Powered By Blogger

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Μεγάλα ματς στο Champions league






Καθηλωμένο κράτησε το φίλαθλο κοινό το Champions league την περασμένη εβδομάδα, όταν και διεξήχθησαν οι τέσσερις πρώτοι επαναληπτικοί για τη φάση των «16» της διοργάνωσης. Τα παιχνίδια απεδείχθησαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα, φάνηκε ότι καμιά πρόκριση δεν πρέπει να θεωρείται εξασφαλισμένη, όποιο πλεονέκτημα κι αν έχει αποκτήσει από το 1ο ματς ο ένας εκ των δύο μονομάχων. Η Τότεναμ με νίκη 3-0 στο 1ο παιχνίδι στο Λονδίνο κέρδισε και στη Γερμανία τη Ντόρνμουντ η οποία είχε κλασικές ευκαιρίες στο 1ο ημίχρονο να μπει στο παιχνίδι της πρόκρισης. Ο Άγιαξ μάγεψε στη Μαδρίτη και αποκαθήλωσε τη ΡΕΑΛ. Η Πόρτο πέρασε στην παράταση τη Ρόμα και η Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ απέδειξε ότι η φανέλα διαδραματίζει έναν ανεξήγητο αλλά κομβικό ρόλο στα νοκ άουτ παιχνίδια, αυτά που δίνουν κούπα, του Champions league.
    Πάμε να δούμε ένα ένα τα παιχνίδια και τις ομάδες.





Δίκαια η Τότεναμ


Η Τότεναμ έπαιξε με στραμμένη την προσοχή της στην άμυνα στον επαναληπτικό της Γερμανίας βασιζόμενη και στο 3-0 του πρώτου αγώνα, ένα σκορ ασφαλείας. Η Ντόρντμουντ μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και έψαξε το γρήγορο γκολ που θα την έβαζε ξανά στη διαδικασία να διεκδικήσει την πρόκριση. Ειδικά στο 20λεπτο 20΄ - 40΄ κυριάρχησε πλήρως στο γήπεδο, έκλεισε την Τότεναμ στα καρέ της και δημιούργησε αρκετές φάσεις, τρεις εκ των οποίων ήταν κλασσικές ευκαιρίες, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει, με τον Γιορίς να κατεβάζει ρολά και να κρατάει όρθια την Τότεναμ. Με την έναρξη του 2ου ημιχρόνου, μόλις στο 49΄ ο Κέιν σκόραρε και εκεί ουσιαστικά το ματς τελείωσε. Η Ντόρντμουντ πλήρωσε τα λάθη του πρώτου αγώνα που έδωσε το δικαίωμα στην Τότεναμ να εξασφαλίσει ένα σκορ ασφαλείας και να προσαρμόσει την τακτική της για τον επαναληπτικό. Κλείνοντας οφείλουμε να πούμε ότι στο συγκεκριμένο ζευγάρι η Τότεναμ πέτυχε 4 γκολ και η Ντόρντμουντ κανένα, οπότε οι Λονδρέζοι δίκαια προκρίθηκαν για πρώτη φορά στην 8αδα του Champions league, που αποτελεί μια δικαίωση για την ομάδα και τη δουλειά του Μαουρίτσιο Ποκετίνο. Πλέον ελπίζουν σε μια καλή κλήρωση για να κοιτάξουν πιο ψηλά, αν και για κανέναν δε θα αποτελέσουν εύκολο αντίπαλο.






Η αποκαθήλωση της Βασίλισσας





Η ΡΕΑΛ είχε το 2-1 του πρώτου αγώνα στο Άμστερνταμ και παρουσιάστηκε χαλαρή.  Στο τέλος του 1ου ματς ο Ράμος πήρε εσκεμμένα κίτρινη κάρτα για να μην παίξει στον επαναληπτικό και να «καθαρίσει» με τις κάρτες. Υπήρχε μεγάλη σιγουριά πως η πρόκριση έχει κριθεί, έχει τελειώσει.
Το παιχνίδι τους διέψευσε. Ο Άγιαξ που και στο πρώτο ματς έβγαλε φρεσκάδα, τρεξίματα και είχε φάσεις αλλά δεν ήταν καλός στα τελειώματα για να τις ολοκληρώσει και να τις μετατρέψει σε γκολ. Πετούσε φωτιές όμως και στο 1ο παιχνίδι και ίσως να άξιζε να κερδίσει. Πήρε αυτό που του αναλογούσε στον επαναληπτικό και…. θριάμβευσε στη Μαδρίτη !
Στο 1ο ημίχρονο του επαναληπτικού, η ΡΕΑΛ είχε 2 δοκάρια (Βαράν – Μπέιλ) και ο Άγιαξ 2 γκολ (Ζίγιεκ – Νέρες). Η ΡΕΑΛ είχε δύο απώλειες, αναγκαστικές αλλαγές, με τους τραυματισμούς των Λούκας Βάσκεθ και Βινίσιους Τζούνιορ και πήγε στο ημίχρονο να χρειάζεται ένα γκολ για να φέρει την πρόκριση στα ίσα, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα.

Όμως, εμφάνιση σαν αυτή που πραγματοποίησε ο Τάντιτς στο «Μπερναμπέου» είχα να δω από την παράσταση που είχε δώσει ο Ντέγιαν Σαβίσεβιτς το μακρινό 1994 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και το «μαγικό» 4-0 της Μίλαν επί της Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ. Ο Σέρβος ήταν χάρμα στο «Μπερναμπέου», μάγος, γητευτής της μπάλας και με τις κάθετες πάσες του έκοβε σαν βούτυρο την άμυνα της ΡΕΑΛ, έτσι, στο 62΄ με άπιαστο σουτ έγραψε το 0 -3.
Στο 70΄ ο Ασένσιο μείωσε σε 1-3 δίνοντας ελπίδες στη ΡΕΑΛ, αλλά δύο λεπτά μετά, με εκπληκτικό φάουλ, ο Σένε «κρέμασε» τον Κουρτουά και έκανε το τελικό 1-4, με την πρόκριση να κρίνεται οριστικά και το ματς να τελειώνει ουσιαστικά κάπου εκεί, μιας και φάνταζε αδύνατο η ΡΕΑΛ να βρει 3 γκολ, χωρίς να δεχτεί κανένα, για να πάρει αυτή την πρόκριση.
Ο Άγιαξ παρουσίασε μια ομάδα που σφύζει από υγεία και βγάζει πολλά τρεξίματα στο παιχνίδι της. Εδώ και 50 χρόνια δουλεύει πάνω στην ίδια βάση, την οποία εξελίσσει και προσαρμόζει με τα χρόνια και τα νέα δεδομένα που εμφανίζονται στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Αλλά οι βασικές αρχές του τρόπου δουλειάς παραμένουν ίδιες και κυρίως στη διάταξη και στην τακτική του 4-3-3 που πάντα παίζει η ομάδα, σε κάθε περίοδο και όποιοι παίκτες οι προπονητές και αν την απαρτίζουν. Διαθέτει ποδοσφαιρική τεχνογνωσία στις ακαδημίες του και παράγει συνεχώς παίκτες, όπως ο πολύ εγκεφαλικός Ντε Γιονγκ που ήδη έχει πουληθεί στη Μπαρτσελόνα ή ο Ντε Λίχτ για τον οποίο ενδιαφέρεται η μισή Ευρώπη.

Από την άλλη η ΡΕΑΛ «γλυκάθηκε» με τα 4 Champions league τα τελευταία 5 χρόνια και επαναπαύτηκε στο γεγονός ότι κάθε χρόνο θα περιμένει 7 παιχνίδια στα νοκ άουτ του Champions league για να κατακτά το τρόπαιο. Υποτίμησε τον Άγιαξ, ιδίως μετά τη νίκη της στο 1ο παιχνίδι. Φάνηκε και από την κίτρινη που πήρε ο Ράμος στο τέλος του πρώτου αγώνα, του οποίου η απουσία φάνηκε πάρα πολύ στον επαναληπτικό αφού είναι ο ηγέτης της άμυνας της ΡΕΑΛ. Από εκεί και πέρα ο Μόντριτς έχει σκάσει, ο Ίσκο και ο Μαρσέλο είναι εκτός ομάδας, ο Μπέιλ είναι φευγάτος και ο Κουρτουά, διακαής πόθος του Φλορεντίνο Πέρεθ,  δεν φαίνεται καλύτερος του Κέιλορ Νάβας. Το καλοκαίρι αποχώρησαν οι CR7 και Ζιντάν και τα κενά τους επ’ ουδενί καλύφθηκαν. Ο Σολάρι είναι τελειωμένος και η επόμενη μέρα είναι και πάλι ο Ζιντάν. Απομένει να δούμε τι μπορεί να συμμαζέψει και αν μπορεί να επαναφέρει την ομάδα στην κορυφή. Εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο η απόφαση του να επιστρέψει αυτή τη στιγμή και με αυτά τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.
Σε μια ομάδα που θριάμβευσε με τρεις σερί κούπες Champions league και που τώρα βρίσκεται στο ναδίρ, αφού δέχτηκε για πρώτη φορά 4 γκολ στην έδρα της σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Με την εφημερίδα (που παραδοσιακά υποστηρίζει τη ΡΕΑΛ) Marca να αποτυπώνει την πραγματικότητα στο πρωτοσέλιδο της,  «ΚΑΠΟΤΕ ΕΔΩ ΕΓΡΑΦΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ».










Η Ρόμα δεν έχει υπομονή

Στο «Ντραγκάο» η Πόρτο μπήκε αποφασισμένη στο ματς και έδειξε ανώτερη από τη Ρόμα. Αφού κατάφερε και μείωσε στο τέλος του 1ου αγώνα, χρειαζόταν μόνο ένα γκολ για να προκριθεί. Έχει βαρύτερη φανέλα στην Ευρώπη από τη Ρόμα, αφού έχει κατακτήσει δύο Champions league (κύπελλο πρωταθλητριών) και δεν υστερεί σε ταλέντο και ποιότητα στη παρούσα φάση.

Παρότι το γκολ του Τικίνιο ισοφαρίστηκε με πέναλντι του Ντε Ρόσι η Πόρτο δεν πτοήθηκε. Έφερε την πρόκριση στα ίσα με τον Μαρεγκά στο 52΄ και από εκεί και πέρα είχε τον έλεγχο του αγώνα. Μόνο στα τελευταία λεπτά επέδειξε επιπολαιότητα και η Ρόμα βρήκε δύο πολύ καλές ευκαιρίες με τον Ντζέκο ο οποίος αστόχησε από εξαιρετική θέση. Στην παράταση και οι δύο ήταν προσεκτικοί με την Πόρτο, πιο τυχερή,  να παίρνει την πρόκριση με πέναλντι του Τέγιες στο 117΄.
Η Ρόμα έχει μείνει στην περυσινή πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα. Έκανε πολλές μεταγραφές και αλλαγές στο ρόστερ το περασμένο καλοκαίρι, όταν και αποχώρησαν κομβικοί παίκτες όπως ο Ναϊγκολάν και ο Στρούτμαν. Ανανέωσε την ομάδα της, αλλά όλο αυτό το εγχείρημα χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει στο χορτάρι. Χρόνος δεν δόθηκε και έτσι μετά τον αποκλεισμό από την Πόρτο τελείωσαν τόσο ο κόουτς Ντι Φραντζέσκο, όσο και ο Ισπανός τεχνικός Διευθυντής Μόντσι. Το μέλλον παραδόθηκε στα χέρια του κόουτς Κλαούντιο Ρανιέρι…..


Για την Πόρτο του Σέρτζιο Κονσεϊσάο είναι τεράστια υπόθεση η παρουσία της ομάδας στους «8» του Champions league. Από μόνο του το γεγονός αυτό κάνει τη σαιζόν επιτυχημένη!







Η αύρα του sir Alex στην εξέδρα



Η Παρί είχε καθαρίσει άνετα και ωραία με 0-2 στο «Ολντ Τράφορντ» και η Γιουνάιντεντ πήγαινε με πολλές απουσίες στο Παρίσι. Απουσίαζαν για διάφορους λόγους οι Πογκμπα, Μάτα, Ερέρα,           Μάτιτς, Λίγκααρντ, Αλέξις Σάντσεζ, Βαλένσια, Νταρμιάν, Φιλ Τζόουνς και Μαρσιάλ. Δέκα παίκτες, σχεδόν όλοι βασικοί. Μετά από όλα αυτά η Παρί φάνταζε αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρόκριση. Όμως, η μπάλα είναι πόρνη. Η Γιουνάιντεντ βρήκε δύο φάσεις στο 1ο ημίχρονο, η μία μόλις στο 2ο λεπτό και η άλλη στο 30΄ μετά από λάθος του Μπουφόν και πήγε μπροστά στο ημίχρονο, προηγούμενη με 1-2, αφού είχε ισοφαρίσει ο Μπερνάτ στο 12΄. Ήθελε δηλαδή ένα γκολ για τη μεγάλη ανατροπή. Αυτό άγχωσε την Παρί. Παρόλα αυτά είχε τον έλεγχο του αγώνα και τη συντριπτική κατοχή της μπάλας. Ίσως έπρεπε να επιτεθεί πιο απαιτητικά και να κυνηγήσει κι άλλο γκολ και όχι να ρισκάρει να προκριθεί χωρίς να κάνει τίποτα. Κυριάρχησε μεν, αλλά δεν είχε την ψυχολογία μεγάλης ομάδας με βαριά φανέλα. Να παίξει απαιτητικά, για τη νίκη.  Έλλειπαν και οι Καβάνι – Νέιμαρ. Φάνηκε να υποτίμησε κάπως τη Γιουνάιντεντ και έπαιζε σαν υπνωτισμένη. Την ώρα που η Γιουνάιντεντ περίμενε τη μισή ευκαιρία για να κλέψει την πρόκριση. Ήταν και άτυχη η Παρί ειδικά στη φάση του 84΄, με τον Εμπαπέ να έχει περάσει και τον τερματοφύλακα και να γλιστράει πριν πλασάρει για να σκοράρει. Η Γιουνάιντεντ απλά αμυνόταν και δε δημιούργησε φάση, παρά μόνο το «σκοτωμένο» σουτ του Νταλότ στο τέλος που απέφερε το πέναλντι που εκτέλεσε εύστοχα ο Ράσφορντ και έφερε την πρόκριση.

   Δεν συμφωνώ με τους διθυράμβους που γράφονται για την ομαδάρα που τάχα έχει δημιουργήσει ο Σόλσκιερ. Πιστεύω με παρόμοια εμφάνιση απέναντι σε σοβαρό και έμπειρο αντίπαλο δεν έχει ελπίδα. Παρόλα αυτά της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια γιατί έπαιξε με τον κατάλληλο τρόπο δεν λύγισε από τις απουσίες της, από το ότι μες το παιχνίδι έχασε και τον Μπαγί μόλις στο 36΄, και στο τέλος αναγκάστηκε να παίζει με τους νεαρούς και άγνωστους Γκρίνγουντ και Τσογκ και διεκδίκησε τις όποιες πιθανότητές της και τα κατάφερε. Αυτή η επική πρόκριση φέρνει άλλον αέρα στα αποδυτήρια και πίστη του κλαμπ και των παικτών στο πρόσωπο του Σόλσκιερ.
    Η Παρί για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια πέφτει θύμα μιας ακόμα απίστευτης, επικής ανατροπής, όπως αυτή με το 1-6 από τη Μπάρτσα. Τέτοιες ήττες σημαδεύουν την ομάδα και επηρεάζουν αρνητικά και ανεξίτηλα το dna του κλαμπ. Πέρα από αυτά βλέπω πολλά λάθη από τον Οργανισμό. Καταρχήν ο Νειμάρ δεν είναι σοβαρός, δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο του πιο ακριβοπληρωμένου παίκτη του κόσμου. Δεν είναι ηγέτης. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή που κρίνονται τα πάντα είναι τραυματίας και κάνει βόλτες στο καρναβάλι στη Βραζιλία. Πολύ soft και αυτός και ο Καβάνι που μπήκε στις καθυστερήσεις στο ματς με τη Γιουνάιντεντ. Κάνουν πλάκα με τις ανοιχτές άμυνες στη Γαλλία αλλά με δύσκολους αντιπάλους στα νοκ άουτ του Champions league δεν έχουν την προσωπικότητα να σηκώσουν την ομάδα. Από εκεί και πέρα δεν επιτρέπεται να έχεις διαθέσει τόσα χρήματα ως ομάδα και να παίζεις με τον 42χρονο Μπουφόν στο τέρμα και τον 37χρονο Ντάνι Άλβεζ εξτρεμ. Απεδείχθη ότι δεν προσδίδουν προσωπικότητα στην ομάδα, αλλά γηρατειά. Λίγοι επίσης και οι αμυντικοί Κεχρέρ και Κιμπέπε. Λίγος ο Ντράξλερ και έγκλημα να παίζει χαφ ο Μαρκίνιος. Τόσο ακριβή ομάδα που θέλει να κατακτήσει το Champions league δεν πάει με τέτοιους παίκτες. Αυτοί είναι για τη Σάλκε. Πάγκος? Καρζάβα, Παρέδες, Τσούπο-Μοτινγκ…. Της πλάκας. Κοροϊδεύουν τον Κελαϊφί ο Αντέρο Ενρίκε και ο Τούχελ. Θέλει άλλους παίκτες και άλλον προπονητή η ομάδα για να ανέβει επίπεδο, να αποκτήσει ειδικό βάρος και να χτυπήσει κούπα στο Champions league. Μέγα λάθος που δεν πήρε CR7 το καλοκαίρι.



    Αυτή τη βδομάδα έχουμε επίσης μεγάλα ματς και όπως είδαμε όλα είναι ανοιχτά. Μπάρτσα – Λιον, με το πρώτο ματς 0-0, Μάντσεστερ Σίτι – Σάλκε με το πρώτο ματς στο 3-2 για τους Άγγλους, Γιουβέντους – Ατλέτικο  Μαδρίτης με το πρώτο ματς στο 2-0 για την ομάδα του Τσόλο και Μπάγερν Μονάχου – Λίβερπουλ με 0-0 το πρώτο παιχνίδι. Σφαγή ! Μεγάλο ενδιαφέρον για μεγάλο ποδόσφαιρο, για μεγάλη μπάλα.
Καλό παιχνίδι….





                                                                                                   SAM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου