Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Η νέα τάση στις μεταγραφές στην Ευρώπη






      Κλείνει σιγά σιγά και η εμβόλιμη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και θα κάνουμε μια προσπάθεια να εμβαθύνουμε στον τρόπο που κινήθηκαν ορισμένα από τα μεγάλα club του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αυτά τα οποία συνήθως καθορίζουν την προοπτική του αθλήματος και ανοίγουν τους νέους δρόμους του παιχνιδιού, η ΡΕΑΛ, η Μπάρτσα, η Μπάγερν, η Μίλαν , η Γιουβέντους…..γενικά οι κορυφαίοι σύλλογοι.
     Να δούμε τη νέα τάση που επικρατεί στον τρόπο που κινούνται τα μεγαθήρια του ποδοσφαίρου στις μεταγραφές παικτών, καθώς έχει μεταβληθεί το σκεπτικό τους και δεν κάνουν μόνο μεταγραφές έτοιμων παικτών, που έχουν δείξει την αξία τους στο αμέσως πιο κάτω επίπεδο, όπως από στις καλές ομάδες των εγχώριων πρωταθλημάτων τους ή στον Άγιαξ, την Πόρτο, την Μπενφίκα, την Αϊντχόβεντ, απ’ όπου ψωνίζουν συνήθως οι μεγάλοι, αλλά πάνε και κατευθείαν στην πηγή. Θα φέρουν απευθείας το ταλέντο από την Βραζιλία, την Αργεντινή, από μια μικρή ομάδα της Γαλλίας και της Ολλανδίας ή ακόμα και από τις U-20, U-18 των συλλόγων. Θα κοιτάξουν να αναπτύξουν στις τάξεις τους το ταλέντο του νέου παίκτη, να προσθέσουν στοιχεία στο παιχνίδι του, θα του εμφυσήσουν από νωρίς όσα πρεσβεύει το κλαμπ και  θα αποφασίσουν αν και πότε πρέπει να πάει δανεικός για να πάρει παιχνίδια, σε ποια ομάδα, σε ποιον προπονητή και θα παρακολουθούν την ανάπτυξη του, αφού θα τους ανήκει.

     Θα αλλάξουν όσα ίσχυαν μέχρι τώρα στο παζάρι, τη σειρά που ακολουθούνταν, π.χ. από μια ομάδα της Λατινικής Αμερικής στην Αϊντχόβεντ, από εκεί στη Σεβίλλη και κατόπιν στην Μπαρτσελόνα ή στη ΡΕΑΛ. Πλέον το μεγαθήριο, δε θα πάει καν στην Αϊντχόβεντ, θα πάει κατευθείαν στη Λατινική Αμερική, κατευθείαν στην  U-20 και την  U-18 της π.χ. Λανς ή άλλης Γαλλικής ομάδας και θα πάρει τον νεαρό, ταλαντούχο παίκτη. Φυσικά, δε σταμάτησαν τα μεγάλα κλαμπ να κάνουν ακριβές μεταγραφές τοπ παικτών ή και έτοιμων παικτών με παιχνίδια σε υψηλό επίπεδο στα πόδια τους, αλλά πλέον κοιτάνε απευθείας και στην πηγή. Τάση που συνεχώς αυξάνεται με τα χρόνια, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν χρήματα, να συμμαζέψουν τα έξοδα, μιας και οι μικρότερες ομάδες ζητάνε πλέον έναν πακτωλό χρημάτων για να παραχωρήσουν παίκτη, εκμεταλλευμένες το γεγονός ότι στην αγορά υπάρχουν οι Κινέζοι, οι Σαουδάραβες, οι Καταριανοί και οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι που έχουν εκτοξεύσει τις τιμές.

   Πάμε να αναφερθούμε σε ορισμένους κορυφαίους συλλόγους και στις μεταγραφές νεαρών παικτών που πραγματοποίησαν.



                             


ΡΕΑΛ Μαδρίτης


Το θέμα στη ΡΕΑΛ είναι ότι έχει κατακτήσει τρία σερί Champions league και αν βγεις στο δρόμο και ρωτήσεις 100 ανθρώπους «ποια είναι η κορυφαία ομάδα στον κόσμο» θα σου πουν η Μπαρτσελόνα. Αυτό κατατρώει το κλαμπ. Περισσότερο εισέπραξε ο CR7 τις τρεις σερί κατακτήσεις του κορυφαίου τροπαίου, στη σύγκρισή του με το Μέσι, παρά το ίδιο το κλαμπ. Το καλοκαίρι ο Πορτογάλος αποχώρησε για τη Γιουβέντους και ο σύλλογος φαίνεται να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ανανέωσης του ρόστερ με εξαιρετικά ταλαντούχους νεαρούς παίκτες κυρίως στην επίθεση, θέλοντας να γίνει η ομάδα πιο θεαματική, πιο ελκυστική στο θεατή. Ήδη στην ομάδα παίζουν από φέτος ο 22χρονος, Ισπανός χαφ Ντάνι Σελάδος που αποκτήθηκε το καλοκαίρι το 2017 από τη Μπέτις με 16,5 εκ. μετά από εντυπωσιακές εμφανίσεις που έκανε με τις μικρές εθνικές ομάδες της Ισπανίας. Έχει 16 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 2 γκολ. Επίσης, φέτος εντάχθηκε στο κλαμπ και ο Βινίσιους Τζούνιορ με 10 ματς και 1 γκολ στη La Liga. Μόλις 18 χρονών, γεννημένος το 2000 ο Βραζιλιάνος επιθετικός αποκτήθηκε με 61 εκ από τη Φλαμέγκο και περιμένει να ενταχθεί στην ομάδα από τη νέα σαιζόν και ο σχεδόν συνομήλικος του Ροντρίγκο (2001) που η ομάδα έχει αποκτήσει με 45 εκ από τη Σάντος όπου παρέμεινε δανεικός για φέτος. Επίσης εξτρέμ και επίσης γητευτής της μπάλας. Αμφότεροι διαθέτουν δεξιοτεχνία, φαντασία, έκρηξη και ντρίμπλα. Στην ομάδα ανήκουν και έχουν παραχωρηθεί δανεικοί ως το τέλος της σαιζόν και οι Αντρέι Λούνιν, 19χρονος, Ουκρανός τερματοφύλακας με ύψος 191 εκ. και ο αριστερός μπακ Τεό Ερναντες , 21 χρονών, 184 εκ ύψος, που ήρθε αντί 24 εκ ευρώ από την Ατλέτικο Μαδρίτης.

                               

    Ακόμη, αποκτήθηκε και ‘έχει πραγματοποιήσει ήδη την 1η του συμμετοχή στο πρωτάθλημα, ο μέσος Μπραχίμ Ντίαζ, 19 χρονών, από τη Μάντσεστερ Σίτι αντί 17 εκ ευρώ. Επόμενος στόχος ο 16χρονος επιτελικός μέσος Ρενιέρ Ζέσους από τη Φλαμέγκο, ο οποίος ακόμα δεν έχει προλάβει να αγωνιστεί στην 1η ομάδα και τα λαγωνικά τον εντόπισαν….
     Η ΡΕΑΛ παράγει συνεχώς παίκτες και στις ακαδημίες της, διατηρεί star στην ομάδα της και παίκτες σύμβολα, όπως ο Σέρχιο Ράμος και προσπαθεί να χτίσει μια ομάδα μείγμα εμπειρίας των παικτών με το DNA πρωταθλητισμού και νεαρών παικτών με δίψα και κίνητρο να αναδειχθούν, να εξοικειωθούν με καταστάσεις πρωταθλητισμού .










Μπαρτσελόνα


Η Μπάρτσα έχει καταφέρει να γίνει τόσο συμπαθητική στο παγκόσμιο φίλαθλο κοινό, το brand name της να είναι τόσο δυνατό, ώστε να μην εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από το αποτέλεσμα. Με τον Ερνέστο Βαλβέλδε στον πάγκο της, διαθέτει έναν κανονικό προπονητή και ετοιμάζεται σιγά σιγά για τη μετά – Μέσι εποχή, μιας και ο Αργεντινός μάγος βαδίζει πλέον στα 31 του.
    Το καλοκαίρι του 2017 απέκτησε τον Ουσμάν Ντέμπελε για να αντικαταστήσει τον Νέιμαρ. Ο 21χρονος πλέον Γάλλος εξτρεμ παρουσιάζεται αρκετά βελτιωμένος τη φετινή, 2η σαιζόν του στην ομάδα και παρά τα προβλήματα που παρουσιάζει στη συμπεριφορά του, μέσα στο γήπεδο δείχνει ότι είναι ικανός να κάνει μεγάλα πράγματα, να σκοράρει και σε κάποιες περιπτώσεις να σηκώσει την ομάδα.


   Το περασμένο καλοκαίρι η Μπάρτσα το πήγε ακόμα παραπέρα, βάζοντας 4 νεαρούς παίκτες στη μηχανή της. Ήρθε με 36 εκ από τη Σεβίλλη ο 23χρονος Γάλλος στόπερ Κλεμέντ Λεγκλιέ και αμέσως καθιερώθηκε δίπλα στον Ζεράρντ Πικέ. Επίσης αποκτήθηκε ο 22χρονος Βραζιλιάνος χαφ Αρτούρ με 31 εκ από τη Γκρέμιο που ήδη έχει 15 παιχνίδια στο πρωτάθλημα φέτος. Αποτυχημένη θεωρείται μέχρι τώρα η παρουσία του 21χρονου εξτρεμ Μάλκομ και αυτός καλοκαιρινό απόκτημα με 40 εκ από τη Μπορντό, αλλά η ηλικία του και το ταλέντο του συνιστούν υπομονή. Ενώ, από τις ακαδημίες προωθήθηκε και παίρνει παιχνίδια ο επιτελικός χαφ Κάρλες Αλένα, αλλά και αυτός δείχνει να θέλει χρόνο και κλειστά αυτιά.
    Για την επόμενη σαιζόν έχουν κλείσει, ο 19χρονος στόπερ της Μπορντό Ζαν Κλαιρ Τοντιμπό, ο «νέος Βαράν» σύμφωνα με τους Γάλλους, ο οποίος έρχεται κατόπιν εισήγησης του Ερίκ Αμπινταλ ως ελεύθερος, αφού λήγει το συμβόλαιο του. Και η μεγάλη μεταγραφή και σε κόστος αφού δαπανήθηκαν 75 +11 εκ για την απόκτηση από τον Άγιαξ, του 21χρονου, πολυσύνθετου χαφ Φρένκι Ντε Γιονγκ.
       Η Μπάρτσα που μπορεί ακόμα να βασίζεται στον τεράστιο Μέσι, αλλά ο Βαλβέλδε δίνει αναβαθμισμένους ρόλους σε νέα παιδιά ώστε να μεγαλώσουν μέσα στην ομάδα και να την κρατήσουν στην κορυφή και την επόμενη μέρα.







Σεβίλλη



Στη μετά Μόντσι εποχή, η Σεβίλλη προσπαθεί αφενός μεν να κρατηθεί στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας της La Liga διεκδικώντας την έξοδο στο Champions league και αφετέρου να συνεχίσει την παράδοση με την ανάδειξη νέων παικτών και την μεταπώληση τους σε ισχυρότερους συλλόγους.
    Με αυτό το σκεπτικό έχουν ενταχθεί στo σύλλογο ο 21χρονος, Βραζιλιάνος, αριστερός μπακ Γκιγιέρμε Αράνα, που ήρθε αντί 21 εκ από την Κορίνθιανς και που φέτος έχει μπει στο ροτέσιον παίρνοντας 8 ματς στο πρωτάθλημα ως τώρα. Από κοντά και ο 22χρονος στόπερ Γιορίς Γκαγκνόν, καλοκαιρινό απόκτημα από τη Ρεν αντί 13,5 εκ. Επίσης  προωθείται ο 17χρονος επιθετικός Μπράιαν Γκιλ προϊόν των ακαδημιών του κλαμπ.


    Στην επίθεση της φετινής Σεβίλλης ξεχωρίζει ο δανεικός (με οψιόν αγοράς) από τη Μίλαν, 23χρονος Πορτογάλος φορ Άντρε Σίλβα, με 9 γκολ σε 18 ματς έως τώρα στο πρωτάθλημα.
                                            
   Και στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο ήρθαν ο 23χρονος, Κροάτης χαφ Μάρκο Ρογκ, με τη μορφή δανεισμού από τη Νάπολι, ο επιθετικός Μουνίρ Ελ Χανταντί με μόλις 1 εκ από τη Μπαρτσελόνα και ο 20χρονος, Αυστριακός στόπερ Μάξ Βέμπερ με 10.5 εκ από τον Άγιαξ.
    Με αυτούς και ποντάροντας στον 43χρονο κόουτς Πάμπλο Ματσίν η Σεβίλλη προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο που στην πορεία θα χτυπήσει ομάδες με μεγαλύτερο μπάτζετ και κυβικά.







Μπάγερν Μονάχου



Ο Γερμανικός γίγαντας που κάθε χρόνο είναι τουλάχιστον στην 8αδα του Champions league μοιάζει και είναι γερασμένος. Οι παίκτες που τον οδήγησαν στις επιτυχίες τόσα χρόνια μεγάλωσαν, Ριμπερί και Ρόμπεν πάτησαν τα 35 και το καλοκαίρι αποχωρούν, ενώ 32 είναι ο Νόιερ.
   Το καλό με τη Μπάγερν είναι ότι σχεδόν όλες οι Γερμανικές ομάδες το έχουν ρίξει στην ανάδειξη νέων παικτών τους οποίους ψωνίζουν από κάθε γωνιά του πλανήτη και έτσι οι Βαυαροί έχουν μια μεγάλη γκάμα επιλογών δίπλα τους για να επιλέξουν ότι καλύτερο. Έχουν την ευχέρεια να γνωρίζουν και να έχουν ήδη αξιολογήσει το περιβάλλον που γαλουχήθηκαν οι παίκτες που θέλουν να αποκτήσουν και έτσι μπορούν να γνωρίζουν καλύτερα το διάστημα εγκλιματισμού στην ομάδα και τη φιλοσοφία της.
     Στο υπάρχον ρόστερ υπάρχουν και νεαροί παίκτες. Στην άμυνα οι Σίλε και Κίμιχ είναι στα 23 τους, στα χαφ 21 είναι ο Ρενάτο Σάντσεζ που ακόμα δεν έχει προσαρμοστεί και 23 ο Λεόν Γκορέτσκα που ήρθε ελεύθερος από τη Σάλκε το καλοκαίρι και πήρε τη φανέλα σπίτι του, με 5 γκολ σε 16 ματς, μοιάζει να είναι ο νέος Κρόος. Στα εξτρέμ ο Γκνάμπρι είναι 23 και ο Κομάν 22. 

Σε αυτή τη βάση θα προστεθούν ο Καναδός εξτρέμ Αλφόνσο Ντέιβις γεννημένος το 2000 που ήρθε αντί 10 εκ από το Βανκούβερ, ο επίσης 18χρονος, Αμερικανός στόπερ Κρις Ρίτσαρντς που αποκτήθηκε από το Ντάλας (έριξε τη ματιά της στο MLS η Μπάγερν) και ο Γάλλος μπακ Μπενζαμί Παβάρ με 35 εκ από τη Στουτγκάρδη, παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Γαλλία στο τελευταίο Μουντιάλ.
    Πάνω σε αυτή τη βάση οι Βαυαροί επιθυμούν να χτίσουν ένα στερεό, νικηφόρο πρότζεκτ.









Ντορντμουντ



Τα πρωτεία της Μπάγερν στη Μπουντεσλίγκα αμφισβητεί σθεναρά φέτος η συνήθης ύποπτη Μπορούσια Ντόρντμουντ. Μια ομάδα που κατεξοχήν τα τελευταία χρόνια βασίζεται σε νέους παίκτες, τακτική που ξεκίνησε επί Κλοπ, συνεχίστηκε επί Τούχελ και έγινε μόνιμη μέχρι και σήμερα . Στην ομάδα υπάρχει πλήθος νεαρών ταλαντούχων παικτών, στην άμυνα οι στόπερ Ζακαντού (19), Ντιαλό(22) και Ακανζί (23), ο δανεικός, με οψίον, από τη ΡΕΑΛ, μπακ Ασραφ Χακίμι (20), ενώ πιο μπροστά υπάρχουν ο Μπρούνο Λάρσεν από τις ακαδημίες του συλλόγου, ο Σέρτζιο Γκόμεζ από τη «Μασία» προερχόμενος, ο Πούλισιτς που έχει ήδη πουληθεί στην Τσλέλσι αντί 64 εκ και θα φύγει για Λονδίνο το καλοκαίρι και φυσικά ο τρομερός φέτος Ζαντού Σάντσο με 6 γκολ σε 19 αγώνες. Σε αυτούς προστέθηκε και ο 20χρονος Αργεντινός στόπερ Λεονάρντο Μπαλέρντι που αποκτήθηκε αντί 15,5 εκ ευρώ από τη Μπόκα Τζούνιορς με ύψος 188 εκ και προερχόμενος από τις ακαδημίες του Αργεντίνικου συλλόγου, ενώ με την 1η ομάδα πρόλαβε και έπαιξε μόνο 5 ματς, 450 λεπτά, πριν τον αποκτήσει η Ντόρντμουντ που τον παρακολουθούσε από τα εφηβικά !









Μίλαν


Ο «κοιμώμενος γίγαντας» του Ιταλικού ποδοσφαίρου, η ομάδα με τα 7 κύπελλα Πρωταθλητριών - Champions league, υστερώντας μόνο απέναντι στα 13 της ΡΕΑΛ, τα τελευταία χρόνια είναι εκτός διεκδίκησης όχι μόνο του τίτλου αλλά και της εξόδου στο  Champions league αφού τερματίζει εκτός πρώτης τετράδας. Η Μίλαν που εδώ και τρία χρόνια προσπαθεί να χτίσει μια νέα ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει και θα κατακτήσει τίτλους. Έχει κάνει λάθη τόσο στην επιλογή παικτών όσο και στην επιλογή προπονητών. Το πρώτο λάθος φαίνεται να το διορθώνει αυτή τη μεταγραφική περίοδο με την απόκτηση δύο εξαιρετικά ταλαντούχων παικτών, με παρόν και κυρίως μέλλον. Που αμέσως μπήκαν στην ομάδα και πρωταγωνιστούν.

    Στην Μίλαν υπήρχαν ήδη κάποιοι ταλαντούχοι νεαροί παίκτες, προεξέχοντος του 19χρονου τερματοφύλακα Τζίτζι Ντοναρούμα. Στην άμυνα ο μπακ Καλάμπρια (22) και οι στόπερ Ρομανιόλι (24) και Καλντάρα (24), στα χαφ οι Κεϊσί (22), Τσαλχάνογλου (24), Μάουρι (22) και Μπακαγιόκο (24) και στην επίθεση ο Κουτρόνε (21), αλλά κανείς από αυτούς δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να πάρει την ομάδα στις πλάτες του και να την σηκώσει. Να την οδηγήσει στους τίτλους. Βοήθεια από τον πάγκο δεν υπάρχει, οι σταρ που ήρθαν, Μπονούτσι και Ιγκουαϊν, απέτυχαν στο Μιλάνο, οπότε έγινε στροφή.
               
        Βασιζόμενη στο γεγονός ότι η  Μίλαν, σε σχέση με άλλους κορυφαίους συλλόγους, έχει τη δυνατότητα να δώσει αμέσως, εξ αρχής, όχι μόνο φανέλα βασικού αλλά και ηγετικό ρόλο σε έναν νεαρό ταλαντούχο παίκτη και αυτό παίζει σημαντικό ρόλο για να την προτιμήσει ένας τέτοιος παίκτης, προχώρησε στην απόκτηση δύο παικτών που ήταν στο στόχαστρο σχεδόν όλων των κορυφαίων κλαμπ. .

       Αποκτήθηκαν ο 21χρονος, Βραζιλιάνος, επιτελικός χαφ Λούκας Πασκέτα με 35 εκ από τη Φλαμέγκο, παίκτης με τεράστια περιθώρια εξέλιξης και που στο Μιλάνο ελπίζουν να βρουν στο πρόσωπο του τον νέο Κακά. Επίσης αποκτήθηκε ο  σκόρερ Κριστόφ Πιάτεκ που έβγαλε μάτια στο 1ο μισό της σαιζόν με τη φανέλα της Τζένοα, από την οποία ήρθε με 35 εκ , έχοντας 13 γκολ σε 19 αγώνες. Ήδη έχουν ξεκινήσει την απόσβεση των 70 εκ που δαπανήθηκαν και για τους δύο.

        Από εκεί και πέρα, στο στόχαστρο είναι ο αμυντικός μέσος της Μπορντό, Ορελιάν Τσουαμενί, 19χρονών, με αξία στο transfermarkt στα 5 εκ ευρώ. Επίσης, οι Λερουά Αμπαντά 18 χρονών, αριστερός μπακ που παίζει στα εφηβικά της Μονακό και ο επίσης αμυντικός, Τιάγκο Τζάλο, 18 χρονών που παίζει στις μικρές ομάδες της Σπόρτιγκ Λισαβόνας. Δύο παίκτες που ακόμα εξελίσσονται, ακόμα χτίζονται ως παίκτες και προσωπικότητες και ακόμα ψάχνουν εμπειρίες. Πήγαν βαθιά στο scouting οι Μιλανέζοι !








Γιουβέντους



Η Γιούβε είναι μια έμπειρη ομάδα που δείχνει και φέτος να καθαρίζει το Καμπιονάτο και με την προσθήκη του Κριστιάνο Ρονάλντο στοχεύει στην κατάκτηση του Champions league. Προχθές, ο αθλητικός Διευθυντής της, Φάμπιο Παρατίτσι, υπέπεσε σε μια απίστευτη γκάφα. Σε εστιατόριο που έτρωγε ξέχασε τη λίστα με τους μεταγραφικούς στόχους της Βέκια Σινιόρα.       

    Ποιοι είναι αυτοί…1) Νικολό Ζανιόλο, επιτελικός μέσος, 19 χρονών, 189 εκ ύψος, ανήκει στη Ρόμα και στο transfermarkt κοστολογείται 10 εκ ευρώ, 2) Σάντρο Τονέλι, ο «νέος Πίρλο», χαφ της Μπρέσια, 18 χρονών, 181 εκ ύψος, transfermarkt : 15 εκ, 3) Κριστιάν Ρομέρο, στόπερ της Τζένοα, 20 χρονών, 185 εκ, transfermarkt : 4 εκ, 4) Φεντερίκο Κιέζα, 21 χρονών, 175 εκ ύψος, δεξί εξτρέμ της Φιωρεντίνα με αξία στο transfermarkt : 50 εκ ευρώ, 5) Ντομινίκ Σομποσλάι, ο 18χρονος,Ούγγρος χαφ της Σάλτσμπουργκ, με ύψος 186 εκ και αξία στο transfermarkt : 2 εκ και 6) Σεργκέι Μιλίνκοβιτς – Σάβιτς, ο 23χρονος, Σέρβος χαφ της Λάτσιο που η αξία του ανέρχεται σύμφωνα με το transfermarkt  στα 75 εκ ευρώ.
     Όπως βλέπεται μιλάμε για 6 παίκτες από 18 έως 23 χρονών και τη Γιουβέντους να σκοπεύει να μπει σε μια διαδικασία χτισίματος της νέας ομάδας ανεξάρτητα από το αν θα επιτευχθεί ο στόχος της κατάκτησης του Champions league ή όχι, μιλάμε άλλωστε για σούπερ ταλαντούχους παίκτες που κάθε άλλο παρά  θα ρίξουν τις δυνατότητες της ομάδας με την ένταξη τους σε αυτή.






     Εν κατακλείδι, είδαμε  ότι οι μεγάλες ομάδες, τα κορυφαία κλαμπ στοχεύουν σε νέα φυντάνια, σε νέους παίκτες με δίψα και κίνητρο να αναδειχθούν. Επίτηδες δεν αναφέρθηκα στις κορυφαίες Αγγλικές ομάδες, γιατί στο Νησί παραδοσιακά λειτουργούν με αυτό τον τρόπο, αλλά πήγα σε ομάδες που πάντα αγόραζαν ακριβά τοπ παίκτες και κατακτούσαν τους τίτλους. Είναι πιο εύκολη η αγορά, το ξόδεμα χρήματος. Η ανάπτυξη παικτών είναι κάτι πολύ δύσκολο, θέλει χρόνο και υπομονή και κυρίως θέλει τεχνογνωσία και προσεχτική διαχείριση. Να διαθέτεις στελέχη που να μπορούν να αναπτύξουν παίκτες, να ξέρεις τι θέλεις να χτίσεις και να τρέχεις ένα μόνιμο πρόγραμμα εκπαίδευσης και ένα σταθερό μοντέλο. 



                                                                                                                SAM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου