Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Η ΝΙΣ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΙΑΝ ΦΑΒΡ






Φτάσαμε στο τέλος του 1ου γύρου στο Γαλλικό πρωτάθλημα, συμπληρώθηκαν δηλαδή οι 19 πρώτες αγωνιστικές και στην κορυφή της βαθμολογίας έχουμε μια αναπάντεχη έκπληξη….Τη Νις του Λουτσιάν Φαβρ, μια ομάδα που δε συγκαταλέγεται στις παραδοσιακές δυνάμεις του Γαλλικού ποδοσφαίρου και το τελευταίο της πρωτάθλημα (από τα 4 συνολικά) αναζητείται στο μακρινό 1959, δεν είναι η βαθύπλουτη Παρί, η Μονακό , η Μαρσέιγ, η Λιόν…..που ξεκινάνε συνήθως με τον τίτλο του φαβορί για τα ψηλά της βαθμολογίας. Η Νις έχει συγκεντρώσει 44 βαθμούς, δύο περισσότερους από τη Μονακό του Ζαρντίμ και 5 από την Παρί του Έμερι, με 13 νίκες, 5 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα, τέρματα 34 υπέρ και 13 κατά, η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος….

      Το καλό είχε ξεκινήσει από πέρυσι όπου πραγματοποίησε φανταστική χρονιά και το περισσότερο διάστημα ήταν στη 2η και την 3η θέση που οδηγούσαν στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Τελικά τερμάτισε 4η πίσω από την πρωταθλήτρια Παρί και μόλις 2 βαθμούς πίσω από τη 2η Λιον και την 3η Μονακό και 3 πάνω από την 5η Λιλ. Βασιζόμενοι κυρίως στον ίστρο του παιχταρά και μαγικού ντριμπλέρ Χατέμ Μπεν Αρφά, που ήταν ο αναμφισβήτητος ηγέτης της περυσινής ομάδας. Το περασμένο καλοκαίρι όμως ο Μπεν Αρφά ως ελεύθερος υπέγραψε στην Παρί, ο 2ος σκόρερ της ομάδας Ζερμαίν, επέστρεψε στη Μονακό απ’ όπου ήταν δανεικός, πουλήθηκε ο αμυντικός χαφ Ναμπαλί Μεντί στη Λέστερ και ο 27χρονος μπακ Πιε υπέγραψε ως ελεύθερος στη Σαουθάμπντον, στην οποία είχε ήδη κλείσει ο πετυχημένος στα 4 χρόνια του στη Νις, προπονητής Κλοντ Πιέλ αφού δεν τα βρήκε με τη διοίκηση για διετή επέκταση της συνεργασίας τους.

       Την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε το διαζύγιο με τον Πιέλ, στις 24/5/2016, η διοίκηση ανακοίνωσε ότι τα ηνία της ομάδας αναλαμβάνει ο Ελβετός Λουτσιάν Φαβρ. Ο Φαβρ εργάζεται 25 χρόνια ως προπονητής. Ξεκίνησε το 1991 από τα τμήματα υποδομής της Ελβετικής Εχαλενς και στη συνέχεια ανέλαβε και την 1η ομάδα. Τη διετία 1995-97 εργάστηκε στην Ξαμάξ και στη συνέχεια για άλλα δύο χρόνια στην Ιβερντόν, την οποία ανέβασε στην 1η κατηγορία και την επόμενη χρονιά την οδήγησε στην 5η θέση του Ελβετικού πρωταθλήματος.  Στη συνέχεια για 3 χρόνια δούλεψε στη Σερβέτ με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο το 2001 (1ος του τίτλος) και την επόμενη χρονιά έφτασε μέχρι τους «16» του τότε κυπέλου Ουέφα. Κατόπιν ήρθε η μια από της μεγάλες ομάδες της χώρας του να του παραχωρήσει την καθοδήγηση της…η Ζυρίχη, στην οποία έμεινε για 4 χρόνια και κατέκτησε ένα κύπελο Ελβετίας το 2005 και δύο Σούπερ Καπ, το 2006 και το 2007.  Είχε φτάσει η στιγμή να δοκιμάσει της δυνάμεις του και εκτός χώρας και ανέλαβε για μια διετία τη Χέρτα Βερολίνου, της Μπουντεσλίγκα, και στη 2η σαιζόν του στην ομάδα, την οδήγησε στην 4η θέση.  Η πορεία του δεν πέρασε απαρατήρητη και το 2011 του προσφέρθηκε η θέση του προπονητή στην ιστορική Γκλάντμπαχ που εκείνη τη σαιζόν παρέπαιε…και τελικά κατάφερε να τη σώσει και να την οδηγήσει στην 4η θέση την επόμενη σαιζόν και στα πλέι όφ του Τσάμπιονς Λινκ, όπου αποκλείστηκε από τη Δυναμό Κιέβου και συμμετείχε στους ομίλους του Γιουρόπα…. Άμαθη στα διπλά παιχνίδια κάθε βδομάδα λόγω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων τερμάτισε στην 8η θέση της Μπουντεσλίγκα σε μια μέτρια σαιζόν. Το ίδιο καλοκαίρι πουλήθηκαν σπουδαία ταλέντα που είχε αναδείξει ο Φαβρ στην ομάδα, το όνομα του Μάρκο Ρόις και μόνο αρκεί και την επόμενη χρονιά η ομάδα, παρόλα αυτά τερμάτισε 6η. Ο Φαβρ συνέχισε την καλή και μεθοδική του δουλεία και την ανάδειξη νέων παιχτών και οδήγησε τη Γκλάντμπαχ στην 3η θέση, την 5η του σαιζόν στην ομάδα, που της εξασφάλιζε την απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λινκ. Την επόμενη σαιζόν όμως η ομάδα ξεκίνησε τη σαιζόν με 5 συνεχόμενες ήττες, γεγονός που είχε ως συνέπεια την απόλυση του…… Ο Λουτσιάν Φαβρ, έχει άμεση επίδραση σε όσες ομάδες έχει εργαστεί, τον χαρακτηρίζει η ευελιξία στις αποφάσεις και στις κινήσεις του και η προσαρμοστικότητα του σε θέματα τακτικής. Είναι εξπέρ στο να ανοικοδομεί ομάδες και μέσα από τη δουλειά του αναδεικνύει νέους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.

        Αναλαμβάνοντας τη Νις ο Φαβρ και μετά τις απώλειες πρωτοκλασάτων παικτών που προέκυψαν στο ρόστερ, αποφάσισε από κοινού  με τη διοίκηση να προχωρήσουν στη στελέχωση της ομάδας με παιδιά από τις εξαιρετικές ακαδημίες της και να προβούν σε λίγες, προσεγμένες και απαραίτητες μεταγραφές….Έτσι αποκτήθηκαν ο Αργεντινός, αναπληρωματικός τερματοφύλακας, Μπενίτεζ (23χρ. -192 εκ.) από την Κίλμες, ο Βραζιλιάνος πολύπειρος στόπερ Ντάντε (33χρ.-188εκ) με 2,5 εκ. ευρώ από τη Βόλφσμπουργκ, ο στόπερ Μπαϊσέ (28χρ. -184εκ) με 0,5 εκ. ευρώ από τη Σεντ Ετιέν, ο αριστερός μπακ, που αγωνιζόταν ήδη ως δανεικός στην ομάδα Νταλμπέρτ Ενρίκε (23χρ.-182εκ) με 2εκ. ευρώ από τη Γκιμαράες, ο δεξιός μπακ, Σουκέτ (24χρ – 179εκ.) με 1,25 εκ. ευρώ από τη Ντιζόν , ο επιθετικός χαφ Λουσάμπα (19χρ- 180εκ) με 2,5 εκ. ευρώ από τη Νανσί, ο πολυσύνθετος μέσος Τσιπριέν (21χρ.-180εκ.) με 5 εκ. από τη Λανς, ο δικός μας Τάσος Δώνης ως δανεικός από τη Γιουβέντους, ο επιθετικός Μπελχαντά ως δανεικός από τη Δυναμό Κιέβου, ένας παίκτης που «έχει στα πόδια του» το Γαλλικό πρωτάθλημα το οποίο είχε κατακτήσει το 2012 ως αουτσάιντερ με την Μονπελιέ, έναντι της πανάκριβης Παρί του Αντσελότι. Και το κερασάκι στην τούρτα ήρθε προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου με την απόκτηση του «πολύ» Μάριο Μπαλοτέλι, για να δώσει οντότητα και προσωπικότητα στην επίθεση της ομάδας και μέχρι τώρα ο Ιταλός φορ δεν έχει δώσει κανένα δικαίωμα και με τα γκολ του έχει βοηθήσει την ομάδα στην πορεία της για την κορυφή.  

     Για να βρίσκεται στην κορυφή η Νις ουσιαστικά εγκατέλειψε τις άλλες διοργανώσεις που συμμετέχει. Δεν κυνήγησε ουσιαστικά τις πιθανότητες της στον όμιλο του Γιουρόπα, όπου τερμάτισε τελευταία και έχει ήδη αποκλειστεί από το κύπελο Γαλλίας, κάνοντας ο Φαβρ, εκτεταμένο ροτέσιον στα παιχνίδια αυτών των διοργανώσεων και στρέφοντας την προσοχή στο πρωτάθλημα, με εφικτό στόχο την εξασφάλιση της συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λινκ με μια από τις τρεις πρώτες θέσεις. Στα μέχρι τώρα παιχνίδια της ομάδας ο Φαβρ αποδυκνείει την προσαρμοστικότητα του στην τακτική. Η ομάδα έχει αγωνιστεί σε 12 ματς με 4-3-3, σε 15 ματς με 3-5-2 , ενώ σε 1 ματς χρημοποιήθηκε και το 4-2-3-1 (με τις διάφορες παραλλαγές αυτών των συστημάτων βεβαίως). Βασικός τερματοφύλακας αγωνίζεται ο Καρντινάλε (22χρ – 181εκ), δεξί μπακ ο Πορτογάλος Ρικάρντο Περέιρα (23χρ-175εκ) και ο Σουκέτ. Αριστερό μπακ ο Νταλμπέρτ, με πίσω του τους νεαρούς Μπουρνέρ (20χρ – 168εκ-παίζει κυρίως δεξιά) και Μποσκαγλί (19χρ – 181εκ). Στα στόπερ, αναντικατάστατος ο προερχόμενος από τις ακαδημίες της ομάδας, 17χρονος Ναλάγκ Σαρ (182εκ), με δίπλα του συνήθως τον έμπειρο Ντάντε και πρώτη εναλλακτική τον Μπαϊσε, ενώ υπάρχουν ακόμη και ο Λεμαρσάντ (27χρ. – 185εκ.) και ο  νεαρός Γιορίς (21χρ – 191εκ). Στα χαφ…..η τριάδα, ανάλογα με το παιχνίδι, αποτελείται με κάποιον από τους Βάλτερ (21χρ.-175εκ), Κοζιέλο(21χρ.-168 εκ.) , Σερί (25χρ.-165εκ) και Τσιπριέν (21χρ-180εκ – παιχταράς). Από πίσω τους υπάρχουν ο έμπειρος Μποντμέρ (34χρ-190εκ), και οι νεαροί Ραφετράνιανα (20χρ-176) και Μαχού(17χρ). Πέντε παίκτες δηλαδή αποτελούν ουσιαστικά τα χαφ με αμυντικούς προσανατολισμούς της ομάδας αφού οι νεαροί δεν έχουν καταγράψει συμμετοχές ως τώρα. Στα άκρα ή σε ρόλο επιθετικού χαφ υπάρχουν ο Μπελχαντά, ο Δώνης, για τα μικρής σημασίας παιχνίδια και οι Εϊσερίκ (24χρ -177εκ), Λουσάμπα(19χρ-180εκ). Με τους νεαρούς Βερκαούτερεν (23χρ-171εκ –Βέλγος), Μπενραχμά(21χρ-172εκ) και Μαρσελ (19χρρ-180εκ) να διεκδικούν ευκαιρίες….. Στην επίθεση το ρόλο του φορ περιοχής έχει αναλάβει ο ταχύτατος Πλεά (23χρ. – 181εκ) με 10 γκολ μέχρι στιγμής τη σαιζόν και τον Μπαλοτέλι (8 γκολ μέχρι τώρα στη σαιζόν) να τραβιέται έξω από την περιοχή για να υποδεχτεί τη μπάλα, και είτε να τη σπάσει στα άκρα, όπου κινείται και συγκλίνει συνεχώς προς τον άξονα και την περιοχή ο Μπελχαντά, είτε με κάθετη να ψάξει τον Πλεά ή κάποιον από τα μπακ- εξτρέμ που έκοψε στην περιοχή.

        Μπορεί τα μεγάλα και ακριβά ονόματα της ομάδας να βρίσκονται στην επίθεση αλλά η δύναμή της είναι στους τρεις χαφ μπροστά από την άμυνα. Οι χαφ παίζουν επιθετική άμυνα και κλέβουν μπάλες, έχουν την τεχνική κατάρτιση να κρατήσουν τη μπάλα υπό πίεση και όταν είναι να επιτεθούν «ακουμπούν» τη μπάλα σε Μπελχαντά και Μπαλοτέλι ή ακόμα και σε έναν εκ των δύο μπακ που ανέβηκε για να δώσει στήριγμα. Το ανέβασμα το έχουν όλοι η μπακ της Νις. Οι κοντοί και γρήγοροι χαφ της Νις έχουν εκπληκτικό αμυντικό transition και όταν η ομάδα αμύνεται κλείνουν τους χώρους ανάμεσα στα μπακ και στόπερ και παίρνοντας τη μπάλα βγάζουν γρήγορα την ομάδα μπροστά. Είναι εξαιρετικοί στο κράτημα της μπάλας, δεν τους την παίρνεις εύκολα από τα πόδια και ιδιαίτερα ο Τσιπριέν έχει εξαιρετική κάθετη μεταβίβαση. Πάντα, όταν η ομάδα έχει την κατοχή, ένας από τους τρεις θα γυρίσει ανάμεσα στα σέντερ μπακ, να πάρει μπάλα και να οργανώσει από πίσω το παιχνίδι της ομάδας. Στην άμυνα ο 17χρονος Σαρ, όταν η ομάδα είναι στην επίθεση, δε θα ανέβει μαζί με τον έτερο στόπερ στη σέντρα αλλά θα πάρει μέτρα και θα δώσει βάθος. Η καλή λειτουργία στην άμυνα ενώνει το σύνολο και χτίζει ένα αίσθημα ομαδικότητας στο κλαμπ.


       Ο Φαβρ δημιούργησε μια δουλεμένη ομάδα που παίζει  «μαζί» και μέσα από την άμυνα παράγει επίθεση. Από κοινού με τη διοίκηση κατασκευάστηκε σωστά ένα ρόστερ από νεαρούς παίκτες (μ.ο. ηλικίας 23,9 χρονών)  και με τη δουλειά του προπονητή στήθηκε σωστά η ομάδα σε επίπεδο σύνδεσης παικτών. Βλέπουμε και από τα αποτελέσματα αλλά και από την εικόνα της ομάδας μες το γήπεδο ότι το σύνολο των παικτών έχει ανέβει αγωνιστικά και αυτό οφείλεται στο σύστημα και τις κατευθύνσεις του προπονητή στο αγωνιστικό στιλ της ομάδας. Ακόμα και ο δύστροπος Μπαλοτέλι μοιάζει ήρεμος και παίζει για την ομάδα. Αν θα αντέξει στο κυνήγι του τίτλου ? είναι θέμα αποδυτηρίων , νοοτροπίας του οργανισμού και προσωπικότητας των παικτών και του προπονητη.



                                                                                                                          SAM

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Σκέψεις……μπαλαδόρικες (1)






  • Ο Δέλλας πήγε να δει τη δουλειά του Τούχελ στη Ντορντμουντ…….επιτέλους……αρκεί βέβαια να μην κάτσει μόνο μια βδομάδα μέσα στα συνεχή παιχνίδια και να δει τους παίκτες να κάνουν αποθεραπεία……αλλά μετά τις γιορτές να ξαναπάει 20 μέρες και να δει όλη τη δουλειά και την προετοιμασία ενόψει της επανέναρξης της σαιζόν στη Γερμανία, να δει δουλειά στις τακτικές, στην ανάπτυξη και στην άμυνα…… ώστε πραγματικά να πάρει πράγματα και να τα εντάξει στον δικό του τρόπο δουλειάς και όχι να πάει για ….ψώνια


  • Στη Λάρισα ο διαιτητής άφησε το σκληρό παιχνίδι….ε, πώς να κερδίσει ο Παναθηναϊκός? Νίκη χωρίς τη διαιτησία οι μεγάλες ομάδες μας στην επαρχία δύσκολα μπορούν να πάρουν….όλες……Ο Ζέκα? Καιρό είναι έτσι….με νεύρα και κακός στο παιχνίδι, θέλει ξεκούραση και αλλαγή νοοτροπίας. Νεύρα και ο Μπέργκ, που θα μπορούσε να έχει αποβληθεί και αυτός……είπαμε ….τεράστιο πρόβλημα νοοτροπίας…….θα το λύσουν ο Λυμπερόπουλος? Ο Αντωνίου ? ή ο Φύσσας? Πολύ αμφιβάλω…..



  • Ρωτήθηκε ο Ζιλμπέρτο για το ρόλο του Στραματσιόνι….και απάντησε : «Δεν τον ξέρω»………έρμαιο η ομάδα στα χέρια του Ιταλού…… Η αλλαγή νοοτροπίας πρέπει να ξεκινήσει από ψηλά.



  • Στον Ολυμπιακό και πάλι τραγικός ο Φορτούνης που για μένα δεν έχει κάνει κανένα καλό ματς φέτος…..Η ομάδα πάλι δέχτηκε πολλές ευκαιρίες στην πλάτη της άμυνας……τι άλλο πρέπει να γίνει για να παίξει ο ταχύς Ρέτσος στη φυσική του θέση στα στόπερ? Πάντως έτσι όπως παίζει ο Μπέντο , με πρέσιγκ και την άμυνα ψηλά, στη σέντρα, δεν αρκεί η διάθεση για τρέξιμο. Απαιτείται ταχύτητα του 6αριου και τον στόπερ. Γιατί αν δε βγει το πρέσιγκ υπάρχουν ανοιχτοί χώροι στα μετόπισθεν.


  • Δε βλέπω τους προπονητές των ομάδων μας να ψάχνονται να βρουν λύσεις και να βελτιώσουν τις ομάδες τους, να δοκιμάσουν πράγματα……Θα ήθελα ας πούμε να δω το Μέστο στα στόπερ στον Παναθηναϊκό, με την ταχύτητά του, την τεχνική του, ενώ έχει και τα σωματικά προσόντα….ή τον ηγετικό, σκληροτράχηλο, ταχύτατο και τεχνίτη Μάτος ως αμυντικό χαφ στον ΠΑΟΚ….πιστεύω θα ανέβαζε όλη την ομάδα……Εκεί πρέπει να δοκιμάσει και ο Μπακάκης στην ΑΕΚ, αλλιώς δεν τον βλέπω να έχει μέλλον.


  • Οι ομάδες κοιτάνε πάλι για μεταγραφές…..ο Παναθηναϊκός ψάχνεται να προσλάβει άτομο για να κάνει τις μεταγραφές, δεν έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα νοοτροπίας που υπάρχει και ότι δε θα το λύσουν με μεταγραφές….. Στην ΑΕΚ, που πράγματι έχει πολλές ελλείψεις το ρόστερ, ο κόσμος επίσης φωνάζει για μεταγραφές…..τι παίκτες θα πάρει όμως η ομάδα? Για φέτος? Ή για το μέλλον?  Ποια θα είναι η οπτική του επιπέδου επένδυσης? Μακροπρόθεσμη ή βραχυπρόθεσμη?  Ποια τα χαρακτηριστικά των παικτών που θα ενταχθούν στην ομάδα πάντα σε συνάρτηση με το υπόλοιπο σύνολο?  Από κει και πέρα είναι μόνο θέμα μεταγραφών που η ΑΕΚ χάνει συνεχώς βαθμούς με ισοπαλίες με τους μικρούς, θέλει απλά ενέσεις ποιότητας για να λύσει το πρόβλημα? Θα μπορούσε η ομάδα με δουλειά στην προπόνηση, να μη τα περιμένει όλα στη δημιουργία από τον Μάνταλο αλλά να χτίσει επιθέσεις δημιουργώντας χώρους μέσα από την κίνηση και το κόψιμο στην περιοχή, δηλαδή δημιουργία μέσα από κινήσεις των παικτών στο χώρο και όχι με τα ατομικά προσόντα καλών παικτών…..αυτό θέλει χρόνο και δουλειά. Και ποιο το κόστος των μεταγραφών της ΑΕΚ σε σχέση με τα έσοδά της? Να μην ξεχνάει ο κόσμος ότι η ομάδα βρέθηκε στη Γ΄ Εθνική λόγω κακής οικονομικής διαχείρισης και ακριβών μεταγραφών…..από κει προέρχεται η ομάδα, χωρίς Ευρώπη για χρόνια, αντίθετα ο Ολυμπιακός έχει τα έσοδα του Τσάμπιονς Λινκ, με χαμηλά έσοδα από τα τηλεοπτικά, ως προερχόμενη από τη Β΄Εθνική, ο Ολυμπιακός λαμβάνει περίπου 11 εκ. και η ΑΕΚ ούτε τα μισά…..Καλές οι μεταγραφές αλλά να μη διαλυθεί και η ομάδα…..άλλωστε και της Γιουβέντους της πήρε κάποια χρόνια για να έρθει στα ίσα της μετά τον υποβιβασμό, ενώ βλέπουμε και τη Ρέιντζερς φέτος στη Σκωτία πόσο πίσω είναι σε σύγκριση με την Σέλτικ……δουλειά με το ρόστερ λοιπόν, ξεσκαρτάρισμα και προσεκτικές ποιοτικές κινήσεις στο πραγματικό τους κόστους και όχι να πληρώνεις ότι ζητάει ο καθένας…….



  • Και κάτι από την Ευρώπη……κρατάει στην κορυφή στη Γερμανία η Λειψία και την Τετάρτη πάει στο Μόναχο σε πρόωρο τελικό με τη Μπάγερν, ένα κρας τεστ για το που μπορεί να φτάσει φέτος. Έχει πραγματικά καλή ομάδα πάντως η Λειψία, δουλεμένη από τον 49χρονο Αυστριακό προπονητή της Ραλφ Χάζενχουλτ (προπονητής από το 2007….Ουντερχάχινγκ 2007-10, Άαλεν 2011-13, Ιγκλοσταντ 2013-16), που την ανέλαβε το Μάιο. Μια ομάδα που χτίστηκε με καλές μεταγραφές το καλοκαίρι από τον αθλητικό διευθυντή της Ραλφ Ρανγκινγκ…..Μόνο ο δικός μας ο Κυριάκος Παπαδόπουλος δεν της έχει βγει μέχρι στιγμής και λόγω τραυματισμών πάντως……. Με τερματοφύλακα τον 26χρονο Γκουλάσκι, με αναπληρωματικό τον ερχόμενο με μεταγραφή από τη Στουτγκάρδη Μίλλερ, που δεν έχει παίξει ακόμη. Στο κέντρο της άμυνας ο έμπειρος Κομπέρ και ο Ορμπάν, αριστερά ο Χάλστεμπεργκ και δεξιά οι δύο μεταγραφές από τη Σάλτσμπουργκ, ο Βραζιλιάνος Μπερνάρντο και ο νεαρός Γερμανός Σμίτζ…..Στα χαφ δεσπόζει η παρουσία του 21χρονου από τη Γουϊνέα,  Ναμπί Κεϊτά (κι αυτός μεταγραφή από τη Σάλτσμπουργκ), ο οποίος λύνει και δένει στη μεσαία γραμμή και αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της ομάδας…..δίπλα του ο σταθερός Ντέμμε και ο πολυσύνθετος και πολυθεσίτης Ιλσκάνκερ…… Στα άκρα, αριστερά εναλλάσσονται ο 22χρονος Αυστριακός Σάμπιτζερ με τον 25χρονο Σουηδό Φόρσμπεργκ, που και οι δύο βλέπουν το γκολ (από 5 ο καθένας μέχρι τώρα στη σαιζόν) και δεξιά ο Κάισερ και ο «Σκωτζέζος Μπέιλ», που ήρθε με μεταγραφή από τη Νότιγχαμ,  19χρονος Μπούρκε, με 12 συμμετοχές και ένα γκολ μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα. Στην επίθεση, πάντα βασικός ο μαχητικός και παίκτης ομάδας, Δανός Πόουλσεν, αναπληρωματικός ο νεαρός Σέλκε και το βαρύ πυροβολικό με 9 γκολ φέτος στη Μπουντεσλίγκα, ο νεοαποκτηθείς από τη Στουτγκάρδη, 20χρονος Βέρνερ…..Ομάδα με μέσω όρο ηλικίας 23,5 έτη, που το καλοκαίρι δαπάνησε 46,5 εκ. ευρώ για μεταγραφές και μέχρι τώρα κάποιοι από τους νεοαποκτηθέντες υπερδιπλασίασαν την αξία τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Ομάδα που δεν είναι συμπαθής στο Γερμανικό κοινό γιατί ανήκει (η μοναδική Γερμανική με ξένο ιδιοκτήτη) στην ιδιοκτησία της Αυστριακής Red Bull, παίζει όμως καταπληκτικά και δίκαια βρίσκεται ψηλά, ευελπιστώντας να επαναλάβει τον άθλο της Καϊζερσλάουτερν του τεράστιου Ότο Ρεχάγκελ, που στέφθηκε πρωταθλήτρια την 1η χρονιά μετά την άνοδο από τη 2η κατηγορία.



Υ.Γ.   Με εντυπωσίασαν οι Ιάπωνες της Κασίμα Άντλερς στο παγκόσμιο Κύπελο Συλλόγων …..κρίμα που δεν ολοκλήρωσαν την έκπληξη με την κατάκτησή του….


                                                                                                                       SAM

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΙΧΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ (1)









Συνεχίζουμε με παίχτες που έχει ξεχωρίσει η σελίδα , που δεν είναι απλησίαστοι οικονομικά για τις ομάδες μας και που αν έρθουν έχουν το ταλέντο να κάνουν τη διαφορά και να μας προσέξει η Ευρώπη. Μεταγραφική περίοδος πλησιάζει άλλωστε και οι ομάδες μέχρι τώρα έδειξαν ότι χρειάζονται ενίσχυση.  Επαναλαμβάνουμε ότι δεν είμαστε ούτε μάνατζερ, ούτε έχουμε επαφές με τέτοιους. Απλά μας αρέσει η «μπάλα» , οι καλοί παίκτες και υποστηρίζουμε φανατικά το Ελληνικό ποδόσφαιρο, αποκλειστικά και μόνο εντός αγωνιστικού χώρου…..

1) Κριστιάν Παβόν (1996- 20χρ. –Αργεντινή- 167εκ.–δεξιοπόδαρος-δεξί εξτρεμ)


Αγωνίζεται στη Μπόκα Τζούνιορς…πήγε στην ομάδα  τον Ιούλιο του 2014 από την Ταγιέρες για 1,3 εκ. ευρώ και αρχικά δόθηκε για έξι μήνες δανεικός στην Κολόν όπου σε 20 αγώνες είχε 5 γκολ.  Το 2015 είχε μόλις 9 αγώνες με τη Μπόκα σε όλες τις διοργανώσεις με 2 γκολ.  Το 2016 στις εγχώριες διοργανώσεις είχε 6 αγώνες με 0 γκολ αλλά είχε εξαιρετική παρουσία στο Κόπα Λιμπερταδόρες με 8 αγώνες και 4 γκολ και έτσι καθιερώθηκε στην ομάδα. Φέτος αγωνίζεται βασικότατος στην καλύτερη ομάδα της Αργεντινής και σε 13 αγώνες έχει 5 γκολ, δίπλα στον μεγάλο Κάρλος Τέβες. Δεν έχει ξαναπαίξει στην Ευρώπη, άλλωστε είναι μόλις στα 20 του.
Πρόκειται για δυνατό παίκτη, παρότι σχετικά κοντός, που δεν κάνει πίσω στις μονομαχίες με τους σκληροτράχηλους αμυντικούς της Λατινικής Αμερικής. Πατάει περιοχή και βλέπει το γκολ και ξέρει πολύ μπάλα, διαθέτοντας άριστη τεχνική κατάρτιση. Είναι και τακτικά καλός και στο πρέσιγκ και στα μαρκαρίσματα του.  Είναι ταχύτατος και τον ευνοεί και το παιχνίδι των αντεπιθέσεων με κάθετες μπαλιές στο χώρο όπου σκοράρει με το εξαιρετικό πλασάρισμα που διαθέτει.  Έχει όλα τα εργαλεία για να ξεχωρίσει στην Ευρώπη και δεν του λείπουν το κίνητρο και η φιλοδοξία, πρόσφατα διάβασα ότι τον έχει προσέξει και ο Κλοπ για τη Λίβερπουλ αλλά θεωρώ ότι δεν είναι έτοιμος για εκεί ακόμα, πρέπει να πάει σε μικρότερη ομάδα και σε ευκολότερο πρωτάθλημα για να ψηθεί στην Ευρώπη, αν και οι μεγάλες ομάδες τους αγοράζουν και τους δίνουν δανεικούς.  Θεωρώ ότι θα έβλεπε την μετακίνηση του σε μια από τις μεγάλες ομάδες της χώρας μας σα σκαλοπάτι για τα μεγάλα Ευρωπαϊκά κλαμπ. Θα χρειαστεί πιθανόν κάποιο χρόνο προσαρμογής, όπως όλη οι λατινοαμερικάνοι που περνούν τον Ατλαντικό σε νεαρή ηλικία,  και δουλεία στην τακτική που κυριαρχεί στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Δείχνει και δυνατός σα χαρακτήρας και προσγειωμένος. Αν δουλευτεί με υπομονή μπορεί να προσφέρει  πολλά  στην ομάδα που θα τον αποκτήσει και μετά από 2-3 χρόνια αρκετά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της. Είναι ήδη ακριβός αλλά έχει τεράστια μεταπωλιτική αξία σαν κίνηση. Δεσμεύεται με συμβόλαιο στη Μπόκα έως το καλοκαίρι του 2020.

(αξία transfermarkt : 4 εκ. ευρώ)




2) Ορλάντο Μπέριο (1991-25χρ.- Κολομβία-182εκ.- δεξιοπόδαρος- δεξί εξτρεμ)


Αγωνίζεται στην Ατλέντικο Νασιονάλ του Μεντεγίν, κάτοχο του Κόπα Λιμπερταδόρες και η καλύτερη ομάδα της Λατινικής Αμερικής, σύντομα θα αντιμετωπίσει και τη Ρεάλ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Αγωνίζεται στην Ατλέντικο από το 2013 . Την πρώτη χρονιά κατέγραψε 19 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και 5 γκολ. Το 2014 είχε 29 συμμετοχές και 5 γκολ και το 2015 36 συμμετοχές και 4 γκολ. Από πέρυσι εκτοξεύτηκε….το 2016 είχε 30 συμμετοχές στις εγχώριες διοργανώσεις με 11 γκολ και 22 συμμετοχές στις διεθνής ( Λιμπερταδόρες – Σουνταμερικάνα) με 6 γκολ.  Δεν έχει παίξει εκτός Κολομβίας. Πρόκειται για ταχύτατο εξτρέμ, έχει σίγουρα τα 11΄΄ στα 100 μέτρα,  χώνεται διαγώνια, όταν τραβιέται έξω ο φορ και με ταχύτητα στην αντίπαλη περιοχή και βλέπει σχετικά καλά το γκολ. Είναι εξαιρετικά ψύχραιμος, ποτέ δεν τσιμπάει στις προκλήσεις των αντιπάλων, που είναι συχνές αφού πρόκειται για Λατινοαμερικάνους. Δεν είναι πολύ συνεπής στα αμυντικά του καθήκοντα αλλά είναι ιδιαίτερα γυμνασμένος, χτιστός και γυρνάει να πάρει μπάλα την οποία μπορεί να κουβαλάει όντας εξαιρετικός μπαλαδόρος και ντριμπλέρ, με εξαιρετικό ξεπέταγμα και  κίνηση στο χώρο. Είναι αρκετά σκληρός και αντέχει το ξύλο και το σκληρό παιχνίδι της Λατινικής Αμερικής. Στο δικό μας ποδόσφαιρο θα ξεχώριζε με την ταχύτητα του, αρκεί να δουλευτεί στην ευρωπαϊκή τακτική. Θα προσφέρει σίγουρα  γκολ και θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής . Είναι παίκτης για τα καλά Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και θα ήταν ευκαιρία η απόκτηση του από τις ομάδες μας τώρα, αφού φέτος έκανε ουσιαστικά το ξεπέταγμά του ως παίκτης. Δύσκολα βρίσκεις εξτρεμ με αυτά τα χαρακτηριστικά σε όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Με μια καλή χρονιά μπορεί να ανεβάσει κατακόρυφα την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Έχει συμβόλαι με την Ατλέντικο Νασιονάλ έως 30/06/2018.

(αξία transfermarkt : 1εκ. ευρώ)  


3) Φερνάντο Γκάγκο (1986- 30χρ. –Αργεντινή- 177εκ.–δεξιοπόδαρος-αμυντικό χαφ)


Αγωνίζεται στη Μπόκα Τζούνιορς…πρόκειται για πολύ γνωστό παίκτη, αφού τον Ιανουάριο του 2007 η Ρεάλ δαπάνησε πάνω από 20 εκ. ευρώ για να τον πάρει από τη Μπόκα. Στη Μαδρίτη έμεινε για 5 χρόνια και κατέγραψε 106 συμμετοχές με 1 γκολ, σε όλες τις διοργανώσεις και το Γενάρη του 2012 δόθηκε δανεικός στη Ρόμα  όπου έπαιξε 30 αγώνες με 1 γκολ. Το καλοκαίρι του 2012 πουλήθηκε στη Βαλένθια με 3,5 εκ, ευρώ όπου έπαιξε μόλις 13 ματς σε ενάμιση χρόνο και την τελευταία μέρα των μεταγραφών του Ιανουαρίου του 2013 δόθηκε δανεικός στη Βελέζ Σάνσφιλντ, που έπαιξε 8 ματς. Το καλοκαίρι του 2013 η Βαλένθια με αντίτιμο 1,7 εκ. ευρώ τον πούλησε στη Μπόκα, όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα, καταγράφοντας 83 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και 5 γκολ. Έχει γεμάτη καριέλα, έχει κατακτήσει τίτλους, έχει αποκτήσει εμπειρίες και μετά τον Κάρλος Τέβεζ θεωρείται ο ηγέτης της Μπόκα και είναι ο παίκτης από τον οποίο ξεκινάει το παιχνίδι της ομάδος του καθότι γυρνάει ανάμεσα στα δύο σέντερ μπακ παίρνει μπάλα και βγάζει την ομάδα μπροστά είτε με κάθετες πάσες είτε με μακρινές μπαλιές στα πλάγια. Τα τελευταία τρία χρόνια στην Αργεντινή τον έκανα πιο δυναμικό και πιο σκληρό στο παιχνίδι του. Μπάλα ήξερε πάντα καντάρια, είναι ειδικός στο να φτιάχνει το παιχνίδι από πίσω, έχει τρεξίματα για να καλύψει χώρους και δυνάμεις για να πάρει παίχτη και να διεκδικήσει μπάλες. Είναι 60 φορές διεθνής με την Αργεντινή του Μέσι.   Θεωρώ ότι θα έβλεπε την μετακίνηση του σε μια από τις μεγάλες ομάδες της χώρας μας σα μέσω επιστροφής του στην Ευρώπη όπου έχει να αποδείξει πράγματα και για να κρατήσει τη θέση του στην Εθνική του ομάδα. Δε θα χρειαστεί  χρόνο προσαρμογής, είναι έμπειρος και έχει ξαναπαίξει στην Ευρώπη και στη βαρύτερη φανέλα μάλιστα., απλά θα πρέπει η ομάδα που θα τον αποκτήσει να του δείξε εξαρχής εμπιστοσύνη και να καταλάβει ότι του επιφυλάσσει ηγετικό ρόλο. Είναι ιδιαίτερα καλός στην τακτική και την αγωνιστική πειθαρχία. Έχει σίγουρα τρία χρόνια καλό ποδόσφαιρο στα πόδια του. Είναι κάτοχος Ιταλικού διαβατηρίου και το συμβόλαιο του λήγει το καλοκαίρι του 2017 άρα από 1η Ιανουαρίου μπορεί να υπογράψει όπου θέλει ως ελεύθερος. Θα απαιτήσει καλό συμβόλαιο αλλά το αξίζει, είναι στα μέτρα των ομάδων μας να του το δώσουν. Θεωρώ ότι η Μπόκα αν θελήσει να φύγει για Ευρώπη νωρίτερα δε θα προβάλει υψηλές απαιτήσεις λόγω της εκτίμησης στο πρόσωπο του παίκτη.   Μπορεί να δώσει πολλά στις ομάδες μας και να κάνει τη διαφορά με την κλάση και την εμπειρία του.

(αξία transfermarkt : 4 εκ. ευρώ)

Υ.Γ. Είχαμε σκοπό να γράψουμε και για τον σέντερ φορ της Γιουγκ Μπόις , Γκιλόμ Οαρό, τον οποίο η σελίδα παρακολουθεί εδώ και 3 χρόνια, αλλά μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό τον έχουν προσέξει και τον γνωρίζουν άπαντες.


Θα επανέλθουμε και με άλλους παίκτες….που μπορεί να έρθουν…..


                                                                                                                        SAM

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

CHAMPIONS LEAGUE & EUROPA LEAGUE (1)








     Η κλήρωση για τις δύο μεγάλες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά πριν μιλήσουμε για τα ζευγάρια που προέκυψαν θα ρίξουμε και μια γρήγορη ματιά στο πως κατέληξαν και διαμορφώθηκαν οι όμιλοι και πως προκρίθηκαν οι ομάδες που συνεχίζουν….

CHAMPIONS LEAGUE:

        Τα φαβορί  πέρασαν και συνεχίζουν, η ψαλίδα εμφανώς έχει ανοίξει, ομάδες από τα έξι καλύτερα πρωταθλήματα συνεχίζουν στους «16» τις διοργανώσεις, , οι 4 Ισπανικές, 3 Αγγλικές, 3 Γερμανικές, 2 Ιταλικές, 2 Γαλλικές και οι 2 Πορτογαλικές. Χωρίς ανταγωνιστικό πρωτάθλημα δεν ανοίγει πλέον η πόρτα της Ευρώπης, οι μεγάλοι προχωράνε και δε σε βλέπουν….. Πάμε να δούμε τι έγινε στους ομίλους.



1ος όμιλος:  Τα δύο ξεκάθαρα φαβορί, Άρσεναλ και Παρί Σεν Ζερμέν, πέρασαν , η Παρί μετά την ισοπαλία στο Λονδίνο είχε τον πρώτο λόγο για την πρωτιά αλλά αυτοκτόνησε τελευταία αγωνιστική στο Παρίσι με τη Λουντογκόρετς και έμεινε δεύτερη….
 2ος όμιλος:  Εδώ τελικά  Νάπολι και Μπενφίκα προκρίθηκαν, με τους Ιταλούς να παίρνουν την πρώτη θέση με εμφατικό διπλό στη Λισαβόνα…..Η Μπεσίκτας, διασύρθηκε στο Κίεβο από την αδιάφορη Δυναμό και θα συνεχίσει στο Γιουρόπα… 
3ος όμιλος:  Την προτελευταία αγωνιστική η Γκλάντμπαχ είχε στην έδρα της τη Σίτι, δεν κατάφερε να την κερδίσει και έτσι η ομάδα του Μάντσεστερ ακολούθησε τη Μπάρτσα στους «16».
 4ος όμιλος:  Μετά την ήττα της Μπάγερν στο Ροστόφ είχε καθαρίσει και η πρωτιά της Ατλέντικο στον όμιλο, νίκη γοήτρου για τους Γερμανούς την τελευταία αγωνιστική….Η απρόσμενη νίκη επί της Μπάγερν έστειλε τους Ρώσους στο Γιουρόπα και την Αϊντχόβεντ σπίτι της.
5ος όμιλος:  Η Λεβερκούζεν ισοφάρισε στο τέλος την ΤΣΣΚΑ την 5η αγωνιστική και πέασε στους»16», όταν η Μονακό κέρδισε την Τότεναμ στο Προγκιπάτο….τυπική διαδικασία η τελευταία αγωνιστική.
6ος όμιλος:  Η προκριση είχε κριθεί αλλά την τελευταία αγωνιστική είχαμε εκπλήξεις….καταρχήν η Ντόρντμουντ ισοφάρισε τη Ρεάλ στο τέλος και επανήλθε από το 2-0 εις βάρος της πέρνοντας την πρώτη θέση του ομίλου, εενώ η Λέγκια που ήταν ο σάκος του μποξ στν όμιλο κέρδισε τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, του πολύ κόουτς Ζέσους και πήγε στους «32» του Γιουρόπα.
 7ος όμιλος:  Ο Ρανιέρι και η Λέστερ είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση και την πρωτιά….αδιάφορη στο τελευταίο παιχνίδι διασύρθηκε από την Πόρτο με 0-5, με τους Πορτογάλους να θέλουν τη νίκη για να περάσουν σίγουρα αλλά να μην περιμένουν και τόσο ευκολο βράδυ …..απογοήτευση η Μπρίζ εδώ.
8ος όμιλος:   Η Γιουβέντους επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και τερμάτισε πρώτη….Σχετικά εύκολα η Σεβίλη πήρε την ισοπαλία απόμτη Λιόν και την πρόκριση…..Η Δυναμό Ζάγκρεμπ δεν είναι ομάδα Τσάμπιονς Λινκ.
Έγινε και η κλήρωση για τους «16»…..προβλέψεις μπορούν να γίνουν με επιφύλαξη, γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε τη φόρμα των ομάδων σε 2 και πλέον μήνες και τα τυχόν απρόοπτα που θα προκύψουν, όπως οι τραυματισμοί και η κούραση για παίκτες που θα συμμετάσχουν στο Κόπα Άφρικα…..


 Μπάγερν Μ. - Αρσεναλ : μεγάλο ζευγάρι…..έχει πολλές ελπίδες ο Βενγκερ, δεν είναι καλά φέτος οι Βαυαροί
ΡΕΑΛ Μ. –Νάπολι: φαβορί αναμφισβήτητα η Ρεάλ αλλά η Νάπολι δεν είναι για να εφησυχάζεις
Παρί Σ.Ζ. – Μπαρτσελόνα : το άλλο μεγάλο ζευγάρι, με φαβορί τη Μπάρτσα που κάθε χρόνο αποκλείει την Παρί
Λεβερκούζεν – Ατλέντικο Μ. : καλή κλήρωση για την ομάδα του Σιμεόνε
Μάντσεστερ Σίτι –Μονακό: θα είναι στην τωρινή κατάσταση σε δύο μήνες η ομάδα του Ζαρντίμ? Επιβάλεται να περάσει ο Πέπ, έχει το άγχος του φαβορί
Μπενφίκα – Ντόρντμουντ : βλέπω φαβορί τους Γερμανούς…τι θα γίνει όμως με τους συχνούς τραυματισμούς που έχουν? Βαριά η φανέλα της Μπενφίκα
Σεβίλλη – Λέστερ : θα δούμε ενδιαφέροντα ματς….βολεύει το παιχνίδι της Σεβίλλς τον Ρανιέρι, τον βλέπω να περνάει
Πόρτο – Γιουβέντους : εύκολα η Γιούβε που πάντα είναι προσεκτική

Αυτά και  περιμένουμε μεγάλες μονομαχίες, τώρα αρχίζει η πραγματική  διοργάνωση.



EUROPA LEAGUE:


          Πιο ενδιαφέρον οι όμιλοι του Γιουρόπα  με τη δυναμικότητα των ομάδων να μην είναι τόσο μεγάλη και αρκετές από τις μεγάλες ομάδες να μη δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και να κοιτάζουν περισσότερο τα εθνικά τους πρωταθλήματα.



1ος όμιλος:  Η Γιουνάϊτεντ σοβαρεύτηκε και πέρασε. Την ακολούθησε η Φενέρ με μεγάλο διπλόστην έδρα της Φέγενορντ τελευταία αγωνιστική, μια Φεγενορντ που ξεκίνησε εντυπωσιακά στο εγχώριο πρωτάθλημα, παραμένει στην κορυφή, υπήρξαν σημάδια κόπωσης, και αποφάσισε να ρίξει εκεί το βάρος.  
2ος όμιλος:  Ο όμιλος του Ολυμπιακού. Πέρασε 2ος . Πρώτος ο ΑΠΟΕΛ και 3η η Γιουγκ Μπόις. Είδαμε δύο καλούς αντίπαλους σέντερ φορ εδώ. Ο ένας ο Γάλλος, 32 χρονών, της Ελβετικής ομάδας τον οποίο η σελίδα τον παρακολουθεί για 3ο σερί χρόνο και θέλαμε να τον γράψουμε στο «παίκτες που μπορεί να έρθουν», αλλά πλέον τον έμαθαν όλοι, γκολτζής πάντως, ψηλός και αρκετά γρήγορος και μαχητικός για την ηλικία του. Ο άλλος είναι ο 23χρονος Κύπριος Πιέρος Σωτηρίου.  Δεξιοπόδαρος σέντερ φορ, με 186 εκ. ύψος και συμβόλαιο με τον ΑΠΟΕΛ έως το 2020. Γρήγορος, με καλά σωματικά προσόντα, ψηλός, δυνατός, έξυπνος και ξέρει μπάλα. 450.000 ευρώ η αξία του σύμφωνα με το transfermarkt.  
3ος όμιλος:  Όμιλος για τρεις. Τελικά  Άντερλεχτ και Σεντ Ετιέν προκρίθηκαν, με πρώτους τους Γάλλους….έμεινε έξω η Μάιντζ, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει κανέναν από τους δύο πρωτοπόρους.  
4ος όμιλος:  Η Ζενίτ του μπαμπά Λουτσέσκου καθάρισε με 5 νίκες και την τελευταία αγωνιστική ήταν χαλαρή στην Ολλανδία, έχασε από την Αλκμάαρ με τους Ολλανδούς να προκρίνονται δίκαι έστω και αν ξύπνησαν αργά στον όμιλο, μαζεύοντας 7 από τους 8 βαθμούς τους στο 2ο γύρο των αγώνων.
5ος όμιλος:   Άνετα η Ρόμα την 1η θέση. Αυτοκτόνησε η Αούστρια. 5η αγωνιστική προηγήθηκε , έμεινε με παίκτη λιγότερο και έχασε στην έδρα της από την Ρουμάνικη Άστρα, που δεν είναι κάτι ιδιαίτερο ως ομάδα , αλλά με αυτή τη νίκη πήρε προβάδισμα πρόκρισης. Τελευταία αγωνιστική η Αούστρια ήθελε νίκη για να προκριθεί και να μην κερδίσει η Άστρα στη Ρώμη, 0-0 τελικά στο «Ολίμπιο». Προηγήθηκε 0-2 στην έδρα της αδιάφορης Πλζεν και έπαιζε με πάικτη παραπάνω από το 19΄και κατάφερε να χάσει και να αποκλειστεί……τι να πείς?

6ος όμιλος:   Γκενκ και Μπιλμπάο πέρασαν. Κουράστηκαν οι άπειροι στην Ευρώπη Ιταλοί της Σασουόλο. Η Ραπίντ Βιέννης είχε αξιοπρεπής παρουσία.
7ος όμιλος:  Ο όμιλος του ανύπαρκτου Παναθηναϊκού, δυστυχώς για το ποδόσφαιρο μας. Άνετα 1ος ο Άγιαξ, αν και προσωπικά δεν τον πιστεύω ως ομάδα. Η Θέλτα επειδή κέρδισε 2 φορές τον Παναθηναϊκό, μία ισοπαλία η Σταντάρ, πέρασε 2η.
8ος όμιλος:  Η Σαχτάρ Ντόνετσκ με το 6 στα 6  πέρασε και άφησε εκτός τελευταία αγωνιστική την Μπράγκα. Με γκολ στο 94΄του πολύ καλού φορ Κουλιμπαλί η Γάνδη πήρε τη νίκη – πρόκριση στην Τουρκία. Δεξιοπόδαρος και 25 χρονών ο Καλιφά Κουλιμπαλί, πανύψηλος, 197 εκ, ο φορ από το Μαλί, που ξέρει και μπάλα, έχει καλή τεχνική κατάρτιση, δεσμέυται μέχρι το 2019 με τη Γάνδη , στα 2εκ. ευρώ η αξία του σύμφωνα με το transfermarkt.
9ος όμιλος:  Η Σάλκε αναμενόμενα πρώτη με μια απώλεια βαθμών μόνο, την τελευταία αγωνιστική και την ήττα από τη Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία. Η Κράσνονταρ κράτησε τη 2η θέση.
10ος όμιλος:  Ο ΠΑΟΚ με το  διπλό στη Φλωρεντία και την άνετη αν και αγχωτική νίκη επί της Λίμερετς στην Τούμπα, πέρασε 2ος πίσω από το φαβορί Φιωρεντίνα, και αφού πρώτα έκανε ομάδα την Καραμπάκ., από την οποία κατάφερε να χάσει δις.
11ος όμιλος:  Η Ίντερ είχε προηγηθεί 0-2 στο Ισραήλ αλλά κατάφερε να χάσει από τη Χάποελ Μπερ Σεβά την 5η αγωνιστική και αποκλείστηκε. Η Σπάρτα Πράγας κέρδισε δύο φορές τη Χάποελ, είχε βρει και τη διαλυμένη Ίντερ του Ντε Μπουρ στην Πράγα και είχε πάρει ακόμα μία νίκη. Την 5η αγωνιστική έπαιξε προσεκτικά στην έδρα της με τη Σαουθάμπτον , πήρε τη νίκη με 1-0 και εξασφάλισε την πρωτιά. Την τελευταία αγωνιστική στη Σαουθάμπντον αρκούσε η λευκή ισοπαλία στο «Σεντ Μέρις» με τη Χάποελ για να προκριθεί. Βρέθηκε πίσω στο σκορ στο79΄και αν και και ισοφάρισε στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού, αποκλείστηκε λόγω αφέλειας.
12ος όμιλος:  Η Βιγιαρεάλ αν κα δεν έδωσε βάση στο θεσμό πέρασε 2η , με γκολ στο 88΄μάλιστα επί της Στεάγουα, αλλά κυρίως λόγω ποιότητας και ας έκανε αψυχολόγητες ήττες. 1οι οι Τούρκοι της Οσμάνλισπορ με επίσης αγχωτική νίκη επί της Ζυρίχης που βρίσκεται στη 2η κατηγορία της Ελβετίας..


Το πραγματικό ενδιαφέρον όπως κάθε χρόνο μεταφέρεται την άνοιξη στα νοκ αουτ παιχνίδια……. Και πάμε να δούμε τι έβγαλε η κληρωτίδα…..
Και εδώ ισχύουν τα ίδια πράγματα για την κατάσταση των ομάδων σε κανά δίμηνο και επιπλέον εδώ μπορεί να προκύψει και η πώληση κάποιου καλού παίκτη και επιπλέον η αδιαφορία για το θεσμό με το βάρος να έχει πέσει στο εγχώριο πρωτάθλημα.


Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ – Σεντ Ετιέν : ξεκάθαρο φαβορί η Γιουνάντεντ, την είδα τη Σεντ Ετιέν με την ΑΕΚ, τίποτα το ιδιαίτερο
Ολυμπιακός – Οσμάνλισπορ: θα πούμε μελλοντικά περισσότερα, μπορεί άνετα ο καλός Ολυμπιακός
Άντερλεχτ –Ζενίτ: καλό ζευγάρι με ξεκάθαρο προβάδισμα για τους Ρώσους
Γάνδη – Τότεναμ: θα ασχοληθεί η Τότεναμ? Γιατί η Γάνδη είναι καλή ομάδα και μπορεί τη ζημιά
Κράσνονταρ – ΦενέρΜπαχτσέ: ποιοτικά ανώτεροι οι Τούρκοι
ΠΑΟΚ –Σάλκε: δύσκολη κλήρωση για τον ΠΑΟΚ, θα τα δούμε και λεπτομερέστερα
Βιγιαρεάλ –Ρόμα: μεγάλο ζευγάρι, χωρίς φαβορί, και οι δύο έχουν την ποιότητα για να φτάσουν μέχρι το τέλος στη διοργάνωση
Αλκμάαρ – Λιόν: είναι ανώτεροι ομάδα οι Γάλλοι
Άστρα – Γκένκ: έχουν ελπίδες οι Ρουμάνοι, δεν είναι φόβητρο η Γκενκ
Χάποελ Μπερ Σεβά – Μπεσίκτας: η έκπληξη του θεσμού Χάποελ, θα συνεχίσει να αποκλείει φαβορί όπως η Μπεσίκτας?
Θέλτα – Σαχτάρ Ντόνετσκ: ποιοτικότερη ομάδα η Σαχτάρ αλλά γενικά το ζευγάρι έχει μια ισορροπία
Ροστόφ – Σπάρτα Πράγας: 50-50, οι Ρώσοι θέλουν πολύ μια διάκριση, με εμπειρίες η Σπάρτα και καλοδουλεμένη ομάδα
Γκλάντμπαχ –Φιωρεντίνα: καλό ζευγάρι…όποιος το θέλει και ασχοληθεί περισσότερο θα περάσει
Λέγκια Βαρσοβίας – Άγιαξ: φαβορί ο Άγιαξ αν και σαν ομάδα δεν τον πιστεύω
Λουντογκόρετς –Κοπεγχάγη: τι παίκτες θα φύγουν με μεταγραφή από τις δύο ομάδες? Και δω 50-50
Μπιλμπάο –ΑΠΟΕΛ: από δω ξεκινάει η πορεία της ομάδας του Βαλβέλδε για μακριά στο θεσμό…..





Πινελιές ρίξαμε για τα αποτελέσματα της κληρωτίδας και επισημαίνουμε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την κατάσταση των ομάδων σε δύο και πλέον μήνες….αναμένουμε και φέτος τη μεγάλη μπάλα της άνοιξης στα ευρωπαϊκά γήπεδα.



                                                                                                                          SAM

Σκέψεις……μπαλαδόρικες






  • Ουζουνίδης στον Παναθηναϊκό. Είχε προτάεις (από Ατρόμητο και Αστέρα οι καλύτερες) , ρίσκαρε και περίμενε γιατί ήθελε να αναλάβει μεγάλη ομάδα…..Θα τον δούμε και θα τον κρίνουμε. Στο ματς με τον ΠΑΟΚ κατέβηκε με 4-4-2, με Ζέκα – Λουντ στον άξονα και Βιγιαφάνες – Γουακασό στα άκρα. Χάνεται εκεί ο Αργεντινός. Μπέργκ και Ιμπάρμπο στην επίθεση. Μ ε Θέλτα αν και υπήρχαν αλλαγές το ίδιο σύστημα, με Εμποκού στα άκρα ο οποίος δείχνει βαρύς και δεν έχει ταχύτητα. Μ’ αρέσει που επιτέλους παίζει ο Χουχούμης αριστερά…..δεν έχασε σε δυναμική η ομάδα, καλά στέκεται ο παίκτης αν και καιρό παροπλισμένος και γλίτωσε μια ακόμα μεταγραφή η ομάδα από τον Στραματσιόνι. Το ίδιο σύστημα με Ατρόμητο, πάλι νίκη και παρουσία ομάδας ανώτερης από τον αντίπαλο στο γήπεδο. Πάντως άλλος ένας προπονητής που χωρίς καλά καλά να προλάβει να δουλέψει με το ρόστερ της νέας του ομάδας θέλει να μιλήσει με τον πρόεδρο για μεταγραφές…..
          

  • Μήπως η ΑΕΚ έκανε το ίδιο λάθος με την αποπομπή Μιλοβάνοβιτς που έκανε και ο Παναθηναϊκός με την αποπομπή Νταπίζα?  Χωρίς βέβαια να έχουν τον ίδιο ακριβώς ρόλο στις ομάδες τους, αλλά όσον αφορά τις μεταγραφικές επιλογές σε συνάρτηση με το κόστος και το ποσοστό επιτυχίας (Γιοχανσον – Σιμόες Τσιγκρίνσκι) ….. Πάντως οι επιλογές Μπαρτόλιο δε φαίνεται να βγαίνουν (Πατίτο Ντίαζ)….Θα δούμε και τον Μαϊστόροβιτς….ταιριάζουν όμως οι σκανδιναβοί στο ποδόσφαιρο μας? Και ποιες καλές Ευρωπαϊκές ομάδες έχουν πρωταγωνιστές σκανδιναβούς παίκτες? Εξαιρουμένου φυσικά του Ζλάταν….Εδώ στη εθνική Σουηδίας παίζουν βασικοί ο Μπέργκ και ο Γιόχανσον του υποβαθμισμένου ελληνικού πρωταθλήματος, θα έρθει παίκτης από την Έρεμπρο στα 26 του χρόνια να κάνει τη διαφορά στην ΑΕΚ?
          

  • Μιας και μιλήσαμε για μεταγραφές πιο πάνω……Στο ποδόσφαιρο μας και όσο αφορά τις μεγάλες ομάδες μας, αυτές που μπορούν να στοχεύσουν σε καλούς και πιο ακριβούς παίκτες, πως γίνονται οι μεταγραφές? Στην ΑΕΚ ήρθε για μπίζνες στη Αθήνα ο Μαϊστόροβιτς με τον πρώην συνεργάτη του μάνατζερ και μάλλον θα γίνουν ψώνια από εκεί (τουλάχιστον εδώ δεν πληρώνουν υπεραξίες….με την καμία όμως)……Στον Παναθηναϊκο τις έκανε ο προπονητής Στραματσιόνι και μάζεψε όποιον παλαίμαχο και τραυματία από την Ιταλία και τον έφερε εδώ και τώρα απορούν γιατί δεν έχει δυνάμεις η ομάδα, η οποία πλήρωσε και 1 εκ. ενοίκιο για τον Ιμπάρμπο με 6 εκ. ρήτρα, για να τον ετοιμάσει για την Κάλιαρι, λες και είναι θυγατρική…..έφερε και οι παίκτες ο Ζιλμπέρτο που ποτέ δε θα κάνουν τη διαφορά στον Παναθηναϊκό…..
    Στον ΠΑΟΚ, τις μεταγραφές τις έκανε ο πρώην διαιτητής Μίχελς (διαδεχόμενος τον πολύ Άρνεσεν, του Όλσεν, Σάμπο, Ζαϊρο κλπ) και ο ΠΑΟΚ πλήρωσε 1,1, εκ. ευρώ στη Στεάγουα για τον στόπερ Βαρέλα που στο Ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεις δέκα καλύτερους, έφερε το Σαχόφ και τον Μπίσεβαρ, ενώ και ο Τζάλμα Κάμπος ούτε κατά διάνοια δε μπορεί να συγκριθεί με τον παιχταρά Μακ……Ο Ολυμπιακός ακριβοπλήρωσε τον Οσκαρ Καρντόσο (2εκ. ευρώ συμβόλαιο) και τον Μαρίν (1,5 εκ. ευρώ συμβόλαιο) από την Τράνζοσπορ για να φτιάξει ομάδα για Ευρώπη, πήρε επίσης και Βραζιλιάνο στόπερ (υπάρχει τέτοιο πράγμα?) με 2 εκ. μεταγραφή……Δηλαδή έρχεται ένας ξένος μάνατζερ στις ομάδες μας, κάνει μπίζνες, τις φορτώνει με ακριβές μετριότητες, απολύεται και παίρνει και παχυλή αποζημίωση και μετά μένουν οι παίκτες που σου κουβάλησε να τους πληρώνεις……..
    Για οργανωμένο σύστημα σκάουτινγκ ούτε λόγος…..Δηλαδή το να έχεις σε 20 χώρες ποδοσφαιρομάνες και από έναν δικό σου άνθρωπο, της ομάδας, να τον πληρώνεις και κάθε μήνα να σου κάνει μια έκθεση και να σου στέλνει υλικό για ότι καλό υπάρχει στη χώρα του είναι τόσο δύσκολο? Πόσο να κοστίζει? Ας το κάνω μπακαλίστικα και να με συγχωρείται….5.000 ευρώ το μήνα, είναι 60. 000 ευρώ το χρόνο για τον καθένα, επί 20 βγαίνει 1,2 εκ. ευρώ…..αρκετά…..επίσης πρέπει να διαθέσεις χρήματα και για να αποκτήσεις και κάποιον από τους παίκτες που θα σου προτείνουν….και αν θες να αυξήσεις τις πιθανότητες να σου βγει ο παίκτης, να σου παίξει, να σου βελτιωθεί και να τον ακριβό πουλήσεις πρέπει να διαθέσεις και άλλα χρήματα για καταρτισμένα στελέχη στη σύγχρονη προπόνηση, αποθεραπεία, εκγύμναση, ιατρική κλπ.  Κοστοβόρο πρότζεκτ, έτσι όμως έχεις πλήρη γνώση της αγοράς, μειώνεις το ρίσκο και φτιάχνεις και παίκτες….είσαι σοβαρός επαγγελματίας και θα σε προσέξει η Ευρώπη, οι μεγάλες Ευρωπαϊκές ομάδες θα θέλουν να έχουν νταλαβέρια μαζί σου.

         


  • Πάμε στην Ευρώπη……το ποδόσφαιρο του Πέπ χωρίς Μέσι δε φαίνεται να έχει την ίδια επιτυχία και τα ίδια αποτελέσματα. Κυκλοφορεί τη μπάλα, έχει την κατοχή, φτιάχνει ευκαιρίες αλλά χωρίς την πινελιά του Αργεντινού μάγου δεν έχει ουσία, δεν έχει το εύκολο γκολ…… Με υποδειγματικές αντεπιθέσεις και ταχύτατο πρέσιγκ τόσο η Τσέλσι του Κόντε όσο και η Λέστερ του Ρανιέρι υπέταξαν τη Σίτι του Πεπ……Στη Μπάρτσα όμως ο Πεπ, πλην Μέσι, είχε κάνει και μια μεγάλη κίνηση….πέρασε σέντερ μπακ τον χαφ Ματσεράνο…όλοι τότε φώναζαν αλλά ο Ματσεράνο έγινε ο καλύτερος στόπερ στον κόσμο, ο μόνος που μπορούσε να κάνει ταχύτατες κούρσες 30-40 μέτρων, από τη γραμμή του κέντρου ως την περιοχή του, κρεμασμένος πάνω στον γρήγορο αντίπαλο επιθετικό και είτε να του κλέψει τη μπάλα, είτε να τον πιέσει τόσο ώστε να μην σκοράρει….
    ούτε Χαβιέ Ματσεράνο λοιπόν ξαναβρήκε ο Πεπ, τόσο στη Μπαγερν όσο στη Σίτι.


  • Πάμε στη Λίβερπουλ του Κλοπ που δείχνει να ξεφουσκώνει και να μένει πίσω στην υπόθεση τίτλος καθώς στα 2-3 τελευταία παιχνίδια δεν παρουσιάστηκε με τη γνωστή φέτος ζωντάνια της. Και έμεινε 6 βαθμούς πίσω από την εντυπωσιακή Τσέλσι. Θέμα κούρασης δε μπορεί να υπάρξει καθότι οι ομάδα δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις…..
    Τεχνογνωσία πρωταθλητισμού ο Κλόπ, ο ηγέτης δηλαδή της ομάδας, διαθέτει….ο τραυματισμός του Κουτίνιο την έριξε τόσο? Είναι ο καλύτερος παίκτης αυτής της ομάδας? Ας το δεχτούμε…..
    Δυστυχώς όμως αυτή είναι η πραγματικότητα και οι ομάδες θα πρέπει να τη λαμβάνουν σοβαρά όταν κάνουν τον σχεδιασμό το καλοκαίρι ώστε το ίδιο το σύνολο να είναι δομημένο έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει κενά, ακόμα και εάν αυτά είναι πολύ σοβαρά και να μην τις παίρνει η κάτω βόλτα.



  • Ο Λουτσιάν Φαβρ αφού πειραματίστηκε την Πέμπτη στο αδιάφορο ματς για το Γιουρόπα στο 3-5-2, το εφάρμοσε στο ντέρμπι κορυφής με την Παρί εκτός έδρας και πήρε αποτέλεσμα, αφού μάλιστα προηγήθηκε με 0-2 και τον ισοφάρισε ο Καβάνι.
    Αντέχει στην κορυφή η Νις και σύντομα θα μιλήσουμε αναλυτικά για τη δουλειά που γίνεται εκεί και για τον εξαιρετικό φορ Πλεά…..που είναι τρία χρόνια στην ομάδα και φέτος οι μετοχές του κάνουν λίμιτ απ……αλλά και για τον Μπελχαντά που φέτος είναι δανεικός στη Νις και που το 2012 οδήγησε την Μονπελιέ στο πρωτάθλημα πάνω από την Παρί του Αντσελότι και πάει να το επαναλάβει φέτος.



  • Καλή κλήρωση για τις ομάδες μας (Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ) στο Γιουρόπα…..


                                                                                                                SAM

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

H ΜΟΝΑΚΟ ΤΟΥ ΖΑΡΝΤΙΜ









Ο Λεονάρντο Ζαρντιμ έφυγε σαν αποτυχημένος από τη χώρα μας, αν και αήττητος, δήθεν γιατί δεν έπαιζε το θεαματικό ποδόσφαιρο που έχουν συνηθίσει οι οπαδοί του Ολυμπιακού και δεν συνέτριβε τις Κέρκυρες και τις Βέροιες στο γήπεδο «Καραϊσκάκη»……ο Ολυμπιακός προχώρησε, όπως προχώρησε και ο σοβαρός και καταρτισμένος κόουτς Ζαρντίμ…..επόμενη στάση το Πριγκιπάτο του Μονακό και η ομάδα του Ρώσου μεγιστάνα και ιδιοκτήτη του «Σκορπιού» Ριμπολόβλεφ……

         Όταν ανέλαβε ο Ζαρντίμ η Μονακό είχε τερματίσει στη 2η θέση του Γαλλικού πρωταθλήματος, πίσω από την Παρί και είχε χάσει μες τη σαιζόν τον ηγέτη και σκόρερ της Ρανταμέλ Φαλκάο από χιαστό και το καλοκαίρι του 2014 επανερχόταν, έχοντας αποκλειστεί και από την αποστολή της εθνικής Κολομβίας για το Μουντιάλ της Βραζιλίας…….Μετά το πέρας του Μουντιάλ η διοίκηση της Μονακό αποφάσισε να δώσει δανεικό το Φαλκάο στη Μάντσεστερ Γιουνάϊντεντ, πούλησε επίσης με 75 εκ. τον παιχταρά Χάμες Ροντρίγκεζ στη Ρεάλ, ενώ επίσης έφυγαν από την ομάδα ο επιθετικός Ριβιέρ, ο τερματοφύλακας Φλάβιο Ρόμα (ήταν δανεικός), οι εξτρεμ Ομπάντι και Οκάμπος, ο Καγκλμαχερ και ο Ολλανδός στόπερ Ισιμάτ – Μιρίν…..Στη θέση τους αποκτήθηκαν ο τερματοφύλακας Στεκέλεμπουργκ (δανεικός) και οι νεαροί  χαφ Μπερνάντο Σίλβα, Αμπντενούρ, Ναρντί και Τιέμου Μπακαγιόκο….., 50 εκ. περίπου τα κέρδη από τις αγοραπωλησίες. Ο κόουτς Ζαρντίμ έστησε μια ομάδα με αμυντικούς προσανατολισμούς, που κέρδιζε τα παιχνίδια με 1-0 και παρά την εντυπωσιακή σαιζόν που πραγματοποίησε η Μαρσέιγ του Μαρσέλο Μπιέλσα, στο τέλος κατάφερε να την προσπεράσει και να πάρει το εισιτήριο για τα προκριματικά του champions league, με 71 βαθμούς, 20 νίκες, 11 ισοπαλίες και 7 ήττες, 51-26 τα γκολ……στο λινκ καπ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά όπου αποκλείστηκε στα πέναλντι από τη Μπαστιά και στο κύπελλο αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Παρί Σ.Ζ., η οποία κατέκτησε και τα τρία εγχώρια τρόπαια……Στο champions league η ομάδα αφού προκρίθηκε στους ομίλους , τερμάτισε 1η στον όμιλο της, πάνω από Λεβερκούζεν, Ζενίτ και Μπενφίκα και προκρίθηκε στους «16» του θεσμού. Το παιχνίδι με την Άρσεναλ στο Λονδίνο ήταν αυτό που καθιέρωσε τον Ζαρντιμ και του έδωσε χρόνο να δουλέψει με την ομάδα…..υποδειγματικό στήσιμο, σφιχτή άμυνα, υπομονή και αντεπιθέσεις, με το τελικό 1-3 να διαμορφώνεται και από τον γνωστό μας Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ σε υποδειγματική αντεπίθεση.!!!!!  

Στον επαναληπτικό η Άρσεναλ κυριάρχησε, κέρδισε με 0-2 αλλά δεν αρκούσε και ο Ζαρντίμ στους  «8», με τους οπαδούς και τη διοίκηση του Ολυμπιακού να αναρωτιούνται μήπως έκαναν λάθος. Στους «8» η Μονακό συνάντησε τους ψιλιασμένους Ιταλούς της μετέπειτα φιναλίστ του θεσμού, Γιουβέντους, δεν έβαλαν γκολ και με σκορ 0-1 αποκλείστηκαν…..έκλεισε επιτυχημένα η σαιζόν για τον Ζαρντίμ…….
         Το καλοκαίρι του 2015 έγιναν και πάλι πολλές αλλαγές στο ρόστερ της Μονακό, με τον Ζαρντίμ να μην αντιδράει, να μην γκρινιάζει στις αποφάσεις της διοίκησης……περί τα 70εκ. τα κέρδη για τον οργανισμό από τις αγοραπωλησίες…..Πουλήθηκαν ο Μαρσιάλ στη Γιουνάϊντεντ με 50 εκ., ο Κοντόμπια στην Ίντερ με 36 εκ., ο αριστερός μπακ Καρζάβα στην ανταγωνίστρια Παρί με 25 εκ. , ο Αμπντενούρ στη Βαλένθια με 22εκ., ο Φερέιρα – Καράσκο στην Ατλέντικο Μαδρίτης με 17 εκ. , ενώ ο Φαλκάο ξανά δόθηκε δανεικός, στην Τσέλσι αυτή τη φορά, έφυγε και ο δανεικός εξτρέμ Ελ Σαράουϊ, όπως και ο Μπερμπάτοφ που ήρθε στον ΠΑΟΚ.  Αποκτήθηκαν οι επιθετικοί Ιβαν Καβαλέιρο από την Μπενφίκα, Βαγκνερ Λοβ από την Κορίνθιανς, Καρίγιο από την Εστουντιάντες (είχε ενδιαφερθεί έντονα και ο Ολυμπιακός) , ο νεαρός Ρόνι Λόπεζ από τη Σίτι που ακόμα δίνεται δανεικός, ο νεαρός μέσος ΓκάμπριελΜποσκίλια από τη Σάο Πάολο, ο στόπερ Τζέμερσον , ο δεξι μπακ Φαμπίνιο από τη  Ρίο Άβε, ο Μαξιμίν από τη Σεντ Ετιέν, ο νεαρός επιθετικός Τζιν από την Τρουά, ο Μπαχλουλί από τη Λιόν  και ο εξτρέμ Λεμάρ από την Καέν. Επένδυση στο μέλλον , λοιπόν.  Η σαιζόν δεν κύλησε καλά, με τη Μονακό να μη δείχνει κάτι ιδιαίτερο σαν ομάδα…..ούτε καν η άμυνα της διακρίθηκε, με 57-50 γκολ στο πρωτάθλημα και 3η θέση ξανά, που ήρθε στο τέλος και ουσιαστικά έσωσε τη σαιζόν, με 65 βαθμούς, 17 νίκες, 14 ισοπαλίες και 7 ήττες . 

Σε λιγκ κάπ και κύπελλο αποκλείστηκε νωρίς, στους «16» και στην Ευρώπη……αρχικά απέτυχε να προκριθεί στους ομίλους του champions league αφού αποκλείστηκε στα play off της διοργάνωσης από τη Βαλένθια και έπεσε στο Γτουρόπα, όπου χωρίς διάθεση έμεινε 3η στον όμιλο πίσω από Τότεναμ κι Άντερλεχτ. Μπορεί η χρονιά να μην είχε επιτυχίες και διακρίσεις, αποδείχτηκε όμως πως ο Ζαρντίμ έχτιζε για το μέλλον. Και πάμε στο φετινό καλοκαίρι, όπου σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια δεν έφυγε κανένας σημαντικός παίκτης από την ομάδα, που να ήθελε ο κόουτς να παραμείνει και από τις αγοραπωλησίες υπήρξε και ένα μείον 30 εκ. Έφυγαν ο επιθετικός Ιβαν Καβαλέιρο για τη Γουλβς, ο Τίσσεραντ για την Ιγκλοσταντ, ο Πι για Μπορντο, δανεικοί οι Ναρντί και Μπαχλούλι, ο Βαγκνερ Λοβ για Τουρκία, ο Ρικάρντο Καρβάλιο σταμάτησε, ο γερο Τουλαλαν ελεύθερος και ο φορ Λασανά Τραορέ δανεικός στη Ρωσία (το συγκεκριμένο παίκτη θα ήθελα να τον δω σε μια από τις ομάδες μας). Ήρθαν ο μπακ Σιντιμπέ από τη Λίλ με 15εκ., ο μπακ – χαφ Μεντί από τη Μαρσέιγ με 13 εκ, ο στόπερ Γκλικ από την Τορίνο με 11 εκ. και ο τερματοφύλακας Ντε Σάνκτις ως ελεύθερος .

      Στη διάρκεια της μεχρι τώρα σαιζόν, ο Ζαρντίμ έχει ανοίξει το ροτέσιον και εκμεταλλεύεται όλο το ρόστερ. Παίζει ένα σφιχτό 4-4-2 με ταχύτατους παίκτες στα χαφ που εντυπωσιάζουν, ενώ εκμεταλεύται και την ευχέρεια του Φαλκάο στο σκοράρισμα, ο οποίος φαίνεται να επανέρχεται στα γνωστά στάνταρ του μετά τον τραυματισμό του και την για δύο χρόνια περιπέτεια του στα Αγγλικά γήπεδα ως δανεικός.  Τερματοφύλακας παίζει ο Κροάτης Σούμπασιτς που παρουσιάζεται σταθερότατος και αναπληρωματικό τον έμπειρο Ιταλό Ντε Σάνκτις και δύο νεαρούς Γάλλους στο ρόστερ. Στην άμυνα, στα σέντερ μπακ δεσπόζει η παρουσία του νεοαποκτηθέντα Πολωνού Γκλικ με το πάθος και την εμπειρία του, ενώ δίπλα του συνήθως αγωνίζεται ο 24χρονος Βραζιλιάνος Τζέμερσον, που είναι γρήγορος και αλτικός, ενώ χρόνο παίρνουν και οι νεαροί Αμπντού Ντιαλό και Κέβιν Ν’ Ντοράμ. Στα δεξιά ο Σιντιμπέ που τον ξεκουράζει ο νεαρός Σενεγαλέζος Αλμ. Τουρέ και αριστερά ο Μπένζαμιν Μεντί, πολύ επιθετικογεννής μπακ και τα ρεπό του τα κάνει ο έμπειρος Ιταλός Ράγκι που είναι χρόνια στην ομάδα.  Στα χαφ ο Ζαρντίμ έχει καθιερώσει φέτος τον Φαμπίνιο που πέρυσι αγωνιζόταν ως δεξί μπακ και έβγαλε μάτια, ίσως ήταν ο καλύτερος στον κόσμο, με ταχύτητα, σωματικά προσόντα και ξέρει και μπάλα. Δίπλα του συνήθως αγωνίζεται ο Τιέμ Μπακαγιόκο, μόλις 22 χρονών και επίσης ταχύτατος, με εναλλακτικές λύσεις τον πολύπειρο Ζοάο Μουτίνιο και τον νεαρό Αντάμα Τραορέ. Στα άκρα των μέσων, δεξιά ο Πορτογάλος μπαλαδόρος και γρήγορος Μπερνάντο Σίλβα, το καλοκαίρι τον βλέπω για μεγάλη μεταγραφή και αριστερά ο επίσης γρήγορος και γκολτζής Τόμας Λεμάρ στα 21 του χρόνια. Λύσεις δίνουν και ο έμπειρος Ντιράρ από δεξιά και οι νεαροί Αντζουανά (19χρ.) και Κίλιαν Μ’ Μπαπέ (17χρ) από αριστερά. Αρκετό χρόνο παίρνει στα χαφ και ο Βραζιλιάνος Γκάμπριελ Μποσκίλια που η θέση του είναι 10αρι αλλά με Ζαρντίμ αγωνίζεται στα πλάγια και βλέπει το γκολ.  Στην επίθεση ο μεγάλος Φαλκάο, με τον Βαλερί Ζερμαίν συνήθως και τον Γκουϊντο Καρίγιο να έχει προσαρμοστεί καλύτερα φέτος και να έχει προσφέρει 7 γκολ σε 12 αγώνες και τον νεαρό Κορέντιν Τζίν να παίρνει ευκαιρίες.
        Έτσι η Μονακό βρίσκεται στη 2η θέση στο πρωτάθλημα με 36 βαθμούς, τρεις πίσω από την πρωτοπόρο Νις (θα μιλήσουμε σύντομα για τη δουλειά του Λουτσιάν Φαβρ στη Νίκαια) και έναν πάνω από την Παρί, με 49-16 γκολ, επανήλθε η καλή άμυνα και με 11 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες.  Κύπελο και Λινκ Καπ δεν ξεκίνησαν ουσιαστικά ακόμα και στην Ευρώπη?  Αφού απέκλεισε με δύο νίκες την Βιγιαρεάλ στα play off μπήκε στους ομίλους του champions league και από την 5η αγωνιστική έχει εξασφαλίσει την πρωτιά στον όμιλο της πάνω από τις Λεβερκούζεν, Τότεναμ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας και περιμένει τον αντίπαλό της στους «16» του θεσμού.


      Η φετινή Μονακό του Ζαρντίμ είναι ένα νεανικό ρόστερ με μόλις 7 παίκτες πάνω από 25 χρονών εκ των οποίων οι δύο τερματοφύλακες, οι άλλοι δύο σέντερ μπακ όπου χρειάζεται εμπειρία, ο Φαλκάο και ο δεύτερος επιθετικός Ζερμαίν στ 26 του. Κατασκευάστηκε σωστά ένα ρόστερ που  έχει γερή βάση και με τη δουλειά του προπονητή στήθηκε σωστά η ομάδα σε επίπεδο σύνδεσης παικτών. Ένα σύνολο που όπως έγραψα και πιο πάνω βασίζεται στην ταχύτητα και στη συνοχή λόγω της δουλείας που έχει γίνει, το σύνολο των παικτών έχει «σηκωθεί» αγωνιστικά και αυτό οφείλεται στο σύστημα και τις κατευθύνσεις του προπονητή στο αγωνιστικό στιλ της ομάδας.  Είναι φανερό ότι έχει γίνει δουλεία σε βάθος στην ομάδα και ίσως φέτος να είναι η χρονιά των τίτλων και τον διακρίσεων για τη Μονακό του Ζαρντίμ.


                                                                                                                             SAM