Powered By Blogger

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Ο αποχαιρετισμός του Αζάρ











Οι μεγάλοι παίκτες σου δίνουν τίτλους. Αυτός είναι ο κανόνας. Η Τσέλσι διέθετε τον Εντέν Αζάρ και σήκωσε την κούπα στο Μπακού. Ήταν ο πρώτος τίτλος στην καριέρα του Μαουρίτσιο Σάρι που θα αποχαιρετήσει το Λονδίνο με ψηλά το κεφάλι. Αντίο θα πει και ο μεγάλος πρωταγωνιστής του τελικού, Εντέν Αζάρ, που οδεύει προς Μαδρίτη και προβάρει τη φανέλα της Βασίλισσας Ρεαλ. Ένας παίκτης με χαμηλό κέντρο βάρους, με καλά πατήματα, φανταστικός χειριστής της μπάλας που μπορεί να τρέχει με αυτή χωρίς να του φεύγει το κοντρόλ, γρήγορος, ντριμπλέρ, διεισδυτικός, που σκοράρει. Δεν του λείπει κάτι και με τη μεγάλη φανέλα της ΡΕΑΛ θα κυνηγήσει, πιστεύω, τη “Χρυσή Μπάλα”.

Στα του αγώνα, οι δύο προπονητές ξεκίνησαν με τις αναμενόμενες ενδεκάδες και διατάξεις. Με τρεις στην άμυνα ο Έμερι, Σωκράτη – Κιοσελινί- Μονρεάλ, στο τέρμα φυσικά ο Τσεχ, δύο πλάγια μπακ που έπαιζαν ψηλά, Μάιντλαντ-Νάιλς – Κολάσινατς, με τους Τζάκα και Τορέιρα στα χαφ, μπροστά τους τον Οζίλ και επιθετικό δίδυμο, Λακαζέτ – Ομπαμεγιανγκ. Ο Σάρι είδε τον Καντέ να συνέρχεται και τον ξεκίνησε στην 11αδα. Τέρμα ο Κέπα, Αθπιλικουλέτα – Κρίστιανσεν – Νταβίντ Λουϊζ- Έμερσον στην 4αδα της άμυνας, Ζορζίνιο – Καντέ – Κόβασιτς στα χαφ, Αζάρ – Πέδρο και Ζιρού στην επίθεση, στο κλασικό 4-3-3 του Σάρι.

'Όσον αφορά αυτό κάθε αυτό το παιχνίδι, θα πούμε ότι στο πρώτο ημίχρονο οι δύο ομάδες ήταν επιφυλακτικές και πρόσεχαν περισσότερο τα νώτα τους. Η Άρσεναλ πατούσε καλύτερα στο γήπεδο, είχε τη μπάλα και προσπαθούσε να δημιουργήσει καταστάσεις με τα ανεβάσματα των δύο πλάγιων μπακ, Κολάσινατς και Μάιντλαντ-Νάιλς. Στα πρώτα 35 λεπτά δημιούργησε και τρεις επικίνδυνες φάσεις για την εστία του Κέπα. Στο 9΄ με το σουτ του Ομπαμεγιαγκ, μετά από δυνατό γύρισμα του Μάιντλαντ-Νάιλς και απόκρουση του Κέπα, που πέρασε άουτ, στο 28΄ με δυνατό – ευθύβολο σουτ του Τζάκα που η μπάλα “έγλειψε” το οριζόντιο δοκάρι και στο 32΄με το σουτ του Κολάσινατς να κοντράρει στον Αθπιλικουλέτα και να περνάει κόρνερ, με τον Κεπά εξουδετερομένο. Από εκεί και μετά άρχισε να παίρνει μπρος ο Αζάρ. Κατέβαινε χαμηλά και έπαιρνε μπάλα, κάτω από τη σέντρα, όπου δεν μπορούσε να τον ακολουθήσει ο στόπερ και κουβαλώντας με ταχύτητα τη μπάλα έβγαζε την Τσέλσι μπροστά. Συνδυαζόταν με τον Έμερσον και τον Ζιρού και δημιουργούσε φάσεις, η Τσέλσι άρχισε να πατάει στην αντίπαλη περιοχή. Είχε δυο φάσεις, στο 34΄ με το σουτ του Έμερσον από αριστερά που έδιωξε ο Τσεχ και στο 40΄ το σουτ του Ζιρού (μετά από ωραίο συνδυασμό με τον Αζάρ) που και πάλι έδιωξε ο Τσεχ. Έτσι έκλεισε το ισορροπημένο πρώτο ημίχρονο.


Στο 2ο ημίχρονο μπήκε καλύτερα η Τσέλσι με τον Αζάρ να ανεβάζει συνεχώς την απόδοση του. Στο 49΄ο Ζιρού με κεφαλιά – ψαράκι μετά από σέντρα του Έμερσον άνοιξε το σκορ. Παρέμεινε ψύχραιμος και δεν πανηγύρισε τιμώντας τα 5,5 χρόνια με τη φανέλα της Άρσεναλ! Από εκεί και μετά η ομάδα του Έμερι έχασε τον προσανατολισμό της. Πήρε τη μπάλα και προσπάθησε να επιτεθεί αλλά δεν έβρισκε διαδρόμους και έδειξε να μην είναι έτοιμη πνευματικά, με τους παίκτες της να υποπίπτουν σε πολλά και κομβικά, ατομικά λάθη. Στο 60΄ ο Μάιντλαντ-Νάιλς χάνει τη μπάλα από τον Αζάρ, ο οποίος συνδυάζεται με τον Κόβασιτς, πατάει περιοχή, γυρνάει στον Πέδρο ο οποίος με σουτ στην κίνηση τελειώνει τον Τελικό. Στο 64΄ ο Μάιντλαντ-Νάιλς γκρεμίζει από πίσω τον Ζιρού μες την περιοχή. Ο Αζάρ εκτελεί το πέναλτι και 3-0 ! Ο Έμερι κάνει δύο αλλαγές για να βγάλει αντίδραση και ο Τορέιρα δακρυσμένος παραχωρεί τη θέση του στον Ιβόμπι. Ο τελευταίος στο 69΄ με ξερό σουτ μειώνει σε 3-1. Αλλά τρία λεπτά αργότερα ο Ομπαμεγιαγκ θα χάσει τη μπάλα, Ζιρού και Αζάρ θα συνδυαστούν και ο Βέλγος θα γράψει το τελικό 4-1. Από εκεί και μετά η Τσέλσι θα έχει και άλλες ευκαιρίες να ανεβάσει τον δείκτη του σκορ αλλά οι Σωκράτης και Τσεχ κράτησαν την άμυνα . Στο τέλος ο 19χρονος Γουϊλοκ σπατάλησε λόγω απειρίας δύο κλασικές ευκαιρίες για την Άρσεναλ αλλά ήδη τα πάντα είχαν κριθεί.


Η Άρσεναλ είχε σε πολύ κακό βράδυ τους Οζίλ και Ομπαμεγιανγκ. Ακόμα και στα πρώτα 35 λεπτά που είχε την πρωτοβουλία και οι δύο μπακ της έκαναν καλά ανεβάσματα, σε κανένα σημείο δε μπόρεσαν να βρουν συνεργασίες με τον άξονα και την επίθεση της ομάδας. Οι δύο χαφ Τζάκα και Τορέιρα δε μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν απέναντι στους τρεις της Τσέλσι και δεν μπόρεσαν ούτε με φάουλ να σταματήσουν τον Αζάρ που ερχόταν στην περιοχή ευθύνης τους για να πάρει μπάλα και να ξεκινήσει τις επιθέσεις της Τσέλσι. Αξιοπρεπέστατη εμφάνιση ο Σωκράτης αλλά δεν κατάφερε να γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα σηκώσει ευρωπαϊκή κούπα σε συλλογικό επίπεδο. Συγκλονιστικός ο Τσεχ, έπιασε ότι μπορούσε αλλά τελείωσε με δάκρυα. Χρειάζεται παίκτες – ρολίστες με περισσότερη σκληράδα και παίκτες – σταρ με προσωπικότητα η ομάδα του Έμερι για να μπει στη διεκδίκηση τίτλων, αλλιώς θα παραμείνει για χρόνια η σοφτ Άρσεναλ του Βενγκέρ. Έδειξε, με το που δέχτηκε το γκολ, ότι δεν είναι ομάδα για μάχη και δε διαθέτει παίκτες να τη σηκώσουν στις πλάτες τους, έγιναν πολλά ατομικά λάθη, υπήρχε έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης και πνευματικής ετοιμότητας.


Η Τσέλσι με την κούπα καμουφλάρισε τα προβλήματα όλης της σαιζόν και το γεγονός ότι δεν κατάφερε να μείνει στην κούρσα της διεκδίκησης του τίτλου στην Premier league. Το Sarriball κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο. Η ομάδα δεν επηρεάστηκε από το επεισόδιο Ιγκουαϊν – Νταβίντ Λουϊζ στην τελευταία προπόνηση και καθοδηγούμενη από τον Αζάρ έκλεισε επιτυχημένα τη σαιζόν. Το αύριο θα είναι δύσκολο. Ο Σάρι οδεύει προς τη Γιουβέντους, ο Αζάρ προς τη Μαδρίτη και ο Βέλγος είναι παίκτης που δεν αναπληρώνεται. Θα αποχωρήσουν παίκτες όπως ο Κέιχιλ, ο Τζαπακόστα, ο Ιγκουαϊν και η ομάδα είναι τιμωρημένη με απαγόρευση μεταγραφών για την επόμενη σαιζόν. Επιβάλλεται να βρει προπονητή να τη “χτίσει” από την αρχή. Έχει δυνατό ρόστερ και περί τους 40 δανεικούς που κάποιοι αξίζουν ευκαιρίες. Πρέπει του χρόνου να γίνει δουλειά, να πέσουν τα μπετά και το επόμενο καλοκαίρι με μεταγραφές τοπ παικτών να επανέλθει στη διεκδίκηση τίτλων.



Δεν ήταν ένας τελικός που μας έκανε ποδοσφαιρικά σοφότερους, ούτε είχε το σασπένς και τις ανατροπές μεγάλων παιχνιδιών. Δεν είχε τη λάμψη του Champions leaague. Δε βοήθησε και το γήπεδο και η χώρα που επιλέχθηκε για τον τελικό. Πολύ “κρύα” η όλη ατμόσφαιρα. Πολύ μακριά από την Ευρώπη και δύσκολο το ταξίδι για τους φιλάθλους. Αχανές και άδειο το γήπεδο. Άξιζαν κάτι καλύτερο τόσοι παιχταράδες που παρατάχθηκαν στο χορτάρι.








                                                                                                                               SAM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου