματς να κατέδειξε, περισσότερο από κάθε άλλο,  ότι το ποδόσφαιρο του Γκουαρντιόλα, το γνωστό τίκι τάκα, με τις πολλές κοντινές πάσες. τελείωσε. Ή έστω ότι είναι για τους συλλόγους που έχουν χρόνο και πολλές ώρες δουλειάς μαζί. Το εφάρμοσε η Ισπανία όταν είχε τον Τσάβι, μαζί με τον Ινιέστα, ακόμα στις τάξεις της, αλλά πλέον κουράζει. Μάλλον ο τρόπος παιχνιδιού του Πεπ φτιάχτηκε για τρεις συγκεκριμένους παίκτες, τους Τσάβι, Ινιέστα και Μέσι. Τελειώνουν αυτοί, τελειώνει και το ποδόσφαιρο τους.
 Από εκεί και πέρα,   έξω από τα νερά του και πραγματοποίησε κάκιστο τουρνουά ο τερματοφύλακας Ντε Χέα, ότι πήγαινε μέσα έγραφε και στα πέναλντι ανύπαρκτος. Πικρό αντίο για τον μεγάλο Άντρες Ινιέστα που πέρασε ως αλλαγή στο ματς αλλά δεν κατάφερε να διορθώσει τα πράγματα και να βοηθήσει την ομάδα του.
      Η Ρωσία πήρε μεγάλη πρόκριση απέναντι σε αντίπαλο που συγκαταλέγονταν στα φαβορί για την κούπα. Ήταν καλά οργανωμένη στο παιχνίδι της, είχε πειθαρχία και όσο περνούσε η ώρα το πίστευαν και περισσότερο οι παίκτες της. Στον επόμενο γύρω ως γηπεδούχος, θα είναι αυτή το φαβορί απέναντι στους Κροάτες και περιμένω να δω πως θα αντιδράσει. Σε κάθε περίπτωση με την πρόκριση στην 8αδα, έχει κάνει ένα επιτυχημένο τουρνουά και αν προχωρήσει και άλλο θα έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία. Οι καλές ομάδες άλλωστε είναι από την άλλη πλευρά, από το άλλο γκρουπ ζευγαρώματος.





Κροατία – Δανία = 1-1 (3 – 2)


Το παιχνίδι ξεκίνησε εντυπωσιακά, με τους Δανούς να προηγούνται μόλις στο 1ο λεπτό και τους Κροάτες να ισοφαρίζουν στο 4ο . Στο υπόλοιπο του 1ου ημιχρόνου παρακολουθήσαμε ένα ισορροπημένο παιχνίδι, με ελάχιστες φάσεις. Οι Δανοί με άψογη αμυντική λειτουργία και ανεβάζοντας ψηλά την άμυνα, με τις τρεις γραμμές να είναι στα λίγα μέτρα, μπλόκαρε τους Κροάτες που δεν έβρισκαν χώρους να κινηθούν αφού σε κάθε τους ενέργεια έπεφταν πάνω τους 2 και 3 αντίπαλοι. Επίσης, οι Σκανδιναβοί φρόντισαν να μπλοκάρουν τον Μόντριτς προσαρμόζοντας πάνω του την άμυνα τους. Έτσι, στο 2ο μέρος οι Δανοί έφεραν το ματς στα μέτρα τους, επιβάλλοντας το δυναμικό τους παιχνίδι. Η Δανία ήταν η ομάδα που είχε την κατοχή και οι Κροάτες έψαχναν το ανοιχτό γήπεδο και την κόντρα. Έπρεπε να φτάσουμε στο 75΄ για να ξυπνήσει η Κροατία και να αρχίσει να πιέζει κάπως. Δημιούργησε κάποιες φάσεις, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Οπότε…παράταση. Και στον έξτρα χρόνο οι Δανοί συνέχισαν να είναι διεκδικητικοί στο ματς και δημιούργησαν φάσεις. Όμως ο Μόντριτς χρειαζόταν μία φάση. Είδε την άμυνα τον Δανών να είναι, ως συνήθως, ψηλά και πέρασε εξαιρετική κάθετη στον Ρέμπιτς, που ξεχύθηκε στην περιοχή, πέρασε και τον τερματοφύλακα και πριν σκοράρει σε κενή εστία, τον ανέτρεψε ο Γιόργκενσεν. Πέναλντι και παράξενο που δεν είδε την κόκκινη κάρτα ο αμυντικός των Δανών. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Λούκα Μόντριτς, ο οποίος έδειχνε εξαντλημένος από την υπερπροσπάθεια. Το πέναλντι δεν ήταν καλό και ο Κάσπερ Σμάιχελ τον νίκησε !   Έτσι οδηγηθήκαμε στη ….ρώσικη ρουλέτα. Με τον τερματοφύλακα των Δανών να έχει την ψυχολογία στα ύψη, να μοιάζει με γίγαντα και να φαντάζει ανίκητος. Ο Μόντριτς εκτέλεσε το 3ο πέναλντι και ευστόχησε. Ο Σμάιχελ είχε κάνει άλλες δύο αποκρούσεις στη διαδικασία, αλλά ο Σούμπασιτς έκανε τρεις, παρότι αθόρυβος και χωρίς τον πατέρα του στην εξέδρα. Ο Ράκιτιτς ευστόχησε και για τον φίλο του, Λούκα Μόντριτς και έστειλε τους Κροάτες στον επόμενο γύρο.
       Σφιχτή ομάδα η Δανία, κοντά οι γραμμές, γρήγορες επιστροφές, κέρδιζαν τις μονομαχίες και τις δεύτερες μπάλες. Πειθαρχημένη. Τακτικά ήταν η πιο σωστή ομάδα στο παιχνίδι.

       Η Κροατία έχει το ταλέντο. Μπορεί να τα βρήκαν δύσκολα με το δυναμικό παιχνίδι των Σκανδιναβών αλλά στο τέλος επιβίωσαν και νίκησαν.  Διαθέτει μεγάλους παίκτες και ομάδα που έχει ομοψυχία, φαίνεται να είναι δεμένοι και μεταξύ τους, να έχουν άριστες σχέσεις. Τώρα πέφτουν πάνω στην οικοδέσποινα Ρωσία. Από μπάλα ….την έχουν. Χρειάζεται να καταθέσεις και άλλα πράγματα όμως στο χορτάρι για να πας στα ημιτελικά ενός παγκοσμίου κυπέλου.




Βραζιλία – Μεξικό = 2 – 0


Η Βραζιλία δε συνάντησε μεγάλη αντίσταση από το Μεξικό. Μόνο στα πρώτα 25 λεπτά οι Μεξικάνοι στάθηκαν ως ίσοι διεκδικητές, αλλά, τελικά  δεν πραγματοποίησαν εμφάνιση ανάλογη με αυτή κόντρα στη Γερμανία, έτσι ώστε να έχουν απαιτήσεις από το ματς. Με εξαίρεση τον τερματοφύλακα Οτσόα που κυριολεκτικά ανάγκασε τους Βραζιλιάνους να μπουν δύο φορές με τη μπάλα στα δίχτυα γιατί αλλιώς δε μπορούσαν να τον νικήσουν. Ο Νέιμαρ αυτή τη φορά έκανε εξαιρετικό ματς και πρέπει να σταματήσει να προκαλεί τους αντιπάλους και να σοβαρευτεί. Μου άρεσε πιο πολύ ο Γουϊλιαν από την δεξιά πλευρά με τις κάθετες εφορμήσεις του, τις κούρσες του, την ταχύτητα και τις ντρίμπλες του. Το ματς είχε πολύ γρήγορο ρυθμό και η μπάλα ανεβοκατέβαινε. Με εντυπωσίασαν οι δυνάμεις που έδειξαν να έχουν οι Βραζιλιάνοι, η φυσική τους κατάσταση !
    Μετά το 1ο γκολ η Βραζιλία οργανώθηκε στην άμυνα της, κοίταξε να διαφυλάξει το προβάδισμα της στα λεπτά που θα ακολουθούσαν, να το καθιερώσει ως δεδομένο του ματς. Έτσι, παρότι το Μεξικό είχε τη μπάλα, η Βραζιλία είχε κλείσει τους χώρους, δε δέχτηκε φάσεις και σιγά σιγά οι παίκτες της άρχισαν να ψάχνουν την κόντρα για να καθαρίσουν το παιχνίδι. Η ευκαιρία τους δόθηκε στο 88΄ και ο Φιρμίνιο δεν την άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτη, σφραγίζοντας τη νίκη – πρόκριση.
        Ιστορία έγραψε για το Μεξικό ο 39χρονος Ράφα Μάρκεζ, που ξεκίνησε στον αγώνα, στο 5ο  Μουντιάλ που συμμετείχε! Έμεινε στο γήπεδο στο 1ο ημίχρονο, έπαιξε μπροστά από τα στόπερ, κράτησε τη θέση του, και μοίρασε σωστά το παιχνίδι. Βοήθησε την ομάδα του να κρατήσει το μηδέν. Έχει κάνει μεγάλη καριέρα και έπαιξε για χρόνια στη Μπάρτσα και στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ακόμα ένα αντίο ενός μεγάλου του ποδοσφαίρου !

     Η Βραζιλία δείχνει ομάδα για κούπα, αν δεν τα θαλασσώσουν λόγω ιδιοσυγκρασίας. Με άμυνα καλά οργανωμένη και τους Τιάγκο Σίλβα και Μιράντα να έχουν δέσει. Στα πλάγια μπακ παρά τις απουσίες απέδειξε ότι έχει λύσεις. Στα χαφ θα λείψει ο Καζιμίρο από το ματς με τους Βέλγους που είναι σημαντικό γρανάζι στη μηχανή της ομάδας. Θα δούμε αν μπορεί ο Φερναντίνιο να τον αντικαταστήσει επάξια. Ο Παουλίνιο βοηθάει τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά, ενώ για τον Κουτίνιο είπαμε ότι είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας. Ο Νέιμαρ έδειξε να βρίσκει φόρμα, σταθερά καλός ο Γουϊλιαν. Παραφωνία ο φορ Ζέσους αλλά τουλάχιστον ξέρει μπάλα. Στο προηγούμενο Μουντιάλ είδαμε το αμίμητο, ο φορ της εθνικής Βραζιλίας να είναι άμπαλος !




Βέλγιο – Ιαπωνία = 3 – 2


Το Βέλγιο ήταν το απόλυτο φαβορί. Ειδικοί και μη κατέγραφαν μια σαφή διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων. Στο ποδόσφαιρο όμως όλα αυτά αποδεικνύονται στο γήπεδο. Οι παίκτες του Ακίρα Νισίνο έδωσαν τα πάντα, έβαλαν πολύ δύσκολα προβλήματα στο φαβορί, βρέθηκαν με δύο γκολ μπροστά και λόγω αφέλειας και…. «ομαδικής αυτοκτονίας» αποκλείστηκαν. Στο 1ο ημίχρονο, παρά το γεγονός ότι οι Βέλγοι είχαν τη μπάλα και πίεζαν, δεν έβρισκαν διαδρόμους προς την εστία των Ιαπώνων  που έδειξαν να διαθέτουν μια συμπαγής ομάδα, με καλή κυκλοφορία της μπάλας και παίκτες με τεχνικές αρετές και εμπειρία από το ευρωπαϊκό  ποδόσφαιρο.   Είχαν οργανωμένο forechecking απαγορεύοντας το built up παιχνίδι των Βέλγων από τους τρεις της άμυνας. Οι Βέλγοι αναπτύσσονταν κυρίως από αριστερά με τον πολύ καλό και χθες Αζάρ αλλά και αυτός δε μπορούσε να φέρει σωστά τη μπάλα μες την περιοχή στον καλά κλεισμένο Λουκάκου.   ‘Έτσι το 1ο ημίχρονο πέρασε άκαρπο, χωρίς σκορ.
   Με την έναρξη του 2ου μέρους το παιχνίδι πήρε φωτιά. Οι Ιάπωνες με δύο γρήγορα γκολ, στο 48΄ και στο 52΄, πέτυχαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό ! Οι Βέλγοι έμοιαζαν αποσβολωμένοι και τους πήρε 15 λεπτά να συνέλθουν και να κοιτάξουν να ξαναμπούν στο ματς. Βοήθησε και ο κόουτς Μαρτίνεθ που με δύο αλλαγές στο 65΄, τους Φελαϊνί και Τσαντλί, έβαλε ύψος και δύναμη στο παιχνίδι της ομάδας του, αντιλαμβανόμενος ότι με την τεχνική μόνο, το ματς δε γύριζε. Οι Ιάπωνες υστερούσαν σε ύψος και δύναμη και έτσι δέχτηκαν τα δύο γκολ και ισοφαρίστηκαν, από κεφαλιές του Βερτόνγκεν και του Φελαϊνί. Ο Ακίρα Νισίνο παρά το προβάδισμα με δύο γκολ δε διανοήθηκε να κρατήσει πίσω την ομάδα του, να κάνει καθυστέρηση στο παιχνίδι, να ενισχύσει με αλλαγές την άμυνα, την ανασταλτική λειτουργία. Έκανε δύο αλλαγές στο 81΄ ενισχύοντας θα έλεγα την επίθεσή του. Μέχρι το τέλος πίεζε για να βάλει τρίτο γκολ. Έτσι στα τελευταία κυριολεκτικά δευτερόλεπτα, οι Βέλγοι με τον Ντε Μπρούινε, εκδήλωσαν μια υποδειγματική αντεπίθεση, η μπάλα έφτασε στον Τσαντλί που έστειλε τους Βέλγους στους «8» και τους Ιάπωνες στο να κάνουν …..seppuku !

       Οι Ασιάτες παρουσιάστηκαν διαβασμένοι και έτοιμοι για ένα σημαντικό νοκ άουτ παιχνίδι και κατάφεραν με ομαδική δουλειά και προσπάθεια, να ανατρέψουν τα δεδομένα του παιχνιδιού και να αποκτήσουν σαφές προβάδισμα. Μόλις μετατράπηκαν σε φαβορί τα θαλάσσωσαν. Τους έλειψε ο κυνισμός να «κλειδώσουν» το παιχνίδι. Δεν αξίζεις να είσαι στους «8» του κόσμου όταν δέχεσαι τέτοιες ανατροπές και τρως 3 γκολ σε 30 λεπτά. Εξαιρετικός παίκτης ο 30χρονος αριστερός εξτρέμ, Τακάσι Ινούϊ. Γρήγορος, ξέρει μπάλα, έχει δυνατό σουτ, βλέπει γήπεδο, κλείνει στην περιοχή και ψάχνει το γκολ. Έχει κλείσει ήδη στην Μπέτις !
     Το Βέλγιο στο χθεσινό ματς, σε καμιά περίπτωση δε δικαιολόγησε την τεχνική ανωτερότητα των παικτών του και ο κοόυτς Μαρτίνεθ αναγκάστηκε να καταφύγει σε άλλα στοιχεία, όπως η δύναμη και τα φυσικά προσόντα, για να γυρίσει το ματς και να πάρει την πρόκριση. Διέκρινα και μια υπεροψία που λίγο έλειψε να την πληρώσει. Απέναντι στη Βραζιλία δε θα βρει μια καλά οργανωμένη ανασταλτικά ομάδα και θα υπάρχουν χώροι. Το ερώτημα είναι αν η δική του άμυνα μπορεί να σταθεί απέναντι στον Νέιμαρ και την παρέα του. Μπαίνουν άλλα, εντελώς διαφορετικά ερωτήματα στον κοόυτς Μαρτίνεθ για το επόμενο ματς, στο οποίο δε θα έχει τον τίτλο του φαβορί, αλλά θα είναι το μεγάλο αουτσάιντερ. Από τη δική του οξυδέρκεια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η επιβίωση της ομάδας του στον επερχόμενο προημιτελικό.





        Κλείνει ο κύκλος των «16» σήμερα με τα ματς Ελβετία – Σουηδία και Κολομβία – Αγγλία. Μεγάλο το ενδιαφέρον, ειδικά για το βραδινό παιχνίδι. Τα τρία ζευγάρια των προημιτελικών  είναι ήδη γνωστά και ξεκινάνε την Παρασκευή. Εδώ που φτάσαμε τα φαβορί δύσκολα και μόνο λόγω παράδοσης, ξεχωρίζουν. Από παιχνίδι σε παιχνίδι και συνυπολογίζοντας την εποχή και τη συσσωρεμένη κόπωση, η απόδοση ενός παίκτη ή μιας ομάδας μπορεί να είναι διαφορετική. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία όπου πέρα από το ταλέντο και την προπόνηση, είναι απαραίτητα και άλλα στοιχεία στο χορτάρι. Ψυχικά και πνευματικά !





                                                                                                                                      SAM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου