Powered By Blogger

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Η νέα τάση στις μεταγραφές στην Ευρώπη






      Κλείνει σιγά σιγά και η εμβόλιμη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και θα κάνουμε μια προσπάθεια να εμβαθύνουμε στον τρόπο που κινήθηκαν ορισμένα από τα μεγάλα club του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αυτά τα οποία συνήθως καθορίζουν την προοπτική του αθλήματος και ανοίγουν τους νέους δρόμους του παιχνιδιού, η ΡΕΑΛ, η Μπάρτσα, η Μπάγερν, η Μίλαν , η Γιουβέντους…..γενικά οι κορυφαίοι σύλλογοι.
     Να δούμε τη νέα τάση που επικρατεί στον τρόπο που κινούνται τα μεγαθήρια του ποδοσφαίρου στις μεταγραφές παικτών, καθώς έχει μεταβληθεί το σκεπτικό τους και δεν κάνουν μόνο μεταγραφές έτοιμων παικτών, που έχουν δείξει την αξία τους στο αμέσως πιο κάτω επίπεδο, όπως από στις καλές ομάδες των εγχώριων πρωταθλημάτων τους ή στον Άγιαξ, την Πόρτο, την Μπενφίκα, την Αϊντχόβεντ, απ’ όπου ψωνίζουν συνήθως οι μεγάλοι, αλλά πάνε και κατευθείαν στην πηγή. Θα φέρουν απευθείας το ταλέντο από την Βραζιλία, την Αργεντινή, από μια μικρή ομάδα της Γαλλίας και της Ολλανδίας ή ακόμα και από τις U-20, U-18 των συλλόγων. Θα κοιτάξουν να αναπτύξουν στις τάξεις τους το ταλέντο του νέου παίκτη, να προσθέσουν στοιχεία στο παιχνίδι του, θα του εμφυσήσουν από νωρίς όσα πρεσβεύει το κλαμπ και  θα αποφασίσουν αν και πότε πρέπει να πάει δανεικός για να πάρει παιχνίδια, σε ποια ομάδα, σε ποιον προπονητή και θα παρακολουθούν την ανάπτυξη του, αφού θα τους ανήκει.

     Θα αλλάξουν όσα ίσχυαν μέχρι τώρα στο παζάρι, τη σειρά που ακολουθούνταν, π.χ. από μια ομάδα της Λατινικής Αμερικής στην Αϊντχόβεντ, από εκεί στη Σεβίλλη και κατόπιν στην Μπαρτσελόνα ή στη ΡΕΑΛ. Πλέον το μεγαθήριο, δε θα πάει καν στην Αϊντχόβεντ, θα πάει κατευθείαν στη Λατινική Αμερική, κατευθείαν στην  U-20 και την  U-18 της π.χ. Λανς ή άλλης Γαλλικής ομάδας και θα πάρει τον νεαρό, ταλαντούχο παίκτη. Φυσικά, δε σταμάτησαν τα μεγάλα κλαμπ να κάνουν ακριβές μεταγραφές τοπ παικτών ή και έτοιμων παικτών με παιχνίδια σε υψηλό επίπεδο στα πόδια τους, αλλά πλέον κοιτάνε απευθείας και στην πηγή. Τάση που συνεχώς αυξάνεται με τα χρόνια, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν χρήματα, να συμμαζέψουν τα έξοδα, μιας και οι μικρότερες ομάδες ζητάνε πλέον έναν πακτωλό χρημάτων για να παραχωρήσουν παίκτη, εκμεταλλευμένες το γεγονός ότι στην αγορά υπάρχουν οι Κινέζοι, οι Σαουδάραβες, οι Καταριανοί και οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι που έχουν εκτοξεύσει τις τιμές.

   Πάμε να αναφερθούμε σε ορισμένους κορυφαίους συλλόγους και στις μεταγραφές νεαρών παικτών που πραγματοποίησαν.



                             


ΡΕΑΛ Μαδρίτης


Το θέμα στη ΡΕΑΛ είναι ότι έχει κατακτήσει τρία σερί Champions league και αν βγεις στο δρόμο και ρωτήσεις 100 ανθρώπους «ποια είναι η κορυφαία ομάδα στον κόσμο» θα σου πουν η Μπαρτσελόνα. Αυτό κατατρώει το κλαμπ. Περισσότερο εισέπραξε ο CR7 τις τρεις σερί κατακτήσεις του κορυφαίου τροπαίου, στη σύγκρισή του με το Μέσι, παρά το ίδιο το κλαμπ. Το καλοκαίρι ο Πορτογάλος αποχώρησε για τη Γιουβέντους και ο σύλλογος φαίνεται να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ανανέωσης του ρόστερ με εξαιρετικά ταλαντούχους νεαρούς παίκτες κυρίως στην επίθεση, θέλοντας να γίνει η ομάδα πιο θεαματική, πιο ελκυστική στο θεατή. Ήδη στην ομάδα παίζουν από φέτος ο 22χρονος, Ισπανός χαφ Ντάνι Σελάδος που αποκτήθηκε το καλοκαίρι το 2017 από τη Μπέτις με 16,5 εκ. μετά από εντυπωσιακές εμφανίσεις που έκανε με τις μικρές εθνικές ομάδες της Ισπανίας. Έχει 16 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 2 γκολ. Επίσης, φέτος εντάχθηκε στο κλαμπ και ο Βινίσιους Τζούνιορ με 10 ματς και 1 γκολ στη La Liga. Μόλις 18 χρονών, γεννημένος το 2000 ο Βραζιλιάνος επιθετικός αποκτήθηκε με 61 εκ από τη Φλαμέγκο και περιμένει να ενταχθεί στην ομάδα από τη νέα σαιζόν και ο σχεδόν συνομήλικος του Ροντρίγκο (2001) που η ομάδα έχει αποκτήσει με 45 εκ από τη Σάντος όπου παρέμεινε δανεικός για φέτος. Επίσης εξτρέμ και επίσης γητευτής της μπάλας. Αμφότεροι διαθέτουν δεξιοτεχνία, φαντασία, έκρηξη και ντρίμπλα. Στην ομάδα ανήκουν και έχουν παραχωρηθεί δανεικοί ως το τέλος της σαιζόν και οι Αντρέι Λούνιν, 19χρονος, Ουκρανός τερματοφύλακας με ύψος 191 εκ. και ο αριστερός μπακ Τεό Ερναντες , 21 χρονών, 184 εκ ύψος, που ήρθε αντί 24 εκ ευρώ από την Ατλέτικο Μαδρίτης.

                               

    Ακόμη, αποκτήθηκε και ‘έχει πραγματοποιήσει ήδη την 1η του συμμετοχή στο πρωτάθλημα, ο μέσος Μπραχίμ Ντίαζ, 19 χρονών, από τη Μάντσεστερ Σίτι αντί 17 εκ ευρώ. Επόμενος στόχος ο 16χρονος επιτελικός μέσος Ρενιέρ Ζέσους από τη Φλαμέγκο, ο οποίος ακόμα δεν έχει προλάβει να αγωνιστεί στην 1η ομάδα και τα λαγωνικά τον εντόπισαν….
     Η ΡΕΑΛ παράγει συνεχώς παίκτες και στις ακαδημίες της, διατηρεί star στην ομάδα της και παίκτες σύμβολα, όπως ο Σέρχιο Ράμος και προσπαθεί να χτίσει μια ομάδα μείγμα εμπειρίας των παικτών με το DNA πρωταθλητισμού και νεαρών παικτών με δίψα και κίνητρο να αναδειχθούν, να εξοικειωθούν με καταστάσεις πρωταθλητισμού .










Μπαρτσελόνα


Η Μπάρτσα έχει καταφέρει να γίνει τόσο συμπαθητική στο παγκόσμιο φίλαθλο κοινό, το brand name της να είναι τόσο δυνατό, ώστε να μην εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από το αποτέλεσμα. Με τον Ερνέστο Βαλβέλδε στον πάγκο της, διαθέτει έναν κανονικό προπονητή και ετοιμάζεται σιγά σιγά για τη μετά – Μέσι εποχή, μιας και ο Αργεντινός μάγος βαδίζει πλέον στα 31 του.
    Το καλοκαίρι του 2017 απέκτησε τον Ουσμάν Ντέμπελε για να αντικαταστήσει τον Νέιμαρ. Ο 21χρονος πλέον Γάλλος εξτρεμ παρουσιάζεται αρκετά βελτιωμένος τη φετινή, 2η σαιζόν του στην ομάδα και παρά τα προβλήματα που παρουσιάζει στη συμπεριφορά του, μέσα στο γήπεδο δείχνει ότι είναι ικανός να κάνει μεγάλα πράγματα, να σκοράρει και σε κάποιες περιπτώσεις να σηκώσει την ομάδα.


   Το περασμένο καλοκαίρι η Μπάρτσα το πήγε ακόμα παραπέρα, βάζοντας 4 νεαρούς παίκτες στη μηχανή της. Ήρθε με 36 εκ από τη Σεβίλλη ο 23χρονος Γάλλος στόπερ Κλεμέντ Λεγκλιέ και αμέσως καθιερώθηκε δίπλα στον Ζεράρντ Πικέ. Επίσης αποκτήθηκε ο 22χρονος Βραζιλιάνος χαφ Αρτούρ με 31 εκ από τη Γκρέμιο που ήδη έχει 15 παιχνίδια στο πρωτάθλημα φέτος. Αποτυχημένη θεωρείται μέχρι τώρα η παρουσία του 21χρονου εξτρεμ Μάλκομ και αυτός καλοκαιρινό απόκτημα με 40 εκ από τη Μπορντό, αλλά η ηλικία του και το ταλέντο του συνιστούν υπομονή. Ενώ, από τις ακαδημίες προωθήθηκε και παίρνει παιχνίδια ο επιτελικός χαφ Κάρλες Αλένα, αλλά και αυτός δείχνει να θέλει χρόνο και κλειστά αυτιά.
    Για την επόμενη σαιζόν έχουν κλείσει, ο 19χρονος στόπερ της Μπορντό Ζαν Κλαιρ Τοντιμπό, ο «νέος Βαράν» σύμφωνα με τους Γάλλους, ο οποίος έρχεται κατόπιν εισήγησης του Ερίκ Αμπινταλ ως ελεύθερος, αφού λήγει το συμβόλαιο του. Και η μεγάλη μεταγραφή και σε κόστος αφού δαπανήθηκαν 75 +11 εκ για την απόκτηση από τον Άγιαξ, του 21χρονου, πολυσύνθετου χαφ Φρένκι Ντε Γιονγκ.
       Η Μπάρτσα που μπορεί ακόμα να βασίζεται στον τεράστιο Μέσι, αλλά ο Βαλβέλδε δίνει αναβαθμισμένους ρόλους σε νέα παιδιά ώστε να μεγαλώσουν μέσα στην ομάδα και να την κρατήσουν στην κορυφή και την επόμενη μέρα.







Σεβίλλη



Στη μετά Μόντσι εποχή, η Σεβίλλη προσπαθεί αφενός μεν να κρατηθεί στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας της La Liga διεκδικώντας την έξοδο στο Champions league και αφετέρου να συνεχίσει την παράδοση με την ανάδειξη νέων παικτών και την μεταπώληση τους σε ισχυρότερους συλλόγους.
    Με αυτό το σκεπτικό έχουν ενταχθεί στo σύλλογο ο 21χρονος, Βραζιλιάνος, αριστερός μπακ Γκιγιέρμε Αράνα, που ήρθε αντί 21 εκ από την Κορίνθιανς και που φέτος έχει μπει στο ροτέσιον παίρνοντας 8 ματς στο πρωτάθλημα ως τώρα. Από κοντά και ο 22χρονος στόπερ Γιορίς Γκαγκνόν, καλοκαιρινό απόκτημα από τη Ρεν αντί 13,5 εκ. Επίσης  προωθείται ο 17χρονος επιθετικός Μπράιαν Γκιλ προϊόν των ακαδημιών του κλαμπ.


    Στην επίθεση της φετινής Σεβίλλης ξεχωρίζει ο δανεικός (με οψιόν αγοράς) από τη Μίλαν, 23χρονος Πορτογάλος φορ Άντρε Σίλβα, με 9 γκολ σε 18 ματς έως τώρα στο πρωτάθλημα.
                                            
   Και στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο ήρθαν ο 23χρονος, Κροάτης χαφ Μάρκο Ρογκ, με τη μορφή δανεισμού από τη Νάπολι, ο επιθετικός Μουνίρ Ελ Χανταντί με μόλις 1 εκ από τη Μπαρτσελόνα και ο 20χρονος, Αυστριακός στόπερ Μάξ Βέμπερ με 10.5 εκ από τον Άγιαξ.
    Με αυτούς και ποντάροντας στον 43χρονο κόουτς Πάμπλο Ματσίν η Σεβίλλη προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο που στην πορεία θα χτυπήσει ομάδες με μεγαλύτερο μπάτζετ και κυβικά.







Μπάγερν Μονάχου



Ο Γερμανικός γίγαντας που κάθε χρόνο είναι τουλάχιστον στην 8αδα του Champions league μοιάζει και είναι γερασμένος. Οι παίκτες που τον οδήγησαν στις επιτυχίες τόσα χρόνια μεγάλωσαν, Ριμπερί και Ρόμπεν πάτησαν τα 35 και το καλοκαίρι αποχωρούν, ενώ 32 είναι ο Νόιερ.
   Το καλό με τη Μπάγερν είναι ότι σχεδόν όλες οι Γερμανικές ομάδες το έχουν ρίξει στην ανάδειξη νέων παικτών τους οποίους ψωνίζουν από κάθε γωνιά του πλανήτη και έτσι οι Βαυαροί έχουν μια μεγάλη γκάμα επιλογών δίπλα τους για να επιλέξουν ότι καλύτερο. Έχουν την ευχέρεια να γνωρίζουν και να έχουν ήδη αξιολογήσει το περιβάλλον που γαλουχήθηκαν οι παίκτες που θέλουν να αποκτήσουν και έτσι μπορούν να γνωρίζουν καλύτερα το διάστημα εγκλιματισμού στην ομάδα και τη φιλοσοφία της.
     Στο υπάρχον ρόστερ υπάρχουν και νεαροί παίκτες. Στην άμυνα οι Σίλε και Κίμιχ είναι στα 23 τους, στα χαφ 21 είναι ο Ρενάτο Σάντσεζ που ακόμα δεν έχει προσαρμοστεί και 23 ο Λεόν Γκορέτσκα που ήρθε ελεύθερος από τη Σάλκε το καλοκαίρι και πήρε τη φανέλα σπίτι του, με 5 γκολ σε 16 ματς, μοιάζει να είναι ο νέος Κρόος. Στα εξτρέμ ο Γκνάμπρι είναι 23 και ο Κομάν 22. 

Σε αυτή τη βάση θα προστεθούν ο Καναδός εξτρέμ Αλφόνσο Ντέιβις γεννημένος το 2000 που ήρθε αντί 10 εκ από το Βανκούβερ, ο επίσης 18χρονος, Αμερικανός στόπερ Κρις Ρίτσαρντς που αποκτήθηκε από το Ντάλας (έριξε τη ματιά της στο MLS η Μπάγερν) και ο Γάλλος μπακ Μπενζαμί Παβάρ με 35 εκ από τη Στουτγκάρδη, παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Γαλλία στο τελευταίο Μουντιάλ.
    Πάνω σε αυτή τη βάση οι Βαυαροί επιθυμούν να χτίσουν ένα στερεό, νικηφόρο πρότζεκτ.









Ντορντμουντ



Τα πρωτεία της Μπάγερν στη Μπουντεσλίγκα αμφισβητεί σθεναρά φέτος η συνήθης ύποπτη Μπορούσια Ντόρντμουντ. Μια ομάδα που κατεξοχήν τα τελευταία χρόνια βασίζεται σε νέους παίκτες, τακτική που ξεκίνησε επί Κλοπ, συνεχίστηκε επί Τούχελ και έγινε μόνιμη μέχρι και σήμερα . Στην ομάδα υπάρχει πλήθος νεαρών ταλαντούχων παικτών, στην άμυνα οι στόπερ Ζακαντού (19), Ντιαλό(22) και Ακανζί (23), ο δανεικός, με οψίον, από τη ΡΕΑΛ, μπακ Ασραφ Χακίμι (20), ενώ πιο μπροστά υπάρχουν ο Μπρούνο Λάρσεν από τις ακαδημίες του συλλόγου, ο Σέρτζιο Γκόμεζ από τη «Μασία» προερχόμενος, ο Πούλισιτς που έχει ήδη πουληθεί στην Τσλέλσι αντί 64 εκ και θα φύγει για Λονδίνο το καλοκαίρι και φυσικά ο τρομερός φέτος Ζαντού Σάντσο με 6 γκολ σε 19 αγώνες. Σε αυτούς προστέθηκε και ο 20χρονος Αργεντινός στόπερ Λεονάρντο Μπαλέρντι που αποκτήθηκε αντί 15,5 εκ ευρώ από τη Μπόκα Τζούνιορς με ύψος 188 εκ και προερχόμενος από τις ακαδημίες του Αργεντίνικου συλλόγου, ενώ με την 1η ομάδα πρόλαβε και έπαιξε μόνο 5 ματς, 450 λεπτά, πριν τον αποκτήσει η Ντόρντμουντ που τον παρακολουθούσε από τα εφηβικά !









Μίλαν


Ο «κοιμώμενος γίγαντας» του Ιταλικού ποδοσφαίρου, η ομάδα με τα 7 κύπελλα Πρωταθλητριών - Champions league, υστερώντας μόνο απέναντι στα 13 της ΡΕΑΛ, τα τελευταία χρόνια είναι εκτός διεκδίκησης όχι μόνο του τίτλου αλλά και της εξόδου στο  Champions league αφού τερματίζει εκτός πρώτης τετράδας. Η Μίλαν που εδώ και τρία χρόνια προσπαθεί να χτίσει μια νέα ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει και θα κατακτήσει τίτλους. Έχει κάνει λάθη τόσο στην επιλογή παικτών όσο και στην επιλογή προπονητών. Το πρώτο λάθος φαίνεται να το διορθώνει αυτή τη μεταγραφική περίοδο με την απόκτηση δύο εξαιρετικά ταλαντούχων παικτών, με παρόν και κυρίως μέλλον. Που αμέσως μπήκαν στην ομάδα και πρωταγωνιστούν.

    Στην Μίλαν υπήρχαν ήδη κάποιοι ταλαντούχοι νεαροί παίκτες, προεξέχοντος του 19χρονου τερματοφύλακα Τζίτζι Ντοναρούμα. Στην άμυνα ο μπακ Καλάμπρια (22) και οι στόπερ Ρομανιόλι (24) και Καλντάρα (24), στα χαφ οι Κεϊσί (22), Τσαλχάνογλου (24), Μάουρι (22) και Μπακαγιόκο (24) και στην επίθεση ο Κουτρόνε (21), αλλά κανείς από αυτούς δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να πάρει την ομάδα στις πλάτες του και να την σηκώσει. Να την οδηγήσει στους τίτλους. Βοήθεια από τον πάγκο δεν υπάρχει, οι σταρ που ήρθαν, Μπονούτσι και Ιγκουαϊν, απέτυχαν στο Μιλάνο, οπότε έγινε στροφή.
               
        Βασιζόμενη στο γεγονός ότι η  Μίλαν, σε σχέση με άλλους κορυφαίους συλλόγους, έχει τη δυνατότητα να δώσει αμέσως, εξ αρχής, όχι μόνο φανέλα βασικού αλλά και ηγετικό ρόλο σε έναν νεαρό ταλαντούχο παίκτη και αυτό παίζει σημαντικό ρόλο για να την προτιμήσει ένας τέτοιος παίκτης, προχώρησε στην απόκτηση δύο παικτών που ήταν στο στόχαστρο σχεδόν όλων των κορυφαίων κλαμπ. .

       Αποκτήθηκαν ο 21χρονος, Βραζιλιάνος, επιτελικός χαφ Λούκας Πασκέτα με 35 εκ από τη Φλαμέγκο, παίκτης με τεράστια περιθώρια εξέλιξης και που στο Μιλάνο ελπίζουν να βρουν στο πρόσωπο του τον νέο Κακά. Επίσης αποκτήθηκε ο  σκόρερ Κριστόφ Πιάτεκ που έβγαλε μάτια στο 1ο μισό της σαιζόν με τη φανέλα της Τζένοα, από την οποία ήρθε με 35 εκ , έχοντας 13 γκολ σε 19 αγώνες. Ήδη έχουν ξεκινήσει την απόσβεση των 70 εκ που δαπανήθηκαν και για τους δύο.

        Από εκεί και πέρα, στο στόχαστρο είναι ο αμυντικός μέσος της Μπορντό, Ορελιάν Τσουαμενί, 19χρονών, με αξία στο transfermarkt στα 5 εκ ευρώ. Επίσης, οι Λερουά Αμπαντά 18 χρονών, αριστερός μπακ που παίζει στα εφηβικά της Μονακό και ο επίσης αμυντικός, Τιάγκο Τζάλο, 18 χρονών που παίζει στις μικρές ομάδες της Σπόρτιγκ Λισαβόνας. Δύο παίκτες που ακόμα εξελίσσονται, ακόμα χτίζονται ως παίκτες και προσωπικότητες και ακόμα ψάχνουν εμπειρίες. Πήγαν βαθιά στο scouting οι Μιλανέζοι !








Γιουβέντους



Η Γιούβε είναι μια έμπειρη ομάδα που δείχνει και φέτος να καθαρίζει το Καμπιονάτο και με την προσθήκη του Κριστιάνο Ρονάλντο στοχεύει στην κατάκτηση του Champions league. Προχθές, ο αθλητικός Διευθυντής της, Φάμπιο Παρατίτσι, υπέπεσε σε μια απίστευτη γκάφα. Σε εστιατόριο που έτρωγε ξέχασε τη λίστα με τους μεταγραφικούς στόχους της Βέκια Σινιόρα.       

    Ποιοι είναι αυτοί…1) Νικολό Ζανιόλο, επιτελικός μέσος, 19 χρονών, 189 εκ ύψος, ανήκει στη Ρόμα και στο transfermarkt κοστολογείται 10 εκ ευρώ, 2) Σάντρο Τονέλι, ο «νέος Πίρλο», χαφ της Μπρέσια, 18 χρονών, 181 εκ ύψος, transfermarkt : 15 εκ, 3) Κριστιάν Ρομέρο, στόπερ της Τζένοα, 20 χρονών, 185 εκ, transfermarkt : 4 εκ, 4) Φεντερίκο Κιέζα, 21 χρονών, 175 εκ ύψος, δεξί εξτρέμ της Φιωρεντίνα με αξία στο transfermarkt : 50 εκ ευρώ, 5) Ντομινίκ Σομποσλάι, ο 18χρονος,Ούγγρος χαφ της Σάλτσμπουργκ, με ύψος 186 εκ και αξία στο transfermarkt : 2 εκ και 6) Σεργκέι Μιλίνκοβιτς – Σάβιτς, ο 23χρονος, Σέρβος χαφ της Λάτσιο που η αξία του ανέρχεται σύμφωνα με το transfermarkt  στα 75 εκ ευρώ.
     Όπως βλέπεται μιλάμε για 6 παίκτες από 18 έως 23 χρονών και τη Γιουβέντους να σκοπεύει να μπει σε μια διαδικασία χτισίματος της νέας ομάδας ανεξάρτητα από το αν θα επιτευχθεί ο στόχος της κατάκτησης του Champions league ή όχι, μιλάμε άλλωστε για σούπερ ταλαντούχους παίκτες που κάθε άλλο παρά  θα ρίξουν τις δυνατότητες της ομάδας με την ένταξη τους σε αυτή.






     Εν κατακλείδι, είδαμε  ότι οι μεγάλες ομάδες, τα κορυφαία κλαμπ στοχεύουν σε νέα φυντάνια, σε νέους παίκτες με δίψα και κίνητρο να αναδειχθούν. Επίτηδες δεν αναφέρθηκα στις κορυφαίες Αγγλικές ομάδες, γιατί στο Νησί παραδοσιακά λειτουργούν με αυτό τον τρόπο, αλλά πήγα σε ομάδες που πάντα αγόραζαν ακριβά τοπ παίκτες και κατακτούσαν τους τίτλους. Είναι πιο εύκολη η αγορά, το ξόδεμα χρήματος. Η ανάπτυξη παικτών είναι κάτι πολύ δύσκολο, θέλει χρόνο και υπομονή και κυρίως θέλει τεχνογνωσία και προσεχτική διαχείριση. Να διαθέτεις στελέχη που να μπορούν να αναπτύξουν παίκτες, να ξέρεις τι θέλεις να χτίσεις και να τρέχεις ένα μόνιμο πρόγραμμα εκπαίδευσης και ένα σταθερό μοντέλο. 



                                                                                                                SAM

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

ΠΑΟΚ : Η ζωή μετά τον Πρίγιοβιτς






     Πρώτος και αήττητος στο πρωτάθλημα ο δικέφαλος του βορά μετά από 15 αγωνιστικές και έχοντας αποσπαστεί 8 βαθμούς από τον Ολυμπιακό και 14 από την ΑΕΚ, φαντάζει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 34 σαιζόν. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής, της υπέρ του ΠΑΟΚ, κατάστασης στο φετινό μαραθώνιο του πρωταθλήματος, έπαιξαν τα γκολ του Πρίγιοβιτς. Ο Σέρβος στράικερ μετά τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ το καλοκαίρι, στο οποίο δεν έπαιξε πολύ, συνέχισε κατευθείαν στην προετοιμασία του ΠΑΟΚ και ήταν έτοιμος για τα ματς των προκριματικών του Champions league όπου ο ΠΑΟΚ έκανε ορισμένα καταπληκτικά παιχνίδια. Κατόπιν συνέχισε απτόητος στο πρωτάθλημά μας και με καθοριστικά γκολ καθάρισε παιχνίδια και χάρισε πολύτιμους βαθμούς, με χαρακτηριστικότερα τα ντέρμπι με ΑΕΚ και Άρη. Συνολικά είχε 9 γκολ σε 13 αγώνες φέτος και μην ξεχνάμε ότι πέρυσι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 19 γκολ σε 28 ματς που συμμετείχε. Για το 2018 ήταν μέσα στους πρώτους σκόρερ σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα πίσω από Μέσι, CR7, Λεβαντόφσκι, Σαλάχ και μαζί με τον Σουάρεζ στα 35 γκολ !
     Οι επιδόσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες. Η ρήτρα των 10 εκ. ευρώ αποδείχθηκε μικρή για έναν τέτοιο σκόρερ. Η προσφερόμενη αμοιβή για τον ίδιο ήταν τέτοια που δεν μπορούσε να την αρνηθεί. Η πρόταση δεν ήρθε από κάποιο μεγάλο ευρωπαϊκό κλαμπ ή έστω από ομάδα που συμμετέχει στο τοπ-5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ώστε να τον δελεάσει η προοπτική, αλλά από ομάδα της Σαουδικής Αραβίας. Κρίμα για το πρωτάθλημα μας που έχασε έναν από τους πιο ποιοτικούς παίκτες του…αλλά είπαμε σε τόσα λεφτά κανείς δε μπορεί να πει όχι.
   

    Ο Πρίγιοβιτς πήρε την απόφαση για το μέλλον του και ο ΠΑΟΚ πήρε τα 9 εκ από τα 10 της ρήτρας του (το 1 εκ. πήγε στη Λέγκια ως ποσοστό μεταπώλησης), με τον Ιβάν να μην κάνει προσπάθεια να τον μεταπείσει και να μείνει στον ΠΑΟΚ.
    Τις πρώτες μέρες υπήρξε αναταραχή στον οργανισμό ΠΑΟΚ. Όλος ο σύλλογος ζει και αναπνέει για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος, ενδεχόμενη απώλειά του θα είναι καταστροφή. Θα είναι δύσκολο για την ομάδα να συνέλθει, να επανέλθει. Βγήκαν στην επιφάνεια και άλλα θέματα, όπως η καθυστέρηση στις ανανεώσεις συμβολαίων κάποιων βασικών παικτών, όπως του Βαρέλα, του Μπίσεβαρ, του Κρέσπο, του Κάνιας, του Πασχαλάκη.
    Η ομάδα, έχοντας χάσει την ισορροπία της από την φυγή του αρχισκόρερ της, έπαιξε σα ζαλισμένη την Πάτρα, πραγματοποίησε τραγική εμφάνιση και μοιραία ήρθε η ήττα από την Παναχαϊκή της Β΄ Εθνικής. Μπορεί οι παίκτες να υποτίμησαν το παιχνίδι, αλλά η ήττα ήταν ένα μεγάλο σοκ για τον κόσμο της ομάδας.
   Με όλα αυτά, το ματς κόντρα στον Αστέρα στην Τρίπολη μετατράπηκε σε τελικός. Ένα ματς κόντρα και στη νοοτροπία χρόνων της ομάδας, του οργανισμού ΠΑΟΚ. Αν χανόταν είναι βέβαιο ότι το κλαμπ θα κυριεύονταν από ανασφάλεια και θα έμπαινε σε φάση εσωστρέφειας. Παιχνίδι αποδείξεων λοιπόν, στο οποίο ο ΠΑΟΚ είχε την ατυχία να του λείπει και ο Κάνιας, μια απουσία που φάνηκε πολύ, ειδικά στο 1ο ημίχρονο, αφού είναι ο μόνος χαφ της ομάδας που διαθέτει σβελτάδα.

    Οι παίκτες του δικέφαλου μπήκαν στον αγώνα πνιγμένοι από το άγχος και με διάχυτο εκνευρισμό. Ο Αστέρας βρήκε διαδρόμους και δημιούργησε πολλές ευκαιρίες, είχε 13 τελικές στο ματς,  έπεσε όμως πάνω σε έναν ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ Πασχαλάκη που με σωτήριες επεμβάσεις κράτησε όρθιο τον ΠΑΟΚ. Φάνηκε η απουσία του Τόνσο στον Αστέρα, που έφυγε για τον Άρη, με τον αιώνιο αντίπαλο να κάνει έστω και άθελα του ένα μεγάλο δώρο στον δικέφαλο. Στο 2ο μέρος αρχικά ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε πολύ προσεκτικός ανασταλτικά και έκοψε την επιθετικότητα των γηπεδούχων, ηρέμησε το παιχνίδι και σιγά σιγά το έφερε στα μέτρα του. Το φάουλ – γκολ του Βιεϊρίνια στο 65΄ του έδωσε φτερά, ενώ πριν ο αντίπαλος προλάβει να συνέλθει, στο 69΄ ο Μαουρίτσιο «κλείδωσε» το παιχνίδι.

    Με τη νίκη αυτή και τη διατήρηση της διαφοράς των 8 βαθμών από τον Ολυμπιακό ήρθε η ηρεμία στο κλαμπ, ανακτήθηκε η σιγουριά. Ότι ο τίτλος δε χάνεται, ότι είναι δεμένος από παντού. Προσωπικά δεν πιστεύω σ’ αυτά. Εγώ ξέρω ότι το πρωτάθλημα είναι στη μέση και απομένει ένας ολόκληρος γύρος ακόμη, άλλα 15 παιχνίδια. Δε θα σου χαριστεί κανένας, πρέπει να κερδίζεις, βάζοντας γκολ. Η ομάδα δεν έπαιξε καλά στο πρώτο μισό της σαιζόν, άσχετα αν οι νίκες σκεπάζουν τα πάντα. Ακόμα και στα τρία ματς που ακολουθούν στην «Τούμπα» ελλοχεύουν κίνδυνοι βαθμολογικών απωλειών. Δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός. Κακώς θεωρούν ότι χωρίς σέντερ φορ έχουν το πρωτάθλημα στο τσεπάκι τους. Αν θέλουν να έχουν μεγάλη ομάδα πρέπει να αποκτήσουν τοπ σκόρερ.


    Από εκεί και πέρα και μετά τη νίκη επί του Αστέρα που είχε κομβική σημασία, στον δικέφαλο προχώρησαν για την ενίσχυση της ομάδας. Ανανεώθηκαν τα συμβόλαια των Πασχαλάκη και Κρέσπο και βρίσκονται σε συζητήσεις με τους υπόλοιπους παίκτες που λήγουν οι συμβάσεις του, με πιο δύσκολες να θεωρούνται οι περιπτώσεις Μπίσεβαρ και Βαρέλα, αλλά να υπάρχει αισιοδοξία ότι θα παραμείνουν. Στην ομάδα επιστρέφει ο Πέδρο Ενρίκε που ήταν δανεικός στην Καραμπάκ. Ψήνεται η επιστροφή Γιαννούλη από τον Ατρόμητο, με τον Ουάρντα να πηγαίνει ως αντάλλαγμα στους Περιστεριώτες.  Λήφθηκε η απόφαση να μη φύγει άλλος παίκτης, απορρίφθηκε η πρόταση της Βίντι για τον Σακχόφ (?), ενώ ο Λουτσέσκου θέλει να παραμείνει και ο Ελ Καντουρί, που όμως είναι κοντά στην Πάρμα. Αποκτήθηκε και ο 24χρονος, Κροάτης  Γιόζιπ Μίσιτς με 1,5 χρόνο δανεισμό από τη Σπόρτιγκ Λισαβόνας, για τα χαφ όπου πονούσε η ομάδα. Κοντρολαρισμένος παίκτης, αλλά ούτε αυτός είναι γρήγορος.

Και η ομάδα ψάχνεται στο θέμα του σέντερ φορ….


    Αρχικά και μετά το σοκ της πώλησης του Πρίγιοβιτς όλων το μυαλό πήγε στον Μάρκους Μπεργκ. Παίκτης που γνωρίζει το πρωτάθλημά μας και δε θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής, με κοινά χαρακτηριστικά με τον Πρίγιοβιτς αφού και αυτός είναι φορ περιοχής και το κυριότερο, με μεγάλη ευχέρεια στο σκοράρισμα. Ο Μπεργκ μένει ελεύθερος το καλοκαίρι. Τώρα ισχύει η ρήτρα των 5 εκ για τον Παναθηναϊκό (που ασφαλώς μπορεί να πέσει) και σίγουρα θα θέλει λεφτά και η τωρινή ομάδα του, η Αλ Αϊν. Παίκτης στα 33 του ο Σουηδός και που σε έξι μήνες θα κυκλοφορεί ελεύθερος. Φαίνεται πως κρίθηκε ασύμφορο να δαπανηθεί ένα αρκετά μεγάλο ποσό για την απόκτησή του.
   Δυνατά έπαιξε και το όνομα του 24χρονου, Βραζιλιάνου Λέο Μπονατίνι της Γουλβς. Παίκτης με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αφού δεν είναι φορ περιοχής, αλλά κινείται πιο περιφερειακά, διαθέτει τεχνική και ταχύτητα, αλλά δε σκοράρει καθόλου με το κεφάλι. Επιπλέον δεν έχει ρυθμό αφού φέτος δεν έχει πάρει πολλά παιχνίδια με τους «Λύκους». Είναι σε καλή ηλικία και θα έχει μεταπωλητική αξία, αλλά φαίνεται πως η Αγγλική ομάδα βάζει πολύ υψηλή ρήτρα για τα ελληνικά δεδομένα και η υπόθεση έχει ατονήσει.
    Τις τελευταίες 2-3 μέρες ήρθε στην επιφάνεια το όνομα του 22χρονου Πολωνού Κάρολ Σβιντέρσκι της Γιαγκελόνια, με ύψος 184 εκ και 8 γκολ σε 17 ματς στο πρωτάθλημα. Μια στροφή σε κάτι με μεταπωλητική αξία, νέο και με μέλλον στο σύλλογο, για 2ος φορ προς το παρόν και την ομάδα να κάνει στροφή και να εμπιστεύεται τον Απκομ….

        Παρατηρούμε, ότι κάθε βδομάδα έχουμε και μια διαφορετική τάση, μια διαφορετική σκέψη. Ξεκινήσαμε με φορ που θα κατανοήσει άμεσα τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Πήγαμε σε παίκτη από το υψηλό επίπεδο αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του Πρίγιοβιτς. Συνεχίζουμε με νέο-αίμα, με ανανέωση του ρόστερ και με προσπάθεια να κατέβει το μ.ο. ηλικίας, με παίκτη για το μέλλον, που δε θα μπει στη διαδικασία της άμεσης σύγκρισης με τον Πρίγιοβιτς. Φτάνουμε στο τέλος των μεταγραφών και ο ΠΑΟΚ δεν έχει αποκτήσει ακόμη σέντερ φορ. Πιθανόν την επόμενη εβδομάδα να επικρατήσει μια νέα τάση εντός του συλλόγου.
    Κάπου έχουν μπερδευτεί.
Είναι ο υπέρ πάντων στόχος η κατάκτηση του πρωταθλήματος ή αυτό είναι πλέον δεδομένο και προχωράμε στην ανανέωση της ομάδας που έχει γερασμένο ρόστερ?


    Σίγουρα ο φετινός ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα με ατομική ποιότητα, ομοιογένεια, χημεία, ταχύτητα στα άκρα και προσωπικότητα. Απομένει να παραμείνει υγιείς, μακριά από τραυματισμούς και προσηλωμένος στο στόχο που είναι περισσότερο κοντά από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 34 χρόνια.
    Είναι επίσης δεδομένο ότι κάποιοι παίκτες της ομάδας τα έχουν τα χρονάκια τους, παραμένουν πολύτιμοι και χρειάζονται για να την καθοδηγούν. Αδυνατούν όμως να την οδηγήσουν, να ανεβοκατεβαίνουν την πλευρά σαν έφηβοι ο Μάτος με τον Βιεϊρίνια. Εκεί κυρίως εστιάζεται το πρόβλημα, γιατί τα στόπερ μπορεί να παίξουν με την εμπειρία και τη δύναμη τους κι ας μην είναι τόσο ταχύς πλέον.



    Εν κατακλείδι, στον ΠΑΟΚ δεν επιτρέπεται να προτρέχουν. Πρέπει να φέρουν καλό παίκτη στη θέση του σέντερ φορ και αφού κατακτήσουν το πρωτάθλημα, το καλοκαίρι να προχωρήσουν σε καίριες κινήσεις για την ανανέωση του ρόστερ και να κατεβάσουν το μ.ο. ηλικίας. Θα έχει ολοκληρωθεί άλλωστε η πρώτη φάση της εποχής Ιβάν με την επίτευξη του στόχου της κατάκτησης του τίτλου και τότε θα τεθεί ο επόμενος….ο πιο ευρωπαϊκός ευχόμαστε !



                                                                                                                        SAM


Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Που χρειάζονται ενίσχυση οι big 5



                               

Καλή χρονιά σε όλους !

Με τον ερχομό του νέου χρόνου άνοιξε και επίσημα η μεταγραφική περίοδος, η εμβόλιμη του Ιανουαρίου. Μια περίοδο που δεν ενδείκνυται για μεγάλες κινήσεις και διαμόρφωση του ρόστερ, αλλά για συμπληρωματικές αγορές και αποχωρήσεις ανάλογα με τις ανάγκες που προέκυψαν στην κάθε ομάδα.
Στο χορό έχουν μπει και οι δικές μας ομάδες αφού για διάφορους λόγους όλες έχουν κενά. Η ΑΕΚ λόγω των κινήσεων που δεν έκανε το καλοκαίρι και άφησε την ομάδα γυμνή, αλλά και των αποχωρήσεων παικτών που δεν ανανέωσαν με τον σύλλογο. Ο ΠΑΟΚ λόγω τραυματισμών αλλά και για μπακ απ παικτών ηλικίας άνω των 30 που παίζουν συνεχώς. Ο Ολυμπιακός λόγω του εμφανούς προβλήματος στο γκολ. Ο Παναθηναϊκός για να προσθέσει και άλλους νεαρούς παίκτες στη νέα ομάδα που χτίζει και ο Άρης γιατί η χρονιά στράβωσε ξαφνικά και πάρθηκαν αποφάσεις για αλλαγές προσώπων.
Στη συζήτηση μπαίνει ο Άρης και όχι ο Ατρόμητος, καθώς ο Άρης διαθέτει όνομα και κόσμο και από το καλοκαίρι έδωσε συμβόλαια 300 χιλιάδων ευρώ, με τον Ατρόμητο να έχει ταβάνι τις 150 χιλιάδες ….τα μισά. Ένας Ατρόμητος που αν και βρίσκεται σταθερά στα ψηλά τα τελευταία χρόνια και εκπροσωπεί τον 2ο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, αδυνατεί να προσελκύσει κόσμο, να γεμίσει το γήπεδο, να παρουσιάσει δυναμική, να ανεβάσει το status του και να ενισχύσει το brand name του ως κλαμπ. Έτσι τα έσοδα του παραμένουν χαμηλά, αδυνατεί να δώσει υψηλά συμβόλαια, οπότε αγοράζει φτηνά και με το ανάλογο ρίσκο, παίκτες άγνωστους.
Είναι αναγκαίο να τονίσουμε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στα κάτω του. Διανύει μια εποχή που οι παιχταράδες, ακόμα και για τα τελευταία τους ένσημα, δεν έρχονται στο πρωτάθλημα μας, το χρήμα πλέον ρέει σε Κινέζους και Άραβες. Αναγκαστικά οι ομάδες μας πάνε σε επιλογές παικτών από τα πιο κάτω ράφια και οι περισσότερες δεν τους βγαίνουν αγωνιστικά. Στα μάτια μας, φαντάζει μονόδρομος η ανάπτυξη των ακαδημιών, ο σχεδιασμός ενός σταθερού πλάνου και η κατάρτιση ενός προγράμματος βελτίωσης και ανάπτυξης παικτών. Στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Τεχνικός Δ/ντης του Παναθηναϊκού, Νίκος Νταμπίζας, τόνισε χαρακτηριστικά, «τα χρήματα που είναι να δοθούν σε ένα συμβόλαιο, είναι προτιμότερο να δοθούν στην ακαδημία για να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα». Ένας τρόπος σκέψεις που μας αρέσει και μας εκφράζει ως προς τον τρόπο που βλέπουμε το ποδόσφαιρο και που βάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο στη σωστή του θέση στην παγκόσμια αγορά. Μια αγορά στην οποία θα είναι τεράστια επιτυχία αν καταφέρουμε να προσελκύσουμε καλούς, ταλαντούχους παίκτες, δείχνοντας τους ότι μπορούμε να τους βελτιώσουμε.
Όμως, ο  δρόμος αυτός χρειάζεται υπομονή, ιδίως από τον κόσμο. Η ανάπτυξη νεαρών παικτών, η καθιέρωσή τους και το χτίσιμο μιας νέας ομάδας προϋποθέτει ότι θα έρθουν και «στραβές» και εκεί χρειάζεται περισσότερη στήριξη η ομάδα και απόλυτη πίστη στο πλάνο. Τέτοιου είδους πλάνα είναι μακροπρόθεσμα, έχουν ορίζοντα τουλάχιστον μιας τριετίας…


                            --------------------------------------
                       «ΕΊΝΑΙ ΚΛΕΙΔΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»
                                                                             ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΚΑΡΕΜΠΕ

                            --------------------------------------
Μετά από μια μεγάλη, είναι αλήθεια, εισαγωγή, πάμε να δούμε τι κινήσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα από τις ομάδες, τι παίκτες έχουν κλείσει, τι λένε τα ρεπορτάζ που διαβάζουμε για τους μεταγραφικούς τους στόχους, σε ποιες θέσεις επιδιώκουν ενίσχυση και σε ποιες θέσεις χρειάζονται ενίσχυση και ποιο είναι το σκεπτικό του κάθε οργανισμού.


ΑΕΚ


Ξεκίνημα από την πρωταθλήτρια ΑΕΚ που το καλοκαίρι κατάφερε να προκριθεί στους ομίλους του Champions league, αλλά πάραυτα οι άνθρωποί της έκριναν ότι η ομάδα δε χρειαζόταν περαιτέρω ενίσχυση. Μια απόφαση που αποδείχτηκε λανθασμένη αφού οι υψηλές απαιτήσεις των αγώνων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης καταπόνησαν και εξάντλησαν τους παίκτες της και δεν υπήρχαν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις για να δώσουν ανάσες. Η ΑΕΚ τα χρόνια της επιστροφής της και όντας στη διαδικασία της ανέγερσης του νέου γηπέδου της είναι πολύ φειδωλή στις αγορές της. Τα τελευταία χρόνια στηρίζεται σε δανεικούς. Πέρυσι ήταν ο Αραούχο, ο Κονέ  και ο Λιβάγια τον οποίο απέκτησε με κανονική μεταγραφή το καλοκαίρι. Φέτος οι Οικονόμου, Μπογιέ, Άλεφ και Πόνσε. Οι δανεικοί όμως αναπόφευκτα φεύγουν κάποια στιγμή και δε μπορεί να λογίζονται ως περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου. Επίσης, παρουσιάζεται μια δυστοκία στον ανεύρεση καταλλήλων παικτών για την ενίσχυση της ομάδας και σε προσιτή τιμή. Ειδικά από το εξωτερικό αφού από την εγχώρια αγορά δείχνει πιο εύκολος ο εντοπισμός παικτών.
Μεγάλη υπόθεση να ξέρεις να βρίσκεις παίκτες !
Μέχρι τώρα η ΑΕΚ φαίνεται να έχει κλείσει τον χαφ Κρστισιτς του Ερυθρού Αστέρα που έχει παίξει δύο σαιζόν στην Σαμπντόρια και για τον οποίο γράφονται διθύραμβοι. Θα μου επιτρέψετε να είμαι επιφυλακτικός. Όχι τόσο στο αν θα σταθεί στο Ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά επειδή πάντα κοιτάω το παραπάνω και έχω απαιτήσεις από τις ομάδες μας για την Ευρώπη. Παίκτης που έφυγε από το Καμπιονάτο στην καλύτερη ηλικία ποδοσφαιρικά, στα 26 του και γύρισε στο Σερβικό πρωτάθλημα, που είναι πολύ κάτω από το δικό μας, δεν μπορεί να παρουσιάζεται σαν τοπ μεταγραφή. Θα τον δούμε και θα τον κρίνουμε. Από εκεί και πέρα η ΑΕΚ κοιτάζει για νεαρούς Αφρικανούς παίκτες για τη θέση του 6αριού (πολύ σωστά μιας και εκεί υπάρχουν παίκτες με σωματικά προσόντα, φυσική δύναμη και ταχύτητα)και στην αγορά της Σκανδιναβίας για εξτρέμ. Δείχνει να μην εμπιστεύεται την αγορά της Λατινικής Αμερικής όπου πάντα υπάρχουν μπερδέματα με την ιδιοκτησία των παικτών και τα πολλά γραφεία μάναντζερ που εμπλέκονται. Εμπλοκή υπήρξε και στην υπόθεση του άγνωστου  χαφ Αρένγκι.  Ίσως από εκεί θα έπρεπε να ψαχτεί για εξτρέμ αλλά οι επιθετικοί παίκτες εκεί είναι ακριβοί και συνήθως θέλουν χρόνο προσαρμογής. Από εκεί και πέρα έχει  κλείσει τον νεαρό Ανέλ Σαμπανότζοβιτς, γιο του Ρέφικ, για το καλοκαίρι και δυο παίκτες από τον Εργοτέλη που δύσκολα θα μείνουν αρχικά στο ρόστερ. Εξαιρετική έμοιαζε η περίπτωση του Πέτερσεν της Ολλανδικής Χέρακλες για τα εξτρέμ, με εντυπωσίασε σε στιγμιότυπα που είδα, θύμιζε Μιραλάς στο πρώτο πέρασμα του από τη χώρα μας, αλλά το κόστος ήταν μεγάλο για τον τρόπο που κινείται η ΑΕΚ στην αγορά. Όπως γράψαμε και στην προηγούμενη ανάρτηση μας, η ΑΕΚ μπαίνει σε διαδικασία χτισίματος μιας νέας ομάδας, από την αρχή και έχει πολύ δρόμο η προσπάθεια αυτή έως την ολοκλήρωση της.








ΠΑΟΚ

Συνεχίζουμε με τον κυπελλούχο ΠΑΟΚ, που κάνει ανεπανάληπτη πορεία στο πρωτάθλημα και παραμένει αήττητος με 13 νίκες και μία ισοπαλία, έστω και αν δεν είναι τόσο εντυπωσιακός όσο πέρυσι στον 2ο γύρο και έστω και αν αποκλείστηκε από έναν εύκολο όμιλο στο Γιουρόπα. Ο τίτλος του πρωταθλητή έχει μετατραπεί σε ψύχωση στον οργανισμό ΠΑΟΚ. Ο Λουτσέσκου βασίζεται στην περυσινή ομάδα και εμπιστεύεται μόνο 14-15 παίκτες. Η ομάδα διαθέτει εξαιρετικά στόπερ με το δίδυμο  Βαρέλα – Κρεσπο να αποτελεί εγγύηση και έναν τοπ σέντερ φορ που διαθέτει το εύκολο γκολ όπως ο Πρίγιοβιτς. Τα δύο πλάγια μπακ, Μάτος και Βιεϊρίνια είναι μεγάλης ηλικίας και συχνά παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, ενώ πρόβλημα υπάρχει και στα χαφ λόγω έλλειψης ταχύτητας και σβελτάδας, αν και ο Κάνιας κάνει καλή χρονιά. Από τις μεταγραφές του καλοκαιριού, μόνο ο Ουάρντα που επέστρεψε έχει βοηθήσει αν και έχει προβληματικό χαρακτήρα και αυτό τα χαλάει όλα. 

Ο Χατσερίντι, αργός, έχει παίξει ελάχιστα, ο Βερνμπλουμ βαρύς, τραυματίστηκε και τέλος η σαιζόν, ο Καρέλης απλά λίγος, ενώ ο Άπκομ τώρα προσαρμόζεται και δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει αν και δύσκολα θα μπει στα παπούτσια του Πρίγιοβιτς. Σημαντικό για τον ΠΑΟΚ να κρατήσει τους βασικούς παίκτες του  και ειδικά τον Πρίγιοβιτς για τον οποίο σίγουρα θα έρθει υψηλή πρόταση και ένας τέτοιος γκολτζής δύσκολα αντικαταστιέται στη μέση της σαιζόν. Από εκεί και πέρα ο ΠΑΟΚ χρειάζεται έναν χαφ για τη θέση του Βερνμπλουμ που να διαθέτει όμως ταχύτητα και έκρηξη. Δύο ποιοτικά πλάγια μπακ που να μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τους Μάτος – Βιεϊρίνια και να μην έχουν τόση ποιοτική διαφορά από τους δύο βασικούς,  όση έχουν οι Κίτσιου και Τόσκα. Και έναν στόπερ σε λογική τιμή, γιατί το συμβόλαιο του Χατσερίντι δημιούργησε πολλά προβλήματα στην ομάδα, αφού όποιος πήγαινε να ανανεώσει ζητούσε το συμβόλαιο του Ουκρανού. Μπορεί να είναι και Έλληνας αφού υπάρχουν αξιόλογοι, νεαροί  στόπερ σε μικρομεσαίες ομάδες, με καλύτερο όλων τον Χατζηϊσαϊα που ανήκει στον ΠΑΟΚ και παίζει δανεικός στον Ατρόμητο. Όπως και ο αριστερός μπακ Γιαννούλης που και αυτός παίζει δανεικός στον Ατρόμητο, κλήθηκε στην εθνική ομάδα και ο ΠΑΟΚ ψάχνει παίκτη στη θέση του. Από τα λάθη του Λουτσέσκου ο χειρισμός κάποιων παικτών που μπορούσαν να βοηθήσουν αλλά έφυγαν δανεικοί και αποκτήθηκαν χειρότεροι για τη θέση τους. Για τον Σταφυλίδη που γράφεται για επιστροφή του, δεν με ενθουσιάζει για ομάδα πρωταθλητισμού. Και επιτέλους, όχι άλλες μεταγραφές από τη Ρωσία και γενικά τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.





Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι έκανε 20 μεταγραφές, έφερε καινούριο προπονητή και ξεκίνησε το χτίσιμο μιας νέας ομάδας. Το αποτέλεσμα ως τώρα κρίνεται θετικό. Μπορεί να υπήρξαν κάποια στραβοπατήματα, εκτός έδρας με μικρές ομάδες, που φάνηκαν περισσότερο γιατί ο ΠΑΟΚ δε χάνει, αλλά η ομάδα παίζει ωραίο και επιθετικό ποδόσφαιρο, καθοδηγούμενη από έναν φοβερό φέτος Φορτούνη. Στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» έχασε άδικα από ένα αυτογκόλ και έχοντας δημιουργήσει 23 τελικές, ορισμένες εκ των οποίων κλασσικές ευκαιρίες. Η μεγάλη πρόκριση επί της Μίλαν έφερε ευφορία στο κλαμπ και πίστη στο πλάνο. Μεγάλη αποτυχία η μεταγραφή του Τουρέ, που έκανε η διοίκηση προς τέρψη του κόσμου.

Το κουμάντο φέτος στο αγωνιστικό κομμάτι είναι στα χέρια του Κριστιάν Καρεμπέ. Αυτός έφερε τον προπονητή Πέδρο Μάρτινς, αυτός έφερε τον παίκτη αποκάλυψη φέτος Μαχντί Καμαρά. Αυτός, μαζί με τους συνεργάτες του και τον προπονητή, εγκρίνει- συνηγορεί  ή απορρίπτει κάθε κίνηση των ερυθρολεύκων. Με την αποτυχία της μεταγραφής Τουρέ, ίσως η διοίκηση κατανοήσει ότι πρέπει να ακούει περισσότερο τον Κριστιάν, ο οποίος δεν διαφώνησε με τη μεταγραφή Τουρέ, δεν είναι στο στιλ του οι διαφωνίες και οι μανούρες, αλλά ο τρόπος που λειτουργεί ως τώρα, δείχνει ότι δε θέλει στην ομάδα πρώην ποδοσφαιριστές, αλλά μαζί με τους συνεργάτες του Φρανσουά Μοντεστό και Πιέρ Ισά ψάχνουν για νεαρούς, διψασμένους παίκτες που επιδιώκουν να αναδειχθούν μέσω του Ολυμπιακού και να παίξουν στο τοπ επίπεδο της Ευρώπης, τύπου Καμαρά. Σισέ ή Μπα που αποκτήθηκε τώρα. Έχει δημιουργήσει ένα καλό μεταγραφικό δίκτυο. Στη Γαλλία υπάρχει ο Ισά, την αγορά της Πορτογαλίας τη γνωρίζει ο Μάρτινς, υπάρχουν μάτια και στην Αργεντινή από όπου ήρθε στον Πειραιά ο φορ Σολδάνο, ενώ Καρεμπέ και Μοδεστό παρακολουθούν πολλά παιχνίδια στην Ελλάδα, ιδίως τις μικρές ηλικίες και έτσι ήρθε το καλοκαίρι στον Πειραιά ο νεαρός Μαρίνος από τον Αστέρα Τρίπολης. Διαθέτει ανθρώπους που βλέπουν παιχνίδια (και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα) και δεν περιορίζεται σε προτάσεις μάναντζερ ή παρακολούθηση επιλεγμένων στιγμιότυπων.
Από εκεί και πέρα, είναι ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα του Ολυμπιακού στο 1ο μισό της σαιζόν ήταν στο γκολ, δεν υπήρχε στην περιοχή ο παίκτης killer που θα τελείωνε εύστοχα τις φάσεις που δημιουργούσε η ομάδα. Επίσης δε σκόραραν οι εξτρεμ, μιας και ο Λάζαρος ήταν συνήθως τραυματίας, ο Νάουελ δεν προσαρμόστηκε και δείχνει λίγος για το επίπεδο του Ολυμπιακού, ο Φετφατζίδης μετά το γκολ που έχασε στο τέλος με την ΑΕΚ απέκτησε ψυχολογικά και ο παιχταράς μεν, Ποντένσε, δείχνει να μην έχει το γκολ.

 Ήρθε ο Μασούρας από τον Πανιώνιο, ο καλύτερος παίκτης του 1ου γύρου στο πρωτάθλημα, αν εξαιρέσουμε τους παίκτες των μεγάλων ομάδων και θα δούμε πως θα ανταπεξέλθει στο βάρος της φανέλας του Ολυμπιακού και στο παραπάνω επίπεδο. Ήρθε και ο Φράνκο Σολδάνο από την Αργεντινή, παίκτη που τον παρακολουθούσε από πέρυσι ο Ολυμπιακός και μοιάζει γρήγορος και κινητικός φορ, αλλά στατιστικά δεν έχει σκοράρει πολλά γκολ. Θα δούμε αν θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής και πόσο. Θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται φορ όνομα, με star quality, έμπειρο και γνώστη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, για να διεκδικήσει ως τέλος το πρωτάθλημα εκμεταλλευόμενος τυχόν στραβοπατήματα του ΠΑΟΚ και να πάει μακριά στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι θα κινηθεί για τέτοιο παίκτη.






Παναθηναϊκός


Για τον Παναθηναϊκό το στίγμα το έδωσε ο Νίκος Νταμπίζας στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε. Τόνισε πως ήταν επιλογή και όχι μόνο αναγκαιότητα το να πάει η ομάδα με νέα παιδιά, ότι θα δοθεί μεγαλύτερη βάση στην ακαδημία, ότι δε θα ξεπουληθούν παίκτες και γενικά ότι υπάρχει ένα πλάνο τριετίας. Στόχος, ακόμη,  η στελέχωση με πρόσωπα που θα αναβαθμίσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης και βελτίωσης νεαρών παικτών.
Μέχρι στιγμής ο Παναθηναϊκός είναι η πιο ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος, αφού παρουσίασε μια νεανική ομάδα, με ταχύτητα, που παίζει σωστό ποδόσφαιρο. Τα εύσημα ανήκουν στον προπονητή Γιώργο Δώνη γι αυτό που κατάφερε να δημιουργήσει κάτω από αντίξοες συνθήκες. Παρουσίασε μια καλό-προπονημένη ομάδα, με υψηλό επίπεδο φυσικής.  Δημιούργησε έναν καλό κορμό φιλόδοξων, νεαρών παικτών που διψούν να αναδείξουν το ταλέντο τους, ανεβάζοντας τις μετοχές τους. Η ομάδα με την εικόνα της και την προσπάθεια της, κερδίζει τον κόσμο της και σιγά σιγά όλο και περισσότερα καθίσματα στο ΟΑΚΑ γεμίζουν.
Η ομάδα δε θα κάνει μεταγραφές τον Ιανουάριο παρά μόνο θα υπογράψει τον νεαρό εξτρέμ Πάνο Αρμένακα με το βλέμμα στην προοπτική του παίκτη μελλοντικά. Σωστή η απόφαση του κλαμπ. Η απόκτηση κάποιου πιο έμπειρου παίκτη μπορεί να φράξει το μέλλον κάποιου μικρού που πάει εξαιρετικά μέχρι τώρα στη σαιζόν και δε γίνεται το ίδιο το κλαμπ να του κόψει τη φόρα. Δε γίνεται να ακυρωθεί η προσπάθεια αυτών των παιδιών και να έρθει τώρα ένας πιο έτοιμος παίκτης και να παίξει στη θέση του Μπουζούκη ή του Χατζηγιοβάννη. Θα χαλάσει η όλη προσπάθεια, θα χαλάσει η ομάδα. Ο νεαρός παίκτης πρέπει να «μεγαλώσει» μέσα στο σύλλογο.  Όπως τόνισε και ο Νταπίζας, «η ενίσχυση πρέπει να έρθει μέσα από τη βελτίωση των παικτών του ρόστερ».

 Ίσως το καλοκαίρι η απόκτηση ενός σέντερ μπακ με ηγετικές ικανότητες, εγκεφαλικό παιχνίδι και με σκοπό να κατευθύνει την άμυνα αλλά και όλη την ομάδα από πίσω, ενός νέου Χένρικσεν, να είναι απαραίτητη για να ανέβει επίπεδο η ομάδα.
Για περαιτέρω κινήσεις στην αγορά πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στα πρόσωπα του Νταμπίζα και του Δώνη, έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν τη δουλειά !






Άρης

Ο Άρης δεν έδειξε υπομονή. Αγνόησε το γεγονός ότι επέστρεψε μετά από χρόνια στην Ά Εθνική, ότι στην ομάδα ήρθαν πολλοί νέοι παίκτες και νέος προπονητής και ότι το χτίσιμο χρειάζεται χρόνο. Και ο χρόνος δεν αναπληρώνεται με χρήμα. Μπορεί να έχεις μεγαλύτερο μπάτζετ από τον Ατρόμητο και τον Αστέρα Τρίπολης, αλλά μετά από τόσα χρόνια απουσίας, δύσκολα θα τους ξεπεράσεις. Θέλει υπομονή και να μαθαίνεις συνεχώς από τα λάθη σου για να επανέλθεις και πάλι στα ψηλά.

Ο Άρης πήρε πολλούς παίκτες το καλοκαίρι και κάποιοι του βγήκαν λίρα εκατό, κάποιοι άλλοι όχι, τουλάχιστον ως τώρα. Ο Κουέστα στο τέρμα, ο Βέλεθ στην άμυνα, ο Μπάσα και ο Σιώπης στα χαφ, ενώ και ο Ματίγια έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει, ο Ντικινί, ο Μπρουνο Γκάμα και ο Ματέο Γκαρσία στα εξτρέμ κάνουν καλή χρονιά και δημιουργούν έναν καλό κορμό για την νέα ομάδα που χτίζεται. Αντίθετα ο Μαρβάι στην άμυνα, ο Κολασό και ο Μαρτίνεζ στα χαφ και ο Γιουνές στην επίθεση, δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα και ας έχουν τα πιο ακριβά συμβόλαια. Ακόμη δεν έχουν βοηθήσει οι περισσότεροι περυσινοί παίκτες αλλά ούτε και ο Πέδρο Βίτορ με τον Ναζλίδη που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι και μάλλον αποχωρούν πρόωρα. Ίσως όμως ορισμένοι να χρειάζονται περισσότερο χρόνο, δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη.
Βιασύνη θεωρώ ότι υπήρξε στο θέμα του προπονητή. Με τον Πάκο Ερέρα, κόουτς με βαρύ βιογραφικό, ήταν βοηθός του Ράφα Μπενίτεθ στη Λίβερπουλ που πήρε το Champions league το 2006, ενώ δούλεψε και σε αρκετές ομάδες στην πατρίδα του την Ισπανία, με την καλύτερη δουλειά να την έχει κάνει στη Θέλτα την οποία ανέβασε στην Πριμέρα και ανέδειξε και παίκτες όπως ο Ιάγο Άσπας. Με τον Ερέρα η ομάδα έπαιζε ωραίο ποδόσφαιρο, ήταν αυτός που έφερε ορισμένους από τους καλούς παίκτες που διαθέτει η ομάδα, ο Άρης έπαιζε με επιθετική τακτική και ήταν αρκετά καλός σε όλα τα ματς, εξαιρουμένου αυτό με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.
Έχει ειπωθεί ότι ο Ερέρα υστερούσε στην καθημερινή δουλειά, τόσο σε θέματα τακτικής, όσο και σε θέματα προπόνησης και φυσικής κατάστασης. Δεν μπορώ να το ξέρω. Δεν είχα δει πάντως τον Άρη να ξεμένει από δυνάμεις, ακόμη και κόντρα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Απλά σε εκείνο το σημείο ο Άρης έχασε 4 σερί παιχνίδια, με Πανιώνιο, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Και όταν έχεις πιστέψει ότι θα βγεις περίπατο Ευρώπη τότε σοκάρεσαι. Πάντως με τη φυγή του Ερέρα μπορεί αρχικά να ήρθαν δύο νίκες αλλά ακολούθησαν ισοπαλία και δύο ήττες. Δεν το λες και βελτίωση, ούτε επιτυχία.
Στο θέμα της ενίσχυσης, φεύγει ο Μαρβάι για την Γερμανική Ιγκλοσταντ και θα χρειαστεί στόπερ, καλό θα ήταν να έχει ταχύτητα και αλτικότητα. Στα χαφ ο Μαρτίνεζ δε βγήκε και χρειάζεται οργανωτής. Κοιτάζουν έντονα τον Παναγιώτη Κονέ αλλά είναι καιρό ανενεργός και θα χρειαστεί χρόνο. Απορώ γιατί κινούνται για εξτρέμ αφού έχουν καλούς παίκτες εκεί. Αντίθετα μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στα πλάγια μπακ με τους Μενέντες, Βαλεριάνο, Κωνσταντινίδη και Τζανακάκη να μην είναι παίκτες για καλή ομάδα της Σούπερ Λίγκα. Τέλος φαίνεται να μην έχουν υπομονή με τον Γιουνές και ψάχνουν ακριβό, για τα δεδομένα του κλαμπ, σέντερ φορ.

Θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα νοοτροπίας και η ομάδα γεμίζει με λεγεωνάριους. Δεν κοιτάζουν καθόλου για νεαρούς Έλληνες παίκτες. Νέα παιδιά και προπονητή δάσκαλο χρειάζεται η ομάδα για να χτιστεί, να καθιερωθεί και να κοιτάξει ψηλά και όχι αλόγιστη σπατάλη χρημάτων για αμφιβόλου ποιότητας ξένους και δανεικούς. Πρέπει να πάψουν να επιδιώκουν να κερδίσουν επικοινωνιακά αλλά να προσπαθήσουν να χτίσουν σωστά….






Εν κατακλείδι, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός θα παλέψουν για τον τίτλο, με τον δικέφαλο του βορά να έχει το προβάδισμα,  η ΑΕΚ θα ξεκινήσει το χτίσιμο νέας ομάδας και θα δούμε πόσο θα μείνει ο Ουζουνίδης καθώς υπάρχει και ο στόχος της 2ης θέσης και οι Παναθηναϊκός και Άρης θα παλέψουν για την 5η θέση και την έξοδο στην Ευρώπη, με τους πράσινους να είναι το φαβορί. Από μεταγραφές δεν περιμένω κάτι το ιδιαίτερο. Η ΑΕΚ πήρε Κρστισιτς και τέλος, ο Παναθηναϊκός δεν θα κάνει άλλη κίνηση, ο Άρης θα κινηθεί στα χαμηλά ράφια, ίσως ο Ολυμπιακός φέρει ένα μεγάλο όνομα για τη θέση του φορ και ίσως ο ΠΑΟΚ αν του προκύψει κάτι προς το τέλος από Ρωσία μεριά. Ο πήχης, από όλους,  μπαίνει χαμηλά με βασικό στόχο την κατάκτηση των εγχώριων σκήπτρων και όχι τη δημιουργία ομάδας με ευρωπαϊκή προοπτική. Δύσκολα θα έρθουν παίκτες που θα ανεβάσουν το επίπεδο του πρωταθλήματος μας και που θα προσελκύσουν τον φίλαθλο να πάει στο γήπεδο μόνο και μόνο για να τους δει.






                                                                                SAM