Powered By Blogger

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά….





Λένε πως στη ζωή, για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Έ, αυτή υπήρξε και για τους Άγγλους την 4η Ιούλη 2018. Κατάφεραν για πρώτη φορά, να επιβιώσουν από την ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλντι και να πάρουν αυτοί την πρόκριση. Έχουν γραφτεί κατά κόρον αυτές τις μέρες, οι προηγούμενες φορές που οι εφευρέτες του ποδοσφαίρου, έφυγαν με σκυμμένο το κεφάλι από την ψυχοφθόρο διαδικασία. Με κυριότερες εκείνη στον ημιτελικό του Μουντιάλ 1990 από τους Γερμανούς και το Γιούρο του 1996, όπου το κρίσιμο πέναλντι έχασε ο σημερινός προπονητής τους, Γκάρεθ Σάουθγκέιτ…..
   Η πρόκριση φέρνει την Αγγλία στους «8» και από αυτό το γκρουπ είναι η μόνη ομάδα – χώρα που έχει στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια. Αντιμετωπίζει τους Σουηδούς που δίκαια πέρασαν την Ελβετία και το άλλο ζευγάρι που διασταυρώνονται στον ημιτελικό είναι Ρωσία – Κροατία….Καλύτερη ευκαιρία και για τους τέσσερις αντιπάλους για να βρεθούν σε ένα τελικό παγκοσμίου κυπέλλου δεν νομίζω ότι θα ξαναϋπάρξει.
     
  Πάμε να δούμε τα δύο τελευταία ματς της φάσης των «16»



Σουηδία – Ελβετία = 1 – 0


Θεωρώ ότι οι Σουηδοί ήταν ελαφρώς καλύτεροι στο συγκεκριμένο παιχνίδι και κατά κάποιο τρόπο συνέχισαν από εκεί που είχαν σταματήσει από το τελευταίο ματς των ομίλων, κόντρα στο Μεξικό. Μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και μέχρι το 30ο λεπτό είχαν τα ηνία του αγώνα, χάνοντας και τρεις καλές ευκαιρίες με τον άτυχο και άστοχο Μπέργκ. Στο τελευταίο 15λεπτο οι Ελβετοί αφυπνίστηκαν και βγήκαν μπροστά, κάνοντας και μια – δυο φάσεις. Φαινόταν όμως ξεζουμισμένοι, χωρίς δυνάμεις και διάθεση. Προσπάθησαν με ατομικές προσπάθειες αλλά το αποτέλεσμα δεν τους δικαίωσε. Η Σουηδία παρουσίασε μια ομάδα που λειτουργούσε ως σύνολο και είχε ομοιογένεια. Και στο 2ο ημίχρονο ήταν αυτή που μπήκε καλύτερα στο παιχνίδι, είχε τη μπάλα και έψαχνε το γκολ. Το οποίο ήρθε και με αρκετή δόση τύχης, στο 66΄ από σουτ του πολύ καλού χθες Φόρσμπεργκ και αφού η μπάλα κόντραρε σε παίκτη της Ελβετίας.
    Από εκεί και μετά η Ελβετία βγήκε στην επίθεση, με τον Πέτκοβιτς να ρίχνει στο παιχνίδι όποιο επιθετικό όπλο διέθετε. Παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν κάποια εξαιρετικά επικίνδυνη φάση και να ανησυχήσουν ιδιαίτερα την καλά οργανωμένη άμυνα των Σουηδών, που είχαν  τον σκόρερ Φόρσμπεργκ να διαθέτει καθαρό μυαλό, να κρατάει μπάλα, να κόβει το ρυθμό και να αποσυμπιέζει την κατάσταση. Στο 93΄ μάλιστα οι Σουηδοί έβγαλαν και μια εξαιρετική αντεπίθεση κερδίζοντας φάουλ ελάχιστα εκατοστά έξω από την περιοχή και τον Λανγκ να αποβάλλεται.

     Οι Σουηδοί πήγαν το ματς στη δύναμη όπου υπερτερούσαν από τους αντιπάλους του και είχαν εξαιρετική τακτική παίζοντας με κοντά τις γραμμές, τρεξίματα, αλληλοκαλύψεις και προσοχή στην άμυνα. Οι Ελβετοί παρουσιάστηκαν «άδειοι» και σαν να μην ήθελαν – ζητούσαν  κάτι παραπάνω από τη διοργάνωση. Δεν ήταν πολύ κατώτεροι των νικητών και κυρίως πλήρωσαν την αδυναμία τους να σκοράρουν. Έδειξε ότι έχει δυνατότητες αλλά και δυνάμεις η Σουηδία για να κοντράρει τους Άγγλους, σε έναν προημιτελικό που οι δύο αντίπαλοι έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά στον τρόπο παιχνιδιού τους.




Κολομβία – Αγγλία = 1 – 1 (3 – 4)


       Η Αγγλία επιτέλους τα κατάφερε. Σε ένα ματς που ήταν το φαβορί και έδειξε κατά τη διάρκεια του αγώνα να πατάει καλύτερα στο γήπεδο. Οι παίκτες της υπερείχαν σε σωματικά προσόντα και σε δύναμη, έβγαιναν πρώτοι στη μπάλα και κέρδιζαν τις μονομαχίες. Οι Κολομβιανοί, ως κλασικοί λατινοαμερικάνοι, επιστράτευσαν σκληρότητα. Με τον διαιτητή πάντως να δίνει στους Άγγλους κάθε αμφισβητούμενη φάση. Οι Άγγλοι από την αρχή του αγώνα έψαξαν το γκολ από στημένες φάσεις και προσπάθησαν να κεφαλαιοποιήσουν την υπεροχή τους σε ύψος. Η Κολομβία σε όλο το 1ο ημίχρονο είχε μόλις ένα σουτ με τον Κιντέρο. Φάνηκε να της λείπει πολύ ο Χάμες και να μην έχει δημιουργία παιχνιδιού. Στο 2ο ημίχρονο οι Άγγλοι προηγήθηκαν με πέναλντι που κέρδισε ο Κέιν στο 54΄ και που για μένα ΔΕΝ ΉΤΑΝ. Τέτοια τραβήγματα γίνονται συνεχώς μες την περιοχή και νομίζω ότι ο Κέιν είναι αυτός που τραβάει πρώτος. Πάντως ο Κέιν λίγα πράγματα, έχει σωματικά προσόντα και το γκολ, αλλά υστερεί σε ταχύτητα, τεχνική και κίνηση.

      Από το γκολ και μετά οι Άγγλοι κοίταξαν να ελέγξουν το ματς και έδωσαν προσοχή στην άμυνα. Οι Κολομβιανοί βγήκαν μπροστά, ο Πέκερμαν έριξε όλους του σέντερ φορ στο παιχνίδι αλλά φάσεις έβγαλαν μετά το 80΄ . Με καλύτερη αυτή του Κουαρδάδο στο 81΄,  που για την κλάση του έπρεπε να είχε σκοράρει. Τελικά το γκολ της ισοφάρισης ήρθε στο 94΄, από τον στόπερ Γέρι Μίνα, το 3ο του στη διοργάνωση, όλα με παρόμοιες κεφαλιές. Ένας παίκτης που ανήκει στη Μπαρτσελόνα και που πριν από 15 ημέρες γραφόταν στα ελληνικά ΜΜΕ ότι ο Βαλβέλδε δεν τον υπολογίζει και θα ερχόταν δανεικός στον Ολυμπιακό ! Έχουν δέσει πολύ καλά με τον επίσης νεαρό Ντάβινσον Σάντσεζ της Τότεναμ στο κέντρο της άμυνας και με βάση αυτούς περιμένω την Κολομβία πολύ ισχυρή σε επόμενες διοργανώσεις.

    Στην παράταση, στο πρώτο 15λεπτο οι Άγγλοι έμοιαζαν αποσβολωμένοι και η Κολομβία είχε το μομέντουμ και έφτιαξε μια – δυο φάσεις. Στο 2ο μέρος οι Άγγλοι ξύπνησαν και είχαν δύο καλές φάσεις στο 112΄ και στο 115΄, αλλά το σκορ δεν άλλαξε.
     Τα πέναλντι είναι θέμα στιγμής και για να δημιουργούν ήρωες οι δημοσιογράφοι και οι οπαδοί.   
        Γενικά πάντως θεωρώ δίκαιη την πρόκριση των Άγγλων, όπως θα θεωρούσα αντίστοιχα και των Κολομβιανών. Όμως οι λατινοαμερικάνοι παρουσιάστηκαν φοβισμένοι και έβγαλαν κόμπλεξ κατωτερότητας στο παιχνίδι τους. Ως ομάδα θεωρώ ότι έχουν περισσότερες δυνατότητες και ταλέντο από αυτό που έδειξαν. Πέραν τον δύο στόμερ, μου άρεσε και ο 25χρονος χαφ, της Μπόκα Τζούνιορς, Βίλμαρ Μπάριος, που ήταν παντού στο γήπεδο.
     Οι Άγγλοι έμειναν όρθιοι σε ένα σκληρό ματς. Γεγονός που τους δίνει ώθηση και ανεβασμένη ψυχολογία για τη συνέχεια. Είδα όμως κάποιους παίκτες τους να βγάζουν υπερβολική κούραση στα τελευταία λεπτά. Θα προλάβουν να επανέλθουν ως το Σάββατο που θα παίξουν κόντρα στους Σουηδούς, οι οποίοι είναι ομάδα που πάει το παιχνίδι στη δύναμη, στις μονομαχίες και βασίζεται στα σωματικά προσόντα των παικτών της? Ενδιαφέρον διασταύρωση….










Υ. Γ. «Με τον Λουίς Σουάρεζ στην ενδεκάδα μου δεν έχω χάσει ποτέ σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου»

                                                                                            Όσκαρ Ταμπάρεζ










                                                                                                                    




                                                                                                                         SAM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου