Powered By Blogger

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Νιουκάστλ : Η επόμενη μέρα










Αγωνιστική δράση δεν υπάρχει πουθενά στον πλανήτη λόγω corvid -19 οπότε δεν υπάρχουν και ειδήσεις. Χιλιάδες μέσα κυνηγάνε την είδηση με το τουφέκι. Ψάχνουν τι θα γράψουν, πως θα καλύψουν το χώρο.  Οι μπασκετικοί ασχολούνται με τη σειρά «the last dance» για τον Μάικλ Τζόρνταν. Στο ποδόσφαιρο δεν έχει βρεθεί λύση ακόμα. Τουλάχιστον προς το παρόν γιατί το Σαββατοκύριακο ξεκινά η Μπουντεσλίγκα οπότε θα βρούμε ενδιαφέρον. Δύο μήνες τώρα ήταν δύσκολο να βρεθούν ειδήσεις. Μια από αυτές που κέντρισαν το ενδιαφέρον ήταν η πώληση της Νιουκάστλ σε ένα fund υπό την Αμάντα Σταβελέϊ με βασικό χρηματοδότη των βαθύπλουτο Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ένα ντιλ που αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκ λίρες και που θα κάνει την Νιουκάστλ την πλουσιότερη ομάδα του κόσμου. Δεν ξέρουμε αν ισχύει καθώς τρία χρόνια τώρα, από το 2017, σέρνεται το σενάριο. Μπορεί τώρα να βρήκαν απλά κάτι να ασχοληθούν οι Βρετανοί δημοσιογράφοι. Φαίνεται πάντως να υπάρχει καπνός.
     Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν πάμε να πούμε δύο λόγια για τις «Καρακάξες» και κάποιες πινελιές για τους πρωταγωνιστές της αγοραπωλησίας.



Η ομάδα


    Πριν τη διακοπή λόγω της πανδημίας η Νιουκάστλ βρισκόταν στη 13η θέση της Premier League έχοντας συγκεντρώσει 35 βαθμούς, μετά από 29 αγωνιστικές.  Στο συν 7 από τον υποβιβασμό. Είχε 9 νίκες, 8 ισοπαλίες και 12 ήττες. Είχε πετύχει 25 γκολ και είχε δεχτεί 41.
   Στο πάγκο της από τον περασμένο Ιούλιο κάθεται ο 59χρονος Άγγλος Στηβ Μπρους. Από το 1998 στους πάγκους Αγγλικών ομάδων χωρίς να έχει καταφέρει μέχρι τώρα τη μεγάλη επιτυχία. Έχει δουλέψει στη Σέφιλντ Γιουνάιντεντ, στη Χάντερσφιλντ, στη Γουϊγκαν, στην Κρίσταλ Πάλας, στη Μπέρμιγχαμ, στη Σάντερλαντ, στη Χαλ, στην Άστον Βίλλα και τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Έχει συμβόλαιο με τη Νιουκάστλ έως το 2022 αλλά αν αλλάξει χέρια η ομάδα δύσκολα θα το εξαντλήσει. Αρέσκεται να παίζει με 4-2-3-1 και είναι ο κλασικός Άγγλος κόουτς.

   Πάμε στους παίκτες. Στο τέρμα είναι ο Σλοβάκος Μάρτιν Ντόμπαβιστ , 2η σαιζόν στην ομάδα στα 31 του, όχι κάτι το εντυπωσιακό που να εμπνέει την απόλυτη σιγουριά. Στην άμυνα. Δεξιά ο 25χρονος Σουηδός Κράφθ , ο Ισπανός Τσάβι Μανγκίγιο και ο Αμερικανός Γιέντλιν μοιράζονται το χρόνο συμμετοχής χωρίς να ξεχωρίζει κάποιος ιδιαίτερα. Αριστερά στον έμπειρο Σκωτζέζο Ματ Ρίτσι προστέθηκε τον Γενάρη ως δανεικός από την Τότεναμ ο Ντάνι Ρόουζ, ενώ υπάρχει και ο Ολλανδός Βίλλεμς για τα πιο συντηρητικά σχήματα. Στο κέντρο της άμυνας. Ο Άγγλος Τζαμάλ Λεσκελές ξεχωρίζει, δίπλα του ο Ελβετός Σχάρ και ενίοτε ο Αργεντινός Φεντερίκο Φερνάντεζ . Από πίσω τους έρχονται ο Ιρλανδός Κλάρκ, ο Ουαλός Ντουμέτ και ο Γάλλος Λεγιέν, παίκτες που με δυσκολία στέκονται στην Premier League.
   Στα χαφ ο Άγγλος αμυντικογεννής μέσος Ισαάκ Χάιντεν και δίπλα του ο Σέλβεϊ ή ο 22χρονος, ταλαντούχος και πολλά υποσχόμενος Σον Λονγκσταφ  στα 22 του. Πίσω τους υπάρχουν ο μικρός αδερφός του Σον, Μάθιου Λόνγκσταφ στα 20 του και οι δανεικοί Ναμπίλ Μπενταλέμπ που ήρθε από τη Σάλκε και ο Αυστριακός, Βαλεντίνο Λατζάρο που ήρθε από την Ίντερ. Πιο μπροστά παίζει ο Παραγουανός Μιγκέλ Αλμιρόν, που είναι καλός παίκτης αλλά χάνεται σε αυτή τη μέτρια ομάδα.
   Η ομάδα, παρότι Αγγλική και με Άγγλο προπονητή, διαθέτει μόλις δύο καθαρόαιμους εξτρέμ. Τον 23χρονο Γάλλο Σαιντ- Μαξίμιν που είναι υπέρ ταλαντούχος και τον Γκανέζο Κριστιάν Ατσού που η καριέρα του έχει πάρει την κατιούσα.
   Στην επίθεση ο 31χρονος Άντι Κάρολ ψάχνει την κεφαλιά αλλά δεν…. και έχει μηδέν γκολ σε 13 συμμετοχές, ο 29χρονος Άγγλος Γκέιλ και ο Ιάπωνας Γιοσινόρι Μούτο που επίσης δεν έχουν βρει δίχτυα στη φετινή Premier League. Βασικός στην επίθεση είναι ο 23χρονος Βραζιλιάνος Ζοέλιντον, καλοκαιρινό απόκτημα από τη Χοφενχάιμ, αντί 40 εκ λιρών, ποσό που τον κάνει την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του κλαμπ. Όμως σε 29 εμφανίσεις στην φετινή Premier League έχει σημειώσει μόλις ένα τέρμα. Απογοήτευση !
   Χαρακτηριστικό της μετριότατης πορείας της ομάδας είναι το γεγονός ότι πρώτος σκόρερ της με 5 γκολ είναι ο χαφ Γιόνζο Σέλβεϊ. Από τους υπόλοιπους παίκτες ουδείς έχει πάνω από δύο γκολ….

     Παρόλα αυτά ο κόσμος της πόλης ασχολείται ολημερίς με την ομάδα και τα τεκταινόμενα σε αυτή, δεν υποστηρίζει κάποια άλλη ομάδα και θεωρεί τις «Καρακάξες» το μεγαλύτερο κλαμπ του πλανήτη ! κι ας απέχει εδώ και  πάνω από μισό αιώνα από τους τίτλους….


Ιστορία


   Η ποδοσφαιρική ομάδα του Νιουκάστλ ιδρύθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1892 και τα χρώματά της είναι το λευκό και το μαύρο, χρησιμοποιεί για έδρα της το «Σεντ Τζέιμς Παρκ» χωρητικότητας 52.400 θεατών. Η Νιουκάστλ φέρει το προσωνύμιο «Καρακάξες» - «Magpies» και αιώνιος «εχθρός» της θεωρείται η Σάντερλαντ.
        Έχει κατακτήσει 4 πρωταθλήματα Αγγλίας, όλα προπολεμικά, το 1905, το 1907, το 1909 και το 1927. Επίσης έχει σηκώσει 6 κύπελλα Αγγλίας με τελευταίο το μακρινό 1955 και πρώτο το 1910, όπως επίσης το 1924, το 1932, το 1951 και το 1952. Η κορυφαία της 10ετία ήταν η πρώτη του 20ου αιώνα όπου πήρε 3 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο ενώ έπαιξε και σε άλλους τρεις τελικούς κυπέλου και τους έχασε (1905-1906-1908). Τελευταίος της τίτλος το Κύπελλο Εκθέσεων Ευρώπης το 1969 οπότε και επιβλήθηκε σε διπλούς τελικούς της Ουγγρικής Ούιπεστ με 3-0 και με 3-2. Παρά τη χρόνια αποχή της από τους τίτλους έχει φανατικούς υποστηρικτές στο νησί και θεωρείται ιστορική ομάδα. Τη φανέλα της έχουν φορέσει πολλοί μεγάλοι παίκτες. Έχει ταλαιπωρηθεί από υποβιβασμούς αλλά ποτέ δεν πήγε κάτω από τη 2η τη τάξη κατηγορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου.



Τα χρόνια της Premier League

    Τη δεκαετία του ’80 τη φανέλα της φόρεσαν ο Πήτερ Μπίρτσλεϊ, ο Κέβιν Κίγκαν και ο Πολ Γκασκόιν. Τη 10ετία του ’90 ο Λες Φέρντιναντ, ο Νταβίντ Ζινολά και φυσικά ο Άλλαν Σίρρερ που προτίμησε τις Καρακάξες από τη ΡΕΑΛ Μαδρίτης (!) την εποχή εκείνη. Στα’90es η Νιουκάστλ είχε φοβερή ομάδα και βρέθηκε στα ψηλά της νεοσύστατης τότε Premier League. Τη σαιζόν 1993-94 κατετάγει 3η , ενώ δύο χρόνια μετά, τη σαιζόν 1995-96 τερμάτισε 2η (!). Το ίδιο επίτευγμα επανέλαβε και τη σαιζόν 1996-97 με τον Κέβιν Κίγκαν στον πάγκο της και τη Γιουνάιντεντ του σερ Άλεξ να της στερεί τον πολυπόθητο τίτλο.  Έπαιξε και σε δύο τελικούς κυπέλλου και αμφότερους τους έχασε με 0-2, το 1998 από την Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ και το 1999 από τη Γιουνάιντεντ του τρεμπλ.

   Η αρχή της νέας χιλιετίας τη βρήκε με τον Μπόμπι Ρόμπσον στον πάγκο της, που είχε αφήσει προηγουμένως τον πάγκο της Μπαρτσελόνα όπου είχε διερμηνέα τον Μουρίνιο.  Τερμάτισε 4η τη χρονιά 2001-02, 3η την επόμενη και 5η τη μεθεπόμενη. Με ηγέτη και σκόρερ τον φοβερό Άλαν Σίρρερ ο οποίος έχει 206 γκολ σε 405 αγώνες με τη φανέλα της και δίπλα του παίκτες όπως ο Ζερμαίν Τζένας, ο Κίρον Ντάιερ, ο Λι Μπόιερ, ο Κρεγκ Μπέλαμι, ο Νολμπερτ Σολάνο, ο Λορέν Ρομπέρ και ο Πάτρικ Κλάιφερτ. Κατάφερε και  έπαιξε ακόμα και σε όμιλο του Champions League!
   Τον Αύγουστο του 2005 έκανε μεταγραφή ρεκόρ ντύνοντας με τα χρώματα της τον Μάικλ Όουεν αντί 17 εκ λίρες ! αλλά δεν κατάφερε να συνεχίσει την εντυπωσιακή πορεία της προηγούμενης τριετίας.
   Τελευταία φορά που είχε καλή ομάδα ήταν τη σαιζόν 2011-12 με τον Άλαν Πάρντιου στον πάγκο της, όταν και τερμάτισε στην 5η θέση της Premier League, διαθέτοντας στις τάξεις της παίκτες όπως ο Κομπαϊγ, ο Μπεν Αρφά, ο Ντεμπά Μπα και ο Παπίς Σισέ. Καλή προσπάθεια έγινε και με τον Ράφα Μπενίτεθ στον πάγκο της αλλά ο ιδιοκτήτης του συλλόγου Μάικ Άσλει δεν διέθετε χρήματα για μεταγραφές ώστε η ομάδα να έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Ιδιοκτήτης


    Ο Μάικ Άλει αγόρασε το 77% των μετοχών  της ομάδας το 2007 αντί 134 εκ λιρών. Επίσης έχει παραχωρήσει άτοκα δάνεια ύψους 111 εκ λιρών στο σύλλογο. Αρέσκετε να παρακολουθεί τα παιχνίδια της ομάδας με τη φανέλα της και έχει έρθει σε σύγκρουση σχεδόν με όλους τους προπονητές που προσέλαβε.  Οι οπαδοί τον κατηγορούν ότι υποχρηματοδοτεί την ομάδα, πουλάει τους καλύτερους παίκτες και τον καλούν να την πουλήσει βλέποντας πως δεν υπάρχει μέλλον με αυτόν στο τιμόνι της. Άλλωστε επί ημερών του η Νιουκάστλ έχει γνωρίσει δύο φορές των υποβιβασμό.
   Πρόβλημα στο ενδεχόμενο πώλησης πέρα από τα δημοσιεύματα και τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη, αποτελούν καταρχήν η υπόθεση φοροδιαφυγής του συλλόγου που άνοιξε το 2017 και εν συνεχεία το γεγονός πως εταιρεία του Άσλεϊ έχει τα δικαιώματα εμπορίας του κλαμπ. Πάντως από το 2017 υπάρχει ενδιαφέρον από διάφορα κονσόρτσιουμ με μπροστινή την Αμάντα Σταβελέι και τη συμμετοχή του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.


   Αμάντα Σταβελέι


    Η 47χρονη Αγγλίδα broker, γεννημένη τον Απρίλη του 1973 στο Γιορκσάιρ είναι ουσιαστικά η κάτοχος της εταιρείας PCP Capital Partners που πάει να πάρει τη Νιουκάστλ αντί 300 εκ λιρών. Είναι προσωπική φίλη της πρώην  πρωθυπουργού΄Τερέζα Μέι και έγινε γνωστή στα Βρετανικά ταμπλόιντ λόγω της σχέσης της με τον πρίγκιπα Άντριου, του οποίου την πρόταση γάμου αρνήθηκε. Το 2008 βοήθησε την τράπεζα Barclays φέρνοντας κεφάλαια από τη Μέση Ανατολή και σεΐχη Μανσούρ ο οποίος εξαγόρασε το 16% της τράπεζας αντί 3,5 δις λίρες. Το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου ο σεΐχης αγόρασε τη Μάντσεστερ Σίτι αντί 210 εκ λιρών. Από το 2011 είναι παντρεμένη με τον Ιρανό Merhidas Ghodonssi και ζει στο Ντουμπάι, καλλιεργεί διασυνδέσεις με επίκεντρο το Αμπού Ντάμπι,  διατηρώντας και διαμέρισμα στο Park Lane του Λονδίνου.
    Η εταιρεία της PCP Capital Partners την οποία κατέχει μαζί με το νόμιμο συνεργάτη της Γκρεγκ Έντι έχει έδρα στο Maiyfair του Λονδίνου και η εργασία της είναι να ενεργεί μέσω θυγατρικών υπεράκτιων ιδιωτικών μετοχών ως όχημα για την επένδυση κεφαλαίων από τη Μέση Ανατολή.  Τέτοια κεφάλαια  θέλει να επενδύσει και στη Νιουκάστλ.

  Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν


    Ο διάδοχος του θρόνου, ο μελλοντικός βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας αφού θα διαδεχτεί τον πατέρα του. Είναι μόλις 33 χρονών, γεννημένος το 1985. Διαθέτει αμύθητα πλούτη και δουλεύει τις περισσότερες ώρες της ημέρας αφού ουσιαστικά αυτός κυβερνά τη χώρα. Στα παλάτια του τα πάντα είναι από χρυσό και διαθέτει πολυτελείς κατοικίες στις σημαντικότερες πρωτεύουσες του κόσμου, με αυτή στο δυτικό Παρίσι να ξεχωρίζει καθώς την  αγόρασε το 2016 αντί 300 εκ δολαρίων. Είναι πλουσιότερος από τον σεΐχη Μανσούρ της Σίτι και τον Αλ Κελαϊφί της Παρί Σαιν Ζερμαίν. Αν αποκτήσει τη Νιουκάστλ αναμένεται να την εκτοξεύσει προς την κορυφή. Στην προσπάθεια του όμως μπαίνουν εμπόδια.
     Καταρχήν το τηλεοπτικό δίκτυο BeIN Sports,  o τηλεοπτικός Κολοσσός από το Κατάρ, που έχει προσφέρει σχεδόν 570.000.000 ευρώ για τα δικαιώματα των αγώνων της Premier League , υποστηρίζει πως έχει πέσει θύμα πειρατείας από τη Σαουδική Αραβία, η οποία μεταδίδει παράνομα αγώνες του Αγγλικού πρωταθλήματος.
Συγκεκριμένα το δίκτυο “beoutQ” άρχισε να μεταδίδει παράνομα αγώνες το 2017 και παρά τις συστάσεις τόσο αθλητικών φορέων της κυβέρνησης όσο και των κατόχων των δικαιωμάτων , η πειρατεία συνεχίστηκε κανονικά. Τον περασμένο Ιούλιο , η Premier League απευθύνθηκε σε εννιά διαφορετικά δικηγορικά γραφεία στη Σαουδική Αραβία, τα οποία ωστόσο αρνήθηκαν να ενεργήσουν εναντίον του δικτύου “beoutQ”. Γι αυτό το λόγο, ουσιαστικά το “BeIN Sports” απειλεί να «σπάσει» την 3ετή συμφωνία προκειμένου να μην ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία της Νιουκάστλ.
    Εν συνεχεία η χήρα του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, Χάρις Τσενγκίς, καταγγέλλει ότι ο πρίγκιπας διέταξε τη δολοφονία. Απέστειλε επιστολή στους οπαδούς της Νιουκάστλ στην οποία αναγράφει: «Ξέρω ότι πολλοί από εσάς δελεάζονται από την προσφορά του να βγάλει την ομάδα σας από τη δύσκολη θέση που ήταν για τόσα χρόνια. Αλλά ο Πρίγκιπας κατηγορείται πως διέταξε τη δολοφονία του Τζαμάλ. Όλες οι έρευνες έδειξαν εμπλοκή του. Δεν έχει δικαστεί στην χώρα του, αφού κυβερνάει με… σιδερένια πυγμή. Η παράκληση μου είναι προς εσάς να σκεφτείτε ότι αποδεχόμενοι την προσφορά του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, είναι ο σωστός δρόμος για να βγει η ομάδα σας από το δρόμο της απογοήτευσης». Όμως οι οπαδοί δεν της δίνουν σημασία, μεθυσμένοι από την προοπτική εκτόξευσης της ομάδας τους. Της απαντάνε ότι και η Βρετανική Κυβέρνηση έχει πάρε-δώσε με τον Μπιν Σαλμάν και να απευθυνθεί σ’ αυτή. Τον οπαδό δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική και τα κάθε είδους συμφέροντα, θέλει απλά να δει την ομάδα του μεγάλη.


Τι χρειάζεται ?

    Υπομονή – πλάνο- οργάνωση. Τα συνηθισμένα στα λόγια που σπάνια τα βρίσκεις σε ομάδες με λεφτά. Τα λεφτά απαιτούν την επιτυχία τώρα. Όμως στην αρχή θα υπάρξουν στραβές, και αναποδιές, αναπόφευκτα. Πάντα έτσι γίνεται μέχρι να βρεθούν οι ισορροπίες. Οπότε πρέπει να βρεθεί ο άνθρωπος στο Νησί που θα τρέξει την ομάδα, ο εκτελεστικός διευθυντής. Αυτός που θα σχεδιάσει το οργανόγραμμα και θα προσλάβει τα κατάλληλα άτομα σε κάθε τομέα, στα οικονομικά, στα γραφειοκρατικά, στις δημόσιες σχέσεις κλπ. Που θα φέρει και τον τεχνικό διευθυντή. Μαζί με τον οποίο θα αποφασίσουν καταρχήν τι ομάδα θέλουν να χτίσουν, επιθετική, με κατοχή μπάλας, αμυντική και σκληροτράχηλη που θα χτυπάει στην κόντρα κ.ο.κ. Κατόπιν αυτού να προσλάβουν και τον προπονητή που αντιπροσωπεύει το στιλ ποδοσφαίρου που θέλουν να παίξουν, γιατί άλλο Γκουαρντίολα, άλλο Κλοπ και άλλο Μουρίνιο. Και μετά παίκτες. Δεν είναι ρόστερ αυτό για να πρωταγωνιστήσει η ομάδα. Το πολύ να μείνουν 5-10 παίκτες αρχικά κι αυτοί όχι για πρωταγωνιστικούς ρόλους. Θέλει πολύ δουλειά η ομάδα, χτίσιμο από τα θεμέλια και αυτό θα πάρει χρόνο. Όσα λεφτά και αν διαθέσεις ομάδα σε μια βραδιά δε φτιάχνεις. Υπομονή – πλάνο – οργάνωση, λοιπόν και τύχη !




    Όπως και να ‘χει μακάρι να γίνει το ντιλ και να υπάρξει ακόμα μία δυνατή ομάδα στην Premier League που να χτυπάει τίτλο. Δεν είναι αδύνατο. Βλέπουμε τη Λέστερ που και πρωτάθλημα τους πήρε και φέτος διεκδικεί ακόμα και τη 2η θέση. Γιατί όχι και η Νιουκάστλ…..




                                                                     SAM