Powered By Blogger

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Καλές δουλείες στην ποδοσφαιρική Ευρώπη (μέρος Α)






      Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο η ΡΕΑΛ, η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν, η Γιουβέντους και ου το καθ’ εξής…. Ούτε μόνο το Champions league, ούτε μόνο τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα. Παίζεται και αλλού καλό ποδόσφαιρο το οποίο ασφαλώς μπορούμε να βρούμε και σε πιο «δεύτερες» ομάδες στα πέντε τοπ πρωταθλήματα. Εκεί θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε σήμερα, σε τρεις ομάδες, των οποίων η πορεία μας έχει εντυπωσιάσει και η μέχρι τώρα παρουσία τους, τους έχει φέρει να διεκδικούν το κάτι παραπάνω στη σαιζόν, αναλογικά με το μπάτζετ τους και τα ιστορικά κυβικά τους.

       Απαραίτητη διευκρίνηση. ‘Όταν λέμε «καλές δουλειές» δεν εννοούμε μόνο από προπονητικής άποψης. Άλλωστε η πορεία μιας ομάδας δεν οφείλεται μόνο στον προπονητή. Αναφερόμαστε σε όλο τον οργανισμό, στη διοίκηση, στο προπονητικό σταφ, σε όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν στα αποδυτήρια της ομάδας, φυσικά στους παίκτες, στον τεχνικό διευθυντή ή τέλος πάντων στον υπεύθυνο για το «στήσιμο» και τη δημιουργία του ρόστερ (τον recruiter), ακόμα και σε ανθρώπους που δεν είναι πλέον στο κλαμπ αλλά συνέβαλαν με τη δουλειά και τις ιδέες τους στη δημιουργία της παρούσας ομάδας.

Ας ξεκινήσουμε….


Μπασάκσεχιρ


Πρωτοπόρος στο Τουρκικό πρωτάθλημα η Μπασάκσεχιρ, με 57 βαθμούς μετά από 25 αγωνιστικές (9 στροφές πριν το τέλος), με 17 νίκες, 6 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες! Τέρματα, 40 υπέρ και μόλις 12 παθητικό, που κάνει εύκολα αντιληπτό ότι η ανασταλτική της λειτουργία την έχει φέρει πάνω από τις παραδοσιακές δυνάμεις του Τουρκικού ποδοσφαίρου, τη Γαλατά Σαράι που είναι 2η και 8 βαθμούς πίσω, την Μπεσίκτας που είναι 3η και 13 βαθμούς πίσω και τη Φενέρμπαχτσέ που παλεύει να αποφύγει τον υποβιβασμό και είναι 5η από το τέλος και αποτέλεσε το τελευταίο θύμα της Μπασάκσεχιρ, νίκη με 2-1, στην πορεία της προς τον τίτλο.
Την ομάδα βρίσκουμε και με την ονομασία Μπουγιουκσεχίρ, εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα, το 1990. Από το 2010 που κατέκτησε την 6η θέση και έπειτα παρουσιάζει μια ανοδική πορεία και έχει πετύχει την έξοδο της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κάποιες σαιζόν.
Στο ρόστερ της υπάρχουν αρκετοί γνωστοί αστέρες του ποδοσφαίρου αλλά και άλλοι έμπειροι ποδοσφαιριστές  που την οδηγούν στον τίτλο, βασιζόμενοι στην ομοιογένεια που έχει αποκτήσει ως ομάδα. Στην άμυνα ξεχωρίζουν ο 33χρονος, Γάλλος Γκαέλ Κλισί, ο 32χρονος, Μολδαβός στόπερ Επουρεάνου και ο 29χρονος, Βραζιλιάνος , δεξιός μπακ Ζούνιορ Καϊκάρα που αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2017 με 3εκ ευρώ από τη Σάλκε!

   Στα χαφ, υπάρχει ο 38χρονος Εμρέ Μπελόζογλου που παρά τα χρονάκια του έχει καταγράψει 16 συμμετοχές φέτος, ο γνωστός παιχταράς Αρντά Τουράν ως δανεικός από τη Μπαρτσελόνα, ο 34χρονος Ελβετός Ινλέρ με καριέρα στα Ιταλικά γήπεδα. Στα εξτρέμ ο 32χρονος Ολλανδός, Ελία, ενώ τον Ιανουάριο ήρθε από την Σίβασπορ ο Ρομπίνιο, που αν και 35 πλέον, είναι σε θέση να κάνει τη διαφορά στο Τουρκικό πρωτάθλημα και φυσικά ο  Έντνιν Βίσκα, 29 χρονών, Βόσνιος, αριστεροπόδαρος και από το 2011 στην ομάδα, την οποία καθοδηγεί με 10 γκολ σε 24 ματς τη φετινή σαιζόν. Είναι ο παίκτης που κάνει τη διαφορά και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη του επιθετικού παιχνιδιού της ομαδας. Στην επίθεση ο γνωστός από το πέρασμα του από τον Λεβαδειακό και τον Ατρόμητο, Στέφανο Ναπολεόνι, ο δανεικός από την Ουντινέζε, Βόσνιος Ριγιάντ Μπάγιτς που έπαιζε και πριν στην Τουρκία, παίκτης με τρομερή ευχέρεια στο γκολ. Ακόμα, ο 33χρονος, πλέον, Ντεμπά Μπα που ήρθε τον Γενάρη από την Κίνα και ο κάποτε σπουδαίος Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ και αυτός στα 35 του και με τα καλά του παιχνίδια να ανήκουν στο παρελθόν.
                                                     
    Στον πάγκο ο Αμπντουλάχ Μουσίπ Αβτσί, ο 55χρονος, Τούρκος κόουτς που είναι «μια ζωή» στην ομάδα. Διατέλεσε προπονητής της ομάδας από το 2006 έως το 2011 και την καθιέρωσε στη μεγάλη κατηγορία του Τουρκικού ποδοσφαίρου. Στη συνέχεια δούλεψε για δύο χρόνια στην εθνική ομάδα της Τουρκίας και από το 2014 ανέλαβε και πάλι την Μπασακσεχίρ την οποία διατηρεί στις κορυφαίες θέσεις του Τουρκικού πρωταθλήματος. Παίζει συγκροτημένο ποδόσφαιρο και έχει κάνει σωστή κατανομή ρόλων μες την ομάδα. Έχει δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο που «χτυπάει» ομάδες με μεγαλύτερο star quality.


    Η ομάδα δεν έχει κατακτήσει κάποιο τίτλο στην ιστορία της αν και έφτασε δύο φορές στον τελικό κυπέλλου. Το 2011 με αντίπαλο τη Μπεσίκτας, με τον κανονικό αγώνα και την παράταση να λήγουν 2-2 και την Μπασάκσεχιρ να χάνει τον τίτλο στα πέναλντι με 3-4 και το 2017 με αντίπαλο την Κόνιασπορ που και πάλι έχασε τον τίτλο στα πέναλντι με 1-4 και τον αγώνα και την παράταση να τελειώνουν στο 0-0. 
   O Αβτσί παρατάσσει την ομάδα με διάταξη 4-2-3-1 και με την προσοχή στην άμυνα, απαιτεί αγωνιστική πειθαρχία και προσήλωση στην τακτική. Ποντάρει στη διαρκή κίνηση και στην πίεση απευθείας στη μπάλα. Επιθετικά βασίζεται στην κόντρα και στην ταχύτητα από τα άκρα, αλλά και στις προσωπικές ενέργειες των παικτών του και γι αυτό έφερε τον Ρομπίνιο τον Ιανουάριο. Γενικά είχε το χρόνο να δουλέψει σε λεπτομέρειες και να εμβαθύνει σε επίπεδο τακτικής, ώστε να δημιουργήσει μια ομάδα που θα πάρει πρωτάθλημα.
  Η ομάδα έχει φτάσει μια ανάσα από την κατάκτηση του πρώτου τίτλου της ιστορίας της και θα πρέπει να αυτοκτονήσει για να χάσει το πρωτάθλημα εδώ που έχει φτάσει.





Γκενκ



   Πρωτοπόρος στο βελγικό πρωτάθλημα η Γκενκ μετά από αρκετά χρόνια. Ως σύλλογος έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα Βελγίου τις σαιζόν 1998-99, 2001-02 και 2010-11 καθώς και τέσσερα κύπελα, ενώ πέρυσι έφτασε μέχρι τον τελικό του κυπέλλου. Μια από τις ομάδες που έχουν ανέβει την τελευταία 20ετία και πρωταγωνιστούν στο βελγικό πρωτάθλημα, τερματίζοντας σχεδόν κάθε χρόνο ψηλά στη βαθμολογία, που όμως κι αυτή βρίσκεται στη σκιά της Άντερλεχτ και της Μπρίζ, των δύο παραδοσιακών δυνάμεων του βελγικού ποδοσφαίρου. Φέτος είναι στην 1η θέση μετά από 29 αγωνιστικές, με διαφορά 6 βαθμών από τη 2η Μπριζ και ο τίτλος θα κριθεί στα play off. Έχει πετύχει 18 νίκες, 8 ισοπαλίες και μόλις τρεις ήττες, ενώ έχει σημειώσει 60 (!) γκολ και έχει δεχτεί 28. Βασίζεται δηλαδή στην επιθετική της λειτουργία, ανεβάζει ψηλά τις γραμμές για να πιέσει και αφήνει χώρους στα μετόπισθεν.
   Διαθέτει ένα νεανικό και ταλαντούχο ρόστερ, γεγονός που συνηθίζεται καθώς ο σύλλογος στηρίζεται για την πρόοδο του στην παραγωγή και πώληση ποδοσφαιριστών. Στο τέρμα είναι ο έμπειρος Αυστραλός Ντάνι Βούκοβιτς και η άμυνα απαρτίζεται από τους: Τζόν Λουκουμί, στόπερ, 20 χρονών από την Κολομβία, αριστεροπόδαρος, που φέτος μπαίνει στην ομάδα και έχει 8 συμμετοχές και είναι αν μη τι άλλο ελπιδοφόρος. Ο αριστερός μπακ Τζέρι Ούρονεν, 24 χρονών, Φιλανδός με καλά σωματικά προσόντα, ενώ για την ίδια θέση αποκτήθηκε τον Γενάρη από τη Σιντ Τρούιντεντ ο 22χρονος Κάσπερ Ντε Νόρε που μπήκε κατευθείαν στην ομάδα και ήδη μετράει 5 συμμετοχές. Στυλοβάτης της άμυνας είναι ο 27χρονος Σεμπάστιαν Ντεβέστ, από το 2015 στην ομάδα, με 23 συμ. Και 3 γκολ φέτος  και ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Λιλ. Δίπλα του συνήθως αγωνίζεται ο 23χρονος Γκανέζος Τζόσεφ Άιντο, 2η σαιζόν στην ομάδα, περυσινό απόκτημα από τη Χάμαρμπι με 1,1 εκ ευρώ. Τέλος, το μεγάλο αστέρι στην άμυνα, ο δεξιός μπακ Χοακίν Μεχλέ στα 21 του χρόνια, Δανός, ήρθε το καλοκαίρι του 2017 ως ελεύθερος από την Άαλμποργκ και λογικά το καλοκαίρι θα πουληθεί αφού το συμβόλαιο του λήγει το καλοκαίρι του 2020 και η αξία του σύμφωνα με το transfermarkt ανέρχεται στα 8 εκ ευρώ.

   Στα χαφ ξεχωρίζουν τρεις παίκτες, ο 21χρονος, Νορβηγός Σαντέρ Μπέργκε με ύψος 193 εκ, με 18 συμ. Φέτος, Τρίτη σαιζόν στην ομάδα, ήρθε το 2016 με 2 εκ ευρώ από τη Βαλερέγκα και η αξία του σήμερα σύμφωνα με το  transfermarkt είναι στα 17 εκ ευρώ. Επίσης ο 22χρονος, προϊόν των ακαδημιών του συλλόγου Μπράιαν Χέινεν με 23 συμ. και 2 γκολ στο πρωτάθλημα και τέλος ο Ουκρανός Ρουσλάν Μαλινόφσκι που είναι ο ηγέτης της ομάδας στο νευραλγικό χώρο του κέντρου και είναι σε ένα περίεργο καθεστώς συνιδιοκτησίας με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Φέτος έχει  καταγράψει 26 αγώνες και 8 γκολ.
Στα εξτρέμ ξεχωρίζει ο Λεάντρο Τροσάρντ, στα 24 του χρόνια, με 172 εκ ύψος, που παίζει σε όλες τις θέσεις πίσω από τον φορ και αποτελεί προϊόν των ακαδημιών της Γκενκ. Δόθηκε για κάποιες σαιζόν δανεικός σε ομάδες του Βελγικού πρωταθλήματος και φέτος κάνει το ξεπέταγμα του με 10 γκολ σε 22 αγώνες και ουσιαστικά οδηγεί τη Γκενκ στον τίτλο. Η αξία του από το transfermarkt, στα 14 εκ ευρώ. Ακόμη στα εξτρέμ αγωνίζονται ο μικροκαμωμένος, 21χρονος, Γκανέζος Γιοσέφ Πέιντσιλ, με μόλις 167 ύψος και πολύ γρήγορος, που ήρθε το περασμένο καλοκαίρι από τη Φερεντσβάρος αι ο 27χρονος Ντομερσί Ν’ Ντονγκάλα, αλλά αμφότεροι δεν διαθέτουν σωματικά προσόντα και ευχέρεια στο γκολ. 
Σέντερ φορ…. Καταρχήν ο πανύψηλος, 198εκ, 25χρονος Ζίνο Γκάνο που ήρθε από την Οστάνδη το προηγούμενο καλοκαίρι με 1,8 εκ ευρώ και έχει 15 συμ. χωρίς να έχει βρει δίχτυα. Ο 23χρονος Δανός, 187 εκ ύψος Μάρκους Ινγκβαρτσεν που αποκτήθηκε τον Γενάρη του 2018 από τη Νόρτσελαντ αντί 5 εκ ευρώ και ενώ πέρυσι πρόλαβε και έπαιξε 22 ματς και σημείωσε και 5 γκολ, φέτος ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και έχει μόλις 6 συμ. Χρειάζεται χρόνο… Το βαρύ πυροβολικό αποτελεί ο Μμπβανα Σαμάτα, ο 26χρονος Τανζανός φορ, με 180 εκ ύψος, από το 2015 στην ομάδα και που φέτος πήρε μπροστά και έχει 20 γκολ σε 27 αγώνες στο πρωτάθλημα, όντας ο μεγάλος πρωταγωνιστής της πορείας της Γκενκ προς τον τίτλο.
Η ομάδα αρχές Φεβρουαρίου έχασε τον ηγέτη της, τον Ισπανό επιτελικό μέσο Αλεχάντρο Ποθουέλο, 27 χρονών, που αποτελούσε τον οργανωτή του παιχνιδιού της και είχε 27 αγώνες και 5 γκολ στο πρωτάθλημα φέτος. Η προσωπικότητα του και η αξία του, του επέτρεπαν να έχει ηγετικό ρόλο στην ομάδα. Πουλήθηκε αντί 10 εκ ευρώ στο Τορόντο του MLS. Κάτι η απώλεια του «εγκεφάλου» της ομάδας, κάτι το γεγονός της απειρίας του νεανικού συνόλου που δεν έχει συνηθίσει στην πίεση του πρωταθλητισμού, η ομάδα πριν την ισχνή νίκη με 1-0 επί της Λόκερεν την Κυριακή, είχε 3 ισοπαλίες και δύο ήττες στα προηγούμενα πέντε παιχνίδια της, επιτρέποντας στη Μπριζ να πλησιάσει στους 6 βαθμούς.

Από τον πάγκο καθοδηγεί την ομάδα ο 44χρονος, Βέλγος Φιλίπ Κλεμέντ, ο οποίος αφού μαθήτευσε για πέντε χρόνια ως βοηθός στη Μπριζ (2012 – 2017) στη συνέχεια κάθισε για 6 μήνες στον πάγκο της Ρεντ Σταρ Βάασλαντ και από τον Ιανουάριο του 2018 είναι στον πάγκο της Γκενκ, την οποία φέτος οδηγεί στον τίτλο! Όπως και το νεανικό σύνολο που καθοδηγεί, έτσι κι αυτός είναι άπειρος στην πίεση του πρωταθλητισμού. Τα δείγματα που είχε δώσει πριν τη φετινή σαιζόν έδειχναν έναν προπονητή που προτιμά να παίζει η ομάδα του με 4-3-3 και αναπτυγμένο τακτικά ως σύστημα με αμυντικό προσανατολισμό. Φέτος στα περισσότερα παιχνίδια, η δική του Γκενκ, αγωνίζεται με 4-2-3-1, δείγμα ότι ο κόουτς είναι δεικτικός στις αλλαγές και προσαρμόζεται σύμφωνα με το υλικό του, που στην προκυμμένη περίπτωση ταίριαζε στη συγκεκριμένη διάταξη. Προσαρμόζεται στα δεδομένα και στα δρώμενα του παρόντος και δεν κολλάει σε ένα δόγμα. Μόνο στο ντέρμπι με τη Μπριζ, πρόσφατα, παράταξε την ομάδα με  5-3-2 (!) και δεν του βγήκε αφού γνώρισε την ήττα με 1-3. Γενικά η ομάδα δίνει έμφαση στην κυκλοφορία της μπάλας και στην κίνηση χωρίς αυτή, δεν παρουσιάζει στατική συμπεριφορά στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της.

Η νεανική Γκενκ θα τερματίσει 1η στην κανονική διάρκεια της σαιζόν του Βελγικού πρωταθλήματος των 30 αγωνιστικών. Το στοίχημα είναι να αντέξει να υποστηρίξει όσα κατάφερε ως τώρα και να βγάλει σκληρό μέταλλο στην τελική ευθεία, να καταφέρει να αντέξει και στις 10 αγωνιστικές των play off απέναντι στις κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος, στην πίεση των συνεχομένων ντέρμπι….








Λιλ


Στο Γαλλικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια η Παρί Σεν Ζερμέν είναι εκτός συναγωνισμού, αφού κινείται σε διαφορετικά οικονομικά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες, οι οποίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τις θέσεις που οδηγούν στο επόμενο Champions league και σχεδόν όλες δημιουργούν νεανικά σύνολα και παράγουν ποδοσφαιριστές που πωλούνται στις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Η ομάδα που ξεχωρίζει φέτος στο Sampiona είναι η Λιλ. Γεγονός που αποτελεί έκπληξη καθότι η περυσινή της πορεία δεν προμήνυε κάτι τέτοιο. Φαίνεται όμως πως με τον Μαρσέλο Μπιέλσα στον πάγκο της την περυσινή χρονιά, μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας ιδιαίτερα ταλαντούχας και ανταγωνιστικής ομάδας που του χρόνου θα παίζει στο Champions league, μια και η διαφορά της από τη 3η Λιον είναι στους 7 βαθμούς και στους 10 βαθμούς από την 4η Μαρσέιγ, 10 στροφές πριν το τέλος.
Η φετινή Λίλ είναι στη 2η θέση με 57 βαθμούς, 14 πίσω από την πρωτοπόρο και εκτός συναγωνισμού Παρί, η οποία έχει και 2 ματς λιγότερα. Έχει σημειώσει 17 νίκες, 6 ισοπαλίες και 5 ήττες. Γκόλ, 45 υπέρ και 23 παθητικό. Έχει τη 2η καλύτερη άμυνα πίσω από την Παρί, τη 2η καλύτερη διαφορά τερμάτων με +22, είναι 2η στις νίκες και 3η καλύτερη επίθεση πίσω από την Παρί και τη Λιον. Αν μη τι άλλο αξιοζήλευτες επιδόσεις ! Είναι μια φρέσκια, νεανική, καλό-προπονημένη ομάδα, με υψηλό επίπεδο συνοχής.

   Το ρόστερ….στο τέρμα είναι ο 23χρονος από τη Γουϊνέα Μάικ Μάιγκαν, με ύψος 191 εκ που αποκτήθηκε το 2015 με 1 εκ από την Παρί. Στην άμυνα ήρθε το καλοκαίρι από την Κίνα ο 35χρονος , Πορτογάλος Ζοσέ Φοντέ για ηγέτης με την εμπειρία του και έχει καταγράψει 25 συμ. στο πρωτάθλημα.  Αριστερά υπάρχει ο 23χρονος από το Μαλί Γιουσούφ Κονέ από τα σπλάχνα του συλλόγου, δεξιά ο Τούρκος Μεχμέτ Τσελίκ στα 22 του, με 180 εκ ύψος, με 24 συμ, καλοκαιρινό απόκτημα με 1 εκ από τη Μπουρσασόρ και ήδη η αξία του στο transfermarkt ανέρχεται στα 6 εκ. Υπάρχουν και δύο νεαροί και ελπιδοφόροι στόπερ, ο 22χρονος, Ιβοριανός Κουάντιο Ντάμπιλα που ήρθε από τους ερασιτέχνες της Μονακό και ο 21χρονος, με ύψος 190 εκ, Βραζιλιάνος Γκάμπριελ που έγραψε 5 συμμετοχές φέτος και το μέλλον του ανήκει.

Στα χαφ … ο 24χρονος Πορτογάλλος Ξέκα απόκτημα του 2017 με 5 εκ από τη Μπράγκα και που από τότε αποτελεί μια σταθερά στη μεσαία γραμμή της ομάδας. Ο Μπουμπακάρ Σουμαρέ στα 20 του και με ύψος 188εκ, με 11συμ και που ήρθε από της ακαδημίες της Παρί και πλέον κοστίζει 5 εκ στο transfermarkt. Ένας ακόμα παίκτης από τους ερασιτέχνες της Παρί, ο Τζόναθαν Ικόνε και αυτός στα 20 του, αριστεροπόδαρος, 175 εκ ύψος, με 27συμ και 2 γκολ φέτος που παίζει πιο προωθημένος σε σχέση με τον Σουμαρέ, είναι 8αρι-10αρι. Ακόμη, ο 21χρονος, Βραζιλιάνος Τιάγκο Μάια που ήρθε το 2017 αντί 14 εκ (!) από τη Σάντος. Βασικότατος αμυντικός χαφ της ομάδας είναι ο 26χρονος Βραζιλιάνος Τιάγκο Μέντεζ που ήρθε κι αυτός το 2017 από τη Σάο Πάολο με 9 εκ και πλέον έχει διπλασιάσει την αξία του αφού σύμφωνα με το transfermarkt κοστίζει 18 εκ ευρώ. Βλέπουμε αρκετές επιλογές του Μπιέλσα από το καλοκαίρι του 2017 να ηγούνται της ομάδας.
Εξτρέμ… ο Λουϊζ Αραούχο, 22 χρονών, Βραζιλιάνος, αριστεροπόδαρος και αυτός απόκτημα του καλοκαιριού του 2017 με 10,5 εκ από τη Σάο Πάολο. Πέρυσι είχε 24 αγώνες και 5 γκολ και φέτος 17 αγώνες και 2 γκολ. Και τα δύο μεγάλα αστέρια…Καταρχήν ο Τζόναθαν Μπάμπα 22 χρονών, που ήρθε ελεύθερος το καλοκαίρι από τη Σεντ Ετιέν και η αξία του στο transfermarkt είναι πλέον 15 εκ (!). Έχει καταγράψει 27 συμ και 9 γκολ στο φετινό πρωτάθλημα. Παίζει συνήθως από τα αριστερά και πέραν από την ταχύτητα του ξεχωρίζει για τα μπασίματα και τις διαδρομές του με τη μπάλα. 

 Και ο Νίκολας Πέπε , ο 23χρονος Ιβοριανός, αριστεροπόδαρος που παίζει με αντίθετο πόδι από τα δεξιά, έχει 27 συμ και 16 γκολ στο πρωτάθλημα. Ένας έξοχος σκόρερ με ταχύτητα και έκρηξη. Ήρθε και αυτός το καλοκαίρι του 2017 με 10 εκ από την Ανζέ , πέρυσι είχε 36 συμ και 13 γκολ στο πρωτάθλημα και πλέον η αξία του στο transfermarkt είναι στα 40 εκ ευρώ(!!!). Έγινε καλή δουλειά στο recruiting το καλοκαίρι του 2017, που μπορεί να μην απέδωσε τους πρώτους έξι μήνες και ο Μπιέλσα να αποπέμφθηκε αλλά τα αποτελέσματα φαίνονται πλέον.
Σέντερ φορ, υπάρχει ο 28χρονος Πορτογάλος Ρούι Φοντέ, δανεικός από τη Φούλαμ, χωρίς γκολ σε 10 συμ, ο 32χρονος Λοϊκ Ρεμί με 3 γκολ σε 17 ματς και ο 19χρονος Πορτογάλος Ράφαελ Λεάο, με 188εκ ύψος, δεξιοπόδαρος που ήρθε το καλοκαίρι ως ελεύθερος από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας και πλέον κοστίζει 6 εκ στο transfermarkt, έχει συμβόλαιο ως το 2023 και έχει πετύχει 7 γκολ σε 17 συμ, στην πρώτη του σαιζόν μακριά από την πατρίδα του και μόλις στα 19 του !

Στον πάγκο καθοδηγητής ο 52χρονος, Γάλλος κόουτς Κρίστοφερ Γκαλτιέ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μπιέλσα τον Δεκέμβριο του 2017 και κατάφερε να κρατήσει την ομάδα στην κατηγορία την περυσινή πολύ άσχημη σαιζόν. Του δόθηκε και για φέτος η ευκαιρία και δικαίωσε τους ανθρώπους του κλαμπ. Πήρε ένα ταλαντούχο ρόστερ, δούλεψε με αυτό και έβαλε τη σφραγίδα του. Έχτισε ένα στέρεο και νικηφόρο πρότζεκτ.     

    Γνωστός στη χώρα μας από το πέρασμα του από τον Άρη τη σαιζόν 2001-02 ως βοηθός προπονητή. Ως βοηθός εργάστηκε σε διάφορες ομάδες έως το 2009 όταν το Δεκέμβριο ανέλαβε ως πρώτος προπονητής τη Σεντ Ετιέν, δημιούργησε καλή ομάδα, την επανάφερε στα ψηλά του Γαλλικού ποδοσφαίρου, κατέκτησε μαζί της ένα κύπελλο τη σαιζόν 2012-13 και παρέμεινε στον πάγκο της έως το τέλος της σαιζόν 2016-17. Τον Δεκέμβριο του 2017 ως προείπαμε ανέλαβε τη Λιλ. Αγαπημένο του σύστημα το 4-2-3-1 και προσπαθεί να έχει ισορροπία μεταξύ επίθεσης και άμυνας, αν και το Γαλλικό πρωτάθλημα παίζεται στην επίθεση. Έχει δημιουργήσει μια αθλητική ομάδα, με πολλούς νεαρούς παίκτες και  τους πλαισίωσε με έναν έμπειρο σε κάθε γραμμή. Η δουλειά του κρίνεται επιτυχημένη και η 2η θέση επίτευγμα αφού η Παρί είναι αχτύπητη. Του χρόνου θα τον δούμε και στα δύσκολα του Champions league.


       Μιλήσαμε σήμερα για τρεις ομάδες που πρωταγωνιστούν σε τρία πρωταθλήματα ανώτερα από το δικό μας και δεν έχουν τίποτα τρομερά και απλησίαστα μπάτζετ, χωρίς βέβαια να είναι φτηνές ομάδες. Όμως εκείνα που βασικά τις χαρακτηρίζουν είναι το ότι έχουν υπομονή και υπόβαθρο στη δουλειά τους. Διαθέτουν τεχνογνωσία, κατάρτιση, υποδομές, μέθοδο και σοβαρότητα. Έχουν δημιουργήσει το δικό τους μοντέλο και πατώντας πάνω σε αυτό βαδίζουν στην επιτυχία. Χτίζουν σε βαθιά θεμέλια με στόχο να μην αποτελέσουν μια αναλαμπή αλλά να έχουν διάρκεια.



Υ.Γ. Το Β΄ μέρος σε ένα 10ημερο, με άλλες τρεις ομάδες – δουλειές που έχουμε ξεχωρίσει τη φετινή σαιζόν


Υ.Γ.1 Για τα ματς της δεύτερης εβδομάδας των «16» του Champions league ωσονούπω






                                                                                                                     SAM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου