Powered By Blogger

Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Βγήκε και το δεύτερο ζευγάρι ……Γαλλό-Γερμανική μονομαχία !





    Δύο προημιτελικοί που μας αποζημίωσαν μες το 15Αυγουστο. Φοβερά παιχνίδια. Στο ένα είχαμε μια υπερηχητική Μπάγερν που ασέλγησε στο πτώμα της Μπαρτσελόνα. Στο άλλο είχαμε μια Σίτι αγχωμένη, λάθος στημένη από τον Πεπ και να μην τι θέλει με τίποτα η μπάλα. Χαρακτηριστική η ευκαιρία που χάνει ο Στέρλιγκ σε κενή εστία και στην επόμενη φάση δέχεται το 3ο γκολ και τελειώνει το παιχνίδι.
   Ο Μέσι απογοήτευσε. Ο Πεπ για μία φορά δεν έφτασε στο στόχο του. Από την άλλη ο Τόμας Μίλλερ αναγεννήθηκε και ο Ρούντι Γκαρσία φώναξε παρόν.
    Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά….


Μπαρτσελόνα – Μπάγερν Μονάχου = 2 – 8

   Την τιμώρησε, την ταπείνωσε, την εξευτέλισε. Δεν τη λυπήθηκε, δε σταμάτησε κι αν υπήρχε κι άλλος χρόνος θα της έριχνε 10 γκολ ! Στο γήπεδο εμφανίστηκε μια  Μπάρτσα με παίκτες γερασμένους, που όχι μόνο δε μπορούσαν να πρεσάρουν, να κυνηγήσουν τη μπάλα και τον αντίπαλο, αλλά τους ήταν δύσκολο και να αλλάξουν τη μπάλα. Να κάνουν σωστές πάσες, να βγάλουν τη μπάλα με σιγουριά από την περιοχή τους και να βρουν το Μέσι στην επίθεση. Αυτό απογοήτευσε, τσάκισε ψυχολογικά τον Αργεντινό. Χαρακτηριστική η εικόνα που κυκλοφορεί και τον δείχνει να κάθεται μόνος του στα αποδυτήρια στο ημίχρονο. Στα τελευταία, δε, λεπτά δεν ήθελε να του δίνουν τη μπάλα. Πρώτη φορά τον είδα έτσι  και έχει ξανά χάσει, αλλά ποτέ έτσι, με κατεβασμένα τα χέρια. Τον απογοήτευσαν οι πάντες γύρω του.      

    Πάλεψε μόνο στο 1ο 20λεπτο η Μπάρτσα, ισοφάρισε, είχε και 1-2 ευκαιρίες να προηγηθεί και μετά παραδόθηκε. Από το 22΄μέχρι το 31΄, μέσα σε 9 λεπτά δέχτηκε 3 γκολ και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Η ομάδα δεν είχε πλέον κουράγια να διεκδικήσει το οτιδήποτε.
       Κάποιοι παίκτες της ήταν απλά απαράδεκτοι. Αυτός ο Τερ Στέγκεν είχε το θράσος να διεκδικήσει, έστω, τη θέση του βασικού από τον μεγάλο Νόιερ στην εθνική ομάδα της Γερμανίας? Αυτός ο Λεγκλιέ στη Λεγκανιές θα ήταν αναπληρωματικός του Σιόβα. Ο Σεμέδο? Μα καλά ποιον τον πήρε αυτόν στη Μπάρτσα? Στο φετινό Ολυμπιακό θα είχε το ρόλο του Γκασπάρ, να κάνει τα ρεπό του Ομάρ. Μετρήσεις δεν κάνουν στη Μπάρτσα? Ο Σέρχι Ρομπέρτο σε τραγική κατάσταση . Δε μπορούσε να τρέξει από τα πρώτα λεπτά. Ο Ντε Γιογκ δεν είναι εσωτερικός χαφ, δε γίνεται ν παίζει δίπλα στον Μπούσκετς. Βαριά κορμιά και οι δύο, με ανοιχτό διασκελισμό, εκτίθενται.  Ο Μπούσκετς υπήρχαν στιγμές που μάρκαρε με τα μάτια, τελείωσε από το τοπ επίπεδο.   Ο Σουάρεζ αργός πια, δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί το πέλαγος που άφηναν στην πλάτη τους οι σέντερ μπακ των Γερμανών.    Ήθελε γρήγορο παίκτη στην επίθεση η Μπάρτσα αλλά με τι προσωπικότητα ο Σετιέν να αφήσει έξω κοτζάμ Λουϊς Σουάρεζ? Εντύπωση μου έκανε που έπαιζαν πάσες στα 3 μέτρα μες τη περιοχή, το ίδιο που έκανε και η ΡΕΑΛ με τη Σίτι, ο τερματοφύλακας με τους στόπερ. Φώναζαν στους αντιπάλους να έρθουν να τους πάρουν τη μπάλα….

    Με του ς 4 χαφ που ξεκίνησε ο Σετιέν, η ομάδα χωρίς εξτρεμ, συν τον Μέσι που κινούνταν στον άξονα, δεν έδινε πλάτος στο γήπεδο, να ανοίξει το παιχνίδι και να κυκλοφορήσει τη μπάλα, να τη βγάλει από την περιοχή της με μια μπαλιά στα πλάγια. Να τρέξει τους αντιπάλους και να τους κουράσει. Επιπλέον οι χαφ της Μπάρτσα άφηναν τους αντιπάλους να περνούν ανάμεσα στις γραμμές τους και να κάνουν παιχνίδι. Έτσι ήρθε ο διασυρμός.
   Η Μπάγερν έκανε απλά πράγματα. Πίεσε ψηλά γνωρίζοντας ότι οι αντίπαλοι δεν έχουν σωστό passing game και κάνουν εύκολα το λάθος. Γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει γρήγορος παίκτης στην επίθεση της Μπαρτσελόνα, ανέβασαν ψηλά την άμυνα, είχαν κοντά τις γραμμές και πίεζαν ανελέητα. Έπεφταν στον αντίπαλο που είχε τη μπάλα για να μην τον αφήσουν να πάρει ανάσα, να σηκώσει το κεφάλι και να ψάξει τη μπαλιά στην πλάτη της άμυνας τους. Πήρε ρίσκο ο Φλικ αλλά του βγήκε. Επίσης ο Λέβαντόφσκι τραβιόταν συνεχώς εκτός περιοχής ανοίγοντας διαδρόμους για τον Μίλλερ και τους υπόλοιπους. Οι χαφ της είχαν σίγουρες και σωστές μεταβιβάσεις, δεν πουλούσαν τη μπάλα. 42 στις 43 σωστές πάσες ο Γκορέτσκα και 71 στις 74 σωστές πάσες ο Αλκάνταρα !

    Διαβασμένη η Μπάγερν πήγε στη Λισαβονα με μοναδικό στόχο να επιστρέψει στο Μόναχο με την κούπα. Από την άλλη η Μπαρτσελόνα έπιασε πάτο. Της έκανε καλό η Μπάγερν που δε σταμάτησε στα 5 ή στα 6. Θα ξεχνιόταν αυτά, όπως και η 3αρα από τη Ρόμα ή η 4αρα από τη Λίβερπουλ, ενώ τα 8 δύσκολα καταπίνονται. Πάντως όσο υπάρχει ο Μπερτομέου δεν είμαι αισιόδοξος για την επόμενη μέρα της Μπάρτσα. Όταν ο Στόιτσκοφ του πάει τον Αλφόνσο Ντέιβις και του λέει «είναι Καναδός, δε με ενδιαφέρει…», ότι και να πούμε είναι περιττό….









Μάντσεστερ Σίτι – Λιόν = 1 - 3


   Και εκεί που όλοι περιμέναμε να δούμε τον Πεπ εναντίον της Μπάγερν μας τα χάλασε η Λιόν. Με σωστή τακτική και ποδόσφαιρο υπομονής κατάφερε να περιορίσει τη Σίτι, να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της και στο τέλος να «κλέψει»  την πρόκριση. Τη βοήθησε και ο Πεπ με την επιλογή του να ξεκινήσει με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, διάταξη που είχε καιρό να χρησιμοποιήσει, να ρίξει στο παιχνίδι τον «φευγάτο» Έρικ Γκαρσία και να στείλει τον Ντε Μπρούινε στα δεξιά της επίθεσης από τον άξονα που συνήθως αγωνίζεται. Αποτέλεσμα ο Βέλγος να μην έχει μεγάλη συμμετοχή στο παιχνίδι της Σίτι. Μέχρι το 40΄η Σίτι είχε δύο φάουλ του Ντε Μπρούινε, από πλάγια, που πήγαν πάνω στον αντίπαλο τερματοφύλακα. Ενώ στο τελευταίο 5λεπτο του ημιχρόνου είχε το αδύναμο πλασέ του Ρόντρι μέσα από τη περιοχή, στην αγκαλιά του Λόπεζ και το πλασέ του Στέρλιγκ από κοντά, αλλά πλάγια, μετά από μπαλιά διαβήτη του Ντε Μπρούινε,  που πρόλαβε ο Μάρσαλ και έδιωξε.
   Στο 56΄ο Πεπ διόρθωσε τα λάθη του, πέρασε τον Μαχρέζ στη θέση του  Φερναντίνιο, το γύρισε σε 4αδα στην άμυνα, έφερε τον Ντε Μπρούινε στον άξονα και ο Μαχρέζ πήγε δεξιά. Στο 20λεπτο 58΄- 78΄η Σίτι είχε 72% κατοχή μπάλας, είχε 8-0 τελικές υπέρ της και κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση. Είχε την ευκαιρία με τον Ζέσους μετά από σέντρα- λουκούμι του Στέρλιγκ να προηγηθεί, αλλά ο Βραζιλιάνος δεν ενήργησε σωστά.

   Από το επόμενο λεπτό αρχίζει το δράμα για τους Citizens….Σε μια ιδιαιτέρως αμφισβητούμενη φάση, τόσο για παίκτη (Εκαμπί) που επηρεάζει τη φάση και είναι εμφανώς σε θέση οφσάιντ, όσο και για φάουλ του σκόρερ, Ντέμπελε, στον Γκαρσία στο ξεκίνημα της φάσης. Παρόλα αυτά το γκολ κατοχυρώθηκε ! Κατόπιν, στο 86΄ο Στέρλιγκ, μέσα από τη μικρή περιοχή και σε κενή εστία, μόνος του, κατάφερε και σούταρε ψηλά άουτ. Στο επόμενο λεπτό, ο θηριώδης Ρέιν – Αντελαϊντ κερδίζει της κόντρες βγαίνει στην επίθεση, ο Ντέμπελε παίρνει το ριμπάουντ από το σουτ και κάνει το 1-3. Τετέλεσται !
   Τι να πεις μετά από όλα αυτά για τακτικές και λάθη? Είναι και να σε θέλει….
  

     Από εκεί και πέρα, δυο λόγια για τον Ρούντι Γκαρσία. Ο κόουτς δεν είναι τυχαίος ούτε χθεσινός. Εργάζεται ως πρώτος προπονητής από το 1999 που βρισκόταν στον πάγκο της Σεντ Ετιέν έως το 2001. Στη συνέχεια από το 2002 έως το 2007 κάθισε στον πάγκο της Ντιζόν και τη σαιζόν 2007-08 ήταν στη Λε Μαν. Από εκεί ανέβηκε επίπεδο και πήγε στη Λιλ. Έμεινε έως το 2013, το 2011 πήρε νταμπλ στη Γαλλία ! Την 3ετία 2013-2016 τον βρήκε στον πάγκο της Ρόμα, όπου την 1η κιόλας σαιζόν έφτασε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Με καταπληκτική ομάδα, μέλος της οποίας ήταν και ο Βασίλης Τοροσίδης. Με Μαϊκόν δεξί μπακ, Μπενάτια και Λεάντρο Καστάν στην άμυνα, Ντε Ρόσι, Ναϊγκολάν και Στρούτμαν στα χαφ και Τότι μπροστά ! Οι τραυματισμοί τον χτύπησαν στη συνέχεια και δεν πήγε το ίδιο καλά. Ακολούθησε για άλλη μια 3ετία η Μαρσέιγ από το 2016 μέχρι το 2019. Μαζί της έπαιξε τελικό Γιουρόπα το 2018 και έχασε με 0-3 από την Ατλέτικο Μαδρίτης στο γήπεδο της Λιον. Από 14/10/2019 είναι στον πάγκο της Λιον…. Αυτά για έναν όχι πολυδιαφημισμένο κόουτς αλλά όπως απέδειξε, μάστορα στη δουλειά του !






 Μπάγερν Μονάχου  – Λιόν


   Ακόμη μία Γαλλό –Γερμανική μάχη μας προέκυψε και στον 2ο ημιτελικό. Μπορεί όλοι να λένε για την Premier league, για την Primera και για το Καμπιονάτο που ανεβαίνει μετά τον ερχομό του CR7 και του Αντόνιο Κόντε που έκανε την Ίντερ ανταγωνιστική για το πρωτάθλημα αλλά και άλλες ομάδες που ανεβαίνουν, αλλά όλες οι ομαδάρες από αυτά τα πρωταθλήματα είναι εκτός. Στα ημιτελικά του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ είναι δύο ομάδες από τη Μπουντεσλίγκα και δύο από το Σαμπιονά. Από τα πρωταθλήματα που δε δίνεται τόσο βάση στην τακτική αλλά στο επιθετικό και θεαματικό ποδόσφαιρο. Από δύο χώρες που εκτός της Μπάγερν και της Παρί, οι υπόλοιπες ομάδες δεν κάνουν δαπανηρές μεταγραφές αλλά βασίζονται κυρίως στην παραγωγή παικτών και στο καλό scouting.
   Όπως είπαμε, έτσι και ξαναλέμε, «προγνωστικά σε ημιτελικό Τσάμπιονς Λιγκ δε μπορούν να γίνουν. Αφού έφτασαν ως εδώ και με τον τρόπο που έφτασαν έχουν πάρει την κατάλληλη φόρα για να φτάσουν τελικό». Από εκεί και πέρα η Μπάγερν με την εμφατική της επικράτηση επί της Μπάρτσα και την 8αρα με την οποία τη φιλοδώρησε, σκορπίζει τρόμο.  Έχει την ψυχολογία με το μέρος της και βλέπει μόνο κούπα. Από την άλλη η Λιόν γιατί να κωλώσει? Από τη στιγμή που πέταξε έξω Γιουβέντους και Σίτι, γιατί όχι και τη Μπάγερν. Ένα ματς είναι, θα κάνει το παιχνίδι της και θα τρέξει μέχρι να της βγουν τα συκώτια στο γήπεδο με στόχο τον τελικό και την καταξίωση.


           Υπομονή ως την Τετάρτη το βράδυ, σε τέσσερα βράδια από τώρα….



                                                                                                                             SAM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου