Powered By Blogger

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Ο Τελικός και η καλύτερη 11αδα του Μουντιάλ








Σχεδόν όλοι οι παίκτες που μπήκαν να παίξουν τον τελικό του Μουντιάλ είναι παίκτες με εμπειρία και πάρα πολλές συμμετοχές σε μεγάλα ματς, σε αγώνες τελικούς. Κι όμως στα πλάνα της τηλεόρασης από τη φισούνα, από τα αποδυτήρια διέκρινα ένα άγχος, μια ένταση σε όλους. Ο Τελικός ενός Μουντιάλ είναι το μεγαλύτερο ματς που μπορεί να προκύψει στην καριέρα του κάθε παίκτη. Το Champions league διεξάγεται κάθε χρόνο, και διαρκεί 9-10 μήνες, οπότε σίγουρα θα ξανάχεις την ευκαιρία σου ακόμα κι αν χάσεις. Το Μουντιάλ γίνεται κάθε 4 χρόνια και διαρκεί μόλις ένα μήνα. Τα 4 χρόνια είναι πολλά στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή, ενώ αν τύχει εκείνο το μήνα να έχεις κάποιο πρόβλημα, π.χ. τραυματισμού, χάνεις τη διοργάνωση. Σε λίγους δόθηκε η ευκαιρία ενός 2ου τελικού Μουντιάλ. Οπότε όποιος καλείται να συμμετάσχει ξέρει ότι είναι το παιχνίδι της ζωής του, ξέρει ότι μπορεί να γράψει ιστορία και ότι ποτέ δε θα ξεχαστεί στο ποδόσφαιρο.



  Πάμε στον Τελικό της Μόσχας…. Οι δύο ομάδες μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και εξ αρχής έκαναν αυτό ακριβώς που μας είχαν παρουσιάσει σε όλη τη διοργάνωση. Η Κροατία πήρε τη μπάλα, την κυκλοφόρησε και με τον Μόντριτς έψαχνε να βρει τους διαδρόμους για την εστία του Γιορίς. Όταν την έχανε, οι παίκτες της έπεφταν με ταχύτητα πάνω στους Γάλλους για να την ανακτήσουν. Η Γαλλία περίμενε. Όλοι οι παίκτες της ήταν πίσω από τη σέντρα, δεν υπήρξε πρέσιγκ, είχαν κλείσει τους χώρους και όταν έπαιρναν τη μπάλα έψαχναν ή την πάσα στον Γκριεζμάν ή τη βαθιά μπαλιά στον Εμπαπέ.
    Στο πρώτο ημίχρονο οι Γάλλοι με δύο στημένες φάσεις μπήκαν στην περιοχή των Κροατών και με αυτές σκόραραν. Η μία με αυτογκόλ και η άλλη με πέναλντι. Οι Κροάτες ισοφάρισαν με ωραίο γκολ του Πέρισιτς και προσπάθησαν να ξαναφέρουν το ματς στα ίσα στο τέλος του ημιχρόνου με συνεχόμενα κόρνερ, χωρίς να το καταφέρουν. Προσηλωμένοι τακτικά οι Γάλλοι ανταπεξήλθαν στην πίεση των Κροατών. Ο Ματουϊντί έκανε ματς τακτικής από αριστερά περιορίζοντας τις προωθήσεις του Βρσάλικο και ο Καντέ μπλόκαρε τον Μόντριτς. Πρόβλημα για τους Κροάτες αποτέλεσαν για μια ακόμη φορά τα αβίαστα λάθη του Βίντα καθώς και η αδυναμία του Λόβρεν να βγει και να καθαρίσει φάσεις μες την περιοχή, από γεμίσματα με κόρνερ και με φάουλ. Θετικός ο Στρίνιτς από αριστερά, κράτησε στο 1ο ημίχρονο τον Εμπαπέ. Η κατοχή στο ημίχρονο ήταν στο 61% - 39% για τους Κροάτες και τα σουτ 7-1 επίσης για τους Κροάτες, το σκορ όμως διαφωνούσε με τη στατιστική του αγώνα….


        Στο 2ο ημίχρονο η Γαλλία όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και πιο επικίνδυνη στην κόντρα. Έτσι μέσα σε 6 λεπτά και με πρωταγωνιστές τους Εμπαπέ, Γριεζμάν και Πογκμπά έφερε το ματς στο 4-1 και το τελείωσε.  Η Κροατία ήθελε αλλά δε μπορούσε. Οι παίκτες της έμοιαζαν παραδομένοι από δυνάμεις και αδυνατούσαν να ακολουθήσουν τον ρυθμό των αντιπάλων τους. Ο Μόντριτς έμοιαζε εξαντλημένος και οι Γάλλοι είχαν προσαρμόσει πάνω του το αμυντικό τους παιχνίδι και τον έπνιξαν. Απλά στο 69΄ ο Μάντζουκιτς κυνήγησε μια χαμένη μπάλα και εκμεταλλευόμενος τη χαλαρότητα του Γιορίς μείωσε σε 4-2. Από εκεί και μετά οι Κροάτες προσπάθησαν να αναζητήσουν ακόμη ένα τέρμα που θα τους ξανά έβαζε στο παιχνίδι αλλά το σώμα τους δε μπορούσε να ακολουθήσει τις επιταγές του πνεύματος. Χωρίς καν να δεχτούν φάση, οι Γάλλοι κράτησαν τη νίκη τους στα 20-25 λεπτά που απέμεναν. Μεγάλοι πρωταγωνιστές για τους νικητές ο Γκριεζμάν που στο 1ο γκολ εκτέλεσε το φάουλ από το οποίο προήλθε το αυτογκόλ του Μάντζουκιτς, το 2ο το πέτυχε με πέναλντι και στο 3ο έδωσε την ασίστ στον Πογκμπά. Γενικά ήταν αυτός που καθόριζε το ρυθμό στην επίθεση της ομάδας του. Εξαιρετικός στον τελικό και ο Πογκμπά, έτρεξε, έκλεισε χώρους, κέρδισε μάχες, έπαιξε κάθετα και αποτέλεσε συνδετικό κρίκο άμυνας και επίθεσης. Ο Εμπαπέ έγινε ο 2ος νεότερος σκόρερ σε τελικό Μουντιάλ μετά τον Πελέ και από μόνο του το γεγονός αποτελεί τεράστιο επίτευγμα !!!

      Πραγματικά μεγάλος νικητής όμως του 21ου Μουντιάλ ήταν ο DD, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ. Κατάφερε να χαλιναγωγήσει τους αστέρες της ομάδας του, να τους βάλει σε καλούπια και να υπηρετήσουν την τακτική του. Τους έγινε μάθημα και η ήττα στον τελικό του Γιούρο στην έδρα τους από την Πορτογαλία. Έτσι, παρουσιάστηκε μια ομάδα που από το 1ο λεπτό του 1ου αγώνα της ήταν προσηλωμένη στο στόχο της και διέθετε ομοψυχία και ρεαλισμό. Ο DD πρόσθεσε το όνομα του δίπλα σε αυτά του Μάριο Ζαγκάλο και του Φρανς Μπεκενμπάουερ και θα μείνει για πάντα στην ιστορία !!!
                                        
          Στην Κροατία δεν πρέπουν τα δάκρια. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία και κέρδισε τις εντυπώσεις. Έπαιξε μπάλα αλλά ξεχώρισε και για το πάθος ορισμένων παικτών της με μπροστάρη τον Μάριο Μάντζουκιτς. Η ποιότητα του, αλλά κυρίως η ιστορία των παιδικών χρόνων του Λούκα Μόντριτς συγκίνησε κάθε ποδοσφαιρόφιλο και κάθε άνθρωπο. Αποτελεί μάθημα ζωής και πίστης στον καθημερινό αγώνα. Η ομάδα έγραψε ιστορία και θα πάρει τη θέση της στην ιστορία του παγκόσμιου κυπέλλου !
    
                                 

     







Συνηθίζεται σε τέτοιες διοργανώσεις να επιλέγεται και η καλύτερη 11αδα. Θα πούμε και εμείς τη δικιά μας, σε διάταξη 4-2-3-1.


Τέρμα.   Τίμο Κουρτουά, όπως επιλεγεί ήδη ως καλύτερος τερματοφύλακας του Μουντιάλ. Και μόνο η συμβολή του στην πρόκριση του Βελγίου επί της Βραζιλίας αρκεί για να πάρει τη θέση. Καλό τουρνουά έκαναν και οι Πίκφορντ, Γιορίς, Σούμπασιτς και Σμάιχελ.

Δεξί μπακ.  Μπενζαμέν Παβάρ. Μας συστήθηκε σε αυτή τη διοργάνωση καθότι δεν παίζει σε κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, αλλά στη Στουτγκάρδη. Δικαίωσε τον DD για την εμπιστοσύνη που του έδειξε. Μου άρεσε και ο Μάριο Φερνάντεζ της Ρωσίας. Και οι δύο διαθέτουν καλά σωματικά προσόντα και εντυπωσιακό διασκελισμό.

Αριστερό μπακ. Ντιέγκο Λαξάλτ. Της Ουρουγουάης, γιατί παρότι δεν του φαινόταν ήταν πολύ δυνατός στις μονομαχίες και πολύ προσηλωμένος στα αμυντικά του καθήκοντα. Ταχύτατος και με εξαιρετική τεχνική. Άνετα θα μπορούσε να μπει εδώ ο Λούκας Ερνάντες της Γαλλίας, ενώ καλό τουρνουά έκανε και ο Μαρσέλο.

Σέντερ μπακ. Ράφαέλ Παβόν και Ντιέγκο Γκοντίν. Αναμφισβήτητα. Έκαναν μεγάλα παιχνίδια και αποτέλεσαν εγγύηση για την ομάδα τους. Από κοντά τους και οι δύο παρτενέρ τους, ο Χοσέ Χιμένεζ και ο Σάμουελ Ουμτιτί που στάθηκαν σε υψηλό επίπεδο. Μου άρεσε και το δίδυμο της Κολομβίας με Ντάβινσον Σάντσεζ και Γέρι Μίνα, με τον 2ο να σκοράρει και τρεις φορές !

6αρι.  Ενκολό Καντέ. Ήταν παντού, να καλύψει χώρους, να μαρκάρει αντίπαλο, να κλέψει μπάλα, να ντουμπλάρει συμπαίκτη. Δέσποζε στην ανασταλτική λειτουργία της παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Μόνο ο Κασιμίρο έχει παρόμοια χαρακτηριστικά και φάνηκε η απουσία του στο ματς με τους Βέλγους.

8αρι.  Ιβάν Ράκιτιτς. Ο Διόσκουρος του Λούκα Μόντριτς. Παρουσιάστηκε φρέσκος και ελαφρύς στα παιχνίδια, με αντοχές, σκληράδα και ταχύτητα. Σημαντική η ψυχραιμία του, 2 φορές μάλιστα, στο τελευταίο πέναλντι. Καλό τουρνουά έκαναν και ο Φελαϊνί και ο Έκτορ Ερέρα στη συγκεκριμένη θέση.



Δεξί εξτρέμ.  Κίλιαν Εμπαπέ. Στα 19 του όχι μόνο σκόραρε στον τελικό αλλά ήταν και κομβικός στο παιχνίδι της ομάδας του. Αυτόν έψαχναν οι συμπαίκτες του για να ξεχυθεί στην κόντρα επίθεση. Απίστευτη ταχύτητα και εντυπωσιακός διασκελισμός. Καθάρισε μόνος του την Αργεντινή του Μέσι!  Καλός και ο Κροάτης Ρέμπιτς εδώ.

Αριστερό εξτρέμ.  Εντέν Αζάρ. Ο μόνος παίκτης που αμφισβήτησε την πρωτοκαθεδρία του Μόντριτς στη διοργάνωση. Πιο επιθετικογεννής από τον Κροάτη με τη δυνατότητα να μπαίνει κάθετα και με τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Ταχύτατος, απαράμιλλος τεχνίτης, μπαλαδόρος, μπουκαδόρος. Διαθέτει τα πάντα. O καλύτερος παίκτης για το τοπ επίπεδο που ακολουθεί στο σύγχρονο ποδόσφαιρό. Ήδη ΡΕΑΛ και Μπάρτσα τον έχουν στο στόχαστρό τους. Αδικείται στην Τσέλσι και γενικά στην Αγγλία. Οδήγεισαι το Βέλγιο στην 3η θέση, την καλύτερη της ιστορίας του!    
Ο Πέρισιτς αναγκαστικά μένει εκτός.


10αρι.  Λούκα Μόντιτς. Πραγματικά μαέστρος, έκανε την Κροατία τη 13η ομάδα που συμμετέχει σε τελικό Μουντιάλ. Μια χώρα με μόλις 4 εκ. πληθυσμό κέρδισε τον παγκόσμιο θαυμασμό για το ποδόσφαιρό της. Κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στον Λούκα Μόντριτς. Και πέρα από τις στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας που μας χάρισε, η στάση του και η συμπεριφορά του μέσα στον αγωνιστικό χώρο, έκαναν αυτόν και την ομάδα του συμπαθείς στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους. Πραγματικά καταπληκτικός!


Σέντερ φορ.  Εδώ θα βάλω τον Αντουάν Γκριεζμάν. Η θέση πίσω από τον φορ ήταν κλεισμένη οπότε ο Γάλλος σταρ θα πάει στην κορυφή της επίθεσης, όπου έχει παίξει και με την Ατλέτικο. Έκανε μεγάλο τουρνουά και ήταν το μυαλό στην επιθετική ανάπτυξη των παγκόσμιων πρωταθλητών. Τα πεπραγμένα του στον τελικό τα είπαμε νωρίτερα. Κυριολεκτικά σήκωσε στις πλάτες του τη Γαλλία !
 Κερδίζει στο φότο φίνις τον τεράστιο Μάριο Μάντζουκιτς!
       Δε μπορώ να βάλω βασικό φορ τον 1ο σκόρερ του τουρνουά, Χάρι Κέιν, γιατί δε σκόραρε σε κρίσιμο ματς. Ουσιαστικά σκότωσε τον Παναμά και την Τυνησία. Επίσης και ο Λουκάκου ήταν άφαντος στα νοκ άουτ. Πολύτιμος ο πανύψηλος Ρώσος, ο Τζιούμπα, αλλά όχι μεγάλης κλάσης παίκτης.

Επίσης καλό τουρνουά στις θέσεις πίσω από τον φορ έκαναν και οι Κουτίνιο, Λοζάνο του Μεξικό, ο Ιάπωνας ο Ινούι και ο Κολομβιανός Κιντέρο, αλλά οι διαφορά κλάσης με τους Αζάρ – Μόντριτς – Εμπαπέ είναι χαώδης.


 Προπονητής ? Ντιντιέ Ντεσάμπ…..



Εν κατακλείδι είδαμε ένα παγκόσμιο κύπελλο στο οποίο παίχτηκε συγκριτικά καλό ποδόσφαιρο και δεν υπήρξαν ομάδες που να παρουσιάσουν αμυντικό ταμπούρι. Από τις πιο αμυντικές ομάδες η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία. Γεγονός που μας δείχνει ότι   το σύγχρονο ποδόσφαιρο βασίζεται στην καλή αμυντική λειτουργία και την κόντρα επίθεση στον ανοιχτό χώρο. Με ταχύτητα. Το ποδόσφαιρο της κατοχής και του τίκι τάκα θεωρείται ξεπερασμένο. Επιπλέον, είδαμε ότι πολλά γκολ προήλθαν από στημένες φάσεις, παράγοντας σημαντικός για την παραγωγική λειτουργία μιας ομάδας και που είναι σχετικά πιο εύκολος να δουλευτεί, δεν απαιτείται ιδιαίτερη οξυδέρκεια αλλά κυρίως σωματικά προσόντα. Τέλος κατέστη ξεκάθαρο το γεγονός ότι και οι παίκτες του άξονα και ειδικά το 6αρι, αλλά και το 8αρι, πρέπει να διαθέτουν ως κύριο προσόν την ταχύτητα, για να προλαβαίνουν να κόψουν και να καλύψουν χώρους, να φτάσουν τον αντίπαλο. Οι ντελικάτοι μας τελείωσαν…..

       Σημαντικότατο το ότι με την τεχνολογία, με το VAR, εξαλείφθηκαν τα διαιτητικά σφάλματα και οι αδικίες. Γενικά παρακολουθήσαμε το πιο δίκαιο Μουντιάλ.


                                        



         Χορτάσαμε μπάλα. Σε 4 χρόνια πάλι…..





                                                                                                                            SAM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου