Powered By Blogger

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Μουντιάλ 2018 - Ρωσία….η 3η αγωνιστική των ομίλων




Οι όμιλοι ολοκληρώθηκαν και προέκυψαν τα πρώτα ζευγάρια των νοκ άουτ αγώνων. Η 3η αγωνιστική είχε και αδιάφορα παιχνίδια. Τα ματς σε κάθε όμιλο γινόταν την ίδια ώρα, οπότε άλλα τα βλέπαμε με ζάπινγκ και σε άλλα είδαμε εκτεταμένα στιγμιότυπα κατόπιν.  Βλέπουμε ένα συμπαθητικό Μουντιάλ που έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ομάδες έχουν τρεξίματα. Βοηθάει και ο καιρός στη Ρωσία που δεν έχει τις μεγάλες θερμοκρασίες  και οι παίκτες δεν κουράζονται επιπλέον,  ενώ έχουμε και σχετικά λίγους τραυματισμούς. Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι δε μπορεί μια ομάδα που βρέθηκε ένα μήνα μαζί να πιάσει τη συνοχή που έχουν οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι. Ο προπονητής δεν έχει χρόνο να δουλέψει και να πάει βαθιά σε επίπεδο τακτικής. Το κοουτσάρισμα κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι πιο σημαντικό σε τέτοια τουρνουά, να διαβάσει ο κόουτς το ματς και να παρέμβει, να καταφέρει να γυρίσει τον διακόπτη και να φέρει τούμπα το παιχνίδι υπέρ της ομάδας του. Το πιο έντονο που συνέβη  σε αυτή την τελευταία αγωνιστική, ήταν ο αποκλεισμός της Γερμανίας που έχασε από την αδιάφορη βαθμολογικά, όντας ήδη αποκλεισμένη Νότια Κορέα, με δύο γκολ στις καθυστερήσεις του αγώνα. Πρώτη φορά σε Μουντιάλ η Γερμανία αποκλείεται από τον όμιλο.

Πάμε να δούμε έναν – έναν τους ομίλους και να πούμε και δυο λόγια για τα ζευγάρια που προέκυψαν.




1ος  όμιλος :
Οι  Ρώσοι ξεκίνησαν με τρεις αλλαγές στην 11αδα τους στο ματς της 3ης αγωνιστικής κόντρα στην Ουρουγουάη, στις θέσεις των 2 πλάγιων μπακ και του 10αριου. Η Ουρουγουάη μπήκε καλύτερα στο ματς και προηγήθηκε μόλις στο 12΄ μετά από έξυπνη εκτέλεση φάουλ του Λουϊς Σουάρες. Η Ρωσία φάνηκε να μη δίνει μεγάλη σημασία στο παιχνίδι, μπήκε σαν «κοιμισμένη» στον αγώνα και μόλις στο 23΄ βρέθηκε πίσω με 2 γκολ, με το 2ο τέρμα να σημειώνεται με αυτογκολ. Στο 36΄ αποβλήθηκε και ο Σμολνίκοφ και το παιχνίδι τελείωσε.
Το 2ο ημίχρονο ήταν τυπικό, διαδικαστικού χαρακτήρα και η Ουρουγουάη απλά έλεγξε το ματς, με τον Καβάνι να κυνηγάει ένα γκολ και να το πετυχαίνει στο 90΄. Δεν ήταν αντιπροσωπευτική αυτή η εικόνα που έδειξε η Ρωσία στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Η  Ουρουγουάη δε δέχτηκε γκολ ούτε και σε αυτό το ματς, όπως και στα προηγούμενα δύο του ομίλου. Χαρακτηριστικό δε, είναι ότι έχει επιτρέψει μόλις δύο σουτ προς την εστία της !                 

     Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, μεταξύ των δύο ομάδων που είχαν ήδη αποκλειστεί, η Σαουδική Αραβία με δύο γκολ στις καθυστερήσεις του κάθε ημιχρόνου κατάφερε να επιβληθεί της Αιγύπτου που είχε προηγηθεί με γκολ του Σαλάχ και να αποχαιρετήσει με ψηλά το κεφάλι τη διοργάνωση. Ο 45χρονος τερματοφύλακας της Αιγύπτου Ελ Χανταρί έγραψε ιστορία αποκρούοντας πέναλντι ! Απολύθηκε  ο Κούπερ…..





2ος  όμιλος :  


Στο Πορτογαλία – Ιράν, το 1ο ημίχρονο ήταν ένας μονόλογος για τους Ίβηρες που παρά την κυριαρχία τους απέναντι σε μια φοβισμένη και υπερβολικά επιφυλακτική ομάδα, δεν είχαν ουσία. Τελικά κατάφεραν να πετύχουν το γκολ που τους χάρισε την πρόκριση με εξαιρετικό σουτ, με εξωτερικό φάλτσο του Κουαρέσμα. Στο 2ο η Πορτογαλία προσπάθησε να σβήσει το παιχνίδι και στο 53΄ ο CR7 έχασε πέναλντι, το πιασε ο τερματοφύλακας. Από εκεί και μετά και όσο περνούσε η ώρα οι παίκτες του Ιράν ξεθάρρευαν, έβγαιναν στην επίθεση και δημιούργησαν κάποιες φάσεις. Το βασικότερο όλων όμως είναι ότι το πίστεψαν και έβγαλαν πάθος και αγωνιστικότητα στο χορτάρι.  Ο CR7 ήταν κακός, νευρικός και στο 83΄ θα μπορούσε να αποβληθεί. Τελικά οι Πέρσες ισοφάρισαν με πέναλντι του Ανσαριφαντ στις καθυστερήσεις και αμέσως μετά έχασαν μεγάλη ευκαιρία με τον Ταρεμί να κάνουν την πλήρη ανατροπή και την μεγάλη έκπληξη. Τελικά αποκλείστηκαν με ψηλά το κεφάλι!   
    Στο άλλο παιχνίδι, η Ισπανία δεν ήταν καλή και ισοφάρισε στις καθυστερήσεις με τακουνάκι του Ιάγο Άσπας, παίρνοντας μάλιστα και την 1η θέση στον όμιλο. Το Μαρόκο και πάλι έπαιξε μπάλα, αν και στο συγκεκριμένο παιχνίδι έβγαλε και σκληρότητα. Εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των αμυντικών της Ισπανίας και προηγήθηκε δύο φορές. Στο τέλος έμεινε με τον 1 βαθμό, τον μοναδικό του στη διοργάνωση αν και στον όμιλο έπαιξε την καλύτερη μπάλα από όλους.  Απολαυστικός ο Ινιέστα όσο αντέχει, αλλά θα χρειαστεί συντήρηση από δω και πέρα.






Τα ζευγάρια που προέκυψαν:


Ουρουγουάη – Πορτογαλία : Δύο ομάδες που αμφότερες παίζουν για το αποτέλεσμα, θυσιάζοντας τα πάντα στο βωμό του. Δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην άμυνα. Στην ομάδα του Σάντος οι τέσσερις της άμυνας και ο Γουϊλιαμ Καρβάλιο, σπάνια προωθούνται. Θέμα προκύπτει όταν προωθείται ο έτερος χαφ και μένει μόνος του ο αργός Καρβάλιο σε κόντρα επίθεση. Τα χαφ της Ουρουγουάης δεν είναι τόσο σκληροτράχηλοι όσο άλλες εποχές αλλά τη δουλειά τους την κάνουν με τρεξίματα. Η δύναμη της είναι η άμυνα με το αμυντικό δίδυμο της Ατλέτικο Μαδρίτης, Γκοντίν – Χιμένες. Δύο ομάδες με έμπειρους κόουτς, τους Σάντος και Ταμπάρες, που δίνουν έμφαση στην τακτική και πάνε τα ματς σε αργό ρυθμό, προσπαθώντας να ελέγξουν το παιχνίδι. Επιθετικά, οι μεν ποντάρουν στον CR7, οι δε στο δίδυμο Σουάρεζ – Καβάνι. Πρόβλεψη? Δύσκολο, αλλά ελαφρύ προβάδισμα η Ουρουγουάη….



Ισπανία – Ρωσία :  Οι Ίβηρες έχουν την τέχνη και τους παίκτες των μεγάλων παιχνιδιών, των μεγάλων αγώνων. Κάποιοι εξ αυτών σήκωσαν την κούπα το 2010 στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, μεταξύ των οποίων και ο σκόρερ εκείνου του τελικού, Άντρες Ινιέστα. Ενώ σε συλλογικό επίπεδο έχουν σηκώσει ότι υπάρχει στην Ευρώπη. Κεντάνε στο γήπεδο, ειδικά από την αριστερή πλευρά με τους Ινιέστα-Ίσκο – Ζόρντι Άλμπα, έχουν συνοχή και παίκτες top class σε κάθε θέση. Δεν έχουν σταθερότητα και προέκυψαν και κάποια τραγικά λάθη στην άμυνα που δείχνουν έλλειψη συγκέντρωσης και πνευματική ανετοιμότητα. Η Ρωσία έτρεξε περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα στα ματς των ομίλων. Πρεσάρει συνεχώς στο παιχνίδι και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το παραμικρό λάθος. Κλείνει καλά τους χώρους και διαθέτει έμπειρους αλλά και ποιοτικούς παίκτες. Δείχνει δουλεμένη ομάδα με ξεκάθαρη τακτική. Θα είναι δύσκολος αντίπαλος για το φαβορί Ισπανούς… Είναι σε καλό φεγγάρι ψυχικά και πνευματικά οι Ρώσοι.





3ος  όμιλος :

    Γαλλία και Δανία έμειναν στο 0-0 που τις βόλευε αμφότερες και τους εξασφάλιζε την πρόκριση. Όμως ο τρόπος που προσέγγισαν το παιχνίδι προκάλεσε τις έντονες αποδοκιμασίες της εξέδρας. Ο Ντεσάμπ άφησε εκτός της μισή ομάδα, δεν ξεκίνησε τους Γιορίς, Ουμτιτί, Πογκμπά, Ματουϊντί και Εμπαπέ. Οι Δανοί είχαν 2-3 φάσεις με πρωταγωνιστή τον Έρικσεν αλλά αναμφίβολα η προσοχή τους ήταν στην άμυνα. Προκρίθηκαν και οι δύο, με 1η τη Γαλλία και 2η τη Δανία.
   Στο άλλο ματς το Περού που είχε αφήσει καλές εντυπώσεις και στα προηγούμενα δύο παιχνίδια, παρότι τα έχασε και ήταν ήδη αποκλεισμένο, παρατάχθηκε με τη βασική του ομάδα, ήταν καλύτερο και επιβλήθηκε των Αυστραλών παρότι αυτοί ήταν που χρειαζόταν τη νίκη για να προκριθούν. Δεν διέθεταν ποιότητα δημιουργικά οι Αυστραλοί. Ο παιχταράς Καρίγιο και ο Γκερέρο τα γκολ….






4ος  όμιλος :

      Οι Κροάτες παρατάχθηκαν με αναπληρωματικούς και μόνο οι Μόντριτς και Πέρισιτς ξεκίνησαν από τους βασικούς. Οι Ισλανδοί ήθελαν νίκη για να προκριθούν αλλά δε διέθεταν την ποιότητα και το ταλέντο και υστερούσαν έναντι των αναπληρωματικών της Κροατίας. Έφτιαξαν φάσεις οι ξυλοκόποι, είχαν και κάποια σουτ στην εστία, ισοφάρισαν με πέναλντι του Σιγκουρτσον αλλά στο 90΄ ο Πέρισιτς έδωσε τη νίκη στην Κροατία.


     Το ματς της Αργεντινής με τη Νιγηρία είχε σασπένς, αγωνία και ωραία, λατινοαμερικάνικη εξέδρα. Τελικά, ο αμυντικός Ρόχο χάρισε τη νίκη – πρόκριση στην Αργεντινή στο 86΄ και επανάφερε στη θέση τους της καρδιές εκατομμυρίων ποδοσφαιρόφιλων ανά την υφήλιο. Ο Μέσι ήταν καλός, ορεξάτος. Έβαλε γκολ, δείγμα της κλάσης του, στο 14΄ και είχε δοκάρι σε εκτέλεση φάουλ στο 34΄. Στο 2ο ημίχρονο και μόλις στο 50΄ ο Ματσεράνο, που βγάζει πολύ πάθος αλλά κάνει πολλά λάθη, υπέπεσε σε πέναλντι. Ο Μόουζες έφερε το ματς στα ίσα και το ματς πήρε άγρια ομορφιά. Οι Αργεντινοί πήραν την κατοχή και πίεζαν αλλά και οι Νιγηριανοί είχαν ευκαιρίες στην κόντρα. Μέχρι που ήρθε η λύτρωση με τον Ρόχο για την παρέα του Μέσι. Είδαμε τον Μέσι να τρέχει και να κυνηγάει αντίπαλο μέχρι την άμυνα, να κάνει τάκλιν (!) . Έβγαλε πάθος και συναίσθημα. Στο τέλος σαν να αποφορτίστηκε.
     Τραγική φιγούρα ο Σαμπαόλι που δεν του έδινε σημασία κανείς άλλος από την ομάδα…..





Τα ζευγάρια που προέκυψαν:


Κροατία – Δανία :   Για μένα, εδώ έχουμε ξεκάθαρο φαβορί. Είναι τέτοια η εικόνα που έδειξαν οι Κροάτες στα 2 πρώτα ματς του ομίλου που αναμφισβήτητα διαθέτουν την ποιότητα να περάσουν τους Δανούς. Παρουσίασαν δεμένη ομάδα, με σωστή τακτική και παίκτες τοπ επιπέδου σε κάθε θέση. Οι Δανοί παίζουν με προσοχή στην ανασταλτική λειτουργία και μπροστά διαθέτουν τον παιχταρά Έρικσεν που είναι ο ηγέτης τους. Πάνε τα ματς στη δύναμη και μπορούν να κάνουν τη ζημιά. Θα δυσκολευτούν όταν τους βάλουν τη μπάλα κάτω οι Κροάτες.




Γαλλία – Αργεντινή :  Αίμα και άμμος. Ματς με ιδιαίτερο ψυχολογικό υπόβαθρο. Το μεγάλο ματς των «16». Αντιμέτωπες βρίσκονται δύο βαριές φανέλες, δύο πρώην παγκόσμιες πρωταθλήτριες. Οι Γάλλοι διαθέτουν ποιότητα, έχουν όμως την προσωπικότητα και τα ψυχικά αποθέματα να αποκλείσουν την ομάδα του Μέσι? Η Αργεντινή υστερεί σε δημιουργία από τα χαφ, ειδικά απέναντι σε κατώτερους αντιπάλους, αλλά το ματς αυτό θα πάει στις μονομαχίες και θα είναι μοιρασμένο στο χώρο του κέντρου και πιθανότατα οι Γάλλοι θα κληθούν να διαχειριστούν περισσότερο τη μπάλα στην κατοχή τους. Ερωτήματα που τίθενται προς την πλευρά της Αργεντινής είναι, αν η άμυνα της θα καταφέρει να κρατήσει την τριπλέτα Γκριεζμάν – Εμπαπέ –Ντέμπελε? Και αν ο τερματοφύλακας Αρμάνι μπορεί να σταθεί σε αυτό , το κορυφαίο, επίπεδο? Από εκεί και πέρα, ο Μέσι δεν πρέπει να πάει πάνω στον Καντέ, αλλά να τραβηχτεί στα άκρα και να κλείνει στην περιοχή. Στον άξονα, πάνω στον Καντέ, θεωρώ ότι πρέπει να παίξει ο Ντι Μαρία, διαθέτει τα τρεξίματα, την εμπειρία και την ορμή να μπει κάθετα στην αντίπαλη περιοχή. Θα απασχολήσει τον Καντέ και θα τον περιορίσει από το να δίνει την 1η πάσα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού για τους Γάλλους. Στην άμυνα ίσως πρέπει να πάει με 5αδα η Αργεντινή γιατί δε βλέπω με ποιο τρόπο ο Τραλιαφίκο θα κρατήσει τον Εμπαπέ, για παράδειγμα. Χρειάζεται να πάει βαθιά στην τακτική η Αργεντινή για να ανταπεξέλθει σε αυτό το ματς. Πάντως, το ότι η Αργεντινή έκανε το αναμενόμενο, το αυτονόητο, δηλαδή, κέρδισε τη Νιγηρία και προκρίθηκε από τον όμιλο, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Γιατί συνεχίζει. Τόσο απλά. Η Γερμανία για παράδειγμα δεν το έκανε.  Με όσα μας έχουν δείξει μέχρι τώρα οι ομάδες, φαβορί είναι οι Γάλλοι άλλα ποιος μπορεί να τελειώσει εκ των προτέρων την Αργεντινή του Μέσι?







5ος  όμιλος :


Η Σερβία ήθελε μόνο νίκη απέναντι στη Βραζιλία για να προκριθεί και  μπήκε στο ματς με επιθετικούς προσανατολισμούς, όμως από τα πρώτα λεπτά και χωρίς να φορτσάρουν ιδιαίτερα οι Βραζιλιάνοι έδειξαν την ανωτερότητά τους. Η οποία εξαργυρώθηκε στο 36΄, όταν μετά από εξαιρετική μπαλιά – τρύπα του Κουτίνιο στον Παουλίνιο, ο οποίος έκανε κάθετη κίνηση προς την περιοχή των Σέρβων, ο τελευταίος πρόλαβε την έξοδο του τερματοφύλακα Στοϊκοβιτς και άνοιξε το σκορ. Στο 2ο ημίχρονο οι Σέρβοι μπήκαν δυνατά και άσκησαν πίεση, όμως στο 68΄ μετά από κόρνερ του Νέιμαρ, ο Τιάγκο Σίλβα με κεφαλιά έκανε το 2-0 και το παιχνίδι τελείωσε. Ερωτηματικό η σοβαρότητα του τραυματισμού του Μαρτσέλο, ο οποίος αποχώρησε νωρίς από τον αγώνα.
    Στο ματς Ελβετία – Κόστα Ρίκα, οι Ελβετοί από την αρχή προσπάθησαν να ελέγξουν το παιχνίδι ρίχνοντας το ρυθμό. Η Κόστα Ρίκα μπήκε καλύτερα στον αγώνα είχε ευκαιρίες και δύο δοκάρια, αλλά κόντρα στη ροή του αγώνα οι Ελβετοί σκόραραν με τον Τζεμαϊλί και πήγαν προηγούμενοι στο ημίχρονο. Στο 2ο μέρος και με τη συμπλήρωση του 10λεπτου οι Κοσταρικανοί ισοφάρισαν το ματς και οι Ελβετοί άρχισαν να έχουν και πάλι το νου τους στο άλλο παιχνίδι του ομίλου. Όταν ξεκαθάρισε η νίκη της Βραζιλίας το παιχνίδι άνοιξε και είχαμε άλλα δύο γκολ για το τελικό 2-2.   Πέρασαν ως 2οι οι Ελβετοί.





6ος  όμιλος :

Το Μεξικό παρουσιάστηκε αγνώριστο και εγκλωβισμένο στις φοβίες του. Δεν ήταν πνευματικά έτοιμο να ελέγξει έναν αγώνα – τελικό και να φύγει από το γήπεδο με το αποτέλεσμα που ήθελε. Με αυτοπεποίθηση οι Σουηδοί καθάρισαν εύκολα το ματς σημειώνοντας τρία γκολ στο 2ο ημίχρονο. Οι Σκανδιναβοί ήξεραν τη ζητούσαν στο παιχνίδι, ήταν καλά οργανωμένοι αμυντικά και ήταν μαχητικοί, έμπαιναν με αυτοπεποίθηση σε κάθε διεκδίκηση της μπάλας και έβγαιναν νικητές σε κάθε μονομαχία, οι Μεξικάνοι έμοιαζαν με «ανθρωπάκια» μπροστά τους. Με απογοήτευσε το Μεξικό που είχε κάνει δύο στιβαρές εμφανίσεις στα πρώτα ματς. Μόλις δέχτηκε το 1ο γκολ κατέρρευσε….  Τελικά, με τη βοήθεια της Νότιας Κορέας και οι Μεξικάνοι πήραν την πρόκριση ως 2οι στον όμιλο.      


        Η Γερμανία για πρώτη φορά αποκλείστηκε από τον όμιλο σε Μουντιάλ. Παρουσίασε όμως μια από τις χειρότερες ομάδες που έχουμε δει από Γερμανούς σε τελική φάση διοργάνωσης. Είχαν 70% κατοχή μπάλας και 26 τελικές, στο χθεσινό ματς,  αλλά από ουσία τίποτα. Ένα τυποποιημένο ποδόσφαιρο χωρίς φαντασία και με παίκτες μικρών δυνατοτήτων, αν εξαιρέσουμε τους Χούμελς και Κρόος. Πολύ λίγος ο Οζίλ και αργός ο Κεντίρα στον άξονα.  Αδιανόητο να παίζει ο αργός και άμπαλος Μίλλερ εξτρεμ.  Ελαφρέων βαρών αποδείχτηκαν παίκτες όπως ο Ρόις, ο Ντράξλερ και ο Κίμιχ. Λίγος για φορ μεγάλης ομάδας ο Βέρνερ και ξεπερασμένος ο γέρο – Μάριο Γκόμεζ. Από το 1ο ματς με το Μεξικό φάνηκε ότι η φετινή Γερμανία δεν πατάει καλά, όταν οι Μεξικάνοι τους χτύπησαν στην ταχύτητα και που αν ήταν προσεκτικοί στην τελική προσπάθεια θα είχαμε διασυρμό. Πήραν με ανατροπή τη Σουηδία στο 2ο ματς με γκολ στο τέλος, αλλά αποδείχτηκε ότι η κατάσταση δε σωζόταν και ότι η ομάδα είναι περιορισμένων δυνατοτήτων.
Οι Κορεάτες έπαιξαν για τους εαυτούς τους και έκαναν λίγες φάσεις στο ματς αλλά επέδειξαν πάθος. Δικαιώθηκαν στο τέλος με δύο γκολ και μια περήφανη νίκη, αποχαιρετώντας τη διοργάνωση με ψηλά το κεφάλι.




Τα ζευγάρια που προέκυψαν:



Σουηδία – Ελβετία :  Οι Σουηδοί στάθηκαν καλά στον όμιλο και ας λύγισαν στο τέλος από τη Γερμανία. Μην ξεχνάμε ότι θα είχαν καθαρίσει το ματς αν δινόταν το καθαρό πέναλντι στον Μπέργκ. Απέναντι στο Μεξικό, σε ματς – τελικό, ήταν εντυπωσιακοί και πήραν πρόκριση και πρωτιά. Μια ομάδα με δεμένη άμυνα, με τον Γκράγκβιστ να δεσπόζει,  με καλούς πλάγιους μπακ που και αμυντικά είναι στιβαροί, αλλά και ξέρουν μπάλα για τις προωθήσεις τους, με χαφ που τρέχουν αλλά και γρήγορους πλάγιους και τον Μπέργκ στην επίθεση που κάνει πολύ καλό τουρνουά και ας μην έχει σκοράρει ακόμα.
Οι Ελβετοί είναι η 6η ομάδα στην κατάταξη της FIFA και πρέπει να το δικαιολογήσουν απέναντι στους Σουηδούς παίρνοντας την πρόκριση. Ομάδα που είναι χρόνια μαζί και έχει ομοιογένεια. Παίζει συγκεκριμένο ποδόσφαιρο και υπάρχουν σωστά κατανεμημένοι ρόλοι. Κυνική που κοιτάει πρώτα απ’ όλα το αποτέλεσμα.Είναι καλά δουλεμένη ομάδα και αυτό φάνηκε και στα παιχνίδια στον όμιλο, ειδικά σε αυτό απέναντι στους Σέρβους, που έκρινε την πρόκριση.  Διαθέτει εμπειρία αφού είναι παρόν σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια. Δίνει βάση στην άμυνα και επιδιώκει να χτυπήσει στο ανοιχτό γήπεδο. Βλέπω μοιρασμένες πιθανότητες πρόκρισης, αν και προτιμώ τους Σουηδούς. Έχουν κουράσει οι Ελβετοί.



Βραζιλία – Μεξικό :   Όλο το παιχνίδι της Βραζιλίας περνάει από τα πόδια του Κουτίνιο, είναι ο κινητήριος μοχλός και ο ηγέτης αυτής της ομάδας. Εκτός τόπου και χρόνου ο Νέιμαρ, λίγος ο φορ Ζέσους. Καλός ο Γουϊλαν και πολύ σωστοί τακτικά οι Καζιμίρο και Παουλίνιο. Στην άμυνα δείχνει να έχουν δέσει και στέκονται καλά μέχρι τώρα οι Τιάγκο Σίλβα και Μιράντα. Η Βραζιλία παίζει με ταχύτητα καθώς διαθέτει ελαφριούς παίκτες στην επίθεση της, που ξεγλιστράνε, με γρήγορες εναλλαγές της μπάλας και ντρίμπλες. Είναι ευχάριστο να την παρακολουθείς. Στα νοκ άουτ ματς όμως μετράει η στιβαρότητα και η προσωπικότητα. Θα δούμε αν αυτή η έκδοση της Βραζιλίας τη διαθέτει.
Το Μεξικό με απογοήτευσε στο ματς με τη Σουηδία, κυρίως λόγω του ότι κατέρρευσε μετά το γκολ που δέχτηκε. Δείχνει ελλειποβαρής ομάδα. Δίχως το μέταλλο για να επιβληθεί σε παιχνίδια δίχως αύριο. Στα δύο πρώτα ματς και ειδικά σε αυτό κόντρα στους Γερμανούς, εντυπωσίασε με την τακτική του και την ταχύτητα που έβγαιναν στην κόντρα επίθεση. Θα δούμε πιο Μεξικό θα εμφανιστεί κόντρα στους Βραζιλιάνους.
Πιστεύω η Βραζιλία εύκολα η δύσκολα θα πάρει την πρόκριση. Πάντα ξεπερνάει το εμπόδιο του Μεξικού.










7ος  όμιλος :


Βέλγιο και Αγγλία έπαιζαν την πρωτιά στον όμιλο, παρόλα αυτά παρατάχθηκαν με πολλές αλλαγές στις αρχικές 11αδες τους, με 9 οι Βέλγοι και με 8 οι Άγγλοι. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ χρησιμοποίησε 21 παίκτες στα τρία ματς του ομίλου, μόνο οι αναπληρωματικοί τερματοφύλακες δεν έπαιξαν. Τελικά οι Βέλγοι, με καταπληκτικό γκολ του Γιανουζάι, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα κινητικός και ορεξάτος στον αγώνα, πήραν τη νίκη και την 1η θέση. Μετά το γκολ στο 51΄ οι παίκτες του Σάουθγκέιτ έβγαλαν αντίδραση αλλά ο Ράσφορντ έχασε τη μεγαλύτερη τους ευκαιρία για την ισοφάριση. Στα τελευταία λεπτά οι Βέλγοι είχαν και αυτοί ευκαιρίες για να διευρύνουν το σκορ. Εκτιμάται ότι οι Άγγλοι με τη 2η θέση είναι η ευνοημένοι της υπόθεσης καθότι, θεωρητικά, έχουν πιο βατό δρόμο στη συνέχεια. Όλα αυτά όμως αποδεικνύονται μέσα στο γήπεδο και πέρα από τα όσα κολακευτικά γράφονται για την Αγγλία, ας μην παραβλέπουμε ότι δέχθηκε γκολ και στα τρία παιχνίδια του ομίλου και από αδύναμους σχετικά αντιπάλους.
      Στο άλλο ματς, η Τυνησία ήταν σαφώς ανώτερη από τον  Παναμά, ο οποίος όμως προηγήθηκε στο 33΄ και πήγε μπροστά στο σκορ στην ανάπαυλα του ημιχρόνου. Η Τυνησία στο 2ο μέρος κεφαλαιοποίησε την ανωτερότητα της και οδηγούμενη από τον εξαιρετικό Χαζρί, που είχε την ασίστ στο 1ο γκολ και πέτυχε το 2ο, έφτασε στη νίκη, την 1η σε Μουντιάλ μετά από 40 χρόνια !!!  Ο Παναμάς είναι ευχαριστημένος που πήρε μέρος στη γιορτή. Ο Χαζρί είναι παίκτης που θα ταίριαζε στο ποδόσφαιρό μας και θα έκανε τη διαφορά, ένα παλιάς κοπής 10αρι.





8ος  όμιλος :


   Η Κολομβία απέδειξε ότι ήταν η καλύτερη ομάδα του ομίλου, παρά την ατυχία της στον εναρκτήριο αγώνα. Με γκολ και πάλι του κεντρικού αμυντικού Γέρι Μίνα κέρδισε την πολύ καλή Σενεγάλη και προκρίθηκε ως πρώτη. Οι Αφρικανοί αποκλείστηκαν παρότι ισοβάθμησαν με την Ιαπωνία στους 4 βαθμούς και είχαν τον ίδιο συντελεστή στα γκολ, με 4-4. Είχαν όμως δύο κίτρινες κάρτες περισσότερες από τους Ιάπωνες, 6 έναντι 4 και με το νέο κανονισμό της FIFA αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση. Η Σενεγάλη μέχρι τα μέσα του 2ου ημιχρόνου έλεγχε το ματς και το είχε στο 0-0, σκορ που της έδινε την πρόκριση. Η Κολομβία, παρά το σοκ της αποχώρησης λόγω τραυματισμού του Χάμες μόλις στο 30΄ , άρχισε να πιέζει και να ψάχνει το γκολ. Το κατάφερε με την κεφαλιά του Μίνα μετά από εκτέλεση κόρνερ στο 74΄ . Από εκεί και μετά η Σενεγάλη  βγήκε μπροστά και έψαξε την ισοφάριση, αλλά ο Οσπίνα ήταν Κέρβερος και είδαμε, για μια ακόμη φορά,  ότι οι λατινοαμερικάνοι ξέρουν να παίζουν άμυνα και είναι «μανούλες» στο να κάνουν καθυστερήσεις και να κόβουν το ρυθμό.  Δίκαια 1η η Κολομβία, άξιζε να περάσει η Σενεγάλη.
   Στο  παιχνίδι της Ιαπωνίας με την αποκλεισμένη Πολωνία, είδαμε τους Πολωνούς να μπαίνουν αποφασισμένοι στο γήπεδο και να κυνηγάνε τη νίκη. Ήταν ανώτεροι από τους Ιάπωνες και πέρα του γκολ από στημένη φάση στο 59΄ είχαν και άλλες ευκαιρίες για να διευρύνουν τη νίκη τους, παρότι ο Λεβαντόφσκι ήταν και πάλι επιεικώς μέτριος.  Πάντως, υπήρξαν έντονες αποδοκιμασίες από την εξέδρα και προκάλεσε άσχημη εντύπωση η συμπεριφορά των δύο ομάδων στο τελευταίο 10λεπτο. Οι Ιάπωνες γνωρίζοντας το σκορ στο άλλο ματς και ότι προκρίνονται αν δεν αλλάξουν τα αποτελέσματα, έκαναν καθυστερήσεις, παίζοντας πασούλες έξω από την περιοχή τους, με τους Πολωνούς να βολεύονται και αυτοί με τη νίκη τους και να μην πιέζουν. Κυριάρχησε η σκοπιμότητα. 



Τα ζευγάρια που προέκυψαν:



Βέλγιο – Ιαπωνία :  Το Βέλγιο, με την μέχρι τώρα παρουσία του, δείχνει μια από τις ποιοτικότερες ομάδες στη διοργάνωση. Διαθέτει παίκτες που μπορούν να επιτεθούν και να διασπάσουν κάθε άμυνα είτε από τα άκρα, είτε από τον άξονα. Και φυσικά στην επίθεση έχουν το «θωρηκτό» Λουκάκου. Έπαιξαν βέβαια με αδύναμους αντιπάλους και μένει να δούμε αν το αργό κέντρο άμυνας τους μπορεί να ανταπεξέλθει στις κόντρα επιθέσεις ποιοτικών ποδοσφαιριστών. Επίσης ζήτημα προκύπτει με «το βάρος της φανέλας» του
και πως θα αντιμετωπίσουν ένα αντίπαλο με παράδοση σε Μουντιάλ, όπως η Βραζιλία που είναι πιθανό να βρουν απέναντι τους στους «8». Πως θα διαχειριστούν την πίεση?  Η Ιαπωνία έδειξε καλά στοιχεία πλην του τελευταίου παιχνιδιού στον όμιλο. Είναι μια συγκροτημένη ομάδα με συνοχή. Διαθέτει κάποιους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές όπως ο εξτρεμ Ινούι και ο φορ Οσάκο και οι περισσότεροι παίκτες της παίζουν σε ευρωπαϊκούς συλλόγους και δε στερούνται εμπειρίας.  Πιστεύω ότι υπάρχει ποιοτική διαφορά υπέρ του Βελγίου.
                                 

Κολομβία – Αγγλία :  Πολύ ενδιαφέρον αγώνας, στον οποίο συγκρούονται δύο διαφορετικές σχολές ποδοσφαίρου. Όπλο των Άγγλων, παραδοσιακά, αποτελεί ο γρήγορος ρυθμός και η δύναμη στις μονομαχίες. Οι λατινοαμερικάνοι παίζουν με τη μπάλα κάτω, επιδιώκουν να ελέγξουν το ρυθμό και έχουν σκληράδα στο παιχνίδι τους. Η Αγγλία έχει τον Κέιν που είναι μεγάλος φορ, αλλά οι χαφ της δεν μπορούν να τον τροφοδοτήσουν σωστά. Σημαντικό για την Κολομβία το αν θα προλάβει να αγωνιστεί ο Χάμες, αν και ο Κιντέρος κάνει εξαιρετικό τουρνουά. Διαπιστώνω κενά στην Αγγλική άμυνα παρά το σύστημα με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Αποκάλυψη μέχρι τώρα ο Λόφτους – Τσικ στα χαφ. Ερωτηματικό για την Κολομβία το αν θα μπορέσουν οι νεαροί Μίνα και Ντάβινσον Σάντσεζ να σταματήσουν τον Κέιν. Και αν επιτέλους θα ξεμπλοκάρει ο Φαλκάο και θα βρει το γκολ. Η Αγγλία βρίσκεται σε θετικό timing, η Κολομβία μετά την ήττα στο 1ο ματς, έδειξε χαρακτήρα. Λόγω φανέλας φαβορί η Αγγλία, αλλά λόγω μπάλας, δίνω προβάδισμα στην Κολομβία για την πρόκριση.




        Το Μουντιάλ, ουσιαστικά, ξεκινάει το Σάββατο. Μπαίνουμε στα ματς δίχως αύριο, όπου το παραμικρό λάθος δε συγχωρείται. Εδώ παίζει σημαντικό βαθμό το μέταλλο της κάθε ομάδας και η προσωπικότητα των παικτών. Εδώ ξεχωρίζουν οι ηγέτες. Θα παρακολουθήσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα παιχνίδια και θα τα αναλύσουμε. Προγνωστικά δε χωράνε. Περιμένω προκρίσεις στις λεπτομέρειες και ματς να οδηγούνται στην παράταση και τα πέναλντι. Πολύ δυνατό το ξεκίνημα το Σάββατο…..




                                                                                                                      SAM

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Μουντιάλ 2018 - Ρωσία….η 2η αγωνιστική των ομίλων






     Έγινε και η 2η αγωνιστική των ομίλων. Κάποιες ομάδες εξασφάλισαν την πρόκρισή τους, κάποιες αποκλείστηκαν και σε κάποιους ομίλους τα πράγματα παραμένουν μπερδεμένα και θα ξεκαθαρίσουν την τελευταία αγωνιστική. Το σημαντικότερο παιχνίδι αυτής της αγωνιστικής, αυτό που άφησε τον μεγαλύτερο απόηχο ήταν το 3-0 της Κροατίας επί της απογοητευτικής Αργεντινής, το οποίο και θα αναλύσουμε ενδελεχώς. Από εκεί και πέρα  η Ρωσία συνέχισε τις υψηλές πτήσεις της, η Ισπανία και η Πορτογαλία πήραν κυνικές νίκες με 1-0, η Γαλλία παρουσιάστηκε βελτιωμένη, η Βραζιλία κέρδισε με 2 γκολ στις καθυστερήσεις του αγώνα, η Γερμανία πέτυχε τη μεγάλη ανατροπή στο τελευταίο λεπτό του αγώνα με τους Σουηδούς, Αγγλία και Βέλγιο έκαναν επίδειξη δύναμης και τέλος επιβλητική νίκη και εμφάνιση της Κολομβίας κόντρα στην Πολωνία.
Πάμε να δούμε έναν – έναν τους ομίλους….



1ος  όμιλος :

    Η Ρωσία συνέχισε τις καλές εμφανίσεις της. Μπήκε δυνατά στο ματς με την Αίγυπτο και ήταν προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση του Σαλάχ, που αυτή τη φορά ξεκίνησε βασικός. Με ένα ξέσπασμα στις αρχές του 2ου ημιχρόνου, οι Ρώσοι πέτυχαν 3 γκολ σε 15 λεπτά και καθάρισαν το ματς.  Ο Σαλάχ προσπάθησε αλλά ήταν εμφανώς επηρεασμένος από τον τραυματισμό του, κατάφερε πάντως να σκοράρει με πέναλντι και να μειώσει το σκορ σε 3-1. Το ματς είχε ρυθμό και ήταν ανοιχτό και ειδικά μετά τη μείωση του σκορ πήρε μια άγρια ομορφιά, με τη μπάλα να πάει πάνω – κάτω. Οι Ρώσοι είχαν και πάλι φρεσκάδα και τρεξίματα στο παιχνίδι τους και μέχρι τώρα έχουν εντυπωσιάσει. Αυτή τη φορά έπαιξαν με φορ – πύργο στην επίθεσή τους, τον ύψους 196 εκ. Αρτεμ Τζιούμπα. Εξασφάλισαν την πρόκριση και θα παίξουν την πρωτιά στον όμιλο στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής με την Ουρουγουάη.

     Μια  Ουρουγουάη που με γκολ του Σουάρεζ  επικράτησε με το «φτωχό» 1-0 της Σαουδικής Αραβίας και εξασφάλισε και αυτή με τη σειρά της την πρόκριση. Οι Λατινοαμερικάνοι πήγαν το ματς σε αργό τέμπο προσέχοντας την άμυνα τους και αποφεύγοντας να επιτεθούν με πολλούς παίκτες έχοντας κυρίως το νου τους στα μετόπισθεν. Οι Σαουδάραβες στάθηκαν καλά. Διαθέτουν παίκτες που ξέρουν μπάλα, είναι γρήγοροι και ελαφριοί αλλά δε μπορούν να δημιουργήσουν επιθετικά, να συνδυαστούν τακτικά και να φτιάξουν φάσεις. Δεν απείλησαν σχεδόν καθόλου και σχετικά άνετα η Ουρουγουάη πήρε τη νίκη.  






2ος  όμιλος :  

Στο Πορτογαλία – Μαρόκο, οι Ίβηρες προηγήθηκαν νωρίς στο ματς, μόλις στο 4΄ , με γκολ του CR7  και κατόπιν, βασιζόμενη στην τακτική του Φερνάντο Σάντος και με κορυφαίους τους Σέντρικ και Ρούι Πατρίτσιο κράτησαν τη νίκη. Μπαλαδόρικη ομάδα το Μαρόκο, άσκησε πίεση, δημιούργησε φάσεις, μερικές εκ των οποίων κλασικές ευκαιρίες αλλά δε διέθετε τον «εκτελεστή», τον παίκτη που θα στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Έπαιξε μπάλα και παρήγαγε ποδόσφαιρό, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και άδικη την ήττα του, αλλά στο ποδόσφαιρο αυτό που μετράει είναι το γκολ και χωρίς αυτό κανείς δεν κερδίζει. 

    Στο άλλο παιχνίδι, η Ισπανία δεν ήταν καλή. Είχε μια ανούσια κατοχή αλλά δεν δημιουργούσε φάσεις ούτε έπαιζε με ταχύτητα. Το Ιράν είχε τα τρεξίματα και έβγαλε την απαραίτητη σκληράδα καθώς και το αγωνιστικό θράσος για να κοντράρει τους Ισπανούς. Δημιούργησαν φάσεις οι Ιρανοί και σίγουρα άξιζαν ένα γκολ. Χαρακτηριστικό του ματς η ποδιά του Αμίρι στον Πικέ !  Στο 1ο ημίχρονο αν και οι Ισπανοί είχαν την κατοχή, σε ποσοστό πάνω από 70%, απείλησαν μόνο 2-3 φορές την καλά οργανωμένη και με συνοχή άμυνα των Ιρανών. Στο δεύτερο ημίχρονο πήραν μέτρα στο γήπεδο οι δύο πλάγιοι μπακ, Άλμπα και Καρβαχάλ, ανέβηκαν και δημιουργούσαν υπεράριθμα και έτσι βγήκαν φάσεις και η πίεση έγινε ασφυκτική. Παράλληλα όμως βρήκαν χώρους και οι επιθετικοί του Ιράν και απείλησαν στην κόντρα. Δημιούργησαν και έχασαν ευκαιρίες με τον Ανσαριφάντ και τον Ταρέμι.  Δεν έπεισαν λοιπόν οι Ισπανοί, πήραν όμως τη νίκη με ένα τυχερό γκολ, με τη μπάλα να κοντράρει στο γόνατο του Ντιέγκο Κόστα και να καταλήγει στα δίχτυα. Έτσι έγιναν φαβορί για την πρόκριση αφού την τελευταία αγωνιστική παίζουν κόντρα στο ήδη αποκλεισμένο Μαρόκο. Το δε Ιράν θα διεκδικήσει τις όποιες ελπίδες του κόντρα στην Πορτογαλία, σε ένα ματς που θέλει μόνο νίκη για να πάρει την πρόκριση απέναντι στην ομάδα του Κριστιάνο. Προσωπικά δεν το ξεγράφω !





3ος  όμιλος :

   Η Γαλλία πήρε τη νίκη που χρειαζόταν και εξασφάλισε την πρόκριση στα νοκ άουτ.. Έπαιξε έξυπνα και προσεκτικά στην άμυνα. Στο 1ο ημίχρονο οι Γάλλοι είχαν την κατοχή και κέρδιζαν τις μονομαχίες στο χώρο του κέντρου.  Εκεί γύρω στο 15 δημιούργησαν 3-4 σερί ευκαιρίες χωρίς να καταφέρουν να σκοράρουν. Αυτό το πέτυχαν στο 34΄ με τον Μ’ Μπαππέ και ήταν αρκετό για να τους δώσει τη νίκη. Το Περού προσπάθησε για την ισοφάριση στο 2ο ημίχρονο και είχε και δοκάρι στο 50΄ σε σουτ του Ακίνο. Πρωταγωνιστής για τη Γαλλία ο Καντέ που ήταν παντού στο γήπεδο και έκανε τη διαφορά. Καλός και ο σκόρερ Μ’ Μπαππέ. Για το Περού, διακρίθηκε και πάλι η δεξιά του πλευρά, με τους Αντβινκούλα και Καρίγιο.  Έπαιξε ποδόσφαιρο το Περού και δεν ήταν για να αποκλειστεί. Δεν έδειξαν καλύτερες ομάδες η Δανία και η Αυστραλία.


   Δανία και  Αυστραλία στο μεταξύ τους ματς μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις. Το ματς είχε ρυθμό, με τους Δανούς να έχουν τη κατοχή και οι Αυστραλοί να ψάχνουν την κόντρα επίθεση. Οι Δανοί έγιναν φαβορί για την πρόκριση με τους Αυστραλούς να διατηρούν κάποιες ελπίδες ακόμα. Στο ματς, η Δανία μπήκε δυνατά και προηγήθηκε νωρίς με γκολάρα του Έρικσεν. Είχε και άλλες φάσεις στο 1ο μέρος αλλά τελικά ισοφαρίστηκε στο 37΄ με πέναλντι. Στο 2ο ημίχρονο και όσο ο χρόνος κυλούσε, οι Αυστραλοί ήταν αυτοί που κυνήγησαν τη νίκη και είχαν τις ευκαιρίες να την πάρουν. Δεν τα κατάφεραν….Η Αυστραλία δε διαθέτει τον παίκτη που να έχει το εύκολο γκολ και ποντάρει στα στημένα για να σκοράρει. Είδα ότι η Δανία ανεβάζει πολύ ψηλά την άμυνα της και με καλό αντίπαλο θα το πληρώσει.








4ος  όμιλος :

Η Αργεντινή του Μέσι ήταν τραγική και έγινε έρμαιο στις ορέξεις του Ράκιτιτς, του Μόντριτς και της παρέας τους. Με έναν αστείο προπονητή στον πάγκο, αστείος ακόμα και ως εμφάνιση και ως παρουσία. Ένας προπονητής που δεν ήξερε, όχι μόνο τη θέλει να παίξει, αλλά και να βάλει τους παίκτες στις θέσεις τους. Πέραν αυτού, ο Μέσι λύγισε από το άγχος. Ήταν άφαντος στο ματς και ακούμπησε ελάχιστες φορές τη μπάλα. Έβλεπε ότι οι συμπαίκτες του δε μπορούσαν να φέρουν τη μπάλα στην επίθεση και δε γύρναγε πιο πίσω να βοηθήσει, να πάρει μπάλα και να φτιάξει παιχνίδι. Μετά το 1ο γκολ – δώρο του Καμπαγιέρο που δέχτηκε η Αργεντινή, οι παίκτες της κατέρρευσαν και δε μπορούσαν να αλλάξουν 2η πάσα. Οι Κροάτες καλά οργανωμένοι και με πλάνο, με σχέδιο στο παιχνίδι τους. Ήξεραν πότε να πιέσουν, πότε να κρατήσουν μπάλα, πότε να κλείσουν χώρους και πότε να ξεχυθούν στην κόντρα, Δυσκόλεψαν τους Αργεντινούς να κατεβάσουν τη μπάλα και απέκοψαν από το παιχνίδι τους Μέσι και Αγκουέρο. Ο Μόντριτς, έχω ξαναγράψει, είναι ο καλύτερος χαφ στον κόσμο τα τελευταία χρόνια και κατεύθυνε μαεστρικά τους συμπαίκτες του. Τεράστιο ματς έκανε και ο Ράκιτιτς σε ρόλο αμυντικού χαφ, έδειξε φρέσκος, με τρεξίματα και ταχύτητα. Με πατήματα στην αντίπαλη περιοχή, αφού σκόραρε μάλιστα! Οι Κροάτες διαθέτουν οργανωμένη άμυνα από έμπειρους παίκτες, μπαλαδόρους χαφ με προσωπικότητα και επιθετικούς πιστούς στην τακτική του συνόλου, αφού τρέχουν και πρεσάρουν, αλλά και με ικανότητα στο γκολ, στο σκοράρισμα.
Η τωρινή ομάδα της Αργεντινής δε διαθέτει χαφ που να μπορούν να παίξουν κάθετα και να φέρουν τη μπάλα κοντά στην αντίπαλη περιοχή στον Μέσι, χωρίς αυτός να χρειάζεται να κάνει πολλά μέτρα γυρνώντας πίσω για να πάρει μπάλα. Επίσης δε διαθέτει πλάγιους παίκτες. Χρόνια τώρα. Το Αργεντίνικό ποδόσφαιρο δε βγάζει πλάγια μπακ και εξτρέμ πρώτης γραμμής. Χρειάζεται να πάμε χρόνια πίσω για να βρούμε τοπ παίκτη σε αυτές τις θέσεις. Έτσι και η τωρινή ομάδα έχει μηδαμινή ανάπτυξη από τα άκρα. Παίκτες που δεν έχουν το ένας με έναν και που δε μπουκάρουν, δεν πατάνε στην αντίπαλη περιοχή, δε σκοράρουν. Ελαφριών βαρών. Χαμηλών κυβικών. Παίκτες που δε μπορούν να αλλάξουν δεύτερη πάσα, που τα χάνουν και πελαγώνουν μόλις βρεθούν πίσω στο σκορ. Τους έκανε το χατίρι η Νιγηρία και έχουν ακόμα ελπίδες πρόκρισης. Θα μπορέσουν να επιβληθούν όμως στους Αφρικανούς? Δύσκολο το βλέπω, εκτός αν τους πάρει ο Μέσι μόνος του…..

                               

    Οι Νιγηριανοί κέρδισαν τους ξυλοκόπους και πρέπει να χάσουν από τους Αργεντινούς για να αποκλειστούν. Στο 1ο ημίχρονο οι Νιγηριανοί είχαν την κατοχή αλλά δεν έβγαλαν φάση, εν αντιθέσει με τους Ισλανδους που είχαν 4 σουτ στην αντίπαλη εστία. Στο 2ο ημίχρονο η Νιγηρία μπήκε διαφορετικά και πιο αποφασισμένη. Έφτιαξε φάσεις και πέτυχε δύο γκολ με τον Αχμεντ Μουσα, ο οποίος είχε και δοκάρι. Οι Ισλανδοί έχασαν και πεναλντι στο 82΄ με τον Σινγκουρτσον. Και πάλι όμως δεν έδειξαν τίποτα πέραν από το πάθος και τα τρεξίματα. Η Νιγηρία διαθέτει καλούς παίκτες αλλά βγάζει μια επιπολαιότητα στις ενέργειές της και ειδικά στην τελική προσπάθεια.  Έχουν ελπίδες πρόκρισης ακόμα και οι Ισλανδοί αν κερδίσουν στο τελευταίο ματς τους Κροάτες και θα  παίξει μεγάλο ρόλο η διαφορά τερμάτων σε κάθε αποτέλεσμα, πλην νίκης των Νιγηριανών επί της Αργεντινής.








5ος  όμιλος :

Η Σερβία προηγήθηκε μόλις στο 5ο λεπτό με τον Μίτροβιτς. (Μου αρέσει όπως παίζει με πλάτη τη θέση του φορ ο Μίτροβιτς). Η Ελβετία μετά το 15ο λεπτό πήρε τα ηνία του αγώνα και έφτιαξε φάσεις, αλλά και οι Σέρβοι έβγαιναν στην κόντρα ψάχνοντας το 2ο γκολ για να καθαρίσουν το ματς, αλλά ήταν επιπόλαιοι στην τελική προσπάθεια. Στο 2ο ημίχρονο η Ελβετία ήταν εξαιρετική και σαφώς ανώτερη. Ισοφάρισε με ωραίο σουτ του Τσάκα και πήρε τη νίκη στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Σακίρι που έφυγε κάτω από τη σέντρα κόντρα στον υψηλόσωμο Τόσιτς και τους υπόλοιπους παίκτες των Σέρβων να μην είναι πουθενά. Τρομερό λάθος σε αυτό το χρονικό σημείο ενός κρίσιμου ματς. Οι Σέρβοι προσπάθησαν να κλέψουν το ματς και την πάτησαν. Οι Ελβετοί απέδειξαν ότι διαθέτουν δεμένη ομάδα, με ομοιογένεια  που είναι χρόνια μαζί. Τελευταία αγωνιστική η Ελβετία παίζει κόντρα στην αποκλεισμένη Κόστα Ρίκα και η Σερβία θα σφαχτεί με τη Βραζιλία για την πρόκριση.

     Μια Βραζιλία  που λυτρώθηκε στις καθυστερήσεις του ματς με την μαχητική Κόστα Ρίκα. Πετυχαίνοντας μάλιστα 2 γκολ με τους Κουτίνιο και Νέιμαρ. Έδειξε κουρασμένη στο τέλος η Κόστα Ρίκα και κλείστηκε μες την περιοχή της περιμένοντας το μοιραίο. Δεν έπεισε και πάλι η Βραζιλία αν και στο 2ο ημίχρονο έκανε πάρα πολλά σουτ προς την αντίπαλη εστία. Με σκληρό παιχνίδι και ξύλο η Κόστα Ρίκα σταμάτησε τους Βραζιλιάνους. Διαθέτει γρήγορους παίκτες η Βραζιλία και ταχύτητα στην ανάπτυξή της. Είναι ευχάριστο να τη βλέπεις, με τις ντρίμπλες και τα μπασίματα από Νέιμαρ, Γουϊλαν, Κουτίνιο και τα ανεβάσματα των Μαρτσέλο και Μόουζες. Ηγέτης αυτής της ομάδας φαίνεται να είναι ο  Κουτίνιο ! Θα είναι δύσκολο το ματς της τελευταίας αγωνιστικής κόντρα στους Σέρβους που θα κρίνει την πρόκριση ….





6ος  όμιλος :

Το Μεξικό αυτή τη φορά δεν έπαιξε πίσω από τη μπάλα όπως κόντρα στους Γερμανούς αλλά μπήκε στο γήπεδο και πήρε τα ηνία του αγώνα, είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού. Μπήκε κάπως σκληρά η Κορέα αλλά μετά το γκολ του Κάρλος Βέλα με πέναλντι οι Μεξικάνοι έριξαν μεν το ρυθμό, για να κόψουν και το σκληρό παιχνίδι του αντιπάλου,  αλλά συνέχισαν να έχουν την κατοχή και να ψάχνουν τους διαδρόμους για το 2ο γκολ με υπομονή και κυκλοφορία της μπάλας. Η Νότια Κορέα βρήκε κάποιες φάσεις μες το ματς αλλά δεν μπόρεσε να τις αξιοποιήσει. Με το γκολ του Τσιτσαρίτο στο 66΄ το Μεξικό «κλείδωσε» το ματς. Το μόνο που κατάφερε η Κορέα, ήταν να μειώσει το σκορ στις καθυστερήσεις με άπιαστο σουτ του Σον της Τότεναμ.   

        Στο άλλο ματς οι Γερμανοί είχαν 70% κατοχή και έβγαζαν φάσεις, ήταν σαφώς η ανώτερη ομάδα στο γήπεδο, αλλά οι Σουηδοί με τον Τοϊβόνεν βρήκαν το γκολ και είχαν και μία ακόμα κλασική ευκαιρία με τον πολύ καλό και χθες Μπεργκ. Οι Γερμανοί πήγαν απογοητευμένοι στα αποδυτήρια στο ημίχρονο και με το ένα πόδι εκτός Μουντιάλ. Όμως στο 2ο παρουσιάστηκαν αποφασισμένοι, βγήκαν στο γήπεδο και έτρωγαν σίδερα. Έκλεισαν τη Σουηδία στα καρέ της, γυρνούσαν τη μπάλα έξω από την περιοχή της και έψαχναν τους διαδρόμους για το γκολ. Κυριολεκτικά σκύλιασαν. Έφτιαξαν σε ένα ακόμα ματς κοντά στις 20 ευκαιρίες. Με όλους τους παίκτες πίσω από τη μπάλα οι Σουηδοί κράτησαν μέχρι λίγο πριν τη λήξη και αν στο 1ο ημίχρονο είχαν 4-5 φάσεις, στο 2ο είναι ζήτημα αν πέρασαν τη σέντρα. Ειδικά στα τελευταία λεπτά, αν και με παίκτη παραπάνω λόγω της αποβολής του Μπόατενγκ στο 82΄ , έμοιαζαν πελαγωμένοι. Ο Μάρκο Ρόις που έχασε τις προηγούμενες μεγάλες διοργανώσεις εξαιτίας τραυματισμών, ισοφάρισε το ματς στο 48΄ και ο Τόνι Κρόος με αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ στο 95΄ έδωσε τη νίκη στους επίμονους Γερμανούς.   Μια νίκη που δίνει άλλον αέρα και ψυχολογία για τη συνέχεια. Το ηθικό στους κόλπους της ομάδας ανεβαίνει και περνάει στο μυαλό των παικτών ότι μπορούν να γυρίσουν κάθε ματς και μια ανώτερη δύναμη τους οδηγεί στις ανατροπές και στις νίκες στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Μια ομάδα refuse to lose .
Ο Τζίμι Ντουρμάζ δικαιολόγησε το γεγονός ότι παρά τα προσόντα του δεν έκανε ανάλογη καριέρα. Το ματς θέλει ένα λεπτό για να λήξει και πάει και κάνει αδικαιολόγητα φάουλ λίγο έξω από την περιοχή, αντί απλά να κλείσει το διάδρομο και να διώξει τη μπάλα. Πλήρης έλλειψη συγκέντρωσης, όπως πάντα πνευματικά ανέτοιμός, εκτός τόπου και χρόνου. Επίσης το σουτ του Κρόος θα μπορούσε άνετα να το βγάλει ο τερματοφύλακας και τεράστιο λάθος που δεν έβαλαν έναν παίκτη στο πίσω δοκάρι οι Σουηδοί, με το κεφάλι θα έβγαζε τη μπάλα.






7ος  όμιλος :

Το Βέλγιο έκανε πάρτυ με την Τυνησία και τη φιλοδώρησε με 5 γκολ.  Ιδιαίτερα κεφάτος ο Αζάρ παρέσυρε όλη την ομάδα. Θωρηκτό ο Λουκάκου πέτυχε άλλα δύο γκολ στο χαλαρό. Έδειξε ομάδα για μεγάλα πράγματα το Βέλγιο, ομάδα με πολύ μπάλα μέσα της. Οι Τυνήσιοι προσπάθησαν να παίξουν μπάλα. Παρότι βρέθηκαν νωρίς πίσω στο σκορ, μείωσαν στο 18΄ με τον Μπρόν και ψάχτηκαν να κάνουν και περαιτέρω ζημιά, με το ματς να παίρνει γρήγορο ρυθμό και ένταση. Άτυχη η Τυνησία με 2 αλλαγές λόγω τραυματισμού πριν το ημίχρονο. Το 2ο γκολ του Λουκάκου στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου και το 2ο του Αζάρ στις αρχές του 2ου , στο 51΄ , καθάρισαν το ματς και από εκεί και μετά οι Βέλγοι έριξαν το τέμπο, πάτησαν φρένο. Παρόλα αυτά δημιούργησαν και πάλι κλασικές ευκαιρίες, ειδικά με την είσοδο του Ματσουαγί που έψαξε μανιασμένα το γκολ και το πέτυχε στις καθυστερήσεις. Διαθέτει παίκτες υψηλής κλάσης το Βέλγιο σε κάθε θέση και ειδικά επιθετικά είναι μια από τις 2-3 καλύτερες ομάδες στη διοργάνωση. Ερωτηματικό αποτελεί η απόδοση του απέναντι στις μεγάλες φανέλες στα νοκ άουτ ματς.


      Το ματς της Η Αγγλίας με τον Παναμά δε χρίζει ιδιαίτερης αναφοράς, με το σκορ να είναι 5-0 στο ημίχρονο και τον προπονητή του Παναμά Ερνάν Γκόμεζ να πάει στον αντίπαλο πάγκο και να παρακαλάει τον Σάουθγκέιτ να κόψει ρυθμό η ομάδα του για να αποφευχθεί ένας ιστορικός διασυρμός. Χακ τρικ ο Χάρι Κέιν και στην κορυφή των σκόρερ της διοργάνωσης ως τώρα, βγήκε νωρίς από το ματς, μόλις στο 60΄.  Καλή κυκλοφορία της μπάλας οι Άγγλοι, με κοντινές πάσες,  που ουσιαστικά μετά το 60΄ δεν έκαναν επιθέσεις. Χρυσός σκόρερ για τον Παναμά ο 37χρονος Φελίπε Μπαλόι, έδωσε χαρά σε μια ολόκληρη χώρα. Δεν προσφέρεται για ουσιαστικά συμπεράσματα το παιχνίδι. Τους Άγγλους θα τους δούμε και θα τους κρίνουμε στα νοκ άουτ, πλέον.






8ος  όμιλος :

   Σε αυτόν τον όμιλο, Σενεγάλη και Ιαπωνία κρατούν το προβάδισμα για την πρόκριση αν και ξεκίνησαν ως αουτσάιντερ. Στο μεταξύ τους ματς είδαμε ρυθμό, τέσσερα γκολ και δύο ομάδες να διεκδικούν μέχρι τέλους τη νίκη, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς να βολεύονται με την ισοπαλία και να μην τα παρατάνε έως το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Υπερείχαν σε σωματικά προσόντα οι Αφρικανοί, με τους Ασιάτες να καλύπτουν αυτό το handicap με το πείσμα και την επιμονή τους σε κάθε διεκδίκηση της μπάλας. Η Σενεγάλη έχει καλούς παίκτες στην άμυνα αν και δεν είναι αμυντικός ο αγωνιστικός της προσανατολισμός. Πέραν του Κουλιμπαλί της Νάπολι μου άρεσε και ο έτερος στόπερ, ο πανύψηλος Σανέ, αλλά και οι δύο πλάγιοι μπακ, ο 19χρονος Ουανγκέ, σκόρερ του 2ου τέρματος και ο επιθετικογεννής  Σαμπαλί . Από την Ιαπωνία ξεχώρισε ο σκόρερ του 1ου και δημιουργός του 2ου γκολ, Τακάσι Ινούι, που έπαιξε στα αριστερά της επίθεσης. Θα γίνει μεγάλη μάχη τελευταία αγωνιστική μεταξύ Σενεγάλης και Κολομβίας για την πρόκριση !


   Στο ματς της Κολομβίας με την Πολωνία οι λατινοαμερικάνοι παρουσιάστηκαν πολύ συγκεντρωμένοι και επικεντρωμένοι στο στόχο τους, αφού την είχαν πατήσει την 1η αγωνιστική με την αποβολή και πέναλντι σε βάρος τους μόλις στο 3ο λεπτό και δεν ήθελαν να αποχαιρετήσουν νωρίς τη διοργάνωση. Καλά οργανωμένη, λοιπόν, η Κολομβία, έκλεισε τους χώρους αποκόβοντας τους επιθετικούς της Πολωνίας, έκανε προσεκτικό παιχνίδι, προσέχοντας να μην γίνει λάθος, πήρε την κατοχή και με υπομονή πίεζε τον αντίπαλο. Στο 1ο ημίχρονο, οι φάσεις ήταν μετρημένες, αλλά στο 40΄ ο Μίνα με κεφαλιά έβαλε μπροστά τους Κολομβιανούς. Στο 2ο μέρος η Κολομβία συνέχισε στο ίδιο τέμπο και έχοντας μπλοκάρει τον Λεβαντόφσκι ανάμεσα σε  2 και 3 αμυντικούς της. Έτσι όσο κυλούσε ο χρόνος και η Πολωνία αναγκάστηκε να ανέβει στο γήπεδο για να ψάξει την ισοφάριση, έτσι η Κολομβία, βρήκε την ευκαιρία και «τρύπησε» τον αργό της άξονα, εκθέτοντας τους Κρικόβιακ, Παζντάν και Μπεντνάρεκ….Χτύπησε από τον άξονα με κάθετες πάσες, με τους Φαλκάο και Κουαρδάδο να εκμεταλλεύονται την ταχύτητα και το ξεπέταγμά τους και να σκοράρουν με άνεση.  Πρώτο γκολ για τον Φαλκάο σε Μουντιάλ στα 32 του,…όπως γράψαμε ήδη, του το χρωστούσε το ποδόσφαιρο! Αν η Κολομβία βγει ζωντανή από τη μάχη της τελευταίας αγωνιστικής κόντρα στη Σενεγάλη, θα αποτελέσει εξαιρετικά δύσκολο αντίπαλο στα νοκ άουτ είτε για το Βέλγιο είτε για την Αγγλία. Η Πολωνία, σκέτη απογοήτευση, χρειάζεται άμεσα ανανέωση….





        Αυτά τα λίγα και πάλι  για τα παιχνίδια της 2ης αγωνιστικής των ομίλων. Την τελευταία αγωνιστική τα 2 ματς κάθε ομίλου διεξάγονται την ίδια ώρα, παρόλο που κάποια είναι αδιάφορα. Υπάρχουν βέβαια και ματς που κρίνεται η πρόκριση, ο θάνατος σου, η ζωή μου…..Πορτογαλία – Ιράν, Νιγηρία – Αργεντινή, Σερβία – Βραζιλία, Μεξικό – Σουηδία και Κολομβία –Σενεγάλη. Θα τα δούμε και θα τα αναλύσουμε…..









                                                                                                                        SAM

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Μουντιάλ 2018 - Ρωσία….η 1η αγωνιστική των ομίλων





Ολοκληρώθηκε η 1η αγωνιστική των ομίλων του Μουντιάλ. Είδαμε όλες τις ομάδες στο πρώτο τους παιχνίδι και βρήκαν κάποια πρώτα συμπεράσματα, με επιφύλαξη βέβαια, καθώς είναι νωρίς ακόμα. Όπως ήδη έχουμε πει, θα υπάρξουν ομάδες που θα φορμαριστούν κατά τη διάρκεια του τουρνουά και παιχνίδι με το παιχνίδι. Θετική εντύπωση μας έκανε η εμφάνιση της Ισπανίας και ας μην κέρδισε, το Περού, η Σενεγάλη και φυσικά το Μεξικό. Στραβοπάτησαν κάποια φαβορί, όπως η Γερμανία, η Βραζιλία και η Αργεντινή. Από παίκτες? Ο CR7 ήταν καταπληκτικός, ο Μεξικανός Λοσάνο, ο Σενεγαλέζος Νιαγκ, ο «φονιάς» Χάρι Κέιν, ο Τσερίσεφ, ο Καρίγιο του Περού ....
Πάμε να δούμε έναν – έναν τους ομίλους….



1ος  όμιλος :


    Εντυπωσιακό ξεκίνημα για την οικοδέσποινα Ρωσία, η οποία στο εναρκτήριο παιχνίδι του Μουντιάλ φιλοδώρησε με μια εντυπωσιακή 5αρα την άμοιρη Σαουδική Αραβία, με τον Πούτιν να κάνει πλάκα στον Σαουδάραβα πρίγκιπα στην εξέδρα. Παρά την ευρεία νίκη της, δεν έδειξε κάτι το ιδιαίτερο η Ρωσία. Είχε μεν τον έλεγχο του ματς αλλά έκανε εύκολα το λάθος στις μεταβιβάσεις και μια καλύτερη αντίπαλος σίγουρα θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί. Έβγαλε πάντως τρεξίματα η Ρωσική ομάδα, σε υψηλό επίπεδο για την εποχή. Πολύ καλή εντύπωση μου έκανε ο Γκολόβιν ! Ταχύτατος, με τεχνική και ξεμαρκαρίσματα. Πέτυχε και γκολ. Θα τον ξαναδούμε.  Στα τελευταία λεπτά η Ρωσία δεν έκοψε ρυθμό και πέτυχε 2 γκολ μετά το 80΄ , διευρύνοντας τη διαφορά. Μπορεί να μετρήσει αυτό σε πιθανές ισοβαθμίες. Αν μη τι άλλο, πήρε ψυχολογία για τη συνέχεια….
     Στο άλλο ματς του ομίλου η Ουρουγουάη επικράτησε, τελικά, της Αιγύπτου έστω και στο παρά ένα. Μια Αίγυπτος, στην οποία ο Κούπερ προτίμησε να προφυλάξει τον Σαλάχ και δεν τον έριξε καθόλου στο ματς. Έτσι, οι «Φαραώ» δεν ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνοι επιθετικά, δεν απείλησαν. Κατά τα άλλα, ο Κούπερ παρουσίασε μια σφιχτή ομάδα, που έκλεισε καλά τους χώρους και είχε σε καλή μέρα τον 29χρονο τερματοφύλακα Ελ Σενάουϊ. Η Ουρουγουάη είχε σε κακή μέρα τον Λουϊς Σουάρεζ ο οποίος έχασε τρεις εξαιρετικές ευκαιρίες και λυτρώθηκε στο τέλος από γκολ με κεφαλιά του σέντερ μπακ Χιμένεζ, μετά από εκτέλεση κόρνερ. Γκοντίν και Χιμένεζ ήταν κυρίαρχοι στην άμυνα και η ομάδα τους δεν απειλήθηκε, ανέβηκε κατακόρυφα στο 2ο ημίχρονο ο Καβάνι, αλλά η ομάδα δεν είχε δημιουργία από το κέντρο, τον άξονα και οι ακραίοι έδωσαν λίγα πράγματα δημιουργικά. Άφησε το μπαστούνι για να πανηγυρίσει το γκολ ο Όσκαρ Ταμπάρες !!!




2ος  όμιλος :  

Το Μαρόκο – Ιράν ήταν ένα κακό παιχνίδι. Χωρίς φάσεις και με πολλά λάθη και φάουλ στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Τυχερό στις καθυστερήσεις το Ιράν που με το αυτογκόλ του Μπουχαντούζ πήρε τη νίκη. Για το Μαρόκο μου άρεσε ο στόπερ Σαϊς, ενώ ο Μπελχαντά έπαιξε πολύ πίσω, δίπλα στον κόφτη και αν και ξεκίνησε καλά το ματς, στη συνέχεια εξαντλήθηκε και στο 2ο ημίχρονο ήταν άφαντος. Ένα καλό σουτ μετά το 80΄ με τον Ζίγιετς είχε στο ματς. Το Ιράν με τους τρεις «Έλληνες» στην 11αδα, λίγα πράγματα. Ήταν τυχερό στο τέλος και πήρε μια νίκη γοήτρου σε έναν όμιλο με Ισπανία και Πορτογαλία.

    Και πάμε στο ντέρμπι των Ιβήρων. Είδαμε ένα χορταστικό ματς, με τις δύο ομάδες να είναι χαλαρές και να μας προσφέρουν ένα θεαματικό παιχνίδι. Η Ισπανία έδειξε να ξεπερνά το σοκ από την αλλαγή προπονητή, δύο ημέρες πριν το ματς. Έπαιξε το κλασικό 4-3-3, με κοντά τις γραμμές και τα μπακ να ανεβαίνουν δίνοντας πλάτος, μιας και οι εξτρεμ Ίσκο και Νταβίντ Σίλβα έκλειναν συνεχώς προς τον άξονα. Ήταν ανώτερη της Πορτογαλίας, έπαιξε ποδόσφαιρο κυριαρχίας, με πολλές κοντινές πάσες, το γνωστό της passing game, έφτανε σχετικά εύκολα έξω από την αντίπαλη περιοχή και αναπτύσσονταν κυρίως από την αριστερή πλευρά, με τους Τζόρντι Άλμπα, Ινιέστα και Ίσκο να συνδυάζονται ιδανικά. Γκολάρα το 3ο γκολ του Νάτσο. Ο Ντιέγκο Κόστα έδειξε να βρίσκεται με την υπόλοιπη ομάδα, πέτυχε δύο γκολ, το πρώτο καθαρά προσωπικό. Στα αρνητικά, το αργό αμυντικό transition, όπου έφαγε φάσεις από τους Πορτογάλους. Χρειάζεται ένας γρήγορος χαφ εκεί. Τραγικά λάθη ο Ντε Χέα…..  Η Πορτογαλία, του Φερνάντο Σάντος, παρατάχθηκε με 4-4-2, φλατ. Με τον Γκέντες δίπλα στον CR7, Μπερνάρντο Σίλβα δεξιά και τον Μπρούνο Φερνάντεζ αριστερά. Έπαιξε με βαθιές μπαλιές και επεδίωξε να χτυπήσει στην κόντρα. Έχασε τη μάχη του κέντρου καθώς οι Καρβάλιο και Μουτίνιο φάνηκαν βαρύς απέναντι στους χαφ των Ισπανών. Αργό και ασύνδετο το κέντρο άμυνας με τους Πέπε – Φοντέ, τους εξέθεσε ο Ντιέγκο Κόστα. Ο CR7, πέρα από τα τρία γκολ, παρουσιάστηκε σε εξαιρετική κατάσταση, καλογυμνασμένος και με δυνάμεις. Πρόλαβε και φρεσκαρίστηκε στο διάστημα που μεσολάβησε από το τέλος των υποχρεώσεων του με τη ΡΕΑΛ. Εκπληκτική η εκτέλεση του φάουλ στην ισοφάριση !




3ος  όμιλος :

Η Γαλλία δεν έπεισε. Στο 1ο ματς της στο Μουντιάλ είδαμε μια ομάδα που δεν απέδωσε σύμφωνα με το ταλέντο των παικτών που διαθέτει. Απέναντι στην Αυστραλία παρακολουθήσαμε ένα ματς με ελάχιστες φάσεις, με τα «καγκουρό» να βγάζουν πολλά τρεξίματα και να περιορίζουν τους Γάλλους σταρ. Η επιθετική τριάδα Μ’ Μπαππέ –Γκριεζμάν – Ντέμπελε, άλλαζε συνεχώς θέσεις χωρίς όμως να μπερδέψει τους αντίπαλους αμυντικούς ή να προσδώσει κάτι διαφορετικό στο παιχνίδι της ομάδας. Οι Αυστραλοί έπαιξαν αμυντικά και προσπάθησαν να απειλήσουν μέσα από στημένες φάσεις και τις εκτελέσεις του πολύ καλού στο ματς Άαρον Μούι. Λίγο καλύτεροι οι Γάλλοι και με τη βοήθεια της τύχης ξεκίνησαν νικηφόρα τη διοργάνωση.

   Στο άλλο ματς του ομίλου, η Δανία πιο έμπειρη και πιο κυνική πήρε τη νίκη έναντι του Περού, με τον Πόουλσεν να σημειώνει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Το Περού έπαιξε μπάλα και δημιούργησε πολλές φάσεις για να σκοράρει, έχασε και πέναλντι στις καθυστερήσεις του 1ου ημιχρόνου, ενώ ο Σμάιχελ πραγματοποίησε μεγάλη εμφάνιση με σωρεία επεμβάσεων. Το δίδυμο στη δεξιά πλευρά των λατινοαμερικάνων, Αντβινκούλα – Καρίγιο, με ταχύτητα και προσωπικές ενέργειες δημιούργησε πολλά ρήγματα στην άμυνα των Δανών, αλλά οι Φαρφάν και Γκερέρο απέτυχαν να σκοράρουν. Με μια καλά οργανωμένη αντεπίθεση οι Δανοί, με τον Έρικσεν να βγάζει την ασίστ στον Πόουλσεν, βρήκαν το γκολ και πήραν τη νίκη, αφού στα 30 λεπτά που απέμειναν οργανώθηκαν στην άμυνα τους και στάθηκαν και τυχεροί σε κάποιες φάσεις του Περού. Η Δανία μπήκε σε mood πρόκρισης. Το Περού πρέπει να λύσει το θέμα του γκολ. Έπαιξε πάντως μπάλα και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.




4ος  όμιλος :


Η Αργεντινή του Μέσι ξεκίνησε με το αριστερό τη διοργάνωση. Ήρθε ισόπαλη 1-1 με την Ισλανδία, με τον Μέσι να αποτυγχάνει να σκοράρει με πέναλντι και να νικιέται από τον τερματοφύλακα Χαλντορσον των Ισλανδων, σε μια κακή εκτέλεση του. Από την απώλεια του πέναλντι και μετά, ο Αργεντινός μάγος, με εγωισμό προσπάθησε να δώσει τη νίκη στην ομάδα του αλλά η πολυπρόσωπη άμυνα των αντιπάλων δε του έδωσε χώρους να κινηθεί ή να εκτελέσει. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ματς, ασφαλώς και έπαιξε το γεγονός ότι οι Ισλανδοί ισοφάρισαν σε 4 λεπτά το γκολ του Αγκουέρο. Η Ισλανδία έπαιξε άμυνα μες την περιοχή, ακόμα και ο Γκίλφι Σίγκουρτσον ή ο φορ Φιμπόγκαρσον, ήταν έξω από την περιοχή τους και μάρκαραν. Ηρωικά μεν αλλά όχι ποδοσφαιρικά. Η Αργεντινή έβγαλε άγχος στο παιχνίδι της και από μια άποψη καλύτερα που ήρθε νωρίς το στραβοπάτημα. Ίσως απελευθερωθούν ο Μέσι και η παρέα του. Δε χάθηκε τίποτα στην παρούσα φάση. Σημαντικό που δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός από το δυναμικό παιχνίδι των ξυλοκόπων Ισλανδών. Ευχάριστο που ο Σαμπαόλι ξεκινάει στην 11αδα με παίκτες που παίζουν στο εγχώριο πρωτάθλημα και δεν έχουν έρθει ακόμα στην Ευρώπη, αλλά να τους δούμε πως θα ανταπεξέλθουν στη συνέχεια. Γενικά η Αργεντινή δεν έπεισε και φάνηκε να τα περιμένει όλα από τον Μέσι, αλλά είναι νωρίς ακόμα.
    Οι Κροάτες με στόφα μεγάλης ομάδας καθάρισαν εύκολα με 2-0 τους επιπόλαιους Νιγηριανούς. Έδειξαν να είναι μια κλάση ανώτεροι από τους αντιπάλους τους. Οι Νιγηριανοί δημιούργησαν ευκαιρίες αλλά δεν είχαν το καθαρό μυαλό για να τις εκμεταλλευτούν, έδειχναν ατσούμπαλοι στην τελική προσπάθεια.  Έτσι οι Κροάτες, με παίκτες παγκόσμιας κλάσης στη σύνθεσή τους, έφεραν το ματς εκεί που ήθελαν, έλεγξαν πλήρως το ρυθμό και πήραν μια καθαρή νίκη που τους φέρνει κοντά στην 1η θέση του ομίλου…..











5ος  όμιλος :

Η Σερβία με αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ του Κολάροφ κατάφερε να νικήσει τον εκπληκτικό Κέιλορ Νάβας και να πάρει μια νίκη που τη βάζει σε τροχιά πρόκρισης. Οι Σέρβοι άργησαν να μπουν στο ρυθμό του ματς και η Κόστα Ρίκα ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι. Σε ένα 1ο ημίχρονο που δεν είχε πολλές φάσεις και όσες έγιναν, κυρίως από την πλευρά των Σέρβων, της καθάρισε ο Νάβας. Στο 2ο η Σερβία μπήκε δυνατά, είχε τετ-α-τετ με τον Μίτροβιτς στο 50΄ και στο 57΄ είχαμε το γκολ του Κολάροφ. Στο τελευταίο ημίωρο του ματς οι Κοσταρικανοί πίεσαν άλλα δεν διαθέτουν την ποιότητα για να δημιουργήσουν επικίνδυνες φάσεις. Δίκαιη νίκη για τη Σερβία.

     Πάμε στη Βραζιλία, που μπήκε φουριόζα στο ματς με τους Ελβετούς αλλά όσο περνούσε η ώρα εξανεμιζόταν μες το παιχνίδι. Η Ελβετία η κλασική μαχητική και σκληροτράχηλη ομάδα που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια. Ο Νέιμαρ ελάχιστα πράγματα. Έκανε αρκετά μακρινά σουτ, προσπάθησε να βγάλει κάποιες συνεργασίες με τους συμπαίκτες του, αλλά δεν ήταν απειλητικός. Οι Ελβετοί πέραν του γκολ που  βρήκαν  από κόρνερ στις αρχές του 2ου ημιχρόνου ήταν ακίνδυνοι, ανίκανοι να δημιουργήσουν φάσεις. Στο 2ο ημίχρονο παρότι η Βραζιλία είχε καθολική υπεροχή και πίεζε είχε μόλις 2-3 τελικές εντός εστίας και αυτές όχι κάτι το ιδιαίτερο. Κακή η Βραζιλία, έδειξε ότι δεν είναι για μεγάλα πράγματα.





6ος  όμιλος :

Με εντυπωσίασε το Μεξικό !  Ειδικά στο 1ο ημίχρονο θα μπορούσε να βάλει πολλά γκολ σε αυτή τη Γερμανία. Είδαμε ένα χορταστικό ματς, με πολλές φάσεις. Από τη μια η Γερμανία σε σετ παιχνίδι έφτιαξε πολλές φάσεις και είχε ευκαιρίες, με τον Οτσόα να κάνει μεγάλη εμφάνιση και από την άλλη το Μεξικό να φεύγει στην κόντρα με ταχύτητα και να εκθέτει τα χαφ και τα στόπερ των Γερμανών. Ο Κάρλος Βέλα έπαιρνε τη μπάλα στον άξονα και με ταχύτητα πήγαινε κατά μέτωπο πάνω στα στόπερ των Γερμανών αφού οι χαφ δεν τον προλάβαιναν. Αν ήταν πιο προσεκτικός στην τελική πάσα θα είχαμε αστρονομικό σκορ στο 1ο ημίχρονο. Από αριστερά ο Λοσάνο εξέθεσε τον Κίμιχ, του έκανε πλάκα! Καλός και ο Λαγιούν από δεξιά αν και φάνηκε χασογκόλης. Πάντως πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα για το Μεξικό, σε παιχνίδι που θα ψάξει και πάλι την κόντρα, να πάει με τον Λοσάνο αντί του Τσιτσαρίτο στην κορυφή της επίθεσης.  Η Γερμανία πίεσε πολύ στο 2ο ημίχρονο, ειδικά στο τελευταίο ημίωρο, όταν και το Μεξικό μαζεύτηκε πίσω, χωρίς να ξεμυτίζει όπως στο 1ο μέρος. Είχε και 2 δοκάρια στο παιχνίδι. Οι παίκτες της πάντως έδειξαν ξεζουμισμένοι, ενώ κάποιοι είναι από τη φύση τους αργοί. Πολύ διαβασμένος παρουσιάστηκε ο κόουτς Οσόριο του Μεξικό !

        Στο άλλο ματς οι Σουηδοί πήραν τα ηνία του αγώνα με τον Μπεργκ να είναι μοιραίος για την ομάδα του, χάνοντας μεγάλες ευκαιρίες στο 21΄ και στο 29΄ . Οι Νοτιοκορεάτες κοίταζαν να χτυπήσουν στην κόντρα και έψαχναν τον ύψους 198 εκ.  Κιμ Σινβοκ. Εντυπωσιακός και αλάνθαστος ο τερματοφύλακας Γιο που νικήθηκε μόνο από το σημείο του πέναλντι. Γενικά η Νότια Κορέα παρουσίασε μια πειθαρχημένη αμυντικά ομάδα, που δε μπορούσε να κρατήσει μπάλα και χωρίς το θράσος να ζητήσει κάτι περισσότερο από το παιχνίδι. Με τους παίκτες της να ψάχνουν συνεχώς τον σταρ της ομάδας, τον Σον της Τότεναμ. Οι Σουηδοί παρουσίασαν ένα καλό κέντρο άμυνας με τον Γκράγκβιστ να είναι ηγετικός και να σκοράρει με πέναλντι. Στα χαφ παρότι είχε τρεξίματα δεν υπήρχαν εμπνεύσεις και δημιουργία. Ο Φόσμπεργκ ήταν εκτός παιχνιδιού και η Σουηδία αναπτυσσόταν μονοδιάστατα από δεξιά με τον Κλάεσον. Στα τελευταία λεπτά του ματς οι Νοτιοκορεάτες προσπάθησαν να πιέσουν αλλά δημιούργησαν μόλις μια ευκαιρία με κεφαλιά – άουτ στο 71΄. Γενικά λίγα πράγματα….




7ος  όμιλος :

Το Βέλγιο δυσκολεύτηκε για ένα ημίχρονο να διασπάσει την κλειστή άμυνα του Παναμά. Με το γκολ του Μέρτενς δύο λεπτά μετά την έναρξη του 2ου ημιχρόνου λύθηκε ο γόρδιος δεσμός και το ματς ουσιαστικά τελείωσε. Υπήρχε διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ο Λουκάκου με δύο γκολ ολοκλήρωσε την άνετη επικράτηση των Βέλγων. Στάθηκε με αξιοπρέπεια ο Παναμάς αλλά μέχρι εκεί. Το Βέλγιο έδωσε γρήγορο ρυθμό στο ματς και αναπτυσσόταν κυρίως από αριστερά με τον Αζάρ. Βαρύ το κέντρο άμυνας του,  που δε φάνηκε λόγω της αδυναμίας του αντιπάλου.

      Η Αγγλία δεν ήταν καλή. Ξεκίνησε καλά το ματς, προηγήθηκε νωρίς αλλά μετά το 15΄ φάνηκε υπεροπτική. Και μπορεί στο 1ο ημίχρονο να έβγαλε φάσεις και να είχε δύο δοκάρια, αλλά στο 2ο δε βλεπόταν. Η Τυνησία δε φοβήθηκε, κλείστηκε καλά στην άμυνα και όσο είχε δυνάμεις κοιτούσε να επιτεθεί. Ισοφάρισε το ματς με πέναλντι και απείχε λίγα λεπτά από το να πάρει αποτέλεσμα, κάνοντας ένα 2ο ημίχρονο στο οποίο δεν επέτρεψε στην Αγγλία να δημιουργήσει φάσεις. Δεν είναι ποδόσφαιρο αυτό που πάει να παίξει ο Σάουθγκέιτ στην Αγγλία. Στην επίθεση, στο 2ο ημίχρονο είχε τον κοντό Στέρλιγκ μες την περιοχή και τον Κέιν πίσω του να κάνει τη μεγάλη κίνηση. Αχρηστεύτηκαν και οι δύο για μεγάλο διάστημα. Μόνο στα τελευταία λεπτά μπήκε ο Κέιν στην περιοχή και έτσι κατάφερε να σκοράρει στις καθυστερήσεις. Τον λυπήθηκα τον Κέιν, δεν είχε συμπαίκτες να «τον βρουν» και να τον βγάλουν σε θέση βολής. Επίσης στην άμυνα, ο Σάουθγκέιτ παρουσίασε τρία στόπερ και ενώ χρειαζόταν το γκολ της νίκης και η Τυνησία έπαιζε ουσιαστικά χωρίς επιθετικό, τους άφηνε και τους τρεις στο ματς και δεν έβαζε ένα χαφ να κατεβάσει τη μπάλα. Έτσι η Αγγλία έβγαινε στην επίθεση με βαθιές μπαλές από τους στόπερ κατευθείαν στους επιθετικούς. Λίγα πράγματα οι Εγγλέζοι αλλά θα τους ξαναδούμε…..



8ος  όμιλος :

Ένας πραγματικά αμφίρροπος όμιλος και αυτό έδειξε και η πρώτη αγωνιστική όπου τα φαβορί έχασαν.
   Το ματς της Κολομβίας με την Ιαπωνία κρίθηκε από το 3ο λεπτό, οπότε και είχαμε πέναλντι και αποβολή σε βάρος των Κολομβιανών. Το πέναλντι μετέτρεψε σε γκολ ο Καγκάβα και τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για τους λατινοαμερικάνους. Με την είσοδο του Μπάριος στο παιχνίδι, στο 31΄,  στη θέση του Κουαρδάδο ισορρόπησαν κάπως την κατάσταση και ευτύχησαν να ισοφαρίσουν με πανέξυπνη εκτέλεση φάουλ του Κιντέρο. Στο 2ο ημίχρονο όμως και όσο κυλούσε ο χρόνος, η κούραση γινόταν εμφανής. Οι Ιάπωνες κατάφεραν να ξαναπάρουν κεφάλι στο σκορ με τον εξαιρετικό φορ Οσάκο, που σκόραρε με κεφαλιά (!)  μετά από εκτέλεση κόρνερ. Από εκεί και μετά και παρά την είσοδο του Χάμες στο ματς, οι Κολομβιανοί δεν είχαν τα αποθέματα δυνάμεων να πιέσουν και να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο.

   Στο άλλο ματς, η Σενεγάλη παρουσιάστηκε καλά οργανωμένη και ομάδα που ήξερε τι θέλει στο γήπεδο απέναντι σε μια χλωμή Πολωνία. Με τον Λεβαντόφσκι να αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως είναι παίκτης που αναδεικνύεται μέσα από ένα δουλεμένο σύνολο και ατομικά δε μπορεί να ηγηθεί μιας ομάδας, δε διαθέτει την τεχνική. Είναι φορ «φέρτε μου τη μπάλα να σκοράρω». Και χθες ήταν άφαντος. Επίσης, φάνηκε η απουσία του Γκλικ στην άμυνα των Πολωνών που είχε κενά, έκανε λάθη και έδειξε έλλειψη συγκέντρωσης, ιδίως στη φάση του 2ου γκολ που δέχτηκε. Από την πλευρά της η Σενεγάλη έκανε παιχνίδι υπομονής και είχε σε εξαιρετική ημέρα τον Εμπαγιέ Νιάγκ. Ηγέτης αυτής της ομάδας είναι αναμφίβολα ο Σάντιο Μανέ. Θέτει σοβαρή υποψηφιότητα πρόκρισης η Αφρικανική ομάδα….






        Αυτά τα λίγα και επιγραμματικά για όσα είδαμε στα παιχνίδια της 1ης αγωνιστικής των ομίλων. Ασφαλώς και δεν έχει κριθεί τίποτα, ούτε έχει ξεχωρίσει κάποια ομάδα. Τη 2η αγωνιστική αναμένεται πολλές ομάδες να εξασφαλίσουν και την πρόκριση. Πάντως, το μπόι της κάθε ομάδας θα φανεί στα νοκ άουτ, στα ματς δίχως αύριο. Μέχρι στιγμής, μπορούμε να πούμε ότι παρακολουθούμε ένα ενδιαφέρον τουρνουά….







                                                                                                                            SAM