Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Η Μαρσέιγ στο πιάτο του Ρουμάνου τεχνικού….



 


   Η κληρωτίδα έβγαλε Μαρσέιγ σους «8» στο δρόμο προς τα Τίρανα. Σε 15 μέρες πάνω κάτω είναι το πρώτο ματς στο «Βελοντρόμ». Μια κλήρωση όχι και τόσο επιθυμητή, υπήρχαν και άλλες ομάδες, με μικρότερο όνομα και από πιο αδύναμο πρωτάθλημα για να αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ. Η Μαρσέιγ είναι στη 2η θέση του Γαλλικού πρωταθλήματος με 53 βαθμούς μετά από 29 αγωνιστικές, με 15 νίκες, 8 ισοπαλίες και 6 ήττες, γκολ 45 υπέρ και 27 κατά. Δίνει μάχη με τη Ρεν και τη Νις, κυρίως, για τη 2η θέση που οδηγεί στην απευθείας είσοδο στους ομίλους του Champions League. Στη Ligue-1 είναι ομάδα των εκτός έδρας παιχνιδιών και αυτό πρέπει να το προσέξουν στον ΠΑΟΚ. Στο «Βελοντρόμ» έχει 6 νίκες και εκτός 9, εντός είναι στις 5 ισοπαλίες και εκτός 3 και τέλος μέσα έχει 4 ήττες ενώ έξω μόλις 2 !

   Η ομάδα ιδρύθηκε το 1899 και έχει κατακτήσει 9 πρωταθλήματα Γαλλίας, 10 κύπελλα και 3 Λιγκ Καπ. Επίσης 2 σούπερ καπ Γαλλίας και κυρίως το Τσάμπιονς Λιγκ το 1993 ! Αυτό το κύπελλο πρωταθλητριών της ομάδας του Μπερνάρ Ταπί παραμένει το μοναδικό που έχει κατακτήσει Γαλλική ομάδα ! Προηγουμένως είχε παίξει και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 1991 αλλά ηττήθηκε στα πέναλτι από τον μεγάλο Ερυθρό Αστέρα μετά από ένα στείρο 0-0 στο 90λεπτο και την παράταση. Οι ατασθαλίες του Ταπί οδήγησαν την ομάδα στον υποβιβασμό στη 2η κατηγορία και την αποδυνάμωση της. Σηκώθηκε,  αλλά ποτέ ξανά δεν έφτασε στο επίπεδο που ήταν στις αρχές των ’90es. Έπαιξε τρεις χαμένους τελικούς ΟΥΕΦΑ εκ τότε, το 1999 (0-3 από Πάρμα), το 2004 (0-2 από Βαλένθια) και το 2018 (0-3 από Ατλέτικο Μαδρίτης) αλλά τίτλο ση Γαλλία πήρε ξανά ο 2010, όταν και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια πριν ξεκινήσει η κυριαρχία της Παρί των Αράβων. Δηλαδή ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει μια ομάδα που έχει κατακτήσει κούπα Champions League και έχει παίξει σε συνολικά 5 τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Μια ομάδα κάθε άλλο παρά τυχαία….



   Πάμε στο σήμερα….

   Προπονητής της Μαρσέιγ είναι ο 62χρονος Αργεντινός Χόρχε Σαμπαόλι (1960) από την 8η Μαρτίου 2021. Ασχολείται με την προπονητική από το 1991 και ως 1ος προπονητής από το 1996. Οι πρώτες του επιτυχίες ήρθαν τη διετία 2010-12 όταν πήγε στην Ουνιβερσιτάδ Ντε Τσίλε της Χιλής, με την οποία κέρδισε 2 πρωταθλήματα καθώς και το Κόπα Σουνταμερικάνα 2011 ! Ακολούθησε για μια 4ετια ο πάγκος της Εθνικής ομάδας  της Χιλής, με την οποία κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα το 2015 ! Ακολούθησε ο ευρωπαϊκός πάγκος της Σεβίλλης τη σαιζόν 2016-17 ! και στη συνέχεια ο πάγκος της Εθνικής Αργεντινής στο Μουντιάλ του 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας, όπου ήρθε ο αποκλεισμός στους «16» του θεσμού με 3-4 από τη μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία.  Στη συνέχεια έμεινε από ένα χρόνο στον πάγκο 2 Βραζιλιάνικων ομάδων, της Σάντος και της Ατλέτικο Μινέιρο, για να επιστρέψει στην Ευρώπη αναλαμβάνοντας την Ολυμπίκ Μαρσέιγ τον περασμένο Μάρτη. Μια ομάδα που τότε παραπατούσε…..


   Πάμε στα αγωνιστικά τώρα, όπου η πραγματικότητα δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που παρουσιάζουν ορισμένοι δημοσιογράφοι μετά την κλήρωση. Ότι δήθεν ο Σαμπαόλι κάνει τρελές επιλογές, ανακατεύει χωρίς λόγο την ομάδα κλπ. Δεν ισχύουν αυτά. Η φετινή Μαρσέιγ του Αργεντινού κόουτς παίζει κυρίως με 4-3-3 που κάποιες φορές το αλλάζει ανάλογα με τον αντίπαλο. Πότε, δηλαδή, θα παίξει με 3 στόπερ, πότε χωρίς εξτρέμ με 2 παίκτες πίσω από τον φορ, πότε ο Παγιέτ θα είναι καθαρό 10αρι και πότε θα ξεκινάει τις προσπάθειες του από αριστερά. Πράγματα που γίνονται σε όλες τις ομάδες δηλαδή. Επιθετικά και δημιουργικά η ομάδα κινείται, περιστρέφεται γύρω από τον Παγιέτ, που στο Γαλλικό πρωτάθλημα, σε πολλά παιχνίδια, ο Σαμπαόλι τον ξεκινάει ε θέση φορ, σαν ψευτο-εννιάρι, αφήνοντας τον Μίλικ στον πάγκο, ενώ στην Ευρώπη ο Μίλικ παίζει κανονικά φορ και γι αυτό έχει πιο πολλά γκολ στο Conference League.

    To ροτέσιον της φετινής Μαρσέιγ περιλαμβάνει 22 παίκτες της που εναλλάσσονται στα παιχνίδια. Η ομάδα όμως έχει σταθερό κορμό και βασίζεται όπως προείπαμε σε διάταξη 4-3-3. Κάθε παίχτης έχει το ρολό του και τον χρόνο του. Υπάρχει σταθερότητα. Στο τέρμα βασικός είναι ο Ισπανός Πάου Λόπεζ  στα 27 του, στην Ευρώπη όμως, μέχρι τώρα, παίζει ο 36χρονος Στηβ Ματαντά.


   Στην άμυνα δεξιά παίζει ο 24χρονος Ισπανός Πολ Λιρόλα και σε περίπτωση απουσίας του τον αντικαθιστά ο χαφ Ροντζιέρ. Αριστερά βασικός είναι ο 27χρονος Βραζιλιάνος Λουάν Πέρεζ  ενώ κάποια ματς παίρνει και ο 28χρονος Βόσνος Σέαντ Κολάσινατς. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο αποτελείται από τον 20χρονο Σαλιμπά (δεξιός στόπερ) και τον 25χρονο Κροάτη Ντούγιε Τσαλέτα-Σαρ (αριστερός στόπερ) . Τρίτος στην ιεραρχία των στόπερ έρχεται ο 23χρονος Αργεντινός Μπαλέρντι και 4ος ο έμπειρος 32χρονος Ισπανός Αλβάρο Γκονζάλεζ, ως λύση ανάγκης περισσότερο.

   Στα χαφ, κλασικό 6αρι παίζει ο 22χρονος Μπουμπακάρ Καμαρά και οι δύο εσωτερικοί μέσοι είναι ο Γκεντουζί (22χρ)δεξιά και ο Βραζιλιάνος Γκέρσον (24χρ) αριστερά. Σε αρκετά ματς χρόνο παίρνουν ο 27χρονος Βαλεντιέν Ροντζιέρ, που καλύπτει αρκετές θέσεις και ο 23χρονος Σενεγαλέζος Πάπε Γκουέγιε.

   Στα εξτρέμ βασικός δεξιά είναι ο 24χρονος Τούρκος Τσενγκιζ Ουντέρ και στα αριστερά στο 4-3-3 παίζει ο Παγιέτ (34χρ) και όταν αυτός μετακινείται σε άλλη θέση, παίζει ο 20χρονος Βραζιλιάνος Λουΐς Ένρίκε. Πίσω τους χρόνο παίρνει ο 24χρονος Μαροκινός Αμίν Χαρί, που έχασε το πέναλτι στη Βασιλεία, ο 21χρονος Σενεγαλέζος Ντιένγκ και ο 20χρονος Αμερικανός Κόνραντ Ντε Λα Φουέντε.


   Σέντερ φορ είπαμε ότι χρησιμοποιείται πολλές φορές ο Παγιέτ ως ψευτό-εννιάρι, αλλά ο κλασικός φορ της ομάδας είναι ο 28χρονος Πολωνός Αρκάντιους Μίλικ, που έχει το εύκολο γκολ, ενώ τον Γενάρη ήρθε στην ομάδα και ο 30χρονος Κονγκολέζος Σέντρικ Μπακαμπού !

   Παρακολουθώντας αρκετά ματς των Μασσαλών φέτος έχω διαπιστώσει ότι μετά το 60΄ η απόδοση τους πέφτει, βγάζει κούραση η ομάδα. Στο Conference στα 4 νοκ άουτ παιχνίδια, άντεξε ως το 75΄, αφού εδώ είναι πιο χαμηλός ο ρυθμός σε σχέση με τη Ligue-1 και τα κορμιά στις μονομαχίες όχι τόσο δυνατά. Έχει κενά στην άμυνα της και κάνει λάθη στα μετόπισθεν, δίνει ευκαιρίες στον αντίπαλο. Είδα ότι ακόμα και η Καραμπάγκ τη δυσκόλεψε στο «Βελοντρόμ», τις έκανε φάσεις και το 3ο γκολ το πέτυχε στις καθυστερήσεις, ενώ την καθάρισε εύκολα εκτός έδρας.  Όταν κουράζεται μετά το 60΄, ψάχνει το γκολ με τα στημένα χτυπήματα του Παγιέτ, στα οποία είναι εξαιρετικός και πολύ επικίνδυνος για κάθε αντίπαλο ο έμπειρος Γάλλος μπαλαδόρος.

   Από εκεί και πέρα, ο τερματοφύλακας Πάου Λόπεζ είναι σταθερός και δίνει σιγουριά στην άμυνα, δε βγαίνει όμως από την εστία του, παίζει μες το τέρμα του, ειδικά στις σέντρες, στα ψηλά γεμίσματα. Αυτό για τα στημένα του ΠΑΟΚ.


   Ο αριστερός μπακ Λουάν Πέρεζ έχει πολλά αμυντικά κενά, είναι πολύ επιθετικός μπακ, ξεχνιέται μπροστά, χάνει τον παίκτη του στα μαρκαρίσματα και από εκεί παίζει ο Ζίφκοβιτς και αν δεν βάλει τον καλύτερο αμυντικά Κολάσινατς ο Σαμπαόλι, μπορεί να το εκμεταλλευτεί ο ΠΑΟΚ και να ψάξει από εκεί το γκολ. Επίσης, τους κεντρικούς αμυντικούς Σαλιμπά και Τσαλέτα- Σαρ αν τους πιέσεις έχουν πρόβλημα να βγάλουν τη μπάλα από την άμυνα. Δύο από τα παιχνίδια που έχασε μες το 2022 η Μαρσέιγ, από Νις και Μονακό, ο αντίπαλος έπαιζε με δύο φορ και πίεζε ψηλά και ήταν από ένας πάνω στον κάθε στόπερ σε φάση επίθεσης. Πανικοβλήθηκαν, υπέπεσαν σε λάθη οι νεαροί κεντρικοί αμυντικοί των Μασσαλών και η ομάδα έχασε.

   Στα χαφ ο Καμαρα είναι ο τρεχαλατζής, ο κλασσικός ανασταλτικός χαφ, που παίζει και ως κεντρικός στόπερ όταν ο Σαμπαόλι πάει σε διάταξη με 3 κεντρικούς αμυντικούς. Ο μέσα δεξιά, ο Γκεντουζί, είναι ο χαφ που κουβαλάει τη μπάλα, που κάνει μέτρα με αυτή στα πόδια του στο γήπεδο. Ο μέσα αριστερά, ο Βραζιλιάνος Γκέρσον, διαθέτει εξαιρετικό αριστερό πόδι, για μακρινές μπαλιές, για δυνατά μακρινά σουτ αλλά και για γλυκές σέντρες. Καλά πόδια έχει και ο Ροντζιέρ, ενώ ο Γκουέγιε είναι πληθωρικός και όταν παίζει δίνει εκτόπισμα στην ομάδα.

   Για τα στημένα του Παγιέτ τα ξανάπαμε, είναι πηγή  κινδύνου για κάθε άμυνα οι αριστοτεχνικές εκτελέσεις του. Πολύ καλός παίκτης είναι και ο αριστεροπόδαρος Τούρκος Ουντέρ, που παίζει δεξιά και συγκλίνει προς τον άξονα με το αντίθετο πόδι και ψάχνει το σουτ ή την κάθετη πάσα. Επίσης διαθέτει ταχύτητα για τις αντεπιθέσεις. Με τον Μίλικ φορ και τον Παγιέτ πίσω του ή από αριστερά η Μαρσέιγ γίνεται πιο επιθετική αλλά χάνει ανασταλτικά. Ο νεοαποκτηθείς Μπακαμπού που έρχεται από τον πάγκο ως αλλαγή μπαίνει πάντα με  ενθουσιασμό στο γήπεδο, δίνει πνοή στην ομάδα και συνήθως σκοράρει κιόλας.



   Συμπερασματικά πρόκειται για δυνατή ομάδα, καλά δουλεμένη, που ξέρει τι παίζει. Διαθέτει καλούς ποδοσφαιριστές, πολύ πάνω από τους παίκτες που παίζουν στους big-4 και είναι ομάδα υψηλού ευρωπαϊκού επιπέδου. Αν εξαιρέσουμε τις 10-15 τοπ ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, από εκεί και πέρα κοιτάζει στα μάτια οποιονδήποτε. Παίζει πιο κοντρόλ ποδόσφαιρο χωρίς τον καταιγιστικό ρυθμό που έδωσε η Γάνδη για 25 λεπτά στο 1ο ημίχρονο στο Βέλγιο. Δεν είναι η κλασική Γαλλική ομάδα που βασίζεται στη δύναμη και τα τρεξίματα των αφρικανών παικτών αλλά στη μπαλαδοσύνη των ποδοσφαιριστών της. Ενώ και τακτικά είναι καλά στημένη και οργανωμένη από τον Σαμπαόλι. Διαθέτει παίκτες στην κατάλληλη ποδοσφαιρική ηλικία, στην καλύτερη φάση της καριέρας τους αλλά και νεαρούς, ταλαντούχους και φιλόδοξους που διψάνε να διακριθούν. Μαζί με τον πολύπειρο Παγιέτ δημιουργούν ένα ιδανικό μείγμα!

   Στρωτή ομάδα η Μαρσέιγ παίζει ένα στιλ ποδοσφαίρου κοντά σε αυτό του Ολυμπιακού του Μάρτινς, αλλά 2-3 κλικ πάνω, αφού και καλύτερους ποδοσφαιριστές διαθέτει και μεγαλύτερη ένταση στο παιχνίδι της έχει,  λόγω ανώτερου πρωταθλήματος. Παραπέρα δε μπορώ να ξέρω τα αποδυτήρια της σχετικά με αυτά που αναπαράγονται από Έλληνες «δημοσιογράφους». Αν μπορεί να τη χτυπήσει ο ΠΑΟΚ? Θα χρειαστεί και τύχη και εξαιρετική αμυντική λειτουργία. Θα πρέπει η παίκτες του να έχουν την απόλυτη συγκέντρωση μες το παιχνίδι για να ανταπεξέλθουν. Εδώ το παραμικρό λάθος τιμωρείται. Εδώ τι διαφορά την κάνουν οι λεπτομέρειες, αφού ούτως ή άλλως το επίπεδο είναι υψηλό. Θα πρέπει να κρατήσει η άμυνα του, να περιορίσει τους καλούς αντίπαλους επιθετικούς, ενώ κρίσιμη θα είναι και η μάχη του κέντρου, γιατί οι χαφ της, όποιοι κι αν παίξουν, είναι εξαιρετικοί παίκτες. Μιλάμε για παίκτες των 15-20εκ. ευρώ ! Αν θες να είσαι στο υψηλό επίπεδο της Ευρώπης τέτοιους παίκτες θα αντιμετωπίσεις. Θα πρέπει ο Λύραντζης να σβήσει τον Παγιέτ και ο Τσιγγάρας τον Γκεντουζί, της Premier league μέχρι πέρυσι.


   Στα υπέρ του ΠΑΟΚ το γεγονός ότι δεν έχει πλέον την υποχρέωση να προκριθεί απέναντι στη Μαρσέιγ όπως θα την είχε απέναντι στη Μπόντο Γκλιμτ ή τη Σλάβια Πράγας. Όλοι αναγνωρίζουν την ανωτερότητα της Γαλλικής ομάδας και ο ΠΑΟΚ κατεβαίνει ως το απόλυτο αουτσάιντερ. Επίσης ο ΠΑΟΚ την υπέρβαση του την έχει κάνει φτάνοντας στους «8» ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Είκοσι χρόνια είχε να φτάσει ελληνική ομάδα ως εδώ και 48 χρόνια ο ΠΑΟΚ να παίξει στα προημιτελικά στην Ευρώπη ! Οπότε πλέον ας το διασκεδάσουν και όλα γίνονται…..


                                                                                                                            SAM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου