Powered By Blogger

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Δυναμό Ζάγκρεμπ : Έχτισαν μεγάλη ομάδα μέσω ακριβών πωλήσεων





       Έμεινε άφωνη όλη η Ευρώπη με την ανατροπή που επέτυχε η Δυναμό Ζάγκρεμπ επί της Τότεναμ. Έχοντας χάσει το πρώτο ματς στο Λονδίνο με 0-2 όλοι την είχαν τελειωμένη. Κατάφερε στον επαναληπτικό του Ζάγκρεμπ και ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα και στην παράταση επιβλήθηκε κατά κράτος των Άγγλων. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Ορσιτς που πέτυχε και τα 3 γκολ του θριάμβου. Μια ομάδα αποτελούμενη κυριολεκτικά από παιχταράδες. Τους είδα και ήταν όλοι ένας κι ένας ! Έτσι λειτουργεί άλλωστε η Κροατική ομάδα τα τελευταία χρόνια. Βρίσκει ταλέντα, τα αγοράζει, τα εξελίσσει, της παίζουν και παίρνει τίτλους και στη συνέχεια τα ακριβοπουλάει σε τιμή 5πλάσια από ότι τα αγόρασε.

Πάμε να τα δούμε λεπτομερώς….

    

Ιστορία:

    Η Δυναμό είναι η παραδοσιακή δύναμη του Κροατικού ποδοσφαίρου. Η ομάδα που εκπροσωπεί το ποδόσφαιρο της χώρας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ιδρύθηκε στις 26 Απριλίου του 1945 από τη συνένωση κάποιων ομάδων του Ζάγκρεμπ. Μετρούσε ως ομάδα και στην ενιαία Γιουγκοσλαβία. Είχε κατακτήσει 4 πρωταθλήματα και 7 κύπελλα. Κυρίως όμως είχε κατακτήσει το Κύπελλο Εκθέσεων του 1967, επικρατώντας σε διπλούς αγώνες της Λιντς (2-0 & 0-0) !

    Στην Κροατία είναι κυρίαρχος αφού έχει 21 πρωταθλήματα (από τα 29 που έχουν διεξαχθεί ) και 14 κύπελλα. Είχε μάλιστα σερί 11 συνεχόμενων κατακτήσεων από το 2006 έως το 2016, που το έσπασε η Ριέκα το 2017. Εκ τότε κατέκτησε τα επόμενα τρία και είναι το απόλυτο φαβορί και για το φετινό. Στο κύπελλο δε δείχνει να ασχολείται τα τελευταία χρόνια αφού έχει να το πάρει από το 2016.

 

(Ίβιτσα Χόρβατ : προπονητης Δναμό το 1967)

 

Προπονητές:

    Στο θέμα προπονητή η ομάδα δεν ξέφυγε από την Κροατική αγορά, μόνο ένας Βούλγαρος κόουτς, ούτε στέριωσε κανένας όμως. Την τελευταία 5ετία, το καλοκαίρι του 2016 ξεκίνησε ο Ζλάτκο Κράνιτσαρ ο οποίος έφυγε σε 2 μήνες, το Σεπτέμβριο, τον διαδέχθηκε για ένα μήνα ο Ζέλικο Στόπιτς και τη σαιζόν τελείωσε ο Βούλγαρος Ιβάιλο Πέτεφ, που έχασε και το πρωτάθλημα.  Το 2017 ξεκίνησε τη χρονιά ο Μάριο Τσβιτάνοβιτς και την τελείωσε από το Μάρτιο του 2018 έως το τέλος, ο Νίκολα Γιούρσεβιτς. Τη σαιζόν 2018-19 την έβγαλε εξ ολοκλήρου ο Νέναντ Μπιέλιτσα, ο οποίος έφτασε ως τον Απρίλιο και της επόμενης σαιζόν και είναι ο μακροβιότερος των τελευταίων ετών. . Τον Απρίλιο του 2020 τον διαδέχθηκε ο Ίγκορ Γιοβίσεβιτς, που έφυγε για την Ουκρανική Ντνίπρο. Τη φετινή σαιζόν την ξεκίνησε ο Ζόραν Μάμιτς και έφτασε μέχρι το ματς πριν τον επαναληπτικό με την Τότεναμ. Δεν έφυγε απλά, πήγε φυλακή. Δικάστηκε για υπεξαίρεση και μη καταβολή φόρων σε μεταγραφές. Τον διαδέχθηκε ο βοηθός του Νταμίρ Κρζνάρ που κοουτσάρισε την ομάδα στη μεγάλη ανατροπή – πρόκριση επί της Τότεναμ !  

 


Πωλήσεις:

    Η ομάδα χτίστηκε μέσω των πωλήσεων, όπως προείπαμε, έφτιαχνε παίκτες και τους ακριβοπουλούσε, επένδυσε σωστά τα χρήματα που εισέπραξε, αγοράζει ότι καλύτερο στην Κροατική αγορά, κοιτάζει και στη λοιπή πρώην Γιουγκοσλαβία (εκτός της Σερβίας), στα Βαλκάνια αλλά και σε μικρούς από μεγάλες σχολές του ποδοσφαίρου. Η μεγαλύτερη της επιτυχία στον τομέα αυτό ήταν ο Ντάνι Όλμο ! Τον πήρε το 2014 ως ελεύθερο από τους μικρούς της Μπάρτσα, τη “Μασία” και τον πούλησε το 2019 αντί 22εκ ευρώ στη Λειψία !

    Το καλοκαίρι του 2016 πούλησε τον Μιραλέμ Πιάνιτς με 23 εκ στη Γιουβέντους ! Τον Γιόσιπ Μπρέκαλο με 10 εκ στη Βόλφσμπουργκ, τον Μαρσέλο Μπρόζοβιτς με 5εκ στην Ίντερ (εδώ πιάστηκε κορόιδο νομίζω) και έδωσε δανεικό τον Μάρκο Ρογκ στη Νάπολι, τον οποίο αγόρασαν οι Παρτενοπέι με 13,5 εκ (συν το 1,5 εκ για τον δανεισμό) το επόμενο καλοκαίρι. Το 2018 έδωσαν τον Φίλιπ Μπένκοβιτς με 14,5 εκ στη Λέστερ, τον Μπόρνα Σόσα με 6 εκ στη Στουτγκάρδη, τον Άντε Κόριτς με 6 εκ στη Ρόμα, τον Χιλάλ Σουντανί με 3 εκ στη Νότιγχαμ και τον Ιβαν Φιόλιτς με 2,5 εκ στη Γάνδη ! Το 2019 έγινε η πώληση του Ντάνι Όλμο και επίσης αυτή του Ιβάν Σούνιτς με 8 εκ στη Μπέρμιγχαμ και του Αμίρ Ραχμάνι με 2,1εκ. στη Βερόνα. Το περασμένο καλοκαίρι, του 2020, πουλήθηκε ο Νικόλα Μόρο με 8,5 εκ στη Δυναμό Μόσχας. Πωλήσεις από 2εκ ευρώ και κάτω δεν τις αναφέρουμε καν και ας είναι αρκετές και καθόλου ευκαταφρόνητες.



    Για το προσεχές καλοκαίρι ήδη έχει κλείσει η πώληση του 19χρονου στόπερ Γιόσκο Γκβαντιόλ στη Λειψία αντί 16 εκ. !

    Στις αγορές της έχει ταβάνι τα 3 εκ και μόνο για τον Μάρκο Ρογκ έδωσε 5εκ  RNK Σπλιτ, που σε ένα χρόνο έφυγε για τη Νάπολι με τα τριπλά χρήματα !

 

 

 

Το τωρινό ρόστερ

     Για να φτάσεις 8αδα στο Γιουρόπα, αποκλείοντας Κράσνονταρ και Τότεναμ η ομάδα πρέπει να διαθέτει πλούσιο ταλέντο. Στο τέρμα παίζει ο 26χρονος Ντομινικ Λιβάκοβιτς, με 187 κ ύψος και ήδη κοστολογείται 13 εκ ευρώ στο transfermarkt ! Στην άμυνα εκτός από τον Γκβαντιόλ που κάνει εκπληκτική σαιζόν και τον άρπαξε η Λειψία, παίζουν ο έμπειρος Γάλλος Θέοφιλ-Κατρίν και ο 25χρονος Δανός Ράσμους Λόριντεν. Δεξιά στην άμυνα εναλλάσσονται ο Στογιάνοβιτς και ο Ιρανός Μοχαραμί και αριστερά παίζει ο γνωστός μας Λέοβατς.



    Στα χαφ τη διαφορά την κάνει ο Σκοπιανός Άριαν Αντέμι στα 29 του, ενώ δίπλα του στέκονται οι ανερχόμενοι Κριστιάνο Τζάκιτς στα 23 του και ο Μπαρτόλ Φράνιτς στα 21 του. Αναμένεται αμφότεροι να ξεπεταχτούν την επόμενη διετία. Παιχνίδια παίρνει και ο γνωστός μας Γιόσιπ Μίσιτς. Εντύπωση προκαλεί η παρουσία του 21χρονου, Ουαλού Ρόμπι Μπουρτόν που τον τσίμπησε η Δυναμό από τους μικρούς της Άρσεναλ ! Στους επιτελικούς μέσους είναι όλα τα λεφτά. Ο Λούκα Ιβάνουσεκ στα 22 του με 27 ματς φέτος και 7 γκολ, στα 5,5 εκ η αξία του στο transfermarkt. Ο Λούβρο Μάγερ στα 23 του με 33 ματς και 6 γκολ φέτος, παίκτης με υψηλή τεχνική κατάρτιση και δύο πόδια ! Η αξία του στο transfermarkt στα 10 εκ ευρώ. Καλός παίκτης είναι και ο 24χρονος Μάρκο Τόλιτς στα 24 του, ήρθε από τη Λοκομοτίβα το καλοκαίρι, αλλά φέτος βρίσκεται στη σκιά των άλλων δύο.

     Στα εξτρέμ υπάρχει ο άνθρωπος που καθάρισε με 3 γκολ τον Μουρίνιο, ο Μίσλαβ Όρσιτς, στα 28 του, με 19 γκολ φέτος και αξία στα 7,5 εκ. Υπάρχει ο Χαϊροβιτς εδώ και ο Νιγηριανός Ατιεμουέν στα 25 του. Από πίσω έρχεται ο 22χρονος, Κοσοβάρος  Λιρίμ Καστράτι, στην 1η του χρονιά στην ομάδα.



    Σέντερ φορ παίζει ο Μάριο Γκαβράνοβιτς, στα 31 του, Κροατικής καταγωγής αλλά διεθνής με την Ελβετία. Έχει βάλει 14 γκολ και με την εμπειρία του αποτελεί εγγύηση για την ομάδα. Ο παιχταράς εδώ είναι ο Μπρούνο Πέτκοβιτς, στα 26 του επέστρεψε το 2019 στην Κροατία από την οποία είχε φύγει σε πολύ μικρή ηλικία το 2013. Παίχτης υψηλής τεχνικής κατάρτισης και με εντυπωσιακή σωματοδομή,  193 εκ ύψος. Η αξία του στο transfermarkt είναι στα 11 εκ ευρώ ! Προβλέπω πώληση του το προσεχές καλοκαίρι.

    Η ομάδα παίζει με 4-3-3 με τους ταλαντούχους μέσους της να εναλλάσσονται είτε στις θέσεις του εσωτερικού χαφ, του 8αριου, είτε να πάνε στην άκρη ως εξτρέμ, αφού λόγω τεχνικής και προσόντων μπορούν να υπηρετήσουν όποιο ρόλο τους ζητηθεί. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην παράταση η παίκτες της Τότεναμ τα είχαν φτύσει, από το τρέξιμο και τις φυσικές δυνάμεις των Κροατών. Μια ομάδα συνηθισμένη στο ρυθμό της Premier league λύγισε απέναντι στους παιχταράδες της Δυναμό.



    Αντίπαλος στα προημιτελικά η Βιγιαρεάλ. Φαβορί φυσικά οι Ισπανοί του Ουνάι Έμερι αλλά ουδείς μπορεί να υποτιμήσει τους Κροάτες. Ούτε σε ταλέντο και τεχνική υπολείπονται ούτε σε τρεξίματα και φυσικά προσόντα.



                                                                                          SAM




 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου