Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Τα παιχνίδια πήγαν στην τακτική.... αλλά καθάρισε ο Μέσι !







Στην τελευταία στροφή της σαιζόν, στην τελική ευθεία πριν τον τελικό του Champions league στη Μαδρίτη, έγιναν οι δύο πρώτοι ημιτελικοί της διοργάνωσης. Ο Άγιαξ πήρε σπουδαίο διπλό με 0-1 στο νέο γήπεδο της Τότεναμ και η Μπάρτσα επιβλήθηκε της Λίβερπουλ με 3-0 στο “Καμπ Νοου” . Και τα δύο ματς διεξήχθησαν σε υψηλό επίπεδο τακτικής προσέγγισης από τα προπονητικά σταφ και το αποτέλεσμα άλλους τους δικαίωσε και άλλους όχι. Δικαιώθηκε ο Βαλβέλδε από την επιλογή του να δώσει τη μπάλα στη Λίβερπουλ και να περιμένει, έχασε το ματς ο Κλοπ από την επιλογή του να παίξει με ψευτο-9αρι τον Βαϊνάλντουμ. Πήρε το παιχνίδι ο Άγιαξ με την ορμητικότητα που βγήκε στο γήπεδο, έμεινε στο παιχνίδι της πρόκρισης ο Ποκετίνο με το συντηρητικό παιχνίδι που έκανε γνωρίζοντας τις πολλές απουσίες της ομάδας του στην επίθεση. Αναμφίβολα σε αυτό το επίπεδο χρειάζεται, η κάθε ομάδα, πολύ βοήθεια από τον πάγκο για να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου !

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.




Τότεναμ – Άγιαξ = 0-1



Οι Λονδρέζοι ήταν αναγκασμένοι να παραταχθούν χωρίς τους Κέιν και Σον, τα βαριά χαρτιά τους στην επίθεση, αλλά και χωρίς τους Λαμέλα, Οριέ, Γουϊγκς και με τον Σισοκό να μην είναι έτοιμος για 90λεπτο. Ο Ποκετίνο επέλεξε να ξεκινήσει το παιχνίδι με τριάδα στην άμυνα, που το χαρακτηριστικό της ήταν πως όλοι, Βερτόγκεν, Αντερβάιλεντ και Ντάβινσον Σάντσεζ, ήταν πρώην παίκτες του Άγιαξ, όπως και ο Έρικσεν στα χαφ. Αντιλαμβανόμαστε από που έκανε η Τότεναμ τα “ψώνια” της και έχτισε ομάδα για ημιτελικό Champions league .
Μετά το πρώτο αναγνωριστικό 5λεπτο ο Άγιαξ πήρε τη μπάλα και πίεσε την Τότεναμ βασιζόμενος στο συνεχές πρέσιγκ ψηλά. Η επιλογή του αυτή δικαιώθηκε στο 15΄ όταν ο Φαν Ντε Μπέεκ, που συνεχώς έκανε κάθετη κίνηση και πατούσε περιοχή, άνοιξε το σκορ. Η κατοχή της μπάλας ήταν στο 75% και στο 24΄μετά από ωραίο συνδυασμό ο Φαν Ντε Μπέεκ έχασε ευκαιρία να διπλασιάσει τα γκολ για τον Αίαντα που κυριαρχούσε στο παιχνίδι. Η Τότεναμ είχε την πρώτη επίσκεψη στα καρέ του Ονάνα στο 26΄ με μια κεφαλιά -άουτ του Γιορέντε.

Στο πρώτο ημίωρο του παιχνιδιού είδαμε ένα απίστευτο passing game, με γρήγορες εναλλαγές της μπάλας σε μικρό χώρο, από την πλευρά του Άγιαξ, που έτσι απελευθερωνόταν και εύρισκαν χώρο οι παίκτες του, ενώ οι παίκτες της Τότεναμ ήταν πιο δυνατοί στις μονομαχίες και προσπαθούσαν να απειλήσουν μέσω στημένων φάσεων. Το γνώριζαν αυτό οι Ολλανδοί και σε εκτελέσεις φάουλ έπαιζαν άμυνα ζώνης στα 10 μέτρα έξω από την περιοχή τους. Τακτική που εν τέλει τους βγήκε και κράτησαν ανέπαφη την εστία τους.

Το ματς άλλαξε στο 39΄ με την αναγκαστική αλλαγή του Βερτόγκεν που χτύπησε στο κεφάλι και στη θέση του πέρασε ο χαφ Σισοκό, αλλάζοντας τη διάταξη της Τότεναμ, αφού αναγκαστικά δεν έπαιζε πλέον με τρεις στην άμυνα αλλά το γύρισε σε ένα 4-2-3-1. Αυτό βγήκε σε καλό στην ομάδα του Ποκετίνο αφού έγινε πιο επιθετική και μέχρι το τέλος του ημιχρόνου δημιούργησε 4-5 φάσεις στην αντίπαλη εστία.

Χαρακτηριστικά του πρώτου ημιχρόνου για τους δύο μονομάχους το γεγονός ότι ο Ντελέ Αλί ήταν ξεκομμένος από το παιχνίδι της Τότεναμ και ήρθε ελάχιστες φορές σε επαφή με τη μπάλα και από την άλλη το απίστευτο αμυντικό transition των παικτών του Άγιαξ που δεν επέτρεψαν να δεχθούν κόντρα επιθέσεις.

Το 2ο ημίχρονο ξεκίνησε δυνατά με εκατέρωθεν ευκαιρίες, αλλά γρήγορα η Τότεναμ πήρε τα ηνία του ματς και με ψηλές μπαλιές και σέντρες για τον Γιορέντε προσπάθησε να ισοφαρίσει. Τακτική που δεν της βγήκε αφού οι αμυντικοί του Άγιαξ ήταν σε καλή μέρα και αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τον βαρύ και αργό Βάσκο φορ. Μάλιστα ο Άγιαξ ήταν αυτός που είχε τη μεγάλη φάση, το δοκάρι του Νέρες σε αντεπίθεση στο 78΄.
Σε πιο αργό τέμπο παίχτηκε το 2ο ημίχρονο. Σταδιακά είδαμε τους παίκτες του Άγιαξ να ξεμένουν από δυνάμεις μετά την τόση πίεση που άσκησαν στο 1ο ημίχρονο. Η ομάδα οπισθοχώρησε για να κρατήσει το σκορ και δε δέχτηκε ουσιαστικά φάση. Η Τότεναμ συνέχισε να προσπαθεί να απειλήσει μέσω στατικών φάσεων και στο τελευταίο 10λεπτο ο Ποκετίνο ψήλωσε κι άλλο την ομάδα του με δύο αλλαγές των πλάγιων μπακ του. Χωρίς όμως να αλλάξει κάτι ουσιαστικό στο παιχνίδι.

Η Τότεναμ ακόμα και με το 0-1 στην πλάτη της συνέχισε να είναι συντηρητική και να προσέχει τα νώτα της. Είχε την υπεροχή και πίεσε στα 15-20 πρώτα λεπτά του 2ου ημιχρόνου, αλλά με την αλλαγή του Μαζραουϊ τον οποίο πέρασε στα χαφ αντί του Σένε, ο Τεν Χάαγκ επανέφερε τις ισορροπίες στο χώρο της μεσαίας γραμμής.

Γενικά, ο Άγιαξ παρουσιάστηκε πολύ φρέσκος και σίγουρα τον βοήθησε η αναβολή της αγωνιστικής στο Ολλανδικό πρωτάθλημα. Στα 35΄ πρώτα λεπτά του παιχνιδιού κυριάρχησε απόλυτα και θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο σκορ. Από την άλλη ο Ποκετίνο πήγε για το 0-0. Γι αυτό και κατέβηκε με τριάδα στην άμυνα, μια τακτική που δεν του βγήκε όμως καθότι ο Γουανιάμα δεν μπορούσε να μεταφέρει τη μπάλα στην επίθεση, δεν είχε built up παιχνίδι και η ομάδα έπαιζε αναγκαστικά με βαθιές μπαλιές και ήταν ξεκομμένη. Επίσης δεν μπορούσαν να προλάβουν τον Φαν Ντε Μπεεκ που πατούσε συνεχώς περιοχή, σκόραρε και ήταν μέσα σε όλες τις επικίνδυνες φάσεις. Στο 2ο η Τότεναμ είχε την κατοχή και πόνταρε στον Γιορέντε ο οποίος δεν μπόρεσε. Με τη συμμετοχή του Ισπανού φορ η ομάδα έχασε και τη δυνατότητα να πιέσει ψηλά και να κλέψει μπάλιες, παίκτης αργός και μόνο για μέσα στην περιοχή. Ο Άγιαξ έκανε διαχείριση και φάνηκε πως αμφότεροι βολεύτηκαν με το σκορ, για να παίξουν τα ρέστα τους σε μια εβδομάδα στο Άμστερνταμ.
Σίγουρα ο Άγιαξ έχει το προβάδισμα, αλλά ο Ποκετίνο ποντάρει στην επιστροφή του Σον, την καλύτερη ετοιμότητα του Σισοκό και τον ρυθμό του Αγγλικού πρωταθλήματος που δεν μπορούν να τον αντέξουν οι άλλες ομάδες, για να ανατρέψει την κατάσταση. Όλα παραμένουν ανοιχτά και η ρεβάνς αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.









Μπαρτσελόνα – Λίβερπουλ = 3-0



Περίμενα το εν λόγω παιχνίδι με μεγάλο ενδιαφέρον, θεωρούσα ότι θα γίνει μεγάλη μάχη από τακτικής άποψης. Θα βρισκόταν αντιμέτωπες δύο διαφορετικές ποδοσφαιρικές σχολές, δύο διαφορετικές προσεγγίσεις του ίδιου του παιχνιδιού. Από τη μία η Λίβερπουλ του Κλοπ με τον υψηλό ρυθμό, την ταχύτητα, το ανελέητο πρέσιγκ και το χτύπημα στην κόντρα, στο ανοιχτό γήπεδο, με τρεις πάσες να βγει φάτσα με το αντίπαλο τέρμα. Από την άλλη η Μπάρτσα του Μέσι, κατοχή μπάλας, αργό τέμπο, σετ παιχνίδι, πολλές κοντινές πάσες, άψογη τεχνική, άνοιγμα της κλειστής αντίπαλης άμυνας με ατομικές ενέργειες υψηλής κλάσης.
Ποιος βγήκε νικητής? Το ίδιο το ποδόσφαιρο, όπως αυτό εκφράζεται στο πρόσωπο του Αργεντινού μάγου, Λίονελ Μέσι !!!

Στο παιχνίδι... ο Κλοπ επέλεξε να ξεκινήσει τον Τζο Γκόμεζ ως δεξί μπακ, τους Φαμπίνιο, Μίλνερ και Κεϊτά στα χαφ, συν τον Βαϊνάλντουμ που όλοι περιμέναμε να κινηθεί ως τέταρτος χαφ, αλλά αντ' αυτού τον είδαμε να παίζει ως ψευτο-9αρι. Με σέντερ φορ τον Βαϊνάλντουμ λοιπόν και τον Σαλάχ δεξιά, με τον Μανέ αριστερά. Ο Βαλβέλδε από την άλλη επέλεξε τον Σέρχι Ρομπέρτο στο δεξί άκρο της άμυνας και τον Βιδάλ στα χαφ, δίπλα στους Μπούσκετς και Ράκιτιτς, αντί του Αρτούρ για να δώσει πιο επιθετικά μαρκαρίσματα και σκληράδα στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα. Στην επίθεση οι Κουτίνιο, Σουάρεζ και Μέσι.

Μπήκε δυνατά η Λίβερπουλ με επιθετικό πρέσιγκ παντού, αλλά η Μπάρτσα δεν κώλωσε, με υποδειγματική κυκλοφορία έβγαζε τη μπάλα στην επίθεση. Ο ρυθμός στο ματς ήταν τρελός, με τη μπάλα να πάει πάνω κάτω στα 20 πρώτα λεπτά. 'Ωσπου στο 26΄ με διαγώνια μπαλιά και ωραία αλλαγή παιχνιδιού ο Βιδάλ βρίσκει τον Κουτίνιο, με τον μπακ της Λίβερπουλ να έχει κλείσει προς τα μέσα και να έχει ξεχαστεί, αφήνοντας τον Κουτίνιο να κατεβάσει τη μπάλα και να περιμένει το ανέβασμα του Ζόρντι Άλμπα και τη διαγώνια κίνηση του Σουάρεζ. Πάσαρε δίπλα στον Άλμπα, αυτός είδε την κίνηση του Σουάρεζ , του πέρασε κάθετα τη μπάλα και με ένα “τσίμπημα” ο Ουρουγουανός άνοιξε το σκορ.
Από εκεί και μετά ο ρυθμός του παιχνιδιού έπεσε και η δύο ομάδες ξανά-ζύγιζαν η μία την άλλη. Η Λίβερπουλ επιστράτευσε και σκληράδα σε κάποιες φάσεις για να μπορέσει να επιβληθεί στο παιχνίδι. Η Μπάρτσα ήταν διαβασμένη και αμυνόταν με κοντά τις γραμμές. Όταν η ομάδα ήταν σε θέση άμυνας, ο Κουτίνιο τραβιόταν στα χαφ από αριστερά, ο Βιδάλ πήγαινε δεξιά και γινόταν ένα 4-4-2 με τους Μέσι και Σουάρεζ να περιμένουν στην επίθεση.

Στο 2ο ημίχρονο μπήκε καλύτερα η Λίβερπουλ και για 15 λεπτά πίεσε την Μπαρτσελόνα, η οποία της έδωσε χώρο. Είχε και τρία σουτ, με τον Μίλνερ στο 47΄ και στο 59΄ και με τον Σαλάχ στο 53΄ τα οποία αποσόβησε ο Τερ Στέγκεν. Στο 60΄ ο Βαλβέλδε περνάει δεξί μπακ τον Σεμέδο στη θέση του Κουτίνιο, ο Σέρχι Ρομπέρτο πάει δεξί χαφ και φέρνει αριστερά τον Βιδάλ. Με την κίνηση του αυτή φέρνει σε ισορροπία το ματς.
Παρόλα αυτά η Λίβερπουλ συνέχισε να έχει τη μπάλα στην κατοχή της και να πιέζει χωρίς όμως να μπορεί να πατήσει περιοχή αφού μέχρι το 79΄ ο Κλοπ έπαιζε με τον Βαϊνάλντουμ σέντερ φορ. Στο μεταξύ σε μια επίθεση της Μπάρτσα στο 75΄ ο Μέσι βρήκε χώρο ανάμεσα στις γραμμές, γύρισε, πέρασε μια υπέροχη κάθετη στον Σέρχι Ρομπέρτο, η μπάλα έφτασε στον Σουάρεζ που σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι, ο Μέσι πήρε το ριμπάουντ και έγραψε το 2-0.

Κατόπιν, στο 82΄ είχαμε την τέλεια εκτέλεση φάουλ από τον Αργεντινό μάγο, ο Άλισον ήταν αδύνατο να αποσοβήσει το γκολ και έγινε το 3-0. Αμέσως μετά τη σέντρα, ο Μπουσκέτς έκανε το λάθος, ο Φιρμίνιο, που είχε περάσει αλλαγή, σούταρε και ο Ράκιτιτς έδιωξε πάνω στη γραμμή με εξουδετερομένο τον Τερ Στέγκεν, ο Σαλάχ πήρε την απόκρουση και χωρίς τερματοφύλακα στην εστία σημάδεψε το δοκάρι. Άμα δε σε θέλει..... δεν ήταν η βραδιά της Λίβερπουλ.
Στη συνέχεια η Μπάρτσα έβγαλε κάποιες πολύ επικίνδυνες κόντρες στο ματς και ειδικά αυτή στην τελευταία φάση του παιχνιδιού που ο Μέσι με τρεις παίκτες πάνω του γυρίζει τη μπάλα στον Ντεμπελέ και αυτός εντελώς μόνος πλασάρει στην αγκαλιά του Άλισον είναι τεράστια χαμένη ευκαιρία που θα είχε τελειώσει την υπόθεση πρόκριση.

Εν κατακλείδι, η Λίβερπουλ με τον Βαϊνάλντουμ φορ δε μπορούσε να μετουσιώσει την όποια υπεροχή της. Η Μπάρτσα με απίστευτο passing game έσπαγε πολύ εύκολα το επιθετικό pressing της Λίβερπουλ. Ο Βαλβέλδε κέρδισε κατά κράτος τον Κλοπ στη σκακιέρα. Με την τακτική του να δώσει το γήπεδο και τη μπάλα στη Λίβερπουλ την ανάγκασε να πάει σε ένα παιχνίδι που δε γνωρίζει, που δεν είναι στο ρεπερτόριο της και τη “σκότωσε¨ στην κόντρα με τον Μέσι! Στον επαναληπτικό? Έχει πλέον μεγάλο προβάδισμα η Μπάρτσα και είναι στο χέρι της να διαχειριστεί το παιχνίδι και να μην αφήσει τη Λίβερπουλ να δώσει τον τρελό ρυθμό που θα θέλει. Με ένα γκολ, τελειώνουν όλα....


- Ορισμένοι βασιζόμενοι στη στατιστική λένε ότι η Λίβερπουλ ήταν καλύτερη στο παιχνίδι, αφού είχε 43% - 57% υπέρ της κατοχή μπάλας, 6-9 τελικές και 3-5 κόρνερ. Εγώ θα πω ότι όλη η Λίβερπουλ τελείωσε τον αγώνα με 10 ντρίμπλες και ο Μέσι είχε 9 μόνος του. Η διαφορά ήτανε στην τέχνη!







Υ.Γ. Περαστικά στον τεράστιο Ίκερ Κασίγιας, να επιστρέψει δυνατός και να τελειώσει την καριέρα του όρθιος στα γήπεδα!




                     

                                                                                                                             SAM




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου