Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Οι μεταγραφές σε Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία









Τα κορυφαία πρωταθλήματα στην Ευρώπη είναι πέντε. Το Αγγλικό, το Ισπανικό, το Ιταλικό, το Γερμανικό και το Γαλλικό. Εκεί παίζεται το υψηλό ποδόσφαιρο, εκεί είναι οι καλοί παίκτες με το πλούσιο ταλέντο, οι μεγάλες και οι καλές ομάδες που λειτουργούν σε υψηλά στάνταρ σε κάθε δραστηριότητά τους, αγωνιστική ή μη. Τέλος εκεί πέφτουν τα πολλά λεφτά στις μεταγραφές κάθε καλοκαίρι.  Εκεί θέλουν να πάνε οι καλοί παίκτες για να ανεβάσουν το στάτους τους και να απολαύσουν τον ανταγωνισμό.
   Τα προηγούμενα χρόνια βλέπαμε τις Αγγλικές ομάδες να είναι εκείνες που ρίχνουν τα περισσότερα χρήματα στο παζάρι αλλά φέτος αυτό φαίνεται να έχει αλλάξει με τους Ισπανούς και τους Ιταλούς να κινούνται πιο ζωηρά και πιο δαπανηρά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά θα παραμείνει ανοιχτή για περίπου 40 ημέρες ακόμα οπότε πολλά μπορεί να αλλάξουν. Ιδιαιτερότητα για το φετινό καλοκαίρι το γεγονός ότι η αγορά στην Αγγλία κλείνει νωρίτερα, σε 15 ημέρες περίπου.
   Σήμερα θα πούμε για Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία και θα αφήσουμε για επόμενη ανάρτηση την Ισπανία και την Ιταλία όπου έγιναν και οι περισσότερες κινήσεις μέχρι τώρα. Θα σας ζαλίσουμε με ονόματα παικτών αλλά πρέπει να γνωρίζουμε το πάρε – δώσε στην κάθε ομάδα για να μπορούμε να εκτιμήσουμε τις προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της και πως έχει διαμορφωθεί η δυναμική του συνόλου. Ώστε να υπολογίζουμε τι θα μας παρουσιάσει το κάθε κλαμπ τη χρονιά που ξεκινάει οσονούπω.

Πάμε να τα δούμε….









Αγγλία

Δεν κινήθηκε στα νούμερα του πρόσφατου παρελθόντος το φετινό μεταγραφικό παζάρι στην Αγγλία με τις ομάδες της κορυφής να κάνουν μετρημένες κινήσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι φέτος οι μεταγραφές στην Αγγλία λήγουν την προηγούμενη της έναρξης του πρωταθλήματος, ήτοι 8 Αυγούστου.



Μάντσεστερ Σίτι : Η Σίτι θεωρείται πλήρης ομάδα. Δεν είναι εύκολο τη μια σαιζόν να ξεπερνάς τους 100 βαθμούς στην Πρέμιερ και την άλλη να τους αγγίζεις κατακτώντας δύο σερί πρωταθλήματα. Στον πάγκο της παρέμεινε ο Πεπ και αποχώρησαν μόνο ο 34χρονος Κομπανί και ο Ντελφ. Ήρθαν ο Ρόντρι με 70 εκ από την Ατλέτικο Μαδρίτης, ένας παίκτης σε στιλ Μπούσκετς που ήθελε ο Πεπ στο χώρο του κέντρου για να βοηθάει στο passing game και να παίζει δίπλα ή αντί του Φερναντίνιο. Από εκεί και πέρα ξαναποκτήθηκε με 12 εκ από την Αϊντχόβεντ ο αριστερός μπακ Ανχελίνιο αλλά είναι ζήτημα αν θα παραμείνει στο ρόστερ ή θα έρθει ποιοτικότερος παίκτης από αριστερά. Μεγάλος στόχος και απωθημένο για το κλαμπ η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.


Λίβερπουλ: Λίγα πράγματα και από την πρωταθλήτρια Ευρώπης, από το ρόστερ της οποίας αποχώρησαν οι Αλμπέρτο Μορένο και Στάριτζ και ουσιαστικά δεν αποκτήθηκε κάποιος παίκτης παρά μόνο ο 17χρονος στόπερ Φαν Ντε Μπεργκ και προωθήθηκαν κάποιοι νεαροί από την ακαδημία. Με όπλο την ομοιογένεια θα πάει για το πρωτάθλημα ο Κλοπ. Εδώ το απωθημένο είναι ο τίτλος στην Πρέμιερ Λιγκ.

Τσέλσι : Οι Λονδρέζοι άλλαξαν προπονητή και τον Ιταλό Σάρι διαδέχθηκε ο άλλοτε παίκτης – σημαία του συλλόγου, Φρανκ Λάμπαρντ. Στην ομάδα έχει επιβληθεί απαγόρευση μεταγραφών. Αποχώρησε ο παίκτης – ορχήστρα Εντέν Αζάρ για τη ΡΕΑΛ, ο στόπερ Κέιχιλ στα 34 του και ο δανεικός Ιγκουαϊν που επέστρεψε στη Γιουβέντους. Ήρθε ο Πούλισιτς που είχε αποκτηθεί το Γενάρη με 64 εκ από την Ντόρτμουντ και παρέμεινε ο δανεικός Κόβασιτς με 45 εκ από τη ΡΕΑΛ. Προωθήθηκαν και κάποιοι παίκτες από το φυτώριο, επέστρεψαν και κάποιοι από τους περίπου 40 δανεικούς και ο Λάμπαρντ έχει ξεκινήσει το χτίσιμο της νέας Τσέλσι. Η απαγόρευση μεταγραφών και η παρουσία του Λαμπάρντ απορροφούν την πίεση αλλά η ομάδα χωρίς τον Αζάρ δεν είναι για τίτλο στην Πρέμιερ.

Τότεναμ :  Η Τότεναμ κράτησε τον Ποκετίνο και έκανε μεταγραφή μετά από 1,5 χρόνο. Αποκτήθηκε με ποσό ρεκόρ, 73 εκ ευρώ, ο μέσος Ν’ Ντόμπελε από την Λιόν. Από εκεί και πέρα έφυγε ο Γιορέντε και πουλήθηκε ο Τριπιέρ στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Έρικσεν θέλει να φύγει αλλά δε βρίσκεται ομάδα να τον αγοράσει. Πιθανόν να φύγει και ο αριστερός μπακ Ρόουζ. Ψάχνει για δεξί μπακ που θα καλύψει το κενό του Τρίπιερ, για αριστερό μπακ έχει εντοπιστεί ο Σεσενιόν της Φούλαμ, ενώ υπάρχει, έστω φιλολογικό, ενδιαφέρον για τον Γκάρεθ Μπέιλ. Τη βλέπω στην 4αδα αλλά χωρίς 1-2 παίκτες τοπ επιπέδου δε μπορεί να μπει σφήνα σε Σίτι και Λίβερπουλ.

Άρσεναλ :  Αποχώρησαν ο Τσεχ που σταμάτησε το ποδόσφαιρο, ο Λιχτστάινερ, ο Ράμσεϊ που πήγε ελεύθερος στη Γιουβέντους και ο δανεικός από τη Μπαρτσελόνα Ντένις Σουάρεθ. Ουδείς ήταν κομβικός για το παιχνίδι της ομάδας. Χρειάζεται όμως ενίσχυση για να μη μείνει ξανά εκτός 4αδας. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει μεταγραφή. Φημολογείται ότι είναι κοντά στο να κλείσει τον Βραζιλιάνο εξτρεμ Έβερτον της Γκρέμιο που έβγαλε μάτια στο πρόσφατο Κόπα Αμέρικα. Και στην άμυνα θέλει σοβαρή ενίσχυση πιστεύω εγώ, όπου ο Κιοσελινί κάνει νερά και θέλει να φύγει. Χρειάζεται παίκτες σε κάθε γραμμή γιατί σε λίγο θα την προσπεράσουν ομάδες από κάτω της και θα μείνει εκτός πρώτης εξάδας.


Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ : Ο Σόλσκιερ καλείται να χτίσει τη νέα ομάδα των «μπέμπηδων». Μέχρι στιγμής έχουν αποχώρησει από την ομάδα ο Βαλένσια και ο Άντερ Ερέρα που πήγε ελεύθερος στην Παρί. Υπό αποχώρηση είναι ο Άσλει Γιανγκ, ο Ρόχο, ο Νταρμιαν, ο Αλέξις Σάντσεζ, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν σχετικά με το μέλλον των Πογκμπά και Λουκάκου για τους οποίους υπάρχει ενδιαφέρον από ευρωπαϊκούς συλλόγους αλλά η Γιουνάιντεντ απαιτεί υψηλό αντίτιμο για την παραχώρηση τους.  Ήρθαν ο 21χρονος, ταχύτατος εξτρεμ Ντάνιελ Τζέιμς και ο επίσης 21χρονος δεξιός μπακ Άαρον Βαν Μπισάκα με 55 εκ από την Κρίσταλ Πάλας. Προωθήθηκε από την ακαδημία ο 17χρονος επιθετικός Μέισον Γκρίνγουντ που έχει σκοράρει σε δύο φιλικά μέχρι τώρα. Στόχος η απόκτηση του αργού στόπερ Μαγκουάιρ με 80+ εκ ευρώ από τη Λέστερ για ηγέτη στην άμυνα  και του 10αριου Μπρούνο Φερνάντεζ από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Παίκτες που δε μπορούν να την κάνουν διεκδικήτρια του τίτλου απέναντι στη Σίτι του Πεπ και τη Λίβερπουλ του Κλοπ. Πάει να χτίσει ομάδα με μικρούς ο Σόλσκιερ αλλά αυτό προϋποθέτει χρόνο και υπομονή.


Οι υπόλοιποι λίγα πράγματα. Η Έβερτον έχει πάρει μόνο τον Ντελφ από τη Σίτι, η δυνατή Γουλβς δεν έχει κάνει κάποια κίνηση, η Γουέστ Χαμ πήρε με 50 εκ τον Γάλλο φορ Αλέ από την Άιντραχτ, από τη Νιουκάστλ έφυγε ο κόουτς Ράφα Μπενίτεθ και πρωταθλήτρια μεταγραφών στο νησί η νεοφώτιστη Άστον Βίλλα που έχει διαθέσει 101 εκ  για απόκτηση παικτών.






Γερμανία

Ούτε στη Γερμανία μπορούμε να πούμε ότι διατέθηκαν υπερβολικά χρήματα. Η Μπάγερν έκανε κινήσεις ενίσχυσης στην άμυνα της και η Ντόρτμουντ γέμισε το ρόστερ της για να διεκδικήσει τα πρωτεία. Από εκεί και κάτω όχι κάτι εντυπωσιακό.

Μπάγερν Μονάχου :   Στον πάγκο της συνεχίζει ο Νίκο Κόβατς. Από το ρόστερ αποχώρησαν οι Χούμελς και Ραφίνια από την άμυνα, ο Χάμες από τα χαφ και οι Ρόμπεν – Ριμπερί. Αποκτήθηκαν ο Λούκας Ερνάντεζ με ποσό – ρεκόρ 80 εκ από την Ατλέτικο Μαδρίτης και ο συμπαίκτης του στην εθνική Γαλλίας Μπένζαμιν Παβάρ. Απομένει να καλυφθούν τα κενά των «Ρομπερί» τόσο σε ποιότητα όσο και σε προσωπικότητα.


Ντόρτμουντ : Πέρυσι δεν άντεξε μέχρι τέλους στην κούρσα του τίτλου. Από την ομάδα του Λουτσιάν Φαβρ αποχώρησαν ο στόπερ Ντιαλό που πήγε με 31 εκ στην Παρί και ο Πούλισιτς που πήγε με 64 εκ στην Τσέλσι. Αποκτήθηκε με μεταγραφή αντί 21 εκ ο Πάκο Αλκάθερ από τη Μπάρτσα που πέρυσι έπαιζε ως δανεικός. Επίσης αποκτήθηκαν οι, Σουλτζ, αριστερός μπακ από την Χοφενχάιμ στα 26 του, οι εξτρεμ Τοργκάν Αζαρ από την Γκλάντμπαχ και Μπραντ από την Λεβερκούζεν , 26 και 23 ετών αντίστοιχα, ο 19χρονος δεξιός μπακ Μόρει από τη Β ομάδα της Μπαρτσελόνα και φυσικά ο Ματς Χούμελς από τη Μπάγερν που επέστρεψε για να ηγηθεί της άμυνας. Θέτει σοβαρότατη υποψηφιότητα για να αμφισβητήσει ανοιχτά την πρωταθλήτρια Μπάγερν και αναμένεται μεγάλη μάχη για τον τίτλο.

Από εκεί και πέρα η Λειψία, με τον Νάιγκελσμαν πλέον στον πάγκο της,  έχασε τον εξτρεμ Μπρούμα που πήγε στην Αϊντχόβεντ και πήρε τον 20χρονο  χαφ - 10αρι, Χανς Γούλφ από την ομόσταυλη Σάλτσμπουργκ, τον μέσο Νκουνκου από την Παρί με 13 εκ και τον 18χρονο Αμπαντού δανεικό από την Τσέλσι. Η Χοφενχάιμ από όπου έφυγε ο νεαρός κόουτς Νάιγκελσμαν, έδωσε τον χαφ Ντεμιρμπάι με 32 εκ στη Λεβερκούζεν και τον Σουλτζ με 27 εκ στην Ντόρτμουντ και πήρε τον εξτρεμ Μπαμπού με 10 κ από το Αννόβερο και τον δικό μας, τον Σταφυλίδη. Η Λεβερκούζεν έδωσε Κοχρ και Μπραντ σε Άιντραχτ και Ντόρντμουντ αντίστοιχα και πέραν του Ντεμιρμπάι πήρε και τους Μούσα Ντιαμπί, 19χρονος εξτρεμ από την Παρί και τον Σινγκράβεν  23χρονος αριστερός μπακ από τον Άγιαξ. Η Γκλάντμπαχ απέκτησε τον Εμπολό από τη Σάλκε και τον εξτρέμ Τουράμ από την Γκινγκάμπ και τέλος η Άιντραχτ έδωσε με 60 εκ τον Γιόβιτς στη ΡΕΑΛ και με 50 εκ τον Αλέ στη Γουέστ Χαμ και ψάχνει ενδιαφερόμενο να δώσει 50+ για τον Ρέμπιτς. Από αυτά διέθεσε καμιά 20 εκ για να πάρει τον 19χρονο φορ Γιόβελιτς από τον Ερυθρό Αστέρα, τον Κοχρ από τη Λεβερκούζεν, τον 19χρονο Ουρουγουανό μέσο Σαλασάρ από τη Μάλαγα, τον Ντουρμ από τη Χάντερσφιλντ και τον Σόου από τη Γιουνγκ Μπόις. Από εκεί και κάτω δεν υπάρχει κάποια κίνηση που να προκαλεί εντύπωση. Συνήθως οι παίκτες αλλάζουν φανέλα εντός του πρωταθλήματος. Βλέπω ιδιαίτερα αποδυναμωμένη ποιοτικά τη Μπουντεσλίγκα. Δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες – σταρ. Απλά οι ομάδες παίζουν ανοιχτά , οι άμυνες είναι χαλαρές και μπαίνουν γκολ για να κρατάνε το ενδιαφέρον του κόσμου. Η μόνη ελπίδα για αγωνία και ενδιαφέρον,  η Ντόρτμουντ να πάρει τον τίτλο από την Μπάγερν.











Γαλλία



Παρί Σεν Ζερμαίν : Στο πάγκο της συνεχίζει ο Τουχελ παρότι η περυσινή σαιζόν δεν ήταν απόλυτα επιτυχημένη και η ομάδα απέτυχε ακόμα μία φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ όπου γνώρισε οδυνηρό αποκλεισμό από τη Γιουνάιντεντ. Από το ρόστερ αποχώρησαν οι υπερήλικες Μπουφόν και Ντάνι Άλβες, ο Ραμπιο που είχε μπει στον πάγο επειδή δεν ανανέωνε το συμβόλαιο του, ο 21 χρονος χαφ Νκουνκού για τη Λειψία με 13 εκ, ενώ επίσης πουλήθηκαν οι νεαροί επιθετικοί, Ντιαμπί με 15 εκ στη Λεβερκούζεν και Γουεά με 9 εκ στη Λιλ. Επίσης πουλήθηκε ο Λο Σέλσο με 22εκ στη Μπέτις και ο Κρικόβιακ με 12,5 εκ στη Λοκομοτιβ Μόσχας. 

Αποκτήθηκαν ο Σαράμπια με 18 εκ από τη Σεβίλλη, ο Άντερ Ερέρα ήρθε ελεύθερος από τη Γιουνάιντεντ και ο στόπερ Ντιαλό στα 23 του με 31 εκ από τη Ντόρτμουντ. Επέστρεψε και ο τερματοφύλακας Τραμπ που ήταν δανεικός στην Άιντραχτ..  Ήρθε ο 19χρονος αμυντικός Μπάκερ από τον Άγιαξ, ο 19χρονος δίμετρος τερματοφύλακας Μπούλκα από την Τσέλσι και προωθήθηκε ο 17χρονος Μπε Σο από την ακαδημία. Παίκτες που μπορεί να δώσουν λύσεις αλλά σε καμία περίπτωση να κάνουν τη διαφορά, ειδικά σε νοκ άουτ αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Νειμάρ ψάχνεται να φύγει αλλά δεν υπάρχει ομάδα που να μπορεί να πληρώσει την Παρί για να τον αποκτήσει. Μην ξεχνάμε ότι αποκτήθκε με ποσό ρεκόρ 222 εκ από τη Μπάρτσα, ενώ το συμβόλαιο του ξεπερνά τα 30 εκ το χρόνο (!). Ο Τούχελ έχει χτίσει την ομάδα πάνω στον πιο σοβαρό Εμπαπέ κι αυτό δεν αρέσει στον Βραζιλιάνο σταρ. Η Παρί θα κινηθεί για τον Ντιμπαλά που δεν υπολογίζεται από τον Σάρι στη Γιουβέντους μιας και δεν ταιριάζει στο στιλ που παίζει ο Ναπολιτάνος κόουτς. Θεωρώ ότι χρειάζεται έναν χαφ με τρεξίματα και προσωπικότητα, ο Καντέ της Τσέλσι θα την ανέβαζε επίπεδο και ένα φορ πιο «τσαγανό» από τον σοφτ Καβάνι. Εδώ υπάρχουν λεφτά και χρόνος για να γίνουν κινήσεις από το τοπ επίπεδο. Θα επανέλθουμε σίγουρα.

Από εκεί και πέρα στη Γαλλία ελάχιστα πράγματα. Η Μαρσέιγ πήρε μόνο τον στόπερ Αλβάρο Γκονζάλεζ από την Βιγιαρεάλ, η Μονακό τον τερματοφύλακα Λεκομτέ από την Μονπελιέ, πούλησε τον Τίλεμανς 45 εκ στη Λέστερ και λογικά φεύγει ο Φαλκάο για την Πόρτο. Η Ρεν άφησε ελεύθερο τον Μπεν Αρφά και απέκτησε τον Νιανγκ από την Τορίνο αντί 15 εκ. Η Λιον πήγε στο μεγάλο ξεπούλημα, έδωσε με 48 εκ τον αριστερό μπακ Μεντί στη ΡΕΑΛ, τον Ν’ Ντόμπελε με 73 εκ στην Τότεναμ. Πήρε τν Τιάγκο Μέντες με 25 εκ από τη Λιλ, τον  μέσο Ζεάν Λούκας με 8 εκ από τη Φλαμέγκο, τον αριστερό μπακ Κονέ επίσης από τη Λιλ  και τον στόπερ Γιοακίμ Άντερσεν με 24 εκ από τη Σαμπντόρια. Ερωτηματικό αποτελεί αν θα συνεχίσει ο  αρχηγός Ναμπίλ Φεκίρ στην ομάδα. 

Τέλος η περυσινή έκπληξη, η Λιλ που τερμάτισε 2η στο πρωτάθλημα, απέκτησε τον Γουεά από την Παρι, τον Ρεϊνίλντο Μανταβά, τον αριστερό μπακ της Μπελενένσες, τον τερματοφύλακα Λέο από τη Ρίο Άβε, τον χαφ Μπένζαμιν Αντρέ από τη Ρεν και τον αριστερό μπακ Μπράνταριτς από τη Χάιντουκ. Έκανε αυτό που κάνει η πλειοψηφία των ομάδων στο Γαλλικό πρωτάθλημα. Πούλησε παίκτες όσο πιο ακριβά μπορούσε και αγόρασε νεαρούς για να τους αναδείξει και να τους πουλήσει κι αυτούς. Έτσι κινήθηκαν όλες οι υπόλοιπες ομάδες χωρίς να καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποια εντυπωσιακή μεταγραφική κίνηση. Στο Γαλλικό ποδόσφαιρο η Παρί τρέχει μόνη της. Η πλειοψηφία των υπόλοιπων ομάδων ασχολείται με την παραγωγή παικτών. Η Λιον διαθέτει υλικό πλούσιο σε ταλέντο και η Μαρσέιγ με τη Μονακό θεωρούνται παραδοσιακές ομάδες, θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό και κάνουν κάποιες μεταγραφές.  





   Η συνέχεια αναμένεται εντυπωσιακή καθώς μέχρι τώρα δεν έχουν πραγματοποιηθεί εντυπωσιακές κινήσεις. Παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Μπάγερν παρουσιάζουν κενά στο ρόστερ τους , η Λίβερπουλ, η Άρσεναλ και η Γιουνάιντεντ δεν έχουν κάνει μεγάλα ανοίγματα ενώ νεόπλουτοι σύλλογοι όπως η Παρί επιβάλλεται να κινηθούν για ενίσχυση, όπως και η Σίτι αν θέλει κούπα Τσάμπιονς Λιγκ. Ισπανοί και Ιταλοί μπήκαν πιο εντυπωσιακά στην αγορά φέτος, αλλά γι αυτούς θα μιλήσουμε προσεχώς.







                                                                                             SAM


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου