Powered By Blogger

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Γουλβς, η αντίπαλος του Ολυμπιακού









    Τα play off του Ελληνικού πρωταθλήματος μετατέθηκαν για το άλλο Σαββατοκύριακο και έρχεται και εβδομάδα με ευρωπαϊκά παιχνίδια, για το Τσάμπιονς και το Γιουρόπα Λιγκ. Οπότε είναι ευκαιρία να πούμε πέντε πράγματα για την αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα, τη Γουλβς ή WOLVERHAMPTON WANDERERS FC όπως είναι η πλήρης ονομασία της.



Η φετινή πορεία

    Αυτή τη στιγμή και μετά από 28 αγωνιστικές στην Πρέμιερ Λιγκ η Γούλβς βρίσκεται στην 6η θέση με 42 βαθμούς, ισόβαθμη με την 5η Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ και στο -3 από την 4η Τσέλσι. Είναι επίσης στο +2 από την Τότεναμ και τη Σέφιλντ που ακολουθούν με 40 βαθμούς. Έχει 10 νίκες, 12 ισοπαλίες και 6 ήττες στο πολύ απαιτητικό Αγγλικό πρωτάθλημα , έχει πετύχει 41 γκολ και έχει δεχτεί 34, επιβεβαιώνοντας όσα γράφονται για προβλήματα στην αμυντική της λειτουργία. Έχει μείνει εκτός κυπέλλου με ήττα 0-1 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ και εκτός Λιγκ Καπ με ήττα 1-2 από την μετέπειτα φιναλίστ του θεσμού, Άστον Βίλα. Οπότε για τη συνέχεια της σαιζόν της απομένουν δύο στόχοι, η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σαιζόν μέσω του πρωταθλήματος, που σημαίνει 4η ή 5η θέση και η πορεία της στο Γιουρόπα, που βλέπει πολύ ψηλά.

    Η φετινή ευρωπαϊκή της περιπέτεια ξεκίνησε πολύ νωρίς, από τον Ιούλιο. Όταν απέκλεισε με δύο νίκες, 2-0 και 4-1, την Κρουσάντερς της Βόρειας Ιρλανδίας. Ακολούθησε η Πιούνικ Ερεβάν από την Αρμενία με δύο εύκολες νίκες, 4-0 αμφότερες. Στα play off του Γιουρόπα, για την είσοδο στους ομίλους, προέκυψε δύσκολη αντίπαλος, η Ιταλική Τορίνο, την οποία η Γουλβς κατέβαλε με δύο νίκες, 3-2 και 2-1, παίρνοντας πανηγυρική πρόκριση. Στον όμιλο πέτυχε από δύο νίκες κόντρα σε Μπεσίκτας και Σλόβαν Μπρατισλάβας, ενώ έχασε και έφερε ισοπαλία με την Μπράγκα και έτσι προκρίθηκε στα νοκ άουτ του θεσμού. Στην προηγούμενη φάση, στους «32» του Γιουρόπα, καθάρισε την πρόκριση κόντρα στην Εσπανιόλ επικρατώντας στο πρώτο παιχνίδι, στο «Μουλινό» με 4-0. Τυπική διαδικασία η ρεβάνς, έκανε και ροτέσιον ο Νούνο Εσπίριτο Σάντος και ανώδυνη ήττα με 2-3. Και έτσι έφτασε μέχρι τον Ολυμπιακό.




Ιστορία


Η Γουλβς αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, από τον 19ο αιώνα. Τα πρώτα ποδοσφαιρικά χρόνια στην Αγγλία κατέκτησε δύο φορές το κύπελλο, το 1893 και το 1908. Εκ τότε, έπρεπε να φτάσουμε στη δεκαετία του ’50 για να ξαναδεί τίτλο η ομάδα. Αυτή όμως ήταν η δεκαετία που η Γουλβς μεγαλούργησε και κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1954-1958-1959) και δύο κύπελλα (1949-1960). Έχει και δύο Λίγκ Καπ (1974-1980) και τέσσερα Κουμιούνιτι Σιλντ (1949-1954-1959-1960). Μεγάλη στιγμή για την ιστορία της, η συμμετοχή της στους διπλούς τελικούς του κυπέλου ΟΥΕΦΑ της σαιζόν 1971-1972 που έχασε τον ευρωπαϊκό τίτλο από την Τότεναμ, με ήττα 1-2 εντός έδρας και ισοπαλία 1-1 στο Λονδίνο. Τη δεκαετία του ’80 άρχισε η πτώση της ομάδας και από το 1984 μόλις μια σαιζόν έπαιξε στην Πρέμιερ Λιγκ, το 2003-04. Μέχρι το 2018 που κέρδισε εκ νέου την άνοδο της και την 1η σαιζόν, πέρυσι κατετάγει 6η κερδίζοντας την έξοδο στο φετινό Γιουρόπα, ενώ και φέτος συνεχίζει την εξαιρετική πορεία της.

   Στη σύγχρονη ιστορία της, λένε ότι στην ομάδα κάνει κουμάντο ο μεγαλό-ατζέντης Ζόρζε Μέντεζ και η αλήθεια είναι ότι έχει πάει τον προπονητή και αρκετούς παίκτες. Αυτό είναι άσχετο με τα παιχνίδια και δε θα του αφιερώσουμε χώρο. Ο παίκτης όταν μπαίνει στο γήπεδο θέλει να κερδίσει .




Έδρα



Ως έδρα η ομάδα χρησιμοποιεί το «Molineux Stantium» το οποίο κατασκευάστηκε το 1889 (!) και τη διετία 1991-1993 έγινε η ανακατασκευή και ο εκσυγχρονισμός του και απέκτησε τη σημερινή του μορφή. Είναι χωρητικότητας 32.050 θεατών και παραδοσιακά, για γήπεδο Αγγλικής ομάδος, είναι γεμάτο σε όλα τα παιχνίδια. Γεμάτο αναμένεται να είναι και με τον Ολυμπιακό.





Προπονητής – Νούνο Εσπίριτο Σάντος


Από τριετίας τα ηνία της ομάδας έχουν παραδοθεί στον 46χρονο Πορτογάλο κόουτς και μαζί του ξεκίνησε και η ανοδική πορεία της ομάδος. Έκανε καλή καριέρα ως τερματοφύλακας, αλλά εδώ θα τον δούμε σαν προπονητή και μόνο. Μόλις σταμάτησε το ποδόσφαιρο πήγε δίπλα στον Ζεσουάλδο Φερέιρα που ήταν τότε στη Μάλαγα και εργάστηκε ως προπονητής τερματοφυλάκων. Μαζί ήρθαν και στον Παναθηναϊκό το 2010. Τη σόλο προπονητική του καριέρα την ξεκίνησε το 2012 στη Ρίο Άβε, στην οποία έμεινε ως το 2014, για 2 χρόνια και την οδήγησε στον τελικό κυπέλου Πορτογαλίας και μέσω αυτού στην Ευρωπαϊκή έξοδο. Κατόπιν υπέγραψε στη Βαλένθια, την οποία την 1η σαιζόν οδήγησε στην 4η θέση και την εξασφάλιση της συμμετοχής της στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου. Τη 2η σαιζόν ξεκίνησε πολύ άσχημα και αναγκάστηκε σε παραίτηση τέλη Νοεμβρίου, μετά από εντός έδρας ήττα 0-1 από τη Σεβίλλη. Τον Ιούνιο του 2016 ανέλαβε την Πόρτο, στην οποία είχε κάνει καριέρα και ως ποδοσφαιριστής. Έφυγε μετά από μια σαιζόν που βγήκε 2ος στο πρωτάθλημα και δεν κατέκτησε κανένα τίτλο.

    Αμέσως υπέγραψε στη Γουλβς και την 1η σαιζόν την επανέφερε στην Πρέμιερ Λιγκ. Παραμένει έως σήμερα στον πάγκο της και αναμφισβήτητα, το όνομα του έχει ταυτιστεί με την ανάκαμψη του συλλόγου και την επιστροφή στο δρόμο τον επιτυχιών. Η ομάδα βρίσκεται στο δρόμο της καθιέρωσης και αναζητά έναν τίτλο για να το επιτύχει και να ξεκινήσει την εκτόξευσή της.
   Ο Πορτογάλος κόουτς παίζει με διάταξη τριών κεντρικών αμυντικών, σε σύστημα 3-5-2 ή 4-3-3 και το παιχνίδι της ομάδας του χαρακτηρίζεται από την ένταση και τον υψηλό ρυθμό.




Το ρόστερ – ο βασικός κορμός


     Το ρόστερ της ομάδας διαθέτει 9 Πορτογάλους, οι περισσότεροι εκ των οποίων αποτελούν βασικά στελέχη της ομάδας. Τερματοφύλακας παίζει ο 32χρονος και πολύπειρος Ρούι Πατρίτσιο, έφυγε από τη Σπόρτιγκ Λισαβόνας μετά το «πέσιμο» τον οπαδών, όπως και ο νυν συμπαίκτης του, Ποντένσε, που είχε έρθει στον Ολυμπιακό. Στην άμυνα, το κεντρικό τρίο αποτελείται από τους Κόνορ Κόαντι, ως κεντρικός στόπερ, τον Γαλλομαροκινό Ρομαίν Σαϊς, ως αριστερό στόπερ και δεξιά εναλλάσσονται ο Γουϊλι Μπολί με τον Βέλγο χαφ Λίντερ Ντεντόνκε, ο οποίος παίζει πάντα βασικός, όπου υπάρχει κενό, είτε στο κέντρο της άμυνας είτε στο δίδυμο των χαφ! Παίκτες σε καλή ηλικία, στην ποδοσφαιρική ωριμότητα τους, από 24 έως 29 χρονών, που αλληλοσυμπληρώνονται, με δύναμη, δυναμισμό, ψηλό παιχνίδι, ταχύτητα, σπιρτάδα και μπαλαδοσύνη. Η Γουλβς δεν είναι ομάδα που διακρίνεται για την αμυντική της συνοχή, αν και τον τελευταίο μήνα παρουσιάζεται βελτιωμένη ανασταλτικά. Ο Ντεντόνκερ είναι παίκτης κλειδί για το σύστημα, για τη διάταξη της ομάδας. Είναι αυτός που έρχεται και παίζει 3ος χαφ δίπλα στους Μουτίνιο και Νέβες και από 3-4-3 με κλασικούς εξτρέμ, η ομάδα παίζει με 3-5-2, με τα μπακ να παίρνουν όλοι την πλευρά, τον Τραορέ να βγαίνει εκτός και τον Ζότα να έρχεται ως 2ος φορ δίπλα στον Χιμένεθ.

 Στη δεξιά πλευρά παίζει ο Ιρλανδός ο Ματ Ντόχερτι στα 28 του και αριστερά, βασικός θεωρείται ο 26χρονος Ισπανός Τζόνυ Κάστρο, αλλά παιχνίδια παίρνει και ο 20χρονος Πορτογάλος Ρούμπεν Βινάγκρε. Οι μπακ ουσιαστικά παίζουν ως εξτρέμ, ειδικά στο 3-5-2 που δεν έχουν παίκτη μπροστά τους. Στο 3-4-3, με εξτρέμ μπροστά τους, οι δύο μπακ μένουν πίσω και η τακτική της ομάδος είναι πιο αμυντική, πιο μαζεμένη και χτυπάει στο χώρο, στο transition, που τη βολεύει, την εξυπηρετεί ως ομάδα.
     Στα χαφ αναντικατάστατοι θεωρούνται ο 33χρονος Ζοάο Μουτίνιο, παίκτης πολύ γνωστός και με αξιόλογη καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα και ο 22χρονος Ρούμπεν Νέβες που από τα πόδια του περνάει όλο το παιχνίδι της Γουλβς. Οι δύο χαφ είναι εγκεφαλικοί και αργοί. Ίσως εκεί είναι το τρωτό σημείο των «Λύκων», εκεί ακριβώς που βρίσκεται και η δύναμη της. Εκεί πιστεύω πρέπει να πιέσει ο Ολυμπιακός, να ρίξει όλο το βάρος της τακτικής του, να εκμαιεύσει το λάθος και να χτυπήσει στην κόντρα.
    Στην επίθεση ο Ραούλ Χιμένεζ, ο Μεξικάνος φορ, απόκτημα από τη Μπενφίκα με 34 εκ ευρώ, παίζει με πλάτη, αντέχει το ξύλο και έχει το γκολ μες την περιοχή. Τον υποστηρίζουν από δεξιά ο παιχταράς και «χτιστός» Αντάμα Τραορέ και από αριστερά ο Ντιόγκο Ζότα. Συμμετοχές παίρνει και ο 19χρονος Πορτογάλος Πέδρο Νέτο, ενώ ο Ποντένσε τώρα μπαίνει στην ομάδα.

    Βλέπουμε ότι το ροτέσιον είναι μικρό, ένας κορμός 14 παικτών, συν τον Ποντένσε που ήρθε τον Γενάρη και τώρα μπαίνει στην ομάδα. Αυτό σημαίνει ομοιογένεια και συνοχή, αλλά συνάμα σημαίνει και κούραση γιατί δε μιλάμε για μηχανές. Λένε ότι αυτή τη στιγμή είναι καλύτερη από την Άρσεναλ πράγμα που σε καμιά περίπτωση δε με βρίσκει σύμφωνο. Μπορεί να φαίνεται πιο δουλεμένη, αλλά η Άρσεναλ πέρα από το αναμφισβήτητο προσόν της φανέλας, που όλοι ξέρουμε πόσο μετράει στα ευρωπαϊκά ματς, έχει και παιχταράδες, star quality όπως ο Ομπαμεγιανγκ ή ο Οζίλ με τον Λακαζετ, που με μια ενέργεια σου καθαρίζουν το παιχνίδι. Άσχετα αν με τον Ολυμπιακό, εκτός από  κακή και επιπόλαιη ήταν και άτυχη. Η Άρσεναλ αν της βγει ο Αρτέτα και με δυο τοπ παίκτες χτυπάει τίτλο στην Αγγλία, η Γουλβς θέλει 20 παίκτες για να πάει για τίτλο και αν….
    Πέρα από αυτά η Γουλβς είναι καλά δουλεμένη ομάδα, από τον ίδιο προπονητή εδώ και μια τριετία, δηλαδή συν ένα χρόνο δουλειάς σε σχέση με τον Μάρτινς και τον Ολυμπιακό. Παίζει με ένταση και υψηλούς ρυθμούς και μειονεκτεί, υστερεί σε ταχύτητα στον άξονα και στους κεντρικούς αμυντικούς και κυρίως στους δύο χαφ. Ψάχνει τον ανοιχτό χώρο, αλλά τα καταφέρνει και στο μικρό χώρο αφού έχει ομοιογένεια και ποιότητα και οι παίκτες της βγάζουν συνδυασμούς. Δεν ξέρω αν θα παίξει και πόσο ο Ποντένσε, που μπαίνει σιγά σιγά σε μια έτοιμη και δουλεμένη ομάδα, αλλά θα ήθελα να τον δω απέναντι στον Τσιμικά ή στον Ομάρ.


   Εν κατακλείδι πιστεύω ότι αν ο Ολυμπιακός δώσει προτεραιότητα σε αυτά τα δύο παιχνίδια, τώρα που εξασφάλισε διαφορά ασφαλείας στο πρωτάθλημα, μπορεί να προκριθεί, θεωρώ ότι την έχει τη Γουλβς. 







                                                                                                                             SAM










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου