Powered By Blogger

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

ΑΕΚ : Η αποτυχία, το τέλος εποχής και η επόμενη μέρα







Για τον νικητή δε μπορείς να γράψεις πολλά, είναι οκ, πέτυχε το στόχο του, επιβραβεύτηκε η δουλειά και η προσπάθεια του. Το ενδιαφέρον είναι στον χαμένο, που μπαίνει στην εσωστρέφεια και η ήττα φέρνει αλλαγές και ανακατατάξεις στο εσωτερικό του οργανισμού. Έτσι και στην προκειμένη περίπτωση, για τον ΠΑΟΚ τα έχουμε πει και πρόσφατα, έκλεισε με την κατάκτηση του κυπέλλου την κορυφαία σαιζόν της ιστορίας του και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Το θέμα είναι η ΑΕΚ που έχασε τρίτο συνεχόμενο τελικό από τον ΠΑΟΚ και που δεν μπόρεσε να υποστηρίξει την περυσινή κατάκτηση του πρωταθλήματος, πραγματοποιώντας μια τραγική σαιζόν που αν δεν αποτελεί πισωγύρισμα, σίγουρα σημαίνει το τέλος ενός κύκλου που ξεκίνησε πριν έξι χρόνια από τα αλώνια της Γ΄ εθνικής.
Στον τελικό κυπέλλου η ΑΕΚ παρουσιάστηκε όπως όλη τη σαιζόν, άοσμη, άνευρη, χωρίς ένταση, χωρίς κέφι, χωρίς να μπορεί να δημιουργήσει και να πιάσει ρυθμό στο παιχνίδι της. Το θέμα είναι πως μια ομάδα που πέρυσι πετούσε φωτιές και έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου, έφτασε στο σημείο να μη βλέπεται φέτος και οι παίκτες της κυριολεκτικά να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις ενός τελικού όσο κι αν το θέλουν. Έτσι, γυρνώντας τη σκέψη μας προς τα πίσω φτάνουμε στο περυσινό καλοκαίρι που ακολούθησε τη μοναδική επιτυχία και στα λάθη που έγιναν σε εκείνο το διάστημα των τριών μηνών. Λάθη που αρχικά μπορεί να συγκαλήφθηκαν ή να παραμερίστηκαν με την πρόκριση στους ομίλους του Champions league αλλά στη συνέχεια η πραγματικότητα υπήρξε αδυσώπητη για την ομάδα.
Καταρχήν, η αλλαγή προπονητή. Αυτό το έμψυχο υλικό πήρε τίτλο λόγω της έντασης που έβγαζε στο παιχνίδι του, χάρη στις προπονήσεις που έκανε το σταφ του Χιμένεθ στα Σπάτα. Έλληνας προπονητής δεν έχει τέτοια προπόνηση στο ρεπερτόριο του και πολύ περισσότερο ο Ουζουνίδης. Έχω ξαναγράψει ότι για μένα ο Μανόλο Χιμένεθ έφυγε, κατά κύριο λόγο, επειδή η διοίκηση δεν συμφώνησε να του παραδώσει τα κλειδιά στο recruiting της νέας ομάδας μετά τον τίτλο, να του επιτρέψει δηλαδή να φέρει 3-4 παίκτες της δικιάς του επιλογής σε καίριες θέσεις, όπως των εξτρέμ, για να υπάρξει μια συνέχεια στην αγωνιστική πορεία της ομάδας. Δεν δέχτηκε δηλαδή να του φορτώσουν πάλι κάποιον Πατίτο ή κάποιον Τρίστανσον. Μέγα λάθος της διοίκησης. Έπρεπε, όχι να ξεφύγει οικονομικά, αλλά να προστατέψει την ομάδα με μεταγραφές καλών και έτοιμων παικτών. Οι μεταγραφές είναι και ο λόγος που δεν ήρθε ξένος τεχνικός αλλά προκρίθηκε η λύση του εύκολα διαχειρίσιμου Ουζουνίδη.

Με αυτά και με αυτά η ομάδα όχι μόνο δεν ενισχύθηκε αλλά ούτε καν καλύφθηκαν τα κενά των αποχωρήσεων από το ρόστερ, παικτών που οδηγησαν την ομάδα στον τίτλο, Βράνιες, Κονέ, Αραούχο και Χριστοδουλόπουλος. Ναι και ο Λάζαρος που πέρα από τα θεματά του με τη διοίκηση και τα συμβόλαια συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάκτηση του τίτλου μετά από 24 χρόνια. Η ΑΕΚ δεν είναι χωρίς εξτρέμ από την εποχή του Έλντερ Μπαρμπόσα, είχε εξτρέμ όταν κατέκτησε τον τίτλο και μάλιστα παιχταρά! Φαντστείτε στον φετινό τελικό κυπέλλου να έμπαινε ο περυσινός Λάζαρος για 20-30 λεπτά στο τέλος, αν θα γυρνούσε ή όχι το παιχνίδι. Οι εποχές άλλαξαν, ο παίκτης δεν είναι πλέον όμηρος να του καρφώσεις το δελτίο στον τοίχο. Αφού σου αποδώσει και σου φέρει τίτλους και έσοδα, πρέπει κι αυτός να αποζημιωθεί,να εκτιμηθεί η προσφορά του σε αμοιβή. Αν δε θες “να του περάσει” και τον αφήνεις να φύγει, φέρνεις άλλον καλύτερο, αλλά θα πρέπει κι αυτόν να τον πληρώσεις.

Από εκεί και πέρα ο Χιμένεθ άμα την επιστροφή του, δεν πρόλαβε, δεν κατάφερε να επαναφέρει μια ομάδα τσακισμένη. Τσακισμένη από την κακή προπόνηση του Ουζουνίδη, από την κούραση λόγου του “κοντού” ρόστερ που επιβαρύνθηκε με τη συμμετοχή στα ιδιαίτερα απαιτητικά παιχνίδια του Champions league και “κόντυνε” περισσότερο με την αποπομπή των τριών παικτών που δεν ανανέωναν τα συμβόλαια τους με τους όρους της διοίκησης (Μπακασέτας – Σιμόες – Λαμπρόπουλος). Ίσως τελικά να βγει και σε καλό που χάθηκε το κύπελλο, από την άποψη ότι δε μπορεί πλέον να κρυφτεί η αποτυχία, τα λάθη, τα προβλήματα.

Έτσι φτάσαμε στο σήμερα που κοιτώντας αναγκαστικά μπροστά, η ομάδα ετοιμάζεται για την τελευταία της σαιζόν πριν μπει στο νέο της σπίτι, την “Αγιά Σοφιά” και που πρέπει να ξεκινήσει τις ετοιμασίες ώστε να παρουσιαστεί πανίσχυρη με την είσοδο της στην ιστορική της έδρα. Τρία είναι τα ζητήματα για το άμεσο μέλλον: 1) τεχνικός διευθυντής, 2) προπονητής και 3) ρόστερ και πρέπει να αντιμετωπιστούν με ψυχρή λογική και κυνισμό για το συμφέρον της ομάδας. Πάμε να τα δούμε ένα – ένα....








Τεχνικός Διευθυντής




Τη θέση αυτή κατέχει ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Ένας άνθρωπος που δε μιλάει πολύ στους δημοσιογράφους. Είχε επιλεγεί για την ίδια θέση και το 2013 όταν η ομάδα ξεκινούσε από την αρχή και από τα τάρταρα της Γ΄ εθνικής. Πριν ήταν μάνατζερ παικτών, έχοντας στο πελατολόγιο του κάποιους νεαρούς Έλληνες παίκτες, αλλά είχε προτάσεις και επέλεξε το ρόλο του τεχνικού διευθυντή. Την πρώτη περίοδο στην ΑΕΚ δεν είχε μεγάλες δυνατότητες με την ομάδα στα χαμηλά. Ασχολήθηκε περισσότερο με την οργάνωση του κλαμπ και δημιουργήθηκε ένα ρόστερ μιας χρήσης για να βγει η χρονιά. Κατόπιν πήγε στον Παναθηναϊκό αλλά έπεσε στην εποχή που η ομάδα έμπαινε σε οικονομική στενότητα. Τον “άδειασε” ο ιδιοκτήτης του συλλόγου στο θέμα της μεταγραφής του Μπέργκ, στην οποία ο Λυμπερόπουλος κράτησε άτεγκτη στάση απέναντι στον ποδοσφαιριστή και προς τιμή του σηκώθηκε και έφυγε. Η θέση του τεχνικού διευθυντή είχε μείνει ορφανή στην ΑΕΚ την εποχή εκείνη, οπότε και ξανά-προσλήφθηκε.
Τον κατηγορούν ότι δεν έχει λίστα στη διεθνή αγορά ούτε επαφές με μάνατζερ και συλλόγους. Για τους μάνατζερ θεωρώ ότι είναι καλό που τους έχει σε απόσταση. Ενώ φέτος έκανε για πρώτη φορά επαφές στη διεθνή αγορά. Πήγε στη Μπάρτσα και στον Σεγκούρα, πήγε στη Μάντσεστερ Σίτι και στον Μπεγκιριστάιν, συμμετείχε στο transferRoom στη Βαρκελώνη και τελευταία κάνει επαφές με την Άντερλεχτ και τον Φρανκ Άντερσεν.
Στα πολύ θετικά του και πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος που παραμένει στην ομάδα, είναι το ότι δε μιλάει, είναι με την ομάδα, δεν κοιτάζει να παίξει δημοσιογραφικά παιχνίδια για να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε βάρος της ομάδας. Π.χ. Να βγάζει ένα μεγάλο όνομα που του πρότειναν οι μάνατζερ με φαξ και να διοχετεύει ότι προσπαθεί να τον κλείσει και μετά από κάνα μήνα να περνάει τη γραμμή ότι τον είχε κλεισμένο τον παιχταρά αλλά η ομάδα δεν έδωσε τα χρήματα. Δεν κάνει τέτοια παιχνίδια. Αυτά αρέσουν στους δημοσιογράφους και σου γράφουν καλά λόγια αλλά δε σε κάνουν σωστό επαγγελματία.

Από εκεί και πέρα, είναι γεγονός ότι στην ΑΕΚ ισχύει η αρχή του ενός. Δεν παίζει στη λογική, αυτό είναι το μπάτζετ πάρε το σαν τεχνικός διευθυντής και με τον προπονητή δημιουργήστε την ομάδα. Στην ΑΕΚ ο Μελισσανίδης μιλάει με παίκτες και μάνατζερ, αυτός διαπραγματεύεται και αυτός αποφασίζει. Ο ρόλος του τεχνικού διευθυντή φτάνει έως ένα ορισμένο σημείο, από εκεί και πέρα τον τελευταίο λόγο τον έχει ο “Μεγάλος” .

Τέλος, για να λέμε την αλήθεια, τον Πόνσε ποιος τον έφερε φέτος? Δεν μπορεί να μην πιστωθεί αυτή η μεταγραφή ούτε στο ελάχιστο στον Λυμπερόπουλο.....μπορεί να μην ήταν ο έτοιμος παίκτης που θα κάνει εξ αρχής τη διαφορά αλλά στην πορεία βγήκε λίρα εκατό. Και ο Άλεφ δεν είναι για πέταμα, ούτε ο Μπογιέ άσχετα με τον τραυματισμό που έβγαλε και έμεινε πίσω.
Από το πόστο πέρασαν μέχρι σήμερα ο Μιλοβάνοβιτς που έφερε στη Β΄ εθνική τους Σιμόες και Γιόχανσον άλλα όταν η ομάδα πήγε στο πιο πάνω επίπεδο δεν μπορούσε να εντοπίσει τέτοια λαβράκια, ο Ντε Μπαρτόλιο που έφερε τον Πατίτο και προσπάθησε να φέρει κάτι περίεργους παίκτες από Ταϊλάνδη μεριά, ο Μαϊστόροβιτς που προωθούσε παίκτες από το γραφείο που συνεργαζόταν όπως ο Τρίστανσον και ο Ματιάσεβιτς που δεν ταίριαξε με τη λογική που επικρατεί στην ΑΕΚ και έφυγε σε λίγους μήνες. Βλέπουμε δηλαδή ότι δεν πέρασε και κάτι το τόσο αξιόλογο από το πόστο του τεχνικού διευθυντή στην ΑΕΚ ώστε να μειονεκτεί ο Λυμπερόπουλος. Από εκεί και πέρα, άμα διαθέτεις πολλά χρήματα στην αγορά μπορεί να έχεις τον Καρεμπέ, τον Μάριο Μπράνκο, ακόμα και τον Μπεγκιριστάιν, αλλά η ΑΕΚ δεν είναι αυτής της λογικής. Οπότε ψήφος εμπιστοσύνης στον Λύμπε ο οποίος εξελίσσεται και ανεβαίνει μαζί με την ομάδα....











Προπονητής





Τη θέση κατέχει δικαιωματικά ο Ανδαλουσιάνος Μανόλο Χιμένεθ. Ο προπονητής στον οποίο ανήκει το μεγαλύτερο ποσοστό της περυσινής επιτυχίας της ομάδας. Κύριο προσόν του η ένταση στην προπόνηση που στη συνέχεια βγάζει η ομάδα και στο παιχνίδι της και που σε σπάνιες περιπτώσεις έχουμε ξανασυναντήσει στο ποδόσφαιρο μας. Τον κατηγορούν ότι κάποιες φορές κάνει αλλοπρόσαλλες κινήσεις όπως το εκτεταμένο ροτέσιον στο ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη πέρυσι, ότι είναι αμυντικογεννης κόουτς σε μια ομάδα με αρτίστικο χαρακτήρα κάποτε, ότι δημιουργεί συμπαγής ομάδες αλλά όχι με καλή κυκλοφορία της μπάλας, τρόπο παιχνιδιού που διδάσκουν όλοι οι Έλληνες προπονητές (που επηρεάζουν με τη θεωρία τους και τους δημοσιογράφους) από τα ερασιτεχνικά ακόμα, αλλά με το ποδόσφαιρο μας να έχει μείνει πολύ πίσω, εξαιτίας και αυτής της διδασκαλίας, οι δε Έλληνες προπονητές δε δουλεύουν πουθενά στην Ευρώπη. Ακόμη, θεωρώ ότι παρουσιάζεται αμυντικογεννής γιατί υστερεί ποιοτικά από τους αντιπάλους του, φέρε του καλύτερους παίκτες και θα δούμε πως θα παίξει.
Στα υπέρ του το ότι ξέρει την ομάδα και τις δυνατότητες αυτού του ρόστερ. Επίσης στα υπέρ του το γεγονός ότι σηκώθηκε και έφυγε πέρυσι όταν ενώ πήρε πρωτάθλημα δεν τον άφηναν να χτίσει τη δικιά του ομάδα, δείχνει προσωπικότητα. Στα πολύ υπέρ του η αγάπη και το δέσιμο με την ομάδα. Ποτέ στη σκέψη του δεν έφυγε και επέστρεψε αμέσως μόλις του ζητήθηκε. Θέλω να τον δω να κάνει κάποιες δικές του μεταγραφές, να ξανά-δουλεύει την ομάδα από την αρχή για να τον κρίνω πάλι. Μέχρι στιγμής το πρόσημο είναι θετικό. Φέτος η ομάδα δεν είχε βάθος, υστερούσε σε ποιότητα, ήταν και αγύμναστη, οπότε τι να κάνει ο κόουτς?

Από εκεί και πέρα η ΑΕΚ είναι σε ένα σημείο που χρειάζεται προπονητή να τη χτίσει από την αρχή, να δουλέψει σε βάθος και να βάλει τις βάσεις για μια ομάδα που θα κατακτήσει τίτλους. Μετέπειτα μπορεί να έρθει ένας προπονητής με βαρύ βιογραφικό, ισχυρή προσωπικότητα, εμπειρίες και ικανότητα στη διαχείριση προσωπικοτήτων και καταστάσεων, ο οποίος θα πάρει μια έτοιμη δουλεμένη ομάδα, θα τον προικίσεις με 2-3 παίκτες από το πάνω ράφι και θα πας για κούπες. Τώρα θες προπονητή προπόνησης, εργάτη, να σου ρίξει τα μπετά και το σκυρόδεμα και να σου χτίσει ομάδα.

Επίσης θέμα είναι και το αν δε μείνει ο Χιμένεθ, ποιος θα τον διαδεχτεί. Έλληνας αποκλείεται μιας και το πάθημα με τον Ουζουνίδη είναι πρόσφατο. Οι Έλληνες προπονητές δεν έχουν εξελίξει τη δουλειά τους, δεν έχουν πάει έξω να πάρουν πράγματα και να εξελιχθούν, κάνουν αρπαχτές στη χώρα μας, άντε και σε καμιά Κύπρο και η καλή είναι στα Εμιράτα. Από τους ξένους που ακούγονται ο ένας είναι ο Μιλόγεβιτς που έκανε καλή δουλειά στον Πανιώνιο και πήγε σούπερ στον Ερυθρό Αστέρα, προσωπικά μου αρέσει, αλλά το επίπεδο του Σερβικού πρωταθλήματος είναι χαμηλό, το ποδόσφαιρο παίζεται σε ακόμα πιο αργό τέμπο από ότι στο Ελληνικό πρωτάθλημα και αμφισβητώ αν αυτή τη στιγμή είναι καλύτερη λύση από τον Μανόλο... και ο Δανός Κρίστιανσεν που δούλεψε παλιά στον ΑΠΟΕΛ, τίποτα το ιδιαίτερο δηλαδή από άποψη βιογραφικού. Αν είναι να έρθει κόουτς αυτού του επιπέδου, πιστεύω ότι ο Χιμένεθ αξίζει με τα χίλια να παραμείνει και να του δοθεί η ευκαιρία που του στέρησαν πέρυσι, να χτίσει τη δικιά του ΑΕΚ.









Ρόστερ






Εδώ θα πάμε θέση θέση να δούμε τι ελλείψεις έχει η ομάδα, τι είδους παίκτη, με ποια χαρακτηριστικά χρειάζεται και που στοχεύει.

Στο τέρμα έχει ήδη κλείσει ο Αθανασιάδης από τον Αστέρα Τρίπολης 27 χρονών και 191 εκ ύψος που μαζί με τους Τσιντώτα και Γιαννίκογλου αναμένεται να αποτελέσουν την τριάδα των γκολκίπερ για του χρόνου μιας και ο Μπάρκας πρόκειται να πουληθεί. Για μένα η τιμή του θα πρέπει να πλησιάζει τα 10εκ ευρώ και η ΑΕΚ να κρατήσει ποσοστό μεταπώλησης. Διαφορετικά να μείνει και να πάει ο Τσιντώτας δανεικός να παίξει βασικός όλη τη σαιζόν.

Δεξί μπακ υπάρχει ο Μπακάκης, ενώ ο Γκάλο δεν φαίνεται να ανανεώνει το συμβόλαιο του. Ο Βασιλαντωνόπουλος μετά από δυο χρονιές δανεικός στη Λαμία δύσκολα θα βρει θέση στο ρόστερ για του χρόνου και αναμένεται να αποχωρήσει. Πάμε για παίκτη εδώ, για μπακ με επιθετικές δεξιότητες στιλ Γκάλο, να μπορεί να πάρει όλη την πλευρά σε διάταξη με τρεις αμυντικούς. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιος παίκτης και σαν επένδυση θα μπορούσε να αποκτηθεί ο Λιάβας του Παναιτωλικού και να μείνει δανεικός στο Αγρίνιο γιατί δεν είναι έτοιμος για το επίπεδο της ΑΕΚ αλλά και πάλι απαιτούνται αρκετά χρήματα, γύρω στο 1 εκ πιστεύω. Χρειάζεται παίκτη ξένο και παιγμένο στο υψηλό επίπεδο η ομάδα.

Αριστερό μπακ. Εδώ η ομάδα θεωρείται πλήρης με τους Χουλτ και Έλντερ Λόπεζ. Εγώ θα πω ότι ο Ισπανός που προέρχεται από χιαστό είναι πολύ επιθετικός μπακ και υστερεί πολύ ανασταλτικά, όπως και ο Χουλτ που μπορεί επιθετικά να βγάλει μεγάλο παιχνίδι όπως εδώ με την Μπενφίκα αλλά αμυντικά είναι κατηγορία φτερού, πολύ ελαφρύς, τον παίρνει παραμάζωμα ο Ζαμπά στα ματς κόντρα στον ΠΑΟΚ. Καλός παίκτης για εδώ και δυνατός, με περιθώρια βελτίωσης είναι ο Κυριακόπουλος του Αστέρα Τρίπολης στα 23 του που μπορεί να ξεκινήσει από τον πάγκο και με την προπόνηση του Μανόλο να εκτοξευτεί.

Στόπερ. Υπάρχουν οι Οικονόμου που έκανε καλή χρονιά φέτος αλλά δεν είναι γρήγορος, ο Τσιγκρίνσκι που κάνει τη διαφορά αλλά βγάζει τραυματισμούς, ο Τσόσιτς πολύ ασταθής πνευματικά και ο νεαρός Σβάρνας που μπορεί να πάρει εύκολα παιχνίδια στην Ελλάδα και να δώσει ανάσες. Χρειάζεται στόπερ δυναμικός, γρήγορος, στιλ Βράνιες αλλά διαφωνώ με τον ίδιο τον Βόσνιο, λες και δεν υπάρχει άλλος παίκτης στον πλανήτη. Ασταθής χαρακτήρας που δημιουργεί προβλήματα στα αποδυτήρια αλλά και μες το παιχνίδι, όπως πέρυσι με την αναίτια αποβολή του στον τελικό κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Υπάρχουν παίκτες να κάνουν τη διαφορά και να βγει κερδισμένη και η ομάδα.
Και μιας και ο Λύμπε πήγε και είδε τον Πεπ Σεγκούρα στη Μπαρτσελόνα, εκεί στη Μπάρτσα Β΄ που παίζει στην τρίτη κατηγορία της Ισπανίας υπάρχει ένας νεαρός στόπερ με εξαιρετικά προσόντα. Ψηλός, αλτικός, γρήγορος και δυνατός. Λιγάκι άγουρος ακόμα αλλά θα φτιάξει, με ένα δανεισμό 2 χρόνων θα βγει κερδισμένη και η ΑΕΚ. Πρόκειται για τον 19χρονο Ουρουγουανό Ρόναλντ Αραούχο (1999 – 188 εκ ύψος- δεξί ), που τον είχα ξεχωρίσει από όταν έπαιζε στη Μπόστον Ρίβερ της πατρίδας του και συμμετείχε στο Σουνταμερικάνα. Τον ξεχώρισε και η Μπάρτσα, διέθεσε 1,7 εκ ευρώ (!) και τον έχει φέτος στη 2η ομάδα της. Θα έκανε καλό για την εξέλιξη του η συμμετοχή του στο πρωτάθλημα μας και σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό όπως η ΑΕΚ και καλή προπόνηση υπό τις οδηγίες του Χιμένεθ.



Χαφ. (6αρι και 8αρι). Εδώ έχουμε Σιμόες, Γαλανόπουλο, Κρστισιτς και τον 19χρονο γιο του Ρέφικ, Ανέλ Σαμπανάτζοβιτς. Ο Άλεφ δεν θα μείνει, δεν αξίζει να δαπανηθούν 1,8 εκ ευρώ για την απόκτηση του από τη Μπράγκα. Χρειάζεται παίκτης με προσωπικότητα εδώ, αλλά μην παρασυρόμαστε από τη φετινή μετριότητα των παικτών. Είναι οι θέσεις με τις περισσότερες απαιτήσεις σε τρεξίματα και εδώ φάνηκε περισσότερο η κακή προπόνηση του σταφ Ουζουνίδη.
Για εδώ υπάρχει ένας ωραίος παιχτάκος στο Βραζιλιάνικο πρωτάθλημα, ο Φλάβιο της Μπαχία, Flávio Medeiros da Silva το πλήρες όνομά του, μιλάμε για γρήγορο παίκτη, που κόβει μπάλες, σκύλος στα χαφ και με τρεξίματα. Καλά πόδια, καλή μακρινή μεταβίβαση, βλέπει γήπεδο και είναι ελαφροπάτητος. 23 χρονών (1996), 176 εκ ύψος, δεξιοπόδαρος. Η αξία του σύμφωνα με το transfermarkt είναι στα 0,5 εκ ευρώ, στις δυνατότητες της ΑΕΚ.


10αρι. Εδώ η ομάδα είναι πράγματι πλήρης και περισσεύουν μάλιστα παίκτες που αναγκαστικά παίζουν στα πλάγια. Καταρχήν Πέτρος Μάνταλος, τον περιμένω ανεβασμένο τον αρχηγό του χρόνου γιατί φέτος ήταν μετά τον 2ο χιαστό, Τάσος Μπακασέτας για πιο κοντά στην περιοχή για να εκμεταλλευτεί το δυνατό σουτ του και Μάρκο Λιβάγια για 2ος φορ περισσότερο αν και εδώ πολλά ακούγονται για πιθανή πώληση του. Ο Λιβάγια είναι 25χρονών εν ενεργεία διεθνής με τη δευτεραθλήτρια κόσμου Κροατία, οτιδήποτε κάτω από 7-8 εκ ευρώ θεωρείται ξεπούλημα. Απλά να πούμε ότι οι συγκεκριμένοι τρεις παίκτες είναι για πίσω από τον φορ και σε καμιά περίπτωση δε μπορούν να αγωνιστούν στα πλάγια, για τον απλούστατο λόγο ότι τους λείπει η ταχύτητα.


Εξτρέμ. Η μεγάλη πληγή της ομάδας εδώ και χρόνια και ακόμα περισσότερο τη σαιζόν που μόλις τελείωσε. Εδώ έχουμε τον Μπογιέ που δεν έκανε τη διαφορά και ας γράφουν ότι θέλουν, παίκτης που κοιτάει πολύ την εμφάνισή του και υστερεί πολύ τακτικά. Για να δοθούν 6 εκ για την απόκτηση του, ούτε λόγος. Να πάει στο καλό. Από εκεί και μετά, Κλωναρίδης δεν ξέρει μπάλα γι αυτή τη θέση, δεν έχει ντρίμπλα, μόνο ταχύτητα. Σωστά ο Χιμένεθ πάει να τον κάνει μπακ. Αλμπάνης λίγα πράγματα. Του αξίζουν πάντως περισσότερες ευκαιρίες. Ο Γιανιώτας δεν ταίριαξε και μάλλον θα φύγει για να πάει κάπου να παίζει. Έχει κλείσει ο Ντέλετιτς από τη Λάρισα, εκεί ήταν ηγέτης και θα τον δούμε πως θα προσαρμοστεί στο παραπάνω επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται δύο παίκτες εδώ, γρήγοροι, να ξέρουν μπάλα, να έχουν ντρίμπλα, διεμβολιστές, μπουκαδόροι,με διαδρομές, να μπαίνουν στο γκολ, να πρωταγωνιστούν στο παιχνίδι και να δημιουργούν συνεχώς καταστάσεις. Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα του Μανόλο Χιμένεθ αν καταφέρει να βρει και να φέρει δύο τέτοιους παίκτες τότε η ομάδα θα κυνηγήσει στόχους και θα διεκδικήσει πρωτάθλημα.


Σέντερ Φορ. Υπάρχει ο Πόνσε που έκανε πάνω από 20 γκολ, ανήκει στη Ρόμα και χρειάζονται 6-7 εκ ευρώ για να αποκτηθεί την πλειοψηφία των δικαιωμάτων του, αφού σε κάθε περίπτωση οι Ρωμαίοι θα έχουν ποσοστό μεταπώλησης. Βασικά πρέπει να πείσεις και τον ίδιο να μείνει στην ομάδα και σε ένα υποβαθμισμένο πρωτάθλημα όπως το Ελληνικό. Δύσκολο.....
Ο Γιακουμάκης μάλλον θα μείνει με μεταγραφή στον Όφη όποτε πρέπει να βρεθεί και ένας νεαρός Έλληνας για μπακ απ του βασικού φορ. Νομίζω αυτός ο Ιατρίδης που έχει αποκτηθεί από τον Εργοτέλη είναι περισσότερο χαφ. Θα μπορούσε να αποκτηθεί ο Ιωαννίδης του Λεβαδειακού για τον ρόλο αυτό. Για βασικό φορ, σε περίπτωση που δε μείνει ο Πόνσε, η ομάδα φυσιολογικά έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στον Σέρχιο Αραούχο, παίκτη που ξέρει την ομάδα, διαφορετικού τύπου φορ σε σχέση με τον Πόνσε, πιο κινητικός αλλά που βάζει γκολ σε μεγάλα ματς και λατρεύεται από τον κόσμο της ΑΕΚ. Πιθανή πώληση Λιβάγια θα εξασφαλίσει τα χρήματα για την αγορά Αραούχο ή κάποιου υψηλού επιπέδου γκολτζή, αφού για το γκολ θα δαπανηθούν τα πολλά λεφτά.


Γενικά η ομάδα χρειάζεται 7-8 παίκτες, οι περισσότεροι για βασικοί για να κοιτάξει στα μάτια ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό και να μπει στη νέα σαιζόν ως ισότιμος διεκδικητής του τίτλου. Άσχημες χρονιές και αποτυχίες υπάρχουν για κάθε ομάδα, το θέμα είναι το κλαμπ να προσαρμόζεται άμεσα στα νέα δεδομένα, να σχεδιάζει το μέλλον του και με πράξεις να επανέρχεται στο υψηλό επίπεδο και να παραμένει στον ανταγωνισμό. Μέχρι τώρα οι άνθρωποι της νέας ΑΕΚ μας έχουν αποδείξει ότι κατέχουν την τεχνογνωσία για να φτάσουν στην κορυφή. Απομένει να το αποδείξουν ξανά.-






                                                                                                                    SAM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου