Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

H ΜΟΝΑΚΟ ΤΟΥ ΖΑΡΝΤΙΜ









Ο Λεονάρντο Ζαρντιμ έφυγε σαν αποτυχημένος από τη χώρα μας, αν και αήττητος, δήθεν γιατί δεν έπαιζε το θεαματικό ποδόσφαιρο που έχουν συνηθίσει οι οπαδοί του Ολυμπιακού και δεν συνέτριβε τις Κέρκυρες και τις Βέροιες στο γήπεδο «Καραϊσκάκη»……ο Ολυμπιακός προχώρησε, όπως προχώρησε και ο σοβαρός και καταρτισμένος κόουτς Ζαρντίμ…..επόμενη στάση το Πριγκιπάτο του Μονακό και η ομάδα του Ρώσου μεγιστάνα και ιδιοκτήτη του «Σκορπιού» Ριμπολόβλεφ……

         Όταν ανέλαβε ο Ζαρντίμ η Μονακό είχε τερματίσει στη 2η θέση του Γαλλικού πρωταθλήματος, πίσω από την Παρί και είχε χάσει μες τη σαιζόν τον ηγέτη και σκόρερ της Ρανταμέλ Φαλκάο από χιαστό και το καλοκαίρι του 2014 επανερχόταν, έχοντας αποκλειστεί και από την αποστολή της εθνικής Κολομβίας για το Μουντιάλ της Βραζιλίας…….Μετά το πέρας του Μουντιάλ η διοίκηση της Μονακό αποφάσισε να δώσει δανεικό το Φαλκάο στη Μάντσεστερ Γιουνάϊντεντ, πούλησε επίσης με 75 εκ. τον παιχταρά Χάμες Ροντρίγκεζ στη Ρεάλ, ενώ επίσης έφυγαν από την ομάδα ο επιθετικός Ριβιέρ, ο τερματοφύλακας Φλάβιο Ρόμα (ήταν δανεικός), οι εξτρεμ Ομπάντι και Οκάμπος, ο Καγκλμαχερ και ο Ολλανδός στόπερ Ισιμάτ – Μιρίν…..Στη θέση τους αποκτήθηκαν ο τερματοφύλακας Στεκέλεμπουργκ (δανεικός) και οι νεαροί  χαφ Μπερνάντο Σίλβα, Αμπντενούρ, Ναρντί και Τιέμου Μπακαγιόκο….., 50 εκ. περίπου τα κέρδη από τις αγοραπωλησίες. Ο κόουτς Ζαρντίμ έστησε μια ομάδα με αμυντικούς προσανατολισμούς, που κέρδιζε τα παιχνίδια με 1-0 και παρά την εντυπωσιακή σαιζόν που πραγματοποίησε η Μαρσέιγ του Μαρσέλο Μπιέλσα, στο τέλος κατάφερε να την προσπεράσει και να πάρει το εισιτήριο για τα προκριματικά του champions league, με 71 βαθμούς, 20 νίκες, 11 ισοπαλίες και 7 ήττες, 51-26 τα γκολ……στο λινκ καπ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά όπου αποκλείστηκε στα πέναλντι από τη Μπαστιά και στο κύπελλο αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Παρί Σ.Ζ., η οποία κατέκτησε και τα τρία εγχώρια τρόπαια……Στο champions league η ομάδα αφού προκρίθηκε στους ομίλους , τερμάτισε 1η στον όμιλο της, πάνω από Λεβερκούζεν, Ζενίτ και Μπενφίκα και προκρίθηκε στους «16» του θεσμού. Το παιχνίδι με την Άρσεναλ στο Λονδίνο ήταν αυτό που καθιέρωσε τον Ζαρντιμ και του έδωσε χρόνο να δουλέψει με την ομάδα…..υποδειγματικό στήσιμο, σφιχτή άμυνα, υπομονή και αντεπιθέσεις, με το τελικό 1-3 να διαμορφώνεται και από τον γνωστό μας Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ σε υποδειγματική αντεπίθεση.!!!!!  

Στον επαναληπτικό η Άρσεναλ κυριάρχησε, κέρδισε με 0-2 αλλά δεν αρκούσε και ο Ζαρντίμ στους  «8», με τους οπαδούς και τη διοίκηση του Ολυμπιακού να αναρωτιούνται μήπως έκαναν λάθος. Στους «8» η Μονακό συνάντησε τους ψιλιασμένους Ιταλούς της μετέπειτα φιναλίστ του θεσμού, Γιουβέντους, δεν έβαλαν γκολ και με σκορ 0-1 αποκλείστηκαν…..έκλεισε επιτυχημένα η σαιζόν για τον Ζαρντίμ…….
         Το καλοκαίρι του 2015 έγιναν και πάλι πολλές αλλαγές στο ρόστερ της Μονακό, με τον Ζαρντίμ να μην αντιδράει, να μην γκρινιάζει στις αποφάσεις της διοίκησης……περί τα 70εκ. τα κέρδη για τον οργανισμό από τις αγοραπωλησίες…..Πουλήθηκαν ο Μαρσιάλ στη Γιουνάϊντεντ με 50 εκ., ο Κοντόμπια στην Ίντερ με 36 εκ., ο αριστερός μπακ Καρζάβα στην ανταγωνίστρια Παρί με 25 εκ. , ο Αμπντενούρ στη Βαλένθια με 22εκ., ο Φερέιρα – Καράσκο στην Ατλέντικο Μαδρίτης με 17 εκ. , ενώ ο Φαλκάο ξανά δόθηκε δανεικός, στην Τσέλσι αυτή τη φορά, έφυγε και ο δανεικός εξτρέμ Ελ Σαράουϊ, όπως και ο Μπερμπάτοφ που ήρθε στον ΠΑΟΚ.  Αποκτήθηκαν οι επιθετικοί Ιβαν Καβαλέιρο από την Μπενφίκα, Βαγκνερ Λοβ από την Κορίνθιανς, Καρίγιο από την Εστουντιάντες (είχε ενδιαφερθεί έντονα και ο Ολυμπιακός) , ο νεαρός Ρόνι Λόπεζ από τη Σίτι που ακόμα δίνεται δανεικός, ο νεαρός μέσος ΓκάμπριελΜποσκίλια από τη Σάο Πάολο, ο στόπερ Τζέμερσον , ο δεξι μπακ Φαμπίνιο από τη  Ρίο Άβε, ο Μαξιμίν από τη Σεντ Ετιέν, ο νεαρός επιθετικός Τζιν από την Τρουά, ο Μπαχλουλί από τη Λιόν  και ο εξτρέμ Λεμάρ από την Καέν. Επένδυση στο μέλλον , λοιπόν.  Η σαιζόν δεν κύλησε καλά, με τη Μονακό να μη δείχνει κάτι ιδιαίτερο σαν ομάδα…..ούτε καν η άμυνα της διακρίθηκε, με 57-50 γκολ στο πρωτάθλημα και 3η θέση ξανά, που ήρθε στο τέλος και ουσιαστικά έσωσε τη σαιζόν, με 65 βαθμούς, 17 νίκες, 14 ισοπαλίες και 7 ήττες . 

Σε λιγκ κάπ και κύπελλο αποκλείστηκε νωρίς, στους «16» και στην Ευρώπη……αρχικά απέτυχε να προκριθεί στους ομίλους του champions league αφού αποκλείστηκε στα play off της διοργάνωσης από τη Βαλένθια και έπεσε στο Γτουρόπα, όπου χωρίς διάθεση έμεινε 3η στον όμιλο πίσω από Τότεναμ κι Άντερλεχτ. Μπορεί η χρονιά να μην είχε επιτυχίες και διακρίσεις, αποδείχτηκε όμως πως ο Ζαρντίμ έχτιζε για το μέλλον. Και πάμε στο φετινό καλοκαίρι, όπου σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια δεν έφυγε κανένας σημαντικός παίκτης από την ομάδα, που να ήθελε ο κόουτς να παραμείνει και από τις αγοραπωλησίες υπήρξε και ένα μείον 30 εκ. Έφυγαν ο επιθετικός Ιβαν Καβαλέιρο για τη Γουλβς, ο Τίσσεραντ για την Ιγκλοσταντ, ο Πι για Μπορντο, δανεικοί οι Ναρντί και Μπαχλούλι, ο Βαγκνερ Λοβ για Τουρκία, ο Ρικάρντο Καρβάλιο σταμάτησε, ο γερο Τουλαλαν ελεύθερος και ο φορ Λασανά Τραορέ δανεικός στη Ρωσία (το συγκεκριμένο παίκτη θα ήθελα να τον δω σε μια από τις ομάδες μας). Ήρθαν ο μπακ Σιντιμπέ από τη Λίλ με 15εκ., ο μπακ – χαφ Μεντί από τη Μαρσέιγ με 13 εκ, ο στόπερ Γκλικ από την Τορίνο με 11 εκ. και ο τερματοφύλακας Ντε Σάνκτις ως ελεύθερος .

      Στη διάρκεια της μεχρι τώρα σαιζόν, ο Ζαρντίμ έχει ανοίξει το ροτέσιον και εκμεταλλεύεται όλο το ρόστερ. Παίζει ένα σφιχτό 4-4-2 με ταχύτατους παίκτες στα χαφ που εντυπωσιάζουν, ενώ εκμεταλεύται και την ευχέρεια του Φαλκάο στο σκοράρισμα, ο οποίος φαίνεται να επανέρχεται στα γνωστά στάνταρ του μετά τον τραυματισμό του και την για δύο χρόνια περιπέτεια του στα Αγγλικά γήπεδα ως δανεικός.  Τερματοφύλακας παίζει ο Κροάτης Σούμπασιτς που παρουσιάζεται σταθερότατος και αναπληρωματικό τον έμπειρο Ιταλό Ντε Σάνκτις και δύο νεαρούς Γάλλους στο ρόστερ. Στην άμυνα, στα σέντερ μπακ δεσπόζει η παρουσία του νεοαποκτηθέντα Πολωνού Γκλικ με το πάθος και την εμπειρία του, ενώ δίπλα του συνήθως αγωνίζεται ο 24χρονος Βραζιλιάνος Τζέμερσον, που είναι γρήγορος και αλτικός, ενώ χρόνο παίρνουν και οι νεαροί Αμπντού Ντιαλό και Κέβιν Ν’ Ντοράμ. Στα δεξιά ο Σιντιμπέ που τον ξεκουράζει ο νεαρός Σενεγαλέζος Αλμ. Τουρέ και αριστερά ο Μπένζαμιν Μεντί, πολύ επιθετικογεννής μπακ και τα ρεπό του τα κάνει ο έμπειρος Ιταλός Ράγκι που είναι χρόνια στην ομάδα.  Στα χαφ ο Ζαρντίμ έχει καθιερώσει φέτος τον Φαμπίνιο που πέρυσι αγωνιζόταν ως δεξί μπακ και έβγαλε μάτια, ίσως ήταν ο καλύτερος στον κόσμο, με ταχύτητα, σωματικά προσόντα και ξέρει και μπάλα. Δίπλα του συνήθως αγωνίζεται ο Τιέμ Μπακαγιόκο, μόλις 22 χρονών και επίσης ταχύτατος, με εναλλακτικές λύσεις τον πολύπειρο Ζοάο Μουτίνιο και τον νεαρό Αντάμα Τραορέ. Στα άκρα των μέσων, δεξιά ο Πορτογάλος μπαλαδόρος και γρήγορος Μπερνάντο Σίλβα, το καλοκαίρι τον βλέπω για μεγάλη μεταγραφή και αριστερά ο επίσης γρήγορος και γκολτζής Τόμας Λεμάρ στα 21 του χρόνια. Λύσεις δίνουν και ο έμπειρος Ντιράρ από δεξιά και οι νεαροί Αντζουανά (19χρ.) και Κίλιαν Μ’ Μπαπέ (17χρ) από αριστερά. Αρκετό χρόνο παίρνει στα χαφ και ο Βραζιλιάνος Γκάμπριελ Μποσκίλια που η θέση του είναι 10αρι αλλά με Ζαρντίμ αγωνίζεται στα πλάγια και βλέπει το γκολ.  Στην επίθεση ο μεγάλος Φαλκάο, με τον Βαλερί Ζερμαίν συνήθως και τον Γκουϊντο Καρίγιο να έχει προσαρμοστεί καλύτερα φέτος και να έχει προσφέρει 7 γκολ σε 12 αγώνες και τον νεαρό Κορέντιν Τζίν να παίρνει ευκαιρίες.
        Έτσι η Μονακό βρίσκεται στη 2η θέση στο πρωτάθλημα με 36 βαθμούς, τρεις πίσω από την πρωτοπόρο Νις (θα μιλήσουμε σύντομα για τη δουλειά του Λουτσιάν Φαβρ στη Νίκαια) και έναν πάνω από την Παρί, με 49-16 γκολ, επανήλθε η καλή άμυνα και με 11 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες.  Κύπελο και Λινκ Καπ δεν ξεκίνησαν ουσιαστικά ακόμα και στην Ευρώπη?  Αφού απέκλεισε με δύο νίκες την Βιγιαρεάλ στα play off μπήκε στους ομίλους του champions league και από την 5η αγωνιστική έχει εξασφαλίσει την πρωτιά στον όμιλο της πάνω από τις Λεβερκούζεν, Τότεναμ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας και περιμένει τον αντίπαλό της στους «16» του θεσμού.


      Η φετινή Μονακό του Ζαρντίμ είναι ένα νεανικό ρόστερ με μόλις 7 παίκτες πάνω από 25 χρονών εκ των οποίων οι δύο τερματοφύλακες, οι άλλοι δύο σέντερ μπακ όπου χρειάζεται εμπειρία, ο Φαλκάο και ο δεύτερος επιθετικός Ζερμαίν στ 26 του. Κατασκευάστηκε σωστά ένα ρόστερ που  έχει γερή βάση και με τη δουλειά του προπονητή στήθηκε σωστά η ομάδα σε επίπεδο σύνδεσης παικτών. Ένα σύνολο που όπως έγραψα και πιο πάνω βασίζεται στην ταχύτητα και στη συνοχή λόγω της δουλείας που έχει γίνει, το σύνολο των παικτών έχει «σηκωθεί» αγωνιστικά και αυτό οφείλεται στο σύστημα και τις κατευθύνσεις του προπονητή στο αγωνιστικό στιλ της ομάδας.  Είναι φανερό ότι έχει γίνει δουλεία σε βάθος στην ομάδα και ίσως φέτος να είναι η χρονιά των τίτλων και τον διακρίσεων για τη Μονακό του Ζαρντίμ.


                                                                                                                             SAM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου