Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Καλές δουλειές στην ποδοσφαιρική Ευρώπη (μέρος Β΄)






   Πάμε στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος για τις ομάδες, τις δουλειές που έχουν ξεχωρίσει αυτή τη σαιζόν στην ποδοσφαιρική Ευρώπη. Όπως είπαμε και στο πρώτο μέρος, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο η ΡΕΑΛ, η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν, η Γιουβέντους και οι λοιπές μεγάλες φανέλες. Καλό ποδόσφαιρο μπορείς να βρεις σε κάθε γωνιά της Ηπείρου όπου υπάρχει τεχνογνωσία, ταλέντο και μεράκι. Αν βοηθήσουν και οι συγκυρίες με την ταυτόχρονη συνύπαρξη ορισμένων εξαιρετικά ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, ενός εμπνευσμένου και γνώστη κόουτς αλλά και μιας στιβαρής διοίκησης, τότε είναι δεδομένο ότι θα προκύψει κάτι εξαιρετικό. Πάμε να δούμε μία ομάδα που η φετινή της πορεία μας έχει κάνει ιδιαίτερα θετική εντύπωση, που παρότι αγωνίζεται σε ένα πού δύσκολο πρωτάθλημα με τοπ αντιπάλους που έχουν πολλαπλάσιο μπάτζετ καταφέρνει να μένει ψηλά στον ανταγωνισμό και να κυνηγά την έξοδο της στο επόμενο Champions league.




Χετάφε


   Το πρωτάθλημα Ισπανίας είναι, μαζί με το Αγγλικό, το κορυφαίο και το πλέον δύσκολο στην Ευρώπη, ειδικά για ομάδες σαν τη Χετάφε, καθώς η ύπαρξη μεγαθήριων όπως η ΡΕΑΛ, η Μπάρτσα, η Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά και οι Βαλένθια και Σεβίλλη, αφήνουν λίγα περιθώρια για πλασάρισμα στα ψηλά στρώματα της βαθμολογίας και για διάκριση. Η Χετάφε ιδρύθηκε το 1983, αν και προϋπήρχε με διαφορετική ονομασία από το 1946 . Χρησιμοποιεί για έδρα της το Coliseum Alfonso Pérez ,   χωρητικότητας17.393 θεατών. Κέρδισε για πρώτη φορά την άνοδο στην 1η κατηγορία του Ισπανικού ποδοσφαίρου τη σαιζόν 2003-04 . Τη σαιζόν 2006 -07 είναι η κορυφαία στην ιστορία της αφού τερμάτισε 9η στο πρωτάθλημα με τον Δανό Μίκαελ Λάουντρουπ στον πάγκο της, ενώ το μεγάλο μπαμ το έκανε στο κύπελλο, όπου φτάνοντας στα ημιτελικά του θεσμού, έχοντας αποκλείσει και τη Βαλένθια, βρέθηκε αντιμέτωπη με τη Μπαρτσελόνα και έχασε το πρώτο ματς με 2-5. Στον επαναληπτικό με ένα ανεπανάληπτο 4-0 πήρε την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό και έγραψε ιστορία. Στο τελικό έχασε το τρόπαιο αφού ηττήθηκε με 0-1 από τη Σεβίλλη, αλλά είχε γίνει το πρώτο βήμα για την καθιέρωση της ομάδας στη συνείδηση του Ισπανικού φίλαθλου κοινού.  Την επόμενη σαιζόν η ομάδα  συμμετείχε στο Europa league ή κύπελλο ΟΥΕΦΑ τότε, και αφού πέρασε από τους ομίλους, απέκλεισε την ΑΕΚ στους «32», την Μπενφίκα στους «16» και αποκλείστηκε από τη Μπάγερν Μονάχου στα πέναλντι στους «8» σε έναν συναρπαστικό επαναληπτικό ! Την ίδια χρονιά έφτασε και πάλι στον τελικό κυπέλλου και έχασε το τρόπαιο από τη Βαλένθια από την οποία ηττήθηκε με 1-3. Στο τέλος εκείνης της σαιζόν αποχώρησε ο κόουτς Λάουντρουπ και αρκετοί παίκτες με συνέπεια η ομάδα να χάσει την αίγλη της και να μην ξανά-πραγματοποιήσει παρόμοια επιτεύγματα. Τη σαιζόν 2015-16 υποβιβάστηκε αλλά την επόμενη χρονιά κέρδισε αμέσως την επάνοδο της στους «μεγάλους» του Ισπανικού ποδοσφαίρου.
   Η μικρή ομάδα της Μαδρίτης, καταδικασμένη να ζει στη σκιά των ΡΕΑΛ και Ατλέτικο, είναι μόλις για 2η σαιζόν στην Primera Division αφού κέρδισε την επάνοδο της στα σαλόνια του Ισπανικού ποδοσφαίρου τη σαιζόν 2016-17 και τη φετινή περίοδο διαθέτει το 14ο μπάτζετ στην κατηγορία. Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι η ομάδα θα πάλευε για την αποφυγή του υποβιβασμού. Αντ’ αυτού βρίσκεται στην 4η θέση της La Liga που δίνει το εισιτήριο για το επόμενο Champions league. Είναι 4η στη βαθμολογία μετά από 28 αγωνιστικές με 46 βαθμούς, 12 νίκες, 10 ισοπαλίες και μόλις 6 ήττες! Γκολ 36-24… Είναι πίσω μόνο από τα τρία μεγαθήρια, ΡΕΑΛ, Μπάρτσα και Ατλέτικο και βρίσκεται στο +2 από την 5η Αλαβές, στο +3 από την 6η Σεβίλλη και στο +6 από την 7η Βαλένθια, με την οποία έφερε 0-0 στο «Μεστάγια» την τελευταία αγωνιστική που διεξήχθη. Διαθέτει την 3η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος πίσω μόνο από την Ατλέτικο του Τσόλο και τη Βαλένθια του Μαρσελίνο, ομάδες που παραδοσιακά διακρίνονται για την ανασταλτική τους λειτουργία.

    Ο άνθρωπος που δημιούργησε αυτή τη νέα εκδοχή της Χετάφε,  είναι ο κόουτς Χοσέ Μπαρνταλάς, 55χρονος, Ισπανός, ο οποίος ανέλαβε την ομάδα τον Σεπτέμβριο του 2016 και ενώ αυτή αγωνιζόταν στη 2η κατηγορία της Ισπανίας. Κόουτς από το 1993 στις μικρές κατηγορίες της Ισπανίας και που τη σαιζόν 1997-98 προπόνησε στην Κόστα Ρίκα. Το 2009 έκανε το άλμα στην καριέρα του  με την Έλτσε στην οποία έμεινε για 3 χρόνια, τη σαιζόν 2012-13 ήταν στην Αλκορκόν, την οποία ανέλαβε για 6 μήνες και τη σαιζόν 2014-15. Την πρώτη του επιτυχία την είχε τη σαιζόν 2015-16 όταν κατάφερε να επαναφέρει στη La Liga την Αλαβές. Το ίδιο επέτυχε και την επόμενη σαιζόν με τη Χετάφε, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε να του δώσει την ευκαιρία να δοκιμάσει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του στην 1η κατηγορία του Ισπανικού ποδοσφαίρου και μέχρι στιγμής τους δικαίωσε! Αγαπημένη του διάταξη το 4-4-2 με κοντά τις γραμμές, δύο καθαρά αμυντικά χαφ, προσοχή στην άμυνα, αυτοματοποιημένες αλληλοκαλύψεις και δύο επιθετικούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται. Κάτι από Βαλένθια του Κούπερ αρχές του 21ου αιώνα και Ατλέτικο του Τσόλο, δηλαδή. Ο κόουτς έχει βάλει τη σφραγίδα του στην ομάδα και της έχει ΄δωσει τη δική του ταυτότητα. 


   Στο ρόστερ….  Κάτω από τα δοκάρια ο 25χρονος, ύψους 192εκ Νταβίντ Σόρια καλοκαιρινό απόκτημα με 3εκ ευρώ από τη Σεβίλλη, της οποίας ήταν γέννημα – θρέμμα, υπογράφοντας συμβόλαιο μέχρι το 2022 και έχοντας εκτοξεύσει ήδη την αξία του στα 10 εκ. Στην άμυνα ξεχωρίζουν ο 27χρονος, Τογκολέζος Ντζένε Ντακονάμ, 187εκ ύψος που παίζει στόπερ αλλά και αριστερό μπακ, ήρθε αντί 2,5 εκ ευρώ από τη Σιντ Τρούιντεντ το καλοκαίρι του 2017, πλέον η αξία του ανέρχεται στα 15 εκ σύμφωνα με το transfermarkt και φέτος έχει 26 συμ. ενώ το συμβόλαιο του λήγει το 2023.  Μαζί του το καλοκαίρι του 2017 ήρθε αντί 0,6 εκ από τη Μπέτις ο 28χρονος Μπρούνο Γκονζάλεζ με 17 συμ. φέτος και την αξία του πλέον στα 2 εκ ευρώ. Επίσης σέντερ μπακ υπάρχουν οι, Λεάντρο Γκαμπρέρα, 27χρονος Ουροπυγουανός, με 190 εκ ύψος, ήρθε με 0,6 εκ από τη Κροτόνε το περασμένο καλοκαίρι, έχει 23 συμ και 2 γκολ στη σαιζόν και η αξία του ανέβηκε στα 2εκ. Τέλος ο Ιγκνάσι Μιγκέλ 27χρ, 189 εκ ύψος που ήρθε με 5 εκ από τη Μάλαγα το καλοκαίρι, έχει παίξει και στο Αγγλικό πρωτάθλημα άλλα έχει κάνει μόλις 3 συμ στη σαιζόν. Δεξιά στην άμυνα για 4η σερί σαιζόν αγωνίζεται ο 30χρονος Ουρουγουανός Νταμιάν Σουάρεζ καθώς και ο 25χρονος Γάλλος Ντιμίτρι Φουλκιέρ, που παίζει και στόπερ και αγωνίζεται ως δανεικός από τη Γουότφορντ. Αριστερά στην άμυνα ο γνωστός από το πέρασμα του από τον Πανιώνιο τη σαιζόν 2011-12, Πορτογάλος Βιτορίνο Αντούνιες στα 31 του πλέον, που ήρθε στην ομάδα το καλοκαίρι του 2017 αντί 2,5 εκ από τη Δυναμό Κιέβου και του κάνει τα ρεπό ο 21χρονος Ουρουγουανός Ματίας Ολιβέιρα που επέστρεψε στην ομάδα το Γενάρη μετά τον δανεισμό του στην Αλμπαθέτε το πρώτο 6μηνο της σαιζόν, όπου πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις και έπεισε τη Χετάφε να τον πάρει πίσω. 

   Στα χαφ, υπάρχει ο 24χρονος Σέρβος Νεμάνια Μαξίμοβιτς, με 189 εκ ύψος που ήρθε το καλοκαίρι αντί 5 εκ ευρώ από τη Βαλένθια, έχει παίξει 26 ματς στο πρωτάθλημα, έχει συμβόλαιο έως το 2024 και η αξία του σύμφωνα με το transfermarkt πήγε στο 10 εκ ευρώ, διπλασιάστηκε! Ένα εργαλείο που θα κάνει «βρώμικη» δουλειά στο παιχνίδι, θα κερδίσει μονομαχίες αλλά θα πάρει και την πρώτη πάσα από την άμυνα για να χτίσει το παιχνίδι της ομάδας. Συμμετοχές κάνει και ο 35χρονος Γάλλος Ματιέ Φλαμινί που βοηθάει με την εμπειρία του. Μεγάλη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας και αγωνίζεται συνήθως δίπλα στον Μαξίμοβοτς έχει ο 23χρονος Ουρουγουανός Μάουρο Αραμπαρί,2η σαιζόν στην ομάδα, αποκτήθηκε από την Μπόστον Ρίβερ της πατρίδας του με 2,15 εκ, έχει συμβόλαιο έως το 2023, έχει παίξει 24 ματς φέτος και η αξία του είναι πλέον στα 10 εκ σύμφωνα με το transfermarkt . Δανεικός αγωνίζεται στην ομάδα από τη Φιωρεντίνα ο επίσης Ουρουγουανός Σεμπάστιαν Κριςτόφορο, στα 25 του, με 13 συμ και τέλος ο επιτελικός μέσος Πορτίγιο, 28χρονών 169 εκ ύψος, ήρθε το 2017 με 1,5 εκ ευρώ από την Μπέτις και έχει 23 συμ και 3 ασίστ στο φετινό πρωτάθλημα. Παίκτης που τρέχει με τη μπάλα στα πόδια, βγάζει την ομάδα στην κόντρα.  Στα εξτρέμ ο 31χρονος Ισπανός Άνχελ Ροντρίγκο με 171 εκ ύψος και 27 συμ. με 5 γκολ και 2 ασίστ φέτος, που ήρθε ως ελεύθερος από τη Σαραγόσα το καλοκαίρι του 2017 και την περυσινή, 1η του σαιζόν στην ομάδα είχε 33συμ και 13 γκολ! Εκρηκτικός εξτρέμ, με διείσδυση  κατά πρόσωπο. Υπάρχει επίσης και ο 22χρονος, πολλά υποσχόμενος, Σενεγαλέζος Αμάθ Ν’ Ντιαγέ ο οποίος τραυματίστηκε στο χιαστό και χάνει τη χρονιά. Πρόλαβε να γράψει 15 ματς φέτος με 1 γκολ και 2 ασίστ αλλά είναι παίκτης με μέλλον.
Στην επίθεση έχουν βρει τη μεταξύ τους χημεία και έχουν άψογη συνεργασία οι Χόρχε Μολίνα, 36 χρονών, 180 εκ ύψος, με 28 συμ, 10 γκολ και 3 ασίστ στη σαιζόν και ο Χάιμε Μάτα, 30 χρονών, 185 εκ ύψος, ήρθε ελεύθερος το καλοκαίρι από τη Βαγιαδολίδ με την οποία πέρυσι στη Β΄ κατηγορία είχε 35 γκολ σε 43 ματς (!) ενώ φέτος σε 25 αγώνες έχει 13 γκολ και 6 ασίστ!  Με αυτούς τους δύο, που έχουν σημειώσει τα 2/3 των γκολ της ομάδας, ο Μπορνταλάς έχει λύσει το πρόβλημα του στην επίθεση και επικεντρώνεται στο να αγωνίζεται η ομάδα σφιχτά, να κλέβει μπάλες και φεύγει στην κόντρα. Η ομάδα με τόσους Ουρουγουανούς που έχει στις τάξεις της είναι δεδομένο ότι διαθέτει και την απαραίτητη σκληρότητα στο παιχνίδι της. Είναι δύσκολο-κατάβλητος αντίπαλος για οποιαδήποτε ομάδα, τη νοιώθει ο αντίπαλος στο χορτάρι.

        Η ομάδα χτίζεται τα τελευταία 2 χρόνια μετά την επάνοδο της έχοντας παραδώσει τα κλειδιά στον κόουτς Μπορνταλάς ο οποίος έχει ρίξει αρκετή δουλειά για τη δημιουργία της συμπαγούς ομάδας που παρακολουθούμε φέτος. Ποντάρει επίσης στην καλή ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση των παικτών του, με τους οποίους έχει χτίσει δεσμούς και η παρουσία του τους δίνει σιγουριά και ηρεμία. Σε συνεργασία με τον τεχνικό Διευθυντή Ραμόν Πλάνες έχουν βρει τα κατάλληλα γρανάζια που μπορούν να ανταπεξέλθουν και να «δέσουν» στον τρόπο παιχνιδιού που έχει επιβάλει ο κόουτς στην ομάδα. Κινούνται με ποδοσφαιρική λογική χωρίς να ξοδεύουν απερίσκεπτα χρήματα. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα,  μας έχουν παρουσιάσει ένα ενδιαφέρον project που μέσα από τη δουλειά και το πρόγραμμα που τρέχει η ομάδα, οι παίκτες βελτιώνονται, αποδίδουν καλύτερα από ότι στις προηγούμενες ομάδες του και ανεβάζουν τη χρηματιστηριακή τους αξία. Ακόμα και ο κόουτς ανέβασε το status του και η φετινή σαιζόν είναι μια επιβράβευση γι αυτόν.

         Η Χετάφε είναι κοντά στο να επιτύχει την έξοδο της στην Ευρώπη μετά από 10+ χρόνια. Δεν ξέρω αν θα αντέξει να κρατήσει την 4η θέση που οδηγεί στο επόμενο Champions league, αν οι παίκτες της μπορούν να διαχειριστούν την πίεση, αλλά πιστεύω ότι στις 10 αγωνιστικές που απομένουν για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος μπορεί να μαζέψει τους βαθμούς που χρειάζεται για να συμμετάσχει, έστω, στο επόμενο Europa league, το αξίζει άλλωστε με την μέχρι τώρα πορεία της φέτος.





                                                                                               SAM



Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Από μια βραδιά οι Κριστιάνο και Μέσι







Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν κυριαρχήσει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Λιονέλ Μέσι, έχουν πάρει τα πάντα, έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ και τα ονόματα τους έχουν μπει δίπλα σε αυτά του Πελέ, του Μαραντόνα, του Κρόιφ και του Ντι Στέφανο. Η 2η εβδομάδα των επαναληπτικών της φάσης των «16» του Champions league δεν είχε τις εκπλήξεις της προηγούμενης, αλλά οι δύο σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου μας αποζημίωσαν. Καταρχήν την περασμένη Τρίτη το βράδυ ο CR7 με τρία γκολ απέκλεισε μόνος του τη σκληροτράχηλη Ατλέτικο του Τσόλο Σιμεόνε. Εν συνεχεία, την Τετάρτη ο Μέσι έδωσε τη δική του παράσταση με 2 γκολ και 2 ασίστ, οδηγώντας τη Μπάρτσα στην πρόκριση επί της Λιόν με 5αρα. Παράλληλα η Σίτι διέσυρε με 7-0 τη δύσμοιρη Σάλκε και η Λίβερπουλ του Κλοπ πέρασε με 3-1 από το Μόναχο, φέρνοντας το «τέλος εποχής» για τη Μπάγερν που έχει ανάγκη ανανέωσης και δημιουργίας μιας καινούριας ομάδας.

Πάμε να τα δούμε….






Πολύ λίγη η Σάλκε



Η Σάλκε άντεξε για 35΄ λεπτά στο Μάντσεστερ. Εκεί η Σίτι πήρε ένα αμφισβητούμενο πέναλντι που μετέτρεψε σε γκολ ο Αγκουέρο και η Σάλκε κατέρρευσε, στο ημίχρονο το σκορ είχε γίνει 3-0. Στο 2ο ημίχρονο η Σίτι δεν έβαλε φρένο, με 66% - 34% κατοχή μπάλας έφτασε το σκορ στο 7-0 διασύροντας τη Σάλκε. Έκανε πλάκα, με τη Σάλκε να αποδεικνύεται ότι δεν είναι γι αυτό το επίπεδο. Η Σίτι έδειξε φοβερή στο δημιουργικό κομμάτι, ως κλασσική ομάδα του Πεπ και πως ξέρει να ανοίγει κλειστές άμυνες. Έχει τη μάχη για το πρωτάθλημα όπως και η Λίβερπουλ, αλλά αντίθετα με την αντίπαλο της, εδώ προτεραιότητα είναι το Champions league. Από εκεί και πέρα, το μάρμαρο πλήρωσε ο κόουτς Τεντέσκο που μετά το διασυρμό απολύθηκε…. Δεν χρίζει περαιτέρω ανάλυσης το παιχνίδι. 








«Καθάρισε» ο Κριστιάνο

Η Γιουβέντους πήρε τον CR7 με στόχο την κούπα του Champions league. Ο Ρονάλντο έχει χτίσει παράδοση κόντρα στην Ατλέτικο από όταν αγωνιζόταν με τη φανέλα της ΡΕΑΛ και τη συνέχισε με τη Γιουβέντους. Με τρία προσωπικά γκολ οδήγησε την ομάδα του στην ανατροπή και την πρόκριση. Απέδειξε το τοπ επίπεδο του και τον απόλυτο επαγγελματισμό του. Είναι πρωτόγνωρο για παίκτη ηλικίας 34 χρονών να έχει το δικό του άλμα. Είναι πάνω απ’ όλα Αθλητής, με το «Α» κεφαλαίο. 

Στο πρώτο γκολ έβαλε στα δίχτυα τον Χουαφράν και στο 2ο επικράτησε στον αέρα του Γκοντίν. Επιπλέον είχε την προσωπικότητα να πάρει το πέναλντι στο τέλος και να στείλει τη Γιούβε στους «8». Έχοντας κατακτήσει τα πάντα βρίσκει ακόμα το κίνητρο να δουλεύει και να διατηρείται σε τοπ κατάσταση και τον εγωισμό που τον κρατάει στην κορυφή και να μη χορταίνει τίτλους.
Στο παιχνίδι, είδαμε μια τραγική Ατλέτικο θύμα των κολλημάτων του προπονητή της. Λίγος ο Τσόλο. Μόνο άμυνα. Δεν αφήνει την ομάδα να παίξει σύμφωνα με το ταλέντο που διαθέτει και τους αξιόλογους επιθετικογεννείς παίκτες που έχει στις τάξεις της. Γκριζμάν, Μοράτα, Κόκε, Σαούλ, Ντιέγκο Κόστα…. Τεράστιες οι δυνατότητες. Αν και στο συγκεκριμένο ματς ο Γκριεζμάν ήταν ανύπαρκτος, ενώ οι Κόκε, Χουανφράν, Γκοντίν, κουράστηκαν και κούρασαν…. Γενικά την Ατλέτικο τη χαρακτήριζε μια ατολμία στο παιχνίδι της.
Από την άλλη, ούτε η Γιουβέντους εντυπωσίασε, απλά είχε τον Κριστιάνο που μετουσίωνε σε γκολ τις προσπάθειές της. Της έλειπαν βέβαια πολλοί παίκτες από τα άκρα της, ήταν εκτός οι Ντάγκλας Κόστα, Κουαρδάδο, Άλεξ Σάντρο και Ντε Σίλιο. Όμως, η vecchia signora είχε πάθος στο παιχνίδι της, έβγαλε απίστευτα τρεξίματα, έδωσε γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι και παρότι δεν δημιούργησε πολλές ευκαιρίες, επιβλήθηκε στο ματς, κυριάρχησε επί της Ατλέτικο. Με 64% - 36% κατοχή, 9-4 οι τελικές και 3-0 τα κόρνερ. Ρίσκαρε στο ματς, με τα δύο μπακ της να ανεβαίνουν πολύ ψηλά και στην άμυνα να μένουν ουσιαστικά, μόνο οι Μπονούτσι – Κιελίνι, αλλά η Ατλέτικο δεν έκανε στοχευμένες αντεπιθέσεις για να την απειλήσει, να τη φοβίσει. Μεγάλο ματς ο Μπερναντέσκι, με εντυπωσίασε, με τρεξίματα, με μπασίματα, με διαδρομές, με δυνάμεις, δικαίωσε τον Αλέγκρι που τον έβαλε  στη θέση του απόντα Κουαρδάδο, αν και δεν έπαιξε ως καθαρός εξτρέμ και συνεχώς συνέκλινε προς τον άξονα, γινόταν χαφ. Απίστευτος χαφ ο Πιάνιτς, με πολλά τρεξίματα και ξέρει και μπάλα, τον βλέπω για «νέο Μόντριτς». Δίκαια προκρίθηκε η Γιούβε που διαθέτει ομάδα για κούπα !

   Από εκεί και πέρα, θεωρώ λάθος να ψάχνει για προπονητή η Γιουβέντους από τη στιγμή που ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι είναι διατεθειμένος να συνεχίσει στον πάγκο της. Παρουσίασε μια ομάδα σε εξαιρετική κατάσταση και όλοι οι θεωρούμενοι αναπληρωματικοί της ήταν έτοιμοι να σταθούν σε μεγάλο ματς και παρά την απουσία αγώνων είχαν δυνάμεις και ρυθμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Σπινατσόλα, ο αριστερός μπακ, που σπάνια παίζει, έχει φτάσει 25 χρονών και τόσα χρόνια πάει δανεικός, χθες όμως παρουσιάστηκε έτοιμος να ανταπεξέλθει σε ένα ματς τοπ επιπέδου για το Champions league. Ακόμα, έχει δημιουργήσει μια ομάδα με πλουραλισμό στον τρόπο παιχνιδιού της, στη διάταξη και την τακτική της. Μπορεί να παίξει με τρεις ή με τέσσερις στην άμυνα, μπορεί να παίξει με 10αρι τον Ντιμπάλα ή με τρία πιο σκληροτράχηλα χαφ, να παίξει με καθαρά εξτρέμ, όπως οι Ντάγκλας Κόστα και ο Κουαρδάδο ή με  παίκτες που συγκλίνουν περισσότερο στον άξονα και γίνονται χαφ, όπως οι Ματουϊντί και Μπερναντέσκι. Και τέλος, στο συγκεκριμένο παιχνίδι, είδαμε ότι ο Αλέγκρι έκανε επιθετικό coaching και κέρδισε κατά κράτος τον Σιμεόνε στο… σκάκι. Δεν είναι εύκολο να βρεις άλλον τέτοιο προπονητή.

Η Γιούβε έχει την ευχέρεια να επικεντρωθεί αποκλειστικά στα 5 παιχνίδια που απομένουν μέχρι την κούπα του Champions league, αφού το Ιταλικό πρωτάθλημα το έχει «καθαρίσει», γεγονός που της δίνει ένα κάποιο πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων διεκδικητών.







Προβλημάτισε η Μπάρτσα, αλλά είχε Μέσι


Χωρίς να παίξει μεγάλη μπάλα η Μπαρτσελόνα κατάφερε να φιλοδωρήσει με 5 γκολ τη Λιον και να πάρει την πρόκριση. Η Μπάρτσα πήρε προβάδισμα δύο γκολ στο 1ο ημίχρονο, αλλά η μείωση του σκορ από τον Τρουσάρ στο 58΄ άγχωσε την ομάδα του Ερνέστο Βαλβέλδε, η οποία δεν πατούσε καλά για 10 – 15 λεπτά μετά. Τη λύση έδωσε ο Λίο Μέσι με το 2ο προσωπικό του γκολ στο 78΄, σε μια φάση που η αφελής Γαλλική ομάδα του έδωσε χώρο και ο Αργεντινός μπήκε κάθετα στην περιοχή της, «έστειλε» δύο αμυντικούς και έδιωξε το βάρος από τα πόδια των συμπαικτών του. Μοναδική η ενέργειά του και χαρακτηριστική της κλάσης του.
Η Λιόν κατάφερε να μειώσει το σκορ και να μπει στο κόλπο της πρόκρισης, αλλά όπως προείπαμε ήταν αφελής. Αντί να περιμένει να της δοθεί η μια φάση και να αιφνιδιάσει το φαβορί, βγήκε στην επίθεση και άφησε χώρους στον Μέσι, ο οποίος τη «σκότωσε» αφού σκόραρε το 3-1 και έδωσε τις δύο ασίστ σε Πικέ και Ντεμπελέ για το τελικό 5-1. 
Ανώτερη η Μπάρτσα αλλά όχι πειστική. Πρέπει να ανέβει στη συνέχεια για να πάρει κούπα και το βασικότερο απ’ όλα, να έχει δυνάμεις ο Μέσι τώρα στην τελική ευθεία, γιατί σε αυτή τη Μπάρτσα, όλο το παιχνίδι  είναι προσαρμοσμένο πάνω του.






Η αρμάδα του Κλοπ



Η Λίβερπουλ ήταν ανώτερη στο Μόναχο και δίκαια προκρίθηκε, απέναντι σε μια κακή Μπάγερν….
Οι Βαυαροί παρουσίασαν μια βαριά και αργή ομάδα και σε κανένα σημείο δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν το ρυθμό της Λίβερπουλ. Έλειπε ο Ρόμπεν, ο παίκτης που όλα αυτά τα χρόνια έκανε τη διαφορά για τη Μπάγερν. Χωρίς αυτόν η Μπάγερν είναι απλά μια καλή ομάδα αλλά όχι για κούπα Champions league. Από εκεί και πέρα, τελείωσε ο Νόϊερ, δεν είναι σε καλή κατάσταση μετά τον τραυματισμό του πρόπερσι. Μεγάλο το λάθος του στο 1ο γκολ με την άνευ λόγου έξοδο του. Έβαλε μπροστά στο σκορ την αντίπαλο και της έδωσε ψυχολογία για τη συνέχεια του ματς.
Στο συγκεκριμένο παιχνίδι η Μπάγερν δεν απείλησε, δεν είχε ουσιαστικά καθαρή ευκαιρία. Ακόμα και το γκολ που πέτυχε ήταν αυτογκόλ. . Ο Ριμπερί έχει τελειώσει, ενώ οι Γκνάμπρι και Κομάν είναι ταλαντούχοι, εξαιρετικοί παίχτες, αλλά δεν έχουν ακόμα την προσωπικότητα να πάρουν στις πλάτες τους μια Μπάγερν και να κάνουν τη διαφορά σε νοκ άουτ παιχνίδια του Champions league απέναντι σε μεγάλο αντίπαλο. Επίσης ο Κόβατς είναι προπονητής που παίζει με αντεπιθέσεις και δεν ταιριάζει στο κυριαρχικό στιλ παιχνιδιού που είναι συνηθισμένοι να παίζουν οι Βαυαροί, δεν έχει τρόπο να ανοίξει κλειστές άμυνες και να δουλέψει αυτοματισμούς σε σετ παιχνίδι. Γενικά η Μπάγερν πρέπει να βάλει ταχύτητα στον άξονα της, μιας  και τόσο  οι κεντρικοί αμυντικοί της, Χούμελς, Σούλε και Μπόατενγκ, όσο και οι χαφ της Μαρτίνεθ, Αλκάνταρα και Χάμες δεν διαθέτουν ταχύτητα, έκρηξη. Μπορεί να ξέρουν μπάλα, να έχουν τεχνική  και γρήγορη σκέψη αλλά υστερούν σε πόδια.


Η Λίβερπουλ έπαιξε το γνωστό παιχνίδι του προπονητή της, χτύπησε στην κόντρα, έφευγε με ταχύτητα στην αντεπίθεση, ακόμα και με μακρινές μπαλιές. Μπορεί η Μπάγερν να είχε την κατοχή με 58% - 42%, αλλά η Λίβερπουλ είχε τις περισσότερες τελικές, 6 -7 και τα περισσότερα κόρνερ, 2-7 και γενικά έδειχνε πιο ομάδα στον αγωνιστικό χώρο, που ξέρει τι θέλει και με ποιο τρόπο να το πάρει. Μεγάλο ματς ο Φαν Ντάικ, που δεν είναι μόνο το γκολ που πέτυχε και ουσιαστικά έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της Λίβερπουλ, αλλά και το γεγονός ότι αποτέλεσε εγγύηση ανασταλτικά, με τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που έπαιξε. Πρωταγωνιστής, φυσικά και ο σκόρερ των άλλων δύο τερμάτων, Σαντιό Μανέ. Ειδικά το 1-3 στο 84΄ με το φαλτσαριστό σκάψιμο της μπάλας, με το εξωτερικό από τον Σαλάχ που βρίσκει στην κίνηση με απόλυτη ακρίβεια τον Μανέ, ο οποίος τελειώνει ιδανικά τη φάση με κεφαλιά είναι χάρμα ιδέσθαι.  Ένας Μανέ που σε όλο το ματς εξέθεσε τον Ραφίνια και όχι μόνο στο 1ο γκολ, αλλά σε κάθε φάση που παιζόταν από την πλευρά του γινόταν απειλητικός. Γενικά, η επιθετική τριάδα της Λίβερπουλ και η ποιότητά της, της επιτρέπει να παίζει χωρίς επιτελικό μέσο αλλά οι τρεις χαφ της να είναι περισσότερο «τρεχαλατζήδες» και καλοί στα ανασταλτικά τους καθήκοντα. Οπότε η ομάδα είναι περισσότερο συμπαγής στα μετόπισθεν και μέσα από την άμυνα της χτυπάει στην κόντρα επίθεση.

Το ζήτημα είναι αν η Λίβερπουλ θα αντέξει να κυνηγά δύο μεγάλους στόχους και το πρωτάθλημα και το Champions league, με τους οπαδούς της να πιέζουν για τον εγχώριο τίτλο και τον Κλοπ να προσπαθεί να εξηγήσει ότι οφείλει η μεγάλη Λίβερπουλ να είναι παρόν στην τελική ευθεία του Champions league. Η ομάδα φέτος δείχνει πιο δουλεμένη σε σχέση με πέρυσι που έφτασε τελικό Champions league και με τις μεταγραφές του περασμένου καλοκαιριού πρόσθεσε περισσότερη ποιότητα, ειδικά κάτω από τα δοκάρια της, αλλά έδωσε και μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ. Το αν θα αντέξει, θα μας το δείξει η συνέχεια…






Η κλήρωση

Άγιαξ – Γιουβέντους
Λίβερπουλ – Πόρτο
Τότεναμ – Μάντσεστερ Σίτι
Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ – Μπαρστελόνα


Σε τρεις εβδομάδες τα πρώτα παιχνίδια και μια εβδομάδα μετά οι επαναληπτικοί. Υπάρχουν φαβορί και στα 4 ζευγάρια. Μόνο θεωρητικά όμως. Σε αυτό το επίπεδο και σε αυτό το σημείο της σαιζόν είναι πολλά αυτά που μετράνε και πολλοί οι πιθανοί αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να κρίνουν το κάθε παιχνίδι. Δεν χωρούν προβλέψεις….







                                                                                                   SAM


Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Καλές δουλείες στην ποδοσφαιρική Ευρώπη (μέρος Α)






      Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο η ΡΕΑΛ, η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν, η Γιουβέντους και ου το καθ’ εξής…. Ούτε μόνο το Champions league, ούτε μόνο τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα. Παίζεται και αλλού καλό ποδόσφαιρο το οποίο ασφαλώς μπορούμε να βρούμε και σε πιο «δεύτερες» ομάδες στα πέντε τοπ πρωταθλήματα. Εκεί θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε σήμερα, σε τρεις ομάδες, των οποίων η πορεία μας έχει εντυπωσιάσει και η μέχρι τώρα παρουσία τους, τους έχει φέρει να διεκδικούν το κάτι παραπάνω στη σαιζόν, αναλογικά με το μπάτζετ τους και τα ιστορικά κυβικά τους.

       Απαραίτητη διευκρίνηση. ‘Όταν λέμε «καλές δουλειές» δεν εννοούμε μόνο από προπονητικής άποψης. Άλλωστε η πορεία μιας ομάδας δεν οφείλεται μόνο στον προπονητή. Αναφερόμαστε σε όλο τον οργανισμό, στη διοίκηση, στο προπονητικό σταφ, σε όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν στα αποδυτήρια της ομάδας, φυσικά στους παίκτες, στον τεχνικό διευθυντή ή τέλος πάντων στον υπεύθυνο για το «στήσιμο» και τη δημιουργία του ρόστερ (τον recruiter), ακόμα και σε ανθρώπους που δεν είναι πλέον στο κλαμπ αλλά συνέβαλαν με τη δουλειά και τις ιδέες τους στη δημιουργία της παρούσας ομάδας.

Ας ξεκινήσουμε….


Μπασάκσεχιρ


Πρωτοπόρος στο Τουρκικό πρωτάθλημα η Μπασάκσεχιρ, με 57 βαθμούς μετά από 25 αγωνιστικές (9 στροφές πριν το τέλος), με 17 νίκες, 6 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες! Τέρματα, 40 υπέρ και μόλις 12 παθητικό, που κάνει εύκολα αντιληπτό ότι η ανασταλτική της λειτουργία την έχει φέρει πάνω από τις παραδοσιακές δυνάμεις του Τουρκικού ποδοσφαίρου, τη Γαλατά Σαράι που είναι 2η και 8 βαθμούς πίσω, την Μπεσίκτας που είναι 3η και 13 βαθμούς πίσω και τη Φενέρμπαχτσέ που παλεύει να αποφύγει τον υποβιβασμό και είναι 5η από το τέλος και αποτέλεσε το τελευταίο θύμα της Μπασάκσεχιρ, νίκη με 2-1, στην πορεία της προς τον τίτλο.
Την ομάδα βρίσκουμε και με την ονομασία Μπουγιουκσεχίρ, εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα, το 1990. Από το 2010 που κατέκτησε την 6η θέση και έπειτα παρουσιάζει μια ανοδική πορεία και έχει πετύχει την έξοδο της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κάποιες σαιζόν.
Στο ρόστερ της υπάρχουν αρκετοί γνωστοί αστέρες του ποδοσφαίρου αλλά και άλλοι έμπειροι ποδοσφαιριστές  που την οδηγούν στον τίτλο, βασιζόμενοι στην ομοιογένεια που έχει αποκτήσει ως ομάδα. Στην άμυνα ξεχωρίζουν ο 33χρονος, Γάλλος Γκαέλ Κλισί, ο 32χρονος, Μολδαβός στόπερ Επουρεάνου και ο 29χρονος, Βραζιλιάνος , δεξιός μπακ Ζούνιορ Καϊκάρα που αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2017 με 3εκ ευρώ από τη Σάλκε!

   Στα χαφ, υπάρχει ο 38χρονος Εμρέ Μπελόζογλου που παρά τα χρονάκια του έχει καταγράψει 16 συμμετοχές φέτος, ο γνωστός παιχταράς Αρντά Τουράν ως δανεικός από τη Μπαρτσελόνα, ο 34χρονος Ελβετός Ινλέρ με καριέρα στα Ιταλικά γήπεδα. Στα εξτρέμ ο 32χρονος Ολλανδός, Ελία, ενώ τον Ιανουάριο ήρθε από την Σίβασπορ ο Ρομπίνιο, που αν και 35 πλέον, είναι σε θέση να κάνει τη διαφορά στο Τουρκικό πρωτάθλημα και φυσικά ο  Έντνιν Βίσκα, 29 χρονών, Βόσνιος, αριστεροπόδαρος και από το 2011 στην ομάδα, την οποία καθοδηγεί με 10 γκολ σε 24 ματς τη φετινή σαιζόν. Είναι ο παίκτης που κάνει τη διαφορά και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη του επιθετικού παιχνιδιού της ομαδας. Στην επίθεση ο γνωστός από το πέρασμα του από τον Λεβαδειακό και τον Ατρόμητο, Στέφανο Ναπολεόνι, ο δανεικός από την Ουντινέζε, Βόσνιος Ριγιάντ Μπάγιτς που έπαιζε και πριν στην Τουρκία, παίκτης με τρομερή ευχέρεια στο γκολ. Ακόμα, ο 33χρονος, πλέον, Ντεμπά Μπα που ήρθε τον Γενάρη από την Κίνα και ο κάποτε σπουδαίος Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ και αυτός στα 35 του και με τα καλά του παιχνίδια να ανήκουν στο παρελθόν.
                                                     
    Στον πάγκο ο Αμπντουλάχ Μουσίπ Αβτσί, ο 55χρονος, Τούρκος κόουτς που είναι «μια ζωή» στην ομάδα. Διατέλεσε προπονητής της ομάδας από το 2006 έως το 2011 και την καθιέρωσε στη μεγάλη κατηγορία του Τουρκικού ποδοσφαίρου. Στη συνέχεια δούλεψε για δύο χρόνια στην εθνική ομάδα της Τουρκίας και από το 2014 ανέλαβε και πάλι την Μπασακσεχίρ την οποία διατηρεί στις κορυφαίες θέσεις του Τουρκικού πρωταθλήματος. Παίζει συγκροτημένο ποδόσφαιρο και έχει κάνει σωστή κατανομή ρόλων μες την ομάδα. Έχει δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο που «χτυπάει» ομάδες με μεγαλύτερο star quality.


    Η ομάδα δεν έχει κατακτήσει κάποιο τίτλο στην ιστορία της αν και έφτασε δύο φορές στον τελικό κυπέλλου. Το 2011 με αντίπαλο τη Μπεσίκτας, με τον κανονικό αγώνα και την παράταση να λήγουν 2-2 και την Μπασάκσεχιρ να χάνει τον τίτλο στα πέναλντι με 3-4 και το 2017 με αντίπαλο την Κόνιασπορ που και πάλι έχασε τον τίτλο στα πέναλντι με 1-4 και τον αγώνα και την παράταση να τελειώνουν στο 0-0. 
   O Αβτσί παρατάσσει την ομάδα με διάταξη 4-2-3-1 και με την προσοχή στην άμυνα, απαιτεί αγωνιστική πειθαρχία και προσήλωση στην τακτική. Ποντάρει στη διαρκή κίνηση και στην πίεση απευθείας στη μπάλα. Επιθετικά βασίζεται στην κόντρα και στην ταχύτητα από τα άκρα, αλλά και στις προσωπικές ενέργειες των παικτών του και γι αυτό έφερε τον Ρομπίνιο τον Ιανουάριο. Γενικά είχε το χρόνο να δουλέψει σε λεπτομέρειες και να εμβαθύνει σε επίπεδο τακτικής, ώστε να δημιουργήσει μια ομάδα που θα πάρει πρωτάθλημα.
  Η ομάδα έχει φτάσει μια ανάσα από την κατάκτηση του πρώτου τίτλου της ιστορίας της και θα πρέπει να αυτοκτονήσει για να χάσει το πρωτάθλημα εδώ που έχει φτάσει.





Γκενκ



   Πρωτοπόρος στο βελγικό πρωτάθλημα η Γκενκ μετά από αρκετά χρόνια. Ως σύλλογος έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα Βελγίου τις σαιζόν 1998-99, 2001-02 και 2010-11 καθώς και τέσσερα κύπελα, ενώ πέρυσι έφτασε μέχρι τον τελικό του κυπέλλου. Μια από τις ομάδες που έχουν ανέβει την τελευταία 20ετία και πρωταγωνιστούν στο βελγικό πρωτάθλημα, τερματίζοντας σχεδόν κάθε χρόνο ψηλά στη βαθμολογία, που όμως κι αυτή βρίσκεται στη σκιά της Άντερλεχτ και της Μπρίζ, των δύο παραδοσιακών δυνάμεων του βελγικού ποδοσφαίρου. Φέτος είναι στην 1η θέση μετά από 29 αγωνιστικές, με διαφορά 6 βαθμών από τη 2η Μπριζ και ο τίτλος θα κριθεί στα play off. Έχει πετύχει 18 νίκες, 8 ισοπαλίες και μόλις τρεις ήττες, ενώ έχει σημειώσει 60 (!) γκολ και έχει δεχτεί 28. Βασίζεται δηλαδή στην επιθετική της λειτουργία, ανεβάζει ψηλά τις γραμμές για να πιέσει και αφήνει χώρους στα μετόπισθεν.
   Διαθέτει ένα νεανικό και ταλαντούχο ρόστερ, γεγονός που συνηθίζεται καθώς ο σύλλογος στηρίζεται για την πρόοδο του στην παραγωγή και πώληση ποδοσφαιριστών. Στο τέρμα είναι ο έμπειρος Αυστραλός Ντάνι Βούκοβιτς και η άμυνα απαρτίζεται από τους: Τζόν Λουκουμί, στόπερ, 20 χρονών από την Κολομβία, αριστεροπόδαρος, που φέτος μπαίνει στην ομάδα και έχει 8 συμμετοχές και είναι αν μη τι άλλο ελπιδοφόρος. Ο αριστερός μπακ Τζέρι Ούρονεν, 24 χρονών, Φιλανδός με καλά σωματικά προσόντα, ενώ για την ίδια θέση αποκτήθηκε τον Γενάρη από τη Σιντ Τρούιντεντ ο 22χρονος Κάσπερ Ντε Νόρε που μπήκε κατευθείαν στην ομάδα και ήδη μετράει 5 συμμετοχές. Στυλοβάτης της άμυνας είναι ο 27χρονος Σεμπάστιαν Ντεβέστ, από το 2015 στην ομάδα, με 23 συμ. Και 3 γκολ φέτος  και ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Λιλ. Δίπλα του συνήθως αγωνίζεται ο 23χρονος Γκανέζος Τζόσεφ Άιντο, 2η σαιζόν στην ομάδα, περυσινό απόκτημα από τη Χάμαρμπι με 1,1 εκ ευρώ. Τέλος, το μεγάλο αστέρι στην άμυνα, ο δεξιός μπακ Χοακίν Μεχλέ στα 21 του χρόνια, Δανός, ήρθε το καλοκαίρι του 2017 ως ελεύθερος από την Άαλμποργκ και λογικά το καλοκαίρι θα πουληθεί αφού το συμβόλαιο του λήγει το καλοκαίρι του 2020 και η αξία του σύμφωνα με το transfermarkt ανέρχεται στα 8 εκ ευρώ.

   Στα χαφ ξεχωρίζουν τρεις παίκτες, ο 21χρονος, Νορβηγός Σαντέρ Μπέργκε με ύψος 193 εκ, με 18 συμ. Φέτος, Τρίτη σαιζόν στην ομάδα, ήρθε το 2016 με 2 εκ ευρώ από τη Βαλερέγκα και η αξία του σήμερα σύμφωνα με το  transfermarkt είναι στα 17 εκ ευρώ. Επίσης ο 22χρονος, προϊόν των ακαδημιών του συλλόγου Μπράιαν Χέινεν με 23 συμ. και 2 γκολ στο πρωτάθλημα και τέλος ο Ουκρανός Ρουσλάν Μαλινόφσκι που είναι ο ηγέτης της ομάδας στο νευραλγικό χώρο του κέντρου και είναι σε ένα περίεργο καθεστώς συνιδιοκτησίας με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Φέτος έχει  καταγράψει 26 αγώνες και 8 γκολ.
Στα εξτρέμ ξεχωρίζει ο Λεάντρο Τροσάρντ, στα 24 του χρόνια, με 172 εκ ύψος, που παίζει σε όλες τις θέσεις πίσω από τον φορ και αποτελεί προϊόν των ακαδημιών της Γκενκ. Δόθηκε για κάποιες σαιζόν δανεικός σε ομάδες του Βελγικού πρωταθλήματος και φέτος κάνει το ξεπέταγμα του με 10 γκολ σε 22 αγώνες και ουσιαστικά οδηγεί τη Γκενκ στον τίτλο. Η αξία του από το transfermarkt, στα 14 εκ ευρώ. Ακόμη στα εξτρέμ αγωνίζονται ο μικροκαμωμένος, 21χρονος, Γκανέζος Γιοσέφ Πέιντσιλ, με μόλις 167 ύψος και πολύ γρήγορος, που ήρθε το περασμένο καλοκαίρι από τη Φερεντσβάρος αι ο 27χρονος Ντομερσί Ν’ Ντονγκάλα, αλλά αμφότεροι δεν διαθέτουν σωματικά προσόντα και ευχέρεια στο γκολ. 
Σέντερ φορ…. Καταρχήν ο πανύψηλος, 198εκ, 25χρονος Ζίνο Γκάνο που ήρθε από την Οστάνδη το προηγούμενο καλοκαίρι με 1,8 εκ ευρώ και έχει 15 συμ. χωρίς να έχει βρει δίχτυα. Ο 23χρονος Δανός, 187 εκ ύψος Μάρκους Ινγκβαρτσεν που αποκτήθηκε τον Γενάρη του 2018 από τη Νόρτσελαντ αντί 5 εκ ευρώ και ενώ πέρυσι πρόλαβε και έπαιξε 22 ματς και σημείωσε και 5 γκολ, φέτος ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και έχει μόλις 6 συμ. Χρειάζεται χρόνο… Το βαρύ πυροβολικό αποτελεί ο Μμπβανα Σαμάτα, ο 26χρονος Τανζανός φορ, με 180 εκ ύψος, από το 2015 στην ομάδα και που φέτος πήρε μπροστά και έχει 20 γκολ σε 27 αγώνες στο πρωτάθλημα, όντας ο μεγάλος πρωταγωνιστής της πορείας της Γκενκ προς τον τίτλο.
Η ομάδα αρχές Φεβρουαρίου έχασε τον ηγέτη της, τον Ισπανό επιτελικό μέσο Αλεχάντρο Ποθουέλο, 27 χρονών, που αποτελούσε τον οργανωτή του παιχνιδιού της και είχε 27 αγώνες και 5 γκολ στο πρωτάθλημα φέτος. Η προσωπικότητα του και η αξία του, του επέτρεπαν να έχει ηγετικό ρόλο στην ομάδα. Πουλήθηκε αντί 10 εκ ευρώ στο Τορόντο του MLS. Κάτι η απώλεια του «εγκεφάλου» της ομάδας, κάτι το γεγονός της απειρίας του νεανικού συνόλου που δεν έχει συνηθίσει στην πίεση του πρωταθλητισμού, η ομάδα πριν την ισχνή νίκη με 1-0 επί της Λόκερεν την Κυριακή, είχε 3 ισοπαλίες και δύο ήττες στα προηγούμενα πέντε παιχνίδια της, επιτρέποντας στη Μπριζ να πλησιάσει στους 6 βαθμούς.

Από τον πάγκο καθοδηγεί την ομάδα ο 44χρονος, Βέλγος Φιλίπ Κλεμέντ, ο οποίος αφού μαθήτευσε για πέντε χρόνια ως βοηθός στη Μπριζ (2012 – 2017) στη συνέχεια κάθισε για 6 μήνες στον πάγκο της Ρεντ Σταρ Βάασλαντ και από τον Ιανουάριο του 2018 είναι στον πάγκο της Γκενκ, την οποία φέτος οδηγεί στον τίτλο! Όπως και το νεανικό σύνολο που καθοδηγεί, έτσι κι αυτός είναι άπειρος στην πίεση του πρωταθλητισμού. Τα δείγματα που είχε δώσει πριν τη φετινή σαιζόν έδειχναν έναν προπονητή που προτιμά να παίζει η ομάδα του με 4-3-3 και αναπτυγμένο τακτικά ως σύστημα με αμυντικό προσανατολισμό. Φέτος στα περισσότερα παιχνίδια, η δική του Γκενκ, αγωνίζεται με 4-2-3-1, δείγμα ότι ο κόουτς είναι δεικτικός στις αλλαγές και προσαρμόζεται σύμφωνα με το υλικό του, που στην προκυμμένη περίπτωση ταίριαζε στη συγκεκριμένη διάταξη. Προσαρμόζεται στα δεδομένα και στα δρώμενα του παρόντος και δεν κολλάει σε ένα δόγμα. Μόνο στο ντέρμπι με τη Μπριζ, πρόσφατα, παράταξε την ομάδα με  5-3-2 (!) και δεν του βγήκε αφού γνώρισε την ήττα με 1-3. Γενικά η ομάδα δίνει έμφαση στην κυκλοφορία της μπάλας και στην κίνηση χωρίς αυτή, δεν παρουσιάζει στατική συμπεριφορά στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της.

Η νεανική Γκενκ θα τερματίσει 1η στην κανονική διάρκεια της σαιζόν του Βελγικού πρωταθλήματος των 30 αγωνιστικών. Το στοίχημα είναι να αντέξει να υποστηρίξει όσα κατάφερε ως τώρα και να βγάλει σκληρό μέταλλο στην τελική ευθεία, να καταφέρει να αντέξει και στις 10 αγωνιστικές των play off απέναντι στις κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος, στην πίεση των συνεχομένων ντέρμπι….








Λιλ


Στο Γαλλικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια η Παρί Σεν Ζερμέν είναι εκτός συναγωνισμού, αφού κινείται σε διαφορετικά οικονομικά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες, οι οποίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τις θέσεις που οδηγούν στο επόμενο Champions league και σχεδόν όλες δημιουργούν νεανικά σύνολα και παράγουν ποδοσφαιριστές που πωλούνται στις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Η ομάδα που ξεχωρίζει φέτος στο Sampiona είναι η Λιλ. Γεγονός που αποτελεί έκπληξη καθότι η περυσινή της πορεία δεν προμήνυε κάτι τέτοιο. Φαίνεται όμως πως με τον Μαρσέλο Μπιέλσα στον πάγκο της την περυσινή χρονιά, μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας ιδιαίτερα ταλαντούχας και ανταγωνιστικής ομάδας που του χρόνου θα παίζει στο Champions league, μια και η διαφορά της από τη 3η Λιον είναι στους 7 βαθμούς και στους 10 βαθμούς από την 4η Μαρσέιγ, 10 στροφές πριν το τέλος.
Η φετινή Λίλ είναι στη 2η θέση με 57 βαθμούς, 14 πίσω από την πρωτοπόρο και εκτός συναγωνισμού Παρί, η οποία έχει και 2 ματς λιγότερα. Έχει σημειώσει 17 νίκες, 6 ισοπαλίες και 5 ήττες. Γκόλ, 45 υπέρ και 23 παθητικό. Έχει τη 2η καλύτερη άμυνα πίσω από την Παρί, τη 2η καλύτερη διαφορά τερμάτων με +22, είναι 2η στις νίκες και 3η καλύτερη επίθεση πίσω από την Παρί και τη Λιον. Αν μη τι άλλο αξιοζήλευτες επιδόσεις ! Είναι μια φρέσκια, νεανική, καλό-προπονημένη ομάδα, με υψηλό επίπεδο συνοχής.

   Το ρόστερ….στο τέρμα είναι ο 23χρονος από τη Γουϊνέα Μάικ Μάιγκαν, με ύψος 191 εκ που αποκτήθηκε το 2015 με 1 εκ από την Παρί. Στην άμυνα ήρθε το καλοκαίρι από την Κίνα ο 35χρονος , Πορτογάλος Ζοσέ Φοντέ για ηγέτης με την εμπειρία του και έχει καταγράψει 25 συμ. στο πρωτάθλημα.  Αριστερά υπάρχει ο 23χρονος από το Μαλί Γιουσούφ Κονέ από τα σπλάχνα του συλλόγου, δεξιά ο Τούρκος Μεχμέτ Τσελίκ στα 22 του, με 180 εκ ύψος, με 24 συμ, καλοκαιρινό απόκτημα με 1 εκ από τη Μπουρσασόρ και ήδη η αξία του στο transfermarkt ανέρχεται στα 6 εκ. Υπάρχουν και δύο νεαροί και ελπιδοφόροι στόπερ, ο 22χρονος, Ιβοριανός Κουάντιο Ντάμπιλα που ήρθε από τους ερασιτέχνες της Μονακό και ο 21χρονος, με ύψος 190 εκ, Βραζιλιάνος Γκάμπριελ που έγραψε 5 συμμετοχές φέτος και το μέλλον του ανήκει.

Στα χαφ … ο 24χρονος Πορτογάλλος Ξέκα απόκτημα του 2017 με 5 εκ από τη Μπράγκα και που από τότε αποτελεί μια σταθερά στη μεσαία γραμμή της ομάδας. Ο Μπουμπακάρ Σουμαρέ στα 20 του και με ύψος 188εκ, με 11συμ και που ήρθε από της ακαδημίες της Παρί και πλέον κοστίζει 5 εκ στο transfermarkt. Ένας ακόμα παίκτης από τους ερασιτέχνες της Παρί, ο Τζόναθαν Ικόνε και αυτός στα 20 του, αριστεροπόδαρος, 175 εκ ύψος, με 27συμ και 2 γκολ φέτος που παίζει πιο προωθημένος σε σχέση με τον Σουμαρέ, είναι 8αρι-10αρι. Ακόμη, ο 21χρονος, Βραζιλιάνος Τιάγκο Μάια που ήρθε το 2017 αντί 14 εκ (!) από τη Σάντος. Βασικότατος αμυντικός χαφ της ομάδας είναι ο 26χρονος Βραζιλιάνος Τιάγκο Μέντεζ που ήρθε κι αυτός το 2017 από τη Σάο Πάολο με 9 εκ και πλέον έχει διπλασιάσει την αξία του αφού σύμφωνα με το transfermarkt κοστίζει 18 εκ ευρώ. Βλέπουμε αρκετές επιλογές του Μπιέλσα από το καλοκαίρι του 2017 να ηγούνται της ομάδας.
Εξτρέμ… ο Λουϊζ Αραούχο, 22 χρονών, Βραζιλιάνος, αριστεροπόδαρος και αυτός απόκτημα του καλοκαιριού του 2017 με 10,5 εκ από τη Σάο Πάολο. Πέρυσι είχε 24 αγώνες και 5 γκολ και φέτος 17 αγώνες και 2 γκολ. Και τα δύο μεγάλα αστέρια…Καταρχήν ο Τζόναθαν Μπάμπα 22 χρονών, που ήρθε ελεύθερος το καλοκαίρι από τη Σεντ Ετιέν και η αξία του στο transfermarkt είναι πλέον 15 εκ (!). Έχει καταγράψει 27 συμ και 9 γκολ στο φετινό πρωτάθλημα. Παίζει συνήθως από τα αριστερά και πέραν από την ταχύτητα του ξεχωρίζει για τα μπασίματα και τις διαδρομές του με τη μπάλα. 

 Και ο Νίκολας Πέπε , ο 23χρονος Ιβοριανός, αριστεροπόδαρος που παίζει με αντίθετο πόδι από τα δεξιά, έχει 27 συμ και 16 γκολ στο πρωτάθλημα. Ένας έξοχος σκόρερ με ταχύτητα και έκρηξη. Ήρθε και αυτός το καλοκαίρι του 2017 με 10 εκ από την Ανζέ , πέρυσι είχε 36 συμ και 13 γκολ στο πρωτάθλημα και πλέον η αξία του στο transfermarkt είναι στα 40 εκ ευρώ(!!!). Έγινε καλή δουλειά στο recruiting το καλοκαίρι του 2017, που μπορεί να μην απέδωσε τους πρώτους έξι μήνες και ο Μπιέλσα να αποπέμφθηκε αλλά τα αποτελέσματα φαίνονται πλέον.
Σέντερ φορ, υπάρχει ο 28χρονος Πορτογάλος Ρούι Φοντέ, δανεικός από τη Φούλαμ, χωρίς γκολ σε 10 συμ, ο 32χρονος Λοϊκ Ρεμί με 3 γκολ σε 17 ματς και ο 19χρονος Πορτογάλος Ράφαελ Λεάο, με 188εκ ύψος, δεξιοπόδαρος που ήρθε το καλοκαίρι ως ελεύθερος από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας και πλέον κοστίζει 6 εκ στο transfermarkt, έχει συμβόλαιο ως το 2023 και έχει πετύχει 7 γκολ σε 17 συμ, στην πρώτη του σαιζόν μακριά από την πατρίδα του και μόλις στα 19 του !

Στον πάγκο καθοδηγητής ο 52χρονος, Γάλλος κόουτς Κρίστοφερ Γκαλτιέ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μπιέλσα τον Δεκέμβριο του 2017 και κατάφερε να κρατήσει την ομάδα στην κατηγορία την περυσινή πολύ άσχημη σαιζόν. Του δόθηκε και για φέτος η ευκαιρία και δικαίωσε τους ανθρώπους του κλαμπ. Πήρε ένα ταλαντούχο ρόστερ, δούλεψε με αυτό και έβαλε τη σφραγίδα του. Έχτισε ένα στέρεο και νικηφόρο πρότζεκτ.     

    Γνωστός στη χώρα μας από το πέρασμα του από τον Άρη τη σαιζόν 2001-02 ως βοηθός προπονητή. Ως βοηθός εργάστηκε σε διάφορες ομάδες έως το 2009 όταν το Δεκέμβριο ανέλαβε ως πρώτος προπονητής τη Σεντ Ετιέν, δημιούργησε καλή ομάδα, την επανάφερε στα ψηλά του Γαλλικού ποδοσφαίρου, κατέκτησε μαζί της ένα κύπελλο τη σαιζόν 2012-13 και παρέμεινε στον πάγκο της έως το τέλος της σαιζόν 2016-17. Τον Δεκέμβριο του 2017 ως προείπαμε ανέλαβε τη Λιλ. Αγαπημένο του σύστημα το 4-2-3-1 και προσπαθεί να έχει ισορροπία μεταξύ επίθεσης και άμυνας, αν και το Γαλλικό πρωτάθλημα παίζεται στην επίθεση. Έχει δημιουργήσει μια αθλητική ομάδα, με πολλούς νεαρούς παίκτες και  τους πλαισίωσε με έναν έμπειρο σε κάθε γραμμή. Η δουλειά του κρίνεται επιτυχημένη και η 2η θέση επίτευγμα αφού η Παρί είναι αχτύπητη. Του χρόνου θα τον δούμε και στα δύσκολα του Champions league.


       Μιλήσαμε σήμερα για τρεις ομάδες που πρωταγωνιστούν σε τρία πρωταθλήματα ανώτερα από το δικό μας και δεν έχουν τίποτα τρομερά και απλησίαστα μπάτζετ, χωρίς βέβαια να είναι φτηνές ομάδες. Όμως εκείνα που βασικά τις χαρακτηρίζουν είναι το ότι έχουν υπομονή και υπόβαθρο στη δουλειά τους. Διαθέτουν τεχνογνωσία, κατάρτιση, υποδομές, μέθοδο και σοβαρότητα. Έχουν δημιουργήσει το δικό τους μοντέλο και πατώντας πάνω σε αυτό βαδίζουν στην επιτυχία. Χτίζουν σε βαθιά θεμέλια με στόχο να μην αποτελέσουν μια αναλαμπή αλλά να έχουν διάρκεια.



Υ.Γ. Το Β΄ μέρος σε ένα 10ημερο, με άλλες τρεις ομάδες – δουλειές που έχουμε ξεχωρίσει τη φετινή σαιζόν


Υ.Γ.1 Για τα ματς της δεύτερης εβδομάδας των «16» του Champions league ωσονούπω






                                                                                                                     SAM