Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Οι μεταγραφές σε Ισπανία και Ιταλία







   Συνεχίζουμε ….με τις κινήσεις που έχουν κάνει ως τώρα στην αγορά οι κυριότερες Ισπανικές και Ιταλικές ομάδες.   Την περασμένη σαιζόν Ισπανοί και Ιταλοί είδαν 4 Αγγλικές ομάδες να φτάνουν ως το τέλος του δρόμου, στους τελικούς των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων, του Champions league και του Europa league, και συνέπεια αυτού, οι Άγγλοι να έχουν τη μερίδα του λέοντος στα έσοδα από διαφημίσεις και τηλεοπτικά. Έτσι, βλέπουμε ότι την τρέχουσα off season έχουν μπει δυναμικά στην αγορά και οι ομάδες από την Πριμέρα και τη Σέριε Α χτυπούν ότι καλύτερο στην αγορά, παραγκωνίζοντας τους Άγγλους.  
  

Πάμε να τα δούμε….





Ισπανία

Στις συνήθεις ύποπτες για υψηλές μεταγραφικές δαπάνες, ΡΕΑΛ και Μπάρτσα, προστέθηκε αυτό το καλοκαίρι και η Ατλέτικο Μαδρίτης που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το βασικό κορμό της, ειδικά στην άμυνα, πουλώντας ακριβά αλλά και δαπανώντας μεγάλα ποσά. Από εκεί και πέρα μετρημένες κινήσεις από την Βαλένθια, ενώ η Σεβίλλη, κατά συνήθεια του Μόντσι τα τελευταία χρόνια, προέβη σε αρκετές αγοραπωλησίες. Καλές κινήσεις στο παζάρι και η Μπέτις που θέλει να ανταγωνιστεί σοβαρά τη συμπολίτισσα της.



Μπαρτσελόνα : Η Μπάρτσα άλλαξε καταρχήν αναπληρωματικό τερματοφύλακα, δίνοντας τον Σίλενσεν στη Βαλένθια και παίρνοντας από αυτή τον Βραζιλιάνο Νέτο κερδίζοντας και 9 εκ. Έφυγε ο Βερμάλεν που δεν έπαιξε ποτέ αφού ήταν μονίμως τραυματίας και ο Ντένις Σουάρεθ που πήγαινε δανεικός πουλήθηκε με 13 εκ στη Θέλτα. Αποκτήθηκαν ο χαφ Φράνκι ΝτεΓιονγκ με 75 εκ από τον Άγιαξ, ο 20χρονος Βραζιλιάνος δεξιός μπακ Έμερσον με 12 εκ από την Ατλέτικο Μινέιρο και φυσικά ο Αντουάν Γκριεζμάν με 120 εκ από την Ατλέτικο Μαδρίτης ! Φαίνεται να περισσεύουν οι Μάλκομ, Κουτίνιο και ίσως ο Ντέμπελε στο ρόστερ και αν πωληθούν ίσως γίνει κίνηση για επαναγορά του Νέιμαρ από την Παρί. Στόχος και απωθημένο του Μέσι, η κούπα του Champions league.

ΡΕΑΛ Μαδρίτης : Ο Ζιντάν χτίζει τη νέα ΡΕΑΛ. Είχαμε αρκετές αποχωρήσεις, ο γιος του κόουτς, τερματοφύλακας, πήγε δανεικός στη Σανταντέρ, ο αριστερός μπακ Ρεγκιλόν που πήρε παιχνίδια πέρυσι, πήγε δανεικός στη Σεβίλλη, ο μέσος Γιορέντε πουλήθηκε με 30 (+10) εκ στη συμπολίτισσα Ατλέτικο, ο Θεμπάγιος δόθηκε δανεικός στην Άρσεναλ και ο Κόβασιτς που ήταν δανεικός στην Τσέλσι έμεινε με μεταγραφή αντί 45 εκ., ο στόπερ Βαγιέχο πήγε δανεικός στη Γουλβς και ο Ασένσιο έπαθε χιαστό στο τελευταίο φιλικό. Φαίνεται να μην υπολογίζονται ο Μπέιλ, ο τερματοφύλακας Κέιλορ Νάβας, ενώ ελπίδες να μείνει στο ρόστερ έχει ο Χάμες, που επέστρεψε από διετή δανεισμό στη Μπάγερν, λόγω του τραυματισμού του Ασένσιο.  Αποκτήθηκαν ο 20χρονος Βραζιλιάνος στόπερ Έλντερ Μιλιτάο με 50 εκ από την Πόρτο, ο 18χρονος Βραζιλιάνος εξτρεμ Ροντρίγκο με 45 εκ από τη Σάντος, ο 21χρονος Σέρβος φορ που εντυπωσίασε πέρυσι στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης αντί 60 εκ, ο 24χρονος αριστερός μπακ Φλοριάν Μεντί με 48 εκ από τη Λυών, ο 18χρονος Ιάπωνας Τακεμούσα Κούμπο και φυσικά ο Εντέν Αζάρ με 100 (+30) εκ από την Τσέλσι. Στόχος η επανάκτηση των σκήπτρων από τη Μπάρτσα και φυσικά το 14ο ….






Ατλέτικο Μαδρίτης : Αποχώρησαν αρκετοί στρατιώτες του Τσόλο Σιμεόνε, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου γι αυτούς. Ο Ντιέγκο Γκοντίν πήγε στην Ίντερ, ο Φελίππε Λουϊς επέστρεψε στην πατρίδα του για τη Φλαμέγκο, ελεύθερος παραμένει ο Χουανφραν, ο Λούκας Ερνάντεζ πουλήθηκε με 80εκ (!) στην Μπάγερν. Αυτή ήταν όλη η βασική 4αδα στην άμυνα της ομάδος. Μπροστά τους έπαιζε ο Ρόντρι που πουλήθηκε με 70 εκ στην Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ, ένα χρόνο μετά την αγορά του με 25 εκ από τη Βιγιαρεάλ, σχεδόν τριπλασίασε την αξία του!!! Ο δανεικός στη Μονακό, εξτρέμ,  Ζέλσον Μάρτινς έμεινε με κανονική μεταγραφή ύψους 30 εκ, ο Λουϊς Βιέτο έμεινε στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας αντί 7,5 εκ  και ο Γκριεζμάν πήγε στη Μπάρτσα που κατέβαλε τη ρήτρα του, ύψους 120 εκ. Επίκειται η πώληση του Άνχελ Κορέα στη Μίλαν. Τα κενά ήρθαν να καλύψουν στην άμυνα οι στόπερ Φελίππε από την Πόρτο με 20 εκ, ο 30χρονος Βραζιλιάνος, και ο Μάριο Ερμόσο από την  Εσπανιόλ με 25 εκ, ενώ υπάρχει ήδη ο Σάβιτς. Χρειάζεται οπωσδήποτε παίκτη από το πάνω ράφι στη θέση του σέντερ μπακ. Για δεξιός μπακ αποκτήθηκε ο Τρίπιερ με 22 εκ από την Τότεναμ και θα πλαισιώσει τον Αρίας. Επέστρεψε και ο Κροάτης Βρσάλικο από δανεισμό στην Ίντερ και είναι άγνωστο αν υπολογίζεται, αλλά μπορεί να παίξει και στα δύο άκρα της άμυνας, μια και αριστερά υπάρχει μόνο ο 21χρονος νεοαποκτηθείς Βραζιλιάνος Ρενάν Λόντι που ήρθε αντί 20 εκ από την Ατλέτικο Παραναένσε και είναι η 1η φορά που θα παίξει στην Ευρώπη οπότε παραμένει άγνωστο το πώς θα ανταποκριθεί. Νομίζω χρειάζεται παίκτης και στα αριστερά της άμυνας. Στα χαφ, απ’ όπου έφυγε ο Ρόντρι, ήρθαν ο Γιορέντε από τη ΡΕΑΛ με 30+10 εκ και ο Μεξικάνος Έκτορ Ερέρα ως ελεύθερος από την Πόρτο. Τη θέση του Γκριεζμάν θα κληθεί να καλύψει ο υπέρ-ταλαντούχος 19χρονος Πορτογάλος Ζοάο Φέλιξ που έβγαλε μάτια πέρυσι στην Μπενφίκα, από την οποία αποκτήθηκε με 127 εκ. Τέλος για την επίθεση αποκτήθηκε ο 21χρονος Σέρβος Ιβάν Σάπονιτς από τη Μπενφίκα και με μεταγραφή ο Αλβάρο Μοράτα αντί 50 εκ από την Τσέλσι, από την οποία έπαιζε δανεικός. Το ερωτηματικό είναι αν θα παραμείνει στην ομάδα ο Ντιέγκο Κόστα, παίκτης που κάνει τη διαφορά αλλά είναι απρόβλεπτος χαρακτήρας.
Η Ατλέτικο έχει χάσει δύο τελικούς Champions league (ή πρωταθλητριών παλιότερα) επειδή ισοφαρίστηκε στο τελευταίο λεπτό (1974 και 2014) και έναν ακόμα στα πέναλτι (2016)… Αυτή η κούπα, η 1η στην ιστορία του συλλόγου είναι αυτό που κρατά τον Τσόλο στην ομάδα.



Βαλένθια :  Η Κυπελλούχος Ισπανίας,  ομάδα του Μαρσελίνιο, έκανε περισσότερο ανταλλαγές παικτών. Πήρε από την Μπάρτσα τον τερματοφύλακα Σίλενσεν και της έδωσε τον Νέτο + 9 εκ. Δεν έφυγε κάποιος βασικός παίκτης από την ομάδα, ο αριστερός μπακ Τόνι Λάτο πήγε δανεικός στην Αϊντχόβεντ και πουλήθηκε ο στόπερ Ρούμπεν Βέζο με 5 εκ στη Λεβάντε. Αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή ο Τσερίσεφ από τη Βιγιαρεάλ αντί 6 εκ, ο 22χρονος εξτρεμ Βαγιέχο με 5,5 εκ από την Κάντιθ, ο 24χρονος εξτρεμ Τζέισον ως ελεύθερος από τη Λεβάντε και ο 22χρονος στόπερ Χόρχε Σαέθ με 2 εκ από την Τενερίφη. Ο τελευταίος συμμετείχε στη μεγάλη μεταγραφή της Βαλένθια. Πήγε δανεικός στη Θέλτα, στην οποία παραχωρήθηκε ως ελεύθερος ο 23χρονος επιθετικός Σάντι Μίνα και δόθηκαν επιπλέον και 14,5 εκ για να αποκτηθεί ο 22χρονος Ουρουγουανός σέντερ φορ Μάξι Γκόμεζ που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην επίθεση της Βαλένθια. Στόχοι, πορεία στην Ευρώπη, νοκ άουτ Champions league  ή κατάκτηση Γιουρόπα και 4αδα στην Πριμέρα.

Σεβίλλη :  Ο Μόντσι φαίνεται να απέκτησε νέες συνήθειες στη Ρόμα και κάθε καλοκαίρι να προχωράει σε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας του. Θα δούμε πως θα του βγει εδώ, στο «σπίτι» του, γιατί στη Ρώμη απέτυχε. Καταρχήν για τη θέση του προπονητή επέλεξε τον Λοπετέγκι, με θητεία στη ΡΕΑΛ και την Εθνική Ισπανίας. Έμπειρος κόουτς με περγαμηνές. Από την ομάδα αποχώρησαν ο Αργεντινός αμυντικός Μερκάδο, ο Πάμπλο Σαράμπια με 18 εκ για την Παρί, ο Πρόουμς με 17 εκ για τον Άγιαξ, ο φορ Αντρέ Σίλβα για τη Μίλαν απ’ όπου ήταν δανεικός και πουλήθηκε με 15 εκ στην Αταλάντα ο Μουριέλ που πέρυσι ήταν δανεικός στην Φιωρεντίνα. Αποκτήθηκαν, ο Μαξ Βέμπερ με 10,5 εκ από τον Άγιαξ που έπαιζε από τον Γενάρη στην ομάδα ως δανεικός, ο Ισραηλινός,  φορ Νταμπούρ από τη Σάλτσμπουργκ με 15 εκ, ο στόπερ Ντιέγκο Κάρλος με 15 εκ από τη Ναντ, ο χαφ Χουάν Χορντέν με 14 εκ από την Έιμπαρ, ο φορ Λουκ ΝτεΓιογκ με 12,5 εκ από την Αϊντχόβεντ, ο 20χρονος στόπερ Τζουλς Κουντέ με 25 εκ από τη Μπορντό, , ο εξτρέμ Λούκας Οκάμπος με 15 εκ από τη Μαρσέιγ, ο αριστερός μπακ Ρεγκιλόν ως δανεικός από τη ΡΕΑΛ, ο Φερνάντο, στα 31 του, αμυντικός χαφ, από τη Γαλατά Σαράι με 4,5 εκ, ο χαφ Όλιβερ Τόρες με 12 εκ από την Πόρτο και ο Σέρβος χαφ Νεμάνια Γκουντέλι που έμεινε ελεύθερος από την Κίνα. Δόθηκαν 123,5 εκ για 11 παίκτες ηλικίας από 20 έως 28 χρονών, πλην του Φερνάντο. Μιλάμε για δυνατή ανανέωση του έμψυχου υλικού της ομάδας, που αποκτά και βάθος στο ρόστερ της. Στόχος ένας τίτλος, κύπελλο ή Γιουρόπα και η 4αδα στην Πριμέρα.



 Από εκεί και πέρα η Βιγιαρεάλ είχε μια κακή σαιζόν πέρυσι και μέχρι στιγμής έχει διώξει αρκετούς παίκτες της. Πούλησε τον Φορνάλς με 28 εκ στη Γουέστ Χαμ και τους Ιταλούς Σοριάνο και Σανσόνε από 7,5 εκ έκαστος στη Μπολόνια,  τον Τσερίσεφ με 6 στη Βαλένθια, ο Μπονέρα σταμάτησε το ποδόσφαιρο και παραχωρήθηκαν και κάποιοι δανεικοί όπως ο στόπερ Αλβάρο Γκονζάλεζ στη Μαρσέιγ και ο μέσος Πεντράθα στη Μπέτις.  Η βασική μεταγραφή της ήταν ο στόπερ Ραούλ Αλμπιόλ με 5 εκ από η Νάπολι, από εκεί και πέρα λίγα πράγματα. Η Χετάφε διατήρησε ακέραιο μέχρι στιγμής το περυσινό ρόστερ που την έφερε στην 5η θέση της Πριμέρα, έμεινε και ο κόουτς Μπορνταλάς και απέκτησε τον δεξιό μπακ Νιόμ από τη Γουέστ Μπρομ, τον Σκωτζέζο φορ Χάρπερ από τη Μάλαγα και τον έμπειρο φορ Γκαλέγκο από την Ουέσκα. Η Αλαβές έφερε πίσω στην Ισπανία τον Λούκας Πέρεθ , απέκτησε τον 22χρονο Αργεντινό φορ Ραμόν Μιέρες με 2,22 εκ από την Τίγκρες και τον φορ Χοσέλου από τη Νιουκάστλ. Η Σοσιεδάδ πήρε τον 20χρονο στόπερ Σαγκουάν με 4,5 εκ από τη Λανς και το 10αρι Πορτού από την υποβιβασμένη  Χιρόνα με 10 εκ (!). Η Εσπανιόλ απέκτησε τον 22χρονο εξτρέμ Ματίας Βάργκας από τη Βελέζ Σάρσφιλντ με 10,5 εκ και τέλος, η Μπέτις έδωσε τον τερματοφύλακα Πάου Λόπεζ με 23,5 εκ στη Ρόμα, και τον χαφ Μπουντεμπούζ με 3,5 εκ στη Σεντ Ετιέν, ενώ παράλληλα απέκτησε τον τερματοφύλακα Ντάνι Μάρτιν , 21 χρονών, με 5 εκ από τη Χιχόν, τον εξτρέμ Χουάνμι με 8 εκ από τη Σοσιεδάδ και τον Ναμπίλ Φεκίρ με 23 εκ από τη Λυών, μεταγραφή που αναμένεται να κάνει τη διαφορά.







Ιταλία


Η Γιούβε δημιουργεί μια ομάδα γεμάτη σταρ και δύσκολα θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία της παρότι η Νάπολι κάνει σοβαρές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι. Οι δύο ομάδες του Μιλάνου παρότι άλλαξαν προπονητή δεν έχουν κάνει εντυπωσιακές κινήσεις ως τώρα, όπως και οι ομάδες της Ρώμης. Η Αταλάντα έχει κρατήσει τους παίκτες της και από εκεί και πέρα ενισχύθηκαν αρκετά η Μπολόνια (παρά ο θέμα που προέκυψε με τον κόουτς Μιχαϊλοβιτς) και η Σασουόλο.

Γιουβέντους :   Στον πάγκο ήρθε ο Μαουρίτσιο Σάρι, λάτρης του 4-3-3 και προς αυτή τη διάταξη γίνονται και οι κινήσεις της στην αγορά. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο ο Μπαρτζάλι, πουλήθηκε με 29,5 εκ στη Ρόμα ο αριστερός μπακ Σπινατσόλα και πουλήθηκαν ακόμα 5-6 παίκτες που δεν ήταν στο ρόστερ και είχαν παραχωρηθεί δανεικοί. Αποκτήθηκαν οι εσωτερικοί μέσοι Ράμσει και Ραμπιό ως ελεύθεροι από Άρσεναλ και Παρί αντίστοιχα, επίσης ο χαφ Πελεγκρίνι με 22 εκ από τη Ρόμα, επέστρεψε ο Ιγκουαϊν από τον δανεισμό του στην Τσέλσι του Σάρι και υπάρχει ερωτηματικό αν θα παραμείνει, επέστρεψε ο Μπουφόν για να γράψει ιστορία, αποκτήθηκε ο 21χρονος στόπερ Ντεμιρέλ με 18 εκ από τη Σασουόλο και ο στόπερ Ντε Λιχτ με 85,5 εκ από τον Άγιαξ! Πέραν του Ιγκουαϊν δε φαίνεται να ταιριάζει στα πλάνα του Σάρι και ο Ντιμπάλα και γίνεται προσπάθεια να γίνει ανταλλαγή με συμβατό παίκτη ανάλογης αξίας. Μιλάμε για δημιουργία μιας πλήρους ομάδας που στοχεύει στο να κατακτήσει τα πάντα.


Νάπολι : Παραμένει στη σκιά της Γιούβε τα τελευταία χρόνια και χωρίς τίτλο. Έφυγαν ο 34χρονος στόπερ Αλμπιόλ για τη Βιγιαρεάλ, ο μέσος Ντιαβαρά με 21 εκ για τη Ρόμα και ο φορ Βινίσιους με 17 εκ για τη Μπενφίκα. Αποκτήθηκαν ο Μανωλάς για να συνθέσει ένα απροσπέλαστο κεντρικό αμυντικό δίδυμο με τον Κουλιμπαλί, βασισμένο στην αθλητικότητα και στην ταχύτητα, ο δεξιός μπακ Ντι Λορέντζο με 9,5 εκ από την Έμπολι και ο 19χρονος χαφ Ελμάζ από τη Φενέρ με 16 εκ. Κοιτάει για παίκτη με star quality στη μεσοεπιθετική της γραμμή στοχεύοντας στον Ικάρντι της Ίντερ και τον Χάμες της ΡΕΑΛ. Επιβάλλεται να έρθει ένας τίτλος στον Ιταλικό νότο.

Ίντερ : Η μεγάλη κίνηση έγινε στον πάγκο της, με τον Αντόνιο Κόντε να αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας. Από το ρόστερ έχει αποχωρήσει μόνο ο 34χρονος στόπερ Μιράντα και δεν υπολογίζεται ο Ικάρντι, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν και για τον Ναϊγκολάν. Ήρθαν ο Γκοντίν ως ελεύθερος από την Ατλέτικο Μαδρίτης για ηγέτης στην άμυνα, οι χαφ, Λαζάρο από τη Χέρτα με 22 εκ, ο Μπαρέλα από την Κάλιαρι και ο Σένσι από τη Σασουόλο ως δανεικοί με υποχρεωτική ρήτρα αγοράς, οι νεαροί, Αγκούμα, 17χρονος χαφ με 4,5 εκ από τη Σοσό, Γκάμπριελ, 18χρονος τερματοφύλακας με 6,5 εκ από την Πάρμα και ο φορ Σαλσίδο, 17 χρονών, με 8 εκ από τη Τζένοα. Χτίζει μια νέα ομάδα ο Κόντε που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια. Διαθέτει αρκετό ταλέντο στις τάξεις της και παίκτες παγκόσμιας κλάσης, αλλά θέλει δουλεία για να γίνει ομάδα.



Μίλαν : Ο Πάολο Μαλντίνι ανέλαβε τεχνικός διευθυντής και επέλεξε για τον πάγκο της ομάδας τον  Μάρκο Τζιαμπάολο που είχε πετυχημένη θητεία στον πάγκο της Σαμπντόρια και θεωρείται ανερχόμενος στο Ιταλικό ποδόσφαιρο αν και 51 χρονών. Από το ρόστερ αποχώρησαν οι αμυντικοί Ζαπάτα, Αμπάτε, και Γκουστάβο Γκόμεζ, οι χαφ Μάουρι, Μπακαγιόκο, Μπερτολάτσι και Μοντολίβο. Μέχρι στιγμής έχουν αποκτηθεί ο χαφ Κρούνιτς με 8 εκ από την Έμπολι και ο αριστερός μπακ Τεό Ερνάντες με 20 εκ από τη ΡΕΑΛ, μιας και ο Κροάτης Στρίνιτς έχει πρόβλημα με την καρδιά και δύσκολα θα ξανά- παίξει ποδόσφαιρο. Επέστρεψε ο φορ Αντρέ Σίλβα από το δανεισμό του στη Σεβίλλη και μάλλον πάει στη Μονακό. Στα σκαριά είναι η απόκτηση του Άνχελ Κορέα από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Λίγα πράγματα. Παίζει ρόλο και η απόφαση να μείνει εκτός Ευρώπης. Στόχος η 4αδα.

Ρόμα :  Στη μετά Μόντσι εποχή, κόουτς ανέλαβε ο Πορτογάλος Πάολο Φονσέκα. Απεχώρησαν ο Μανωλάς για τη Νάπολι, ο Μαρκάνο για την Πόρτο, ο Πελεγκρίνι για τη Γιουβέντους, ο Ντε Ρόσι για τη Μπόκα, ο Γκέρσον για τη Φλαμέγκο, ο Ελ Σαράουι για την Κίνα και ερωτηματικό παραμένει αν θα συνεχίσει ο φορ Ντζέκο. Ήρθαν ο μπακ-χαφ Σπινατσόλα από τη Γιουβέντους, ο Ντιαβαρά από τη Νάπολι, ο τερματοφύλακας Πάου Λόπεθ από τη Μπέτις με 23,5 εκ, ο στόπερ Μανσίνι από την Αταλάντα και ο χαφ Βερετούτ από τη Φιωρεντίνα. Χρειάζεται ενίσχυση και μεγάλο όνομα για να αναπτερώσει το ηθικό των οπαδών της.


Από εκεί και πέρα η Λάτσιο πήρε τον μέσο  Λατσάρι από τη Σπαλ και τον στόπερ Βαρβό από την Κοπεγχάγη με 10,5 εκ, η Φιωρεντίνα έχασε Βερετούτ και Μουριέλ, η Αταλάντα του Γκασπερίνι πούλησε τον στόπερ Μανσίνι στη Ρόμα και απέκτησε τον φορ Μουριέλ και τον χαφ Μαλινόφσκι με 13,7 εκ από τη Γκενκ, η Σασουόλο πήρε Ομπιάγκ με 8 εκ από Γουέστ Χαμ, τον στόπερ Ντεμιρέλ με 7 εκ από την Αλάνιασπορ και τον πούλησε 18εκ  στη Γιουβέντους (!!!) και τον 21χρονο φορ Καπούτο με 7,5 εκ από την Έμπολι. Η Μπολόνια πήρε τον 19χρονο εξτρέμ Σκοβ- Όλσεν με 6εκ από τη Νόρτζελαντ, τους Σανσόνε και Σοριάνο από 7,5 εκ τον καθένα από τη Βιγιαρεάλ, τον Μπάνι από την Κιέβο με 2,5 εκ και τον 20χρονο Ιάπωνα στόπερ Τομγιάσου με 9εκ από τη Σιντ Τρούιντεν.  Ο αμυντικός χαφ Ερνάνι πήγε στην Πάρμα με 10 εκ από τη Ζενίτ, η Τορίνο πούλησε με 15 εκ τον Νιαγκ στη Ρεν. Όχι κάτι εντυπωσιακό στις υπόλοιπες κινήσεις στο Ιταλικό μεταγραφικό παζάρι. Πρωταγωνιστές αναμένονται να είναι οι ίδιοπι με τη Νάπολι που μπορεί έστω και δύσκολα να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Γιούβε. Ο Μπουφόν έβαλε όρο στο συμβόλαιο του να παίξει 8 παιχνίδια στη Serie A, με στόχο να καταρρίψει το ρεκόρ συμμετοχών του τεχνικού Δ/ντη  της Μίλαν, Πάολο Μαλντίνι. Ξεχωριστό χρώμα δίνει η επιστροφή Κόντε για την Ίντερ και πίστη υπάρχει στο προπονητικό ταλέντο του Φονσέκα που πήγε στη Ρόμα. Η Μίλαν περιμένει τον Αλέγκρι να επιστρέψει στους πάγκους από του χρόνου, μιας και μαζί του είχε κατακτήσει το τελευταίο της πρωτάθλημα το 2012.    





   Πολλά ονόματα και πάλι. Μην ξεχνάμε ότι η αγορά θα είναι ανοιχτή για ένα μήνα ακόμα, οπότε αναμένονται πολλές επιπλέον κινήσεις, ιδιαίτερα όταν θα πέφτουν και οι τιμές όσο περνούν οι μέρες. Περιμένω εντυπωσιακές κινήσεις μες τον Αύγουστο, με τους Πογκμπά, Ντιμπαλά, Μπέιλ, Νέιμαρ, Ριμπερί, Ρέμπιτς, Λουκάκου, Ικάρντι, Κουτίνιο να αλλάζουν, ενδεχομένως, φανέλα…





                                                                                               SAM


Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Οι μεταγραφές σε Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία









Τα κορυφαία πρωταθλήματα στην Ευρώπη είναι πέντε. Το Αγγλικό, το Ισπανικό, το Ιταλικό, το Γερμανικό και το Γαλλικό. Εκεί παίζεται το υψηλό ποδόσφαιρο, εκεί είναι οι καλοί παίκτες με το πλούσιο ταλέντο, οι μεγάλες και οι καλές ομάδες που λειτουργούν σε υψηλά στάνταρ σε κάθε δραστηριότητά τους, αγωνιστική ή μη. Τέλος εκεί πέφτουν τα πολλά λεφτά στις μεταγραφές κάθε καλοκαίρι.  Εκεί θέλουν να πάνε οι καλοί παίκτες για να ανεβάσουν το στάτους τους και να απολαύσουν τον ανταγωνισμό.
   Τα προηγούμενα χρόνια βλέπαμε τις Αγγλικές ομάδες να είναι εκείνες που ρίχνουν τα περισσότερα χρήματα στο παζάρι αλλά φέτος αυτό φαίνεται να έχει αλλάξει με τους Ισπανούς και τους Ιταλούς να κινούνται πιο ζωηρά και πιο δαπανηρά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά θα παραμείνει ανοιχτή για περίπου 40 ημέρες ακόμα οπότε πολλά μπορεί να αλλάξουν. Ιδιαιτερότητα για το φετινό καλοκαίρι το γεγονός ότι η αγορά στην Αγγλία κλείνει νωρίτερα, σε 15 ημέρες περίπου.
   Σήμερα θα πούμε για Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία και θα αφήσουμε για επόμενη ανάρτηση την Ισπανία και την Ιταλία όπου έγιναν και οι περισσότερες κινήσεις μέχρι τώρα. Θα σας ζαλίσουμε με ονόματα παικτών αλλά πρέπει να γνωρίζουμε το πάρε – δώσε στην κάθε ομάδα για να μπορούμε να εκτιμήσουμε τις προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της και πως έχει διαμορφωθεί η δυναμική του συνόλου. Ώστε να υπολογίζουμε τι θα μας παρουσιάσει το κάθε κλαμπ τη χρονιά που ξεκινάει οσονούπω.

Πάμε να τα δούμε….









Αγγλία

Δεν κινήθηκε στα νούμερα του πρόσφατου παρελθόντος το φετινό μεταγραφικό παζάρι στην Αγγλία με τις ομάδες της κορυφής να κάνουν μετρημένες κινήσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι φέτος οι μεταγραφές στην Αγγλία λήγουν την προηγούμενη της έναρξης του πρωταθλήματος, ήτοι 8 Αυγούστου.



Μάντσεστερ Σίτι : Η Σίτι θεωρείται πλήρης ομάδα. Δεν είναι εύκολο τη μια σαιζόν να ξεπερνάς τους 100 βαθμούς στην Πρέμιερ και την άλλη να τους αγγίζεις κατακτώντας δύο σερί πρωταθλήματα. Στον πάγκο της παρέμεινε ο Πεπ και αποχώρησαν μόνο ο 34χρονος Κομπανί και ο Ντελφ. Ήρθαν ο Ρόντρι με 70 εκ από την Ατλέτικο Μαδρίτης, ένας παίκτης σε στιλ Μπούσκετς που ήθελε ο Πεπ στο χώρο του κέντρου για να βοηθάει στο passing game και να παίζει δίπλα ή αντί του Φερναντίνιο. Από εκεί και πέρα ξαναποκτήθηκε με 12 εκ από την Αϊντχόβεντ ο αριστερός μπακ Ανχελίνιο αλλά είναι ζήτημα αν θα παραμείνει στο ρόστερ ή θα έρθει ποιοτικότερος παίκτης από αριστερά. Μεγάλος στόχος και απωθημένο για το κλαμπ η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.


Λίβερπουλ: Λίγα πράγματα και από την πρωταθλήτρια Ευρώπης, από το ρόστερ της οποίας αποχώρησαν οι Αλμπέρτο Μορένο και Στάριτζ και ουσιαστικά δεν αποκτήθηκε κάποιος παίκτης παρά μόνο ο 17χρονος στόπερ Φαν Ντε Μπεργκ και προωθήθηκαν κάποιοι νεαροί από την ακαδημία. Με όπλο την ομοιογένεια θα πάει για το πρωτάθλημα ο Κλοπ. Εδώ το απωθημένο είναι ο τίτλος στην Πρέμιερ Λιγκ.

Τσέλσι : Οι Λονδρέζοι άλλαξαν προπονητή και τον Ιταλό Σάρι διαδέχθηκε ο άλλοτε παίκτης – σημαία του συλλόγου, Φρανκ Λάμπαρντ. Στην ομάδα έχει επιβληθεί απαγόρευση μεταγραφών. Αποχώρησε ο παίκτης – ορχήστρα Εντέν Αζάρ για τη ΡΕΑΛ, ο στόπερ Κέιχιλ στα 34 του και ο δανεικός Ιγκουαϊν που επέστρεψε στη Γιουβέντους. Ήρθε ο Πούλισιτς που είχε αποκτηθεί το Γενάρη με 64 εκ από την Ντόρτμουντ και παρέμεινε ο δανεικός Κόβασιτς με 45 εκ από τη ΡΕΑΛ. Προωθήθηκαν και κάποιοι παίκτες από το φυτώριο, επέστρεψαν και κάποιοι από τους περίπου 40 δανεικούς και ο Λάμπαρντ έχει ξεκινήσει το χτίσιμο της νέας Τσέλσι. Η απαγόρευση μεταγραφών και η παρουσία του Λαμπάρντ απορροφούν την πίεση αλλά η ομάδα χωρίς τον Αζάρ δεν είναι για τίτλο στην Πρέμιερ.

Τότεναμ :  Η Τότεναμ κράτησε τον Ποκετίνο και έκανε μεταγραφή μετά από 1,5 χρόνο. Αποκτήθηκε με ποσό ρεκόρ, 73 εκ ευρώ, ο μέσος Ν’ Ντόμπελε από την Λιόν. Από εκεί και πέρα έφυγε ο Γιορέντε και πουλήθηκε ο Τριπιέρ στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Έρικσεν θέλει να φύγει αλλά δε βρίσκεται ομάδα να τον αγοράσει. Πιθανόν να φύγει και ο αριστερός μπακ Ρόουζ. Ψάχνει για δεξί μπακ που θα καλύψει το κενό του Τρίπιερ, για αριστερό μπακ έχει εντοπιστεί ο Σεσενιόν της Φούλαμ, ενώ υπάρχει, έστω φιλολογικό, ενδιαφέρον για τον Γκάρεθ Μπέιλ. Τη βλέπω στην 4αδα αλλά χωρίς 1-2 παίκτες τοπ επιπέδου δε μπορεί να μπει σφήνα σε Σίτι και Λίβερπουλ.

Άρσεναλ :  Αποχώρησαν ο Τσεχ που σταμάτησε το ποδόσφαιρο, ο Λιχτστάινερ, ο Ράμσεϊ που πήγε ελεύθερος στη Γιουβέντους και ο δανεικός από τη Μπαρτσελόνα Ντένις Σουάρεθ. Ουδείς ήταν κομβικός για το παιχνίδι της ομάδας. Χρειάζεται όμως ενίσχυση για να μη μείνει ξανά εκτός 4αδας. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει μεταγραφή. Φημολογείται ότι είναι κοντά στο να κλείσει τον Βραζιλιάνο εξτρεμ Έβερτον της Γκρέμιο που έβγαλε μάτια στο πρόσφατο Κόπα Αμέρικα. Και στην άμυνα θέλει σοβαρή ενίσχυση πιστεύω εγώ, όπου ο Κιοσελινί κάνει νερά και θέλει να φύγει. Χρειάζεται παίκτες σε κάθε γραμμή γιατί σε λίγο θα την προσπεράσουν ομάδες από κάτω της και θα μείνει εκτός πρώτης εξάδας.


Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ : Ο Σόλσκιερ καλείται να χτίσει τη νέα ομάδα των «μπέμπηδων». Μέχρι στιγμής έχουν αποχώρησει από την ομάδα ο Βαλένσια και ο Άντερ Ερέρα που πήγε ελεύθερος στην Παρί. Υπό αποχώρηση είναι ο Άσλει Γιανγκ, ο Ρόχο, ο Νταρμιαν, ο Αλέξις Σάντσεζ, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν σχετικά με το μέλλον των Πογκμπά και Λουκάκου για τους οποίους υπάρχει ενδιαφέρον από ευρωπαϊκούς συλλόγους αλλά η Γιουνάιντεντ απαιτεί υψηλό αντίτιμο για την παραχώρηση τους.  Ήρθαν ο 21χρονος, ταχύτατος εξτρεμ Ντάνιελ Τζέιμς και ο επίσης 21χρονος δεξιός μπακ Άαρον Βαν Μπισάκα με 55 εκ από την Κρίσταλ Πάλας. Προωθήθηκε από την ακαδημία ο 17χρονος επιθετικός Μέισον Γκρίνγουντ που έχει σκοράρει σε δύο φιλικά μέχρι τώρα. Στόχος η απόκτηση του αργού στόπερ Μαγκουάιρ με 80+ εκ ευρώ από τη Λέστερ για ηγέτη στην άμυνα  και του 10αριου Μπρούνο Φερνάντεζ από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Παίκτες που δε μπορούν να την κάνουν διεκδικήτρια του τίτλου απέναντι στη Σίτι του Πεπ και τη Λίβερπουλ του Κλοπ. Πάει να χτίσει ομάδα με μικρούς ο Σόλσκιερ αλλά αυτό προϋποθέτει χρόνο και υπομονή.


Οι υπόλοιποι λίγα πράγματα. Η Έβερτον έχει πάρει μόνο τον Ντελφ από τη Σίτι, η δυνατή Γουλβς δεν έχει κάνει κάποια κίνηση, η Γουέστ Χαμ πήρε με 50 εκ τον Γάλλο φορ Αλέ από την Άιντραχτ, από τη Νιουκάστλ έφυγε ο κόουτς Ράφα Μπενίτεθ και πρωταθλήτρια μεταγραφών στο νησί η νεοφώτιστη Άστον Βίλλα που έχει διαθέσει 101 εκ  για απόκτηση παικτών.






Γερμανία

Ούτε στη Γερμανία μπορούμε να πούμε ότι διατέθηκαν υπερβολικά χρήματα. Η Μπάγερν έκανε κινήσεις ενίσχυσης στην άμυνα της και η Ντόρτμουντ γέμισε το ρόστερ της για να διεκδικήσει τα πρωτεία. Από εκεί και κάτω όχι κάτι εντυπωσιακό.

Μπάγερν Μονάχου :   Στον πάγκο της συνεχίζει ο Νίκο Κόβατς. Από το ρόστερ αποχώρησαν οι Χούμελς και Ραφίνια από την άμυνα, ο Χάμες από τα χαφ και οι Ρόμπεν – Ριμπερί. Αποκτήθηκαν ο Λούκας Ερνάντεζ με ποσό – ρεκόρ 80 εκ από την Ατλέτικο Μαδρίτης και ο συμπαίκτης του στην εθνική Γαλλίας Μπένζαμιν Παβάρ. Απομένει να καλυφθούν τα κενά των «Ρομπερί» τόσο σε ποιότητα όσο και σε προσωπικότητα.


Ντόρτμουντ : Πέρυσι δεν άντεξε μέχρι τέλους στην κούρσα του τίτλου. Από την ομάδα του Λουτσιάν Φαβρ αποχώρησαν ο στόπερ Ντιαλό που πήγε με 31 εκ στην Παρί και ο Πούλισιτς που πήγε με 64 εκ στην Τσέλσι. Αποκτήθηκε με μεταγραφή αντί 21 εκ ο Πάκο Αλκάθερ από τη Μπάρτσα που πέρυσι έπαιζε ως δανεικός. Επίσης αποκτήθηκαν οι, Σουλτζ, αριστερός μπακ από την Χοφενχάιμ στα 26 του, οι εξτρεμ Τοργκάν Αζαρ από την Γκλάντμπαχ και Μπραντ από την Λεβερκούζεν , 26 και 23 ετών αντίστοιχα, ο 19χρονος δεξιός μπακ Μόρει από τη Β ομάδα της Μπαρτσελόνα και φυσικά ο Ματς Χούμελς από τη Μπάγερν που επέστρεψε για να ηγηθεί της άμυνας. Θέτει σοβαρότατη υποψηφιότητα για να αμφισβητήσει ανοιχτά την πρωταθλήτρια Μπάγερν και αναμένεται μεγάλη μάχη για τον τίτλο.

Από εκεί και πέρα η Λειψία, με τον Νάιγκελσμαν πλέον στον πάγκο της,  έχασε τον εξτρεμ Μπρούμα που πήγε στην Αϊντχόβεντ και πήρε τον 20χρονο  χαφ - 10αρι, Χανς Γούλφ από την ομόσταυλη Σάλτσμπουργκ, τον μέσο Νκουνκου από την Παρί με 13 εκ και τον 18χρονο Αμπαντού δανεικό από την Τσέλσι. Η Χοφενχάιμ από όπου έφυγε ο νεαρός κόουτς Νάιγκελσμαν, έδωσε τον χαφ Ντεμιρμπάι με 32 εκ στη Λεβερκούζεν και τον Σουλτζ με 27 εκ στην Ντόρτμουντ και πήρε τον εξτρεμ Μπαμπού με 10 κ από το Αννόβερο και τον δικό μας, τον Σταφυλίδη. Η Λεβερκούζεν έδωσε Κοχρ και Μπραντ σε Άιντραχτ και Ντόρντμουντ αντίστοιχα και πέραν του Ντεμιρμπάι πήρε και τους Μούσα Ντιαμπί, 19χρονος εξτρεμ από την Παρί και τον Σινγκράβεν  23χρονος αριστερός μπακ από τον Άγιαξ. Η Γκλάντμπαχ απέκτησε τον Εμπολό από τη Σάλκε και τον εξτρέμ Τουράμ από την Γκινγκάμπ και τέλος η Άιντραχτ έδωσε με 60 εκ τον Γιόβιτς στη ΡΕΑΛ και με 50 εκ τον Αλέ στη Γουέστ Χαμ και ψάχνει ενδιαφερόμενο να δώσει 50+ για τον Ρέμπιτς. Από αυτά διέθεσε καμιά 20 εκ για να πάρει τον 19χρονο φορ Γιόβελιτς από τον Ερυθρό Αστέρα, τον Κοχρ από τη Λεβερκούζεν, τον 19χρονο Ουρουγουανό μέσο Σαλασάρ από τη Μάλαγα, τον Ντουρμ από τη Χάντερσφιλντ και τον Σόου από τη Γιουνγκ Μπόις. Από εκεί και κάτω δεν υπάρχει κάποια κίνηση που να προκαλεί εντύπωση. Συνήθως οι παίκτες αλλάζουν φανέλα εντός του πρωταθλήματος. Βλέπω ιδιαίτερα αποδυναμωμένη ποιοτικά τη Μπουντεσλίγκα. Δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες – σταρ. Απλά οι ομάδες παίζουν ανοιχτά , οι άμυνες είναι χαλαρές και μπαίνουν γκολ για να κρατάνε το ενδιαφέρον του κόσμου. Η μόνη ελπίδα για αγωνία και ενδιαφέρον,  η Ντόρτμουντ να πάρει τον τίτλο από την Μπάγερν.











Γαλλία



Παρί Σεν Ζερμαίν : Στο πάγκο της συνεχίζει ο Τουχελ παρότι η περυσινή σαιζόν δεν ήταν απόλυτα επιτυχημένη και η ομάδα απέτυχε ακόμα μία φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ όπου γνώρισε οδυνηρό αποκλεισμό από τη Γιουνάιντεντ. Από το ρόστερ αποχώρησαν οι υπερήλικες Μπουφόν και Ντάνι Άλβες, ο Ραμπιο που είχε μπει στον πάγο επειδή δεν ανανέωνε το συμβόλαιο του, ο 21 χρονος χαφ Νκουνκού για τη Λειψία με 13 εκ, ενώ επίσης πουλήθηκαν οι νεαροί επιθετικοί, Ντιαμπί με 15 εκ στη Λεβερκούζεν και Γουεά με 9 εκ στη Λιλ. Επίσης πουλήθηκε ο Λο Σέλσο με 22εκ στη Μπέτις και ο Κρικόβιακ με 12,5 εκ στη Λοκομοτιβ Μόσχας. 

Αποκτήθηκαν ο Σαράμπια με 18 εκ από τη Σεβίλλη, ο Άντερ Ερέρα ήρθε ελεύθερος από τη Γιουνάιντεντ και ο στόπερ Ντιαλό στα 23 του με 31 εκ από τη Ντόρτμουντ. Επέστρεψε και ο τερματοφύλακας Τραμπ που ήταν δανεικός στην Άιντραχτ..  Ήρθε ο 19χρονος αμυντικός Μπάκερ από τον Άγιαξ, ο 19χρονος δίμετρος τερματοφύλακας Μπούλκα από την Τσέλσι και προωθήθηκε ο 17χρονος Μπε Σο από την ακαδημία. Παίκτες που μπορεί να δώσουν λύσεις αλλά σε καμία περίπτωση να κάνουν τη διαφορά, ειδικά σε νοκ άουτ αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Νειμάρ ψάχνεται να φύγει αλλά δεν υπάρχει ομάδα που να μπορεί να πληρώσει την Παρί για να τον αποκτήσει. Μην ξεχνάμε ότι αποκτήθκε με ποσό ρεκόρ 222 εκ από τη Μπάρτσα, ενώ το συμβόλαιο του ξεπερνά τα 30 εκ το χρόνο (!). Ο Τούχελ έχει χτίσει την ομάδα πάνω στον πιο σοβαρό Εμπαπέ κι αυτό δεν αρέσει στον Βραζιλιάνο σταρ. Η Παρί θα κινηθεί για τον Ντιμπαλά που δεν υπολογίζεται από τον Σάρι στη Γιουβέντους μιας και δεν ταιριάζει στο στιλ που παίζει ο Ναπολιτάνος κόουτς. Θεωρώ ότι χρειάζεται έναν χαφ με τρεξίματα και προσωπικότητα, ο Καντέ της Τσέλσι θα την ανέβαζε επίπεδο και ένα φορ πιο «τσαγανό» από τον σοφτ Καβάνι. Εδώ υπάρχουν λεφτά και χρόνος για να γίνουν κινήσεις από το τοπ επίπεδο. Θα επανέλθουμε σίγουρα.

Από εκεί και πέρα στη Γαλλία ελάχιστα πράγματα. Η Μαρσέιγ πήρε μόνο τον στόπερ Αλβάρο Γκονζάλεζ από την Βιγιαρεάλ, η Μονακό τον τερματοφύλακα Λεκομτέ από την Μονπελιέ, πούλησε τον Τίλεμανς 45 εκ στη Λέστερ και λογικά φεύγει ο Φαλκάο για την Πόρτο. Η Ρεν άφησε ελεύθερο τον Μπεν Αρφά και απέκτησε τον Νιανγκ από την Τορίνο αντί 15 εκ. Η Λιον πήγε στο μεγάλο ξεπούλημα, έδωσε με 48 εκ τον αριστερό μπακ Μεντί στη ΡΕΑΛ, τον Ν’ Ντόμπελε με 73 εκ στην Τότεναμ. Πήρε τν Τιάγκο Μέντες με 25 εκ από τη Λιλ, τον  μέσο Ζεάν Λούκας με 8 εκ από τη Φλαμέγκο, τον αριστερό μπακ Κονέ επίσης από τη Λιλ  και τον στόπερ Γιοακίμ Άντερσεν με 24 εκ από τη Σαμπντόρια. Ερωτηματικό αποτελεί αν θα συνεχίσει ο  αρχηγός Ναμπίλ Φεκίρ στην ομάδα. 

Τέλος η περυσινή έκπληξη, η Λιλ που τερμάτισε 2η στο πρωτάθλημα, απέκτησε τον Γουεά από την Παρι, τον Ρεϊνίλντο Μανταβά, τον αριστερό μπακ της Μπελενένσες, τον τερματοφύλακα Λέο από τη Ρίο Άβε, τον χαφ Μπένζαμιν Αντρέ από τη Ρεν και τον αριστερό μπακ Μπράνταριτς από τη Χάιντουκ. Έκανε αυτό που κάνει η πλειοψηφία των ομάδων στο Γαλλικό πρωτάθλημα. Πούλησε παίκτες όσο πιο ακριβά μπορούσε και αγόρασε νεαρούς για να τους αναδείξει και να τους πουλήσει κι αυτούς. Έτσι κινήθηκαν όλες οι υπόλοιπες ομάδες χωρίς να καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποια εντυπωσιακή μεταγραφική κίνηση. Στο Γαλλικό ποδόσφαιρο η Παρί τρέχει μόνη της. Η πλειοψηφία των υπόλοιπων ομάδων ασχολείται με την παραγωγή παικτών. Η Λιον διαθέτει υλικό πλούσιο σε ταλέντο και η Μαρσέιγ με τη Μονακό θεωρούνται παραδοσιακές ομάδες, θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό και κάνουν κάποιες μεταγραφές.  





   Η συνέχεια αναμένεται εντυπωσιακή καθώς μέχρι τώρα δεν έχουν πραγματοποιηθεί εντυπωσιακές κινήσεις. Παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Μπάγερν παρουσιάζουν κενά στο ρόστερ τους , η Λίβερπουλ, η Άρσεναλ και η Γιουνάιντεντ δεν έχουν κάνει μεγάλα ανοίγματα ενώ νεόπλουτοι σύλλογοι όπως η Παρί επιβάλλεται να κινηθούν για ενίσχυση, όπως και η Σίτι αν θέλει κούπα Τσάμπιονς Λιγκ. Ισπανοί και Ιταλοί μπήκαν πιο εντυπωσιακά στην αγορά φέτος, αλλά γι αυτούς θα μιλήσουμε προσεχώς.







                                                                                             SAM


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Πλήγμα ο τραυματισμός Φορτούνη για τον Ολυμπιακό








    Ήθελα να γράψω για τον Ολυμπιακό που χτίζεται αυτό το καλοκαίρι και που σχεδόν έχει ολοκληρώσει τις μεταγραφές του (απομένουν ένας χαφ και ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας), αλλά το ανέβαλα γιατί περίμενα αποχωρίσεις από το ρόστερ μέσω πωλήσεων οπότε τα δεδομένα θα άλλαζαν ξανά. Υποψήφιοι για πώληση ? Πολλοί…. Ομάρ – Κούρτης – Σισέ – Καμαρά- Ποντένσε, χωρίς να αποκλείεται και κάποιος άλλος;, όπως για παράδειγμα ο Σολδάνο, που για την περίπτωση του έχει δείξει ενδιαφέρον η Χετάφε.
   Τελικά προέκυψε άλλου είδους πρόβλημα, έλλειψη. Πολύ πιο σοβαρό και πολύ πιο στενάχωρο. Ο τραυματισμός του Κώστα Φορτούνη στην καλύτερη περίοδο της καριέρας του. Πλήγμα για τον ποδοσφαιριστή που καλείται να βρει την ψυχική κυρίως δύναμη να αντιμετωπίσει τον σοβαρό τραυματισμό του, να δουλέψει και να επανέλθει. Πλήγμα για την Εθνική που πάνω του υπολόγιζε να χτίσει τη νέα ομάδα και ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα για τον Ολυμπιακό  που χάνει για τη νέα σαιζόν τον καλύτερο του παίκτη, τον ηγέτη του.
    Εκεί που η ομάδα είχε ολοκληρώσει νωρίς σχεδόν όλες τις μεταγραφές της, έχοντας δημιουργήσει ένα πλήρες ρόστερ και ένα πολύ δυνατό και ανταγωνιστικό σύνολο, που της επέτρεπε να έχει ως στόχο τόσο την διεκδίκηση της εισόδου σε ομίλους του Champions league, όσο και την ανάκτηση των σκήπτρων εντός συνόρων με την κατάκτηση του επόμενου πρωταθλήματος, χάνει για τουλάχιστον έξι μήνες τον παίκτη – σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της.

   Πλέον, η ομάδα καλείται να αποφασίσει αν θα πάει στην απόκτηση παίκτη πρώτης γραμμής ή θα καλύψει εκ των έσω το κενό του Φορτούνη, με τον Βαλμπουενά ή το πολύ πολύ, υπογράφοντας ξανά τον Νάτχο. Επίσης μπαίνει σε σκέψεις αναφορικά με την πώληση κάποιου άλλου πρωτοκλασάτου παίκτη της. Δεν επιθυμεί να αποδυναμωθεί επιπλέον, θα είναι πιο διστακτική στο να αποδεχτεί κάποια προσφορά για πώληση βασικού παίκτη. Γενικά ο τραυματισμός του Φορτούνη, θεωρώ, ότι αλλάζει τον σχεδιασμό και τον τρόπο σκέψης του κλαμπ στην παρούσα φάση.
    Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός διαθέτει την ποιότητα και θα καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Πλζεν, αλλά από εκεί και μετά και χωρίς τον ηγέτη του, θα είναι δύσκολο να μπει στους ομίλους του Champions league ξεπερνώντας δύο, ακόμα πιο δυνατές, ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ήταν δύσκολο με τον Φορτούνη παρόντα, τώρα θα χρειαστεί αρκετή τύχη στις κληρώσεις.
    Κατόπιν και  λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το κενό του Φορτούνη ως τον προσεχή Φεβρουάριο – Μάρτιο, θα καλυφθεί με Βαλμπουενά και άντε τον Νάτχο, ο Ολυμπιακός συνεχίζει να διαθέτει ένα υπέρ-πλήρες ρόστερ, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα και παραμένει βασικός διεκδικητής του τίτλου.  Πάμε να δούμε μία – μία τις θέσεις.
    Στο τέρμα έμεινε ο Σα καθώς ο σύλλογος κατάβαλε τη ρήτρα αγοράς ύψους 2,5 εκ ευρώ στην Πόρτο και έδωσε ασφάλεια στην ομάδα κάτω από τα δοκάρια. Απεχώρησαν οι Γιαννιώτης, Λοντίγκιν και Χουρτεσιώτης και ήρθε ο ταλαντούχος Μάριος Σιαμπάνης ως ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ ενώ προωθήθηκε και ο 16χρονος Τσολάκης από την ακαδημία. Ο Μάρτινς είναι ικανοποιημένος από την παρουσία των δύο μικρών στην προετοιμασία και δε θέλει άλλον τερματοφύλακα.  Προσωπικά πιστεύω ότι θα υπάρξει προσθήκη κάποιου πιο έμπειρου γκολκίπερ για back up του Σα. Έχουν γραφτεί τα ονόματα του Μπόμπι Άλεν και του Παντίλιμον. Στο δεξί άκρο της άμυνας  με Ομάρ και Τοροσίδη ο Ολυμπιακός είναι καλυμμένος. Ενώ υπάρχει και ο Γιάννης Μασούρας που ακόμα δε θεωρείται έτοιμος και θα παραχωρηθεί και φέτος δανεικός.  Σε περίπτωση που έρθει μεγάλη πρόταση και φύγει ο Ομάρ ο Ολυμπιακός θα αναζητήσει παίκτη στην αγορά και έχει γραφτεί ήδη το όνομα του Μπρούνι Γκασπάρ. Αριστερά υπάρχουν ο Κούτρης και ο Τσιμικάς και από πίσω ο 18χρονος Μαρτίνης από την ακαδημία. Αν υπάρξει πρόταση για τον Κούτρη ο Ολυμπιακός έχει ήδη αποκτήσει τον Φοντέ Καμαρά για να τον αντικαταστήσει. Αν δεν υπάρξει αποχώρηση ο νεαρός Γάλλος θα πάει δανεικός σε ομάδα της χώρας του για να πάρει παιχνίδια και να αποκτήσει εμπειρίες. Στα στόπερ η ομάδα ενισχύθηκε. Υπήρχαν ήδη από πέρυσι οι Αβραάμ (που δεν υπολογίζεται για πολλά παιχνίδια), Μέρια και Σισέ (που απουσιάζουν στο Κόπα Άφρικα) και Βούκοβιτς (που μάλλον θα αποχωρήσει) και προστέθηκαν οι νεαροί  Μπα, Μάρκοβιτς και ο «βράχος» Σεμέδο, παίκτης που ήρθε για να κάνει τη διαφορά στα μετόπισθεν των ερυθρολεύκων. Η ομάδα έχει λύσεις εδώ και περιμένει πρόταση για τον Σισέ και ίσως για τον Μεριά, μετά τις καλές εμφανίσεις του στο Κόπα Άφρικα. Απλά για τα παιχνίδια με την Πλζεν ο Μάρτινς δε μπορεί να βασιστεί σε σχεδόν κανέναν από το περυσινό ρόστερ και η ομάδα πιθανόν να έχει πρόβλημα συνοχής στα μετόπισθεν.

    Στο 6αρι υπάρχει ο Καμαρά που κι αυτός απουσιάζει στο Κόπα Άφρικα και ο 17 χρονος Σουρλής από την ακαδημία που πήγε καλά στην προετοιμασία. Θέλει παίκτη εδώ η ομάδα με κύριο χαρακτηριστικό την ανασταλτική ικανότητα, να κόβει και να κλέβει μπάλες, να βγάζει σκληρότητα στο παιχνίδι του, να τον νοιώθει ο αντίπαλος και ας θέλει ο Μάρτινς πιο δημιουργικό παίκτη. Αν σκάσει πρόταση για τον Καμαρά ο Ολυμπιακός μένει χωρίς καθαρό αμυντικό χαφ και θα φανεί το κενό στα παιχνίδια για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έχουν γραφτεί τα ονόματα του Πελέ, του Γιάκομπ και του Μπενασέρ, λύσεις από το πάνω ράφι. Στο 8αρι υπάρχουν οι Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκης, Ανδρούτσος που μάλλον θα φύγει δανεικός, ενώ μπορεί να βοηθήσει και ο νεοαποκτηθείς Φελίππε Μπρούνο. Εξτρεμ ο Ποντένσε που πιστεύω στη 2η χρονιά του θα βρει και το γκολ που του έλειψε πέρυσι, ο Μασούρας που μπήκε πολύ καλά στην ομάδα στο 2ο μισό του περυσινού πρωταθλήματος όταν και ήρθε από τον Πανιώνιο και ο Λάζαρος που τώρα επανήλθε από χιαστό και από Σεπτέμβριο θα είναι σε θέση να βοηθήσει. Προστέθηκαν ο Μπρούνο που η θέση του είναι εξτρέμ, ο Σουντανί που υπολογίζεται για βασικός έστω και αν δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα και θέλει χρόνο και ο νεαρός Ραντζέλοβιτς που έχει εντυπωσιάσει με την ταχύτητα, την τεχνική και το πάθος του. 10αρι μετά τον τραυματισμό του Φορτούνη λογίζεται ο Βαλμπουενά, που με την εμπειρία του και την υψηλή τεχνική του είναι σε θέση να καλύψει το κενό. Το πολύ πολύ να αποκτηθεί κανένας Νάτχο ή παίκτης αυτού του επιπέδου, με εμπειρία. Για να βρεις πραγματικό αντικαταστάτη του Φορτούνη χρειάζονται πραγματικά πολλά λεφτά που δεν υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και που δεν αξίζει να διαθέσει ο Ολυμπιακός μιας και ο αρχηγός του θα επιστρέψει μετά από έξι μήνες. Αν μετατρέψεις τη Νότιγχαμ (άλλοτε δις πρωταθλήτρια Ευρώπης) σε «θυγατρική» του Ολυμπιακού και της πάρεις με το «έτσι θέλω» τον Ζοάο Καρβάλιο θα έχεις αντιδράσεις και θα χάσεις τον κόσμο της και από την άλλη αμφιβάλω αν ο συγκεκριμένος παίκτης μπορεί να μπει αυτή τη στιγμή στα παπούτσια του Φορτούνη και να παίξει τον ρόλο του στον Ολυμπιακό. Το κενό θα καλυφθεί από την ομάδα, με ομαδική δουλειά και προσπάθεια από όλους τους μέσο-επιθετικούς, από τους οποίους υπάρχουν πλέον περισσότερες απαιτήσεις, για γκολ και ασίστ, για δημιουργία και εκτέλεση.

    Τέλος, σέντερ φορ ο Ολυμπιακός διαθέτει Γκερέρο και Σολδάνο από πέρυσι, με τον 2ο να είναι κοντά στην αποχώρηση είτε με πώληση είτε ως δανεικός, ενώ φέτος ήρθαν οι Κάιπερς (που θα πάει δανεικός), Ντουρμισάι (50-50 να μείνει) και Ελ Αραμπί, παίκτης περιοχής που έχει το εύκολο γκολ και πάνω του αναμένεται ότι θα βασιστεί η ομάδα στο θέμα του σκοραρίσματος.
   Είναι φανερό ότι μιλάμε για πλήρη ομάδα, που αν δεν υπήρχε ο τραυματισμός του Φορτούνη, του παίκτη με την απόλυτα καθοριστική επίδραση στο παιχνίδι της, δε θα συναντούσε ιδιαίτερες δυσκολίες στο ερχόμενο πρωτάθλημα. Σημαντικό ρόλο στην άποψη αυτή διαδραματίζει και το γεγονός της παραμονής του Πέδρο Μάρτινς, του προπονητή που έχτισε εξ αρχής αυτή την ομάδα και φέτος αναμένεται να καρπωθεί τους κόπους της δουλειάς του κατακτώντας τίτλους. Ο Πορτογάλος ξέρει την ομάδα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παικτών, ενώ έγιναν και ποιοτικές προσθήκες που τυγχάνουν είτε επιλογής του είτε της έγκρισης του. Ο Μάρτινς μας έχει αποδείξει ότι διαθέτει γνώση και παράγει ποδόσφαιρο και είναι πολύ θετικό για τον Ολυμπιακό ότι παρέμεινε στον πάγκο του. Ασφαλώς οφείλουμε να επισημάνουμε ότι όλα αποδεικνύονται στο γήπεδο και πολλές φορές στο ποδόσφαιρο τα φαβορί στα χαρτιά απογοήτευσαν. Μόνο μέσα από την καθημερινή, σκληρή δουλειά επιτυγχάνονται οι υψηλοί στόχοι.

     Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός παραμένει μια πλήρης ομάδα για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά αποδυναμώνεται με τον τραυματισμό του Φορτούνη, του παίκτη – ορχήστρα στο παιχνίδι του, που είναι πολύ δύσκολο να τον αντικαταστήσει. Ο Κώστας Φορτούνης πρέπει να δουλέψει σκληρά και με υπομονή ώστε να επιστρέψει δυνατότερος. Να του ευχηθούμε από καρδιάς να επιστρέψει σιδερένιος στα γήπεδα…
   
   


                                                                                       SAM

Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Μίντιλαντ : Δουλεύουν σωστά, κατακτούν τίτλους και έχουν κέρδη από πωλήσεις παικτών








Σήμερα θα ξεφύγουμε λιγάκι από το τοπ επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, δε θα πούμε για τις μεγάλες ομάδες με τις βαριές φανέλες, ούτε και για ισχυρές ομάδες από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Θα πάμε αρκετά πιο κάτω, περίπου στο επίπεδο των δικών μας «μεγάλων»  ομάδων και ίσως και πιο χαμηλά. Θα μιλήσουμε για τη Μίντιλαντ του πρωταθλήματος Δανίας και θα αναδείξουμε τη δουλειά που γίνεται στο συγκεκριμένο κλαμπ.
      Η Μίντιλαντ ιδρύθηκε μόλις το 1999, έχει μόλις 20 χρόνια ζωής, εδρεύει στην πόλη Χέρνιγκ με πληθυσμό 45.000 κατοίκους περίπου. Για έδρα χρησιμοποιεί το MCH Arena χωρητικότητας 11.800 θεατών. Στα 20 χρόνια της ύπαρξης της έχει καταφέρει τα 12 από αυτά να παίζει στην πρώτη κατηγορία της Δανίας και όχι μόνο αυτό, αλλά να έχει κατακτήσει και δύο πρωταθλήματα. Το πρώτο τη σαιζόν 2014-15 και το δεύτερο τη σαιζόν 2017-18. Επίσης είχε παίξει και σε τέσσερις τελικούς κυπέλλου αυτά τα 20 χρόνια (2003-2005-2010-2011) χωρίς να καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο έως και φέτος που επικράτησε στον τελικό στο Parken της Κοπεγχάγης της Μπρόντμπι στα πέναλτι με 4-3 μετά από το 1-1 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης.
     Ασφαλώς η Μίντιλαντ βρίσκεται στη σκιά της Κοπεγχάγης και της Μπρόντμπι στη Δανία, όμως τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να τους κοντράρει και να τους πάρει δύο πρωταθλήματα και να συμμετάσχει σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, παρότι δε διαθέτει το μπάτζετ τους αλλά ούτε και την ιστορία και τη φανέλα τους.

     Η ιστορία της ομάδας φαίνεται να άλλαξε τον Ιούλιο του 2014 όταν ο «στοιχηματατζής» Μάθιου Μπέναμ ξόδεψε 6,2 εκ ευρώ και αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της ομάδας, τοποθετώντας για πρόεδρο τον Ράσμους Άνκερσεν. Κράτησαν στην ομάδα τον προπονητή Γκλέν Ρίντερχολμ που ήταν από το 2008 στον πάγκο του κλαμπ και μαζί του κατέκτησαν το πρώτο πρωτάθλημα ένα χρόνο αργότερα ! Ο Ρίντερχολμ, που είχε έρθει στην ομάδα από την Εθνική Ελπίδων της Δανίας,  αποχώρησε μετά την κατάκτηση του τίτλου και τον διαδέχθηκε ο Τζες Θόρουπ, επίσης ερχόμενος από την Εθνική Ελπίδων της Δανίας!
    Με τον Θόρουπ ο σύλλογος κατέκτησε τον 2ο τίτλο του τη σαιζόν 2017-18. Κατόπιν και αυτός αποχώρησε για το Βέλγιο και τη Γάνδη, για να αναλάβει την ομάδα ο σημερινός κόουτς Κένεθ Άντερσεν που κατέκτησε τη σαιζόν που τελείωσε το κύπελλο Δανίας. Σταθερή παραμένει η διοίκηση του συλλόγου που βασίζεται στην ανεύρεση και αξιοποίηση ταλαντούχων παικτών, κάνοντας σκάουτιγκ σε 60 πρωταθλήματα σε όλο τον πλανήτη !!!

    Το πρώτο καλοκαίρι, την πρώτη σαιζόν του Μπέναμ (2014-15) η Μίντιλαντ κινήθηκε χαλαρά στο παζάρι, ξόδεψε 2,9 εκ ευρώ και από πωλήσεις πήρε μόλις 0,5 εκ ευρώ. Τη 2η σαιζόν τα νούμερα ήταν ανεβασμένα, έξοδα 4,61 εκ και έσοδα 3,7 εκ κυρίως από την πώληση του Έρικ Σβιατσένκο στη Σέλτικ αντί 2,5 εκ ευρώ. Την 3η σαιζόν ο Μπάνεμ δεν ξόδεψε τίποτα για ενίσχυση αποκτώντας ελεύθερους παίκτες και προωθώντας ταλέντα από τις ακαδημίες του κλαμπ. Αντίθετα, κέρδισε 10,3 εκ ευρώ από πωλήσεις, κυρίως του Πιόνε Σίστο με 6 εκ στη Θέλτα, του Κάντλετς με 2,7 εκ στη Σπάρτα Πράγας και του χαφ Όλσον με 1 εκ στην ΑΙΚ Σόλνα. Τη σαιζόν 2017-18 που η ομάδα πήρε ξανά το πρωτάθλημα, ξόδεψε 2,3 εκ για αγορές παικτών, έχοντας για ταβάνι τις 500.000 ευρώ, ενώ έβαλε στα ταμεία τις 16,95 εκ από τις πωλήσεις. Πούλησε τον φορ Σόρλοθ με 9 εκ στην Κρίσταλ Πάλας, τον δεξιό μπακ Κρίστιανσεν με 5,5 εκ στον Άγιαξ και τον αριστερό μπακ Νόβακ με 1,9 εκ στην Τράνζοσπορ !
   Την περασμένη σαιζόν το σκάουτιγκ άρχισε να φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα. Η Μίντιλαντ ξόδεψε 9,59 εκ ευρώ για την αγορά παικτών. Αποκτήθηκε το 10αρι Ντομινίκ Ντρέξλερ από τη Χολστάιν Κιέλ της Β΄Γερμανίας αντί 2,5 εκ, ο Βραζιλιάνος φορ Τζούνιορ Μπρουμάντο αντί 2,25 εκ από τη Μπαχία, ο κεντρικός αμυντικός Σκολτζ από την Μπριζ αντί 1,5 εκ, ο νεαρός δεξιός μπακ Τζοέλ Άντερσον με 1,3 εκ από τη Χάκεν και ο Σβιατσένκο επέστρεψε από τη Σέλτικ αντί 1,14 εκ ευρώ. Ασφαλώς και όπως κάθε σαιζόν προωθήθηκαν και πέρυσι αρκετοί νεαροί παίκτες από τις ακαδημίες του συλλόγου. Από εκεί και πέρα τα κέρδη από τις πωλήσεις ανήλθαν στα 21,35 εκ ευρώ. Πουλήθηκαν, ο στόπερ Σανέ στην Άντερλεχτ με 8 εκ, ο νεοαποκτηθείς Ντράξλερ με 4,5 εκ στην Κολωνία (κέρδος 2 εκ), ο αριστερός μπακ Πούλσεν με 4,5 εκ στη Γκλάντμπαχ και ο εξτρεμ Ντελούντ με 4 εκ στη Δυναμό Κιέβου . Η ομάδα συντηρείται κυριολεκτικά από τις πωλήσεις παικτών.

   Το τωρινό ρόστερ της Μίντιλαντ είναι αρκετά μεγάλο καθότι σε αυτό περιλαμβάνονται και αρκετοί παίκτες από την ακαδημία. Παράλληλα η ομάδα έχει συνεργασία με την Φρεντερίτσια της Β΄κατηγορίας της Δανίας την οποία τροφοδοτεί με πολλούς παίκτες από τις ακαδημίες προκειμένου πάρουν παιχνίδια και «ψηθούν» σε ανταγωνιστική κατηγορία.
   Αυτή τη στιγμή στο τέρμα προτιμάται  ο 34χρονος Χάνσεν. Στην άμυνα ο κόουτς βασίζεται στους στόπερ Νικολάισεν 22χρ (191 εκ ύψος) προερχόμενος από την ακαδημία, στον Χάνσεν στα 30 του, στον 26χρονο Σκόλτζ και τον 27χρονο Σβιατσένκο. Δεξί μπακ παίζει ο 22χρονος Άντερσον και αριστερό μπακ ο Νταλ Χέντε στα 28 του. Επίσης στην άμυνα υπάρχουν ο 19χρονος Βραζιλιάνος  στόπερ Πάτρικ που είναι τραυματίας και ο νεοαποκτηθείς από την Μπαχία, 24χρονος Βραζιλιάνος αριστερός μπακ Παουλίνιο. Στα χαφ η ομάδα βασίζεται στον έμπειρο Φιλανδό Σπάρβ στα 32 του, στον 35χρονο Πούλσεν που είναι τραυματίας και φυσικά στον 21χρονο Βραζιλιάνο Εβάντερ που αποκτήθηκε με μεταγραφή φέτος αντί 2,5 εκ από τη Βάσκο Ντα Γκάμα και πέρυσι στην 1η του χρονιά στην Ευρώπη είχε 9 γκολ σε 26 ματς στο πρωτάθλημα. Στα εξτρεμ ξεχωρίζουν ο Αυστραλός Μαμπίλ στα 23 του με 6 γκολ σε 30 ματς, για τον οποίο πρόσφατα ενδιαφέρθηκε ο ΠΑΟΚ, ο Νιγηριανός Ονιέκα Φρανκ στα 21 του και ο 26χρονος Νορβηγός Γουαϊκχέιμ. Στην επίθεση ο Κοσταρικανός Μάριον Τζώρτζ στα 25 του, ο 20χρονος Βραζιλιάνος με ύψος 190 εκ Ζούνιορ Μπρουμάντο και φυσικά ο θηριώδης Νιγηριανός Πολ Ονουάτσου με ύψος 201 εκ, που χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια του, στα 25 του χρόνια και με 17 γκολ σε 30 ματς πρωταθλήματος πέρυσι, από το 2012 στην ομάδα! Πρόσφατα αποκτήθηκε και ο 23χρονος Σόρι Καμπά με καταγωγή από τη Γουϊνέα, αντί 3 εκ ευρώ από τη Ντιζόν, ενισχύοντας σοβαρά την επίθεση της ομάδας ενόψει της νέας σαιζόν που ξεκινάει αυτή την Παρασκευή.

    Ο κόουτς Άντερσεν προτιμά το 3-4-3 ως διάταξη για την ομάδα του, με τα μπακ να είναι πολύ ψηλά και με δύο αργούς και μεγάλους σε ηλικία κεντρικούς χαφ. Στην ομάδα υπάρχει αρκετό ταλέντο και μου έκανε εντύπωση που συνάντησα τη Μίντιλαντ παρακολουθώντας την αγορά της Βραζιλίας, από όπου έχει αποκτήσει 4 νεαρούς παίκτες, ο εν λόγω σύλλογος της Βόρειας Ευρώπης, όπου το κλίμα και ο τρόπος ζωής δεν ταιριάζει με τις συνήθειες των λατινοαμερικάνων παικτών.

   Την ίδια στιγμή, που η Μίντιλαντ βασίζεται στο οργανωμένο σκάουτινγκ και αγοράζει νεαρούς – ταλαντούχους παίκτες, με σκοπό την εξέλιξη και την πώληση τους, οι δικοί μας «μεγάλοι» ψωνίζουν από το πανέρι, αμφιβόλου ποιότητας και προχωρημένης ηλικίας παίκτες, χωρίς καμιά φιλοσοφία και χωρίς κανέναν προγραμματισμό. Χωρίς στόχο να ανέβουν επίπεδο στην Ευρώπη αλλά να επικρατήσουν του αντιπάλου τους στην ψωροκώσταινα και απλά να παραμυθιάζουν τους τυφλωμένους οπαδούς τους κάνοντας ασύντακτα μεταγραφές.  







                                                                                                                                     SAM

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Ζημιά για τον ΠΑΟΚ η ξαφνική φυγή του Λουτσέσκου







     Ο τίτλος απαιτεί σωστή διαχείριση. Ένα πρωτάθλημα μπορεί να το κατακτήσει η όποια καλή ομάδα, το δύσκολο είναι να διατηρήσει τα σκήπτρα της. Μετά την επίτευξη του στόχου αλλάζουν οι συμπεριφορές. Οι σταρ της ομάδας θέλουν περισσότερα χρήματα για να μείνουν.  Οι παίκτες ρόλων είναι δύσκολο να δεχτούν να παίξουν πάλι με τον ίδιο τρόπο, θέλουν περισσότερο πρωταγωνιστικό ρόλο μες το παιχνίδι. Ο προπονητής θέλει να συμμετέχει στις αποφάσεις για τον καταρτισμό του ρόστερ και γενικά βγαίνει μια νοοτροπία που τα πρόσωπα απαιτούν αναγνώριση για το επίτευγμά τους.
       Πέρυσι η πρωταθλήτρια ΑΕΚ δε μπόρεσε να διατηρήσει στις τάξεις της τον προπονητή που τις έφερε τον τίτλο μετά από 24 χρόνια, με τον Μανόλο Χιμένεθ να αποχωρεί και να τον διαδέχεται ο Ουζουνίδης, αλλά ούτε και κομβικούς παίκτες στην πορεία προς το πρωτάθλημα όπως οι Λάζαρος, Αραούχο, Βράνιες, Κονέ και Γιόχανσον.
       Πάνω κάτω τα ίδια βλέπουμε και φέτος στον ΠΑΟΚ. Χρειάστηκε να γίνει υπέρβαση για να μείνει ο Βαρέλα, ενώ έφυγαν οι Σέρτζιο Ολιβέιρα, Σαχόφ και Κάνιας παρά την αντίθεση εισήγηση του κόουτς. Το μεγάλο πλήγμα όμως ήταν η ξαφνική αποχώρηση του ίδιου του κόουτς Λουτσέσκου, δύο μέρες μάλιστα πριν ξεκινήσει η προετοιμασία της ομάδας για τη νέα σαιζόν. Πλήρωσε μάλιστα ο ίδιος τη ρήτρα αποχώρησης του ύψους 2 εκ ευρώ, σε μια κίνηση που αποσκοπούσε να περάσει το μήνυμα ότι η φυγή του δεν είναι απλά θέμα χρημάτων, παρότι η πρόταση της Αλ Χιλάλ είναι 4 εκ ευρώ το χρόνο.

   Το βράδυ της Παρασκευής 28/6 ο συνεργάτης του κόουτς, Ντιέγκο Λόγκο έκανε δηλώσεις επισημαίνοντας «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν ήταν οικονομικοί οι λόγοι της αποχώρησής μας. Η οικογένεια Λουτσέσκου δεν έχει ανάγκη τα χρήματα». Όλων το μυαλό πήγε στο ότι το πρόβλημα ήταν οι μεταγραφές και ο καταρτισμός του νέου ρόστερ, ότι πάνω εκεί υπήρξε διαφωνία. Ο ΠΑΟΚ μέχρι τώρα έχει αποκτήσει τον δεξιό μπακ Ροντρίγκο, τον Μελλιόπουλο από την Ξάνθη, τον τερματοφύλακα Ζίφκοβιτς, τον στόπερ Μιχάι από τον Παναιτωλικό, γύρισαν από δανεισμό για να μείνουν οι Λάζαρος Λάμπρου και ο τερματοφύλακας Μελισσάς, ελλείψει χαφ θα έκανε προετοιμασία με την ομάδα και ο Κάτσε, ενώ πριν την παραίτηση του κόουτς είχαν μπει στο αεροπλάνο και ερχόταν στη Θεσσαλονίκη για να υπογράψουν στον ΠΑΟΚ οι Μίροσλαβ Στοχ, 30χρονος Σλοβάκος εξτρέμ με παλιότερο πέρασμα από την ομάδα, για τον οποίο δαπανήθηκε 1 εκ ευρώ για να αποκτηθεί από τη Σλάβια Πράγας και ο 22χρονος, Βραζιλιάνος χαφ Ντάγκλας Αουγκούστο, ο οποίος δεν είχε ξαναπαίξει στην Ευρώπη, δαπανήθηκαν 2,2 εκ ευρώ για την απόκτησή του και ο οποίος είχε σοβαρό πρόβλημα με αρθρίτιδα.  Προηγουμένως λέγεται ότι ο Ρουμάνος κόουτς είχε «κόψει» και τον χαφ Ίσμαελ Σίλβα που η διοίκηση είχε κλείσει από την Αχματ Γκρόζνι. Ξεκάθαρα ήθελε διαφορετικούς παίκτες για τη στελέχωση του ρόστερ. Ο πατέρας, Μιρτσέα Λουτσέσκου ήρθε να το επιβεβαιώσει δηλώνοντας: «Είναι μια απόλυτα λογική απόφαση! Απόλυτα φυσιολογική… Είναι μια ομάδα που έχει την ευκαιρία να προκριθεί στους ομίλους του Champions League, αλλά δεν έχει φέρει παίκτες που θα της επιτρέψει να αγωνιστεί εκεί. Νομίζω πως έκανε το καθήκον εκεί. Πλέον κάνει ένα βήμα μπροστά, όχι πίσω». 

  Για τους παίκτες που ήθελε ο Λουτσέσκου και πιθανώς να είχε προτείνει στη διοίκηση δεν γράφεται πουθενά τίποτα…. φυσιολογικό για Ελλάδα, ο κόουτς έφυγε, η ομάδα μένει. Σίγουρα δεν πίστευε ότι ο 22χρονος Βραζιλιάνος Ντάγκλας Αουγκούστο που έρχεται πρώτη φορά στην Ευρώπη μπορούσε να κάνει άμεσα τη διαφορά και να μπει η ομάδα στους ομίλους του Champions league, που είναι και ο κυρίως στόχος για τη νέα σαιζόν. Δεν ήθελε κοντό παίκτη στη θέση του 8αριου σαν τον Ισμαέλ Σίλβα αλλά παίκτη με καλύτερα ανασταλτικά χαρακτηριστικά και σωματικά προσόντα. Επέμενε πολύ στην παραμονή των Κάνιας και Σαχόφ, τους θεωρούσε βασικά στελέχη της ομάδας, πάνω τους θα μπορούσε να στηριχθεί στην αρχή της νέας σαιζόν και κυρίως στους κρίσιμους αγώνες για τα προκριματικά του Champions league, ήταν παίκτες με εμπειρία και γνώστες της τακτικής προσέγγισης του κόουτς. Από εκεί και πέρα για σέντερ φορ πόνταρε στον Άπκομ, τον οποίο πίστευε πάρα πολύ, αριστερό μπακ βασιζόταν στον Γιαννούλη μέχρι να επιστρέψει ο αρχηγός Βιεϊρίνια και άντε το πολύ πολύ να αποκτιόταν ως ελεύθερος ο Τόσκα που πέρυσι ήταν δανεικός από την Μπέτις. Ήθελε έναν ακόμα ποιοτικό χαφ, εφόσον έμεναν οι Κάνιας – Σαχόφ, όπως είχε πέρυσι τον Ολιβέιρα και εν αναμονή της επιστροφής στην αγωνιστική δράση των Βερνμπλουμ και Μαουρίτσιο και έναν εξτρεμ που να παίζει κυρίως από τα αριστερά, με ποιότητα και εμπειρία από μεγάλα παιχνίδια και προφανώς με διαφορετικό χαρακτήρα από αυτόν του Στοχ. Τον ένοιαζε να κρατήσει την περυσινή ομάδα, τις ισορροπίες της και επ’ ουδενί να μην διαταραχθεί το κλίμα στα αποδυτήρια.

   Η διοίκηση, ανεπίσημα, μιλάει για «πούλημα», ιδίως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δύο μέρες πριν η ομάδα αναχωρήσει για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Ολλανδία. Ισχυρίζεται ότι ο Λουτσέσκου «άλλαξε» μετά την κατάκτηση του νταμπλ, το πρώτο στην ιστορία του ΠΑΟΚ, εμφανίστηκε απόλυτος σε κάποια θέματα, επιθυμώντας να επιβάλει τα «θέλω του». Θεωρούν προσβλητικό τον τρόπο που αποχώρησε τόσο προς την ομάδα, όσο και προς τον ιδιοκτήτη. Ότι έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια να μείνουν οι παίκτες που ήθελε αλλά αυτοί παρουσιάστηκαν υπερβολικοί στις απαιτήσεις τους και πως σε κάθε περίπτωση η διοίκηση ήταν διατεθειμένη να καλύψει τα κενά με ποιοτικές προσθήκες.

    Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Από τη μία ο Ιβάν είναι συγκεντρωτικός και όλες οι αποφάσεις απαιτούν την τελική του έγκριση αν και συχνά απουσιάζει και δεν βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, επιπλέον έχει τους δικούς του ρυθμούς και τον δικό του τρόπο λειτουργίας. Δεν καταλαβαίνει από βιασύνες και από προκριματικά Champions league. Δεν θεωρεί υπέρ-παίκτες και αναντικατάστατους τους Κάνιας και Σαχόφ, θέλει να κάνει μεταγραφές από τη Ρωσία και από την Αχματ Γκρόζνι. Αυτός πληρώνει, η ομάδα είναι δικιά του, αυτός ξοδεύτηκε και έφερε τους παιχταράδες που πήραν το νταμπλ και το αήττητο πρωτάθλημα, αυτός προστάτεψε την ομάδα και την έκανε πανίσχυρη στα κέντρα αποφάσεων και ο τίτλος δικαιωματικά του ανήκει.
   Από την άλλη ο κόουτς έφερε το πρώτο νταμπλ στα 94 χρόνια ιστορίας του ΠΑΟΚ, πήρε αήττητο πρωτάθλημα, κυρίως, έφτιαξε ομάδα. Επιτεύγματα ανεπανάληπτα. Ήθελε να πιστωθεί κομμάτι της επιτυχίας, να του δοθεί χώρος και θέση στο τραπέζι των αποφάσεων. Δεν ήταν πλέον διατεθειμένος να δουλέψει με όποιον του φέρνουν. Είχε αποδείξει πράγματα και κυρίως ότι διαθέτει την τεχνογνωσία να δημιουργεί ομάδες. Ήξερε ότι αν δε μπει στους ομίλους του Champions league θα θεωρηθεί αποτυχία και πως η πίεση προς το πρόσωπο του θα αυξανόταν. Γνώριζε πως είναι δύσκολο να επαναληφθεί η περυσινή πορεία της ομάδας και φοβόταν μη γίνει το εξιλαστήριο θύμα. Τώρα φεύγει ¨καβάλα στ’ άλογο» παίρνοντας μαζί του τους τρεις Ιταλούς συνεργάτες του αλλά και τον τιμ μάνατζερ του ΠΑΟΚ Παντελή Κωνσταντινίδη (???). Πάει στην Αλ Χιλάλ με στόχο τα λεφτά και το Champions league Ασίας αλλά κυρίως να μην ξεχαστεί και σύντομα να του έρθει μια πρόταση από καλή ευρωπαϊκή ομάδα για να επιστρέψει στο «κανονικό» ποδόσφαιρο.
«Έρχονται στιγμές στη ζωή που καλείσαι να πάρεις δύσκολες και σκληρές αποφάσεις. Η αποχώρησή μου από τον ΠΑΟΚ είναι μία απ’ αυτές. Όταν είσαι συναισθηματικός δεν βρίσκεται ποτέ το σωστό timing, αλλά μέσα σου ξέρεις ποια είναι η σωστή στιγμή να ακολουθήσεις διαφορετικό μονοπάτι πριν καταλήξεις να πληγώνεις και να πληγώνεσαι. Δυστυχώς για εμάς, αυτή είναι η στιγμή να πούμε αντίο
  Αυτή είναι η αποχαιρετιστήρια δήλωση του Ρουμάνου προπονητή που για δυο χρόνια πούλησε ΠΑΟΚτσιλίκι, είχε κολητηλίκια με τον γιο του ιδιοκτήτη  και μέσω του ΠΑΟΚ ανέβηκε επίπεδο προπονητικά, ακούστηκε το όνομα του, πήρε τίτλους και μη λησμονούμε και αρκετά χρήματα. Τα χρήματα βεβαίως και μπαίνουν στο τραπέζι γιατί ασφαλώς και ο Λουτσέσκου δεν θα έτρεχε στη Σαουδική Αραβία αν δεν ήταν τα 4 εκ ευρώ στο τραπέζι για πάρτη του. Από εκεί και πέρα η φυγή του δείχνει και κάτι ακόμα. Ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, ότι είναι ικανός, μπορεί να οδηγήσει την ομάδα σε ανάλογες επιτυχίες με τις περυσινές, ο φόβος της ενδεχόμενης αποτυχίας τον επισκιάζει.


       Ο ΠΑΟΚ υπέστη επικοινωνιακή και εταιρική ήττα. Δεν είναι λίγο πράγμα να σου φεύγει ξαφνικά, να σε πουλάει, ο διευθυντής του μαγαζιού σου, στον οποίο μέχρι χθες έκανες όλα τα χατίρια και τον είχες στα ψηλά. Από εκεί και πέρα κινήθηκε γρήγορα. Πήρε άμεσες αποφάσεις και αφού αρχικά απέρριψε λύσεις πανικού του τύπου Πάμπλο Γκαρσία ή Ουζουνίδης, ανέθεσε στον τεχνικό διευθυντή του, Μάριο Μπράνκο, να βγει στην αγορά και να συμφωνήσει με τοπ όνομα για τον πάγκο της ομάδας. Μάλιστα, τονίστηκε το επείγον του ζητήματος μιας και η ομάδα έμπαινε στο αεροπλάνο για Ολλανδία και το βασικό στάδιο της προετοιμασίας χωρίς προπονητή. Μέσα σε 48 ώρες ανακοινώθηκε ο 40χρονος Πορτογάλος Αμπέλ Φερέιρα ως αντικαταστάτης του Λουτσέσκου. Στην ομάδα του, τη Μπράγκα καταβλήθηκαν 2 εκ ευρώ για την αποδέσμευσή του, τα λεφτά της ρήτρας του Λουτσέσκου. Ασφαλώς τον χρυσοπλήρωσε με τριετές συμβόλαιο και 2εκ ευρώ το χρόνο. Θεωρείται προπονητής από το πάνω ράφι γιατί έρχεται από την 4η ομάδα ενός πρωταθλήματος κατά πολύ ανώτερου από το δικό μας και επειδή από όλους, μεταξύ των οποίων και ο Φερνάντο Σάντος,  θεωρείται ανερχόμενος με τα όσα έχει δείξει μέχρι σήμερα. Ξεκίνησε την προπονητική το 2013 από τη Β ομάδα της Σπόρτιγκ Λισαβόνας όπου έμεινε για ένα χρόνο. Τη διετία 2015-17 ήταν στη Β ομάδα της Μπράγκα και από τον Απρίλιο του 2017 ως προχθές στην Μπράγκα την οποία πέρυσι οδήγησε στην 4η θέση του Πορτογαλικού πρωταθλήματος. Δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα θα τον δούμε και θα τον κρίνουμε από αυτά που θα παρουσιάσει στο γήπεδο.


    Ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να κοιτάξει μπροστά, τα προκριματικά του Champions league πλησιάζουν, η ομάδα ξεκίνησε προετοιμασία και θα μπουν οι βάσεις για μια επιτυχημένη νέα σαιζόν. Θα πορευτεί αναγκαστικά χωρίς τον Λουτσέσκου. Πρέπει όμως η στάση και η συμπεριφορά του Ρουμάνου να γίνει μάθημα, τόσο στη σχετικά νέα στο ποδόσφαιρο διοίκηση του οργανισμού ΠΑΟΚ, όσο και στους καινούριους στον πρωταθλητισμό οπαδούς του. Ο κάθε παίκτης και ο κάθε προπονητής είναι πρώτα απ’ όλα επαγγελματίες και κοιτάνε την πάρτη τους και το συμφέρον τους. Δεν πρέπει να τους επιτρέπεται να πουλούν οπαδηλίκι και να εκφράζουν με δηλώσεις τους τις θέσεις της ομάδας, της διοίκησης, του κόσμου, όπως ο Λουτσέσκου, που δήθεν τον κλέψανε, δήθεν τον αδικήσανε και εκπροσωπεί τα ιερά και τα όσια του ΠΑΟΚ τα οποία ξέχασε όταν δεν του γίνανε τα χατίρια και είδε τα 4 εκ ευρώ στο τραπέζι. Παράτησε στα «κρύα του λουτρού» μια ομάδα που στήθηκε με τις δικές του επιταγές και τα δικά του θέλω και πρέπει. Η ζημιά που έγινε για τον ΠΑΟΚ, κυρίως αγωνιστικά αλλά και επικοινωνιακά, θα αποτιμηθεί στο άμεσο μέλλον.







                                                                                                SAM