Powered By Blogger

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Χρησμοί των γηπέδων : Μια επιδερμική ιστορική αναδρομή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και ο Αντόνιο Κόντε…..



 


-  Παρακολουθώντας Premier league και Καμπιονάτο, που γίνεται της μόδας ξανά, διαπίστωσα ότι η διαφορά είναι στην ταχύτητα με την οποία οι ομάδες βγαίνουν μπροστά…. με δυο πάσες, με κάθετο ποδόσφαιρο και τρεξίματα με φουλ ταχύτητα, σπριντ του θανατά στην Αγγλία….. και πολύ αργά, πάσα στην πάσα και οριζόντιο ποδόσφαιρο στην Ιταλία…. Αυτό ήταν πάντα το πλεονέκτημα των Αγγλικών ομάδων, ο καταιγιστικός ρυθμός που δίνουν στα παιχνίδια ….ακόμα και 40+ χρόνια πριν, τότε που έπαιρναν το πρωταθλητριών ομάδες όπως η Νότιγχαμ Φόρεστ και η Άστον Βίλα, βασιζόμενες στον φρενήρη ρυθμό τους…..

Σήμερα μόνο οι Γερμανικές ομάδες δίνουν τέτοιο ρυθμό στα παιχνίδια τους…. στη Μπουντεσλίγκα όμως δε νοιάζονται για την άμυνα, παίζουν πολύ ψηλά και τρώνε κόντρα επιθέσεις στην πλάτη τους, γι αυτό μπαίνουν τόσα πολλά γκολ…. μόνο η Μπάγερν με την πίεση στη μπάλα και 2-3 παίκτες να πέφτουν, σε κάθε φάση, στον αντίπαλο παίχτη που έχει τη μπάλα, κάνει τη διαφορά…. έτσι έριξε 8 στη Μπαρτσελόνα…. και μόνο η Παρί με τον τεχνιταρά Νέιμαρ και από φέτος και τον μάγο Μέσι,  μπορεί να σπάσει αυτό το ανελέητο πρέσινγκ…. και να περάσουν μπαλιές στην πλάτη της άμυνας, όπου θα φύγει ο ταχύτατος Εμπαπέ και θα σκοτώσει τη Μπάγερν…. το είδαμε και πέρυσι, στα μεταξύ τους παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ…..

Ιστορικά, τον ρυθμό των Άγγλων τον αντιμετώπισαν αποτελεσματικά 1οι οι καπάτσοι Ιταλοί τη δεκαετία του  ’80, με την άμυνα τους….. γεγονός που τους έκανε κυρίαρχους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για αρκετά χρόνια…. εκμεταλλευόμενοι βέβαια και το γεγονός της τιμωρίας – αποκλεισμού των Αγγλικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις…. όμως ακόμα και μέχρι πριν 15 χρόνια βλέπαμε τη Μίαν να φτάνει μέχρι τέλους στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας στις τάξεις της παίχτες 40 χρονών και παίζοντας άμυνα στο ύψος του πέναλτι !.....Στην άμυνα είναι καθηγητές οι Ιταλοί, μαρκάρουν τη σκέψη !....



Τη σκυτάλη από τους Ιταλούς στην αντιμετώπιση του καταιγιστικού ρυθμού των Αγγλικών ομάδων πήραν οι Ισπανοί…. με τη μπαλαδοσύνη τους αυτοί…. Ευτύχησαν βέβαια να βγάλουν και μια φουρνιά  τεράστιων παιχτών, όπως άλλωστε και οι Ιταλοί παλαιότερα…. δεν αρκεί η τακτική, πρέπει να έχεις και τους κατάλληλους παιχταράδες…. Οι Ισπανοί έβαζαν τη μπάλα κάτω, άλλαζαν συνεχώς πάσες, ο αντίπαλος αδυνατούσε να ανακτήσει κατοχή λόγω της ακρίβειας των μεταβιβάσεων τους και ουσιαστικά έπαιζαν άμυνα μέσω της κατοχής…. δε σου επιτρέπω να έχεις τη μπάλα, οπότε δε μπορείς να επιτεθείς και να μου βάλεις γκολ…. εξαντλούσαν τον αντίπαλο αναγκάζοντας τον να τρέχει ατελείωτα κυνηγώντας τη μπάλα και την κατάλληλη στιγμή χτυπούσαν στο κενό που είχε δημιουργηθεί λόγω της πνευματικής και σωματικής κούρασης των αντιπάλων …..Έτσι κυριάρχησαν τα τελευταία 15 χρόνια στο ποδόσφαιρο !!!....

Τώρα βέβαια έχουμε το φαινόμενο της Σίτι του Πεπ…. που και φρενήρη ρυθμό διαθέτει ως Αγγλική ομάδα, με αεικίνητους εξτρέμ και ταχυδυναμικούς πλάγιους μπακ…. και κατοχή έχει ως ομάδα φτιαγμένη και δουλεμένη από τον Ισπανό προπονητή της, διαθέτοντας  τεχνίτες παίχτες στα χαφ…. και την άμυνα προσέχει ιδιαίτερα…. Σε μαραθώνιο πρωταθλήματος κυριολεκτικά «δεν παίζεται»…. μένει να τη δούμε και στο Τσάμπιονς Λιγκ, που είναι πλέον ο μεγάλος στόχος….. και που στην τελευταία στροφή, κάθε χρόνο, ο Πεπ θολώνει και τα θαλασσώνει…..

 



- Λένε όλοι για τον Πεπ και τις εκπληκτικές ομάδες που έχει δημιουργήσει… θεωρείται δικαίως ο άνθρωπος που άλλαξε το ποδόσφαιρο…. Επίσης τα τελευταία 2-3 χρόνια είναι της μόδας οι Γερμανοί προπονητές…. ο Κλοπ πήρε πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια με τη Λίβερπουλ… ο Τούχελ μεταμόρφωσε την Τσέλσι μέσα σε λίγους μήνες και σήκωσε το Τσάμπιονς Λιγκ….. ο Φλικ σάρωσε τα πάντα με τη Μπάγερν και το ίδιο φιλοδοξεί και ο νεαρός διάδοχος του Νάιγκελσμαν….. Εγώ θα πω ότι υπάρχει και ένας άλλος προπονητής με τρομερά επιτυχημένη πορεία την τελευταία 10ετία και έχει αφήσει το στίγμα του στους τρεις προηγούμενους συλλόγους που έχει εργαστεί…. ο Αντόνιο Κόντε !.....Καταρχήν οδήγησε τη Γιουβέντους στα πρώτα της πρωταθλήματα άμα την επιστροφή της από τον υποβιβασμό της… πήρε μαζί της 3 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα, 2 νταμπλ…. ήταν αυτός που καθιέρωσε τους Κιελίνι και Μπονούτσι στο κέντρο της άμυνας της…. Ακολούθησε η Τσέλσι όπου βάζοντας τον μπακ Αθπιλικουλέτα 3ο  στόπερ και ανασταίνοντας παίκτες όπως ο Βίκτορ Μόουζες πήρε πρωτάθλημα και κύπελλο στην Αγγλία και ακόμα και σήμερα η Τσέλσι αγωνίζεται  με βάση κάποιες από τις δικές του ποδοσφαιρικές αρχές….. και μετά έφτιαξε την Ίντερ, με την οποία έσπασε το σερί τίτλων της Γιουβέντους….. ξανά με 3αδα στόπερ, πλάγιους μπακ που έπαιρναν όλη την πλευρά, με τον Χακίμι να κάνει μεταγραφή 60 εκ ευρώ για την Παρί….. και επιθετικό δίδυμο τους Λουκάκου και Λαουτάρο Μαρτίνεζ σάρωσε τα πάντα στο Καμπιονάτο….. έβαλε βάσεις και παρότι έφυγε και αυτός και ο Λουκάκου η Ίντερ είναι και φέτος το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο στην Ιταλία….. Τώρα ανέλαβε την Τότεναμ….. βλέπω ότι περνάει σιγά σιγά τις δικές του αρχές στην ομάδα….. βρήκε ένα κορυφαίο επιθετικό δίδυμο με Χάρι Κέιν και Σον…. έχει στόπερ αλλά χρειάζεται και επιπλέον ενίσχυση…. όπως θέλει και ποιοτικότερους χαφ η ομάδα και ίσως πλάγιους μπακ…. θα τον δούμε τι θα κάνει στην Premier league με μια ομάδα που είναι χρόνια μακριά από τους τίτλους….



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου