Powered By Blogger

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Η επόμενη μέρα του Ελληνικού ποδοσφαίρου

 






                                        

     Το θέμα μας είναι η ανάπτυξη του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Κι αυτό γίνεται από τη βάση, όχι από την κορυφή. Δε θα πάμε στις πιο κάτω κατηγορίες όπου τα πράγματα δεν είναι απλά απογοητευτικά αλλά έχουν βαρέσει διάλυση. Το μαγαζί είναι κλειστό. Θα πούμε για τις ομάδες της 1ης κατηγορίας, της Super league1. Όχι για Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Οι τρεις μεγάλοι έχουν από πίσω δυνατούς χρηματοδότες, παίζουν στην Ευρώπη, διαθέτουν πολύ κόσμο και είναι οικονομικά ισχυρές. Θα μιλήσουμε κυρίως για τους υπόλοιπους….

    Για να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πρωτάθλημα και κατ’ επέκταση ένα ισχυρό ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να πέσουν χρήματα. Αυτό, εν έτη 2020, δε μπορεί να γίνεται από παραμύθι φούρναρης επενδυτές. Από δήθεν σωτήρες. Κανένας δε βάζει τα λεφτά του χωρίς να προσδοκά ανταπόδοση της επένδυσής του, χωρίς να αποσκοπεί στο κέρδος. Αλλιώς είναι απατεώνας. Κάποιος λοιπόν που έρχεται να επενδύσει στο προϊόν κοιτάζει τα έσοδα. Και τι βλέπει?

    Ότι μόνο από το τηλεοπτικό συμβόλαιο και τα εισιτήρια δε μπορεί να ανταπεξέλθει. Θα πρέπει να είναι συνέχεια με το χέρι στην τσέπη. Επιπλέον δεν υπάρχουν χορηγοί από τη στιγμή που ιδιωτικοποιήθηκε ο ΟΠΑΠ και κατόπιν με την οικονομική κρίση στη χώρα. Κανείς δεν ψάχνεται να διαφημιστεί στις φανέλες των ομάδων. Αν κάποια ομάδα βρει χορηγό, τα χρήματα είναι λίγα. Οπότε τι απομένει?

                             



                             

   Μοιάζει απαραίτητο να δημιουργήσουν οι ομάδες τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξουν έσοδα από πωλήσεις παικτών. Όπως γίνεται παντού στον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Έτσι ζουν οι ομάδες στη Λατινική Αμερική, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και την Πορτογαλία. Θα πρέπει οι διοικήσεις των ομάδων να επενδύσουν και σε τομείς άγνωστους μέχρι σήμερα, όπως η ανάπτυξη και η βελτίωση παικτών. Εξειδικευμένα όμως με τεχνογνωσία, όχι στο πρόχειρο, βάζουμε τον «μικρό» να παίξει. Επιπρόσθετα θα πρέπει να μάθουν να πουλάνε. Να «διαβάζουν» την αγορά. Τόσο στους παίκτες που θα υπογράφουν, όσο και στο τάιμιγκ και τις απαιτήσεις που θα προβάλουν σε μια πώληση.

    Βασικότατο οι μεγάλοι και «πλούσιοι» σύλλογοι της χώρας να στραφούν στην αγορά παικτών από τις μικρομεσσαίες ομάδες (και όχι να περιμένουν να λήξουν τα συμβόλαια για να τους πάρουν ελεύθερους σε 1-2 χρόνια) και οι «μικροί» να μη ζητάνε «τον ουρανό με τα’ άστρα», αλλά να προσαρμόσουν τις απαιτήσεις τους σε ότι τους δίνει η αγορά στην παρούσα φάση. Δε θα βρίσκουν κάθε χρόνο Ιβάν να δίνει 850.000 για τον Μιχάι….

    Ψάχνοντας λιγάκι ανακάλυψα μια πτώση στις πωλήσεις των μικρομεσσαίων ομάδων μας τις τελευταίες δύο σαιζόν. Ακόμα και ομάδες που είχαν την πώληση παικτών στο ρεπερτόριο τους τα προηγούμενα χρόνια. Σημαντικό να δώσεις τον παίκτη και στο κατάλληλο τάιμινγκ. Ώστε να μην κορεστεί, να μην ξενερώσει, να μη σου χαλάσει…. έτσι την είχε πατήσει κάποτε το Αιγάλεω….

 

    Έκανα μια πρόχειρη έρευνα για το πώς κινούνται οι ομάδες μας στις πωλήσεις τα τελευταία χρόνια. Ας αφήσουμε έξω τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Οι ερυθρόλευκοι παίζουν δυνατά στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ παιχνίδι κάνουν, σε μικρότερο βαθμό και οι δύο δικέφαλοι.



    Άντε και τον Παναθηναϊκό με τη διοικητική αστάθεια. Φέτος πήρε 200.000 από την παραχώρηση του Νούνιες στην Ακαδημία Πούσκας , ενώ πριν δύο χρόνια είχε παραχωρηθεί ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος στη Μπενφίκα. Γενικά λίγα πράγματα ο Παναθηναϊκός αναλογικά με το μέγεθός του. Πρέπει πρώτα να βελτιώσει άλλα πράγματα, να εξασφαλίσει σταθερότητα, να ξαναβγεί στην Ευρώπη και μετά να επανέλθει στην αγορά.

   Επίσης τον Άρη, στον οποίο είναι μπερδεμένη η κατάσταση. Δεν ξέρουμε ποιοι παίκτες πραγματικά του ανήκουν. Ποιος πλήρωσε για να έρθουν και ποιος εισπράττει άμα πωληθούν. Αφού τα τελευταία δύο χρόνια πουλήθηκαν οι Φετφατζίδης και Σιώπης που δε γνωρίζουμε το ποσοστό που είχε κρατήσει ο Ολυμπιακός, αρά και πόσα χρήματα μπήκαν στα ταμεία της ομάδος της Θεσσαλονίκης. Ακόμα και στο υπάρχον ρόστερ παίκτες ήρθαν «αέρα» από τον Πειραιά ή από τη Σερβία, ενώ παίζουν και κάποιοι δανεικοί. Ο Χαριστέας έφυγε τρέχοντας και φυσικά ο Άρης δε θα πουλήσει παίκτη σε ΠΑΟΚ αλλά και σε ΑΕΚ…

  Από εκεί και πέρα, πάμε να δούμε τι πωλήσεις έκαναν οι μικρομεσσαίες ομάδες μας τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα πάντα με την πλατφόρμα transfermarkt

    Ο ΟΦΗ έδωσε φέτος τον φορ Ζοάο Φιγκεϊρέδο με 1 εκ στην Αλ- Ουάλ ! τον αναπληρωματικό του  τερματοφύλακα Γουέσλεϊ με 100.000 στην Καστεγιόν και τον Δελληγιαννίδη με 50.000 στην ΟΣΚ. Τη σαιζόν 2019-20 δεν είχε πωλήσεις, ενώ πριν δύο χρόνια, τη χρονιά της ανόδου από τη Β΄ κατηγορία είχε δώσει με 200.000 ευρώ τον φορ Μάνο στον Ολυμπιακό και με 50.000 ευρώ τον Πλατέλα στη Νεφτσι Μπακού. Πριν, χωρίς τους Σαμαράδες, άστα να πάνε….

    Ο Ατρόμητος τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα, σταμάτησε να πουλάει παίκτες. Προηγουμένως, τη σαιζόν 2017-18 είχε δώσει με 1,2 εκ τον Λημνιό στον ΠΑΟΚ και με 0,8 εκ τον Κατράνη στη Σεντ Ετιέν ! Το 2016-17 είχε πουληθεί ο Μπάρκας στην ΑΕΚ με 0,6 εκ και το 2015-16 ο Πίτου Γκαρσία στην Κίνα με 480.000 και ο Ναπολεόνι στη Μπασάκσεχιρ με 400.000.

    Ο Αστέρας Τρίπολης εισέπραξε φέτος 1,2 από τη Σασουόλο για την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Κυριακόπουλου, που έπαιζε από πέρυσι δανεικός στην Ιταλική ομάδα, που είχε καταβάλει 200.000 για τον δανεισμό. Τη σαιζόν 2018-19 είχε δώσει με 850.000 τον Ινσάλδο στη Ντεφένσα, τον Μιχέλη στην Κ-19 της Μίλαν με 0,4 εκ, τον Αργεντινό Μεντίνα με 200.000 στην Οσμάνλισπορ, τον Αντζούλα με 100.000 δανεικό στη Φιωρεντίνα και τον Τόνσο με 75.000 στον Άρη !



    Τη σαιζόν 2017-18 άνοιξε η επαφή με τη Μίλαν χάρη στην πώληση του τερματοφύλακα Αντόνιο Ντοναρούμα αντί 980.000 ευρώ. Πουλήθηκε επίσης ο δεξιός μπακ Ίγκορ με 350.000 στον Ολυμπιακό. Τη σαιζόν 2016-17 ο Αστέρας πήρε μισό εκατομμύριο από τον Παναθηναϊκό για τον Κουρμπέλη, ενώ το 2015-16 έγινε καλή χεριά με 2,5 εκ για να πάει ο Γιάννου στην Κίνα ! Συν άλλο 1,5 εκ από την πώληση του Μπαράλες στην Σίβασπορ. Τέλος το 2014-15 ήταν η πρώτη πώληση των Μπάκου- Καϋμενάκη, αυτή του Ντε Μπλάσις με 1,2 εκ στη Μάιντζ.

   Ο Βόλος στα μόλις 4 χρόνια που υφίσταται δεν έχει προβεί σε πώληση ποδοσφαιριστή του.

    Η Λαμία όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε, μόνο, να πάρει 125.000 ευρώ από την πώληση του φορ Τουράμ στην Κόνιασπορ.

    Ο Παναιτωλικός πέρυσι, μετά την καλή σαιζόν με τον Δέλλα έδωσε με 850.000 τον Μιχάι στον ΠΑΟΚ . Την προηγούμενη σαιζόν είχε πάρει 150.000 από τη Λέγκια Βαρσοβίας για τον Ρόχα. Παλαιότερα τη σαιζόν 2016-17 πήρε 350.000 για τον Ουάρντα από τον ΠΑΟΚ, ενώ το 2015-16 πούλησε με 700.000 τον Νικόλα Μαρτίνεζ στον Ολυμπιακό και με 100.000 τον Μαλεζά στον ΠΑΟΚ. Τέλος το 2014-15 πήγε ο Μπακάκης στην ΑΕΚ με 250.000.

    Η Λάρισα πουλάει μόνο στον Ολυμπιακό. Φέτος το καλοκαίρι έδωσε τον τερματοφύλακα Κρίστινσον στους Πειραιώτες αντί 400.000 και απ’ ότι φαίνεται θα τον πάρει πάλι πίσω ως δανεικό τον Γενάρη. Το 2018-19 έδωσε τον μπακ Γιάννη Μασούρα στους ερυθρολεύκους με 1εκ ευρώ και το 2017-18 πούλησε στον Ολυμπιακό με 400.000 ευρώ κάποιον Καρατάσιο (?)…

    Ο Απόλλων επί ημερών Μονεμβασιώτη έχει καταφέρει μία και μοναδική πώληση. Αυτή του Χρήστου Αλμπάνη προ διετίας στην ΑΕΚ με 400.000 ευρώ….

    Ο Χρυστοβασίλης στα Γιάννενα καλά κινείται. Φέτος πήρε 300.000 από τον Ολυμπιακό για τον χαφ Νικολιά. Πέρυσι που υποβιβάστηκε δε μπόρεσε να πουλήσει κάποιο παίκτη. Τη σαιζόν 2018-19 είχε παντελονιάσει 0,9 εκ από την πώληση του φορ Πέδρο Κόντε στην Μπανιάας στην Αραβία. Το 2017-18 σάρωσε, δίνοντας αντί 2,1 εκ τον Μαυροπάνο στην Άρσεναλ , συν 0,6 εκ από τον Ολυμπιακό για τον Κούτρη ! Πιο πίσω, το 2016-17 πήρε 150.000 για να δώσει τον Τσουκαλά στον Αστέρα Τρίπολης, το 2015-16 έδωσε τρεις παίκτες στον ΠΑΟΚ. Τον Βελλίδη με 750.000, τον Χαρίση με 480.000 και τον Κοροβέση με 380.000. Θυμάστε να έπαιξε κανείς από αυτούς στον δικέφαλο του βορά?  Τη σαιζόν 2014-15 πήρε 250.000 από την ΑΕΚ για τον Κολοβέτσιο και τέλος το 2013-14 μισό εκατομμύριο από την Κάλιαρι για τον Μάριο Οικονόμου !

 


    Από τα παραπάνω στοιχεία βλέπουμε πως μόνο ο Αστέρας Τρίπολης και τα Γιάννενα έχουν έσοδα από πωλήσεις παικτών.

    Τώρα μπαίνει στο παιχνίδι και ο ΟΦΗ που διοικείται από ποδοσφαιρανθρώπους οι οποίοι μαθήτευσαν δίπλα στον Γκέραρντ, την παρακαταθήκη του οποίου θέλουν να κρατήσουν ζωντανή. Έφεραν ταλέντα από τον ΠΑΟΚ για να τα αναδείξουν και να καρπωθούν. Το μυαλό τους είναι στην ανακάλυψη και τη βελτίωση παικτών και αυτό είναι θετικό.

    Ο Ατρόμητος με τον Κάναντι κυνηγάει το αποτέλεσμα και δεν προωθεί νεαρούς παίκτες. Λες και θα τον σώσει το ένα ματς που θα παίξει τον Αύγουστο στην Ευρώπη και θα αποκλειστεί. Μόνο από τον Γούτα μπορεί να περιμένει κάτι αυτή τη στιγμή. Τους άλλους τους έχουν «θάψει».

    Στην Τρίπολη έχουν γεμίσει Αργεντινούς που δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Έχουν άκρες στην Ιταλία και στέλνουν παίκτες εκεί, ακόμα και πριν παίξουν στην 1η ομάδα, κατευθείαν από την ακαδημία όπου γίνεται ιδιαίτερα καλή δουλειά.  Έχασαν όμως τον Δουβίκα τσάμπα γιατί δεν μπόρεσαν να τον αναδείξουν.

    Τον καρπώθηκε ο Μπέος στο Βόλο και μέσω αυτού ελπίζει να κάνει την πρώτη της πώληση η νεοσύστατη ομάδα. Στο Βόλο παρατηρώ πολλά σούρτα – φέρτα με Ισπανοαργεντίνους αλλά δεν έχει βγει κάποιος ως τώρα.

    Από εκεί και πέρα, για πρώτη φορά η Λάρισα έχει γεμίσει το ρόστερ της με νεαρούς παίκτες και ήδη μέχρι τώρα ξεπετιέται ο Πινάκας! Παραδοσιακή δύναμη στην ανάδειξη παικτών. Πρέπει να σταματήσει η εισροή πολλών Σέρβων κα η εξάρτηση από τον Ολυμπιακό και να δουλέψει η ομάδα από τη βάση της. Να κοιτάξει και προς τη Βόρεια Ελλάδα για ταλέντα όσο απουσιάζει η κυρίαρχος εκεί για χρόνια, Ξάνθη. 


    

       Στη Λαμία ξεχωρίζει μόνο ο Ρόμανιτς κι αυτός δεν είναι παίκτης για τους big-4. Εκεί παίζουν ακόμα ο Βύντρα που κοντεύει 40 και οι γυρολόγοι Αντζέντζο- Ασίγκμπα- Σκόνδας. Λες και είναι αδιανόητο να βρουν ένα νέο παίκτη που να παίζει σέντερ μπακ. Ε, θα σωθούν μια χρονιά από τους έμπειρους, θα βαρεθεί να τους πληρώνει ο Πανουργιάς και θα πέσουν την επόμενη που θα φύγουν και θα αφήσουν την ομάδα γυμνή.

   Ο Απόλλων Αθηνών, που παραδοσιακά έβγαζε παίκτες και είναι σταθερός διοικητικά, θα πρέπει πρώτα να σταματήσει να είναι ασανσέρ, να καθιερωθεί στην 1η κατηγορία, να βάλει βάσεις και μετά να αναπτύξει ταλέντα. Οφείλει να εκμεταλλευτεί και την απουσία του Πανιωνίου και μαζέψει ταλέντα από τις τοπικές κατηγορίες της Αθήνας. Ο Αντώνης ο Μανίκας ξέρει.

    Τα Γιάννενα, όπως είδαμε έχουν δημιουργήσει παράδοση στις πωλήσεις. Αυτή τη στιγμή διαθέτουν κάποιους ταλαντούχους παίκτες που ο Γιαννίκης τους δίνει χρόνο συμμετοχής. Ο Νάουμετς(1999), ο Λιάσος(2000) και ο Λώλης (2002) μπορούν να φέρουν έσοδα στον Χριστοβασίλη. Το στοίχημα είναι να κρατήσει τον προπονητή ….ή μήπως να τον πουλήσει κι αυτόν?



    Τελευταίο άφησα επίτηδες τον Παναιτωλικό. Για να τον δώσω σαν παράδειγμα και για όλους τους υπόλοιπους.  Μετά την εξαιρετική προπέρσινη χρονιά με τον Δέλλα, τα διέλυσαν όλα. Πήγαν να γίνουν θυγατρική της Μπενφίκα που τους έστειλε για προπονητή τον Πορτογάλο Πογιάτος και κάποιους κακούς δανεικούς παίκτες χωρίς να τους τσεκάρουν οι άνθρωποι της ομάδας. Στο Αγρίνιο αυτή τη στιγμή διαθέτουν πλούσιο ταλέντο. Παίκτες όπως ο Λιάβας που για μένα είναι έτοιμος για μεγάλη ομάδα. Υπάρχουν και άλλοι. Ο στόπερ Κωνσταντόπουλος (2002) ο Πάρρας, ο Μάλλης, ο Περέιρα, ο Ντουάρτε, ο Τσιγγάρας, ο Μεντίνα, ο Σκιαδάς, ο Σκόνδρας, ο Μπακαδήμας και άλλοι που έχουν πάει δανεικοί. Ευτυχώς γύρισε ο Δέλλας μπας και αξιοποιηθούν. Πρέπει όμως στον Παναιτωλικό να μάθουν να πουλάνε. Τι τον κρατάς τον Λιάβα? Ποιος περιμένεις να έρθει να σου δώσει 1εκ? Από την Ευρώπη? Έχεις επαφές στη διεθνή αγορά? Έχεις προπονητή με διεθνές προφίλ? Κάνεις πορεία στο πρωτάθλημα ώστε να προσελκύσεις το ενδιαφέρον? Παίζεις ελκυστικό ποδόσφαιρο? Ε, που θα σε μάθει ο Αυστριακός της Ζάλτσμπουργκ, για παράδειγμα, να έρθει να στα ακουμπήσει? Οπότε προσαρμόσου…. Άρχισε τη διαπραγμάτευση από τις 500.000 ευρώ, δώσ’ τον ακόμα και με 300.000 άμα δε μπορείς παραπάνω και κράτα ποσοστό μεταπώλησης, 20% και δε θα βγεις χαμένος. Αν ο παίκτης εξελιχθεί στο παραπάνω επίπεδο θα σε μάθουν, θα μάθουν ότι εσύ τον έφτιαξες. Και τον επόμενο θα τον πουλήσεις πιο ακριβά, στα λεφτά που θέλεις. Θα φτάσεις στο επίπεδο εσύ να ορίζεις τι τιμές. Απλά γίνε ομάδα που πουλάει. Να το μάθουν και να το καταλάβουν όλοι αυτό. Και κυρίως οι νεαροί παίκτες που θα θέλουν να έρθουν στο Αγρίνιο ως σκαλοπάτι για το βήμα παραπάνω, για να χτίσουν την καριέρα τους.



   Έτσι θα γεμίσουν τα ταμεία, οι ομάδες θα γίνουν ανεξάρτητες, θα αποκτήσουν σκοπό, θα έχουν ποδοσφαιρική και παραγωγική νοοτροπία και όχι άντε να τι βγάλουμε, να σώσουμε την κατηγορία, να τα αρπάξουμε, να κάνουμε σχέσεις εξάρτησης – υποδούλωσης με κάποιον μεγάλο. Να δουλεύουν ποδοσφαιρικά και να εκπέμπουν υγεία. Να παράγουν χρήμα, να το επενδύουν, να αναδεικνύουν παίκτες, να φτιάχνουν εγκαταστάσεις, να αποκτούν τεχνογνωσία. Τότε το ποδόσφαιρο μας θα πάει μπροστά. Ο τρόπος είναι γνωστός και παλιός. Από καταβολής ποδοσφαίρου ο στόχος της ομάδας πρέπει να είναι η ανάδειξη ποδοσφαιριστών και μετά έρχονται οι τίτλοι και οι διακρίσεις. Άντε να ξεστραβωθούμε…..

 




                                                                                              SAM

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου