Powered By Blogger

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Ο Ολυμπιακός έχασε, από μεγάλο αντίπαλo και έπειτα από καλή εμφάνιση, αλλά… έχασε








    Ο Ολυμπιακός πάλεψε απέναντι σε μια ομάδα που ανήκει στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και έχασε. Ευτύχησε να προηγηθεί κόντρα στη ροή του αγώνα, δεν μπόρεσε να πάει στο ημίχρονο με προβάδισμα αφού ισοφαρίστηκε στο 34΄, μπήκε επιθετικά με την έναρξη του 2ου ημιχρόνου, μοίρασε υποσχέσεις στο πρώτο 15λεπτο του δευτέρου μέρους, κράτησε την ισοπαλία 1-1, έως το 62΄, όμως τελικά ο μεγάλος Λεβαντόφσκι «σήκωσε» ολόκληρη τη Μπάγερν και παρότι μετριότατη, την οδήγησε στη νίκη. Πάλεψαν οι παίκτες του Ολυμπιακού, έδειξαν ότι είναι μαχητές, έκαναν υπερπροσπάθεια, κυνήγησαν ακόμα και την ανατροπή μετά το 1-3 βγάζοντας πάθος αλλά η Μπάγερν απέδειξε ότι είναι άλλης κλάσης ομάδα και ανήκει σε ανώτερο ποδοσφαιρικό επίπεδο.
   Στο παιχνίδι, η Μπάγερν πίεζε οργανωμένα ψηλά και ανάγκαζε τους παίκτες του Ολυμπιακού σε πολλές λάθος πάσες, κυρίως τους δύο στόπερ, με τον Σεμέδο να εκτίθεται μιας και ήταν αυτός που έπαιρνε περισσότερο τη μπάλα για να βγάλει την ομάδα μπροστά, αλλά και οι χαφ, Μπουχαλάκης και Καμαρά είχαν πολύ χαμηλό ποσοστό εύστοχων μεταβιβάσεων, δεν ζητούσαν και δεν έπαιρναν πολύ μπάλα και στο 1ο ημίχρονο αρκέστηκαν στο να κυνηγούν τους αντιπάλους που είχαν τη μπάλα στην κατοχή τους. Ξεχώρισε με την ποιότητα του ο Γκιγιέρμε στο χώρο του κέντρου που ήταν ο μόνος χαφ που και σωστές πάσες έδινε και έσπαγε την πίεση των Βαυαρών. Εμφανής η έλλειψη του Βαλμπουενά και των τεχνικών χαρακτηριστικών του που θα μπορούσαν να διασπάσουν το πρέσιγκ της Μπάγερν βγάζοντας την ομάδα στην επίθεση. Μόνο δύο φορές σε όλο το πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός κατάφερε να βγει στην κόντρα και σε μιά απ’ αυτές σκόραρε. Ο Μάρτινς πήγε να παίξει έξυπνα, να χτυπήσει από τα άκρα, η Μπάγερν είχε τη μπάλα σε ποσοστό 30%-70% αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα απειλητική παρά τις 8 τελικές της.



  Με την έναρξη του 2ου ημιχρόνου ο Μάρτινς αποπειράθηκε να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο και ο Ολυμπιακός μπήκε επιθετικά στο γήπεδο, βγήκε μπροστά για να εκμεταλλευτεί την αργή στις αντιδράσεις της άμυνα των Γερμανών. Εκεί η Μπάγερν έδειξε τη μεγάλη της κλάση. Χτύπησε σαν «Κόμπρα» και έκανε το 1-3 πριν οι ερυθρόλευκοι αντιληφθούν τι συμβαίνει. Ο Κόβατς πέρασε τον Μίλλερ δίπλα στον Λεβαντόφσκι, γύρισε τη διάταξη σε 4-4-2, η άμυνα του Ολυμπιακού δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αυτό το επιθετικό δίδυμο και έτσι ήρθαν τα 2 γκολ. Από εκεί και μετά όμως οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν τα παράτησαν και έβγαλαν αντίδραση και γι αυτό στο τέλος εισέπραξαν το χειροκρότημα του κόσμου παρά την ήττα. Αρχικά μείωσαν με το μακρινό σουτ του Γκερέρο που μόλις είχε μπει ως αλλαγή στο παιχνίδι και στη συνέχεια προσπάθησαν για το γκολ της ισοφάρισης, έχοντας μια ευκαιρία στο τέλος με το σουτ του Ποντένσε μετά από ωραία ατομική προσπάθεια που μπλόκαρε ο Νόιερ.
                         
   Από τους παίκτες του Ολυμπιακού, συγκλονιστικός ήταν ο Τσιμίκας που έκανε τεράστια εμφάνιση που συζητιέται σε όλη την Ευρώπη, ήταν καλός επιθετικά, έβγαλε τη σέντρα για το γκολ του Ελ Αραμπί και απροσπέλαστος αμυντικά. Έτρεξε ο Καμαρά, επιβλητικός και σοβαρός ο Γκιγιέρμε και μέγας ντριμπλέρ και μπουκαδόρος ο Ποντένσε. Αργός ο Μπουχαλάκης, δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στην υψηλή ένταση του ματς, δεν προλάβαινε τους αντίπαλους χαφ. Ο Σεμέδο φαίνεται σαν να «βάρυνε» και να μην είναι ο παίκτης που βλέπαμε τον Αύγουστο, έχει πτωτική πορεία και πρέπει να το δουν στην ομάδα. Ντεφορμέ και ο Μεριά. Σωστός τακτικά ο Μασούρας αλλά μέχρι εκεί, αποκομμένος ο Ελ Αραμπί, αλλά στη μια φάση που είχε, έδειξε ότι είναι «φονιάς». Η άμυνα των ερυθρολεύκων έδειξε να μην «πατάει» καλά, να είναι ο αδύναμος κρίκος της ομάδας, υπήρξαν πολλά ατομικά λάθη και παρέμεινε το πρόβλημα στις στημένες φάσεις. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ομάδα έχει δεχθεί 8 γκολ σε τρία παιχνίδια στον όμιλο….
  Από τη Μπάγερν ο Λέβαντόφσκι έδειξε ότι είναι μια ομάδα μόνος του ! Απογοητευτικός ο Κουτίνιο, ενώ κουβέντα γίνεται για τον Μίλλερ, ο οποίος έδειξε ότι μόνο κοντά στην περιοχή μπορεί να βοηθήσει, με τη δύναμη και το εκτόπισμά του να απελευθερώνει και να δίνει στήριγμα στον Λεβαντόφσκι. Πάντως, δεν τη βλέπω να πάει μακριά και φέτος τη Μπάγερν….

  Ο Ολυμπιακός έκανε μια ακόμη καλή ευρωπαϊκή εμφάνιση αλλά έχασε το παιχνίδι και βρίσκεται στη τελευταία θέση του ομίλου του με μόλις έναν βαθμό.  Ας μην παρασυρόμαστε και τείνουμε να πιστέψουμε ότι η ομάδα αγγίζει το τοπ επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, την κλειστή ελίτ. Ο Μάρτινς παρουσιάζει μια ομάδα που έχει πλάνο, έχει τρεξίματα και δυνάμεις, διαθέτει ταλέντο, ξέρει να παίζει ποδόσφαιρο κυριαρχίας αλλά και να κοιτάξει να κλείσει τους διαδρόμους και να χτυπήσει στην κόντρα απέναντι σε ισχυρότερους αντιπάλους. Ο φετινός Ολυμπιακός είναι μια αρκετά καλά δουλεμένη ομάδα από τον προπονητή του. Όμως απέχει από το επίπεδο της Μπάγερν που θεωρείται ομάδα της 8αδας του  Champions league σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται.


Υ.Γ   Για το ντέρμπι που ξεκινάει σε λίγες ώρες….. άλλο παιχνίδι για άλλη διοργάνωση…







                                                                                                              SAM

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Είναι πολύ νωρίς για τη νέα Εθνική Ελλάδος







      Ασφαλώς και δε συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό που υπάρχει τις τελευταίες ώρες για τη νέα Εθνική Ελλάδος του Φαν Σιπ. Θεωρώ ότι χρειάζεται να περιμένουμε. Η ομάδα έπαιξε δύο παιχνίδια που χρειαζόταν διαφορετική αγωνιστική και τακτική προσέγγιση το καθένα και σε αμφότερα πήγε καλά, τηρουμένων των αναλογιών.
      Η ομάδα στάθηκε αξιοπρεπέστατα στη Ρώμη κόντρα στην Ιταλία, δε δέχτηκε φάσεις, ήταν άτυχη στα 2 γκολ που δέχτηκε σε φάσεις που δε μύριζαν κίνδυνο και είχε 2-3 ευκαιρίες για γκολ, που ειδικά αυτή του Κουλούρη στο 0-0 είναι από τις κλασσικές και θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του παιχνιδιού.
    Στο δεύτερο ματς, κόντρα στη Βοσνία στο άδειο ΟΑΚΑ και ενώ καταρχήν οι επιλογές του Φαν Σιπ, με την τοποθέτηση του Σταφυλλίδη στα στόπερ, παραξένεψαν…, τουλάχιστον, η ομάδα διέψευσε τις «Κασσάνδρες» , εμφανίστηκε ορεξάτη, γρήγορη, γεμάτη ενέργεια και με διάθεση να παίξει μπάλα, να παίξει επιθετικά. Δημιούργησε φάσεις, 14-3 οι τελικές στον αγώνα και γενικά ικανοποίησε όσους την παρακολούθησαν με αυτό που παρουσίασε στο γήπεδο. Θα μπορούσε το σκορ να είχε πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις απέναντι σε μια αγχωμένη και «λίγη» Βοσνία κι ας έπαιζε το τελευταίο της χαρτί για την πρόκριση κόντρα σε μια αδιάφορη βαθμολογικά εθνική Ελλάδας. Γενικά πάντως θα μπορούσαμε να πούμε ότι τους Βόσνιους, παρά την αδιαμφισβήτητη ποιότητα τους, τους έχουμε πάρει τον αέρα τα τελευταία χρόνια.

      Από εκεί και πέρα, η Εθνική δεν έγινε ομάδα από τη μια μέρα στην άλλη. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν ένα μήνα η ομάδα δεν μπόρεσε να κερδίσει το Λιχτενστάιν στο ΟΑΚΑ. Αυτό που μπορούσαμε να πούμε ότι κατάφερε ο Φαν Σιπ, με τον αποκλεισμό από την αποστολή της Εθνικής των Παπασταθόπουλου, Μανωλά, Σάμαρη και Μήτρογλου, είναι η συσπείρωση των αποδυτηρίων και η δημιουργία θετικού, μαχητικού κλίματος στο εσωτερικό της ομάδας. Οι παίκτες, νεαροί και χαμηλών τόνων χαρακτήρες όσοι απέμειναν, του τύπου «δουλειά ατελείωτη, λόγια μετρημένα», ήθελαν να αποδείξουν την αξία τους, ότι μπορούν και χωρίς τις «πριμαντόνες» της ομάδας.
      Μπορούν, χωρίς τον παίκτη της Άρσεναλ, τον παίκτη της Νάπολι, τον παίκτη της Μπενφίκα  και της Αϊντχόβεντ, όχι όμως τον παίκτη της Εθνικής Ελλάδας. Και όλο αυτό βγήκε στο γήπεδο. Είδαμε ένα καταπληκτικό Λημνιό, έναν εξαιρετικό Μπακασέτα, έναν εκτελεστή Παυλίδη, έναν πολύ καλό Μάνταλο, έναν Μασούρα που έδωσε πνοή στην ομάδα και έναν Φετφατζίδη που έφτιαξε το αυτογκόλ της νίκης. Για να πούμε καταρχήν για τους «μπροστινούς» μιας και ανέκαθεν η ομάδα είχε πρόβλημα στη δημιουργία. Στα χαφ…. Ο «εργάτης» και τρεχαλατζής Γαλανόπουλος, «έδεσε» αρμονικά με τον εγκεφαλικό Κουρμπέλη και στην άμυνα οι Χατζηδιάκος και Σταφυλλίδης με τη σπιρτάδα, το πάθος, την αυταπάρνηση και το δυναμισμό τους, έδειξαν τι χρειάζεται η θέση για να παιχθεί. Ναι, έκαναν λάθη λόγω απειρίας και επειδή ο Σταφυλλίδης δεν ξέρει τη θέση, αλλά δεν είχαν το μπλαζέ ύφος και τα πολλά λόγια των διάσημων προκατόχων τους, οι οποίοι, εδώ και καιρό, δεν έπαιζαν καλά στην εθνική και έμοιαζαν να έχουν βαρεθεί, να έχουν ξενερώσει.

      Ο Φαν Σιπ στις κλήσεις του έδειξε ότι θέλει παίκτες με δίψα και πάθος, ότι ξεκινά να δημιουργήσει μια νεανική ομάδα με ενέργεια και με παίκτες που διαθέτουν ταχύτητα, δύναμη, σπιρτάδα και θα μπορούν να υπηρετήσουν μια τακτική που βασίζεται στη γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση, το transition game. Θέλει να ποντάρει σε παίκτες που να παίζουν και γι αυτόν όπως δήλωσε μετά τα παιχνίδια ο Πασχαλάκης. Και ακόμα του λείπει ο Φορτούνης που προορίζεται για ηγέτης αυτής της νέας Εθνικής.

        Προσωπικά θέλω να δω την ομάδα να σταθεροποιεί την απόδοση της, να αποκτά ταυτότητα στο παιχνίδι της και συγκεκριμένη τακτική μέσα από την οποία θα αποζητά τη νίκη. Θέλω να τη δω σε παιχνίδια με σημασία, κρίσιμα, που η πρόκριση θα είναι ανοιχτή, θα παίζεται ακόμα και όχι αδιάφορα και «φιλικά». Να δω την ομάδα να βγάζει χαρακτήρα και προσωπικότητα.

           Τότε θα πανηγυρίσω….






                                                                                                 SAM

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Αξιολόγηση των 14 μονομάχων της Super league









   Φτάσαμε στη 2η διακοπή του πρωταθλήματος, έχουμε ολοκληρώσει και την 6η αγωνιστική, το ¼ του πρωταθλήματος, εκτός play off και μπορούν να βγουν κάποια πρώτα συμπεράσματα με σχετική ασφάλεια αναφορικά με τις δυνατότητες των 14 μονομάχων. Θα δούμε τι μας παρουσίασαν αυτές τις έξι πρώτες αγωνιστικές οι ομάδες, τα θετικά και τα αρνητικά τους, ποιοι παίκτες ξεχώρισαν και αν χρειάζονται κάτι διαφορετικό για να βελτιωθούν κάποιες εξ αυτών που δεν ξεκίνησαν τόσο καλά. Θα αξιολογήσουμε τη δυναμική τους και θα ξεχωρίσουμε ποιες ομάδες διεκδικούν την πρωτιά, ποιες θα παλέψουν για να πλασαριστούν στην πρώτη 6αδα και ποιες θα κινδυνέψουν. Φέτος υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι μετά το πέρας των 26 αγωνιστικών θα έχουμε play off (οι 6 πρώτοι του βαθμολογικού πίνακα) για την ανάδειξη του πρωταθλητή και την κατανομή των εισιτηρίων για την Ευρώπη καθώς και play out (οι 8 υπόλοιποι της βαθμολογίας) για τις ομάδες που θα υποβιβαστούν. Πάμε να τα δούμε, σύμφωνα με τη σειρά που είναι τώρα στη βαθμολογία…




1.   Ολυμπιακός (16β. 5-1-0, 12-2)


Τα έχουμε πει αρκετά φέτος για τον Ολυμπιακό λόγω της καλοκαιρινής πορείας του στην Ευρώπη και δείχνει αυτή τη στιγμή στην καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τους αντιπάλους του. Κράτησε τον Μάρτινς, στις μεταγραφές επένδυσε σε παίκτες που μπορούσαν να υπηρετήσουν το πλάνο του προπονητή, παρουσιάστηκε έτοιμος στα προκριματικά του Champions league και επέτυχε την πρόκριση στους ομίλους επικρατώντας επί τριών υπαρκτών ομάδων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Πρόκριση ουσίας και ψυχολογίας. Αν δεν υπήρχε ο τραυματισμός του αρχηγού Φορτούνη ο Ολυμπιακός θα ήταν αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον φετινό τίτλο. Στα πρώτα παιχνίδια στο πρωτάθλημα η ομάδα δεν έβγαζε την ίδια ένταση και το ίδιο πάθος όπως στα ευρωπαϊκά ματς. Ο Μάρτινς με τις αλλαγές του στο παιχνίδι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα και την επαναφορά των βασικών παικτών στο ματς που ακολούθησε κόντρα στον Άρη πέρασε σε όλους το μήνυμα ότι πρώτος και βασικός στόχος είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος.  Από εκεί και πέρα ο Μάρτινς όπως και πέρυσι βασίζεται σε συγκεκριμένους παίκτες στο ξεκίνημα της σαιζόν, πάει με μια βασική 11αδα και σιγά σιγά, παιχνίδι το παιχνίδι θα αναδείξει και άλλους στο ροτέσιον. Στα τελευταία δύο παιχνίδια η ομάδα παρουσίασε έλλειψη συγκέντρωσης στην άμυνα και δέχτηκε τρία γκολ από στημένες φάσεις, δύο από τον Ερυθρό και ένα από τον Άρη και πρέπει να το προσέξει. Το ερώτημα για τον Ολυμπιακό στον μαραθώνιο του πρωταθλήματος είναι αν θα αντέξει. Η ομάδα φορμαρίστηκε νωρίς για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια που ξεκίνησαν τέλη Ιουλίου, ορισμένοι παίκτες που είχαν υποχρεώσεις με τις εθνικές τους παίζουν ασταμάτητα, τα παιχνίδια του  Champions league με τον ξέφρενο ρυθμό τους είναι απαιτητικά και προσθέτουν επιπλέον κούραση και μπορεί το ρόστερ να διαθέτει βάθος αλλά ορισμένοι παίκτες όπως ο Σεμέδο και ο 35χρονος Βαλμπουενά δύσκολα αναπληρώνονται, οπότε η διατήρηση τους σε καλή κατάσταση και το φρεσκάρισμα τους είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πορεία και τη διάρκεια του Ολυμπιακού. Αν μη τι άλλο οι ερυθρόλευκοι μαζί με τον ΠΑΟΚ είναι τα δύο φαβορί για τον τίτλο.


2.   Ξάνθη (15β. 5-0-1, 10-7)


Η ευχάριστη έκπληξη μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα, βρίσκεται στη 2η θέση της βαθμολογίας με 5 νίκες και μόλις μία ήττα. Με νέο προπονητή, των 49χρονο Ισπανό Κίκο Ραμίρεθ και αρκετούς νέους παίκτες παρουσιάζεται ανανεωμένη μετά από χρόνια και διεκδικεί μια θέση στην πρώτη εξάδα και τα play off του πρωταθλήματος. Ο Ισπανός κόουτς παρουσιάζει μια καλό-γυμνασμένη ομάδα που παίζει με διάταξη 4-2-3-1 και η βασική του 11αδα είναι ένα κράμα παλιών και νέων παικτών, δηλαδή αυτών που προϋπήρχαν στην ομάδα μαζί με αυτούς που ήρθαν το καλοκαίρι.  Στην πλειοψηφία τους είναι από 25 ως 30 ετών, στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία και έχουν δημιουργήσει ένα σύνολο που ξέρει να κερδίζει τα παιχνίδια. Μέχρι στιγμής έχουν ξεχωρίσει ο 25χρονος Πορτογάλος εξτρέμ (παίζει από αριστερά συνήθως) Φάμπιο Σουρτζεόν και φυσικά ο σταρ της ομάδας, 26χρονος Βραζιλιάνος επιθετικός μέσος Εντουάρντο που παίζει δανεικός από την Μπράγκα. Ακολουθεί δύσκολο πρόγραμμα για τους Ακρίτες και αν καταφέρουν να κρατηθούν ψηλά ως τις γιορτές μπορεί να επιτύχουν το στόχο της 6αδας αν και το θεωρώ δύσκολο.








3.   ΠΑΟΚ (14β. 4-2-0, 13-9)


Ο πρωταθλητής. Βίωσε ένα δύσκολο καλοκαίρι αφού αρχικά δύο μέρες πριν ξεκινήσει η προετοιμασία παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά ο κόουτς Λουτσέσκου και η ομάδα έπρεπε να τρέξει να βρει άμεσα προπονητή, στη συνεχεία η κλήρωση για το Champions league (η συμμετοχή στους ομίλους αποτελεί όνειρο όλου του οργανισμού) μόνο καλή δεν ήταν αφού έλαχε ο Άγιαξ και ήρθε ο φυσιολογικός αποκλεισμός έστω και με καλή αγωνιστική παρουσία. Μεταγραφές ήταν δύσκολο να γίνουν λόγω FFP και ήρθε και έδεσε το γλυκό με τον ταπεινωτικό αποκλεισμό από τους ομίλους του Γιουρόπα από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας. Αγωνιστικά τώρα…. ο πορτογάλος κόουτς Αμπέλ Φερέιρα παρουσιάζεται μέχρι στιγμής ανένδοτος και προσπαθεί να επιβάλει στην ομάδα να  παίζει με διάταξη 4-4-2, προσπαθόντας να προσαρμόσει τους παίκτες του σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού αλλάζοντας τις σταθερές που είχε βάλει ο Λουτσέσκου. Φαίνεται πως από την ομάδα λείπουν ένας 2ος φορ και ένα 8αρι, για να υπηρετήσει το σύστημα και την τακτική του νέου προπονητή. Παίκτες που είχαν κλείσει αλλά ο αποκλεισμός από το Γιουρόπα χάλασε τις μεταγραφές. Επιπλέον, έλειψαν πολύ  οι τραυματίες  Μαουρίτσιο και Βιεϊρϊνια που τώρα επιστρέφουν και μπαίνουν στην ομάδα. Ο Ελ Καντουρί βγάζει συνέχεια μικρό- τραυματισμούς και θέμα φαίνεται πως υπάρχει με τον Στοχ που είναι παροπλισμένος και εκτός πλάνων. Υπήρχε πρόβλημα στην ανάπτυξη από τον άξονα και την κυκλοφορία της μπάλας, που φαίνεται να λύνεται στα τελευταία 2 ματς με την υψηλή απόδοση του Μίσιτς που πραγματοποιεί μεστές εμφανίσεις, αν και το θέμα είναι πως οι χαφ που διαθέτει ο ΠΑΟΚ δεν είναι τρεχαλατζήδες που απαιτεί το 4-4-2 του Φερέιρα και η ομάδα μοιάζει soft. Όμως ο κόουτς τώρα καταλαβαίνει πως παίζεται το ποδόσφαιρο στο ελληνικό πρωτάθλημα και τι αντιπάλους βρίσκει απέναντι του, πως τον «παίζουν» οι αντίπαλοι προπονητές. Τι στοιχεία πρέπει να διαθέτει η ομάδα του για να κερδίζει τα παιχνίδια. Από εκεί και πέρα, άλλες διαφορές… με Λουτσέσκου ο ΠΑΟΚ είχε πρέσινγκ ψηλά, ήξερε πότε να πρεσάρει και πότε να οπισθοχωρήσει και να δώσει χώρο, ήταν πειθαρχημένος και δουλεμένος στον τομέα αυτό, που δεν το δείχνει μέχρι στιγμής φέτος. Επίσης δέχεται γκολ από στημένες φάσεις πράγμα που δε συνέβαινε πέρυσι, παρόλο που όπως οι ίδιοι οι παίκτες δηλώνουν, φέτος δουλεύουν πολύ περισσότερο στον τομέα αυτό. Ίσως να φταίει το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα του Βαρέλα γι αυτό.
Όπως και να ‘χει η ομάδα δείχνει να στρώνει στα τελευταία ματς, οι παίκτες δείχνουν να κατανοούν καλύτερα τι θέλει ο προπονητής και ο Φερέιρα να προσαρμόζεται στην ομάδα και στο πρωτάθλημα. Ο κόουτς βγήκε ενισχυμένος και με απόλυτη στήριξη στο θέμα με τη Σπόρτιγκ Λισαβόνας και την άρνηση της διοίκησης να τον αφήσει να φύγει, νοιώθει μεγαλύτερη σιγουριά πλέον. Στο χέρι του είναι να δείξει πως έχει πλάνο, να ανεβάσει τους παίκτες ψυχολογικά και να μοιράσει σωστούς ρόλους στον παιχνίδι της ομάδας. Μπροστάρης της ανάκαμψης ο φορ Σφιντέρσκι που χρειάζεται μια ευκαιρία για να σκοράρει ! Ανοίγει τις άμυνες με τα γκολ του και έχει 5 γκολ σε 6 αγωνιστικές παρόλο που δεν ξεκίνησε ως ο βασικός φορ του ΠΑΟΚ τη σαιζόν. Προβλέπετε μεγάλη μάχη με τον Ολυμπιακό για τον τίτλο και το βασικότερο όλων είναι ότι ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ….




4.   Όφη (13β. 4-1-1, 14-6)


Άλλη μια ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος, μια ομάδα που με 4 νίκες είναι στα ψηλά, διαθέτοντας μάλιστα κι την καλύτερη, την πιο παραγωγική, επίθεση στο πρωτάθλημα! Μια ομάδα που παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο από επιλογή της και που ήταν ο στόχος εξ αρχής με το που ανέλαβε τα ηνία, αγωνιστικά, ο Γιάννης Σαμαράς. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο του Σαμαρά και επέλεξε ως κόουτς τον 41χρονο Γιώργο Σίμο για το εκφράσει στο γήπεδο η ομάδα τους. Ο Όφη παίζει με διάταξη 4-2-3-1 και επιθετικό προσανατολισμό, στην άμυνα στηρίζεται κυρίως σε Έλληνες παίκτες ενώ από τη μέση και μπροστά έχουν γίνει πολύ προσεκτικές μεταγραφές ξένων παικτών, που διαθέτουν ποιότητα για να ανεβάσουν την ομάδα και είναι σε καλή ηλικία. Ξεχωρίζουν, ο αμυντικός χαφ Μεγιάδο (26χρ) που από πέρυσι κάνει τη διαφορά ανασταλτικά στο χώρο της μεσαίας γραμμής, ενώ παίκτες όπως ο Νέιρα(30χρ) και Ναμπί(25χρ) δείχνουν να ξέρουν μπάλα και συμβάλουν στη δημιουργία του παιχνιδιού. Εντυπωσιάζει με τις μέχρι τώρα εμφανίσεις του ο 23χρονος Πορτογάλος εξτρέμ Λισάντρο Σεμέδο (δανεικός από τη Φορτούνα Σιτάρντ με όψον αγοράς) που έχει και 3 γκολ ως τώρα στο πρωτάθλημα και ήδη απασχολεί μεταγραφικά μεγαλύτερους συλλόγους. Μάλιστα, ακόμα δεν έχει μπει φέτος η περυσινή αποκάλυψη, ο εξτρέμ Φελίππε Σόουζα Φερέιρα (21χρ).
  Εντύπωση, θετική, προκάλεσε το γεγονός ότι στο τελευταίο παιχνίδι, στη νίκη 4-1 επί του Πανιωνίου,  η ομάδα αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ συνέχισε να παίζει με τον τρόπο που ξέρει και έχει δουλέψει, χωρίς τον παραμικρό πανικό και αλλαγή σχεδίου, με τον κόουτς Σίμο να δηλώνει μετά τον αγώνα: « Έχουμε συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο, δεν το αλλάζουμε ανάλογα τον αντίπαλο, ούτε με βάση το αν κερδίζουμε ή χάνουμε».  Αυτός ο Όφη είναι για ψηλά ! Crash test το ματς που ακολουθεί κόντρα στον Ολυμπιακό.



5.   ΑΕΚ (11β. 3-2-1, 9-6)


Στην ΑΕΚ επέλεξαν να ακούσουν τον Λυμπερόπουλο και διέλυσαν την ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα. Καταρχήν πέρυσι που έδιωξαν τον προπονητή, τον Μανόλο Χιμένεθ και έφεραν τον Ουζουνίδη και βγήκαν εκτός διεκδίκησης τίτλου από τον Νοέμβρη, αλλά η είσοδος στους ομίλους του Champions league έσωσε τα προσχήματα και στο τέλος τα φόρτωσαν όλα στον Ουζουνίδη και τον έδιωξαν. Φέτος ο Λύμπε ολοκλήρωσε το έργο του φορτώνοντας στην ομάδα τον Μιγκέλ Καρντόσο ο οποίος τα διέλυσε όλα και θέλει και 600.000 ευρώ αποζημίωση για την απόλυση του. Η ομάδα λόγω Καρντόσο έμεινε εκτός ομίλων του Γιουρόπα από μια, όπως αποδείχθηκε, κατώτερη ομάδα, χάνοντας έσοδα 7-8 εκ ευρώ τουλάχιστον και έχει φορτωθεί και κάποιους πολύ μέτριους παίκτες με τριετή συμβόλαια  που δεν πρόκειται να προσφέρουν ποτέ σε μια ΑΕΚ που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό. Σημαντικό ρόλο ασφαλώς παίζει και η σφιχτή οικονομική του κλαμπ που φτιάχνει νέο γήπεδο αλλά, κ. Τεχνικέ Διευθυντή ψάξε και βρες παίκτες που να έχουν τουλάχιστον ταχύτητα και όχι Μοράν και Σιμάο. Με τέτοιες επιλογές δείχνεις ότι το ποδόσφαιρο σε έχει ξεπεράσει. Προπονητικά η ομάδα προτίμησε να συνεχίσει με τον προσωρινό Νίκο Κωστένογλου από το να πάει σε αμφιλεγόμενες επιλογές τύπου Καρέρα. Υπαρκτός προπονητής ήθελε υψηλό κασέ και μεταγραφές από το πάνω ράφι, ενώ με τη μούτρα να πάνε να ζητήσουν από τον Μανόλο να επιστρέψει. Πάντως και ο Ουζουνίδης και ο Κωστένογλου (ο Καρντόσο δεν είναι προπονητής, είναι θεωρητικός) στον τρόπο παιχνιδιού του Μανόλο πήγαν όταν είδαν τα δύσκολα, απόδειξη ότι η ομάδα παραμένει του Χιμένεθ. Η ΑΕΚ του Κωστένογλου στηρίζεται στο σύστημα με τρεις στην άμυνα, με τον Μπακάκη τρίτο στόπερ και επιθετικά ο κόουτς έχει δώσει την μπαγκέτα στον Λιβάγια σε ένα ιδιότυπο one man show. Η ομάδα δείχνει αστάθεια στην αμυντική της λειτουργία και θέλει δουλειά συνολικά στον τομέα αυτό. Πολύ ντεφορμέ ο Μπάρκας που τραυματίστηκε και πολύ κατώτερος του Γκάλο ο Παουλίνιο. Ο Νέλσον Ολιβέιρα έχει δείξει καλά στοιχεία ως φορ περιοχής, τώρα επέστρεψε από τραυματισμό και αναμένεται με τα γκολ του να ανεβάσει την ομάδα. Ο Βέρντε έχει εξαφανιστεί με Κωστένογλου παρότι δόθηκε 1εκ στη Ρόμα για την απόκτηση του. Κοντός και απείθαρχος τακτικά αλλά ξέρει μπάλα και δεν πρέπει να χαθεί. Λίγα πράγματα ο Ζεράλδες που λογικά θα φύγει τον Γενάρη. Η 3η θέση είναι δική της, οτιδήποτε πιο κάτω θα είναι τεράστια αποτυχία και οτιδήποτε παραπάνω μεγάλη έκπληξη.



6.   Βόλος (9β. 3-0-3, 7-12)


Καλή ομάδα οι νεοφώτιστοι με τον 38χρονο Ισπανό Χουάν Φεράντο στον πάγκο τους, ο οποίος ήταν από πέρυσι στην ομάδα και την ανέβασε κατηγορία. Έχει 4 δανεικούς από τον ΠΑΟΚ, τρεις νεαρούς και τον Μυστακίδη. Μεσοεπιθετικά έχει αποκτήσει ποιοτικούς ποδοσφαιριστές κυρίως από την Αργεντινή και την Ισπανία, Λατίνους. Μέχρι στιγμής έχουν ξεχωρίσει ο επιτελικός Χουάν Μουνίθ, 27χρ, Ισπανός που έχει σκοράρει δύο φορές και γενικά δείχνει να ξέρει το τόπι. Επίσης από δεξιά οι Αργεντινοί Φερνάντο Ζοάο (25χρ) που ξεκίνησε πολύ καλά τη σαιζόν αλλά τραυματίστηκε και τη θέση του πήρε ο ομοεθνής του Χοακίν Τόρες (22χρ) που έχει βγάλει μάτια, έχει βάλει τρία γκολ μέχρι στιγμής με το 2ο σε βάρος του Ατρόμητου να είναι εντυπωσιακό! Ο Φεράντο παίζει 4-2-3-1 και 4-3-3  και πιστεύω ότι ο Βόλος δε θα κινδυνέψει αν και χρειάζεται ποιοτική ενίσχυση κυρίως με παίκτες που ξέρουν το πρωτάθλημα. Η διοίκηση του ξέρει ποδόσφαιρο και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα.



7.   Λάρισα (8β. 2-2-2, 7-5)

Τέταρτη σερί σαιζόν στη Σούπερ Λιγκ οι βυσσινί και έχουν εξαιρετική ομάδα, ομάδα για 6αδα. Διαθέτουν παίκτες στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία, μεταξύ 25 και 30 ετών, ενώ οι απόκτηση ως δανεικών από τον ΠΑΟΚ των Ουάρντα και Κάτσε έχει ανεβάσει το επίπεδο του συνόλου. Στον πάγκο ο 45χρονος Μιχάλης Γρηγορίου προπονητής από το 2010 και που συνήθως ολοκληρώνει τη σαιζόν στις ομάδες του. Παίζει με τρεις στην άμυνα, με 5-3-2 και 5-4-1, σύστημα που ταιριάζει στην ομάδα, με τον αειθαλή Βαγγέλη Μόρα να είναι ο λίμπερο στην τριάδα της άμυνας. Θεωρώ ότι οι παίκτες που διαθέτει το κλαμπ έχουν περιθώρια βελτίωσης και χρειάζεται προπονητής που να δουλεύει με ένταση στις προπονήσεις, ένας Ισπανός, γιατί αυτή η σχολή δουλεύει έτσι και βελτιώνει παίκτες. Η ομάδα έχει την ευκαιρία να βγει Ευρώπη και πρέπει να αποφύγει δικά της λάθη, αγωνιστικά και μη, για να μη χάσει τα play off. Προσωπικά την πιστεύω για 6αδα.


8.   Ατρόμητος (8β. 2-2-2, 11-10)


Με Αναστασίου στον πάγκο φέτος οι Περιστεριώτες, ομάδα που έχει καθιερωθεί στην πρώτη 5αδα τα τελευταία χρόνια, έχει καθιερωθεί στα ψηλά. Ομάδα που τα προηγούμενα χρόνια βασίστηκε κυρίως σε δανεικούς παίκτες από ΠΑΟΚ κυρίως αλλά και από Ολυμπιακό και ορισμένοι εξ αυτών όπως ο Χατζηισαϊας και ο Ουάρντα έκαναν τη διαφορά. Ο Αναστασίου παίζει το Ολλανδικό 4-3-3 και δεν έχει ξεκινήσει τόσο καλά αλλά με τις δύο τελευταίες νίκες ανέβηκε και πλησίασε την πρώτη 5αδα. Στο τέρμα μετά τον τραυματισμό του Μέγιερι ο κόουτς καθιερώνει τον 18χρονο Μανδά (!), στα χαφ έχει καθιερωθεί ο Χαρίσης και τώρα μπαίνει και ο δανεικός από τον Ολυμπιακό Ανδρούτσος. Καλά στοιχεία δείχνει στα χαφ και ο Ισπανός Μπαένα που ξέρει να οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας και έχει την κάθετη πάσα στο ρεπερτόριο του. Στην επίθεση ξεκίνησε καλά ο Βέλλιος αλλά στα τελευταία ματς την ομάδα κρατάει στο σκοράρισμα ο Μανούσος. Από εκεί και πέρα, οι ομάδες του Αναστασίου ανεβαίνουν παραδοσιακά μετά τον Γενάρη και περιμένω δυνατό τον Ατρόμητο στο τέλος, στα play off. Απλά ως τότε πρέπει να τον βοηθήσουν και τα αποτελέσματα για να μείνει στην ομάδα ο κόουτς. Μπορεί την 6αδα ο Ατρόμητος αν και θα είναι πιο δύσκολο φέτος.





9.   Άρης (5β. 1-2-3, 10-9)


Ο Άρης δεν έχει την πορεία που περίμενε ο κόσμος και η διοίκηση του, ούτε παίζει σύμφωνα με τις δυνατότητες του ρόστερ του. Ο Παντελίδης φαίνεται να είχε δουλέψει την ομάδα αλλά αυτό που βλέπω εγώ είναι να υπάρχει πρόβλημα στα αποδυτήρια. Η ομάδα παρουσιάζει αλλοπρόσαλλο πρόσωπο σε κάποια ματς όπως στη Νορβηγία κόντρα στη Μόλντε, η οποία στον επαναληπτικό έδειξε ότι δεν είναι ομάδα για να ρίξει τρία στον Άρη. Επίσης στο πρωτάθλημα και μετά τη φυγή Παντελιδη ο Άρης ρίχνει 4 στον Παναθηναϊκό, παίρνει ισοπαλία στην Τούμπα και στο καπάκι αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει τα αποτελέσματα που πήρε και να μείνει στα ψηλά και χάνει από τη Λάρισα με 2-3 στην έδρα του, ενώ έχει προηγηθεί 2-0 και έχει άλλα δύο δοκάρια. Ο Τερζής δείχνει να μην μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση και ο Χαριστέας θα φέρει τον γνωστό του, Γερμανό Μίκαελ Ένινγκ (55χρ). Αγωνιστικά, τραυματίστηκε ο Κουέστα και στο τέρμα παίζει ο 19χρονος Έμαν που δεν είναι σταθερός. Λάθος που δεν αποκτήθηκε έμπειρος τερματοφύλακας για μπακ απ του Κουέστα το καλοκαίρι. Ο δεξιός μπακ ο Σνόουτσεν ήρθε κατευθείαν από το Σουηδικό πρωτάθλημα και δεν έχει σταματήσει καθόλου να παίζει, έτσι στα τελευταία ματς βγάζει κούραση. Στην επίθεση ο Ιντέγιε δε σκοράρει με τίποτα, στο τελευταίο δε παιχνίδι με τον Ολυμπιακό είχε μηδέν τελικές ο φορ του Άρη…. Μεγάλη απογοήτευση οι δύο επιτελικοί χαφ Νικόλα Μαρτίνεζ και Τόνσο που δεν έχουν βοηθήσει καθόλου την ομάδα. Καλά παιχνίδια κάνει ο Φετφατζίδης και σταθερά καλός όπως όλα του τα χρόνια σε Ατρόμητο και Άρη ο Ντιγκινί. Παίκτης που άξιζε να πάει σε μια μεγάλη ομάδα, στα 31 του πλέον. Ο Άρης διαθέτει ομάδα για την 6αδα και πιστεύω ότι στο τέλος θα είναι στα play off αλλά χρειάζεται άμεσα αλλαγή νοοτροπίας και ελπίζω ο άγνωστος Γερμανός που φέρνει ο Χαριστέας για τον πάγκο να το επιτύχει.



10.               Παναθηναϊκός (5β. 1-2-3, 4-10)


Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες. Η περυσινή καλή παρουσία στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος τους παρέσυρε στον Παναθηναϊκό. Ούτε είδαν την καθίζηση της ομάδας στο δεύτερο μισό της περυσινής σαιζόν, έβλεπαν τα στατιστικά ότι δημιουργούσαν περισσότερες ευκαιρίες, έμπαιναν πιο συχνά στην αντίπαλη περιοχή και πίστεψαν ότι ήταν θέμα ατυχίας και έχασαν τη γενική εικόνα που δεν ήταν καθόλου καλή. Ελλείψει χρημάτων οι μεταγραφές άργησαν και αποκτήθηκαν παίκτες στα «κάτω τους» με προσδοκία να τους αναστήσει ο Παναθηναϊκός. Ο Δώνης αποφάσισε να δημιουργήσει μια ομάδα που θα παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο και αποκτήθηκαν πρώτα επιθετικογεννής ποδοσφαιριστές, ενώ ο στόπερ και ο αμυντικός χαφ έμειναν για το τέλος και ενώ τα πρώτα στραβά αποτελέσματα είχαν έρθει και είχε φανερωθεί το ανασταλτικό πρόβλημα στη λειτουργία της ομάδας. Κατά τα άλλα η ομάδα είναι ίδια με την περυσινή κατά το 8 ενδέκατα, αφού μόνο ο Κολοβός και ο Ζαχίντ παίζουν βασικοί και στα τελευταία ματς ο στόπερ Σένκεφελντ. Εκείνο που άλλαξε είναι ο τρόπος παιχνιδιού που επιβάλει ο κόουτς Δώνης, ο οποίος πάει να παίξει επιθετικά, με παραγωγή παιχνιδιού ενώ οι ποιότητα του ρόστερ επιτάσσει η ομάδα να παίζει πίσω από τη μπάλα και να χτυπάει στην κόντρα. Με τον τρόπο παιχνιδιού του Δώνη, ο Παναθηναϊκός, ούτε επιθετικά είναι αποτελεσματικός αφού έχει πετύχει μόλις τέσσερα γκολ, με τα τρία από το σημείου του πέναλτι, ούτε αμυντικά είναι αξιόπιστος αφού έχει δεχθεί 10 γκολ έχοντας μια από τις χειρότερες άμυνες του πρωταθλήματος. Αν δεν το πάρει αλλιώς ο Δώνης ο Παναθηναϊκός θα έχει άσχημα ξεμπερδέματα. Δεν θα κινδυνέψει, λογικά, αφού υπάρχουν και χειρότεροι αλλά δεν είναι εικόνα για το μέγεθος του Παναθηναϊκού αυτή.



11.               Λαμία (4β. 0-4-2, 4-8)


Χωρίς νίκη και με τέσσερις ισοπαλίες η ομάδα της Λαμίας που το καλοκαίρι έχασε ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, του Μπερτόλιο προεξέχοντος. Μειώθηκε το μπάτζετ και αναμενόμενα μειώθηκε και η ποιότητα. Ο κόουτς Αντωνίου με τριάδα στην άμυνα και βασιζόμενους σε έμπειρους παίκτες πήρε κάποια αποτελέσματα αλλά του λείπει μια νίκη για να ξεκολλήσει και αυτή δεν ήρθε στο ματς κόντρα στον Παναιτωλικό αν και η ομάδα ήταν πολύ ανώτερη. Έχει 4 ισοπαλίες στην έδρα της και έχασε με 0-2 από ΑΕΚ και Ολυμπιακό εκτός. Στα πρώτα ματς ξεχώρισε ο 21χρονος Σέρβος Λάζαρ Ρόμανιτς αλλά στη συνέχεια χάθηκε λόγω της αμυντικής τακτικής προσέγγισης των παιχνιδιών από τον κόουτς. Θεωρώ ότι θα δώσει μάχη για να αποφύγει την τελευταία θέση της κατάταξης  η ομάδα της Φθιώτιδας.



12.               Αστέρας Τρίπολης (3β. 1-0-5, 7-12)


Για 2η σερί σαιζόν ο Αστέρας ξεκινά με πάρα πολύ δύσκολο πρόγραμμα το πρωτάθλημα. Τα ίδια έπαθε και πέρυσι και είχαν οδηγήσει τότε στην αποπομπή του κόουτς Παντελίδη. Φέτος ήδη στις 6 πρώτες αγωνιστικές έχει αντιμετωπίσει και τους τρεις διεκδικητές του τίτλου και από όλους έχασε στο γκολ. Επίσης έπαιξε εκτός με τις δύο πιο φορμαρισμένες ομάδες του πρωταθλήματος, την Ξάνθη και τον Όφη και το μόνο που κατάφερε ήταν να κερδίσει τον Ατρόμητο στην έδρα του κι αυτοί οι τρεις είναι οι μοναδικοί βαθμοί της ομάδας ως τώρα. Στον πάγκο οι Αρκάδες έφεραν τον, μόλις, 34 ετών Ισπανό κόουτς Μπόρχα Χιμένεθ ο οποίος σε αυτό το δύσκολο ξεκίνημα για την ομάδα του προσπάθησε με αλλαγές διατάξεων και προσώπων να αντιστρέψει την κατάσταση και να πάρει αποτελέσματα. Έχει χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό σύστημα, και με τρεις στην άμυνα και με τετράδα, και τριάδα στα χαφ και τετράδα και με δύο φορ και με έναν, οι μόνοι σταθεροί είναι το δίδυμο των στόπερ Πασαλίδης – Βαλιέντε και οι δύο εξτρέμ Αντριάν Ριέρα δεξιά και Μαρκ Φερνάντεθ αριστερά. Περιμένω τη συνέχεια που στρώνει το πρόγραμμα για να δω περισσότερα για την ομάδα και τον κόουτς Χιμένεθ αλλά και για τους παίκτες, που κάποιοι εκ των νεοαποκτηθέντων παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Αρκεί τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα να μην επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία της ομάδας και να έρθουν άμεσα 2-3 νίκες για να ανέβει βαθμολογικά. Δεν είναι για τόσο χαμηλά ο Αστέρας ενώ δύσκολα θα μπει στην 6αδα καθότι με την έναρξη του 2ου γύρου θα έχει ξανά τα ίδια δύσκολα ματς μαζεμένα. Μένει να δούμε τη δουλειά του νεαρού Ισπανού κόουτς και τι βάσεις θα βάλει στην ομάδα.  



13.               Παναιτωλικός (1β. 0-1-5, 3-10)


Εδώ αποφάσισαν να ρίξουν το μπάτζετ και γι αυτό δεν τα βρήκαν με τον κόουτς Δέλλα να συνεχίσουν μαζί μετά την περυσινή εξαιρετική σαιζόν. Στη συνέχεια αποφάσισαν να γίνουν θυγατρική της Μπενφίκα και λογικά οι Λουζιτανοί τους έστειλαν τον 39χρονο Πορτογάλο κόουτς Λουϊς Κάστρο που δεν είχε ξανά προπονήσει αντρική ομάδα, παρά μόνο εφηβικές. Εκείνο που περίμενα ήταν οι Μπενφίκα να στείλει στο Αγρίνιο και κάποιους αξιόλογους νεαρούς παίκτες από τις πλούσιες σε ταλέντο ακαδημίες της, αλλά αντ’ αυτού πήρε πίσω και τους νεαρούς και ταλαντούχους Γκούγκα και Αμαράλ που είχε παραχωρήσει το 2ο εξάμηνο πέρυσι στον Παναιτωλικό. Έτσι οι περισσότεροι νεοαποκτηθέντες είναι γύρω στα 30 και μόνο ο Μιμίτο (21χρ) που έφερε ο κόουτς από την πρώην ομάδα του, τη Γκιμαράες και ο Ντάλσιο που έστειλε η Μπενφίκα είναι νεαροί και ελπιδοφόροι. Βασικό να πούμε ότι και ο Παναιτωλικός είχε εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα στο ξεκίνημα, έχοντας παίξει κατά σειρά με ΠΑΟΚ εκτός, την Ξάνθη εντός, τον Όφη εκτός, την ΑΕΚ εντός, τον Ατρόμητο εκτός και πήρε τον πρώτο του βαθμό εκτός με τη Λαμία και χάρη στην μεγάλη εμφάνιση του αναπληρωματικού τερματοφύλακα Γιαννακόπουλου που κράτησε το -0- με εντυπωσιακές αποκρούσεις, όπως κράτησε – προσωρινά- και τον Κάστρο στον πάγκο του Παναιτωλικού. Ο Πορτογάλος κόουτς δε θα μακροημερεύσει στο Αγρίνιο, η ομάδα όχι μόνο δεν παίρνει αποτελέσματα αλλά δεν παίζει και καλά, ειδικά σε σχέση με το επιθετικό ποδόσφαιρο που έπαιζε πέρυσι με Δέλλα. Επιπλέον σε κάθε ματς παίζουν οι 13 στους 14 παίκτες ξένοι και έχει εξαφανίσει τους ταλαντούχους νεαρούς Έλληνες παίκτες που είχε αναδείξει πέρυσι ο Δέλλας και έσωσαν άνετα την ομάδα. Πιστεύω θα κινδυνέψει ο Παναιτωλικός και χρειάζεται άμεσα νίκες, μάλλον και πιο έμπειρο προπονητή, που να ξέρει το πρωτάθλημα.


14.               Πανιώνιος (-2β. 1-1-4, 5-10)


Οι Νεοσμυρνιώτες για οικονομικούς λόγους δεν εξασφάλισαν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα και έτσι τους επιβλήθηκε ποινή αφαίρεσης 6 βαθμών και απαγόρευση μεταγραφών. Απέκτησαν νεαρούς παίκτες κράτησαν και κάποιους έμπειρους – κολώνες από την περυσινή ομάδα, όπως οι Κότνικ- Ντομίγκεζ- Παπαγεωργιίου –Σαραμαντάς – Κόρμπος – Μανιάτης και προσπαθούν να καλύψουν το χάντικαπ των 6 βαθμών και να σώσουν την κατηγορία. Στην ομάδα έπεσε βαριά η εντός έδρας ήττα από το Βόλο την 1η αγωνιστική και τότε πάρθηκε η απόφαση να διώξουν τον κόουτς Άκη Μάντζιο, ο οποίος έφυγε μετά και την ήττα στην Τούμπα τη 2η αγωνιστική και παρά το γεγονός ότι η ομάδα στάθηκε καλά απέναντι στον πρωταθλητή ΠΑΟΚ. Νέος κόουτς ο 49χρονος Κύπριος Νίκι Παπαβασιλείου με επιτυχημένη παρουσία πέρυσι με τον Εργοτέλη στη Β΄ κατηγορία. Στα ματς που ακολούθησαν ο Παπαβασιλείου κέρδισε εντός τη Λάρισα και πήρε ισοπαλία στη Λαμία παίζοντας με τον ίδιο τρόπο (4-2-3-1)  και τους ίδιους παίκτες όπως και ο προκάτοχος του, Μάντζιος. Με τον Παναθηναϊκό το γύρισε σε 4-3-3 και έχασε στη Νέα Σμύρνη, ενώ με τον Όφη έκανε αλλαγές στην 11αδα και γνώρισε τη συντριβή με 1-4. Είναι δύσκολο να σώσει την παρτίδα ο Πανιώνιος μιας και δεν μπορεί να πάρει πολλούς δανεικούς από τον Ολυμπιακό το Γενάρη και να αντιστρέψει την κατάσταση, να γυρίσει το πράγμα. Καλά στοιχεία δείχνει και έχει το γκολ ο 25χρονος Γεωργιανός φορ Αραμπούλι. Πιστεύω θα ξανά αλλάξει προπονητή η ομάδα και δεν τον έχω ξεγραμμένο στο θέμα της παραμονής τον Πανιώνιο.




   Αυτή είναι οι πρώτη εικόνα που μας άφησαν οι 14 μονομάχοι του φετινού πρωταθλήματος. Φυσικά και τα δεδομένα αλλάζουν, αλλά οι εμφανίσεις των ομάδων δεν αφήνουν περιθώριο ώστε να πιστέψουμε ότι θα παρουσιαστεί κάποια από αυτές μεταμορφωμένη προς το καλύτερο, ούτε θεωρώ ότι έχει γίνει κάπου δουλειά σε βάθος η οποία θα βγει στη συνέχεια. Μακάρι να διαψευσθώ αλλά δεν το βλέπω. Προπονητές : 7 Έλληνες, 3 Ισπανοί, 3 Πορτογάλοι και ένας Κύπριος, συν ένα Γερμανό που έρχεται σε θέση Έλληνα. Θα τους ξανά κρίνουμε σε κάποια επόμενη διακοπή και θα αξιολογήσουμε καλύτερα τη δουλειά τους έχοντας μεγαλύτερο δείγμα αυτής, αν και τους περισσότερους τους ξέρουμε. Σε κάθε περίπτωση  όλα θα  φανούν στο γήπεδο...






                                                                                                SAM

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Η νέα τάση στο ποδόσφαιρο που έρχεται από την Αγγλία







   Όλες οι μεγάλες αλλαγές που γίνονται στο ποδόσφαιρο συνήθως ξεκινούν από την Αγγλία. Οι εφευρέτες του αθλήματος είναι και αυτοί που καθορίζουν την εξέλιξη και την αλλαγή του με το πέρασμα των χρόνων και τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις που προκύπτουν για το παιχνίδι. Τόσο από πλευράς κανονισμών και του πλαισίου μέσα στο οποίο θα διεξάγεται, όσο και από άποψη τακτικών, εκγύμνασης, εγκαταστάσεων, γηπέδων αλλά και του τρόπου λειτουργίας και στελέχωσης ενός κλαμπ. Οι Άγγλοι καθορίζουν και την αγορά, ειδικά τα τελευταία χρόνια που η Premier league είναι μακράν το πιο εμπορικό πρωτάθλημα στον κόσμο και τα έσοδα από τα τηλεοπτικά να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, απλησίαστα για τις υπόλοιπες λίγκες. Με αυτά τα δεδομένα οι Αγγλικές ομάδες είναι σε θέση να αγοράσουν όποιον παίκτη θέλουν στην παγκόσμια αγορά. Κι όμως τη φετινή σαιζόν βλέπουμε μια στροφή στην ανάδειξη και την εξέλιξη νεαρών παικτών ακόμα και από τοπ Αγγλικά κλαμπ.

   Βλέπουμε ομάδες όπως η Γιουνάιντεντ, η Τσέλσι και η Άρσεναλ που παραδοσιακά κάνουν πρωταθλητισμό στην Premier league να έχουν κάνει στροφή και να έχουν εντάξει όχι μόνο στο ρόστερ τους αλλά και στην αρχική 11αδα πολλούς παίκτες κάτω των 23 χρονών! Είτε αναγκαστικά είτε από επιλογή, ομάδες που μπορούν να διαθέσουν έναν πακτωλό χρημάτων στην αγορά παικτών, κάνουν στροφή και προτιμούν παιδιά από τις ακαδημίες τους ως επί το πλείστον.  Αναγκαστικά γιατί έχουν καταλάβει ότι στην παρούσα φάση Σίτι και Λίβερπουλ δε χτυπιούνται καθώς είτε έχουν διαθέσει ασύλληπτα χρήματα και έχουν αγοράσει ότι καλύτερο κυκλοφορεί (Σίτι) είτε στα πολλά χρήματα που έχουν ούτως ή άλλως διαθέσει έχουν προσθέσει και πάρα πολλές ώρες δουλειάς και έχουν αποκτήσει απίστευτη συνοχή, ομοιογένεια και αυτοματισμούς στον τρόπο παιχνιδιού τους (Λίβερπουλ). Έτσι η Άρσεναλ συνεχίζει την παράδοση του Βενγκέρ με την ανάδειξη νεαρών παικτών, η Γιουνάιντεντ για να αντιμετωπίσει την αναπόφευκτη παρακμή της μετά Φέργκιουσον εποχής προσπαθεί να αναγεννήσει τον θρύλο των «μπέμπηδων» και η Τσέλσι λόγω της απαγόρευσης μεταγραφών και της επιλογής του Φρανκ Λάμπαρτ για την άκρη του πάγκου της.
    Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά….


Τσέλσι


   Στην ομάδα υπήρχε από την εποχή του Κόντε ο 23χρονος Δανός στόπερ Αντρέας Κρίστενσεν, με γύρω στις 90 εμφανίσεις με τη φανέλα της ομάδας την τελευταία τριετία και δίπλα του στα τελευταία ματς παίζει ο 21χρονος Άγγλος Φικάγο Τόμορι, με 185εκ ύψος και πολύ δύναμη στο παιχνίδι του. Στα χαφ από πέρυσι καθιερώθηκε ο Λόφτους Τσικ (23χρ), ενώ ο κόουτς Λάμπαρντ έφερε μαζί του από την Ντέρμπι Κάουντι τον 20χρονο Μέισον Μούντ που βγάζει μάτια μέχρι τώρα στη σαιζόν, με τα τρεξίματα του, τη μπαλαδοσύνη και το κάθετο παιχνίδι του θυμίζοντας πολύ τον προπονητή του όταν έπαιζε. Στα εξτρέμ η ομάδα έχει αποκτήσει αντί περίπου 60εκ ευρώ τον 21χρονο Αμερικανό Κριστιάν Πούλισιτς από τη Ντόρτμουντ που δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα στο Αγγλικό στιλ παιχνιδιού, ενώ υπάρχει πάντα και ο 18χρονος Καλούμ Χάντσον – Οντόι, που εντυπωσίασε την περασμένη σαιζόν. 

Φετινή αποκάλυψη του Λάμπαρντ αποτελεί ο 18χρονος Σκωτζέζος Μπίλι Γκίλμουρ, χαφ – 10αρι, που του αρέσει το απλό ποδόσφαιρο, που παίζει σίγουρα τη μπάλα, είναι μικρόσωμος, διαθέτει καλή τεχνική και διακρίνεται για την ωριμότητα στο παιχνίδι του, έχοντας μεγάλη προοπτική εξέλιξης. Αποτελεί «πουλέν» του προπονητή της Β΄ ομάδας της Τσέλσι, Άντι Μάιερς. Τέλος, ο νέος σέντερ φορ της Τσέλσι Κέβιν Άμπραχαμ, στα 22 του, που μπορεί να ξεκίνησε τη σαιζόν με μια μεγάλη απογοήτευση χάνοντας το τελευταίο πέναλτι στη διαδικασία που έκρινε τον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ κόντρα στη Λίβερπουλ, αλλά εκ τότε σκοράρει κατά ριπάς και έχει πετύχει 8 γκολ σε 8 αγώνες για την Premier league. Πάνω σε αυτούς χτίζει τη νέα Τσέλσι ο κόουτς Λάμπαρντ συν κάποιους ποιοτικούς έμπειρους παίκτες όπως ο Καντέ και ο Ζορζίνιο και το επόμενο καλοκαίρι που θα έχει ξανά δικαίωμα μεταγραφών θα προσθέσει star quality που χάθηκε με τη πώληση του Αζάρ, ώστε να ξανά μπει στη διεκδίκηση τίτλων.




Άρσεναλ


    Στην άμυνα υπάρχουν ήδη καθιερωμένοι οι 24χρονοι Μπεγερίν, Χόλντιγκ και Τσέιμπερς, ενώ την ευκαιρία τους αναζητούν ο «δικός μας» Κώστας Μαυροπάνος στα 21 του και ο Σκωτζέζος αριστερός μπακ, Κίραν Τιέρνι στα 22 του, φετινό απόκτημα από τη Σέλτικ αντί 27 εκ ευρώ! Βασικότατος ως δεξιός μπακ από πέρυσι ο 22χρονος Άσλεϊ Μάϊτλαντ – Νάιλς στα 22 του χρόνια, που χτυπάει με αξιώσεις την πόρτα της εθνικής Αγγλίας.  Στα χαφ υπήρχαν ήδη ο 23χρονος Ουρουγουανός Λούκας Τορέιρα και ο 20χρονος Γάλλος Ματέο Γκεντουζί, με πολλά ματς την περασμένη σαιζόν, βασικά γρανάζια της ομάδας.  Φέτος αποκτήθηκε αντί 16,5 εκ ευρώ από τη ΡΕΑΛ ο Ντάνι Σεμπάλος στα 23 του, εξαιρετικός μπαλαδόρος. Μεσοεπιθετικά έχουμε τις φετινές αποκαλύψεις του Ουνάι Έμερι. Καταρχήν ο 20χρονος Τζο Γουϊλοκ, παίζει ως 10αρι, μια βελτιωμένη έκδοση του αποχωρήσαντα Άαρον Ράμσεϊ, προϊόν της ακαδημίας της Άρσεναλ, παίκτης που κινείται κάθετα στο χώρο και πατάει περιοχή μπαίνοντας ως κρυφός φορ. Από την προετοιμασία τον ξεχώρισε ο Έμερι και τον συμπεριέλαβε στο φετινό ρόστερ μη υπογράφοντας κάποιον πιο έμπειρο παίκτη. Επίσης, πολλές ευκαιρίες ως βασικός  πλέον θα παίρνει και ο εξτρέμ Μπακαγιό Σακά παρά τα μόλις 18 του χρόνια.  Παίκτης αποκάλυψη του παλιού άσου της ομάδας Φρέντι Λιούμπεργκ, που τον είχε ως κόουτς από την ομάδα των Κ-16 της Άρσεναλ. Η ομάδα  προήγαγε τον Λιούμπεργκ σε βοηθό του Έμερι για να είναι κοντά στον μικρό! Ο Σακά είναι αρκετά ώριμος στο παιχνίδι του και προσγειωμένος ως χαρακτήρας. Διαθέτει εντυπωσιακό διασκελισμό και ταχύτητα, φαρμακερές σέντρες και δυνατό αριστερό πόδι. Ο Λιούμπεργκ του έδινε 15λεπτα και 20λεπτα κόντρα σε μεγαλύτερους ηλικιακά  αντιπάλους των Κ-23 ομάδων, ώστε να δοκιμάσει την ταχύτητά του κα τη δύναμή του, να αποδείξει στον εαυτό του πόσο μπορεί και πόσο αξίζει ! Τέλος στην επίθεση της Άρσεναλ χρόνο συμμετοχής παίρνει ο 19χρονος Άγγλος Ράιαν Νέλσον που πέρυσι έπαιζε δανεικός στη Χόφενχάιμ, ενώ αποκάλυψη των τελευταίων ημερών λόγω των 2 γκολ και της μίας ασίστ κόντρα στη Σταντάρ Λιέγης για το Γιουρόπα αποτελεί ο 18χρονος Βραζιλιάνος Γκάμπριελ Μαρτινέλι. Αγωνίζεται και ως φορ αφού είναι δεινός εκτελεστής μέσα στην περιοχή, με απουσία δισταγμού κατά την εκτέλεση, αλλά προτιμά τη θέση του εξτρέμ, από αριστερά ώστε να συγκλίνει και να εκμεταλλεύεται το δυνατό δεξί του πόδι! 

Αποκτήθηκε κατόπιν εισήγησης του Ισπανού σκάουτ Φράνσις Καγιγάο με 6 εκ από τη Βραζιλιάνικη Ιτουάνο και είναι η πρώτη μεταγραφή από τη χώρα του, του τεχνικού διευθυντή της Άρσεναλ, Εντού. Η παράδοση που δημιούργησε ο Αρσέν Βενγκέρ συνεχίζεται. Καλό θα είναι να παραμείνουν και να αξιοποιηθούν αυτοί οι παίκτες ώστε να έρθουν και οι τίτλοι.





Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ

   Στην άμυνα υπάρχει από πέρυσι ο 20χρονος Πορτογάλος δεξιός μπακ Ντιόγκο Νταλό, που αποκτήθηκε με εισήγηση Μουρίνιο. Φέτος για τη θέση ήρθε με ποσό 55εκ ευρώ από την Κρίσταλ Πάλας ο 21χρονος Άγγλος διεθνής Άαρον Γιαν –Μπιτσάκα παίκτης με εξαιρετικά προσόντα και μεγάλη προοπτική εξέλιξης αν βοηθηθεί από την ομάδα. Στο ρόστερ επανήλθε και ο δανεικός στη Φούλαμ πέρυσι, 21χρονος Ολλανδός Τίμοθι Φονσού- Μενσά που δεν έχει βρει χρόνο συμμετοχής ακόμα στη Γιουνάιντεντ, ενώ ευκαιρίες δίνονται στον 21χρονο, με καταγωγή από τη ΛΔ του Κονγκό Άξελ Τουανζέμπε. Στα χαφ καθιερωμένοι από την προηγούμενη σαιζόν ο Ανδρέας Περέιρα στα 23 του και ο Σκοτ ΜακΤομινέι στα 22 του. Φέτος χρόνος έχει δοθεί στο 19χρονο βραχύσωμο Άγγλο χαφ Άντζελ Γκόμεζ, προϊόν της ακαδημίας του συλλόγου, ενώ έχει καθιερωθεί στην ομάδα ο 21χρονος Ουαλός Ντάνιελ Τζέιμς που ήρθε το καλοκαίρι από τη Σουόνσι αντί 15 εκ ευρώ. Έχει παίξει ήδη 8 παιχνίδια στη φετινή  Premier league και έχει σημειώσει 3 γκολ σε μια προσπάθεια του να ξεφύγει από τη γενική μετριότητα της ομάδας. Στην επίθεση εδώ και χρόνια αποτελούν βασικούς πυλώνες, ο Άντονι Μαρσιάλ στα 23 του και ο Μάρκους Ράσφορντ στα 21 του. 

Ο Σόλσκιερ δίνει ευκαιρίες στον 19χρονο Ολλανδό Ταλίθ Τσονγκ, με την πλούσια κόμη, από της ακαδημίες της Γιουνάιντεντ και έχει καθιερώσει στο ροτέσιον τον 18χρονο Άγγλο Μέισον Γκρίνγουντ που έχει σκοράρει κόντρα στη Ροτσντέιλ στο Κύπελλο και κόντρα στην Αστάνα για το Γιουρόπα και δείχνει να έχει προοπτική εξέλιξης. Η Γιουνάιντεντ δεν θυμίζει σε τίποτα την αρμάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και ο σύλλογος σε μια προσπάθεια να κρύψει την αδυναμία του να βρει ικανό αντικαταστάτη του τεράστιου σερ Άλεξ προσπαθεί να αναβιώσει το θρύλο των «Μπέμπηδων» δίνοντας φανέλα σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, ελπίζοντας στο ξεπέταγμα τους και τη σταδιακή επαναφορά στη διεκδίκηση τίτλων.




·         Πέρα από τα τοπ κλαμπ αυτά που αποτελούν μέλη του big-6 στην Premier league, ανάλογη δουλειά γίνεται και πιο κάτω. Πάμε να το δούμε….





Λέστερ

Η κατάκτηση του τίτλου φαίνεται να μην ήρθε τόσο τυχαία. Μπορεί να αποτέλεσε έκπληξη πρώτου μεγέθους αλλά αποδεικνύεται ότι γίνεται δουλειά σε βάθος στο κλαμπ. Πλέον με την έλευση ενός καταξιωμένου προπονητή όπως ο Μπρένταν Ρότζερς ο οργανισμός ελπίζει στην καθιέρωση του στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας της Premier league.
Η ομάδα ασφαλώς και ποντάρει σε πολλούς νεαρούς παίκτες όλες τις σαιζόν που ακολούθησαν την κατάκτηση του τίτλου.  Στην άμυνα υπάρχει ο 22χρονος Άγγλος αριστερός μπακ Μπεν Τσίλγουελ, προϊόν των ακαδημιών του συλλόγου, ενώ φέτος έχει κάνει το ξεπέταγμα του και ο 23χρονος Τούρκος στόπερ Καλγκάρ Σογιουνσού. Στα χαφ υπάρχουν ο 22χρονος αμυντικός χαφ Χαμζά Τσουντόυρι και ο επίσης 22χρονος Νιγηριανός Βίλφερντ Νντιντί, ο οποίος είναι από το 2016 στην ομάδα και είχε γεμάτες σαιζόν έως σήμερα. Πιο επιθετικοί χαφ είναι ο 22χρονος Βέλγος παιχταράς Γιούρι Τίλεμανς που αποκτήθηκε το καλοκαίρι από τη Μονακό αντί 45 εκ ευρώ και πέρυσι έπαιζε δανεικός στην ομάδα. Επίσης ο Τζέιμς Μάντισον στα 22 του που είχε 35 συμμετοχές πέρυσι στο πρωτάθλημα και ο Χάρβει Μπάρνς στα 21 του που φέτος ξεπετιέται. Στα εξτρέμ ο Νταμάρεϊ Γκρέι στα 23 του, από το 2015 στην ομάδα, με γεμάτες τις τελευταίες δύο σαιζόν, από 34/4 και 35/3 συμμετοχές και γκολ αντίστοιχα. 
Τέλος στην επίθεση υπάρχει ο 23χρονος Νιγηριανός Κελέσι Ιχεανάτσο που φέτος δεν έχει πάρει χρόνο συμμετοχής ακόμα, αλλά έχει γεμάτες τις δύο τελευταίες σαιζόν με τη φανέλα της ομάδας χωρίς όμως να βρει τα γκολ που προσδοκούσε το κλαμπ με την απόκτηση του από τη Μάντσεστερ Σίτι το καλοκαίρι του 2017.
   Στόχος αυτής της Λέστερ υπό τις οδηγίες του Ρότζερς το πλασάρισμα στην 4αδα της φετινής   Premier league.





Γουέστ Χαμ

Ομάδα με οικονομική άνεση και τοπ προπονητή, Μανουέλ Πελεγκρίνι, στην άκρη του πάγκου της. Διαθέτει και αυτή ταλαντούχους νεαρούς παίκτες, εκ των οποίων ξεχωρίζουν οι τρεις παρακάτω. Καταρχήν ο 22χρονος Γάλλος σέντερ μπακ Ισά Ντιόπ με ύψος 194 εκ, βασικός από πέρυσι οπότε και ήρθε στην ομάδα με 25 εκ από την Τουλούζ και με τις εμφανίσεις του έχει δημιουργήσει προοπτική μεταπώλησης με 40+ εκ. 

Στα χαφ ο Ντέκλαν Ράις 20χρονος Άγγλος αμυντικός μέσος , βασικότατος από πέρυσι στην ομάδα, με την αξία του να αποτιμάται πάνω από 50 εκ ευρώ! Τέλος ο 22χρονος Ελβετός φορ Αλμπάν Αζέτι που ήρθε το καλοκαίρι στην ομάδα από την Ελβετική Βασιλεία και δεν έχει πάρει ακόμα χρόνο συμμετοχής αλλά έχει την προοπτική να καθιερωθεί στην ομάδα τα επόμενα χρόνια.





Μπόρνμουθ

Η ομάδα του 41χρονου κόουτς Έντι Χόουϊ παραμένει με άνεση τα τελευταία χρόνια στην Premier league βασιζόμενη σε μερικούς ταλαντούχους νεαρούς παίκτες. Κάτω από τα δοκάρια είναι ο 21χρονος Άαρον Ράμσντέιλ. Στην άμυνα ο 23χρονος δεξιός μπακ Τζακ Στέισι που ήρθε το καλοκαίρι με 4,5 εκ από τη Λούτον και ο 21χρονος Ουαλός Κρις Μεφάμ και αυτός καλοκαιρινό απόκτημα με 13,5 εκ από τη Μπρέντφορντ ! Στα χαφ 22χρονος Λούις Κουκ, ο 23χρονο Φίλιπ Μπίλινγκ και ο τραυματίας στον αστράγαλο 22χρονος Ντέιβιντ Μπρουκς. Στα εξτρέμ, ο δανεικός από τη Λίβερπουλ 22χρονος Ουαλός Χάρι Γουϊλσον και ο 22χρονος Τζόρντον Ίμπε που αποκτήθηκε το 2016 επίσης από τη Λίβερπουλ με 18 εκ ευρώ. Στην επίθεση ο 22χρονος Ντομινίκ Σολάνκε. Όλοι παίκτες που αξίζουν από 5 έως και 20 εκ ευρώ!



Γουλβς



Η ομάδα του Πορτογάλου μεγαλό- ατζέντη Ζόρζε Μέντεζ, αν μη τι άλλο είναι πλούσια σε ταλέντο και νεαρούς παίκτες κυρίως από τη χώρα της Ιβηρικής. Στην άμυνα ο 20χρονος Πορτογάλος αριστερός μπακ Ρούμπεν Βινάγκρε και ο 22χρονος Ισπανός στόπερ Χέσους Βαγιέχο. Στα χαφ ο 22χρονος Πορτογάλος αμυντικός χαφ Ρούμπεν Νέβες με αξία στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο πάνω από 50 εκ ευρώ και ο 19χρονος Άγγλος κεντρικός μέσος Μόργκαν Γκιμς- Γουάιτ. Στα εξτρέμ ο 19χρονος Πορτογάλος Πέδρο Νέτο και ο Ισπανός, με καταγωγή από το Μαλί, Αντάμα Τραορέ στα 23 του. Επίσης ο 22χρονος Πορτογάλος Ντιόγκο Χότα με αξία κοντά στα 40 εκ ευρώ. Στην επίθεση το καλοκαιρινό απόκτημα από τη Μίλαν, ο 21χρονος Ιταλός φορ Πάτρικ Κουτρόνε που δεν ξέρει πολύ μπάλα αλλά έχει το εύκολο γκολ μέσα στην περιοχή. Σε αυτούς επί το πλείστον βασίστηκε η ομάδα και την περυσινή σαιζόν και κατάφερε την έξοδο στην Ευρώπη κι το Γιουρόπα, καθοδηγούμενη από τον 45χρονο Πορτογάλο κόουτς Νούνο Εσπίριτο Σάντος. Μπορεί να μην ξεκίνησε καλά φέτος στο πρωτάθλημα αλλά στόχος παραμένει η πρώτη 6αδα της Premier league.



Σαουθάμπτον


Ομάδα που κάθε σαιζόν την τελευταία τριετία καταφέρνει και σώζεται και που στο παρελθόν έχει αναδείξει και μοσχο-πουλήσει πληθώρα παικτών. Διαθέτει ακόμα στο ρόστερ της νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Στο τέρμα ο 23χρονος Άγγλος Άνγκους Γκαν με ύψος 196 εκ καθιερώθηκε φέτος ως βασικός στην ομάδα. Στην άμυνα, ο 23χρονος Πολωνός Γιαν Μπεντνάρεκ και ο 21χρονος Αυστριακός Κέβιν Ντάνσο, αμφότεροι στόπερ. Επίσης ο 20χρονος Γάλλος δεξιός μπακ Γιαν Βαλερί. Στα εξτρέμ ο 21χρονος από το Μαλί Μούσα Ντζεναπό και στην επίθεση οι φορ Τσε Άνταμς 23χρονος Άγγλος και ο Μίκαελ Ομπαφέμι 19χρονος Ιρλανδός με καταγωγή από τη Νιγηρία. Με τους έμπειρους παίκτες της ομάδας δημιουργούν μια καλή μαγιά ώστε να κρατήσουν και φέτος την ομάδα στην Premier league.



Νόριτς


Το εντυπωσιακό με τη Νόριτς είναι ότι έχει νεαρούς Άγγλους παίκτες και ότι οι ακριβότεροι παίκτες της σε κάθε γραμμή είναι οι νεαροί της. Στην άμυνα ο 19χρονος Άγγλος δεξιός μπακ Μαξ Άαρονς, ο 21χρονος Άγγλος στόπερ Μπεν Γκοντφρέι και ο 21χρονος Άγγλος αριστερός μπακ Τζαμάλ Λιούις. Στα χαφ ο 21χρονος Άγγλος Τοντ Κάντγουελ, στα εξτρέμ ο 22χρονος Άγγλος Πάτρικ Ρόμπερτς και τέλος ο ακριβότερος παίκτης του κλαμπ, ο 22χρονος Αργεντινός εξτρέμ, με Ισπανικό διαβατήριο, Εμιλιάνο Μπούντια με αξία γύρω στα 20 εκ ευρώ. Αυτοί μαζί με τον Φιλανδό φορ Τεέμου Πούκι θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την ομάδα στην κατηγορία, έχοντας το 2ο χαμηλότερο μπάτζετ στην Premier league, μετά τη Σέφιλντ Γιουνάιντεντ.



  Αυτές είναι οι ομάδες που περισσότερο ποντάρουν σε νεαρούς παίκτες. Που όχι απλά διαθέτουν νεαρούς στο ρόστερ τους αλλά βασίζονται σε αυτούς και αποτελούν βασικά στελέχη της ομάδας, παίρνουν αρκετό χρόνο συμμετοχής και η ομάδα και ο προπονητής ποντάρουν στην παρουσία και την καλή τους απόδοση προκειμένου κατακτήσουν στόχους. Και οι υπόλοιπες ομάδες της Πρέμιερ διαθέτουν αξιόλογους νεαρούς παίκτες. Όπως ο 20χρονος φορ Κόνολι της Μπράιτον που το Σάββατο πέτυχε δύο γκολ κόντρα στην Τότεναμ, ο 22χρονος Βραζιλιάνος εξτρέμ Ριτσάρλισον της Έβερτον, ο εξτρέμ Ισμαϊλα Σαρ που ήρθε το καλοκαίρι από τη Ρεν με 30 εκ  και δεν έχει πάρει ακόμα χρόνο συμμετοχής στη Γουότφορντ. Φυσικά, ο 23χρονος Βραζιλιάνος φορ Ζοέλιντον καλοκαιρινό απόκτημα της Νιουκάστλ από τη Χοφενχάιμ αντί 44 εκ ευρώ. Σε μια Νιουκάστλ που το καλοκαίρι ήρθε και ο 22χρονος εξτρέμ Άλαν Σαίντ- Μαξιμιν και που στα χαφ της δεσπόζουν ο 21χρονος Σον Λόγκσταφ που ήδη έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μεγάλων ομάδων αλλά πλέον και ο 19χρονος Μάθιου Λόγκσταφ με το νικητήριο γκολ που πέτυχε την Κυριακή και χάρισε τη νίκη στην ομάδα επί της Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ.




    Το ποδόσφαιρο πλέον σε όλες τις μεγάλες λίγκες κάνει μια στροφή προς την ανακάλυψη και αξιοποίηση νεαρών ταλαντούχων ποδοσφαιριστών. Οι περισσότερες ομάδες με σκοπό να τους μεταπουλήσουν αλλά και οι μεγάλες με σκοπό να τους καθιερώσουν ώστε να γλυτώσουν έξοδα για την αγορά έτοιμων παικτών. Δεν αρκεί απλά η ανακάλυψη ενός ταλαντούχου παίκτη αλλά πρέπει το κλαμπ να διαθέτει πρόγραμμα ώστε να δουλέψει μαζί του, να εξελίξει τις δεξιότητες του και να βελτίωση κατά το δυνατόν τις αδυναμίες του. Επίσης χρειάζεται τριβή με κανονικούς αντιπάλους, ποδοσφαιριστές που παίζουν σε πρώτες ομάδες και όχι οι νεαροί να ξεχωρίζουν με αντιπάλους στην ηλικία τους. Πρέπει να δοκιμάζουν και να συγκρίνουν την ταχύτητα και τη δύναμη τους κόντρα σε ολοκληρωμένους παίκτες.  Ελπίζω να δούμε μια τέτοια στροφή και στο δικό μας ποδόσφαιρο και από τις δικές μας ομάδες.

                                      










                                                                                                                                SAM