Powered By Blogger

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Θριαμβευτικό καλοκαίρι για τον Ολυμπιακό








     
         Στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions league ο Ολυμπιακός και φαίνεται ότι η ομάδα καρπώνεται τη δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, άσχετα αν δεν πήρε τίτλο τις τελευταίες δύο σαιζόν.
     Όσον αφορά την πρόκριση επί της Κράσνονταρ, ήρθε ως φυσική συνέχεια της βελτίωσης που παρουσιάζει η ομάδα ημέρα με την ημέρα, προπόνηση με την προπόνηση, παιχνίδι με το παιχνίδι. Ουσιαστικός ο Ολυμπιακός με την Πλζεν, ανώτερος με την Μπασάκσεχίρ, καταιγιστικός και απόλυτος κυρίαρχος με την Κράσνονταρ.
    Ο Μάρτινς εμφανίστηκε καλά διαβασμένος για την αντίπαλο. Στο Φάληρο περίμενε το πρέσιγκ των Ρώσων στα πρώτα λεπτά. Δε ρίσκαρε, ο Σα έδιωχνε μακριά τη μπάλα και με καταπληκτικό passing game στο χώρο του κέντρου έσπαγε το πρέσιγκ των παικτών της Κράσνονταρ. Η άμυνα έδωσε σιγουριά σε όλη την ομάδα, ο Ολυμπιακός ήταν εξαιρετικός ανασταλτικά, ενώ οι Σεμέδο – Μεριά εξαφάνισαν τον Μπεργκ. Οι χαφ έβγαλαν πολλά τρεξίματα και από κοντά τους οι δύο εξτρέμ Μασούρας και Ποντένσε που ήταν άψογοι τακτικά, αλλά και ο βιρτουόζος Βαλμπουενά που δεν υστέρησε ούτε σε αυτόν τον τομέα του παιχνιδιού.  Η ομάδα του Μάρτινς είχε υπομονή στο παιχνίδι της, όχι φουλ επίθεση αλλά πλάνο και μεθοδικότητα. Έδειξε ομάδα δουλεμένη που έλεγξε πλήρως το ρυθμό και έφερε το παιχνίδι στα δικά της μέτρα. Ώσπου στο 65΄- 70΄οι Ρώσοι τελείωσαν. Εκεί με σωστές αλλαγές ο Μάρτινς και έχοντας το 1-0 υπέρ του, έδωσε χώρο στους Ρώσους και τους χτύπησε με το ίδιο τους το όπλο, τις αντεπιθέσεις. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Ραντζέλοβιτς που μπήκε αλλαγή και σκόραρε δις και φυσικά ο Ποντένσε που υπέγραψε την καταπληκτική του εμφάνιση με ένα όμορφο γκολ που διαμόρφωσε το τελικό 4-0.

   Ο επαναληπτικός φάνταζε τυπική διαδικασία και λόγω του σκορ του πρώτου αγώνα, αλλά κυρίως επειδή οι Ρώσοι δεν έπειθαν ότι μπορούν να αντισταθούν σε αυτόν τον Ολυμπιακό. Προηγήθηκαν στο 10΄ αλλά πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί τους, ο Ελ Αραμπί τους αποτελείωσε ισοφαρίζοντας το ματς. Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός έλεγξε πλήρως το ρυθμό του αγώνα και έκανε εμφάνιση έμπειρης ευρωπαϊκής ομάδας. Στο 2ο ημίχρονο και πάλι με γκολ του Ελ Αραμπί μπήκε μπροστά στο σκορ και αν ήταν πιο εύστοχοι οι παίκτες του θα μπορούσε να βάλει και 4 και 5 γκολ και να διασύρει την Κράσνονταρ. Δεν χρειάστηκε. Μεγάλη νίκη, επική πρόκριση !
   Από εκεί και πέρα, γράφαμε πριν ένα μήνα, την 1η Αυγούστου, για τη μεταμόρφωση του Πέδρο Μάρτινς και από εκεί που ήταν ένας προπονητής που κοιτούσε μόνο την επίθεση και η ομάδα ξεχυνόταν άναρχα μπροστά, φέτος ξεκινάει από την άμυνα, δίνει μεγάλη σημασία στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας, έχει αλλάξει η προπονητική του σκέψη και βασίζεται στη σιγουριά του «δε δεχόμαστε γκολ» που δίνει αυτοπεποίθηση στην ομάδα και μέσα από εκεί ήρθαν οι νίκες και οι προκρίσεις, οι θρίαμβοι του φετινού καλοκαιριού ! Κολώνα στην αλλαγή αυτή του τρόπου παιχνιδιού αποτέλεσε ο «βράχος» Σεμέδο αλλά και ο τερματοφύλακας  Ζοσέ Σα που πλέον αποκτήθηκε με μεταγραφή από την Πόρτο και ανήκει στον Ολυμπιακό.


    Αυτό όμως που προσωπικά με εντυπωσίασε, μου έχει κάνει φοβερή εντύπωση, είναι η πρόοδος του τμήματος scouting  των ερυθρολεύκων και οι νεαροί ποδοσφαιριστές που έχει ανακαλύψει, μερικοί εκ των οποίων έχουν ήδη υπογράψει στην ομάδα.
    Διευθυντής στο αγωνιστικό τμήμα του Ολυμπιακού (sport director) είναι ο Κριστιάν Καρεμπέ, ενώ ο Φρανσουά Μοδεστό είναι ο επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ  (chief scout). Αυτοί οι δύο, σε συνεργασία με τον κόουτς Μάρτινς κάνουν το κουμάντο στα μεταγραφικά του Ολυμπιακού. Επίσης είναι γνωστή εδώ και χρόνια η συνεργασία τους με τον Πιέρ Ισά που γνωρίζει άριστα τη Γαλλική αγορά και ιδιαίτερα της ligue 2, απ’ όπου αποκτήθηκαν ο Σισέ, ο Ουϊσέντου Μπα, ο Μεντί Καμαρά, ο Φοντέ Καμαρά που έμεινε δανεικός στην Γκαζελάκ Αζαξιό και ο τερματοφύλακας Άλεν.
     Φέτος προστέθηκε σε αυτό το τιμ και ο Ζοσέ Ανιγκό, άνθρωπος που έκανε κουμάντο στα μεταγραφικά της Μαρσέιγ για 15 χρόνια και στη χώρα μας ήρθε ως προπονητής στον Λεβαδειακό και τον Πανιώνιο. Ο Ανιγκό συνέβαλλε στη μεταγραφή του Βαλμπουενά και έχει συμβολή και σε άλλες υποθέσεις που δουλεύονται τις τελευταίες μέρες από την αγορά της Γαλλίας.

    Πέραν όμως από τη Γαλλική αγορά ο Ολυμπιακός φαίνεται να έκανε διάνα στις επιλογές του από την αγορά της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ήδη ο Ραντζέλοβιτς εντυπωσιάζει, έχει αποκτηθεί και ο 19χρονος στόπερ Μάρκοβιτς καθώς και ο 18χρονος δεξιός μπακ Νεμάνια Νικολιτς που έμεινε δανεικός στην ομάδα του στη Βοσνία. Φαίνεται ότι οι σκάουτ του Ολυμπιακού γνωρίζουν σε βάθος την αγορά αυτή και υπάρχει συνεργασία με τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς που μέχρι πρόσφατα εργαζόταν στο λιμάνι.
    Επιπλέον έχουν αναφερθεί – γραφτεί τα ονόματα των Λούκας Ρομπερτόνε 22 χρονών, Αργεντινός μέσος της Βελέζ Σάρσφιλντ και Μάξι Λοβέρα, 20 χρονών, Αργεντινός επιθετικός μέσος της Ροζάριο Σεντράλ . Ο δεύτερος, που φαίνεται  να έχει κλείσει,  δεν παίζει σε καμιά μεγάλη ομάδα της Αργεντινής και ούτε βιντεάκια του στο YouTube δεν υπάρχουν. Απόδειξη του ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν ρίξει δίχτυα και στην Αργεντινή, όπου δραστηριοποιείται για λογαριασμός τους ο Λουτσιάνο Γκαλέτι. Συν το ότι θα ενεργοποιηθεί και ο Τσόρι Ντομίγκεζ, έχοντας περισσότερο το βλέμμα του στην Ισπανική αγορά.

        Είδαμε ενδιαφέρον του Ολυμπιακού και για παίκτη από την Κύπρο, τον 19χρονο, αμυντικό χαφ, Ιωάννη Κωστή της Νέας Σαλαμίνας !
        Ο κόουτς Μάρτινς γνωρίζει άριστα την αγορά της χώρας του, της Πορτογαλίας, απ’ όπου έχουν αποκτηθεί, ο Σα, ο Ποντένσε, ο Σεμέδο και Γκερέρο. Παίκτες έχουν αποκτηθεί από την Αφρική όπως ο Μεριά, από την Ασία Ελ Αραμπί και Σουντανί. Χτυπάει παντού και έχει γνώση πολλών αγορών, με ανθρώπους του να δραστηριοποιούνται παντού και τον Καρεμπέ να έχει κάνει φοβερή δουλειά στην οργάνωση του τμήματος scouting.
    Μπορεί οι αντίπαλοι του να του πήραν δύο πρωταθλήματα αλλά φαίνεται πως σε θέματα οργάνωσης, γνώσης της αγοράς και διεθνών επαφών οι Πειραιώτες είναι έτη φωτός μπροστά.




Υ.Γ.   Από την πρόοδο του Ολυμπιακού σε θέματα οργάνωσης του scouting φαίνεται το μέγεθος της ζημιάς και πόσο πίσω άφησε την ΑΕΚ ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Δεν έχουν γνώση οι Έλληνες παλαίμαχοι, μόνο εμμονές, κολλήματα  και εγωισμό, δεν εκπαιδεύονται στο αντικείμενο τους αλλά βασίζονται στο ότι έπαιξαν μπάλα και δεν παρακολουθούν τις  εξελίξεις στο ποδόσφαιρο.







                                                                                                                     SAM

Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

ΑΕΚ: το πρωτάθλημα, τα λάθη και η επόμενη μέρα











      Η προσπάθεια της ΑΕΚ να αλλάξει ενόψει της εισόδου της στο νέο γήπεδο, στο ναό της, στην «Αγιά Σοφιά» και να γίνει μια ομάδα πιο επιθετική, παίζοντας κυριαρχικό και ελκυστικό ποδόσφαιρο, δημιούργησε μια καινούρια, διαφορετική κατάσταση γι αυτή. Είναι η πρώτη φορά μετά την επιστροφή της που η ομάδα παρουσιάζει τόσο απογοητευτική εικόνα και τόσο σοβαρές αγωνιστικές αδυναμίες.
      Στο πλαίσιο της δημιουργίας κάτι νέου, διαφορετικού και πιο ελκυστικού αποπέμφθηκε ξανά ο Μανόλο Χιμένεθ, ο κόουτς που πήρε το πρωτάθλημα και μαζί του αποχώρησαν και παίκτες που αποτελούσαν τον κορμό της ομάδας, όπως ο Λαμπρόπουλος, ο Μπακασέτας και ο Γκάλο. Στη θέση του προπονητή προσελήφθη ο Πορτογάλος Μιγκέλ Καρντόσο που έχει στο παλμαρέ του ως πρώτος προπονητής, μία χρονιά πρόπερσι στη Ρίο Άβε που την έβγαλε 5η στο πορτογαλικό πρωτάθλημα των τεσσάρων ομάδων (Μπενφίκα- Πόρτο- Σπόρτιγκ – Μπράγκα) και μία ακόμη σαιζόν, πέρυσι, που εκδιώχθηκε τόσο από τη Ναντ στην αρχή της σαιζόν, όσο και από τη Θέλτα στη συνέχεια. Ένας προπονητής που στις δηλώσεις του υποσχέθηκε επιθετικό ποδόσφαιρο κατοχής και που ήταν ξεκάθαρα επιλογή του τεχνικού διευθυντή Νίκου Λυμπερόπουλου, με τον οποίο από κοινού ολοκλήρωσαν τις μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας, υπογράφοντας τους Παουλίνιο, Σιμάο, Ζεράλδες, Βέρντε και Ολιβέιρα.
      Η αποπομπή για 2η φορά του Μανόλο Χιμένεθ φέρει αναμφίβολα τη σφραγίδα του Νίκου Λυμπερόπουλου καθώς ουδέποτε φαίνεται πως «κόλλησαν» , ούτε πως ταίριαζαν οι απόψεις τους σχετικά με το τι στιλ ομάδα πρέπει να δημιουργηθεί και τι παίκτες πρέπει να αποκτηθούν. Σίγουρα το ποδόσφαιρο του Χιμένεθ δε μπορείς να το πεις ελκυστικό αλλά αν μη τι άλλο ο κόουτς δημιούργησε μια ομάδα με πίστη, πάθος, ξεκάθαρη αγωνιστική κατεύθυνση, τρομερή φυσική κατάσταση, μέσα από την οποία αναδείχθηκαν παίκτες και η οποία φυσικά πήρε τίτλο.    Παράλληλα πέτυχε μεγάλες νίκες στην Ευρώπη και ξαναέβαλε την ΑΕΚ στο χάρτη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Με πρωταγωνιστές παίκτες όπως οι Λαμπρόπουλος, Μπακασέτας και Γκάλο, που μπορεί να μην ήταν αστέρια πρώτης γραμμής αλλά σε κάθε περίπτωση, σε κάθε ματς έπαιζαν για την ομάδα, κόστιζαν φθηνά και είχαν σταθερή απόδοση. Οι αντικαταστάτες τους, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν πείθουν ότι είναι καλύτεροι.

    Από εκεί και πέρα, στα πρώτα φιλικά με βατούς αντιπάλους η ΑΕΚ κέρδιζε και γραφόταν διθύραμβοι για την ομάδα που χτίζει ο Καρντόσο και για παίκτες όπως ο Ζεράλδες και ο Σιμάο. Στο παιχνίδι με τη Μπασάκσεχιρ που ήταν το τελευταίο τεστ πριν τις επίσημες υποχρεώσεις, η ομάδα παρουσιάστηκε κατώτερη της αντιπάλου της αλλά παρόλα αυτά έδειξε πράγματα, κράτησε το μηδέν στην άμυνα και δεν έχασε.
    Στο πρώτο ματς στην Κραϊόβα και πάλι η ΑΕΚ δεν ενθουσίασε με την απόδοση της αλλά με πρωταγωνιστή τον Λιβάγια καθάρισε το παιχνίδι και ουσιαστικά την πρόκριση και κέρδισε χρόνο. Έτσι ερχόμαστε στον επαναληπτικό με τους Ρουμάνους στο άδειο ΟΑΚΑ…



   ΑΕΚ – Κραϊόβα = 1-1
Στο παιχνίδι αυτό και παρότι η ΑΕΚ είχε καθαρίσει την πρόκριση αφού μετά το «διπλό» στη Ρουμανία πήρε και πάλι προβάδισμα με γκολ του Μάνταλου κινδύνεψε…. Έβγαλε πολλά προβλήματα στο κέντρο και στην άμυνα. Οι παίκτες της εμφανίστηκαν χαλαροί, με έλλειψη σοβαρότητας και πειθαρχίας και ευτυχώς ο αντίπαλος ήταν χαμηλής δυναμικότητας αλλιώς θα μιλούσαμε για διασυρμό. Δε δικαιολογείται με τίποτα τέτοια εικόνα ομάδας, ειδικά στο 2ο ημίχρονο. Αλλεπάλληλα λάθη, καμιά συγκέντρωση, κανένας συντονισμός, λάθος νοοτροπία και αποτέλεσμα σκέτη απογοήτευση. Παίκτες όπως ο Μπάρκας, ο Παουλίνιο, ο Κρστισιτς, ο Σιμόες και ο Ζεράλδες (που έπαιξε δεξιά για να πάρει ο Λιβάγια θέση πίσω από τον φορ) εμφανίστηκαν σε τραγική κατάσταση, χάλια αδιόρθωτα. Η ομάδα μπήκε στη διαδικασία της εσωστρέφειας και της αμφισβήτησης, οι «παλιοί» παίκτες δε φαίνεται να κολλάνε με τους νέους, πολλοί εκ των οποίων ήρθαν για βασικοί, αλλά ούτε και με τον κόουτς και τον τρόπο δουλειάς του.  Ο Καρντόσο ήρθε για να αλλάξει το αγωνιστικό DNA της ομάδας, η ΑΕΚ «χτίζεται» από την αρχή, αλλά όλο αυτό το νέο εγχείρημα δε φαίνεται να αποδίδει, οι παίκτες διαφωνούν που καθημερινά δουλεύουν μόνο τακτική και δείχνουν να υστερούν σε δυνάμεις και φυσική κατάσταση. Τουλάχιστον σε αυτό το ματς η πρόκριση κάλυψε τα όποια στραβά προέκυψαν. Πάμε στο επόμενο…





ΑΕΚ – Τραμπζοσπορ = 1-3

Εδώ «οι ψίθυροι έγιναν κραυγές». Παρότι η ΑΕΚ προηγήθηκε νωρίς, μόλις στο 4΄ με το γκολ του Λιβάγια, κατόρθωσε να ανταπεξέλθει για μόνο 20 λεπτά στις απαιτήσεις του παιχνιδιού. Από το 20΄ και μετά η Τράμπζοσπορ κυριάρχησε, κέρδισε και έχασε πέναλτι, πέτυχε δύο γκολ ανατρέποντας το σε βάρος της σκορ και είχε ευκαιρίες και για τρίτο γκολ. Πέραν των άλλων «θεμάτων» που έχει η ΑΕΚ του Καρντόσο, είναι, επιπλέον, και μια κοντή ομάδα και αυτό φάνηκε και στα δύο γκολ των Τούρκων που έπαιζαν βόλεϊ με κεφαλιές μες την περιοχή του Μπάρκα. Η ομάδα παρουσίασε μόνο λάθη, οι Τούρκοι επιτίθονταν συνεχώς από την πλευρά του Λόπεζ βάζοντας τον στη μέση και ουδέποτε βρέθηκε κάποιος να τον ντουμπλάρει να του δώσει μια βοήθεια. Επιθετικά υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στην κυκλοφορία της μπάλας, γινόταν πολλές λάθος μεταβιβάσεις και δεν υπήρχε ο παίκτης με την προσωπικότητα να πάρει μια πρωτοβουλία και να βγάλει την ομάδα μπροστά. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό η κακή ψυχολογία των παικτών που δείχνουν να μην πιστεύουν στη δουλειά που γίνεται.
   Στο 2ο ημίχρονο η ΑΕΚ δεν έβγαλε αντίδραση και δεν μπορούσε να κρατήσει μπάλα. Η Τραμπζοσπορ με άνεση έλεγξε το ρυθμό του παιχνιδιού και στο 70΄ έκανε το 1-3. Μόνη αντίδραση από πλευρά δικεφάλου ένα τετ-α-τετ του Ζεράλδες που είχε περάσει ως αλλαγή, αλλά έκανε πολύ λάθος τελική επιλογή. Υπήρχαν στιγμές μες το παιχνίδι που η ΑΕΚ έμοιαζε με ερασιτεχνική ομάδα, οι παίκτες της δεν ήξεραν τι και που έπαιζαν. Δεν είχε ως ομάδα αρχή και τέλος, δεν ήξερε τι να κάνει τη μπάλα και συνεχώς την έχανε, η ανασταλτική της λειτουργία ήταν κωμική, το ποδόσφαιρο που υποτίθεται ότι θέλει να παίξει ο Καρντόσο δεν ταιριάζει στους ποδοσφαιριστές που διαθέτει η ομάδα. Παίκτες που είναι αγύμναστοι, μια ταχύτητα πίσω από αυτούς της Τράμπζοσπορ, γεγονός που έκανε την τουρκική ομάδα να μοιάζει πολύ ανώτερη.
   Ο Καρντόσο παρουσίασε μια ομάδα αδούλευτη, δεν έβγαλαν οι παίκτες της μια συνεργασία, κάτι που να φαίνεται πως έχει δουλευτεί στους κοντά δυο μήνες προετοιμασίας. Ομάδα αργή, στάσιμη, χωρίς κίνηση, που δεν πρεσάρει οργανωμένα, με παίκτες που δε ζητάνε μπάλα και κρύβονται. Ο Καρντόσο έφτιαξε μια σοφτ ομάδα. Πολύ δύσκολα ο συγκεκριμένος κόουτς θα γυρίσει την κατάσταση. Η ΑΕΚ φαίνεται να μένει από τον Αύγουστο εκτός Ευρώπης, γεγονός που αποτελεί μεγάλο πλήγμα και οικονομικό και από άποψη πρεστίζ του κλαμπ.




      Για να «χτίσεις» ομάδα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζεις τι ακριβώς είναι αυτό που θέλεις να δημιουργήσεις, τι είδους ομάδα θέλεις να φτιάξεις από την άποψη του τι ποδόσφαιρο θέλεις να παίζει. Αρτίστικο και θεαματικό? Αμυντικό, πίσω από τη μπάλα και με σκληράδα? Με κατοχή μπάλας? Με πρέσιγκ και κλεψίματα ώστε να χτυπάς στην κόντρα? Ανάλογα με τα θέλω σου επιλέγεις και τον προπονητή, τον αρχιμηχανικό που θα σου στήσει την ομάδα. Το βασικό εργαλείο του κάθε προέδρου που θέλει να φτιάξει ομάδα είναι ο προπονητής. Κοιτάζεις το βιογραφικό του , τι έχει παρουσιάσει στις ομάδες που δούλεψε μέχρι τώρα. Και από άποψη αποτελεσμάτων αλλά και από το ποδόσφαιρο που έπαιξαν οι ομάδες του. Και τον συνδυασμό αυτών, δηλαδή αν το ποδόσφαιρο του κόουτς έφερε αποτελέσματα. Εκεί είναι το μυστικό. Και αν ταιριάζει με τα θέλω σου τον προσλαμβάνεις.  
  



Ο κόουτς

Η ΑΕΚ επέλεξε για τη δουλειά, για να της χτίσει μια επιθετική και αρτίστκη ομάδα, τον Πορτογάλο Μιγκελ Καρντόσο. Προπονητή και ξεκάθαρη ποδοσφαιρική άποψη. Έχει καταθέσει τα διαπιστευτήρια του αναφορικά με τον τρόπο που θέλει να παίζουν οι ομάδες του και έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται επ’ ουδενί να αλλάξει ή έστω να διαφοροποιήσει την ποδοσφαιρική του σκέψη.  Ξέρεις δηλαδή τι παίρνεις. Ποδόσφαιρο με μεγάλη κατοχή μπάλας, πολλές κοντινές πάσες, συνεχή κυκλοφορία της μπάλας, διάβασμα του τρόπου που κινείται η αντίπαλη άμυνα, εντοπισμός των κενών που προκύπτουν και χτύπημα ακριβώς εκεί. Η άμυνα να παίζει ψηλά για να είναι κοντά οι γραμμές, πρέσιγκ με το που χάνεται η μπάλα για να την ανακτήσουμε άμεσα, τα δύο πλάγια  μπακ ανεβαίνουν στην επίθεση, οι δύο εξτρεμ δεν παίζουν στη γραμμή αλλά συγκλίνουν στην αντίπαλη περιοχή και οι μπακ δίνουν πλάτος, οι κεντρικοί αμυντικοί να ξέρουν μπάλα για  build up παιχνίδι, όπως και οι κέντρικοί χαφ, ο ένας εκ των οποίων θα γυρνάει ανάμεσα στα δύο στόπερ για να πάρει μπάλα και να ξεκινήσει την επίθεση της ομάδας από πίσω αλλά και να γίνει τρίτος αμυντικός σε φάση άμυνας, αφού οι δύο πλάγιοι μπακ θα έχουν προωθηθεί ταυτόχρονα. Ποδόσφαιρο που μοιάζει πολύ με αυτό του Γκουαρντιόλα και που απαιτείται να διαθέτεις παίκτες με υψηλή τεχνική και ταχύτητα για να το παίξεις. Κοινώς να διαθέτεις παιχταράδες και να έχεις πολύ γυμνασμένη την ομάδα σου. Όλα αυτά στη θεωρία γιατί η πράξη και η εφαρμογής τους απέχει παρασάγγας.

   Πάντως ο Καρντόσο με αυτό τον τρόπο παιχνιδιού αναδείχθηκε τη σαιζόν 2017-18 στη Ρίο Άβε που για το μέγεθος της η έξοδος στην Ευρώπη μέσω της 5ης θέσης στο πρωτάθλημα αποτελεί μεγάλη επιτυχία . Και με αυτό το ποδόσφαιρο έφυγε «νύχτα» πέρυσι τόσο από τη Γαλλική Ναντ με την οποία έκανε την προετοιμασία, όσο και από την Ισπανική Θέλτα που πήγε μεσούσης της σαιζόν. Αμφότερες οι ομάδες του απειλήθηκαν με υποβιβασμό με αυτόν στον πάγκο. Το ποδόσφαιρό του αποδείχθηκε «αφελές» και ακατάλληλο για ομάδες που παλεύουν για την αποφυγή του υποβιβασμού και παίζουν για να κλέψουν το αποτέλεσμα. Άφηνε πολλά κενά στην άμυνα και τον χτυπούσαν στην κόντρα. Προφανώς ο Λυμπερόπουλος πίστεψε ότι στο χαμηλής δυναμικότητας ελληνικό πρωτάθλημα μια ομάδα του Καρντόσο μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την υψηλή κατοχή μπάλας, ειδικά στο αχανές ΟΑΚΑ, με δυο – τρεις καλές μεταγραφές να βρει το εύκολο γκολ και δε θα κινδυνεύει στην κόντρα αφού σπάνια ο αντίπαλος θα διαθέτει τόσο γρήγορους παίκτες. Θεωρώ ότι για μια ακόμα φορά έχουν υποτιμήσει το ελληνικό πρωτάθλημα και τις δυσκολίες του. Το έκαναν κι άλλοι στο παρελθόν και ξευτιλιστήκαν. Μπορεί να μη βλέπουμε υψηλής ποιότητας και ταχύτητας ποδόσφαιρο αλλά το πρωτάθλημα μας έχει τις ιδιαιτερότητές του και δύσκολα θα βρεις αφελείς και ανοιχτές ομάδες. Χρειάζεται προσοχή. Ειδικά με τα δείγματα δουλειάς και ομάδας που παρουσιάζει ως τώρα ο ψευδό-καθηγητής Καρντόσο.  Μόνο θεωρία και πίνακα τον κόβω και δεν τον βλέπω να μακροημερεύει. Μεγάλο λάθος η επιλογή του που πάει πολύ πίσω την ΑΕΚ. Δύσκολο να βρεθεί κόουτς να μαζέψει το χάος που δημιούργησε, να βάλει βασικές αρχές στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας και να αξιοποιήσει τους ακριβούς παίκτες που αποκτήθηκαν με δική του εισήγηση. Τα λάθη και η εμπιστοσύνη πληρώνονται….





Οι παίκτες

     Εργαλείο και μέσο έκφρασης του προπονητή είναι οι παίκτες. Από την ποιότητα τους και από το κατά πόσο αφομοιώνουν αυτά που τους διδάσκει εξαρτάται η επιτυχία ή η αποτυχία του.  Οι παίκτες είναι και οι βασικοί κριτές του κάθε προπονητή. Όχι ο πρόεδρος, όχι η διοίκηση, όχι ο κόσμος όχι οι δημοσιογράφοι και ο τύπος γενικότερα. ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ. Από όλους τους άλλους μπορείς να γλιτώσεις, αν όμως χάσεις τους ίδιους σου τους παίκτες δεν τη σκαπουλάρεις με τίποτα.  Αυτό φαίνεται να έχει πάθει ο Καρντόσο αυτή τη στιγμή. Έχασε τα αποδυτήρια που λέμε. Όχι  όλους τους παίκτες, όχι αυτούς που έφερε ή τους Πορτογάλους αλλά πολλούς και κυρίως κάποιους που μετράνε όπως  ίσως, ο Λιβάγια, ο Βράνιες, ο Χουλτ, ο Οικονόμου κ.α.

    Βέβαια και οι παίκτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Στην τελική αυτοί μπαίνουν στο χορτάρι να παίξουν και αυτοί γίνονται έρμαιο σε κατώτερους αντιπάλους όπως η Κραϊόβα. Αυτοί δε μπορούν να εφαρμόσουν όσα δουλεύουν δυο μήνες τώρα και δε μετατρέπουν σε πράξη τις σκέψεις του κόουτς. Για παράδειγμα ο Μπάρκας, φαίνεται να έχει μεγάλο θέμα στο παιχνίδι με τα πόδια, δίνει συνέχεια λάθος τη μπάλα, ένας τερματοφύλακας για τον οποίο η ΑΕΚ θέλει 10 εκ ευρώ για να τον πουλήσει και έχει ένα τόσο βασικό μειονέκτημα για το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Επίσης είδα ότι διστάζει να βγει και να καθαρίσει φάσεις που η μπάλα έρχεται ψηλά, σα να φοβάται τη σωματική επαφή. Απορώ πως τον δουλεύουν στα Σπάτα.   
   Από εκεί και πέρα ο Χουλτ εκτός αποστολής? Ο Οικονόμου αναπληρωματικός του Σβάρνα? Που από εκεί που ήταν 4ος στόπερ και  να φύγει δανεικός ξεκινάει σε ευρωπαϊκά ματς και εκτίθεται? Τι ήθελε να μας δείξει με την επιλογή Σβάρνα ο κόουτς? Τι ακριβώς είδαν στον Παουλίνιο? Παίζει ο συγκεκριμένος δεξιός μπακ βασικός σε άλλη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος? Γιατί τόσο πεσμένοι Σιμόες και Κρστισιτς? Που εξαφανίστηκε ο Γαλανόπουλος? Αυτός ο Σιμάο, που τον ήθελε από πέρυσι λέει ο Λυμπερόπουλος αλλά τον απέρριψε ο Ουζουνίδης, είναι καλύτερος από τον Μοράν? Δόθηκαν 400.000 ευρώ στην Αντβέρπ για την απόκτηση του 29χρονου Σιμάο, που πριν έπαιζε στη Μποαβίστα και αποκτήθηκε σαν παίκτης έτοιμος που θα κάνει τι διαφορά. Απορώ ποιος τον είδε. Παίκτης από την Αντβέρπ θα έρθει και θα κάνει τη διαφορά στην ΑΕΚ? Ο Ζεράλδες? Ένας ακόμα σοφτ παίκτης χωρίς την προσωπικότητα να πάρει πάνω του την ομάδα. Παίκτες που απλά ακούν με προσήλωση τον προπονητή και θεωρούνται δικοί του. Ντέλετιτς και Αλμπάνης δεν αξίζουν μια ευκαιρία? Βέρντε και Ολιβέιρα έχουν βιογραφικό και χρειάζονται χρόνο. Έπρεπε όμως να είναι σε καλύτερη κατάσταση, ποιο έτοιμοι. Παίζεται η ευρωπαϊκή χρονιά τον Αύγουστο. Ούτε είναι νωρίς, ξεκινάει το πρωτάθλημα απόψε. Πότε θα ετοιμαστούν? Στο 2ο γύρο? Σε κάθε περίπτωση πολλά τα ερωτήματα. Μεγαλώνει η απόσταση από τους βασικούς σου αντιπάλους στο πρωτάθλημα με τέτοιες επιλογές παικτών, από το κάτω ράφι.








Ο τεχνικός διευθυντής


    Άλλο πράγμα έπαιζα καλή μπάλα και άλλο πράγμα το ξέρω ποδόσφαιρο και πώς να δημιουργώ ομάδες.  Το «χτίσιμο» της ΑΕΚ για τη σαιζόν 2019-20 το πήρε πάνω του ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Είχαμε γράψει και από δω αλλά κυρίως το είπε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ότι είναι έντιμος και εξηγημένος στη δουλεία του. Ο Λύμπε ξεκίνησε αυτή τη δουλειά από την ΑΕΚ της Γ’ Εθνικής, έφυγε, είχε ένα πέρασμα από τον Παναθηναϊκό και ξαναγύρισε. Δε φαίνεται να έχει διασυνδέσεις με μάνατζερ αλλά και επαφές με ομάδες του εξωτερικού. Δεν τον βοηθάει και η ΠΑΕ με την οικονομική της πολιτική σε αυτό. Πάντως με κάποιους μιλάει και κάποιοι του πρότειναν από πέρυσι κιόλας τον Μιγκέλ Καρντόσο όπως  και κάποιους από τους παίκτες που έφερε. Δε συμφωνούσε με το ποδόσφαιρο και τη λογική του Μανόλο Χιμένεθ και φέτος μας καταθέτει τη δική του άποψη.
    Ο Μανόλο προερχόταν από μια μεγάλη ποδοσφαιρική αγορά, την Ισπανική και είχε της διασυνδέσεις του εκεί. Διατέλεσε αρχηγός και προπονητής της Σεβίλλης, δούλεψε και σε άλλες μικρότερες ομάδες. Έχει ένα καλό όνομα στη χώρα του.  Έχει φιλικές σχέσεις με τον Μόντσι. Ξέρει καλά μια μεγάλη αγορά με παίκτες που ταιριάζουν στο DNA του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν τον άφησαν παρότι πήρε πρωτάθλημα να υποδείξει 3-4 παίκτες δικούς του και να φτιάξει μια δική του ομάδα. Ο  Λύμπε θα μπορούσε δίπλα του να κερδίσει πράγματα, να κάνει επαφές και να αποκτήσει προσβάσεις στην Ισπανική αγορά. Δεν είχε την υπομονή. Διάλεξε άλλο δρόμο.

    Οι Πορτογάλοι προπονητές κυριαρχούν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, είτε το αξίζουν είτε όχι. Λόγω διαφήμισης από το φαινόμενο Κριστιάνο Ρονάλντο ? Λόγω Ζόρζε Μέντες και άλλων κορυφαίων ατζέντηδων? Επειδή η ποδοσφαιρική τους προσέγγιση φέρνει αποτελέσματα? Όλα αυτά μαζί προφανώς. Πάντως δύσκολα μένει άνεργος Πορτογάλος προπονητής στις μέρες μας. Εξαιρουμένου του Μουρίνιο. Έτσι πέρυσι και ο Καρντόσο, χωρίς να έχει να επιδείξει κάτι το ιδιαίτερο στην καριέρα του βρέθηκε σε πάγκους καλών ομάδων όπως η Ναντ και η Θέλτα. Απέτυχε και φέτος τον φορτώσανε στην ΑΕΚ.
   Κουβαλώντας μια ποδοσφαιρική λογική που μόνο ο Γκουαρντιόλα μπορεί να εφαρμόσει αφού η όποια ομάδα του ξοδέψει κοντά στα 500 εκ για μεταγραφές. Αντιπροσωπεύοντας ένα ξεπερασμένο και ανούσιο στιλ ποδοσφαίρου. Ένα αργό ποδόσφαιρο με μικρές πασίτσες. Ήρθε να παραστήσει τον καθηγητή και θα φύγει νύχτα. Το θέμα είναι ότι το πληρώνει η ΑΕΚ. Κάποιος μάνατζερ θα ξαναβρεί δουλειά στον Καρντόσο, η πρωταθλήτρια ομάδα της ΑΕΚ όμως διαλύθηκε. Αντί να πατήσουν πάνω σε αυτή την ομάδα, να τη δυναμώσουν, να την ενισχύσουν  και να χτίσουν την ομάδα της «Αγιά Σοφιάς», την απαξίωσαν.
     Πιστεύω ότι δε χρειαζόταν αλλαγή στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά στο λειτουργικό. Στο πως «τρέχει» αγωνιστικά το κλαμπ. Οκ, έχουμε σφιχτή οικονομική πολιτική, όμως έχουμε δημιουργήσει έναν καλό Ελληνικό κορμό που πήρε πρωτάθλημα. Έχουμε προπονητή που με τη δουλειά του βελτίωσε παίκτες και τους έφτιαξε την καριέρα. Του εξηγούμε την πολιτική μας και τις απαιτήσεις μας από αυτόν. Ξεσκιζόμαστε στο σκάουτιγκ και φέρνουμε φτηνούς παίκτες κάτω των 23 και πλαισιώνουμε την ομάδα. Ένας – δύο να μας βγουν έχουμε κάνει απόσβεση. Στα νιάτα και τον ενθουσιασμό κάνουμε και μια ποιοτική μεταγραφή εκεί που πονάμε και χτίζουμε την ομάδα της «Αγια Σοφιάς» Με πρόγραμμα και πλάνο, όχι με μαθητευόμενους μάγους και δήθεν καθηγητές.


    Τεράστια η ευθύνη του τεχνικού διευθυντή. Η ποδοσφαιρική άποψη που καταθέτει δεν εκφράζεται πουθενά στο σύγχρονο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Προπονητής που θα έβρισκε δουλειά με μέσον. Κάτι Πορτογάλοι παίκτες από το πανέρι, ντελικάτοι και χωρίς ταχύτητα που απαιτείται για το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Καμιά γνώση της αγοράς. Ανύπαρκτο τμήμα σκάουτιγκ, όπου απλά δίνουμε ένα μισθό σε κάποιον παλαίμαχο. Καμιά έξυπνη μεταγραφική κίνηση, ένας ανύπαρκτος Βραζιλιάνος Πέδρο Βίτορ πέρυσι, ένας Ιορδανός (?) φέτος. Απλά να περάσει το δικό μας. Με την ομάδα να μην κάνει βήματα μπροστά. Το ποδόσφαιρο δεν είναι όπως το 1992. Πρέπει να κινείσαι στην αγορά με γνώση. Μεγάλη απογοήτευση ο Λύμπε….



     Δεν περιμένω το αποψινό παιχνίδι για το πρωτάθλημα με την Ξάνθη για να γράψω την άποψη μου. Η ομάδα είναι άρρωστη και δεν περιμένω ένα παιχνίδι να το διαπιστώσω. Η κατάσταση δύσκολα θα διορθωθεί. Οι παίκτες παίζουν φοβισμένα και χωρίς κουράγια, χωρίς τρεξίματα και ψυχή. Απαιτείται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του ανθρώπου που θα κληθεί να διαχειριστεί όλη αυτή τη διαμορφωθείσα κατάσταση και να βγάλει την ομάδα από το τέλμα. Δύσκολα τα πράγματα….








                                                                                                                                                             SAM



Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

ΟΛΑ ΠΛΕΟΝ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ









     Η ποιότητα του ελληνικού πρωταθλήματος πέφτει κάθε χρόνο, μετρημένες ομάδες μας είναι ανταγωνιστικές στην Ευρώπη και πλέον δεν βάζουμε ομάδα απευθείας σε όμιλο αλλά όλοι οι εκπρόσωποι μας παίζουν προκριματικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μες το κατακαλόκαιρο. Εποχή που δεν ευνοεί τις ομάδες μας από άποψη ετοιμότητας, με τη ζέστη στη χώρα μας και το πρωτάθλημά μας να ξεκινάει από τα τελευταία στην Ευρώπη, στο τέλος Αύγουστου.
    Παρ’ όλα αυτά οι «μεγάλες» ομάδες μας που έχουν ως βασικό στόχο την παρουσία τους σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι υποχρεωμένες να εμφανιστούν έτοιμες από νωρίς. Αν μείνουν μια – δυο χρονιές εκτός συνέχειας στην Ευρώπη κινδυνεύουν με αφανισμό και μαζί τους όλο το ποδόσφαιρο μας. Οπότε όλα πλέον κρίνονται μες το καλοκαίρι….


    Πάμε να δούμε τι έκαναν οι δύο εκπρόσωποι μας στο Champions league όπου καταγράψαμε μία πρόκριση και έναν αποκλεισμό από μεγάλο αντίπαλο, τον Άγιαξ.






ΠΑΟΚ



Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε δικές του επιλογές, ήτοι την αδιαφορία του πέρυσι στον όμιλο του Γιουρόπα με βατές αντιπάλους τη Βίντι και την Μπάτε, αφού με δυο νίκες ακόμα θα ήταν στους ισχυρούς και θα απέφευγε το μεγαθήριο Άγιαξ. Τότε όμως ήταν αυτοσκοπός το πρωτάθλημα.
  Από το ζευγάρι αυτό, σαφώς και προκρίθηκε η καλύτερη ομάδα. Δεν επιτρέπεται να κρύβεται ο ΠΑΟΚ πίσω από τη διαιτησία. Τα πέναλτι ήταν και τα τρία και αφού ήταν παράβαση καλώς καταλογιστήκαν Όλες οι υπόλοιπες κουβέντες απλά δείχνουν φουκαραδοσύνη. Ποιο δουλεμένη ομάδα ο Άγιαξ, με παίκτες πιο γρήγορους, πιο τεχνίτες και πιο δυνατούς, επέβαλε τα θέλω του και στα δύο παιχνίδια και πήρε την πρόκριση χωρίς αυτή την εποχή να είναι ιδιαίτερα φορμαρισμένος. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε «στα κόκκινα» για 15 λεπτά στην Τούμπα, μεταξύ 30΄ και 45΄ και προέβαλε αντίσταση στα πρώτα 30 λεπτά στο Άμστερνταμ. Μετά δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει από δυνάμεις και απλά παρακολουθούσε τους Ολλανδούς να κυκλοφορούν τη μπάλα και να φτιάχνουν ευκαιρίες. Ήλπιζε στη μια φάση, στην τύχη, που δεν ήταν με το μέρος του. Φάνηκαν πολλές ελλείψεις του, όπως η έλλειψη ταχύτητας στα χαφ ή ο παίκτης που θα κουβαλήσει τη μπάλα στην επίθεση και ο παίκτης με τα σωστά τελειώματα. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά και καθαρά αγωνιστικά.

1ος  αγώνας

Στο πρώτο ματς στην Τούμπα ο Άγιαξ μπήκε καλύτερα στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ να του αφήνει τη μπάλα. Και μόλις στο 10΄ ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ από αυτογκόλ του Γιαννούλη. Από εκεί και μετά ο δικέφαλος του βορά ισορρόπησε το παιχνίδι, με τον Άγιαξ όμως να παραμένει πάντα επικίνδυνος. Μετά το 30΄ ο ΠΑΟΚ πήρε μπρος και κατάφερε όχι μόνο να βγάλει αντίδραση, όχι μόνο να ανατρέψει το σε βάρος του σκορ, αλλά να έχει και ευκαιρία για ένα τρίτο γκολ που θα του έδινε ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα. Για 15 λεπτά ήταν πραγματικά καταπληκτικός. Τρόμαξε τον Αίαντα.

   Στο 2ο ημίχρονο αν και αρχικά ο ΠΑΟΚ μπήκε με αυτοπεποίθηση, γρήγορα τον πρόδωσαν οι δυνάμεις του. Ο Άγιαξ πήρε την κατοχή, κυκλοφορούσε τη μπάλα και έψαχνε διαδρόμους για να απειλήσει. Στο 57΄ο Αίαντας κατάφερε να φέρει το παιχνίδι στα ίσα, σε μια εξίσου άτυχη στιγμή για τον ΠΑΟΚ, όταν από λανθασμένη απόκρουση του Βαρέλα η μπάλα κόντραρε στον Χούντελαρ και κατέληξε στα δίχτυα του Πασχαλάκη. Από εκεί και έπειτα οι Ολλανδοί έσβησαν το παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ δεν είχε κουράγια να αντιδράσει και έτσι ήρθε η ισοπαλία.
   Στατιστικά…40%-60% η κατοχή, 0-5 τα κόρνερ και 6-13 οι τελικές. Ανώτεροι οι Ολλανδοί.
   Με 15 λεπτά καλό ποδόσφαιρο δεν κερδίζεις τον Άγιαξ. Πιο δυνατοί στις μονομαχίες οι Ολλανδοί και πιο γρήγοροι. Είχαν την κατοχή της μπάλας και μέσω αυτής έλεγξαν τον ρυθμό. Ενίσχυσε τα χαφ του ο Φερέιρα εκεί γύρω στο 70΄ βλέποντας ότι η ομάδα του δεν είχε δυνάμεις να επιτεθεί  και να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από το παιχνίδι, κοίταξε να κρατήσει το σκορ.


2ος  αγώνας


 Στον επαναληπτικό του Άμστερνταμ ο Άγιαξ μπήκε δυνατά στο ματς αλλά ο ΠΑΟΚ είχε σχέδιο, πίεσε ψηλά στο πρώτο 20λεπτο, έβγαλε κλεψίματα και απείλησε. Στο 12΄ο Ζαμπά έκλεψε τη μπάλα, προχώρησε από αριστερά, γύρισε στον Άπκομ ο οποίος σούταρε ψηλά άουτ. Στο 20΄σουτ του Πέλκα έδιωξε σε κόρνερ ο Ονανά και στο 23΄ κλέψιμο της μπάλας για τον ΠΑΟΚ που στη συνέχεια ο Άπκομ παίζοντας με πλάτη στο τέρμα, έσπασε τη μπάλα στον Μπίσεβαρ που με καταπληκτικό σουτ με το εξωτερικό, άνοιξε το σκορ. Ο ΠΑΟΚ, στο διάστημα αυτό, κατάφερε να βρει τρεξίματα και να βάλει δύσκολα στον Άγιαξ, στην κατοχή και στις ευκαιρίες των Ολλανδων απαντούσε με αντεπιθέσεις φωτιά.
  Στο 29΄ είχαμε το 1ο πέναλτι στο παιχνίδι με τον Ελ Καντουρί να σπρώχνει τον Νέρες. Όμως ο Πασχαλάκης νίκησε τον Τάντιτς ! Δεν μπόρεσε να το ξανακάνει όμως στο 43΄ σε νέο πέναλτι μετά από χέρι του Μπίσεβαρ μες την περιοχή, με τον Τάντιτς να ισοφαρίζει πριν το ημίχρονο.
    Στο 2ο μέρος ο ΠΑΟΚ είχε μεγάλη φάση στο 53΄με τον Πέλκα να μη βρίσκει τη μπάλα στο μισό μέτρο από την εστία. Από εκεί και μετά ο Άγιαξ πήρε την κατοχή και δημιουργούσε συνεχώς φάσεις με υπομονή. Στο 79΄ και μετά από εκτέλεση κόρνερ ο Μάτος, έχοντας ξεμείνει από δυνάμεις, προτίμησε να βουτήξει φωνάζοντας για φάουλ και έτσι ο Τραγλιαφίκο ανενόχλητος πήρε την κεφαλιά και νίκησε τον Πασχαλάκη. Στο 84΄ ο Μάτος σε σέντρα ανατρέπει τον Τραγλιαφίκο και ο Τάντις νικάει τον Πασχαλάκη και γράφει το 3-1. Το μόνο που κατάφερε ο ΠΑΟΚ στα λεπτά που απέμεναν ήταν να μειώσει στο 94΄ με ωραίο γκολ του Μπίσεβαρ, ενώ αμέσως πριν είχε  δοκάρι με σουτ του Άπκομ.

  Μόνο μέχρι το 30΄ άντεξε ο ΠΑΟΚ στον επαναληπτικό, όταν ανταπεξήλθε στον ρυθμό των Ολλανδών, η μπάλα πήγαινε πάνω – κάτω και έβγαζε κόντρα επιθέσεις με ταχύτητα. Από το 30΄και μετά ο Άγιαξ είχε συνεχώς τη μπάλα, έφτιαχνε συνέχεια φάσεις και ήταν θέμα χρόνου να σκοράρει. Ειδικά στο 2ο ο ΠΑΟΚ φανερά κουρασμένος οπισθοχώρησε. Χαρακτηριστικό τα πολλά φάουλ του Εσίτι όπως και στο 1ο ματς. Πήγαινε με δύναμη στις φάσεις αλλά οι αντίπαλοι πιο γρήγοροι τον προλάβαιναν, του τσιμπούσαν τη μπάλα και τον ανάγκαζαν να υποπίπτει συνεχώς σε φάουλ. Οι αλλαγές του Φερέιρα, με σκοπό να κάνει τον ΠΑΟΚ πιο επιθετικό, δε βοήθησαν καθόλου.
  Στατιστικά…65%-35% η κατοχή μπάλας, 12-3 τα κόρνερ και 16–4 οι τελικές.
  Οι παίκτες του ΠΑΟΚ : Πασχαλάκης, δε φέρει ευθύνη στα γκολ στο 1ο παιχνίδι, έκανε μεγάλο παιχνίδι στον επαναληπτικό αλλά πολλές φορές προσπαθούσε να εντυπωσιάσει. Μάτος περιόρισε τον Τάντιτς στο πρώτο ματς και ήταν καλός ανασταλτικά και στο Άμστερνταμ, αλλά μετά το 75΄κατέρευσε. Γιαννούλης, έχανε τον Ζίγιεκ στο 1ο ματς αλλά στο 2ο ήταν συγκλονιστικός και έκανε παιχνίδι καθιέρωσης. Τίποτα το ιδιαίτερο οι δύο στόπερ που δέχτηκαν πολλές φάσεις. Αργός ο Εσίτι, έκανε πολλά φάουλ. Τόσα χρόνια και ουδείς στον ΠΑΟΚ δε βλέπει ότι η ομάδα χρειάζεται έναν γρήγορο παίκτη ως αμυντικό χαφ? Απλά λίγος ο Ελ Καντουρί. Ο Ζαμπά όσο άντεξε έτρεξε πολύ και στα δύο ματς, ενώ του καταγράφεται η εντυπωσιακή ντρίμπλα στο πρώτο παιχνίδι πάνω στον Φέλτμαν που αστόχησε μετά ο Πέλκας. Ο Πέλκας ήταν άφαντος στην Τούμπα ενώ στο πρώτο ημίχρονο στην Ολλανδία τα χάλασε στην τελική προσπάθεια. Παιχταράς ο Μπίσεβαρ, ο κορυφαίος του ΠΑΟΚ στα δύο παιχνίδια. Ο Άπκομ με εντυπωσίασε στην Τούμπα που πάλεψε σα θηρίο με όλη την άμυνα του Άγιαξ και τους πήρε παραμάζωμα σε κάποιες φάσεις. Δεν ήταν το ίδιο καλός στον επαναληπτικό…

   Από εκεί και πέρα, ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ματς δέχτηκε δύο γκολ από τραγικά δικά του λάθη και στον επαναληπτικό υπέπεσε σε τρία πέναλτι, που και τα τρία ήταν ξεκάθαρη παράβαση. Δεν πας πουθενά με τόσα μαζεμένα λάθη σε αυτό το επίπεδο.
   Η Σλόβαν Μπρατισλάβας φαντάζει αντίπαλος στα μέτρα του δικεφάλου του βορά αν παρουσιαστεί σοβαρός. Να μπει σε όμιλο του Γιουρόπα και να κάνει πορεία στη 2η την τάξη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ώστε να μαζέψει βαθμούς και η ομάδα και η χώρα μας. Μας προσπέρασαν οι Κύπριοι…






Ολυμπιακός


   Η ομάδα εισπράττει το γεγονός ότι διατήρησε μετά από πολλά χρόνια τον ίδιο προπονητή και έναν καλό κορμό από παίκτες, έτσι παρουσιάζεται με ομοιογένεια και συνοχή. Επίσης προχώρησε σε κάποιες μεταγραφές από το πάνω ράφι όπως ο Βαλμπουενά και κυρίως ο Σεμέδο στην άμυνα που ανεβάζουν όλη την ομάδα. Απέναντι στη Μπασακσεχιρ ήταν καθοριστική η εμπειρία του Ολυμπιακού αν και δεν έλειψαν τα λάθη ειδικά στο πρώτο ημίχρονο στο «Γ. Καραϊσκάκης».
     Για τον επαναληπτικό είδαμε ότι άπαντες ήταν βέβαιοι για το Πόρτο – Ολυμπιακός στον επόμενο γύρω, στα play off του Champions league, μετά τα πρώτα παιχνίδια. Κι όμως, ο Ολυμπιακός κινδύνεψε σοβαρά και γλίτωσε χάριν στις επεμβάσεις του Σα και η Πόρτο βρέθηκε να χάνει με 0-3 στην έδρα της, μείωσε στο τέλος σε 2-3 αλλά δεν αρκούσε και έτσι προκρίθηκε η Κράσνονταρ.
        Επιβάλλεται ο Ολυμπιακός να παρουσιαστεί πιο συγκεντρωμένος απέναντι στους Ρώσους και να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη αν θέλει να βρεθεί στους ομίλους. Έχει την ποιότητα άλλα χρειάζεται προσοχή.
Πάμε να δούμε πως προκρίθηκε…


1ος αγώνας


Στην Τουρκία ο Ολυμπιακός έδειξε από την αρχή του παιχνιδιού ποιος είναι το αφεντικό, η έμπειρη ομάδα. Μπορεί η Μπασάκσεχιρ να είχε τη μπάλα περισσότερη ώρα στα πόδια της, ήταν όμως ξεκάθαρο ότι ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που έλεγχε το παιχνίδι. Η Μπασάκ έβγαλε 2-3 φάσεις στο 1ο ημίχρονο που όλες ήταν από λάθη των ερυθρολεύκων και ευτυχώς δε στοίχισαν. Στην αρχή μάλιστα του ματς οι Τούρκοι προσπάθησαν να αντιπαραβάλουν σκληράδα αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να φορτωθούν με κάρτες.
   Ο Μάρτινς ξεκίνησε με την ίδια ενδεκάδα όπως και στον επαναληπτικό με την Πλζεν και ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε συμπαγής και με ομοιογένεια. Με την έναρξη του 2ου ημιχρόνου, στο 53΄, με υποδειγματική σέντρα ο Βαλμπουενά βρήκε στην κίνηση τον Μασούρα, που με «πλασαριστή» κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Από εκεί και μετά ο Ολυμπιακός κρατούσε με άνεση τη νίκη και μάλιστα οι Τούρκοι είχαν μείνει με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Καχβέτσι στο 80΄. Αλλά κάπου εκεί ο Μάρτινς έριξε στο ματς τον Μπρούνο. Σε 10 λεπτά αγώνα ο Βραζιλιάνος ήρθε τρεις φορές σε επαφή με τη μπάλα και τα έκανε μαντάρα. Έθεσε εαυτόν εκτός ομάδας. Λες και δεν ήταν στον πάγκο, καμιά πνευματική προετοιμασία καμιά αυτοσυγκέντρωση. Αποκορύφωμα το πέναλτι – χέρι στο 91΄που ευτυχώς απέκρουσε ο Σα και διατήρησε τη νίκη των ερυθρολεύκων.
  Στατιστικά…. 58% - 42% η κατοχή, 11-1 τα κόρνερ και 15-8 οι τελικές.
   Επικράτησε με την εμπειρία και τη φανέλα του ο Ολυμπιακός, που έδειξε και πιο ομάδα από τη Μπασάκ που βασίζεται περισσότερο στην ατομική ποιότητα των παικτών της. Έκανε διαφορά ο Βαλμπουενά με τη μαγική ασίστ στον Μασούρα. Τέτοιοι παίκτες χρειάζονται μια φάση σε κάθε ματς για να το καθορίσουν.




2ος αγώνας


Η Μπασάκ κατέβηκε στο Φάληρο με επιθετική τακτική για να διεκδικήσει τις πιθανότητές της. Με Κλίβερλι και Ρομπίνιο στην επίθεση και τους Ελία και Βίστσα, αριστερά και δεξιά αντίστοιχα. Ο Ολυμπιακός, που παρατάχθηκε και πάλι με την ίδια ενδεκάδα από τον Μάρτινς,  μόλις στο 4΄είχε δοκάρι σε σουτ – κεραυνό του Γκιγιέρμε και μετά αποκοιμήθηκε. Οι Τούρκοι, ομάδα με μεγάλη ατομική ποιότητα, εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη και τις επιπολαιότητες των ερυθρολεύκων  και δημιούργησαν κλασσικές ευκαιρίες. Αποκορύφωμα η φάση στο 35΄ όταν ο Ρομπίνιο πλασάρει από τη μικρή περιοχή αλλά ο Σα πρόλαβε και αποσόβησε το γκολ. Η Μπασάκ απείλησε με ολική ανατροπή τον Ολυμπιακό στο 1ο ημίχρονο τον οποίο κράτησε όρθιο ο Σα με 4 εντυπωσιακές επεμβάσεις.  Ήταν πάντως γνωστό ότι η τουρκική ομάδα είναι καλύτερη στα εκτός έδρας παιχνίδια και κακώς αιφνιδιάστηκε έτσι ο Ολυμπιακός.
   Στο 2ο ημίχρονο ο Ολυμπιακός σοβαρεύτηκε, αρχικά έλεγξε τον ρυθμό του παιχνιδιού και με πρωταγωνιστή τον Βαλμπουενά έφτασε στη νίκη με 2-0. Στο 50΄σουτ του Γάλλου ελάχιστα άουτ, στο 55΄φάουλ του Γάλλου, Γκερέρο 1η κεφαλιά, διώχνει ο τερματοφύλακας και από κοντά ο Σεμέδο ανοίγει το σκορ. Στο 77΄ο Ραντζέλοβιτς μπήκε στην περιοχή, κέρδισε πέναλτι και ο Βαλμπουενά το μετέτρεψε σε γκολ, διαμορφώνοντας το τελικό 2-0. Ενδιάμεσα ο Σα είχε δύο καλές αποκρούσεις σε σουτ των Βίτστα και Καϊσαρά.
   Στατιστικά… 48%-52% η κατοχή για τους Τούρκους, 5-6 τα κόρνερ και 7-11 οι τελικές.

   Οι παίκτες : Ο Σα αξίζει τη μισή πρόκριση, έπιασε πέναλτι στο 1ο ματς και είχε εντυπωσιακές αποκρούσεις στον επαναληπτικό. Δεν απέφυγε πάντως κάποια επιπόλαια λάθη. Ο Ομάρ ήταν προσεχτικός ανασταλτικά χωρίς πολλές επιθετικές πρωτοβουλίες. Ο Τσιμικάς έδωσε πολλές μάχες με τον Βίστσα και στα δύο ματς και κατάφερε να τον περιορίσει αισθητά στο Φάληρο. Είχε τσαμπουκά στο παιχνίδι του. Σταθερός ο Μέρια. Βράχος, απροσπέλαστος ο Σεμέδο, πολύ δυνατός ανεβάζει επίπεδο όλη την ομάδα. Σκόραρε πάλι από στημένη φάση και προσθέτει δυναμική στην ομάδα και σε αυτόν τον τομέα του παιχνιδιού της. Φάνηκαν πολύ αργοί οι δύο χαφ του Ολυμπιακού, Γκιγιέρμε – Μπουχαλάκης και σοφτ ανασταλτικά. Ειδικά ο Μπουχαλάκς απέναντι σε γρήγορους αντιπάλους. Με τον Γκιγιέρμε να βγάζει κάποια κλεψίματα και να έχει σωστές μεταβιβάσεις αλλά να δείχνει πως χρειάζεται καθαρό ανασταλτικό χαφ δίπλα του, στιλ Καμαρά. Ντεφορμέ ο Ποντένσε που ήταν κινητικός αλλά δεν είχε ουσία. Καλύτερος στα εξτρεμ ο Μασούρας που είχε και το γκολ στην Τουρκία. Απλός «χαμάλης» ο Γκερέρο που δεν έχει το γκολ, δεν είναι φορ για το επίπεδο του Ολυμπιακού. Φέρνει το παιχνίδι της ομάδας στα μέτρα του ο έμπειρος Βαλμπουενά, τη μεταλλάσει από «ομάδα του Φορτούνη» σε δική του ομάδα. Με εμπνεύσεις στο παιχνίδι του, εξαιρετικά χτυπήματα στα στημένα και έξυπνη οργάνωση του παιχνιδιού. Καλός και ο Ραντζέλοβιτς που πήρε το πέναλτι στο Φάληρο.


   Ξεπέρασε με δύο νίκες και το εμπόδιο της Μπασάκσεχιρ ο Ολυμπιακός και χωρίς να δεχτεί γκολ και τώρα πάει πάνω στη Ρώσικη Κράσνονταρ που επίσης δεν έχει εμπειρίες, φανέλα και τίτλους, αλλά διαθέτει ακριβό ρόστερ και φυσικά τον Μάρκους Μπεργκ που έχει τους λόγους του να νικήσει τον Ολυμπιακό. Θεωρώ ότι η Κράσνονταρ δεν είναι φόβητρο και ο Ολυμπιακός θα βρεθεί στους ομίλους.



Υ.Γ.   Ο Άρης αποκλείστηκε από τραγικά δικά του λάθη και έλλειψη εμπειρίας. Απουσίαζε αρκετά χρόνια από το υψηλό επίπεδο και είναι δύσκολο να επανέλθει άμεσα, χρειάζεται υπομονή.  Ο Σάββας Παντελίδης είναι ξεκάθαρο ότι κάνει καλή δουλειά και αποτελεί ελπίδα για το σύλλογο.

Υ.Γ.1   Ο Ατρόμητος με δανεικούς από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό και εκμεταλλευόμενος το πολύ χαμηλό επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος καταφέρνει να τερματίζει στην1η πεντάδα και να βγαίνει Ευρώπη. Παίζει με μια – δυο αντιπάλους κάθε καλοκαίρι και αποκλείεται με «κάτω τα χέρια» χωρίς να προσφέρει το παραμικρό στο ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.


Υ.Γ.2   Τραγική η ΑΕΚ…Θα μιλήσουμε σύντομα…. μήπως έχει δίκιο ο Λιβάγια?










                                                                                                SAM