Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Από μια βραδιά οι Κριστιάνο και Μέσι







Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν κυριαρχήσει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Λιονέλ Μέσι, έχουν πάρει τα πάντα, έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ και τα ονόματα τους έχουν μπει δίπλα σε αυτά του Πελέ, του Μαραντόνα, του Κρόιφ και του Ντι Στέφανο. Η 2η εβδομάδα των επαναληπτικών της φάσης των «16» του Champions league δεν είχε τις εκπλήξεις της προηγούμενης, αλλά οι δύο σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου μας αποζημίωσαν. Καταρχήν την περασμένη Τρίτη το βράδυ ο CR7 με τρία γκολ απέκλεισε μόνος του τη σκληροτράχηλη Ατλέτικο του Τσόλο Σιμεόνε. Εν συνεχεία, την Τετάρτη ο Μέσι έδωσε τη δική του παράσταση με 2 γκολ και 2 ασίστ, οδηγώντας τη Μπάρτσα στην πρόκριση επί της Λιόν με 5αρα. Παράλληλα η Σίτι διέσυρε με 7-0 τη δύσμοιρη Σάλκε και η Λίβερπουλ του Κλοπ πέρασε με 3-1 από το Μόναχο, φέρνοντας το «τέλος εποχής» για τη Μπάγερν που έχει ανάγκη ανανέωσης και δημιουργίας μιας καινούριας ομάδας.

Πάμε να τα δούμε….






Πολύ λίγη η Σάλκε



Η Σάλκε άντεξε για 35΄ λεπτά στο Μάντσεστερ. Εκεί η Σίτι πήρε ένα αμφισβητούμενο πέναλντι που μετέτρεψε σε γκολ ο Αγκουέρο και η Σάλκε κατέρρευσε, στο ημίχρονο το σκορ είχε γίνει 3-0. Στο 2ο ημίχρονο η Σίτι δεν έβαλε φρένο, με 66% - 34% κατοχή μπάλας έφτασε το σκορ στο 7-0 διασύροντας τη Σάλκε. Έκανε πλάκα, με τη Σάλκε να αποδεικνύεται ότι δεν είναι γι αυτό το επίπεδο. Η Σίτι έδειξε φοβερή στο δημιουργικό κομμάτι, ως κλασσική ομάδα του Πεπ και πως ξέρει να ανοίγει κλειστές άμυνες. Έχει τη μάχη για το πρωτάθλημα όπως και η Λίβερπουλ, αλλά αντίθετα με την αντίπαλο της, εδώ προτεραιότητα είναι το Champions league. Από εκεί και πέρα, το μάρμαρο πλήρωσε ο κόουτς Τεντέσκο που μετά το διασυρμό απολύθηκε…. Δεν χρίζει περαιτέρω ανάλυσης το παιχνίδι. 








«Καθάρισε» ο Κριστιάνο

Η Γιουβέντους πήρε τον CR7 με στόχο την κούπα του Champions league. Ο Ρονάλντο έχει χτίσει παράδοση κόντρα στην Ατλέτικο από όταν αγωνιζόταν με τη φανέλα της ΡΕΑΛ και τη συνέχισε με τη Γιουβέντους. Με τρία προσωπικά γκολ οδήγησε την ομάδα του στην ανατροπή και την πρόκριση. Απέδειξε το τοπ επίπεδο του και τον απόλυτο επαγγελματισμό του. Είναι πρωτόγνωρο για παίκτη ηλικίας 34 χρονών να έχει το δικό του άλμα. Είναι πάνω απ’ όλα Αθλητής, με το «Α» κεφαλαίο. 

Στο πρώτο γκολ έβαλε στα δίχτυα τον Χουαφράν και στο 2ο επικράτησε στον αέρα του Γκοντίν. Επιπλέον είχε την προσωπικότητα να πάρει το πέναλντι στο τέλος και να στείλει τη Γιούβε στους «8». Έχοντας κατακτήσει τα πάντα βρίσκει ακόμα το κίνητρο να δουλεύει και να διατηρείται σε τοπ κατάσταση και τον εγωισμό που τον κρατάει στην κορυφή και να μη χορταίνει τίτλους.
Στο παιχνίδι, είδαμε μια τραγική Ατλέτικο θύμα των κολλημάτων του προπονητή της. Λίγος ο Τσόλο. Μόνο άμυνα. Δεν αφήνει την ομάδα να παίξει σύμφωνα με το ταλέντο που διαθέτει και τους αξιόλογους επιθετικογεννείς παίκτες που έχει στις τάξεις της. Γκριζμάν, Μοράτα, Κόκε, Σαούλ, Ντιέγκο Κόστα…. Τεράστιες οι δυνατότητες. Αν και στο συγκεκριμένο ματς ο Γκριεζμάν ήταν ανύπαρκτος, ενώ οι Κόκε, Χουανφράν, Γκοντίν, κουράστηκαν και κούρασαν…. Γενικά την Ατλέτικο τη χαρακτήριζε μια ατολμία στο παιχνίδι της.
Από την άλλη, ούτε η Γιουβέντους εντυπωσίασε, απλά είχε τον Κριστιάνο που μετουσίωνε σε γκολ τις προσπάθειές της. Της έλειπαν βέβαια πολλοί παίκτες από τα άκρα της, ήταν εκτός οι Ντάγκλας Κόστα, Κουαρδάδο, Άλεξ Σάντρο και Ντε Σίλιο. Όμως, η vecchia signora είχε πάθος στο παιχνίδι της, έβγαλε απίστευτα τρεξίματα, έδωσε γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι και παρότι δεν δημιούργησε πολλές ευκαιρίες, επιβλήθηκε στο ματς, κυριάρχησε επί της Ατλέτικο. Με 64% - 36% κατοχή, 9-4 οι τελικές και 3-0 τα κόρνερ. Ρίσκαρε στο ματς, με τα δύο μπακ της να ανεβαίνουν πολύ ψηλά και στην άμυνα να μένουν ουσιαστικά, μόνο οι Μπονούτσι – Κιελίνι, αλλά η Ατλέτικο δεν έκανε στοχευμένες αντεπιθέσεις για να την απειλήσει, να τη φοβίσει. Μεγάλο ματς ο Μπερναντέσκι, με εντυπωσίασε, με τρεξίματα, με μπασίματα, με διαδρομές, με δυνάμεις, δικαίωσε τον Αλέγκρι που τον έβαλε  στη θέση του απόντα Κουαρδάδο, αν και δεν έπαιξε ως καθαρός εξτρέμ και συνεχώς συνέκλινε προς τον άξονα, γινόταν χαφ. Απίστευτος χαφ ο Πιάνιτς, με πολλά τρεξίματα και ξέρει και μπάλα, τον βλέπω για «νέο Μόντριτς». Δίκαια προκρίθηκε η Γιούβε που διαθέτει ομάδα για κούπα !

   Από εκεί και πέρα, θεωρώ λάθος να ψάχνει για προπονητή η Γιουβέντους από τη στιγμή που ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι είναι διατεθειμένος να συνεχίσει στον πάγκο της. Παρουσίασε μια ομάδα σε εξαιρετική κατάσταση και όλοι οι θεωρούμενοι αναπληρωματικοί της ήταν έτοιμοι να σταθούν σε μεγάλο ματς και παρά την απουσία αγώνων είχαν δυνάμεις και ρυθμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Σπινατσόλα, ο αριστερός μπακ, που σπάνια παίζει, έχει φτάσει 25 χρονών και τόσα χρόνια πάει δανεικός, χθες όμως παρουσιάστηκε έτοιμος να ανταπεξέλθει σε ένα ματς τοπ επιπέδου για το Champions league. Ακόμα, έχει δημιουργήσει μια ομάδα με πλουραλισμό στον τρόπο παιχνιδιού της, στη διάταξη και την τακτική της. Μπορεί να παίξει με τρεις ή με τέσσερις στην άμυνα, μπορεί να παίξει με 10αρι τον Ντιμπάλα ή με τρία πιο σκληροτράχηλα χαφ, να παίξει με καθαρά εξτρέμ, όπως οι Ντάγκλας Κόστα και ο Κουαρδάδο ή με  παίκτες που συγκλίνουν περισσότερο στον άξονα και γίνονται χαφ, όπως οι Ματουϊντί και Μπερναντέσκι. Και τέλος, στο συγκεκριμένο παιχνίδι, είδαμε ότι ο Αλέγκρι έκανε επιθετικό coaching και κέρδισε κατά κράτος τον Σιμεόνε στο… σκάκι. Δεν είναι εύκολο να βρεις άλλον τέτοιο προπονητή.

Η Γιούβε έχει την ευχέρεια να επικεντρωθεί αποκλειστικά στα 5 παιχνίδια που απομένουν μέχρι την κούπα του Champions league, αφού το Ιταλικό πρωτάθλημα το έχει «καθαρίσει», γεγονός που της δίνει ένα κάποιο πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων διεκδικητών.







Προβλημάτισε η Μπάρτσα, αλλά είχε Μέσι


Χωρίς να παίξει μεγάλη μπάλα η Μπαρτσελόνα κατάφερε να φιλοδωρήσει με 5 γκολ τη Λιον και να πάρει την πρόκριση. Η Μπάρτσα πήρε προβάδισμα δύο γκολ στο 1ο ημίχρονο, αλλά η μείωση του σκορ από τον Τρουσάρ στο 58΄ άγχωσε την ομάδα του Ερνέστο Βαλβέλδε, η οποία δεν πατούσε καλά για 10 – 15 λεπτά μετά. Τη λύση έδωσε ο Λίο Μέσι με το 2ο προσωπικό του γκολ στο 78΄, σε μια φάση που η αφελής Γαλλική ομάδα του έδωσε χώρο και ο Αργεντινός μπήκε κάθετα στην περιοχή της, «έστειλε» δύο αμυντικούς και έδιωξε το βάρος από τα πόδια των συμπαικτών του. Μοναδική η ενέργειά του και χαρακτηριστική της κλάσης του.
Η Λιόν κατάφερε να μειώσει το σκορ και να μπει στο κόλπο της πρόκρισης, αλλά όπως προείπαμε ήταν αφελής. Αντί να περιμένει να της δοθεί η μια φάση και να αιφνιδιάσει το φαβορί, βγήκε στην επίθεση και άφησε χώρους στον Μέσι, ο οποίος τη «σκότωσε» αφού σκόραρε το 3-1 και έδωσε τις δύο ασίστ σε Πικέ και Ντεμπελέ για το τελικό 5-1. 
Ανώτερη η Μπάρτσα αλλά όχι πειστική. Πρέπει να ανέβει στη συνέχεια για να πάρει κούπα και το βασικότερο απ’ όλα, να έχει δυνάμεις ο Μέσι τώρα στην τελική ευθεία, γιατί σε αυτή τη Μπάρτσα, όλο το παιχνίδι  είναι προσαρμοσμένο πάνω του.






Η αρμάδα του Κλοπ



Η Λίβερπουλ ήταν ανώτερη στο Μόναχο και δίκαια προκρίθηκε, απέναντι σε μια κακή Μπάγερν….
Οι Βαυαροί παρουσίασαν μια βαριά και αργή ομάδα και σε κανένα σημείο δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν το ρυθμό της Λίβερπουλ. Έλειπε ο Ρόμπεν, ο παίκτης που όλα αυτά τα χρόνια έκανε τη διαφορά για τη Μπάγερν. Χωρίς αυτόν η Μπάγερν είναι απλά μια καλή ομάδα αλλά όχι για κούπα Champions league. Από εκεί και πέρα, τελείωσε ο Νόϊερ, δεν είναι σε καλή κατάσταση μετά τον τραυματισμό του πρόπερσι. Μεγάλο το λάθος του στο 1ο γκολ με την άνευ λόγου έξοδο του. Έβαλε μπροστά στο σκορ την αντίπαλο και της έδωσε ψυχολογία για τη συνέχεια του ματς.
Στο συγκεκριμένο παιχνίδι η Μπάγερν δεν απείλησε, δεν είχε ουσιαστικά καθαρή ευκαιρία. Ακόμα και το γκολ που πέτυχε ήταν αυτογκόλ. . Ο Ριμπερί έχει τελειώσει, ενώ οι Γκνάμπρι και Κομάν είναι ταλαντούχοι, εξαιρετικοί παίχτες, αλλά δεν έχουν ακόμα την προσωπικότητα να πάρουν στις πλάτες τους μια Μπάγερν και να κάνουν τη διαφορά σε νοκ άουτ παιχνίδια του Champions league απέναντι σε μεγάλο αντίπαλο. Επίσης ο Κόβατς είναι προπονητής που παίζει με αντεπιθέσεις και δεν ταιριάζει στο κυριαρχικό στιλ παιχνιδιού που είναι συνηθισμένοι να παίζουν οι Βαυαροί, δεν έχει τρόπο να ανοίξει κλειστές άμυνες και να δουλέψει αυτοματισμούς σε σετ παιχνίδι. Γενικά η Μπάγερν πρέπει να βάλει ταχύτητα στον άξονα της, μιας  και τόσο  οι κεντρικοί αμυντικοί της, Χούμελς, Σούλε και Μπόατενγκ, όσο και οι χαφ της Μαρτίνεθ, Αλκάνταρα και Χάμες δεν διαθέτουν ταχύτητα, έκρηξη. Μπορεί να ξέρουν μπάλα, να έχουν τεχνική  και γρήγορη σκέψη αλλά υστερούν σε πόδια.


Η Λίβερπουλ έπαιξε το γνωστό παιχνίδι του προπονητή της, χτύπησε στην κόντρα, έφευγε με ταχύτητα στην αντεπίθεση, ακόμα και με μακρινές μπαλιές. Μπορεί η Μπάγερν να είχε την κατοχή με 58% - 42%, αλλά η Λίβερπουλ είχε τις περισσότερες τελικές, 6 -7 και τα περισσότερα κόρνερ, 2-7 και γενικά έδειχνε πιο ομάδα στον αγωνιστικό χώρο, που ξέρει τι θέλει και με ποιο τρόπο να το πάρει. Μεγάλο ματς ο Φαν Ντάικ, που δεν είναι μόνο το γκολ που πέτυχε και ουσιαστικά έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της Λίβερπουλ, αλλά και το γεγονός ότι αποτέλεσε εγγύηση ανασταλτικά, με τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που έπαιξε. Πρωταγωνιστής, φυσικά και ο σκόρερ των άλλων δύο τερμάτων, Σαντιό Μανέ. Ειδικά το 1-3 στο 84΄ με το φαλτσαριστό σκάψιμο της μπάλας, με το εξωτερικό από τον Σαλάχ που βρίσκει στην κίνηση με απόλυτη ακρίβεια τον Μανέ, ο οποίος τελειώνει ιδανικά τη φάση με κεφαλιά είναι χάρμα ιδέσθαι.  Ένας Μανέ που σε όλο το ματς εξέθεσε τον Ραφίνια και όχι μόνο στο 1ο γκολ, αλλά σε κάθε φάση που παιζόταν από την πλευρά του γινόταν απειλητικός. Γενικά, η επιθετική τριάδα της Λίβερπουλ και η ποιότητά της, της επιτρέπει να παίζει χωρίς επιτελικό μέσο αλλά οι τρεις χαφ της να είναι περισσότερο «τρεχαλατζήδες» και καλοί στα ανασταλτικά τους καθήκοντα. Οπότε η ομάδα είναι περισσότερο συμπαγής στα μετόπισθεν και μέσα από την άμυνα της χτυπάει στην κόντρα επίθεση.

Το ζήτημα είναι αν η Λίβερπουλ θα αντέξει να κυνηγά δύο μεγάλους στόχους και το πρωτάθλημα και το Champions league, με τους οπαδούς της να πιέζουν για τον εγχώριο τίτλο και τον Κλοπ να προσπαθεί να εξηγήσει ότι οφείλει η μεγάλη Λίβερπουλ να είναι παρόν στην τελική ευθεία του Champions league. Η ομάδα φέτος δείχνει πιο δουλεμένη σε σχέση με πέρυσι που έφτασε τελικό Champions league και με τις μεταγραφές του περασμένου καλοκαιριού πρόσθεσε περισσότερη ποιότητα, ειδικά κάτω από τα δοκάρια της, αλλά έδωσε και μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ. Το αν θα αντέξει, θα μας το δείξει η συνέχεια…






Η κλήρωση

Άγιαξ – Γιουβέντους
Λίβερπουλ – Πόρτο
Τότεναμ – Μάντσεστερ Σίτι
Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ – Μπαρστελόνα


Σε τρεις εβδομάδες τα πρώτα παιχνίδια και μια εβδομάδα μετά οι επαναληπτικοί. Υπάρχουν φαβορί και στα 4 ζευγάρια. Μόνο θεωρητικά όμως. Σε αυτό το επίπεδο και σε αυτό το σημείο της σαιζόν είναι πολλά αυτά που μετράνε και πολλοί οι πιθανοί αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να κρίνουν το κάθε παιχνίδι. Δεν χωρούν προβλέψεις….







                                                                                                   SAM


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου