Powered By Blogger

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Η Μίλαν του χερ Πάολο....



    Όταν η Elliott Management Corporation απέκτησε τις μετοχές της Μίλαν από τον Κινέζο Λι έφερε πίσω στην ομάδα, τον Αύγουστο του 2018, τον μεγάλο Πάολο Μαλντίνι, ως Διευθυντή Ανάπτυξης και Στρατηγικής. Με αθλητικό Διευθυντή τον Σβόντιμιρ Μπόμπαν, ποδοσφαιρικό διευθυντή τον Φρεντερίκο Μασάρα και αντιπρόεδρο τον τεράστιο Φράνκο Μπαρέζι. Ο χερ Πάολο υπηρέτησε τη Μίλαν ως ποδοσφαιριστής από το 1984 έως το 2009. Η διάρκεια του απίστευτη. Δε νομίζω να υπάρχει άλλος παίκτης που να άντεξε 25 χρόνια στην κορυφή. Κατέκτησε τα πάντα με τους Ροσονέρι και ειδικά και ιδιαίτερα, πέντε κύπελλα πρωταθλητριών ! Ένα χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2019 ο Πάολο Μαλντίνι αναβαθμίστηκε σε ρόλο τεχνικού Διευθυντή στη Μίλαν.

   Ένα μήνα μετά την επάνοδο Μαλντίνι η Elliott ανακοίνωσε τη μεταγραφή του τεχνοκράτη Ιβάν Γκατζίδη από την Άρσεναλ για τη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή. Υπήρξαν διαφωνίες και προστριβές μεταξύ τους αρχικά αλλά μπήκαν στην άκρη μπροστά στο γενικό καλό.



   Στη Μίλαν όλο το παραπάνω τιμ βρήκε προπονητή τον Τζενάρο Γκατούζο, θρύλο της Μίλαν, συμπαίκτη του χερ Πάολο και με αυτόν βγήκε η 1η σαιζόν. Η ομάδα τερμάτισε στην 5η θέση με 68 βαθμούς, στο -1 από τις Αταλάντα και Ίντερ. Με το τέλος της σαιζόν ο Γκατούσο αποχώρησε και ο χερ Πάολο αποφάσισε να τον αντικαταστήσει με τον Μάρκο Τζιαμπαόλο που είχε μια εξαιρετική 3ετιά στην Σαμπντόρια. Άντεξε μέχρι της 8 Οκτωβρίου, για 111 μέρες και 7 παιχνίδια. Τον αντικατέστησε ο Στέφανο Πιόλι που μέχρι τον Απρίλιο του 2019 ήταν για μια 2ετια στον πάγκο της Φιωρεντίνα.

   Ο Πιόλι δούλευε ως προπονητής από το 2000. Μέχρι το 2010 σε μικρότερες κατηγορίες. Η Κιέβο Βερόνα του έδωσε το διαβατήριο για τη μεγάλη κατηγορία του Ιταλικού ποδοσφαίρου. Ακολούθησαν η Μπολόνια, η Λάτσιο, η Ίντερ και Φιωρεντίνα. Χωρίς όμως να κατακτήσει κάποιον τίτλο ή να αφήσει κάπου το στίγμα του. Κι όμως στη Μίλαν κόλλησε.


   Την 1η του σαιζόν, η Μίλαν τερμάτισε 6η με 66 βαθμούς και πήγε στα προκριματικά του Γιουρόπα. Δεν πήγε καθόλου καλά, οι οπαδοί δεν ήταν ικανοποιημένοι, η ομάδα δεν είχε παίκτες μεγάλης αξίας και υπήρχαν αντιδράσεις. Ο χερ Παόλο κατηγορήθηκε για υπερβολική χαλαρότητα ενώ η ομάδα χάνει. Ότι η ομάδα έπαιζε κρίσιμο ματς και ο Πάολο πήγαινε για τένις…. Η σαιζόν παρατάθηκε λόγω κορονοϊού και ο Πιόλι παρέμεινε στον πάγκο παρά τη μέτρια παρουσία της Μίλαν. Μετά τη διακοπή η ομάδα παρουσίασε  πολύ καλή εικόνα και αυτό μέτρησε υπέρ του κόουτς. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι υπήρχε βελτίωση.  Πριν τη διακοπή ο Ιβαν Γκατζίδης προγραμμάτιζε την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου, χωρίς να ενημερώσει τους Μαλντίνι – Μπόμπαν. Ο Μπόμπαν δεν το δέχθηκε, τον κατηγόρησε ανοιχτά σε συνέντευξη του στην Gazzetta dello Sport ότι συνομίλησε με τον Ραλφ Ράγκινκ για να αναλάβει προπονητής και αθλητικός διευθυντής στη Μίλαν. Ευτυχώς ήρθε η διακοπή και ο Πιολι τη γλίτωσε. Είδαμε τη Γιουνάιντεντ φέτος με τον Ράγκινκ…. Ο Μπόμπαν απολύθηκε. Γράφτηκε πως το τέλος της σαιζόν θα σχόλαγαν και τον χερ Πάολο, αλλά η διακοπή και η ανάκαμψη της ομάδας υπό τον Πιόλι, συν το ότι ξεκίναγε σχεδόν αμέσως η επόμενη σαιζόν ανέβαλε τις όποιες αποφάσεις και όλοι παρέμειναν στη θέση τους.

   Την περυσινή σαιζόν η Μίλαν έκανε πρωταθλητισμό. Τερμάτισε 2η  με 79 βαθμούς, πίσω από την Ίντερ και άφησε υποσχέσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Άφησε πίσω Γιουβέντους και Αταλάντα, στο -1, αλλά κυρίως έδειξε ότι έχουν μπει οι βάσεις για το παραπάνω βήμα. Ασφαλώς και δεν υπήρξε υποψία σκέψης για αποπομπή του Πιόλι. Η Μίλαν θα έπαιξε ξανά στο Champions league μετά από 7 χρόνια.



   Φέτος ο στόχος ήταν ένας τίτλος. Στο Champions league σε όμιλο με Λίβερπουλ, Ατλέτικο Μαδρίτης και Πόρτο, τερμάτισε 4η και δε συνέχισε στην Ευρώπη. Στο κύπελλο έφτασε ως τα ημιτελικά αλλά αποκλείστηκε από την Ίντερ με 3αρα στο 2ο ματς. Αλλά στο πρωτάθλημα σε μια σκληρή μάχη τόσο με την Ίντερ, όσο και με τη Νάπολι άντεξε ως το τέλος και ήταν η ομάδα που στέφθηκε πρωταθλήτρια. Ξανά μετά από 11 χρόνια, φτάνοντας στους 19 τίτλους στο Καμπιονάτο, όσους και η συμπολίτισσα. 

   Πως χτίστηκε όμως αυτοί η ομάδα? Πως κατάφερε ο χερ Πάολο με πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό να τερματίσει πρώτος?..... Η 1η σαιζόν ως σύμβουλος ανάπτυξης και στρατηγικής ήταν αναγνωριστική. Ακόμα και ο προπονητής, ο άλλοτε συμπαίκτης του Ρίνο Γκατούσο δεν ήταν επιλογή του. Το χτίσιμο άρχισε τον Ιούνιο του 2019 όταν ο Μαλντίνι ανέλαβε τεχνικός διευθυντής στην ομάδα.

   Προσέλαβε για προπονητή τον Τζιανπάολο ό οποίος όμως δεν άντεξε, για να έρθει και να δέσει ο Πιόλι, τον οποίο στήριξε στα δύσκολα ο Πάολο. Έγινε το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ. Έφυγαν παίκτες όπως ο Πιάτεκ, ο Κουτρόνε, ο Λοκατέλι, ο Σούσο, ο Καλντάρα, ο Λαξάλτ, ο Πέπε Ρέινα, ο Ρικάρντο Ροντρίγκεζ, ο Αντρέ Σίλβα, οι Στρίνιτς, Χαλίλοβιτς, Μπορίνι , ο Πασκέτα, ο Γκουστάβο Γκόμεζ, ο Κόντι, ο Μποναβεντούρα, ο Μπίγλια, ο Μουσάτζιο, ο Ντουάρτε και όποιος άλλος δεν έκανε για την Μίλαν του Πρωταθλητισμού.


   Ήρθαν για να χτίσουν την πρωταθλήτρια ομάδα…. την 1η σαιζόν 2019-20….ο Κεϊσί από την Αταλάντα, ο Ραφαέλ Λεάο από τη Λιλ, ο Τεό Ερνάντεζ από τη ΡΕΑΛ, ο Μπενασέρ και ο Κρούνιτς από την Έμπολι, ο Σελεμάκερς από την Άντερλεχτ, ο Κάιερ από τη Σεβίλλη, ο Ρέμπιτς από την Άιντραχτ και φυσικά επέστρεψε ο Ζλάταν !.....η ομάδα ξόδεψε 122, 78 εκ ευρώ για τις προσθήκες και εξοικονόμησε 59,23 από τις πωλήσεις. Μια διαφορά 63,5 εκ περίπου…. που άλλοι  τα διαθέτουν για… μισό παίκτη ! Ο χερ Πάολο έφερε 9 παίκτες που αποτέλεσαν βασικά γρανάζια της ομάδας του τίτλου 3 χρόνια μετά.

   Τη 2η σαιζόν στο ρόστερ προστέθηκαν ο Τονάλι από τη Μπρέσια, ο Χάουγκε από τη Μπόντο Γκλιμτ, οι  Καλούλου και Ταταρουσάνου  από τη Λιόν, ο Τομόρι από την Τσέλσι, ο Μπραχίμ Ντίαζ από τη ΡΕΑΛ και ο Μάντζουκιτς. Η ομάδα για τις 7 αυτές προσθήκες ξόδεψε 34,42 εκ ευρώ, ενώ από τις αποχωρήσεις εξοικονόμησε 47,95 εκ ευρώ. Τα στοιχεία από το transfermarkt.


   Πέρυσι το καλοκαίρι ήταν δύσκολο για τη Μίλαν. Αποχώρησε από το κλαμπ το wonder kind του συλλόγου, ο Τζίτζι Ντοναρούμα ως ελεύθερος για την Παρί. Οι εκβιαστικοί και προσβλητικοί για τον οργανισμό όροι που απαιτούσε ο Μίνο Ραϊόλα δεν έκαμψαν τον Πάολο Μαλντίνι και έβαλε την ομάδα πάνω από το «εγώ» του κάθε ανερχόμενου αστέρα. Κι ας αναδείχθηκε ο Τζίτζι MVP του Γιούρο που κατέκτησε η εθνική ομάδα της Ιταλίας. Ο Μαλντίνι και η Μίλαν κοίταζαν ήδη μπροστά, είχαν προχωρήσει. Ο χερ Πάολο είχε υπογράψει ήδη τον αντικαταστάτη του. Τον 26χρονο Γάλλο Μάικ Μενιάν με 14,4 εκ ευρώ από τη Λιλ, που αντεπεξήλθε και με το παραπάνω στο ρόλο και ξεπέρασε τον προκάτοχο του.  Στην ομάδα υπήρξε και άλλη απώλεια παίκτη. Η φυγή ως ελεύθερου του Χακάν Τσαλχάνογλου, του δημιουργού, του ηγέτη στη μεσαία γραμμή του Πιόλι. Για την μισητή Ίντερ μάλιστα. Από εκεί και πέρα ο Μάντζουκιτς σταμάτησε το ποδόσφαιρο και ο πολλά υποσχόμενος νεαρός Χάουγκε δόθηκε δανεικός στη «φίλη» Άιντραχτ. Ήρθαν πέραν του Μενιάν, ο Φοντέ Μπαλό από τη Μονακό,  ο Μπακαγιόκο από την Τσέλσι, ο Ζούνιορ Μεσίας από την Κροτόνε, ο Φλορέντζι από τη Ρόμα και φυσικά ο Ολιβιέ Ζιρού από την Τσέλσι. Δαπανήθηκαν 78,7 εκ ευρώ για τους 6 παίκτες ενώ από τις αποχωρήσεις η ομάδα κέρδισε μόλις 5,5 εκ ευρώ. Αφού οι δύο σταρ της αποχώρησαν ως ελεύθεροι….



   Στη διάρκεια της σαιζόν η Μίλαν είχε και ατυχίες. Το βασικό της δίδυμο κεντρικών αμυντικών, ο ηγέτης Σιμόν Κάιερ, αλλά και ο παρτενέρ του Αλέσιο Ρομανόλι, τέθηκαν νοκ άουτ με σοβαρούς τραυματισμούς. Κι όμως η ομάδα δεν κώλωσε. Και πώς να κάνει πίσω όταν έχει Ζλάταν….. "Τους προηγούμενους έξι μήνες αγωνιζόμουν χωρίς χιαστό στο αριστερό γόνατο. Πρησμένο γόνατο για έξι μήνες. Κατάφερα να προπονηθώ με την ομάδα μόλις δέκα φορές τους προηγούμενους έξι μήνες. Έκανα πάνω από είκοσι ενέσεις σε έξι μήνες. Άδειαζα  το γόνατο μία φορά την εβδομάδα κάθε έξι μήνες. Παυσίπονα κάθε μέρα για έξι μήνες. Κοιμόμουν ελάχιστα για έξι μήνες από τον πόνο. Ποτέ δεν υπέφερα τόσο πολύ εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου. Μετέτρεψα κάτι αδύνατο σε κάτι δυνατό. Στο μυαλό μου είχα μόνο ένα στόχο, να κάνω τους συμπαίκτες και τον προπονητή μου πρωταθλητές Ιταλίας, επειδή τους υποσχέθηκα κάτι. Σήμερα, έχω νέο χιαστό και ακόμα ένα τρόπαιο",…. ο ηγέτης των αποδυτηρίων αυτής της ομάδας, ο άνθρωπος που κρατάει τις ισορροπίες μες την ομάδα και βάζει τον πήχη ψηλά. Οι υπόλοιποι ακολουθούν !


   Ο  Πιόλι δεν είναι ο μεγάλος τακτικά προπονητής, ούτε δημιούργησε τίποτα μαραθωνοδρόμους ή πίτμπουλ από την προπόνηση. Εστίασε στην ψυχολογία και στην πνευματική προετοιμασία των παικτών του. Λειτουργούσε ως “Ζεν master”  σε μια ομάδα με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας. Η φετινή πρωταθλήτρια είναι η νεότερη στην ιστορία του Ιταλικού πρωταθλήματος με μ.ο. ηλικίας 26 έτη και 97 ημέρες ! Η Μίλαν ήταν μια καλά οργανωμένη ανασταλτικά ομάδα και στην επίθεση απλά έδιναν τη μπάλα στον Λεάο που με ατομικές του ενέργειες έβγαζε το φίδι από την τρύπα. Είχε 11 γκολ και 10 ασσίστ τη φετινή σαιζόν στο Καμπιονάτο. Καλή παρουσία δημιουργικά είχε και ο Μπραχίμ Ντίαζ ενώ τα γκολ, τα βρήκε και από τη 36χρονο Ολιβιέ Ζιρού που σημείωσε 11 στη σαιζόν. Από εκεί και πέρα, 8 γκολ είχε ο Ζλάταν, 6 ο Κεϊσί και 5 ο Τονάλι. Η Μίλαν δηλαδή δεν διέθετε τον μεγάλο σκόρερ στην επίθεση της, έναν Βλάχοβιτς, έναν Ιμόμπιλε, έναν Λαουτάρο Μαρτίνεζ, έναν Άμπραχαμ….. το γκολ ήταν προϊόν ομαδικής δουλειάς !  Παίκτης παγκόσμιας κλάσης σε αυτή την ομάδα θεωρώ ότι ήταν στο ξεκίνημα μόνο ο αριστερός μπακ Τεό Ερνάντεζ. Στη θέση που έπαιζε και ο χερ Πάολο και γι αυτό, ίσως, τον ξεχώρισε και τον «έκλεψε» από τη ΡΕΑΛ για μόλις 21,5 εκ ευρώ. Ένας παίκτης που συγκαταλέγεται στους 2-3 καλύτερους αριστερούς μπακ στον κόσμο και μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε ομάδα στον πλανήτη βασικός !


   Με αυτά και με αυτά ο χερ Πάολο κατάφερε να στέψει ξανά πρωταθλήτρια την αγαπημένη του Μίλαν και ας είχε το 4ο μπάτζετ της Serie-A, πίσω από Γιουβέντους, Ίντερ αλλά και Νάπολι ! Δείχνοντας σε όλους ότι με οργανωμένη δουλειά και σωστό σκάουτινγκ μπορείς να ξεπεράσεις ομάδες που δαπανούν περισσότερα χρήματα. Θα αγόραζε ποτέ η Γουβέντους τους Σελαμάκερς, Καλούλου, Μπενασέρ και Κρούνιτς?....Θα ασχολούνταν καν η Ίντερ με τον 36χρονο Ζιρού και τον Λεάο?....ή μήπως η Νάπολι θα το σκεφτόταν καν για τον Ζούνιορ Μεσίας της Κροτόνε? Έναν άγνωστο Βραζιλιάνο που είχε ξεπεράσει τα 30 του χρόνια χωρίς να παίξει ποτέ σε υψηλό επίπεδο. Κι όμως στη φετινή Μίλαν του Πιόλι είχε 26 συμμετοχές με 6 γκολ στο πρωτάθλημα, ορισμένα μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην κατάκτηση του τίτλου…..



                                                                                        SAM


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου